Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

esite

"Tietoa sinulle, joka olet naimisissa lapsen kanssa" -esite oli liikaa ruotsalaisille

Ruotsin sosiaaliviranomaiset joutuivat vetämään pois lapsiavioliitossa oleville suunnatun esitteen.

Liberaalien kotisivu.

Ruotsin kansanpuolue vaihtoi nimensä liberaaleiksi

Ruotsin kansanpuolue perustettiin vuonna 1934.

Naton lippu.

Ruotsin porvaripuolueet vaativat uudella innolla Nato-selvitystä

Venäjän toimet ovat lisänneet Nato-jäsenyyden kannatusta Ruotsissa.

Palestiinaa tukeva mielenosoittaja oli maalannut huuliinsa maan lipun värit Lontoossa järjestetyssä mielenilmauksessa 26. heinäkuuta.

Palestiinan itsenäisyyden tunnustaminen jakaa EU-maita

Ruotsin uuden pääministerin, Stefan Löfvenin viime perjantaina esittämä aie hyväksyä Palestiinan itsenäisyys ei ole yksittäistapaus. Palestiinan itsenäisyyden tunnustamiseen suhtaudutaan aiempaa myönteisemmin Britanniassa, Ranskassa – ja jossain määrin Suomessakin.

Pauli Lahti

Näkökulma: Minä kadehdin ruotsalaisia

Jokaisella johtavalla ruotsalaispoliitikolla tuntuu olevan Alexander Stubbin esiintymistaidot ja Erkki Tuomiojan äly, kirjoittaa Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Pauli Lahti näkökulmassaan.

Ruotsin opetusministeri väläytti asevelvollisuuden palauttamista

Ruotsalaisministeri kertoi SVT:n haastattelussa olevansa huolissaan Venäjän ja Ukrainan tilanteen kehityksestä.

Vuoden 2011  Nobelin kirjallisuuspalkinnolla palkittu Tomas Tranströmer kuuntelee pyörätuolissa, kun koulun oppilaat laulavat perinteisen Lucia-teeman Rinkebyn lähiön kirjastossa, Tukholmassa 2011.

Ruotsille uusi Pisa-takaisku

Ruotsalaisoppilaat jäivät ongelmanrakaisussa OECD-maiden keskiarvon alapuolelle ja Pohjoismaiden hännille.

Jouluyö, juhlayö on tekemässä paluuta Ruotsin kouluihin

Hallitus haluaa muuttaa koululakia, jonka perusteella Kouluvirasto on kieltänyt rukoukset, siunaukset ja uskontunnustukset koulujen juhlissa.

Ruotsin opetusministeri haluaa tiukentaa kuria kouluissa

Opetusministeri Jan Björklund esittää, että luokkien ovet lukitaan opetuksen alkaessa, jotta myöhästyneet oppilaat eivät pääsisi haittaamaan opetusta. Björklundin mielestä heikentynyt koulukuri on osasyy Ruotsin koulujen huonolle menestykselle Pisa-tutkimuksessa.

Ruotsissa raivoaa kouluskandaali - koulut valitsevat parhaat oppilaat päältä

Oppilailla pitäisi olla oikeus valita, missä koulussa he haluavat opiskella. Ruotsissa tilanne on kääntynyt toisin päin. Vapaakoulut eivät ota vastaan kaikkia oppilaita. Usein neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiville näytetään ovea.

Ruotsalaisoikeus: Eliittikoulun sulkeminen oli väärin

Koulutarkastastusviranomainen sulki perinteikkään Lundsbergin koulun väliaikaisesti elokuussa, kun sisäoppilaitoksessa oli paljastunut väkivaltaista kiusaamista.

Ruotsalainen ylioppilaslakki

Ruotsi lyhentää lukiota: Valkolakki vuodessa

Opetusministerin mielestä lukio on voitava suorittaa täysin ilman teoria-aineita. Ehdotus lyhytlukiosta sisältyy jo ensi vuoden budjettiin, kertoo Dagens Nyheter -lehti.

Ylioppilaskirjoitukset alkamassa koulun salissa.

Ruotsi haluaa ylioppilastutkinnon

Ruotsissa harkitaan suomalaisen ylioppilastutkinnon kopioimista paikalliseen käyttöön, kertoo Svenska Dagbladet -lehti.

Ruotsin kehitysapurahoista miljardi kruunua valtionkassaan

Ruotsin hallitus on päättänyt siirtää lähes miljardi kruunua maan kehitysapubudjetista yleiseen valtionkassaan, kertoo Ruotsin radio. Rahat siirretään valtionvarainministeriön alaisuuteen. Valtiovarainministeri Anders Borg saa käyttää ne vapaasti. Kehitysapujärjestöt ovat suhtautuneet päätökseen erittäin kriittisesti.

Kansankodissa kännykkä käy kokeissakin

Ruotsissa on syntynyt erikoinen kiista matkapuhelinten käytöstä kouluissa. Kiista sai alkunsa, kun kävi ilmi, että monissa kouluissa puhelinta saa pitää mukana ja jopa päällä kokeiden aikana. Käytännön puolustajat ovat vastanneet vilppepäilyihin sanomalla, että matkapuhelin on nykyisin perusoikeus. Ruotsalaiskoululaiset tietävätkin, että modernilla kännykällä voi harrastaa vilppiä vaikkapa hakemalla netistä apua kielikokeissa.

Ruotsi aloittaa eliittikoulukokeilun

Ruotsin liberaalien hellimä ajatus eliittikouluista ottaa askelen eteenpäin, kun maassa voidaan syyslukukaudella 2012 aloittaa yläasteen huippuluokkakokeilu. Kolmena kokeiluvuotena voi kunakin käynnistyä korkeintaan kymmenen erityiskoulutusta. Oppilaat huippuluokille valitaan testien perusteella.

Ruotsin opetusministeri kannattaa koulujen huntukieltoa

Ruotsin opetusministeri Jan Björklund haluaa parantaa opetusviranomaisten mahdollisuuksia kieltää kasvot peittävien huntujen käyttö oppilaitoksissa. Ruotsin radiolle antamassaan haastattelussa Björklund toteaa, että opettajien on nähtävä oppilaiden kasvot, jotta opetus sujuisi.

Ruotsin kansanpuolue haluaa eurosta kansanäänestyksen

Ruotsin kansanpuolue haluaa järjestää kansanäänestyksen euron käyttöönotosta viimeistään vuonna 2011.

Country Express toimi suomikantrin suurlähettiläänä

Karjaalaisbändi niitti 1970-luvulla kiitosta ulkomaillakin.

Ruotsi aikoo keventää työnteon verotusta

Ruotsin hallitus aikoo jatkaa tuloverojen keventämistä edistääkseen työmarkkinoiden toimintaa.

Maahanmuuttajalapset halutaan kaikille oppitunneille Ruotsissa

Ruotsissa keskustellaan kiivaasti suunnitelmista pakottaa maahanmuuttajalapset kaikille koulutunneille. Maan kouluministerin mielestä uskonto ei saa estää uusien taitojen oppimista. Tähän asti monet islaminuskoiset on vapautettu esimerkiksi seksuaali- tai liikunnanopetuksesta.

Ruotsi karsii uskonnollisuuden kouluopetuksesta

Ruotsin hallitus haluaa karsia uskonnollisen sisällön kouluopetuksesta. Dagens Nyheter -lehden mukaan porvarihallituksen puolueet ovat sopineet, että uskonnon opetus saa jatkua uskonnontunneilla eivätkä aamuhartaudetkaan ole kiellettyjä, mutta esimerkiksi biologianopettaja ei vastedes voi kertoa Raamatun luomisopista evoluutioteorian rinnalla.

Jan Björklund Ruotsin kansanpuolueen johtoon

Ruotsin kansanpuolueen puoluekokous on valinnut odotetusti uudeksi puoluejohtajaksi opetusministeri Jan Björklundin. Valintaa pidettiin selviönä sen jälkeen kansanpuolueen puoluevaltuusto oli kesäkuussa suosittanut yksimielisesti Björklundin valintaa.

Ruotsin hallitus laittaisi kuusivuotiaat kouluun

Enemmistö Ruotsin oikeistohallituksesta kannatta peruskoulun aloittamista jo kuusivuotiaana.