Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anestesiahoitaja Merja Ylönen ja leikkaushoitaja Tuulikki Paananen valmistelevat leikkausta.

Erikoissairaanhoitoon jonottavien määrä kasvaa Varsinais-Suomessa – Valvira pyytää lisäselvitystä usealta hyvinvointialueelta

Valviran mukaan lähes kaikilla hyvinvointialueilla on vaikeuksia täyttää lain kirjain hoitoonpääsyssä.

Ortopedi tutkii näytöltä 3D-kuvia leikkaussalissa.

Valvira otti Satakunnan erikoissairaanhoidon pitkät jonot syyniin – tilanne vaikea koko maassa

Satakunnan hyvinvointialue on yksi kuudestatoista, joilta Valvira pyytää lisäselvitystä asiassa.

Leikkaussali

Valvira alkaa valvoa kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyä – sairaalapalvelujen johtaja: Pirkanmaan jonotilanne maltillinen

Pirkanmaan hyvinvointialueella yli puolen vuoden jonoja on muun muassa psykiatrialla, neurokirurgialla ja urologialla.

Sairaalatarvikkeita telineessä.

Kymenlaakson hyvinvointialueen kiireetön erikoissairaanhoito joutuu Valviran syyniin

Valvira aloittaa valvonnan yhteensä 16 hyvinvointialueella, sillä potilaiden jonotusajat ovat venyneet.

Sairaala

Kiireettömän erikoissairaanhoidon jonotilanne joutui valvontaan Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalassa joka viides erikoissairaanhoitoon jonottava joutuu odottamaan yli puoli vuotta. Valviran valvonta on alkanut yhteensä kuudellatoista hyvinvointialueella sekä HUS-yhtymässä.

Näöntarkastus silmälääkärin vastaanotolla.

Valvira alkaa valvoa erikoissairaanhoitoon pääsyä – THL:n mukaan erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanne on jatkunut vaikeana

Selvityspyynnön ovat saaneet myös Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet.

Kainuun uuden keskussairaalan pääsisäänkäynti kuvattuna keväällä.

Valvira valvoo kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyä myös Kainuun hyvinvointialueella

Valviran valvonnassa on 16 hyvinvointialuetta ja Hus-yhtymä. Näillä alueilla monet potilaista ovat joutuneet odottamaan hoitoon pääsyä kauemmin kuin laki sallii.

Sairaalan pääsisäänkäynti. Kaksi ihmistä menossa sisään.

Valvira valvoo hyvinvointialueiden kiireetöntä erikoissairaanhoitoa – Kanta-Hämeen hyvinvointialueella jonot kasvoivat huomattavasti keväällä

THL:n tietojen mukaan huhtikuun lopussa sadat potilaat olivat odottaneet hoitoon pääsyä yli puoli vuotta Kanta-Hämeen hyvinvointialueella.

Ihmisiä Juha Tapion keikalla Radio Nova -festivaalilla Helsingissä perjantaina 16.6.

Krapulaiset joutuvat tyytymään vanhoihin konsteihin festareilla – suonensisäinen nesteytys ei ehtinyt kesän ensimmäisille juhlille

Pop up -nesteytyshoitoa tarjoava yritys joutui vetäytymään kahdelta kotimaiselta festivaalilta. Ammattilaisten mielestä hyödyt suonensisäisestä nesteytyksestä jäävät terveelle ihmiselle vähäisiksi.

Lääkäri meilahden sairaalassa.

Valvira: Apotti-järjestelmä vastaa lain vaatimuksia, mutta HUSilta löytyi isoja puutteita

Valvira otti Apotin valvonta-asian käsittelyyn marraskuussa 2022 sen jälkeen, kun se oli saanut yli 600 lääkärin allekirjoittaman poikkeuksellisen laajan kantelun.

Laborantilla kädessä kaksi koeputkea täynnä verta.

Useiden suomalaisten laboratorioiden tietojärjestelmä ei vastaa lakia – Valvira määräsi tamperelaisyritykselle 500 000 euron uhkasakon

Valvira velvoittaa Mylabin korjaamaan tietojärjestelmänsä uhkasakon voimalla. Valviran tietoon ei ole tullut tapauksia, jossa järjestelmä olisi vaarantanut asiakas- ja potilasturvallisuutta.

Hoitotarvikelaatikko, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

E-P:n hyvinvointialueen työntekijöiden pätevyyksien tarkastukset on aloitettu ja ne valmistuvat lähiviikkoina

Hyvinvointialue päätti tarkastaa koko sosiaali- ja terveysalan henkilöstönsä pätevyydet, kun selvisi, että alueella on työskennellyt hoitaja ammattioikeudetta.

Leikkaussalivälineitä pöydällä Seinäjoen Terveystalossa.

E-P:n hyvinvointialue tarkistaa kaikkien työntekijöidensä pätevyydet – Aluehallituksen puheenjohtaja sysää vastuuta valehoitajatapauksessa kunnille

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue tiedotti viime viikolla hoitajasta, joka oli työskennellyt ilman ammattioikeutta. Kunnilta alueelle siirtyneiden työntekijöiden pätevyyksiä ei oltu ehditty tarkistaa.

Pöytyän kunnan Kyrön toimipiste

Vanhus kuoli ja puoliso löytyi huonokuntoisena – Pöytyän epäillyn laiminlyönnin tutkinta pyritään saamaan valmiiksi kevään aikana

Poliisi on pyytänyt Valviralta lausuntoja tapaukseen liittyen. Tutkinnanjohtajan mukaan tavoitteena on saada tutkinta valmiiksi kevään aikana.

Tehy ja Super järjestivät mielenosoituksen sateisena perjantaina Helsingissä syyskuussa.

Lähes tuhat hoitajaa on luopunut tänä vuonna oikeudesta harjoittaa ammattiaan – viime vuonna heitä oli kymmeniä

Hakemuksia tulvi ammattioikeuksista rekisteriä ylläpitävälle Valviralle ennen kaikkea syyskuussa, kun hoitajien työkiista oli käynnissä. Sen jälkeen pyyntöjen määrä on hiipunut.

Hoitajat osoittavat mieltään.

Ennätysmäärä hoitajia haluaa luopua ammattioikeuksistaan – Valvira: "Hakemuksia on perusteltu sillä, että sitten ei voida pakottaa töihin"

Taustalla vaikuttavat hoitajien työtaistelu ja keskustelu potilasturvallisuuslaista. Jos oikeudet on poistettu, ei ammattia voi harjoittaa yksityiselläkään puolella, Valviran Kirsi Liukkonen muistuttaa.

Valvira har upptäckt flera riskfall

Yli 600 lääkäriä vaatii Apotti-järjestelmästä luopumista tai ongelmien korjaamista – poikkeuksellinen kantelu saapui Valviraan

Keväällä alkunsa saaneen kantelun allekirjoitti 619 lääkäriä. Valviran mukaan luonteeltaan poikkeuksellisen kantelun käsittely vie useita kuukausia.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus. Etualalla suojatie ja ajoluiska. Rakennuksen katolla hohtavat illan hämärässä nimet Kanta-Hämeen keskussairaala, Sydänsairaala ja Fimlab

Kanta-Hämeestä irtisanottu lääkäri sai lääkärinoikeutensa takaisin

Lääkäri ei ole ainakaan toistaiseksi palaamassa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin virkaan. Valvira myönsi erikoislääkärin oikeudet poikkeuksellisen nopeasti.

Etualalla näkyy eteenpäin kumartunut patsas. Takana näkyy Vaasan keskussairaala.

Valviralta määräys: Vaasan keskussairaala joutuu lopettamaan tulehduksellisten suolistosairauksien ja mahasyövän leikkaukset

Valviran mukaan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymä ja Satakunnan sairaanhoitopiiri eivät ole hoitaneet kyseisiä leikkauksia lainsäädännön mukaisesti.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin logo.

Valvira pyytää selvitystä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriltä

Pohjois-Pohjanmaan ja kuuden muun sairaanhoitopiirin alueella on ollut potilaita, jotka ovat joutuneet odottamaan kiireetöntä erikoissairaanhoitoa liian pitkään. Ongelma on syntynyt koronapandemian vuoksi.

Leikkaussali

Valvira pyysi sairaanhoitopiiriltä uuden selvityksen hoitoon pääsystä

Kiireettömään erikoissairaanhoitoon on ollut Etelä-Pohjanmaalla vaikea saada aikaa lain sallimassa ajassa. Tämä johtuu koronapandemiasta, ja siksi Valvira ei määrää sairaanhoitopiireille seuraamuksia lakirikkomuksista.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päärakennus. Etualalla suojatie ja ajoluiska. Rakennuksen katolla hohtavat illan hämärässä nimet Kanta-Hämeen keskussairaala, Sydänsairaala ja Fimlab

Erikoislääkäri työskenteli keskussairaalassa ilman oikeuksia 14 vuotta – Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri teki rikosilmoituksen

Asia tuli sairaanhoitopiirin tietoon tällä viikolla. Lääkäri on pidätetty virastaan ja asiasta on tehty ilmoitus Valviralle. Lääkärin työhistoriassa ei ole ilmennyt potilasvahinkoja.

Suojavarusteisiin pukeutunut lähihoitaja Janina Kinnunen koronapotilaan kanssa.

Valvira hoitajalakosta: Potilasturvallisuus romahtamassa, potilaita voi kuolla tai vammautua

Pian Valviran tiedotteen jälkeen Tehy ja Super sanoivat peruvansa keskiviikkona alkavaksi kaavaillun hoitajalakon. Liitot alkoivat valmistella järeämpiä toimia.

Nea Berglund ja Juha Berglund

Suomalaiset viiniyrittäjät ilostuivat, eivät joudu käräjille etämyynnistä – "Se olisi ollut aika absurdia"

Syyttäjä katsoi, etteivät Juha Berglund ja hänen tyttärensä Nea Berglund syyllistyneet alkoholirikoksiin. Alkoholin etämyyntiä Suomeen internetin kautta ei pidetty lain vastaisena.

Hoitajat pukevat suojavarustuksia ylleen

Hoitajat lähtevät alalta – Valviraan on tullut alkuvuonna kymmeniä hakemuksia ammattioikeuden poistamisesta

Valvira on alkuvuoden aikana ratkaissut 30 hakemusta, jotka koskevat ammattioikeuden poistamista. Vireillä olevien hakemusten lisäksi määrä on suurempi kuin kaikki viime vuoden hakemukset yhteensä.

Sairaanhoitaja Tiia Virta syöttää potilastietoja koneeseen

Potilasturvallisuuslaki uhkaa kaatua hallituksen erimielisyyksiin, Lohi: Toivon, ettei tälläistä lakia tarvita

Hoitoalaa valvova Valvira pitää potilasturvallisuuslakia viimesijaisena keinona. Ylijohtaja Markus Henriksson toivoo, että hoitajat vastaisivat puhelimeen.

Riikka Miettinen katsoo kameraan. Etualalla näkyy naispatsaan kasvojen ääriviivat.

Riikka Miettinen ja sadat muut valmistuvat nyt lyhytterapeuteiksi: kouluttajat näkevät hoitomuodossa terapiajonojen purkajan

Lyhytterapeutti-koulutuksen suosio kasvaa, mutta titteli ei ole tae osaamisesta. Koulutusta tarjoavat tahot ovat erimielisiä, pitäisikö alaa valvoa vai ei.

Kollaasi lääkkeistä, ihmishahmon siluetista ja apteekin tunnus.

Virolainen sarjavalittaja haitannut apteekkien perustamista Suomeen – hyödyntää järjestelmän valuvikaa

Suomen apteekkimarkkinoille pari vuotta sitten ilmestynyt toimija pisti lupajärjestelmän lujille. Valituskierre jatkuu siitä huolimatta, että valittaja ei sääntöjen mukaan voi enää voittaa mitään.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin A-studiossa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies kehitysvammaisten epäinhimillisestä kohtelusta: “Tässä on pettänyt kaikki valvonnan tasot”

Ylen MOT-ohjelma paljasti kehitysvammaisten asumisyksikön väärinkäytöksiä. Useasta valvovasta viranomaisesta huolimatta epäkohdat ovat jääneet pimentoon eikä valvonta ole toiminut toivotulla tavalla.

Kuvassa on nimimerkin ransom_man Torilaudalle 21. lokakuuta 2020 tekemä postaus, jossa kerrotaan Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta.

Voisiko Vastaamon kaltainen tietomurto toistua? Maanantaina voimaan tuleva laki tekee siitä erittäin epätodennäköistä, sanovat asiantuntijat

Vastaamo-tietomurto johti lakimuutokseen, joka parantaa potilastietoturvaa merkittävästi. Inhimillisiä virheitä ei voi silti koskaan täysin estää, muistuttaa tietoturva-asiantuntija.

Päiväkoti

Varhaiskasvatuslaki vaatii jälleen remontin, sanovat asiantuntijat – päiväkotien henkilöstömitoitukseen jäi porsaanreikä

Opetusministeri Li Andersson haluaa löytää ratkaisuja varhaiskasvatuksen pitkään jatkuneisiin ongelmiin. Kaikesta huolimatta viranomaisen valvontaohjelman tulokset näyttävät hyviltä.

Hoitaja auttaa pöydän ääressä ruokailevaa vanhusta.

Valvira ottaa kuusi hoivakotia valvontaan Lounais-Suomessa

Kyseiset hoivakodit eivät vastanneet THL:n kyselyyn henkilöstömitoituksen toteutumisesta.

Vanhus kävelee käytävällä rollaattorin kanssa Myyrmäen vanhusten keskuksessa, Vantaalla.

Aluehallintovirasto otti valvontaan Lapuan Jokilinnun ja Seinäjoen Koivukaaren hoitajamitoituksen takia

THL:n toukokuun hoitajamitoituksen seurannassa kaksi palvelukotia Etelä-Pohjanmaalla ei yltänyt vaadittuun mitoitukseen. Aluehallintovirasto on ottanut ne valvontaansa ja odottaa selvityksiä marraskuun puoliväliin mennessä.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Authority finds child welfare units keep inadequate records on use of disciplinary measures

The measures can include restrictions on communication and freedom of movement, personal checks and inspections, as well as placing a child in isolation or detention.

lapsi keinuu, synkkä varjo

Valvira: Lasten oikeudet vaarassa lastensuojelulaitoksissa, syynä puutteelliset kirjaukset rajoitustoimenpiteistä

Rajoitustoimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteydenpidon ja liikkumisvapauden rajoittaminen, eristäminen ja kiinnipito. Valviran juristi epäilee laiminlyöntien syyksi sitä, ettei lakia tunneta kunnolla.

Nuori mies lääkärinvaatteissa seisoo Vilnan yliopiston logon alla.

Jo 1 200 suomalaista opiskelee ulkomailla lääkäriksi – Lauri Toivari: "Haluan opiskella englanniksi kansainvälisessä ympäristössä"

Ulkomailla lääketiedettä opiskelevien suomalaisten määrä on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa. Muualle lähdetään kansainvälisen ilmapiirin vuoksi tai siksi, ettei sisäänpääsy Suomessa onnistunut. Myös alanvaihtajat suuntaavat usein ulkomaille.

Katja Peitsaho henkilökuvassa.

Panimo on nousemassa sotkamolaisen Haapalan tilan tärkeimmäksi tulonlähteeksi – kainuulaisen lähioluen suosio on yllättänyt

Haapalan panimo on toiminut Vuokatissa kolmisen vuotta. Panimo perustettiin alunperin, jotta Haapalan ravintolan ruuille olisi sopivia oluita kaveriksi. Nyt olutta menisi enemmän kuin sitä ehditään panna.

Nainen pitää lääkekannabispurkkia kädessään.

"Olisin mullan alla ilman lääkekannabista", sanoo itsemurhapäänsärkyä sairastava nainen – pian hän ei saa toivomaansa lääkettä ehkä mistään

Yksittäinen lääkäri Turussa oli lääkekannabiksen lähde kenties jopa sadoille kipupotilaille. Valviran mukaan lääkäri on vaarantanut potilaidensa turvallisuuden. Moni potilaista kuitenkin puolustaa lääkäriä.

Puhelimessa näkyy Instagramin hastag haulla haettuna healingcrystals osumat.

Valviralta tivataan kantaa terveydenhuollon ammattilaisten somekirjoitteluun – Valvira: "Kollegoilta ja kansalaisilta tulee sähköpostia"

Valvira on terveydenhoidon ja sen työntekijöiden valtakunnallinen valvoja, mutta sillä ei ole sanomista lääkärien ja hoitajien yksityishenkilöinä laukomiin somemielipiteisiin. Valvira korostaa, että se ei ole toimeton vaan tekee sen, mitä laki määrää.

Sanni Lehtinen halaa isäänsä Antti Lehtistä.

Lääkäri ei lukenut potilaan syövästä kertovia tutkimustuloksia ja sairastunut menehtyi – lääkärille huomautus Valviralta

Pirkanmaalaisen erikoislääkärin laiminlyönnit viivästyttivät kohtuuttomasti Antti Lehtisen syöpähoitoja. Valviran mukaan potilaan elämänlaatu olisi säilynyt hyvänä, jos hoito olisi ollut asianmukaista. MOT uutisoi tapauksesta laajasti viime vuonna.

Psykoterapiakeskus Vastaamo.

Valvira: Psykoterapiakeskus Vastaamon toiminnassa useita puutteita – johtaja laiminlöi tehtäviä ja yhtiön omavalvonta petti

Valviran mukaan Vastaamolla on ollut puutteita erityisesti johtajalle säädettyjen tehtävien hoitamisessa. Tämä johti siihen, että potilasasiakirjoissa ja niiden käsittelyssä huomattiin Valviran tarkastuksen ja selvitysten perusteella virheitä.

Kari Forsell.

Kivunhoidossa ja potilaan kohtaamisessa on yhä parannettavaa – selkäkivuista vuosikymmeniä kärsinyt Kari Forsell: "Pitkään hoito oli vain kipulääkettä ja pari vapaapäivää"

Lähes tuhannen ihmisen allekirjoittama joukkokantelu toimitettiin talvella eduskunnan oikeusasiamiehelle. Se on jo johtanut Valviran selvityksiin. Kipupotilaat toivovat esimerkiksi perusterveydenhuoltoon lisää resursseja ja osaamista kivunhoitoon.

vin

Professori suomii STM:n lausuntoa alkoholin etämyynnistä: "Puhutaan asian vierestä, oikeustapausta tulkittu virheellisesti"

Juha Raition mukaan etämyyntikiellon käsittely voi kestää EU-tuomioistuimessa sen verran pitkään, että asian hoitaminen siirtyy seuraavalle hallitukselle.

Vanhus ruokailee aamiaista.

Valvira: Yöhoitoa tarvitsevien vanhusten asumispalveluja kevennetty ilman syytä, asiakasturvallisuus vaarantunut

Muutoksiin tarvitaan aina lupa Valviralta tai aluehallintoviranomaiselta, mutta sitä ei kaikissa tapauksissa ole haettu.

Sawon Viina pulloja Lignell & Piispasen varastossa.

Ministry: Minors in Finland use loophole to order alcohol from online stores abroad

According to the Ministry of Social Affairs and Health, a buyer's age is not being definitively verified by suppliers.

Sawon Viina pulloja Lignell & Piispasen varastossa.

Koululaiset tilasivat viinaa ulkomailta pakettiautomaattiin – STM:n Tuominen: "Alaikäisille myyntiä ei valvota lainkaan"

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ulkomailta tilatun alkoholin kaupassa ostajan ikää ei valvota juuri ollenkaan.

Asiakas baaritiskillä oluttuoppi ja matkapuhelin pöydällä.

Alcohol sales in bars, restaurants down by 40 percent last year

A report by supervisory authority Valvira also found that overall alcohol consumption changed only slightly.

kuohuviinipulloja

Joutuuko Suomi taipumaan ja vapauttamaan alkoholin verkkokaupan? EU-komissio penää Suomelta selvitystä etämyyntikiellosta

Alkoholin etämyynnistä on väännetty Suomessa jo vuosikymmen ajan. Päättäjät eivät ole saaneet aikaan selkeää pykälää alkoholilakiin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle