Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eveliina Hosionaho odotti diagnoosiaan 9 vuotta, kuten moni endometrioosipotilas – "naisten vaivan” leimasta tulisi päästä eroon työpaikoilla, sanoo tutkija

Endometrioosin yleisyydestä huolimatta diagnoosin saaminen voi edelleen olla vaikeaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan sairaus heikentää työkykyä myös keski-ikäisillä naisilla. Väitöskirjatutkijan mukaan työpaikoilla tulisi ymmärtää, että kyse on todellisesta sairaudesta, jonka oireet voivat olla hyvinkin kivuliaita.

Tahattomasti lapsettomat kokevat epäasiallista kohtelua työpaikoilla ja moni jää lapsettomuushoitojen takia ilman palkkaa

Lapsettomien yhdistyksen toteuttaman kyselyn mukaan lapsettomuushoidot ovat voineet olla este työuralla etenemiselle. Aluehallintoviraston lakimies pitää rekrytointeihin liittyviä syrjintäkokemuksia kyselyn tulosten räikeimpinä epäkohtina.

Emmi Nuorgamin kolumni: Kuukautiskeskustelussa ei ole kyse verestä vaan ihmisoikeuspolitiikasta

Menkkapuheessa on kyse miljoonia ihmisiä koskettavasta köyhyydestä ja mielenterveysongelmista, kirjoittaa Emmi Nuorgam. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Naistenklinikalla vahvistetaan endometrioosipotilaiden hoitoa

Endometrioosia hoidetaan jatkossa useiden eri alojen lääkärien ja muiden ammattilaisten muodostamassa tiimissä.

"Joskus kipu menee ohi lämpötyynyllä, joskus se vaatii opiaatteja" – Endometrioosia sairastaa joka 10. suomalaisnainen

Puoli seitsemän tapasi kolme nuorta naista, jotka sairastavat kohdun sirottumatautia eli endometrioosia.

Kun Sofia Okkonen, 22, sairastui, hän menetti pikkuhiljaa kaikki ystävänsä – näin käy monelle muullekin vakavasti sairastuneelle

Jos läheisen sairaus hämmentää, voi tuntua helpommalta pysyä poissa. Tässä jutussa psykologit neuvovat, miten kohdata ja tukea sairastunutta.

Susanna Suomelan vaihdevuosioireet käynnistettiin 19-vuotiaana endometrioosin takia: “Tuntuu kuin iso osa seksuaalisuutta olisi viety pois”

Kuumat aallot ovat osa Susanna Suomelan elämää, mutta suurin vaikutus vaihdevuosioireilla on kuitenkin psyykkeeseen.

Kuukautiskipuun suhtaudutaan yhä vähätellen: "Esimies on sanonut, että et ikinä tule saamaan työterveydestä sairauslomalappua"

Asiantuntijalääkärin mukaan on hämmentävää, että aikuiset naiset joutuvat vielä vuonna 2019 pohtimaan tällaisia asioita.

Kallis lääke antaa parempia päiviä

Siiri ja Lucas sairastavat harvinaista lihassairautta.

Endometriosis affects one in 10 Finnish women, but often overlooked

Endometriosis is an often painful and stigmatised medical condition that afflicts some 200,000 girls and women in Finland.

Herätys: Suomalaiset junailivat lihavat veronpalautukset, endometrioosi tunnetaan huonosti, sateet levittäytyvät pohjoisessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Moni lääkärikään ei tunnista endometrioosia – Dana Paredesin kivut alkoivat 14-vuotiaana, mutta oikeaa hoitoa hän sai vasta lähes nelikymppisenä

Endometrioosia sairastaa Suomessa arviolta 200 000 tyttöä tai naista. Moni kärsii turhaan, kun diagnoosin saaminen viivästyy.

180 astetta: "Miksi keräisin valokuvia, joita kukaan ei minun jälkeeni katsele?" kysyy lapsettomuuden kokenut Satu Rautakallio-Hokkanen

Presidentillinen vauvauutinen on ilahduttanut suomalaisia. Kaikki tarinat eivät kuitenkaan noudata vaikeuksien kautta voittoon -kaavaa.

"Polvista rintakehään sattuu koko ajan" – Endometrioosista kärsivä Hanna Kuivala käy töissä ja harrastaa kipujen kanssa

Jatkuvia kipuja, suolikramppeja, väsymystä, vessahätää... Kohdun limakalvon sirottumatauti endometrioosi muuttaa elämän pysyvästi.

Pauliina sai tarpeekseen vatsansa kommentoinnista: "Naisten nyt ainakin luulisi ymmärtävän toista naista"

Naisen vatsan seutua on helppo arvioida ja arvostella, varsinkin jos siinä tapahtuu muutoksia, jotka viittaavat raskauteen. Arvioinnin kohteelle tämä voi kuitenkin aiheuttaa huonoa mieltä, etenkin jos vatsa on sairaudesta johtuen kipeä ja turvonnut.

"Kenenkään ei kuulu olla niin kipeä eikä kivun kuulu olla jokapäiväistä" – endometrioosi jää usein diagnosoimatta

Yleisyydestään huolimatta endometrioosi on vielä monelle vieras sairaus. Kauhajokelaisen Anna Kuparisen kohdalla kesti kymmenen vuotta, ennen kuin syy oireisiin selvisi. Nyt näyttää vaihteeksi valoisalta, kun viime vuonna tehty leikkaus on helpottanut kipuja ja myös lapsettomuushoidot onnistuivat.

Tämän raskauden ei pitänyt olla mahdollinen – "Meidän ihme täyttää jo neljä vuotta"

Maiju Junno sai parikymppisenä lääkäriltä lapsettomuustuomion. Nuoren naisen rajua endometrioosia oli yritetty taltuttaa lukuisilla leikkauksilla ja lääkehoidoilla, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Tällä viikolla vietetään valtakunnallista endometrioosiviikkoa.

Gynekologi Anneli Kivijärvi vastaa

Anneli Kivijärvi vastaa naisten terveyskysymyksiin

Aamusydämellä: Endometrioosi

Endometrioosi on kivulias vaiva

Turkulaisyhtiölle miljoonia euroja lääkekehitysrahaa

Forendo Pharma keräsi rahoituskierroksella 12 miljoonaa euroa ja uusia sijoittajia uuden lääkkeen kehittämiseen endometrioosin täsmähoitoon.

”Itsemurhayrityksiä ei oteta vakavasti” – turkulaisnaista pompoteltiin vuosikymmen tehottomissa hoidoissa

Annemari Lindros on käyttänyt 10 vuotta elämästään luovien mielenterveyspalveluiden viidakossa. Oikean diagnoosin ja hoidon saaminen kesti vuosia. Avohoidon puute johti sairaalakierteeseen ja lopulta itsemurhayritykseen.

Moni syö e-pillereitä muuhun kuin ehkäisyyn

Monet naiset syövät e-pillereitä erilaisten gynekologisten sairauksien tai vaivojen hoitoon. Naistentautien erikoislääkäri kaipaisi muutosta Kelan korvauspolitiikkaan.

Tutkimus: Moni jättää hedelmöityshoidot kesken – psyykkisesti liian raskasta

Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimuksessa selvisi myös, että lapsettomuuteen sopeutuminen kestää vuosia.

Lapsettomuus on onnettomuus, josta selviää

Tällä viikolla ilmestyneessä kirjassa Ei kenenkään äiti 15 ihmistä jakaa tarinansa lapsettomuudesta. Kaksi heistä, Eila Tiainen ja Johanna Harjunpää, kertoivat ajatuksistaan aiheesta Ylen aamu-tv:n vieraina.

Omalääkärin vastaukset 28.2.2012

Aiheina mm. kipulääkkeiden vaikutukset ja korvien putkitus

Endometrioosin hoito halutaan keskittää TYKSiin

Endometrioosi on naisilla verrattain yleinen kipua ja hedelmättömyyttä aiheuttava sairaus, jonka leikkaushoito vaatii vahvaa erikoisosaamista. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä osaavaa henkilökuntaa on saatavissa.

Endometrioosi lisää ihosyövän riskiä

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on osoittautunut ihomelanooman riskitekijäksi.

Endometrioosi on yleinen naistentauti

Endometrioosi voi olla oireeton

Endometrioosi ja kohdun poisto

Kohdunpoisto vain hankalissa tapauksissa

Endometrioosin hoito

Taudin oireet ja hoito