Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Professori: Liian nopea laihduttaminen voi saada aikaan sappikivet ja "sisäsyntyisen kannibalismin"

Liian ripeä laihduttaminen voi tuoda mukanaan muun muassa kihtiä, sappikiviä ja ravintoaineiden puutosta. Elimistö saattaa myös menettää paljon muuta kuin rasvakudosta. Professori Aila Rissanen on kutsunut lihas- ja luukudoksen katoamista sisäsyntyiseksi kannibalismiksi.

Lämmin sää lisää kihtioireita

Myös ilmankosteudella on yhteys kihtiin. Tutkimuksen mukaan kihtipotilaat oireilivat eniten kuumina ja kuivina päivinä.

Omalääkärin vastaanotto 9.4.2014

Aiheina mm. identtiset kaksoset ja kihti

Omalääkärin vastaanotto 2.4.2014

Aiheina mm. identtiset kaksoset ja kihti

Valekihti

Valekihdissä on kyse niverokosta.

Omalääkärin vastaanotto 20.2.2013

Aiheina mm. valekihti ja nivelrikko

Senaatintorin luut paljastavat esi-isien elintavat

Viime syksynä Senaatintorin alta esiinkaivetut luurangot kertovat yksityiskohtia 1600-1800-lukujen elämästä. Menneiden vuosisatojen helsinkiläiset nauttivat sokerista, polttivat piippua ja kärsivät kihdistä.

Tietsikkakahvila koulii senioreita

Jyväskylän tietsikkakahvila on kerännyt kymmeniä tietokoneista kiinnostuneita seniorikansalaisia oppiin. Tietokoneen käyttötaidot alkavatkin olla jo välttämättömiä.

Kirsikoiden syöminen saattaa vähentää kihtioireita

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurimmillaan kirsikoiden hyöty oli potilailla, jotka olivat syöneet noin kolmisenkymmentä kirsikkaa kohtausta edeltävinä päivinä.

Mustaherukka antaa kaikkensa

Voimamarjapensaasta voi käyttää myös lehdet. Mustaherukanlehtiä on käytetty niin ulkoisesti kuin sisäisestikin niiden sisältämien öljyjen vuoksi.

Potilas saa sairaalassa räätälöidyn aterian

Sairaaloiden ruoanvalmistus on haasteellista. Ei riitä, että potilaille on tarjolla muutama ruokavaihtoehto. Ruokavalioita pitää olla useita, joita vielä yhdistellään ja sopeutetaan potilaan toiveisiin. Toiveetkin ovat vuosien saatossa lisääntyneet.

Kihti

Giniä kihdin hoitoon?

Omalääkärin vastaukset 4.1.2011

Aiheina mm. enterorokko, sydämen kuolio ja kihti

Sokerijuomat mahdollisesti naisten kihdin riskitekijä

Sokerilla makeutettuja limuja ja mehuja päivittäin juovat naiset sairastuvat kihtiin muita todennäköisemmin. Käytännössä riski ei kuitenkaan ole kovin suuri, havainnot tehneet tutkijat kirjoittavat JAMA-lehdessä.

Muikku saattaa herättää kihdin

Kihdissä elimistöön kertyy virtsahappoa puriiniaineiden aineenvaihdunnan häiriön seurauksena. Muikun nahassa on paljon puriiniaineita, jotka voivat vaikuttaa kihdin syntyyn.

Kihtilääke auttaa myös angina pectorikseen

Kihtilääkkeen on todettu auttavan myös angiina pectoriksesta eli rasitusrintakivusta kärsiviä. Lääketieteen aikakausilehti Lancetissa julkaistut tulokset osoittavat, että kihtilääkkeen sisältämä allopurinoli on tehokas rasitusrintakipulääke.

Maito saattaa lievittää kihtiä

Maidonjuojien on aiemminkin vihjattu kärsivän kihdistä muita harvemmin. Aucklandin yliopiston tutkijoiden saamat tulokset tukevat väitettä.

Päättömät vainajat yllättivät tutkijat Tyynellämerellä

Arkeologit ovat löytäneet Vanuatun saariryhmään kuuluvalta koralliriutalta 60 päätöntä luurankoa. Vainajat haudattiin 3 000 vuotta sitten korallin koloihin, eikä niissä ollut tilaa kokonaisille ruumiille, selittää yksi tutkijaryhmän jäsenistä.

Marjoissa maistuu myyttien historia

Marjat ovat kuuluneet suomalaisten ruokavalioon kautta aikojen, mutta makutottumukset ja käsitykset ovat vaihdelleet. Keskiajalla terveysvalistajat jopa varoittelivat niiden "keholle haitallisesta kosteudesta", ja erityisen epäilyttäviä olivat tummat marjat, kuten mustikka. Niissä pelättiin olevan jopa pahuuden voimia.

Akuutin Omalääkäri

Aiheina mm. tupakoinnin lopettaminen ja masennuksen hoito

Omalääkärin vastaukset

Aiheina mm. kasvuhormonit ja tuoksuyliherkkyys

Kihtiriski kasvaa virvoitusjuomia ja hedelmäsokeria nauttimalla

Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat sekä hedelmistä ja mehuista saatava hedelmäsokeri lisäävät kihdin riskiä, selviää tuoreesta kanadalaistutkimuksesta.

Kihdin oireet

Tulehtunut alue on kivulias, turvoksissa ja se punoittaa.

Ruokavalio

Kihtipotilaan ruokavalio-opas aikuisneuvolasta

Liverpoolin Kewell sivussa kuukausia

Jalkapalloseura Liverpoolin australialainen keskikenttäpelaaja Harry Kewell toipuu vielä ainakin neljä kuukautta viime viikonloppuna tehdystä jalka- ja nivusleikkauksesta.