Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronapandemia vähensi hengitystie- ja suolistoinfektioita – sen sijaan listerian määrä kaksinkertaistui viime vuonna Suomessa

Sekä listerian että sairaalabakteeri MRSA:n aiheuttamat sairastumiset lisääntyivät viime vuonna huomattavasti. Listeriaa todettiin jopa enemmän kuin koskaan aiemmin tähän mennessä. Sen sijaan muut suolisto- ja hengitystieinfektiotapaukset vähenivät.

Kahdesta hoitokodista on löytynyt sairaalabakteeria Hämeenlinnassa – Suomessa harvinainen MRSA-kanta

Ensimmäisen kerran Hämeenlinnassa havaittiin MRSA-bakteeria yli vuosi sitten. Tuorein havainto on tammikuulta.

Ärhäkkä bakteeri riivaa suomalaisia sikoja – ei tartu kypsästä lihasta, mutta leikkuulautojen pesu on tärkeää

Työterveyslaitos opastaa sikojen kanssa työskenteleviä suojautumaan kunnolla.

Miinantorjunta-alus desinfioidaan MRSA-bakteeritartuntojen varalta

Yhdellä MHC Purunpään varusmiehistä todettiin MRSA-bakteeri ihoinfektiota tutkittaessa.

Yli 4 000 ihmistä sai hengenvaarallisen sairaalabakteerin Pirkanmaalla – Kesti vuosia saada epidemia kuriin

MRSA-bakteerin vähentyminen säästää myös rahaa, koska sen hoitoon käytettävät antibiootit ovat selvästi muita kalliimpia.

Älä ota turhaa lääkettä matkaripuliin – Kolme vinkkiä, joilla suojaudut antibiooteille vastustuskykyisiltä superbakteereilta

Vuonna 2050 superbakteerit voivat viedä ennenaikaiseen hautaan jopa 10 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. Onneksi niiden tarttumiseen voi itse vaikuttaa.

Tyksin synnytysvuodeosastolla havaittu MRSA-tapauksia

Seulonnoissa bakteeri on toistaiseksi todettu yhdellä äidillä ja kolmella lapsella.

Tappava sairaalabakteeri yritetään huijata paljastamaan salaisuutensa avaruusaseman laboratoriossa

Avaruudessa bakteerien mutaatioiden on havaittu nopeutuvan, mikä antaisi arvokasta tietoa lääkkeiden kehittäjille.

Superbacteria seep through Finland’s borders

The last few years have seen more cases of antibiotic-resistant superbacteria infections in Finland. Even special strains of antibiotics that are saved for difficult cases may not necessarily have an effect on the so-called superbugs.

Patti Jarkon jalassa ei ollutkaan finni – Sinäkin saatat kantaa superbakteeria tietämättäsi

Arviolta sadoilla tuhansilla suomalaisilla on elimistössään superbakteeri, johon tavalliset antibiootit eivät pure. Useimmilta tartunnan saaneilta bakteeri häviää itsestään, mutta epäonniset saavat vakavan taudin.

Turun Kerttulin vanhainkodista löytyi MRSA-bakteeria

Antibiooteille vastustuskykyinen MRSA-bakteeri ei ole aiheuttanut vanhainkodin asukkaille tulehduksia tai sairauksia.

MRSA-bakteeri sulkee Töölön sairaalan vuodeosaston

Töölön sairaalan ortopedian ja traumatologian vuodeosastolla on tehty poikkeuksellisen laaja MRSA-bakteerilöydös. Osasto suljetaan noin kaksi viikkoa kestävän puhdistustyön ajaksi.

Tutkimus: Kuparinen ovenkahva tuhoaa sairaalabakteereja ja viruksia

Kuparin antimikrobisten ominaisuuksien takia monet muutkaan bakteerit ja virukset eivät viihdy sen pinnalla, vaan kuolevat nopeasti. Kuparin käyttö sairaaloissa ja julkisissa tiloissa voisi vähentää tartuntoja ja säästää hoitokuluissa.

Varkautelaiskeksintö tuhoaa sairaalabakteerit puhelimesta

Varkautelainen yritys on kehittänyt laitteen, joka tuhoaa sairaalabakteereita muun muassa mobiililaitteista. Led Suutari -yhtiön laitteet hyödyntävät UV-LED teknologiaa. Niitä on käytössä esimerkiksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

MRSA-bakteeria löytyi satunnaisesti suomalaisesta sianlihasta

Evira on löytänyt kuudesta lihanäytteestä MRSA:ta tutkittuaan 275 näytettä. MRSA tunnetaan sairaalabakteerina, johon antibiootit eivät tehoa.

MRSA talttui Järvi-Pohjanmaalla

Pitkällinen MRSA-epidemia on saatu hallintaan Järvi-Pohjanmaan kunnissa. Töitä epidemian taltuttamiseksi on tehty yhdessä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, Tampereen yliopistollisen keskussairaalan sekä alueen henkilökunnan kanssa.

Laboratoriokokeet vahvistivat: Keskiaikainen lääke nujertaa superbakteereja

Luonnosta ja navetasta saatuja aineksia ja messinkiastia – siinä kaikki, mitä keskiajalla tarvittiin lääkkeeseen, jonka tehoon nykyiset antibiootit eivät yllä.

Iloa, surua ja ennen kaikkea toivoa – radio välitti sairaalan arjesta suuria tunteita

Yle Tampereen toimitus vietti viikon keskellä Tampereen yliopistollisen sairaalan sykettä. Toimituksen väki kohtasi niin syntymää, elämää, sairautta kuin kuolemaakin. Katso #radiotaysilla-viikon tunnelmia kuvista.

Taistelu MRSA-bakteeria vastaan tuottanut tulosta Pirkanmaalla

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on pitkään ollut Suomen synkintä MRSA-aluetta. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tartuntojen määrä on puolittunut vuodesta 2011.

Tutkijat uskovat löytäneensä mullistavan antibiootin – oli kaivettuna maahan takapihalle

Uudenlaisen antibiootin kehittämisessä ratkaisevaa oli, että se oli kaivettuna maahan. Antibiootti näyttää tuhoavan mm. MRSA-bakteereita, eikä synnytä itse resistenssiä.

Kotimaiset joulukinkut käyvät kaupaksi

Asiakkaat ovat kiinnostuneita ostamaan myös luomukinkkuja.

Johtava hygieenikko: Superbakteeri tuskin ongelma kotimaisilla sikatiloilla

Seinäjoen kaupungin johtava hygieenikko Seppo Kangas arvioi, että resistenttejä bakteereja ei löydy sikatiloilta juuri lainkaan, koska Suomessa kasvatukseen ei kuulu eläinten rutiininomainen lääkitseminen antibiooteilla.

Superbakteerit tulevat – mutta kuka valvoo?

MRSA-bakteeri on levinnyt räjähdymäisen nopeasti sikaloissa.

S-Group guarded on super bacteria found in imported pork products

A representative of the food retail duopolist S-Group has played down concerns about the MRSA super bacteria found in pork products imported into Finland. The food safety watchdog Evira found the antibiotic-resistant bug in meat products on sale at outlets across the capital area.

MOT: S-ryhmä ei reagoinut joulukinkkujen superbakteeriin – vetoaa viranomaisohjeisiin

Eviran arvion mukaan noin 15 prosentissa Suomen sikaloista on MRSA-bakteeri.

MOT: Superbakteerit löysivät tiensä sikatiloille

Lähinnä sairaaloita aikaisemmin vaivanneet antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat löytäneet tiensä eläintiloille myös Suomessa.

Superbakteerit löysivät tiensä sikatiloille

MRSA-bakteeri on levinnyt räjähdymäisen nopeasti sikaloissa.

DN: Ruotsissa myytävässä porsaanlihassa vastustuskykyistä MRSA-bakteeria

On kuitenkin hyvin epätödennäköistä, että ihminen saisi sairaalabakteerin lihasta, rauhoittelee Ruotsin kansanterveyslaitoksen ylilääkäri Dagens Nyheterissä.

MRSA-bakteerin leviäminen pakotti vanhukset eristykseen

Forssan Heikanrinteen palvelukeskuksen MRSA-epidemia on johtanut siihen, että sairaalabakteerin saaneet vanhukset siirretään eristysosastolle. Epidemian takia terveysviranomaiset aikovat seuloa kaikki seutukunnan palvelukeskukset ja yksityiset palvelutalot.

MRSA ryöpsähti taas Pirkanmaalla - kesäajan kiire heikensi hygieniatasoa?

Tampereen yliopistollisen sairaalan ortopedisellä osastolla löydettiin loppukesällä kahdeksan uutta MRSA-tartuntaa. Tartuntojen vuoksi koko osaston toimintatavat on käyty läpi.

Operaatio bakteerijahti jatkuu Alajärvellä

MRSA-bakteerin jäljittäminen jatkuu Järvi-Pohjanmaan alueella pitkälle syksyyn. Kantajia on löytynyt tähän mennessä 31. Tilanne on viime päivinä rauhoittunut, mutta seulonnat jatkuvat ja lisää kantajia uskotaan löytyvän.

MRSA rauhoittumassa Järvi-Pohjanmaalla

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa todetun MRSA-epidemian uskotaan rauhoittuneen. Epidemia on lajissaan Etelä-Pohjanmaan laajin. Epidemian vuoksi on tutkittu Etelä-Pohjanmaalla jo satoja potilasnäytteitä, ja niissä on havaittu enää yksittäisiä kantajia.

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksessa MRSA-epidemia - erillistä MRSA-osastoa harkitaan

Alajärven, Vimpelin ja Soinin terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella on todettu epidemia MRSA-bakteerista. Infektioita ei ole esiintynyt, mutta kantajia on löydetty yhä jatkuvissa seulonnoissa jo kymmeniä. Epidemia tuli esille terveyskeskuksen rutiinitesteissä.

Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella todettu MRSA-bakteerin kantajia

MRSA-bakteerin kantajia todettiin ensin vuodeosastoilla, ja käynnistettyjen seulontojen perusteella Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueella on löytynyt 31 uutta MRSA-kantajaa. Näistä suuri osa on kotona asuvia kuntalaisia.

Sitkeät sairaalabakteerit löytävät yhä useammin Suomeen

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit hivuttautuvat yhä pohjoisempiin osiin Eurooppaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tilastoinut sairaalabakteereja 1990-luvun puolivälistä lähtien tartuntatautirekisteriin. Kokosimme tiedot vertailtaviksi.

Liinaharjan MRSA-osasto muuttaa kaupunginsairaalaan

Porin Liinaharjan vanhainkodin MRSA-osasto muuttaa tänään kaupunginsairaalan tiloihin. Asukkaat siirretään kaupunginsairaalan pitkäaikaishoidon osastolle. Vastaavasti sairaalan pitkäaikaisosaston potilaat siirretään Liinaharjaan tai muille pitkäaikaisosastoille.

Sairaalaripuli kiusaa etenkin suomalaisia ja ruotsalaisia

Sairaalaripuli on kaksi kertaa yleisempi kuin MRSA-sairaalabakteeri. Tutkijoiden mukaan eurooppalaisissa sairaaloissa on paljon parannettavaa muun muassa sairaalaripulin testaamisessa.

Perusturvalautakunnalta vihreää valoa MRSA-osaston siirrolle

Porin Liinaharjan MRSA-osaston potilaiden siirrrosta kaupunginsairaalaan tehtiin vastaehdotus asian palauttamiseksi valmisteltavaksi, mutta se hävisi perusturvajohtajan ehdotukselle äänin 2-14.

Kiistelty Liinaharjan MRSA-osaston muutto lautakunnassa

Henkilökunta ja omaiset ovat vastustaneet Porin Liinaharjan vanhainkodin MRSA-osaston potilaiden siirtoa kaupunginsairaalaan.

Liinaharjan potilassiirrot: kaupunginsairaalaan luvataan kodinomaiset olot

Muutto Liinaharjan vanhainkodista kaupunginsairaalaan ei rajoita  asukkaita sairaalavaatteisiin, vaan he voivat olla yhtä kodinomaisissa oloissa kuin aikaisemmassa asuinyksikössään, vakuutetaan Porin perusturvasta.

Omaiset kantelivat Liinaharjan asukassiirroista aluehallintovirastoon

Vanhusten oikeusturvan varmistamiseksi on ensiarvoisen tärkeää selvittää menettelyn lainmukaisuus, todetaan kantelussa.

Tanskan sioille syötetään antibiootteja - kasvattajat saavat sairaalabakteerin

Halvan sianlihan tuottaminen johtaa ikäviin sivuvaikutuksiin. Tuottajat ovat suuressa vaarassa saada MRSA-sairaalabakteerin. WHO vertaa ongelmaa jopa terroriuhkaan.

Pirkanmaa on edelleen Suomen synkintä MRSA-aluetta

Alkuvuodesta uusia tartuntoja on todettu Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä nelisenkymmentä, mikä on selvästi enemmän kuin muualla Suomessa.

MRSA-bakteeri on pidetty aisoissa Oulussa

Uusia bakteerin kantajia löydetään joka vuosi esimerkiksi Tampereen yliopistosairaalan alueelta huomattavasti enemmän kuin Oulusta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle