Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sormi Facebook-apin päällä.

Jaoitko omien tietojen käyttämisen kieltävän viestin somessa? ”Ihan puppua”, tylyttää asiantuntija

Tietoturva-asiantuntija muistuttaa, että datan kerääminen sosiaalisen median palveluista ei ole katoamassa minnekään. Datan kerääminen jatkuu taustalla, vaikka palveluiden käytöstä maksaisi.

Instagramin ja Facebookin tunnukset

Facebookin ja Instagramin maksulliset versiot saapuivat: ”Kertoo käyttäjille, että maksamme somessa yksityisyydestä”, asiantuntija sanoo

Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Metan ratkaisun taustalla ovat osin myös taloushuolet, arvioi viestinnän dosentti Salla-Maaria Laaksonen. Kuukausimaksut voivat pitää nuoremmat käyttäjät poissa.

Sormi painaa kännykän näytöllä olevaa Whatsappin kuvaketta.

Analyysi: Maksatko kympin kuussa, jotta saat Facebookin tai Instagramin ilman mainoksia? Tätä somejätti oikeasti tavoittelee

Maksullisen palvelun tilaajien määrä on sivuseikka – Metalle on tärkeintä karistaa viranomaiset niskastaan, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä

Sormi painaa kännykän näytöllä olevaa Whatsappin kuvaketta.

Facebookista ja Instagramista tulee maksullinen versio ilman mainoksia

Taustalla on EU-sääntely, jolla unioni pyrkii rajoittamaan somejättien valtaa.

Instagramin ja Facebookin tunnukset

Palestiinalaismyönteinen tili suljettiin Instagramissa – viikkoa aiemmin palestiinalaiset käyttäjät nimettiin palvelussa terroristeiksi

Kritiikkiä Gazaan liittyvien julkaisujen rajoittamisesta on esitetty useilla sosiaalisen median alustoilla. Instagram on kiistänyt väitteet sensuurista.

Humppilalainen Mirva Vähä-Pietilä poimii omalla pihalla kasvavia tomaatteja ja paprikoita.

Säästämisvinkkeihin syttyi suuri hinku – nyt Facebook-ryhmällä on jo 80 000 seuraajaa

Humppilalaisen Mirva Vähä-Pietilän halu säästää poiki ryhmän, jossa vinkit eivät lopu kesken. Säästämisestä on tullut trendikästä.

 Dmitry Gurbanov, Pekka Sauri ja Petteri Järvinen.

Twitteriä muistuttava uusi somealusta julki huomenna – Pekka Sauri, Dmitry Gurbanov ja Petteri Järvinen odottavat suurella mielenkiinnolla

Twitterin arvaamattomuus, jatkuvat muutokset ja tekniset ongelmat herättävät käyttäjissä voimakasta vastustusta. Osin näistä syistä Metan uuteen Threads-palveluun kohdistuu suuria odotuksia.

Tummalla taustalla käsi pitää älypuhelinta, jonka näytöllä on Threads-sovellus auki.

Suomalaiset saavat odotella Twitterin haastajaa – Politico: Ei aloita EU-alueella ainakaan heti

Politico uutisoi, että Metan uusi sosiaalinen media Threads ei aloita EU-alueella vielä torstaina. Alusta lanseerataan torstaina Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa.

Yleisössä oleva henkilö kuvaa kännykällä videota Donald Trumpista hänen pitäessään puhetta Trump National Golf Club Bedminsterilla New Jerseyssä.

Trump syyttelee nyt mutantteja ja kommunisteja entistäkin rajummissa somepäivityksissään – testaa, erotatko Trumpin postaukset ennen ja nyt

Yhdysvaltain presidentiksi jälleen pyrkivä Donald Trump saattaa pian palata Twitteriin, josta hänet jo kertaalleen potkittiin pois.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Millainen maisema sinun ikkunastasi avautuu?

Katselen iltaisin maisemakuvia ihmisten ikkunoista ja mietin, miten onnellisuuden raaka-aineet ovat hyvin samanlaisia joka puolella maailmaa, pohtii Nuorgam.

Facebook Messenger

Näin Messengerin uusista ryhmäkeskusteluista pääsee eroon: helpoin tapa on olla tekemättä mitään

Kevään aikana ilmestyneet yhteisökeskustelut ärsyttävät ja kummastuttavat. Ne voi kuitenkin surutta ohittaa.

Facebookin tunnus puhelimen näytöllä ja sininen varmennusmerkki.

Poliisi: Naiselta vietiin yli 150 000 euroa Facebook-huijauksessa

Itä-Suomen poliisi varoittaa Facebookissa leviävistä huijauksista, joissa on huijattu ihmisiltä rahaa tekaistuun rahapalkintoon vedoten.

Puhelin nuoren kädessä

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa Facebook-huijauksista – toimi näin, jos tilisi kaapataan

Jos ystävältä saa Facebookin Messengerin kautta poikkeuksellisen tai epäilyttävän viestin, kannattaa ystävään ottaa yhteyttä toista kautta.

Metan logo puhelimen näytöllä, taustalla Euroopan union lippu.

Facebookin omistavalle Metalle ennätyssakot EU:lta – eurooppalaisten käyttäjien tietoja on voinut päätyä Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisille

Euroopan unioni oli jo aiemmin kieltänyt Metaa siirtämästä eurooppalaisten käyttäjien tietoja Yhdysvaltoihin. Meta aikoo valittaa tuomiosta.

Pekka Lagerblom sai kaapatun Instagram-tilinsä takaisin maksamalla yli 1 000 euroa – listasimme tärkeimmät keinot sometilien suojaamiseksi

Kaapatun sometilin palauttaminen voi olla vaikeaa. Pekka Lagerblom turvautui maksulliseen apuun kaapatun tilin palauttamiseksi, joka on yleensä on todella vaikeaa. Usein prosessi kestää monta viikkoa.

Kenialaisia nuoria aikuisia Facebook-moderaattoreita osoittamassa mieltään, kädessä paperiset oikeuden päätökset.

Facebookin moderaattorit vaativat oikeuksiaan ja saivat potkut Keniassa – ”Facebook on uusi siirtomaavalta”

Moderaattorit menettivät työnsä, kun he ryhtyivät vaatimaan oikeuksiaan. Nyt Facebook joutuu vastaamaan oikeudessa Keniassa syytteisiin työntekijöiden huonosta kohtelusta ja vihapuheen sallimisesta.

Kuvakombo: Vasemmalla nuoren henkilön käsi ja kädessä puhelin. Oikealla toimittaja Sara Salmi.

Osavaltio Yhdysvalloissa lätkäisi somen yökiellon alle 18-vuotiaille – katso lyhyt video, mistä on kyse

Utah on hyväksynyt lait, jotka rajoittavat alaikäisten somen käyttöä. Toimittaja Sara Salmi tiivistää, mistä somerajoituksissa on kyse ja mitä niiden toteutuksesta tiedetään.

Natalia Vassiljeva katsoo kameraan Myllypuron kampuksen pihalla.

Tiktokia käyttävistä nuorista lähes kolmannes äänestäisi perussuomalaisia – kokoomusta vain joka kymmenes

Perussuomalaisten yksinkertainen ja selkeä viestintä toimii Tiktokissa.

Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila seisoo taulun edessä.

Kokkolan kaupunginjohtajaksi vain seitsemän hakijaa – Stina Mattila hakee jatkokautta

Mattila kertoi aikeistaan julkisella Facebook-sivullaan.

Mielenosoittaja jonka nännit on peitetty värikkäällä teipillä.

Instagram ja Facebook saattavat luopua nännisensuurista

Somejätti Meta sai moitteet alastomuussäännöistään, ja nyt Instagram ja Facebook pohtivat niiden höllentämistä. Mediatutkimuksen professorin mukaan tiukka sensuuri rikkoo ihmisten ilmaisunvapautta.

Puhelimen ruudulla näkyy Facebooking logo, taustalla näkyy Donald Trumpin kuva näytöllä.

Facebookin emoyhtiö Meta palauttaa entisen presidentin Donald Trumpin tilit Facebookissa ja Instagramissa

Trumpin käyttäjätilit Facebookissa ja Instagramissa suljettiin noin kaksi vuotta sitten sillä perusteella, että Trump oli kannustanut kannattajiaan väkivaltaan.

Kuvassa toimittaja Tuukka Pasasen hahmo Viikon Tuukka heittelee käsistään 500 euron seteleitä puku päällään, taustalla näkyy avaruusraketti, joka on laukaisualustaltaan lähdössä lentoon.

Viikon Tuukka: Elon Musk ja muut digimiljardöörit pakottavat demokratiatkin reagoimaan itseensä

Digitaalinen maailma on oligarkia – harvainvalta. Jättiyhtiöt hallitsevat dataa ja miljardööri-omistajat ottavat yhä näkyvämpää roolia. Muun muassa Elon Musk taivuttaa maailmaa reagoimaan itseensä.

Valtteri Väyrynen esittelee saaliiksi saatua kalaa.

Kunnanjohtaja Valtteri Väyrynen alkoi letittää pullaa ja kalastaa Tiktokissa kuntalaisten käskystä

Lähes kaksi kolmesta kunnanjohtajasta toimii työroolissaan sosiaalisessa mediassa. Somessa menestyvät he, joille väline tuntuu luontevalta. Tiktokia käyttää vasta harva kunta, mutta sen osuus kasvaa.

Jenna Ahonen näyttää puhelimestaan kuvaa itsestään ja heidän pienestä pojastaan. Taustalla leikkii lapsi isänsä kanssa.

Moni vanhempi tekee somessa virheen, joka voi ajaa oikeuteen asti – näin Jenna Ahonen, 31, välttää ansan

Monet vanhemmat julkaisevat avoimesti kuvia tai jopa arkaluontoisia tietoja lapsestaan. Professorin mukaan vanhemmat eivät aina toimi lapsen edun mukaisesti. Siksi asiasta pitäisi säätää myös laissa.

Lapsi leikkii.

Julkaisetko lapsestasi kuvia tai muuta tietoa somessa? Kerro kokemuksistasi, teemme juttua

Mitä hyötyä tai haittaa siitä on ollut, että olet julkaissut lapseesi liittyviä kuvia tai tietoja sosiaalisessa mediassa? Vastaa jutun lopusta löytyvällä kyselylomakkeella.

Uwa Iduozee kuvattuna studiossa.

Uwa Iduozeen kolumni: Sosiaalinen media on lopulta aikamme siunaus – ei sen vitsaus

Uhkakuviin on helppo uskoa, mutta usein unohtuu, että sosiaalisen median äänien moninaisuus on pakottanut meidät keskusteluihin, joita emme muutoin olisi käyneet vielä pitkään aikaan – jos koskaan.

Kangasalan sanomien päätoimittaja ja toimitusjohtaja Heli Keskinen.

Kouluväkivallasta kertonut juttu johti erikoiseen tilanteeseen: Facebook heitti paikallislehden pihalle, tapauksen selvitys kesti viikkoja

Kangasalan Sanomat kirjoitti jutun lasten kouluväkivallasta. Jutusta nousi paikkakunnalla iso äläkkä, joka poiki ilmiantoja Facebookiin jaetusta uutisesta.

Toimittaja Roosa Laksio selaa älypuhelinta ja katsoo vaivaantuneena kameraan. Tausta on vaaleanpunainen, Roosan takana on irvistäviä ja huonovointisia emojeita.

Some on täynnä mysteeripostauksia ja nollasisältöä – Sorrutko sinäkin näihin ärsyttäviin somejulkaisuihin?

Sosiaalisessa mediassa tulee helposti vertailtua omaa elämää muiden elämää, mikä voi käydä hermoille. Myös tulkinta saattaa vääristyä, kun viestinnästä puuttuvat eleet ja äänenpaino.

Ammattihakkeri Laura Kankaala pohtii mitä datalle tapahtuu kuoleman jälkeen.

Hakkerin tietoisku: Mitä datallesi tapahtuu kuoleman jälkeen?

Tietoturvan ammattilainen Laura Kankaala havahtui, kun hänen ystävänsä menehtyi, mutta tägäykset jatkuivat. Kolmen minuutin videolla Kankaala kertoo, miten jokaisen kannattaa varautua asiaan.

Mark Zuckerberg.

Matkalla metaversumiin – itseään etsivällä teknojätillä on edessään kivinen polku

Vuosi sitten uuden identiteetin ottanut teknologiajätti Meta ei ole onnistunut vakuuttamaan työntekijöitään, käyttäjiään tai sijoittajiaan uudesta suunnasta.

Puhelin, jossa valintaikkunassa Facebookin, Instagramin ja Whatsappin logot.

Instagramissa ongelmia – osalla käyttäjistä vaikeuksia päästä tililleen

Instagram kertoo, että asiaa selvitetään. Viime viikon tiistaina myös Whatsapp kärsi teknisistä ongelmista ja sitä ei voinut käyttää hetkeen.

Ammattihakkeri Laura kankaala pitää kädessään kännykkää jonka ympärillä on sosiaalisen median yhtiöiden logoja.

Oletko koko ajan kirjautuneena somepalveluun? Ei kannattaisi, sanoo ammattihakkeri Laura Kankaala

Huolestuttaako tietoturva? Yksi turvaa lisäävistä teoista on ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Se voi jäädä epähuomiossa tekemättä, jos vain kirjaudut palveluihin puhelimella sisään – etkä koskaan ulos.

Puhelin kädessä sohvalla, Spotify auki.

“Algoritmi ei ymmärrä minua” – petymme, jos koneäly ei toimikaan niin kuin ystävä

Vaikka internet on vain tietoverkkojen järjestelmä eli täysin tekninen rakennelma, se herättää netin käyttäjissä monenlaisia tunteita. Tutkija Minna Ruckenstein jakaa nämä tunteet kolmen otsikon alle.

Kuvassa Etelä-Karjalan käräjäoikeuden rakennus Lappeenrannassa.

Man fined for insulting asylum seekers on social media

The 46-year-old's Facebook comments constituted hate speech as they violated the dignity of asylum seekers, the court ruled.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: En pysty jättämään Instagramia, vaikka todella yritin

Somen jättäminen osoittautui mahdottomaksi, mutta myös viikon tauko voi riittää, kirjoittaa Rönkä.

Facebookin tunnus näytöllä, jonka lasi on rikki. Kuvituskuva.

Facebookin uutisvirta oli useita tunteja rikki – täyttyi julkkiksille lähetetyistä kommenteista, osa käyttäjistä ehti ottaa vikatilasta ilon irti

Aamulla ilmennyt vika täytti käyttäjien uutisvirran viesteistä, joita muut käyttäjät ovat lähettäneet muusikoiden ja julkkisten Facebook-sivuille. Puolenpäivän aikoihin vika näytti korjaantuneen.

Henkilökuva Andrew Tatesta.

Naisvihamielinen Andrew Tate nousi megajulkkikseksi huijaamalla Tiktokin algoritmeja, mutta lopulta someyhtiöt saivat hänestä tarpeekseen

Tiktok-videot, joilla fantasioidaan väkivallasta naisia kohtaan, ovat saaneet miljardeja katseluita.

Ihmiset ottavat kuvia Meta-yhtiön logosta.

Instagram ottaa aikalisän uudistustensa kanssa – taustalla voimakas kritiikki käyttäjiltä

Instagramin omistava Meta aikoo kuitenkin jatkaa videoiden ja algoritmeihin perustuvien suositusten kehittämistä.

Yhdysvaltain korkein oikeus Washingtonissa.

Korkein oikeus jäädytti Texasin osavaltion kiistellyn sananvapauslain – laki olisi estänyt somealustoja sensuroimasta vihapuhetta ja disinformaatiota

Konservatiivien edistämä laki olisi myös estänyt palveluita kuten Facebook ja Twitter poistamasta käyttäjien tilejä heidän mielipiteidensä takia.

Toimittaja Tuukka Tervonen

Tuukka Tervosen kolumni: Hyvästi Facebook, en jää kaipaamaan sinua

Kyky määritellä säännöt ja algoritmit virtuaaliseen maailmaan on suurinta mahdollista valtaa, kirjoittaa Tervonen.

Facebook Messenger tietokoneen näytöllä, kuvassa korostettuna viesti "Hei, voitko antaa minulle matkapuhelinnumerosi?".

Lähetitkö tietosi mukatutulle Messengerissä? Poliisin tietoon on keväällä tullut kymmeniä somepetoksia, menetykset jopa satojatuhansia euroja

Tyypillinen Messenger-huijaus alkaa "tuttavan" yhteydenotolla. Sen jälkeen onkin voitettu arpajaiset, ja voiton tilittämiseen tarvittaisiin pankkitunnuksia.

Savonlinnan Oopperajuhlien esitteitä hyllyssä.

Savonlinnan Oopperajuhlien esite puhutti somessa, kansikuva toi monelle mieleen ihan muuta kuin Olavinlinnan

Savonlinnan Oopperajuhlien viattomaksi tarkoitettu esite nautintojen linnasta on tuonut ihmisten mieleen paljon kaksimielisyyksiä. Oopperajuhlilla esitteen kansikuvasta noussut huomio on otettu vastaan hymyillen.

Finlandia-talon marmorilaattoja joita Pia Pyykkö myy Facebookin myyntipalstalla

Finlandia-talon vanhat marmorit myydään kaikelle kansalle – netissä kaupataan parhaillaan alkuperäistä, vuoden 1971 marmorilaattaa

Finlandia-talon remontissa vaihdetaan taas kerran julkisivumateriaali eli marmorilevyt. Remontin pitäisi valmistua syksyllä 2024.

Metan tunnus

Venäläistuomioistuimen mukaan mediajätti Meta harjoittaa ääritoimintaa, Facebook ja Instagram pysyvät kielletyinä

Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n mukaan Metan toiminta vahingoittaa Venäjän intressejä sen sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi nimittämässään sodassa.

Nyrkkiin puristettu käsi roikkuu koukun varassa peukalo lävistettynä.

Näin someyhtiöt käyttävät hyväkseen aivojesi palkitsemisjärjestelmää ja ajatusvinoumia

Miksi aivosi eivät koskaan saa tarpeekseen somesisällöistä?

Facebookin tunnus näytöllä, jonka lasi on rikki. Kuvituskuva.

Suomalaisasiantuntija: Somejätit voivat olla haluttomia poistamaan Venäjän vastaista sisältöä

Venäjällä valtakunnansyyttäjä on pyytänyt Venäjän tuomioistuinta luokittelemaan amerikkalainen Meta-yhtiö äärijärjestöksi.

Kännykkää tuijottava mies kävelee Meta-yhtiön logon editse yhtiön pääkonttorin edustalla Menlo Parkissa.

Venäjä julistamassa Facebook-yhtiö Metan äärijärjestöksi – myös Instagram suljetaan

Somejätin päätös sallia väliaikaisesti Venäjän sotilaisiin kohdistuva vihapuhe itäisen Euroopan maissa sai Venäjän raivostumaan. Facebookin ja Twitterin ohella myös Instagram on katoamassa venäläisten ulottuvilta.

Rauhanjärjestöjen mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edustalla Helsingin Tehtaankadulla.

Suomalaisaktivistien lauantaiksi Helsinkiin kokoama rauhankulkue on selättänyt verkkohäirinnän – mielenilmaus pidetään suunnitellusti

Järjestäjien Facebook-sivut suljettiin tutkinnan ajaksi alkuviikosta ja ne saatiin jälleen auki vasta keskiviikkona iltapäivällä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle