Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aution saaren elokuvat – Teema ♥ Sodankylä

Elokuvajuhlat tulevat olohuoneisiinne kesällä 2020!

Elokuvan monitoimimies Kent Jones Sodankylässä: Kenen tahansa verkkoon oksentama mielipide on muka yhtä arvokas kuin perehtyneen kriitikon

Amerikkalainen kriitikkolegenda Kent Jones teki ensimmäisen fiktionsa kuusikymppisenä, koska ei olisi nuorena osannut.

Viikon 18 vinkit: Paleface tutkii ja luo laulua sisällissodasta

Ylen parhaat ohjelmavinkit viikolle 18

Tuntematon Orson Welles

Mestariohjaajan harvoin nähtyjä elokuvia Teemalla

Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

Pitkä ilta Jeanne Moreaun (1928–2017) seurassa.

Ranskalaisen elokuvan ikoni Jeanne Moreau: Mennyt ei ole tärkeää vaan hetki, jota elät

Jeanne Moreau löydettiin kuolleena kotoaan Pariisissa. Hän oli 89-vuotias.

Kolmas mies

Noir-klassikossa salakauppias lavastaa kuolemansa

Uusi Sherlock

Mutta, hyvät käsikirjoittajat, kenestä Watson?

Satavuotiaat maailmantähdet

Lahjapaketissa 1915 syntyneitä kuuluisuuksia

Historian 19 säväyttävintä elokuvaefektiä - kerro oma suosikkisi!

Miten elokuvan efektit kehittyivät runsaassa 100 vuodessa

Nainen Shanghaista

Merimies sotkeutuu murhaan Orson Wellesin film noirissa.

Oikeusjuttu

Josef K. rimpuilee Orson Wellesin Kafka-sovituksessa.

Citizen Welles 100 vuotta – Teemalauantai 9.5.

Ilta on omistettu Orson Wellesille ja Citizen Kanelle.

Orson Welles ja Jari Tervo

Seitsemän kohtausta, jotka järisyttivät Jari Tervoa.

Mahtavat Ambersonit

Orson Wellesin klassikko köyhtyvästä mahtisuvusta.

Valokuvaaja Jane Bown on kuollut

Brittikuvaajan ensimmäinen työtehtävä Observer-sanomalehdelle oli filosofi Berntrand Russellin muotokuva. Vuosi oli 1949, kertoo the Guardian.

Kadonneeksi luultuja Orson Wellesin filmejä tulee ensi-iltaan

Entisöidyt elokuvanpätkät tuodaan ensi-iltaan lokakuussa, kertoo BBC. Ne esitetään ensin Italiassa ja sen jälkeen Yhdysvalloissa.

Kolme askelta yöhön huipentuu Fellinin ohjaukseen

Vuonna 1968 kolme eurooppalaisen elokuvan suurta ohjaajanimeä Roger Vadim, Louis Malle ja Federico Fellini ohjasivat Edgar Allan Poen novelleihin pohjaavan episodielokuvan Kolme askelta yöhön.

Oscar-patsaat kirvoittivat ennätyshuutoon

Internethuutokaupassa on myyty 15 Oscar-patsasta ennätyshintaan. Patsaista maksettiin yhteensä kolme miljoonaa dollaria, 2,3 miljoonaa euroa. Järjestäjien mukaan tämä on suurin hinta yksittäisestä patsaskokoelmasta. Patsaita oli tosin myynnissäkin enemmän kuin koskaan ennen yhdellä kerralla.

Virheellisestä Twitter-päivityksestä 30 vuodeksi vankilaan?

Meksikossa matematiikan opettaja saattaa joutua 30 vuodeksi vankilaan kirjoitettuaan virheellisesti Twitter-tililleen, että aseistautuneet miehet ovat hyökkäämässä Veracruzin kouluihin Meksikonlahdella. Kyseessä lienee vakavin rangaistus, jonka sosiaalinen media on nähnyt.

Classic Movies Educating Finnish Youth

Young people in Finland are getting an education in classic movies in accordance with French film pedagogy. Schools implementing the film education project IhmeFilmi (WonderFilm) hope to create to become a critically-minded audience for film among young people.

Suomalaisnuorten katsomista koulitaan klassikkoelokuvilla

Suomalaisnuoria opetetaan katsomaan klassikkoelokuvia ranskalaisen elokuvapedagogiikan avulla. Suomen oppilaitoksissa on parhaillaan meneillään elokuvakasvatushanke IhmeFilmi, jonka avulla nuorista pyritään kasvattamaan kriittistä yleisöä. Näin nuoret oppivat vaatimaan elokuvantekijöiltä enemmän.

Tähtihetki perjantaina 21.5.

Tällä kertaa Tarmo Poussun paikalle istahti Esko Rautakorpi. Hän jakoi Satu Linnapuomin kanssa tähtiä elokuville Loppuelämäsi ensimmäinen päivä, Me & Orson Welles ja Prince of Persia.

Mielenosoittajat vaativat härkätaistelujen kieltämistä Madridissa

Sadat eläinten oikeuksien puolustajat ovat osoittaneet mieltään Madridissa Espanjassa härkätaisteluja vastaan. Mielenosoittajien julisteissa luki "Kidutus ei ole kulttuuria" - he julistivat härkätaistelujen myös vahingoittavan Espanjan mainetta maailmalla, ja voivan jopa vaikeuttaa maan ulkomaankauppaa vaikean taantuman oloissa.

Härkätaistelujen kieltämisestä alueiden kiista Espanjassa

Madridin aluehallitus haluaa nostaa härkätaistelun osaksi maan kulttuuriperintöä. Hallituksen ilmoitusta pidetään välistävetona Kataloniassa, jossa alueparlamentti keskustelee parhaillaan härkätaistelujen kieltämisestä.

Kissanainen Eartha Kitt on kuollut

Näyttelijä ja laulaja ja kabaree-tähti Eartha Kitt on kuollut. Hän menehtyi joulupäivänä 81-vuotiaana syöpään. Kitt tunnetaan parhaiten omalaatuisesta äänestään ja lauluistaan. Kittin esitti muun muassa Kissanaista 1960-luvun tv-sarjassa Batman.

Suomalaissyntyinen elokuvatähti Maila Nurmi kuoli

Suomalaissyntyinen amerikkalainen elokuvatähti Maila Nurmi on kuollut 86 vuoden ikäisenä. Hänen menehtymisestään kerrotaan muun muassa tähden virallisilla Internet-sivuilla.

Orson Wellesin Oscar-patsas huutokaupataan

Ohjaajalegenda Orson Wellesille kuulunut Oscar-patsas on tulossa myyntiin Sothebyn maailmankuululla huutokauppakamarilla.

Citizen Kane yhä paras yhdysvaltalaiselokuva

Yhdysvaltain elokuvainstituutti (American Film Institute, AFI) on vuosikymmenen tauon jälkeen julkaissut listansa sadasta parhaasta yhdysvaltalaiselokuvasta. Orson Wellesin 25-vuotiaana ohjaama Citizen Kane vei toistamiseen ykkössijan.

Sheriffi McCloudia esittänyt Dennis Weaver kuollut

Näyttelijä Dennis Weaver on kuollut. Yhdysvaltalainen Weaver tunnettiin Suomessa etenkin sheriffi McCloudina samannimisessä TV-sarjassa.