Uusimmat artikkelit
G-piste on myytti – erogeenisen pisteen olemassaolosta ei ole koskaan löydetty todisteita
Heteronaiset, teille on valehdeltu! Vuosikymmeniä teille on väitetty, että emättimestä löytyy tietty kohta, jota stimuloimalla voi saada tajunnanräjäyttävän vaginaorgasmin. Mutta G-pistettä ei tutkimustiedon mukaan ole olemassa.
Ville Hytösen kolumni: Kuolemaa on mahdoton ajatella, ja siitä kertoo wieniläisten pikkuporvarillinen pakkomielle “kauniiseen ruumiseen”
Wienissä rakastetaan elämää ja kuolemaa, siististi.

Miksi muistamme Freudin ja Nietzschen, mutta emme Lou Saloméa? Uusi näytelmä esittelee tuotteliaan älykön, joka sai kohtalokkaan naisen leiman
Lou Salomé oli kirjailija, filosofi ja psykoanalyytikko. Hän rikkoi tabuja ja hurmasi miehet Sigmund Freudista Friedrich Nietzscheen. Me muistamme miehet, mutta emme heihin vaikuttanutta naista. Nyt Salomésta on tehty näytelmä KOM-teatteriin.
Pelle Hermanni juhlistaa Ylen ja Elävän arkiston syntymäpäivää syyskuussa
Syyskuun tapahtumia Elävän arkiston valossa.

Miten limainen kala voi olla kiehtova? Patrik Svensson ihmetteli sitä ja tuli kirjoittaneeksi samalla kirjan isästä, elämästä ja kuolemasta
Kirjassa yhdistellään faktaa ja omakohtaisia kokemuksia. Tällaiset hybridikirjat ovat nykyään suosiossa.
Elävän arkiston toukokuu vie Pertsan ja Kilun uusiin seikkailuihin
Vinkkejä Elävän arkiston sisältöön toukokuulle.
Tuomas Nevanlinna: Poikkeustilan julistaminen on äärimmäistä vallankäyttöä, mutta ratkaiseva hetki koittaa kun se lakkautetaan
Poikkeustila on sallittua laittomuutta.
"Päivät ovat yhtä pieniä kaikkialla ja niiden muoto on suppilon" – Leena Krohnin teokset sykähdyttävät myös radiossa
Leena Krohnin radiodraamoissa kohtaavat tuttuus ja vieraus.
Kolme ajattelijaa: Marx, Nietzsche, Freud
Miten näiden uranuurtajien perintö näkyy nykyajassa?
Pelkään että kuolen ennen kuin sinfoniat ovat valmiit — säveltäjä Jean Sibeliuksen päiväkirja 1918
Jääkärimarssin säveltäjä sisällissodan Suomessa.
Unohdettu supertutkija Edvard Westermarck tutki insestiä ja puolusti naisia
Viisi ydinkohtaa Edward Westermarckin elämäntyöstä

Kolumni: Tasavirtamyssyllä masennuksen kimppuun?
Uudet tutkimustulokset näyttävät viittilöivän psykiatriaa takaisin yhteen neurologian kanssa. Tuleeko lääkäreistä tämän kehityskulun päässä teknikkoja, kysyy Risto Laitila.

Churchill sai sellaisen, Freud ei – listasimme kirjallisuuden Nobelin kuriositeetit
Oletko aina pohtinut, onko kukaan alle 30-vuotias voittanut kirjallisuuden Nobelia, monestiko Mika Waltari on ollut ehdolla tai mitä Sigmund Freud tekee näissä kekkereissä? Me otimme selvää. Palkinto jaetaan torstaina.
Vaarallinen metodi
Freudin, Jungin ja Sabina Spielreinin kolmiodraama
Kaipaatko hyviä elämänohjeita? Kuvittele olevasi Freud!
Vaikeassa elämäntilanteessa? Mieti, mitä Freud sanoisi.
Suomalaisilla emännillä ei ollut aikaa olla hysteerisiä – Aristoteleen kantapään karsiutuneet palat
Aristoteleen kantapään puolivuotiskatsaus.
Tehokkuusajatteluun perustuvassa maailmassa melankolia on vitsaus
Melankolia on selittämätöntä surumielisyyttä

"Jolon saaren pissit" – uutisankkurin lipsautus saattoi olla stressin seuraus
Juhlapuheissa, uutislähetyksissä, sosiaalisessa mediassa ja painetuissa sanassa lipsahtaa säännöllisesti esiin sanoja tai lauseita, joita ei tarkoitettu julki. Freudin tulkinnan mukaan ihminen tulee vahingossa sanoneeksi, mitä hän todella ajattelee ja tuntee. Nykypsykologit löytävät lipsahduksille arkisempia selityksiä.
Heikki Turunen kirjoitti freudilaisen kirjan
Kirjailija Heikki Turunen luonnehtii uusinta kirjaansa Karjalan kuningas freudilaiseksi kirjaksi. Nuoren miehen seksuaaliset patoutumat on teema, joka ei jätä Heikki Turusta rauhaan.
Juha Hurme: Sigmund Freud ja sota
Vuonna 1932 Einstein, tajutessaan että maailma oli väistämättä taas luisumassa väkivaltatason tunnetilaan, lähetti avoimen kirjeen Sigmund Freudille ja kysyi, onko olemassa mitään mahdollisuutta pelastaa ihmiskunta sodan tuholta. Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme viisaiden ajatusten äärellä.

Miksi ihmismäinen robotti pelottaa?
Miksi ihminen vieroksuu liian elotonta olentoa, joka muistuttaa liian paljon ihmistä? Se selittyy termillä uncanny valley. Ilmiötä käytetään usein hyödyksi kauhuelokuvissa.
Psykoanalyysin viimeinen vuosisata?
MOT-ohjelmassa käsiteltiin psykoanalyysia kriittisellä otteella vuonna 1998. Tarkastelun alle joutuivat niin Freudin teoriat kuin psykoanalyysin tehokkuus hoitomuotona.
Ben Furman kyseenalaistaa psykoanalyysin hyödyt
Psykiatri Ben Furman Mirja Pyykön haastattelussa
Psykologian jättiläinen Sigmund Freud
Millainen mies Freud oli ja miten psykoanalyysi sai alkunsa?
Psykoanalyysi ihmismielen valaisijana
Siitä asti kun psykoanalyysi syntyi 1900-luvulla, sitä on sekä hyödynnetty että haukuttu. Teoriana ja hoitomuotona se on levinnyt laajalti, lisäksi se on jättänyt jälkensä niin kulttuurihistoriaan kuin arkiseen kielenkäyttöön. Dokumentissa vuodelta 1984 suomalainen tunnettu psykoanalyytikko sekä lääketieteen ja kirurgian tohtori Tor-Björn Hägglund valottaa psykoanalyysin periaatteita ja tarkoitusta.
Sigmund Freudin tuhkauurna yritettiin varastaa
Lontoon poliisin mukaan ryöstöyritys tehtiin vuodenvaihteessa.
Maailman kriisit voivat kieliä tukahtuneiden paluusta
Psykoanalyysi ja politiikka -symposiumissa pohditaan sosiaalisen tyytymättömyyden syitä.
Onko huomenna ihan tavallinen päivä?
Tappelut jatkuvat. Näihin kyynisiin sanoihin päätin viime perjantain A-Studio: Stream -lähetyksen, enkä edes itse tajunnut freudilaista lipsahdustani, ennen kuin tarkkakorvainen katsoja huomautti asiasta.
A Dangerous Method on teemoiltaan mielenkiintoinen
Ohjaus: David Croneneberg Alkuperämaa: Iso-Britannia 2011 Pääosissa: Michael Fassbender, Viggo Mortensen, Keira Knightley, Vincent Cassel K-12
Lucian Freud on kuollut
Brittiläinen muotokuvamaalari ja psykoanalyytikko Sigmund Freudin lapsenlapsi Lucian Freud on kuollut. Asiasta tiedotti Freudin asianajaja torstaina. Vuonna 2008 Freudin kolmetoista vuotta aiemmin maalama teos alastomasta, rehevästä naishahmosta ylsi ennätyshintaan huutokauppakamari Christie'sissä Lontoossa.
Freud Museo Lontoossa – antiikkia ja psykoanalyysia
Freud Museo Lontoossa tarjoaa antiikkia ja analyysia
Narsisti kiusaa työpaikalla
Suomalaisilla työpaikoilla kiusataan enemmän kuin muualla Euroopassa. Tutkimusten mukaan jopa joka viidettä suomalaista on kiusattu töissä. Osa kiusaajista on narsisteja.

Saksalaiskirjailija palasi Stasi-menneisyyteensä
Saksan merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Christa Wolfin uusi teos on herättänyt Saksassa ristiriitaisia tunteita. Itä-Saksassa uransa aloittanut Wolf paljasti 1990-luvulla itse Stasi-yhteytensä. Uudessa teoksessaan Wolf palaa Stasi-menneisyytensä aiheuttamaan kohuun.

Mitalitaide etsii uusia ilmaisumuotoja
Mitali ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkkä lattea pronssinen kiekko. Mitalitaiteen nykysuuntauksia ja moninaisia ilmenemismuotoja on parhaillaan esillä Tampereen taidemuseossa.

Hahmoterapia auttaa karistamaan vanhat vahingolliset toimintatavat
Terapiassa laajennetaan yksilön tietoisuutta omista käyttäytymiskaavoista, kehosta ja tavoista olla kontaktissa toisten ihmisten kanssa.

Uni on elämän peili
Unia pitäisi aina tulkita oman elämän kautta, eli unille pitäisi luoda jonkinlainen viitekehys, jonka kautta niiden merkitystä voisi tarkastella. Näin unien merkitystä lähestyy kääntäjä ja toimittaja Anuirmeli Sallamo-Lavi, jonka tuore teos Uniavain auttaa pohtimaan unien merkityksiä.
Topelius väsyi satusetäilyyn
Suomen lasten satusedästä Zacharias Topeliuksesta piirtyy intiimi lähikuva uudessa romaanissa. Kirjallisuudentutkija Merete Mazzarellan esseeromaani Ei kaipuuta, ei surua esittelee aikansa kuuluisimman suurmiehen ihmisenä, joka kärsi roolistaan julkisuuden paineessa ja toisaalta käänsi julkisuuden palvelemaan itsenäisen kansakunnan aatetta.
Sigmund Freudin lapsenlapsi on kuollut
Brittiläinen poliitikko ja kirjailija Clement Freud on kuollut keskiviikkona 84-vuotiaana, kertoo yleisradioyhtiö BBC. Clement Freud oli maailman merkittävimmän psykoalalyytikon Sigmund Freudin lapsenlapsi.
Freudin syytä kaikki
Jeppe kyllä joisi, vaikka kaupallinen viina maailmasta hävitettäisiinkin. Kun se kerran on keksitty, niin aina "jano" keinot keksii. Kieltolakihan sen jo pienoiskoossa todisti. Vastaavalla tavalla on vaikea uskoa, että väkivalta maailmasta häviäisi tai edes vähenisi, vaikka jääkiekon pelaaminen lopetettaisiinkin ja sen mukana nyt taas kuuluisat tappelut. Kyllä Jeppe juo ja lyö. Se on ihmisrodun perimässä aika syvällä.
Lucian Freudin maalauksesta maksettiin kaikkien aikojen ennätyshinta
Brittiläisen taiteilijan Lucian Freudin maalauksesta on maksettu ennätyshinta.