Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Milla Paloniemi seisoo hevostensa keskellä ja yksi eläimistä nuuhkii hänen poskeaan.

Poni kuistilla on osa unelmaa – sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi muutti elämänsä ja perusti farmin, jossa eläimetkin liikkuvat vapaasti pitkin pihoja

Kun korona alkoi ja parisuhde päättyi, Paloniemi kysyi itseltään, mikä tekee hänet kaikkein onnellisimmaksi. Vastaus oli hevoset.

Milla Paloniemi piirtää yksisarvista ja kiroilevaa siiliä.

Piirtämisen riemu saa Milla Paloniemen siilit kiroilemaan – "Piirrän edelleen ihan samalla tavalla kuin pikkukersana"

Kansa tuntee sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemen kiroilevasta siilistä. Taiteilija itse sanoo olevansa juuri nyt kuin kahdeksanvuotias pikkutyttö, joka on hurahtanut yksisarvisiin.

Sarjakuva-finlandian logo

Sarjakuva-Finlandian voittajan valitsee tänä vuonna muusikko AW Yrjänä

Maaliskuussa Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla jaettavasta palkinnosta kisaa 10 viime vuonna julkaistua kotimaista sarjakuva-albumia.

Kemin 34. sarjakuvapäivien juliste.

Suomen pitkäaikaisin sarjakuvafestivaali järjestetään tänä vuonna viimeisen kerran

Kemin sarjakuvapäiviä on järjestetty 35 vuoden ajan. Tapahtuman järjestäminen kaatui hupenevaan vapaaehtoisten joukkoon ja vaikeaan taloustilanteeseen.

Yle Areena logo.

Venla Kainulainen haluaa sarjakuvataiteilijaksi – kesätyö vie Rendel-elokuvan maailmaan

Mikkeliläisen piirtäjälahjakkuuden Venla Kainulaisen kynä ei pysähdy, vaikka lääkäri määräisi kahden viikon lepoa ranteen jännetuppitulehdukseen. Ilman piirtämistä Venlasta tulee hyvin nopeasti kiukkuinen ja itkuinen.

Milla Paloniemi: Teki vaan mieli piirtää siili

YleX Viikonlopun Dana sai vieraakseen Kiroileva Siili-sarjakuvan luojan Milla Paloniemen. Kiroileva Siili -kuunnelma on alkanut Yle Areenassa.

Milla Paloniemen Kiroileva siili taipuu myös kuunnelmaksi: "V*ttu on liian ruma sana söpölle siilille"

Kiroilevan siilin luonut Milla Paloniemi kertoo kuunnelman olevan uskollinen alkuperäisille sarjakuville.

JP Ahonen

Cartoonists help in refugee crisis – art earnings donated

Finnish comic artists are donating the sales of their original work to the Finnish Red Cross to aid in the ongoing migrant crisis. Some of the country's top cartoonists are involved.

Taide Teossa

Sarjakuvataiteilijat ja kuvittajat joukolla tukemaan turvapaikanhakijoita

Taide Teossa on kotimaisten sarjakuvantekijöiden ja kuvittajien pop up –sarjakuva- ja kuvitustaidekauppa, jonka tuotto menee turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

Charlie Hebdo lehti.

'I am Charlie' exhibit forced to close in Helsinki

The exhibit includes work by 10 leading Finnish cartoonists, paying tribute to their colleagues killed in the French terror attack.

Satuhahmot

Three Asterixes in Finnish government?

The scrappy Gaulish fighter seems to be a popular role model among Finnish politicians.

Vastarannan siilin kuvat ovat myös sarjakuvapiirtäjä Milla Paloniemen käsialaa.

Ei mittään, älä unta nää – torniolaispoikien hokemat päätyivät lastenlevylle

Lasten ja lastenmielisten musiikkia pienellä anarkian poikasella löytyy oululaisen Vastarannan Siilin ensimmäiseltä levyltä. Yhteistyö on popparin ja lastenmusiikkiorkesterin lopputulos, jossa musiikkityylit vaihtelevat löysästä jazzista hevikiljuntaan.

Veikko Savolainen sarjakuviensa äärellä.

Suomalaisten hittisarjakuvien salaisuus: Huumoria ja kovaa työtä

Huumori ja sinnikäs puurtaminen ovat nostaneet sarjakuvan sen nykyiseen arvostukseen. Hittiparaati-kirja esittelee 16 menestynyttä sarjakuvataiteilijaamme. Tarinoista ensimmäinen alkaa sotien jälkeisistä vuosista.

Kiroileva siili on rahasampo

Kiroilevan siilin luoja Milla Paloniemi ansaitsi viime vuonna 275 000 euroa. Muut sarjakuvataiteilijat jäävät ansioillaan kauaksi taakse.

Milla Paloniemi: Kiroilevan siilin ansiosta voin tehdä sarjakuvia

YleX partioi Helsingin Messukeskuksessa Musamessuilla ja YleX Viikonlopun Anne Lainto nappasi haastateltavakseen Kiroilevan siilin piirtäjän, Milla Paloniemen.

Huomenna pimenee: Baariakin voi pyytää sammuttamaan valot

Huomenna lauantaina valot sammuvat ympäri maailmaa tunniksi. Kello 20.30 alkava Earth Hour on myös haastanut liudan julkisuuden henkilöitä osallistumaan I Will If You Will -tempaukseen.

Sarjakuvataiteilija Milla Paloniemi: Oli lähellä, ettei tullut kiroileva jänis

YleX Viikonlopun Lifestyleslotissa puhuttiin tänään lauantaina sarjakuvista. Aiheesta keskustelemassa olivat sarjakuvataiteileva avopari Antti Hintsa ja Milla Paloniemi.

Karvisen ja Eskon koti.

Sarjakuvafestivaalien esikuva täyttää 30 vuotta

Suomen sarjakuvafestivaalien uranuurtaja ja esikuva Kemin Sarjakuvapäivät täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Festivaali ja sen yhteydessä järjestettävä sarjakuvakilpailu on nostanut esille muun muassa useita kotimaisen sarjakuvan eturivin piirtäjiä.

Jusa Hämäläisen sarjakuva antologiassa Eessuntaassun.

Uusi ja vanha sarjakuva esittäytyvät

Sata vuotta täyttävä kotimainen sarjakuva esittäytyy Joensuun pääkirjastossa. Näyttely käy läpi sarjakuvan kehityksen alkaen 1800-luvun esivaiheista ja ensimmäisestä sarjakuvakirjasta, Ilmari Vainion Professori Itikaisen tutkimusretkestä.

Millainen hahmo on Kotka-karhu?

Kaakkoissuomalaista identiteettiä etsittiin tiistaina Kotkassa sarjakuvahahmojen avulla. Kaakkoissuomalaisten taiteilijoiden kynistä syntyi muun muassa kotkan ja karhun sekoitus.

Kiroileva Siili.

Kiroileva Siili ja Mummo -sarjakuvat lähdössä vientimarkkinoille

Nuorten naisten piirtämien sarjakuvien suosio on noussut kohisten. Kotimaan markkinoilta vientiin muun muassa Venäjälle on lähdössä Anni Nykäsen karjalanmurretta puhuva Mummo ja Milla Paloniemen eteläpohjalaismurteella päräyttelevä Kiroileva Siili.

Yle Areena logo.

Voimala: Miksi Suomessa kiroillaan paljon?

Suomen kielestä löytyy tuhansia kirosanavariaatioita ja kiroilu on monilla osa jokapäiväistä puhetta. Kirosanoja pidetään usein säädyttöminä, mutta niillä on myös suurta ilmaisuvoimaa. Miksi tyly kieli on niin toimivaa ja mitä se kertoo suomalaisten mielenmaisemasta?

Mäntyharjun voittajat

"Ihanaa saada pokaali!"

Mäntyharjun ja Juvan yläkoululaiset olivat raivanneet tiensä Tiiä häntä -kouluvisan finaaliin, joka käytiin jo yhdeksättä kertaa.

Sarjakuvakauppa yhdistää alan tekijät

Petteri Oja on pitänyt sarjakuvapuotia ja sarjakuvakustantamoa Turussa. Nyttemmin Petteri on lyöttäytynyt yhteen kahdeksan muun sarjakuvan tekijän ja harrastajan kanssa ja tällä porukalla kaupunkiin syntyy uusi sarjakuvakauppa perjantaina. Mukana on muiden muassa Kiroilevan siilin tekijä Milla Paloniemi.

Karhu suolla

Kiroilevan siilin äiti puolustaa karhuja Korkeasaaren näyttelyssä

Helsingin korkeasaaressa avautuva sarjakuvanäyttely nostaa esiin petoeläinten oikeudet. Muun muassa Milla Paloniemi ja Pertti Jarla esittävät omia näkemyksiään pedoista ja eläintarhan elämästä. Karhulinnassa esillä oleva näyttely on osa Korkeasaaren Petoviikon ohjelmaa.

Siiliys saa siilin kiroilemaan

Sarjakuvapiirtäjä, graafikko ja kuvittaja Milla Paloniemi on kuin puulla päähän lyöty saamastaan suosiosta. Yhä, vaikka Kiroileva siili pisti piikkinsä suoraan suomalaisten sydämiin jo monta vuotta sitten. Paloniemi lupaa faneille vielä ainakin yhden Siili-albumin aikaisemmin julkaistujen kolmen albumin jatkoksi. Kiroilevaa siiliä viedään myös ulkomaille.

Milla Paloniemi Turun kirjamessuilla.

Suuri siilikeskustelu sikisi

Kirjamessuilla syntyi suuri siilikeskustelu, kun Kiroilevan Siilin luoja Milla Paloniemi ja siilikirjan kirjoittanut Tuula Nyström tapasivat. Keskustelijat pohtivat siilin merkitystä suomalaisessa kulttuurissa.

Radikaalit esiin Annikin runofestivaalilla

Annikin runofestivaali saattaa yhteen eri-ikäisiä kirjallisia radikaaleja. Tampereella lauantaina kuudetta kertaa järjestettävän Annikin runofestivaalin teemana on tällä kertaa radikaali runous. Satavuotiaan puutalokorttelin siimeksessä esiintyvät muun muassa Hannu Salama, Aulikki Oksanen ja rap-artisti Asa.

Sammakon menestysjulkaisuja on mm. Milla Paloniemen Kiroileva siili.

Kiroilevan siilin äiti runotuomarina

Kurikassa 5. ja 6. kesäkuuta järjestettävän Haku Päällä –rakkausfestivaalin yhteydessä järjestettävän rakkausrunokilpailun teemana on “Rajaton rakkaus“. Runokilpailun ylituomariksi on lupautunut jalasjärveläislähtöinen Milla Paloniemi.

Lahden Kirjamessuilla värikästä ohjelmaa

Lahden kirjamessut kokoavat viikonloppuna yli 50 esiintyjää ja lähes sata näytteilleasettajaa.Tapahtumassa on vahvasti esillä sarjakuva. Messujärjestäjät luottavat kirjamessujen vetovoimaan.

Sarjakuva vahvasti esillä Lahden kirjamessuilla

Lahden kirjamessut kokoavat viikonloppuna Lahteen yli 50 esiintyjää ja lähes sata näytteilleasettajaa. Messut avaa eduskunnan puhemies Sauli Niinistö. Messuilla on vahvasti esillä sarjakuva. Paikalle saapuu useita eturivin sarjakuvantekijöitä, muun muassa Pertti Jarla, Milla Paloniemi ja Juba Tuomola.

Sarjakuvat kävivät kaupaksi helmikuussa

Kotimaisen kaunokirjallisuuden kymmenen myydyimmän teoksen listalla oli helmikuussa kolme Fingerpori-kokoelmaa. Listalle pääsivät sarjakuvista myös Kiroileva siili sekä Viivi ja Wagner. Myydyin teos oli helmikuussa edelleen Sofi Oksasen Puhdistus.

Hervantalainen sarjakuvataiteilija ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi

5000 euron palkinnosta kilpailevat muiden muassa hervantalainen taiteilija Tiitu Takalo albumillaan Jää, ja sisällissodan tapahtumia albumissaan kuvannut Satu Lusa.

Sofi Oksanen päihitti Kiroilevan siilin

Sofi Oksanen on vallannut ykköspaikan Kiroilevalta siililtä kotimaisen kirjallisuuden myyntiluvuissa.

Viivi ja Wagner saivat oman lehden

Suomen luetuin sanomalehtisarjakuva Viivi ja Wagner on saanut oman lehtensä. Joka toinen kuukausi ilmestyvän lehden ensimmäinen numero saapui kauppoihin keskiviikkona. Sivuja lehdessä on 32.

Kotimaiset sarjakuvat uupuvat kaupoista

Kotimaisen sarjakuvan laaja kirjo näkyy heikosti kaupoissa. Suomalaista sarjakuvaa julkaistaan enemmän kuin vuosiin, mutta pienempien kustantajien julkaisut leviävät lähinnä netin välityksellä. Sarjakuvan pienkustantajat tiivistävätkin yhteistyötään saadakseen julkaisunsa entistä useamman kaupan hyllyyn.

Kiroileva siili sai ensimmäisen Sarjakuva-Finlandian

Ensimmäinen Sarjakuva-Finlandia on myönnetty graafikko Milla Paloniemelle. Voittajan valitsi taiteilija Jorma Uotinen, jonka mielestä Paloniemen Kiroileva siili -teos on syvästi inhimillinen, hauska sekä pirullisen terävä.

Suomalaiset lukevat velhopojasta, kiroilevasta siilistä ja Afganistanin naisista

Suomalaisten yöpöydillä lojui maaliskuussa ainakin Harry Potter -sarjaa, ilmenee Kirjakauppaliiton tuoreesta myyntitilastosta. Myös Khaled Hosseinin Afganistan-kuvaus Tuhat loistavaa aurinkoa ja Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuvat ovat saaneet lukuhaluiset raottamaan kukkaronnyörejään.

Suomalainen sarjakuva pääsee komeasti esille Ranskassa

Kiroileva siili, Viivi ja Wagner ja monet muut suomalaiset sarjakuvan sankarit pääsevät ulkomaille, kun Ranskassa avautuu viikonloppuna suurin koskaan ulkomailla järjestetty suomalaisen nykysarjakuvan näyttely.

Suomalainen sarjakuva kansainvälistyy

Suomalainen sarjakuva on kansainvälistynyt nopeasti, ja useat nuoret sarjakuvapiirtäjät julkaisevat albuminsa ensin ulkomailla. Albumeita on julkaistu muun muassa Ranskassa, Kanadassa, Italiassa ja Belgiassa. Seikkailun ja fantasian sijaan lukijoita puhuttelevat tavalliset arjen tarinat.

Kiroileva Siili hallitsee myyntitilastoja

Toukokuun myydyin kotimainen kirja oli Milla Paloniemen sarjakuva Kiroileva Siili. Albumi käväisi Mitä Suomi lukee -listan ykkösenä jo huhtikuussa. 23-vuotiaan Paloniemen ensimmäinen julkaistu sarjakuva-albumi on myynyt yli 10 000 kappaletta neljässä kuukaudessa.

Kiroileva siili palkittiin Kemin sarjakuvapäivillä

Sunnuntaina päättyneiden Kemin sarjakuvapäivien vuoden 2007 Strippi-Lempi -patsaan on saanut Milla Paloniemi sarjakuvahahmosta Kiroileva siili. Monia kaunokirjallisiakin teoksia myyntitilastoissa kampittanut kovasuinen siili on raadin mukaan ensimmäinen hahmo, joka on ärhäkkyydellään tempaissut itsensä irti Internetistä ja pesiytynyt sieltä lehtien ja albumien sivuille.

Kiroileva siili ja Dan Brown myyvät kirjakaupoissa

Milla Paloniemen Kiroileva siili -sarjakuva on sysännyt Kjell Westön historiallisen Helsinki-kuvauksen myydyimpänä kotimaisena kaunokirjallisena teoksena.

Finlandia-palkitut helmikuun ostetuimpia kirjoja

Kjell Westön Finlandia-palkittu teos Missä kuljimme kerran oli yhä helmikuussa myydyin kotimainen kaunokirja. 1900-luvun ensimmäisen puoliskon ajankuvaa jäljittävä romaani on ollut hyvissä asemissa listalla sitten syyskuun, jolloin se julkaistiin.