Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

kansallispukuja fennougristi kokouksessa

Kaikki uralilaiset kielet ovat uhanalaisia Venäjällä – myös Suomen lähikieliä katoamassa

Lahdessa kokoontuva suomalais-ugrilaisten kansojen seitsemäs maailmankongressi sai rinnalleen myös varjotapahtuman. Se toi esille aiheita, joista virallisessa kokouksessa vaietaan, vaikka uhka pienten kielten katoamisesta huoletti molemmissa. Virallisen maailmankongressin tulokset ovat selvillä päättymispäivänä perjantaina.

Toimittaja Tarleena Sammalkorpi

Mikä runopalkitsemisessa voi mennä vikaan?

Runopalkinnon jakaminen herättää aina porua

jukka mallinen

Venäjä kiristää sanan- ja mielipiteen vapautta – "Ihmisten ajatuksia pyritään hallitsemaan"

Venäjän-tuntija, suomentaja Jukka Mallinen vertaa Venäjän nykymedian tilaa neuvostoaikaiseen viralliseen tiedotukseen.

Slaavikyykky

Slaavikyykky onkin oikeastaan muslimikyykky

Sosiaalisessa mediassa on herättänyt suosiota slaavikyykky-kuvavillitys. Venäjän tuntija Jukka Mallinen kertoo, että ilmiöllä on juuret islamilaisessa kulttuurissa.

Millainen on hyvä matkaopas ja miten se tehdään? Asiasta keskustelivat Sankarimatkailijaoppaiden kirjoittaja Jukka Mallinen ja Helsinki-oppaan kirjoittanut Heidi Kalmari.

Matkaoppaat syntyvät omien elämysten kautta – kritiikkiä unohtamatta

Kun Jukka Mallinen kirjoitti sankarimatkaoppaan Kaliningradista, taustalla olivat hyvät kontaktit venäläisiin boheemipiireihin. Heidi Kalmari on puolestaan kirjoittanut Mondo-oppaan omasta kotikaupungistaan.

Sotaveteraani Simo Helminen

Ruusu sotaveteraanille

Venäjä-illan toinen tunti kirvoitti studiokeskustelijat useisiin aplodeihin. Loppuhuipennuksena linja-autonkuljettaja Gleb Simanov ojensi ruusun sotaveteraani Simo Helmiselle.

A2 Venäjä-ilta, Ajankohtainen kakkonen

Kohudosentti ja BB-Antti mukana A2 Venäjä-illassa

Ajankohtaisen kakkosen ensi tiistain Venäjä-illan studiovieraat ovat varmistuneet. 19-henkisen vierasjoukon enemmistö on Suomessa asuvia venäläistaustaisia henkilöitä. Heihin kuuluvat muun muassa BB-Anttina tunnetuksi tullut, Petroskoissa syntynyt Antti Kurhinen, latvianvenäläisestä perheestä kotoisin oleva rap-artisti Igor Parri ja suomalais-venäläinen valtio-opin opiskelija Lauri Koponen. Vieraaksi on lupautunut myös yleisön kärkitoive, dosentti Johan Bäckman.

Vladimir Putin pitää puhettaan.

Asiantuntijat Putinin puheesta: Tuttua, pelottavaa, sovittelevaa

Joukko suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita arvioi Yle Uutisille Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaista puhetta duumalle.

Tanssiva karhu-runopalkinnon voittaja Maria Matinmikko ja Kääntäjäkarhu-palkinnon voittaja Jukka Mallinen.

Tanssiva karhu -runopalkinto Maria Matinmikon Valkoiselle

Yleisradion vuoden 2012 Tanssiva karhu-runopalkinto on myönnetty Maria Matinmikolle kokoelmasta Valkoinen. Kääntäjäkarhun sai Jukka Mallinen kahdesta runosuomennoksestaan, Uladzimir Njakljajeun Punainen auringonlasku ja Sergei Zavjalovin Joulupaasto.

Jukka Mallinen: Varastettua ilmaa

Jukka Mallisen esseekokoelma ja esikoisteos Varastettua ilmaa on erilainen Venäjä-kirja. Se antaa meille läpileikkauksen Venäjän ideasta Iivana Julmasta Putiniin. Tunnepitoisissa ja rönsyilevissä kirjoituksissaan Mallinen kuvaa toisenlaista Venäjää, joka hengittää pinnan alla. Mallisen sanoin ilma on varastettua ja jos läähätämmekin astmaatikkoina, kukaan ei aio antautua.

Kirjailija Alexis Kouros

Maahanmuuttajien kirjoittamat kirjat yhä harvinaisia

Maahanmuuttajakirjallisuus on Suomessa edelleenkin hyvin marginaalista. Maahanmuuttajien kirjallisia teoksia julkaisevat lähinnä pienkustantamot, ja genren kirjailijoitakin löytyy Suomesta vain muutama.

Sofi Oksanen lukee sittenkin runojaan Pietarissa

Kirjailija Sofi Oksasen runoja kuullaan sittenkin Pietarissa järjestettävässä runoillassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan syy Pietarin pääkonsulaatin mielenmuutokseen on ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) kirjailijalle osoittama tuki.

Performanssiryhmä sai vuoden Nuori Voima -palkinnon

Nuori Voima -tunnustuspalkinnon on vuonna 2008 saanut esittävän taiteen edistämiseen pyrkivä Toisissa tiloissa -ryhmä. Yhden euron palkintosumman jakaa näyttelijöistä ja performanssitaiteilijoista koostuva yhteisö, joka harjoitteissaan pyrkii ilmaisemaan ihmishahmosta luopumista.

Tanssiva karhu -palkintoehdokkaat julkistettiin

Yleisradion Tanssiva karhu -palkintoehdokkaat on julkistettu. Vuoden runoteokselle myönnettävä palkinto jaetaan toukokuussa viidennentoista kerran.

Sananvapaus markkinavoimien renkinä

Amerikkalaisen vapautta ja demokratiaa edistävän Freedom House -järjestön vuosittaisessa lehdistön sananvapautta koskevassa tutkimuksessa Suomi ja Islanti nousivat sananvapauden ykkösmaiksi. Kärkeen ylsivät myös muut Pohjoismaat.

Tanssivaa karhua tavoittelee kuusi runoteosta

Yleisradion Tanssiva karhu -palkinto vuoden runoteoksesta jaetaan toukokuussa neljättätoista kertaa.