Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Autoteita ja voimalinjoja.

Yle Pori kysyi kansanedustajilta keinoja sähkön hinnan hillitsemiseen: "Kyyti on nyt kylmää"

Keinoiksi korkean sähkön hinnan kurimukseen satakuntalaiset kansanedustajat pohtisivat muun muassa arvonlisäveron alentamista, hintakattoa ja päästökaupasta luopumista.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava ekonomisti Marita Laukkanen ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professori Maria Kopsakangas-Savolainen.

Olisiko ministeri Lintilän ehdottamasta veroalesta ratkaisuksi energiakriisiin? Tutkijat nostavat esiin neljää asiaa, miksi ehdotus on ongelmallinen

Tutkijoiden mukaan ei ole varmaa, että veronalennus siirtyisi sellaisenaan kuluttajille. Energiateollisuuden toimitusjohtajan mielestä se on tähän mennessä annetuista ehdotuksista potentiaalisin.

Autoa tankataan.

Tiistai 9.8.2022

Elinkeinoministeri Mika Lintilä haluaa laskea sähkön arvonlisäveroa. Inflaatio vaikuttaa suomalaisten kulutukseen. Heinäkuussa tehtiin paljon junamatkoja. Sää on poutainen.

Autoilijoiden mielenosoitus Helsingissä

Pieni joukko autoilijoita osoitti mieltään eduskuntatalon edessä iltapäivällä – vaativat polttoaineveroon kevennystä

Stop autoilijoiden kuritukselle! -kansanliike järjesti mielenosoituksen Helsingissä vastustaakseen polttoaineiden hinnankorotuksia. Tänään 95-oktaaninen bensa maksaa alimmillaan noin 2,30 euroa litralta.

Keskustan puheenjohtajisto tuulettaa kukkakimput kädessään.

Analyysi: Rahan loppuminen kukkaroista on nyt isoin huoli, ja siksi Saarikon ehdotus erityistalousalueista ei osu maaliin

Puolueilta odotetaan ratkaisuja, joilla vahvistetaan ostovoimaa. Keskusta ja kokoomus löytävät toisensa ansiotuloveron kevennyksessä, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Anniina Luotonen.

Alennushintainen kasvispiirakka marketin ruokahyllyssä.

Kauppakassin kallistuminen kurittaa eritoten vähävaraisia, ja viimeksi ongelmaan esitti ratkaisua Li Andersson – tutkija eri linjoilla

Vasemmistoliiton puheenjohtaja esitti ruoan arvonlisäveron alentamista kymmeneen prosenttiin, jotta hintojen noususta kärsivien pienituloisten tilanne helpottuisi.

Asiakas kantaa ostoskoria ruokakaupassa.

Hämäläiskansanedustajat eivät kannata ruoan arvonlisäveron laskemista

Vastustajien mukaan arvonlisäveroon puuttuminen ei ole tehokkain keino alentaa ruoan hintaa. Se on myös valtiolle kallis toimenpide.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Veronalennusten vaatiminen köyhien nimissä on törkeää ja törsäämistä

Köyhyyttä ei poisteta veronalennuksilla vaan rahalla. Ei kiitos arvonlisäveron alentamiselle. Raha ei nimittäin kasva puussa, kirjoittaa Viitala.

Kotimaista tomaattia kaupan hyllylä.

Ruoan hinnasta liki puolet koostuu veroista, mutta alvin lasku ei auttaisi pienituloisia, arvioi taloustieteilijä – väliaikainen pudotus voisi jopa nostaa ruuan hintaa

Osa pohjalaiskansanedustajista laskisi ruuan arvonlisäveroa. Professori Kaisa Kotakorven mielestä ratkaisu ei ole järkevä. Pahimmillaan väliaikainen veroale voi nostaa hintoja pidemmällä aikavälillä.

Suomalainen kirjakauppa

Kirjakauppojen pokkarimyynti on jyrkässä alamäessä – matkailun elpymisen odotetaan kohentavan pokkarikauppaa

Kirjakauppojen pokkarimyynti putosi viime vuonna yli viidenneksen. Kirjakaupoista arvioidaan, että pokkarit ovat monella vaihtuneet äänikirjoihin. Pokkareita ostetaan yhä enemmän myös marketeista.

Läheltä

Kemiläismiehelle ehdollista törkeästä veropetoksesta

Kemiläinen konehuoltoalan yrittäjä oli jättänyt ilmoittamatta tuloja ja laskutuksissa saamiaan arvonlisäveroja.

Oulun Kärkkäisellä korona kotitesti pakkauksia esillä

Kaupat lupaavat siirtää koronan kotitestien veroalen kokonaisuudessaan hintoihin heti vuoden alussa

Hallitus on päättänyt poistaa koronan kotitestien 24 prosentin arvonlisäveron väliaikaisesti vuodeksi 2022. Myös Yliopiston Apteekki lupaa laskea hintoja koko arvonlisäveron verran.

Ipad ja sanomalehtiä

Euroopan unioni mahdollistamassa sanomalehtien ja kirjojen vapautuksen arvonlisäverosta

Journalistiliitto ja Medialiitto ovat erittäin tyytyväisiä EU:n valtiovarainministerien päätökseen.

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Ähtäri maksaa inhimillisestä erehdyksestä kertyneen miljoonalaskun pikapuolin lainarahalla – kaupunginjohtaja: "Eihän tämä mieluinen yllätys ollut"

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki alleviivaa, etteivät palautettavat rahat vaikuta millään tavoin pandojen rahoitushuoliin.

Nainen sitoo Hyvä joulumieli -lahjapaketin nauruja.

Planning to send Christmas parcels? Better start soon

Limited overseas travel and an e-commerce boom spell another record-breaking festive period for postal delivery services.

Haastehakemuksen tekstiä ”törkeä veropetos” otsikon alla.

Kajaanin Edustushokin syytteet verosotkuista hylättiin – arvonlisäveroja jäi maksamatta lähes 240 000 euroa

Konkurssiin vuonna 2017 menneen Kajaanin Edustushokki ry:n toiminnassa mukana olleet on vapautettu syytteistä törkeästä veropetoksesta. Oikeudessa ei löytynyt näyttöä siitä, milloin johto olisi päättänyt antaa kausiveroilmoituksiin väärää sisältöä.

autossa tullin logo

Liperiläisyrityksen entistä toimitusjohtajaa epäillään törkeästä veropetoksesta

Syyttäjän mukaan epäilty on ilmoittanut yrityksen käyttöön tilatuille tavaroille liian alhaisia tullausarvoja. Tämän seurauksena yritykseltä on jäänyt maksamatta arvonlisäveroa yhteensä 73 057 euroa ja tullimaksuja 7 790 euroa. Toiminta on jatkunut vuoden ajan.

Kahvila suljettu kokonaan poikkeusolojen vuoksi.

Yli tuhat ravintolaa on määrätty maksamaan koronatukia takaisin valtiolle – niistä ainakin sata päätyy ulosottoon, arvioi viranomainen

Ravintoloille ilman hakemuksia myönnetty kesän 2020 koronatuki oli automattimaksatuksen takia nopea, mutta johti osalla liian suuriin korvauksiin. Tukia on yhä palauttamatta noin 500 yrityksellä. Kassat ammottavat tyhjyyttään, sanoo edunvalvoja Mara.

Kuvassa on on kotiin kuljetettu ruoka-annos.

Hallinto-oikeus arvioi ruokalähetin olevan yrittäjä – Wolt pitää yksittäispäätöstä merkittävänä, SAK:n juristi ei

Helsingin hallinto-oikeus katsoi Wolt-lähetin arvonlisäveron maksua koskevassa päätöksessään, että yksittäinen lähetti on toiminut yrittäjänä eikä työsuhteessa olevana työntekijänä. SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto ei anna päätökselle paljoa painoarvoa.

julian väisänen lajittelija posti vantaa

Kymmeniä tuhansia paketteja tuli yhdessä yössä tullauksen piiriin, mutta pelätyltä pakettikaaokselta vältyttiin – verouudistus nostaa pienten pakettien hintaa

Pienetkin EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on nyt tullattava, ja niistä on maksettava arvonlisävero. Aiemmin halpatavaraa pystyi tilaamaan verottomasti. Moni iso verkkokauppa alkoi heti periä veroa tilauksen yhteydessä, mikä on nopeuttanut käsittelyä Postissa ja Tullissa.

Yleiskuva

Jopa pienet verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta on nyt tullattava

Tulli varoittaa, että uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia ostajalle.

elina tonteri postin työtekijä

Police: Looming non-EU import delays likely to increase scams

Starting in July, every package sent from outside the EU, regardless of value, will be subject to VAT, customs clearance — and more likely than not, long delays.

elina tonteri postin työtekijä

Uusi lakimuutos houkuttelee rikollisia huijaamaan nettitilausten tekijöitä uusilla tavoilla – pakettitilaukset voivat kohta tulla viikkojen viiveellä

EU:n ulkopuolisia nettiostoksia koskeva arvonlisäverouudistus voi aiheuttaa viikkojen viivästyksiä pakettien toimitusaikoihin heinäkuun alusta lukien. Siitä lähtien kaikista EU:n ulkopuolelta saapuvista nettiostoksista on tehtävä tulli-ilmoitus ja maksettava arvonlisävero, kun nyt valtaosa on tullut Suomeen verovapaasti.

Sukkia Teseman sukkatehtaan tehtaanmyymälässä

Nurmeksen sukkatehtaalla erääntyneitä verovelkoja

Teseman sukkatehdas on toiminut Nurmeksessa yli 30 vuotta. Nyt tekstiiliyrityksen on ratkaistava, miten se selviää reilun 180 000 euron veroveloista.

Matti Vuojärvi, toimitusjohtaja, Pohjois-Karjalan kauppakamari

Maakunnan yritysten verojalanjälki oli vuonna 2019 noin 820 miljoonaa euroa

Suurimmat verovirrat kertyivät arvonlisäverosta, palkkojen ennakonpidätyk­sistä ja eläkevakuutusmaksuista.

Poliisin hiha ja auto takana

Sähkömyyntiyhtiötä epäillään yli 6,5 miljoonan euron veropetoksista, yhtiöllä tuhansia asiakkaita eri puolilla Suomea – poliisi: "Pyrimme siihen, ettei yllättäviä sähkökatkoja tule"

Epäillyt veropetokset ovat tapahtuneet Helsingissä vuosina 2018–2021. Poliisin arvion mukaan yritysten toiminnassa epäillään vältetyn arvonlisäveroja yhteensä noin 6,5 miljoonan euron edestä. Sähkömyyntiyhtiöllä on tuhansia asiakkaita eri puolilla Suomea.

Postin työntekijä pakkaa paketteja kuljetusta varten

EU:n vaatima uusi ilmoitus turvatiedoista jumitti paketteja Postin varastoon – suma alkaa helpottaa, mutta seuraava ruuhka voi tulla heinäkuussa

EU on vaatinut tarkkoja tietoja sen ulkopuolelta tulevista paketeista maaliskuun puolivälistä saakka. Jos vaadittu turvatietoilmoitus on vajaa, lähetystä ei ole voinut tullata, ja se on jumittunut Postin varastoon.

Tidskrift.

Sanoma sai 20 miljoonan mätkyt Norjan kautta jaetuista aikakauslehdistä – yhtiö kiistää verokikkailun

Suomessa painettuja aikakauslehtiä on viety Norjaan, josta ne on toimitettu tilaajille Suomeen. EU:n ulkopuolelta tuotuihin lehtiin sovellettiin vähäarvoisten lähetysten poikkeusta, jossa alle 22 euron lähetyksistä ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Postin työntekijöä pakettiautomaatilla.

Online orders from outside EU to get pricier, more bureaucratic

A Customs official has previously estimated that up to 40 times more packages will require clearance from officials.

Postin työntekijöä pakettiautomaatilla.

Valtaosa ulkomailta tilattavista paketeista kallistuu pian, ja ostajalle tulee lisää byrokratiaa – paljonko lisähintaa kertyy?

Posti toimittaa kuukausittain noin miljoona alv-vapaata pakettia EU:n ulkopuolelta. Niiden hinta kallistuu heinäkuussa.

yrittäjä Juha-Pekka Mikkola lakkaa uutta pukuhuoneen penkkiä

Verottajalta voi keskiviikosta alkaen hakea helpotusta maksuvaikeuksiin – rima maksujärjestelyyn pääsemiseksi aleni

Verottaja myöntää lisää maksuaikaa, mutta pitää tiukasti kiinni saatavistaan myös pandemia-aikana.

Postipakettien lajittelua maakuntiin lähetystä varten Postin logistiikkakeskuksessa Vantaalla 29. marraskuuta 2017.

Verkko-ostosten tullauskäytäntö muuttuu radikaalisti ensi kesänä: Kuluttajien on tullattava kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat ostoksensa

Tällä hetkellä veroa ei tarvitse maksaa pienistä verkkokauppaostoksista, joiden arvo on 22 euroa tai alle. Heinäkuussa voimaan tulevan muutoksen jälkeen kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset pitää tullata ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Minnesota-Hoito Oy:n kyltti Lapualla.

Kuuluisan lapualaisen päihdehoitoyrityksen vaikeudet alkoivat kesällä 2019 – Minnesota-mallin Suomeen tuonut johtaja myöntää avoimesti, ettei ole halunnut laskuttaa veroja asiakkailla

Valviran mukaan Minnesota-Hoito Oy:n toiminta ei ole täyttänyt lain edellytyksiä eikä yritys siksi ole ollut vuoden 2019 jälkeen yksityisten palveluntuottajien rekisterissä.

Minnesota-Hoito Oy:n kyltti Lapualla.

Päihdehoitoa tarjoava Minnesota-Hoito Oy on haettu konkurssiin

Minnesota-Hoito Oy on toiminut Lapualla vuodesta 1993 lähtien. Yrityksellä on lisäksi hoitolaitos Hämeenkoskella.

Pakkashuuruinen taksikyltti auton katolla.

Taksiautoilijat riitautuneet Pro-välityskeskuksen kanssa rahasta – ovat eri mieltä Kela-kuljetuksista perittävistä välityspalkkioista

Välityskeskuksen ja taksiautoilijoiden kiistassa on kyse voimassa olevan sopimuksen tulkinnasta.

Karta över brexit, EU, Irland och Nordirland

Customs costs set to raise price of UK products by up to a third

Consumers can work out VAT and duty using the Customs online calculator service before making an order.

sähkölinja

Ensin iski verottaja, sitten siirtoyhtiöt – pientalon vuosittainen sähkölasku kallistunut lähes tonnilla 2010-luvulla

Eivät vain siirtohinnat ole nousseet sähkölaskussa. Verotkin ovat kiristyneet tuntuvasti 2010-luvulla.

Animaatio, jossa sininen rekka-auto ajaa kuvassa vasemmalle päin. Takana on pilviä ja vuorimaisemaa. Tieviitta merkinnällä E18 vilahtaa rekan jatkaessa maatkaansa kohti määränpäätään.

Aikakauslehtien alv-kikkailu Norjan kautta jatkui vuosia, nyt se on johtamassa miljoonamätkyihin – uusia säästöjä haetaan Venäjältä

Verottajan mukaan Norjan rekkarallissa kyse oli veronkierrosta – kustantajien mielestä verosuunnittelusta.

Suomen Yrittäjät pääkonttori Helsingin Mannerheimintiellä.

Suomen yrittäjien kysely: Pienet ja keskisuuret yritykset toivovat alennuksia arvonlisäveroon

Toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuitenkin pitää kustannustuen kaltaisia toimia ALV-alennusta parempana vaihtoehtona.

myymälä suljettu lappu ovessa

Keskisuomalaiset yritykset moittivat hallitusta koronakriisin hoidosta – kaksi kolmesta tyytymättömiä

Melkein puolet yrityksistä piti haitallisimpana mahdollisena rajoituksena ravintoloiden sulkemista tai aukiolojen tiukentamista.

Hotellin asiakas puhuu vastaanottovirkailija kanssa.

EK perää 750 miljoonan euron hintaista arvonlisäveron alennusta palvelualojen tueksi

Elinkeinoelämän keskusliitto esittää arvonlisäverojen laskua viiteen prosenttiin ensi vuoden ajaksi.

Subwayn täytetty leipä.

Subwayn leipä ei ole leipä, päätti oikeus Irlannissa – taustalla kiista veronmaksusta

Peruselintarvikkeet on Irlannissa vapautettu arvonlisäverosta, mutta Subwayn leivässä on liikaa sokeria leiväksi.

Lääkärikeskus Pihlajalinnan sisäänkäynti Jyväskylässä.

Jyväskylä ulkoistaa Huhtasuon avosairaanhoidon palvelut Pihlajalinnalle

Ulkoistamisen taustalla on vuonna 2019 tehty päätös yhden terveysaseman ulkoistamisesta.

Itävaltalainen turisti huskysafarilla Harrinivan matkailukeskuksessa Muoniossa 2019.

MaRan jäsenkysely: Puolet ohjelmapalvelualan yrityksistä arvioi olevansa konkurssissa puolen vuoden kuluttua

MaRa ja Palvelualojen ammattiliitto PAM esittävät, että hallitus tekisi päätöksen arvonlisäverojen määräaikaisesta alentamisesta.

raha

VATT: Väliaikainen arvonlisäveron alennus johtaa jopa alkuperäistä korkeampiin hintoihin

Tuoreen tutkimuksen mukaan alv:n alentaminen ei välttämättä vaikuta hintoihin, mutta sen korottaminen takaisin nostaa hintoja entisestään.

Yökerhot availevat oviaan - miten istumapaikkapakko ratkaistaan?

MaRan Timo Lappi: Ravintola-ala ei kestäisi koronan toista aaltoa – ehdottaa alv-alennusta kevään kriisistä selviämiseen

Yökerhot varautuvat vilkkaaseen viikonloppuun, vaikka osa rajoituksista on vielä voimassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle