Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kulkutavan vaihdos nelivedosta kahdelle pyörälle vuoden 2014 Jyskälässä.

Tiesitkö? Jyväskylän rallikilpailu ratkaistiin alkuvuosina peruuttamalla – tutustu ikonisen urheilutapahtuman historiaan arkiston aarteiden avulla

Jyväskylässä ajetaan tänä vuonna juhlarallikilpailu. Edessä on 70. kerta, kun kilpailu ajetaan. MM-rallista on muodostunut yksi suosituimmista Suomessa järjestettävistä urheilukilpailuista.

rauno aalton

Rauno Aaltonen kertoo erikoisista tapahtumista vuonna 1967 – rallilegendan mukaan voitto Monte Carlossa yritettiin sabotoida

Rallilegenda Rauno Aaltonen koki kilpauransa aikana lukuisia vastoinkäymisiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Niistä hän kertoo Tomin nuoteista -podcastissa.

Rallilegenda Simo Lampinen Jyväskylän MM-rallissa 2019.

Rallilegenda Simo Lampinen Tomin nuoteista -podcastissa: ”Jyväskylä oli käyntikorttini maailmalle”

Rallilegenda Simo Lampinen on edelleen Jyväskylän Suurajot nuorimpana voittanut kuljettaja. Pitkän uran varrelle on mahtunut paljon tapahtumia.

Jouko Vuolle ja Arto Teronen

Kiveen hakatut: 12. tuotantokausi

Vuoden 2018 jaksoissa muisteltiin muun muassa Kalevi Häkkistä, Leo Kinnusta ja Timo Mäkistä.

Markku Alén vuonna 1988.

69 legendaarista vuotta Keski-Suomen vauhdikkaissa soraränneissä – katso, miltä Tommi Mäkisen meno näytti Jyväskylässä 1994

Jyväskylä ja ralli kuuluvat erottamattomasti yhteen. Ylen Elävässä arkistossa voi käydä katselemassa videoita ja kuuntelemassa haastatteluita menneiltä vuosikymmeniltä.

Itäharjun ajojen tunnelmaa vuonna 1959.

Hevosvoimat ärjyvät Itäharjun kaduilla puolen vuosisadan tauon jälkeen – Paroni Saarisen pyörät mukana näytösajoissa Turussa

Itäharjun ajojen muistotapahtumasta on tarkoitus tehdä vuotuinen perinneajoneuvojen kavalkadi.

Kalle Rovanperä

Kalle Rovanperä avaa ihaillun tempun taustat: Konepelti ylhäällä 100 kilometrin tuntivauhdissa 14 kilometriä ilman varsinaista iskunvaimenninta – ”Onhan se vähän surullista”

Kalle Rovanperä suhtautui maltilla vertauksiin Timo Mäkisestä. Rallilegenda ajoi Rovanperän tapaan vuonna 1967 Jyväskylän MM-rallissa erikoiskokeen konepelti ylhäällä.

Vuonna 1977 Jyväskylän rallin voitti Kyösti Hämäläinen.

MM-rallin voittajien kunnialaatat esille Jyväskylässä

Varastossa olleet laatat ovat esillä kolme päivää.

Urheilu-Suomi: ”Se oli ensimmäinen kerta kun ajoin yli kaksisataa kilometriä tunnissa, tuntui hyvältä sillä hetkellä” – miten rallisankareista tuli lentäviä suomalaisia

Lentävien suomalaisten myyttiä rakennettiin jakamalla sanomalehtiä raskaalla kaasujalalla olosuhteista riippumatta – "Me osasimme lumessa ajamisen"

Suomesta tuli rallin mahtimaa 1960-luvulla. Silloinen sukupolvi inspiroi myöhempiä maailmanmestareita.

Esapekka Lappi.

Nämä tilastot sen kertovat – Jyväskylän MM-rallissa on nyt poikkeuksellisen upea suomalaistilanne!

Suomalaiset ovat kolmoisjohdossa Jyväskylän MM-rallissa, kun kisa on saavuttanut puolenvälin. Kolmoisjohdot ja -voitot ovat olleet hyvin harvinaisia tapauksia.

Leo Kinnunen

Leo Kinnusen hengenvaarallinen hetki 40 vuoden takaa muistetaan edelleen Jyväskylässä: "Pirskatti maaliin piti päästä"

Edesmenneen moottoriurheilulahjakkuuden Leo Kinnusen vuoden 1977 Suurajojen vaarallinen hetki muistetaan vieläkin Jyväskylässä.

Metso soitimella.

Perjantai 5.5.2017 (tv)

Ihmisiä yritetään saada laittomasti Suomeen itärajalla. Jääkiekon MM-kisat. Ralliautoilija Timo Mäkinen kuollut. Metsolla menee hyvin.

Timo Mäkinen

Kommentti: Timo Mäkinen ja "koirankoppi" olivat rallin suomalainen vientituote

Suomalaisten mieleen Timo Mäkinen ja Mini jäivät pysyvästi vuoden 1967 Jyväskylän Suurajoissa, kirjoittaa Miika Wuorela.

Hitsaaja Pirjo Lundell-Lindqvist on ollut töissä Turun telakalla jo yli 40 vuotta, nyt Meyerin Turun telakalla. Kuva 16.9.2016

Friday's papers: Hate crimes by politicians, shipyard boost, a rally legend passes, and an ugly duckling finds love

Three new cabinet ministers take up their posts today. The new Minister of Justice says he is worried by an increase of politicians being convicted of hate crimes. Luxury cruise ship orders for Meyer Turku shipyard are expected to boost employment in the southwest. And, Finnish rally driving legend Timo Mäkinen has died at the age of 79.

länsimetro Tapiolan asemalla

Herätys: Presidentti nimittää uudet ministerit, Ranskassa kampanjoidaan viimeistä päivää ja länsimetron valmistumisesta luvassa tietoa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista. 

21. tammikuuta: Timo Mäkisestä ensimmäinen Monte Carlon voittaja 1965

IS: Rallilegenda Timo Mäkinen on kuollut

Suomen menestyksekkäimpiin ralliautoilijoihin lukeutuva Timo Mäkinen, 79, on kuollut.

Patrik Laine laukoo.

Patrik Laineen junnuvalmentaja: "Näitä maaleja tullaan näkemään kaudella lisää"

"Patu oli jo nuorena hyvä laukomaan" kiittelee entinen valmentaja Lainetta, joka nousi viime yön laukaisuillaan NHL:n maalipörssin jaetulle kärkipaikalle.

Seppo Räty

Ministeri myönsi urheilijaeläkkeitä – mukana Seppo Räty ja Marja-Liisa Kirvesniemi

Opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasonen myönsi urheilijaeläkkeen Seppo Rädylle, Marja-Liisa Kirvesniemelle, Jouko Gripille ja Timo Mäkiselle.

Patrik Laine.

"Ääretön kunnianhimo vie Patrik Lainetta eteenpäin" – Mitä superlupauksesta ajatellaan kotikaupungissa?

Sekä suomalaiset että ulkomaiset tiedotusvälineet hehkuttavat leijonatähteä. Tamperelaisillakin on miehestä melkein pelkkää hyvää sanottavaa. Lue, mitä tamperelaiset, tiedotusvälineet ja juniorivalmentaja jääkiekkoilijasta ajattelevat.

Sähköautokilpailu Festa-nuorisomessuilla

"Kuulaiva" vei voiton koululaisten sähköautokisassa

Peruskoululaisten sähköautot ottavat toisistaan mittaa.

Jari-Matti Latvala kuvassa

Latvala pääsi legendojen rinnalle

Jyväskylän MM-rallin voittoa juhlinut Jari-Matti Latvala nousi kovien legendojen rinnalle. Latvalan aiemmat voitot tulivat vuosina 2010 ja 2014.

Tommi Mäkinen

100 suomalaista kertoi: Hän on kaikkien aikojen paras suomalainen ralliautoilija

Peräti kaksitoista miestä sai kannatusta, kun Yle Urheilu kysyi Jyväskylän MM-rallin katugallupissaan tasan sadalta suomalaiselta, kuka on kaikkien aikojen paras suomalainen ralliautoilija.

Pienoiskiväärin hylsy

Raahessa odotetaan toiveikkaana Kaisa Mäkäräistä – ampumahiihdon SM-kisat päättävät kauden

Raahessa järjestetään ampumahiihdon SM-kisat maaliskuun lopulla. Sää on ollut välillä pahin mahdollinen.

Hannu Mikkola ja Timo Mäkinen.

Muistatko tätä historiallista rallivoittoa?

Ylen Elävässä arkistossa tunnelmia Monte Carlon rallin ensimmäisestä suomalaisvoitosta. Timo Mäkinen juhli arvostetun rallin voittoa 50 vuotta sitten - vuonna 1965.

Puuelementtitalo.

Puurakentamisen koulutus tulee Suomessa jälkijunassa

Puurakentaminen on kasvuala, mutta koulutusta alalle ei juurikaan ole kehitetty. Kainuussa pilotoidaan ensi vuoden alussa puukerrostalorakentamisen koulutusta. Tarvetta koulutukselle on aina suunnittelusta käytännön toteutukseen.

Jyväskylän ralli aikajana

Jyväskylän rallin värikkäät vaiheet – pelti auki, jalka paketissa ja makkara suussa

Jyväskylä ja ralli ovat kuuluneet yhteen jo vuodesta 1951. Rallilla on vuosien saatossa ollut monta nimeä ja voittajaa. Suurimpia sankareita ovat yli kolmella voitollaan Marcus Grönholm, Hannu Mikkola, Markku Alen, Tommi Mäkinen ja Timo Mäkinen, jonka maaliintulo konepelti auki lienee ikimuistoisin kuva Jyväskylän rallista. Yli 60 rallivuoteen mahtuu monenlaisia käänteitä.

Ari Vatanen

Ari Vatanen valittiin rallin kunniagalleriaan

Ari Vatanen, David Richard ja Stig Blomqvist on nimetty ralliautoilun kansainväliseen Hall of Fameen.

Nordean tunnus.

Nordean Lopen konttori suljetaan

Nordea sulkee Lopen pankkikonttorinsa loppuvuodesta. Tällä hetkellä Lopella työskentelee konttorinjohtaja ja neljä toimihenkilöä.

Tommi Mäkinen

Tommi Mäkinen rallin Hall of Fameen

Rallitähtien kunniagalleriassa on nyt yhteensä 11 jäsentä. Tommi Mäkinen, Björn Waldegård ja Andrew Cowan ovat joukon tuoreet lisäykset.

"Muistot suurajoista ovat koskettavia"

Jyväskylän Suurajoilla oli Ari Vatasen uralle suuri merkitys.

Särkänniemen asiakkaita Taikajoen sillalla

Särkänniemen Taikajoen sillan raot tukittiin

Taikajoki saatiin keskiviikkona takaisin käyttöön, kun sillan kaiteisiin asennettiin peittolevyt. Tänä kesänä kaksi pientä lasta on pudonnut sillalta veteen. Toinen putoamisista tapahtui tiistaina.

Primulan jengi tutkii tuoretta rallikirjaa.

Rallilegendat jakavat paitsi muistot myös sairaskertomukset

Suomalaisen rallimenestyksen taustalla vaikuttaa vahvasti helsinkiläinen Primulan jengi. Vaikka Primulan kahvilaa ei enää ole, jengi kokoontuu yhä. Maailmanmestaruuden saavuttaneita kuljettajia löytyy kahvilan pöytäseurueesta yhteensä seitsemän.

Rautaruukin tehdasaluetta.

Fresh walkout at Rautaruuki plant

Production of steel at the Rautaruuki plant in Raahe has ground to a halt due to strike action. The latest stoppage started at 6 a.m. this morning and is in protest against the abuse of Polish labour involved in repair work at the plant.

Keski-Suomen rallivaltiaat kautta-aikojen

Keski-Suomen sorateillä on päästelyn rallin merkeissä vuodesta 1951 alkaen. Vuodesta 1973 lähtien legendaarinen kisa on nauttinut MM-arvoa.

Ralli-Mini Mobilian näyttelyhallissa

Timo Mäkisen kuuluisa ralli-Mini vihdoin yleisön nähtäville

Timo Mäkinen voitti Mini Cooper rekisteritunnuksella AJB-33B Jyväskylän Suurajot vuonna 1965. Lempinimeltään "Iso-Ässä" on yleisön nähtävillä ensimmäistä kertaa kilpailu-uransa jälkeen Mobilian Autokylässä Kangasalalla. Autolla oli poikkeuksellisen pitkä kilpailuhistoria.

Latvala nousi legendojen joukkoon - Kaikki Jyskälän sankarit 1951-2010

Jyväskylän rallin 60-vuotisessa historiassa on eletty monia hienoja hetkiä, joista ikimuistoisimmat liittyvät suomalaiskuskien voittokulkuun. Keski-Suomen sorien valtataistelulle on ollut ominaista, että mestaruus on jäänyt lähes poikkeuksetta kotimaahan. Voitto on lipunut ulkomaille vain kuusi kertaa.

Mies, joka on ollut jokaisessa Jyväskylän rallissa

Jyväskylän ralli viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhliaan. Yhtä pyöreä juhlaralli tulee täyteen jyväskyläläiselle Markku Hytöselle. Hän on ollut katsomassa historian joka ainutta Jyväskylän rallia.

Ralliauto Jyväskylän suurajoissa (1982).

MM-rallia 1980-luvulla

80-luku oli suomalaisten rallikuskien juhlaa.

Mustarastas vierailee pihan ruokintapaikalla

Lintuliikenne erityistarkkailussa lauantaina

Toukokuu on lintuharrastajien kulta-aikaa, sillä muuttolintuliikenne on nyt vilkkaimmillaan. Lauantaina 8. toukokuuta jo kukonlaulun aikaan lintutorneihin kapuaa tarkoin silmin ja korvin varustettuja tarkkailijoita mittelöimään lintuhavaintojen määrästä.

Hannu Mikkola ja Timo Mäkinen.

Kaksi suomalaista uuteen Rally Hall of Fameen

Ralliautoilun kansainvälinen Hall of Fame avattiin tänään Mobilia Museon yhteyteen, Kangasalle. Ensimmäisinä lajin tähtinä Rally Hall of Famen galleriaan nimettiin Erik Carlsson, Paddy Hopkirk, Rauno Aaltonen ja Timo Mäkinen.

Jean Todt.

Jean Todt aikoo elvyttää rallin MM-sarjan

Kansainvälisen autoliiton FIAn tuore puheenjohtaja Jean Todt on ilmaissut tyytymättömyytensä rallin MM-sarjan nykytilaan. Formula 1 -työhistoriastaan paremmin tunnettu Todt vakuutti Pariisissa WRC-kauden avaustilaisuudessa rallin olevan lähellä hänen sydäntään. Hän myös kertoi konkreettisista suunnitelmistaan lajin elvyttämiseksi.

Kalankasvattajille toiveita uusista kasvatusoikeuksista

Kalankasvattajat voivat tulevaisuudessa saada lisää kasvatusoikeuksia, jos he poistavat vastaavasti merestä roskakalaa. Kalankasvatuksen aiheuttama vesistökuormitus rajoittaa merkittävästi kalankasvatuslaitosten toimintaa.

Morris Mini Suurajoissa

Koirankoppien valtakausi alkaa Suurajoissa

Mineistä tuli Suomen ralliteiden ykkösiä 1965

Keimolan avajaisajot

Keimolassa avattiin vuonna 1966 uusi moottorirata.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle