Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Utsjoelle perustetaan maailman pohjoisimmat tyrnikoealat

Karigasniemelle on talven aikana rakennettu poroilta ja jäniksiltä suojattu koeala, johon istutetaan tiistaina 200 ensimmäistä kotimaista alkuperää olevaa tyrnitainta. Pieni määrä taimia sijoitetaan myös Lapin tutkimuslaitos Kevolle.

Harva tuntee hyppyhäntäisiä, vaikka niillä on hallussaan uskomaton eläinkunnan ennätys – Suomen lajeista kerätään nyt ainutlaatuista kirjastoa

Hyppyhäntäiset ovat tärkeitä hajottajia. Ilman niiden työtä maailma peittyisi eliöiden jäänteisiin. Niitä tavataan korkeimmilta vuorenhuipuilta ja syvimmistä luolista, mutta silti edes Suomen lajistoa ei tunneta täysin. Nyt asiaan tulee muutos.

Kansainvälinen vertailu: Suomalaisilla vähiten koronapandemiaan liittyvää mielenterveysoireilua

Kansainvälisessä verkkokyselyssä vastaajat arvioivat oireitaan ja kertoivat näkemyksiään koronarajoitustoimista. Tutkimuksessa oli mukana yksitoista maata.

Turkulaisyliopistot yrittävät tiivistää yritysyhteistyötä

Kyselyn mukaan vain kuusi prosenttia paikallisista pk-yrityksistä teki viime vuonna yhteistyötä yliopiston kanssa. 

Suomen hyönteismaailma muuttuu kovaa vauhtia – valtaosa nykyisistä lajeista harvinaistuu, mutta uusiakin tulee tilalle

Lämpimät säät ovat herättäneet hyönteiset liikkeelle ja hedelmäpuiden kukat odottavat pölyttäjiä. Vastailmestyneen hyönteisoppaan perusteella Suomenkin hyönteismaailmaan mahtuu niin tulokkaita, kadonneita kuin runsastuviakin lajeja. Kuinka moni tunnistaa esimerkiksi videolla näkyvän rusomuurarimehiläisen?

Turun yliopiston pääsykokeisiin osallistuneet kritisoivat epäreiluja olosuhteita teltoissa: "En ollut varautunut istumaan kymmenessä asteessa kolmea tuntia"

Osa suurimpien valintakokeiden osallistujista on tehnyt pääsykokeen teltassa, kun monet ovat päässeet sisätiloihin. Hakijat pitävät tilannetta epätasa-arvoisena. Yliopisto puolestaan sanoo, että osallistujia on kehotettu pukeutumaan lämpimästi.

Virologi: En olisi kovin huolissani koronaviruksen Intian-variantista, mutta varotoimista on toki pidettävä kiinni

Turun yliopiston virologian professori Ilkka Julkunen katsoo, että Intian-variantti saadaan kuriin Suomessa. Samaa mieltä on myös THL:n ylilääkäri Otto Helve. Variantti on todennäköisesti tartuttavampi mutta ei muuten vaarallisempi.

Koivuallergikoilla on ollut vaikeampaa kuin vuosiin: siitepölymäärät hipovat ennätyksiä, ja oireita ovat saaneet nekin, joilla allergiaa ei ole ollut

Koivun siitepölyä on ollut ilmassa liki ennätyksellisen paljon ympäri Suomea. Pohjoisimmassa Lapissa kukintaa vasta odotellaan. Siitepöly vaikeuttaa monien elämää, sillä noin miljoona suomalaista on sille allerginen.

Aluehallintoviraston ylijohtajan paikkaa tavoittelee 16 hakijaa

Virka on tarkoitus täyttää elokuun alussa viiden vuoden määräajaksi.

Sateista tulossa hetken helpotus koivuallergikoille

Koivun kukinta on heikkenemässä maan etelä- ja keskiosissa, mutta jatkuu pohjoisessa huipussaan. Heinien siitepölymäärät ilmassa ovat toistaiseksi vähäisiä maan eteläosissa. Siitepölylle altistuminen heikentää immuunijärjestelmän puolustusreaktiota viruksia vastaan.

Tamperelaisen puiston punkkimäärä yllätti tutkijatkin, eikä tämä viikkokaan tuottanut pettymystä: näissä puistoissa punkit viihtyvät

Tampereen Näsinpuistossa havaittiin korkeimmat puutiaismäärät. Tutkija neuvoo käyttämään punkkisyynissä tarraharjaa ja teippaamaan luonnossa housun ja kumisaappaan rajaan. Puutiainen osaa kiivetä myös kumisaappaan vartta pitkin.

Rauman seudun organisaatiot lahjoittavat Turun yliopistolle automaatiotekniikan professuurin

Lahjoitusprofessuuri on suunnattu kone- ja materiaalitekniikkaan.

Turun yliopiston kone- ja materiaalitekniikalle taas uusi lahjoitusprofessuuri

Noin 600 000 euron arvoisen professuurin lahjoittavat Rauman kaupunki ja alueen yritykset.

Poliittisen historian professori Vesa Vares EU-paketin käsittelyn viivyttelystä: "Ei se historiallisesti mitenkään täysin poikkeuksellista ole"

Professori näkee EU-pakettia koskevassa keskustelussa piirteitä vuoden 1994 EU-jäsennyyskeskustelusta ja Yhdysvaltojen senaattorien käyttämästä filibuster-taktiikasta.

Suomalaistutkimus: Huippu-urheilijat sairastuvat hengitystieinfektioon herkästi arvokilpailujen aikana

Suomalaistutkimuksessa tutkittiin Suomen hiihtomaajoukkueen hiihtäjien ja tavallisten liikkujien sairastumista hengitystieinfektioihin hiihdon MM-kisojen aikaan vuonna 2019.

Mona Mannevuon kolumni: Kun vaatimattomuus ei enää kaunista 

Muutos tunnollisesta työntekijästä itseään korostavaan huippuosaajaan on ollut nopea. Muutoksen voi havaita jopa vanhoista terveysopeista, joissa hermostoa kehittävien harjoitteiden tarkoituksena oli minäkeskeisyydestä luopuminen, kirjoittaa Mannevuo. 

Puutiaishavaintoja kerätään jatkossa nettipalvelun kautta – verenimijä on levinnyt viime vuosina yhä laajemmalle

Punkkilive.fi-palvelussa ihmiset voivat ilmoittaa puutiaishavaintonsa tuoreeltaan ulkona liikkuessaan. Palvelusta voi tarkastaa myös paikallisen puutiaistilanteen havaintoilmoitusten perusteella.

Turun yliopiston ja Åbo Akademin uusi Aurum-rakennus valmistui

Yliopistojen yhteiskäyttöön tarkoitettu Aurum-rakennus on valmistunut Turun yliopistonmäelle.

Sastamalassa tulvakartat avuksi torjumaan Kokemäenjoen veden nousuja

Pirkanmaan ELY-keskus teettää kartoituksen ja sen tarvitsemat mittaukset. Lähinnä Kiikan seudulla on jokivedellä taipumus pyrkiä välillä ylös uomastaan.

Pisuaarin kärpäsestä se alkoi, nyt vaikutetaan vaivihkaa viemättä valinnanvapautta – tulitko tuupatuksi kohti ympäristöystävällisempiä valintoja?

Tuuppaus on menetelmä, jossa asiat esitetään ihmisille niin, että toivottu vaihtoehto on vaivattomin valita. Turun yliopistossa on käynnistynyt ilmastotuuppaustutkimus, jossa yritetään vähentää liikennepäästöjä ja säästää hiilinieluja.

Lakit päähän! Perinteinen vappupuhe ja lakitus Turun taidemuseonmäeltä hoituivat jälleen etänä – myös patsaat saivat lakit

Turun yliopiston ylioppilaskunnan vappupuhe ja lakitus on jälleen tallennettu etukäteen. Lakituksen jälkeen matka jatkuu videoiden muodossa Aurajoen rantaan, jossa lakin saivat sekä Liljan että Paavo Nurmen patsaat.

Pienten lasten vanhempien masennus- ja ahdistusoireet lisääntyivät koronakevään aikana

Turun yliopiston FinnBrain-tutkimuksen kyselyyn vastasi 651 vanhempaa, joilla oli ollut masennus- ja ahdistusoireita ennen pandemiaa. Äitien oireet kohosivat isiä enemmän ja heidän oireidensa taustalla olivat usein eri tekijät.

Saila Suominen valmistui 47-vuotiaana ylioppilaaksi ja nyt lääkäriksi – poikkeuksellinen opintopolku tähtäsi uuteen uraan: "Pitää olla ala, missä voi työllistyä iäkkäämpänä"

Kun Suominen aloitti opintonsa, opiskelijoiden keski-ikä oli Oulun lääkiksessä lähes 24 vuotta. Viime vuonna se laski reilusti alle 22 vuoteen.

Turun yliopistossa palataan asteittain lähiopetukseen ensi syksyn aikana

Koronapandemian aikana opintonsa aloittaneílle ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille järjestetään syksyllä orientaatiojakso.

Loppuvuonna syntyneet saavat herkemmin oppimishäiriödiagnoosin

Turun yliopiston tutkimuksessa olivat mukana kaikki vuodesta 1996 vuoteen 2002 syntyneet lapset. Heistä yli 3000:lla todettiin lukihäiriö tai kirjoittamisen tai matematiikan oppimisvaikeus.

Katoavatko kaupungit? Kokosimme tutkijoiden kolme skenaariota siitä, miten korona muuttaa tapaamme asua

Suurten kaupunkien läheisyydessä sijaitsevat pienet lähikaupungit, kuten Naantali tai Porvoo, saattavat hyötyä koronakokemuksesta.

Huippukoripalloilija penää parempaa näkyvyyttä naisten peleille Suomessa – "Ei voi markkinoida, jos ei ole hyvä tuote", vastaa liitto

Tutkijan mielestä medianäkyvyys on elinehto, jotta joukkuelajista voi tulla ammattilaisurheilua.

Lounais-Suomen avin pomo siirtyy Turun Yliopistosäätiön uudeksi toimitusjohtajaksi

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen siirtyy Turun Yliopistosäätiön toimitusjohtajaksi elokuussa.

Tuore tutkimus: Yli puolet haikailee etätöiden jatkamisesta koronapandemian jälkeen

Etätyön positiivisia puolia olivat tutkimuksen mukaan muun muassa suhteellisen suuri vapaus vaikuttaa omiin työaikoihin.

Kansainvälinen tutkimus: suomalaiset sitoutuneet koronarajoitusten noudattamiseen muita tutkittuja maita paremmin

Muun muassa tutkimukseen vastanneiden ikä, koulutus ja sukupuoli vaikuttivat todennäköisyyteen noudattaa koronarajoituksia.

Ennen keräsimme selviytyäksemme, nykyisin se on leikkiä ja seikkailua – lähetä kuva aarteistasi

Lelututkijan mukaan netin myyntipalstojen ja kirpputorien tutkiminen on hyvä esimerkki modernista aarteenmetsästyksestä.

Virologi Ilkka Julkunen A-studiossa: Kolmen rokoteannoksen tarve oli odotettavissa – "Samalla tavalla influenssarokotekin otetaan joka vuosi"

Lääkeyhtiö Biontechin johtajan mukaan koronarokotetta tarvitaan mahdollisesti kolmas annos, jotta suoja säilyy. Asiantuntijoiden mukaan vahvistusannoksen tarve ei yllätä.

Turun yliopisto sulkee tilat opiskelijoilta kahdeksi viikoksi – tavoitteena katkaista koronaviruksen tartuntaketjut

Kyseisenä aikana opiskelijoilla ei ole pääsyä Turun kampusrakennuksiin.

Opiskelijajärjestöt vaativat hallitukselta toimia opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen

Turun yliopiston ainejärjestöjen alulle panemassa kannanotossa on mukana yli 200 opiskelijajärjestöä.

Koronarokotuksissa voitaisiin siirtyä alueelliseen painotukseen – asiantuntijaryhmän puheenjohtaja: "Nykyinenkin tilanne eriarvoistaa"

Jos sosiaali- ja terveysministeriö ja THL esittävät muutoksia, voitaisiin alueelliseen painotukseen siirtyä noin kuukauden kuluttua päätöksestä.

Kalju nainen kokee yhä helposti häpeää, mutta miksi? Syövästä toipunut Sara Tenhunen: "Ikinä en ole pitänyt niin paljon omista hiuksistani"

Kaljuihin naisiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja heidän tuntemaansa häpeää kartoitetaan Turun yliopiston tutkimuksessa.

Teknologiateollisuudelta merkittävä lahjoitus turkulaisyliopistoille

Tavoitteena on kannustaa yliopistoja strategiseen yhteistyöhön ja vahvistamaan kumppanuuksia.

Tutkimus: Koronaviruksen tartuntatiheydellä ja ilman korkeilla siitepölypitoisuuksilla yhteyttä toisiinsa

Turun yliopiston ja Ilmatieteenlaitoksen mukaan siitepölylle altistumista kannattaa nyt vähentää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle