Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Harrastuskoira kaipaa hierontaa siinä missä maratonille treenaava ihminen – "Koiran fyysinen kunto on kovilla"

Eläinhierojan mukaan tieto hieronnan tarpeellisuudesta on lisääntynyt.

Evoluutiossa hiipunut luu on tehnyt odottamattoman paluun yhä useamman ihmisen polveen

Ylimääräinen luu saattaa helpottaa polvien painetta, mutta se voi myös lisätä nivelrikon riskiä. Tutkijat myöntävät "pikku pavun" paluun olevan heille arvoitus.

Nivelten kuluminen on yleistä, mutta pienikin rutina voi kieliä sairaudesta – uusi menetelmä kuulee nämä äänet ihmiseltä kuin hevoseltakin

Nivelten liikeäänien kuuntelulla voidaan seurata esimerkiksi tekonivelleikkauksen jälkeisen kuntoutumisen etenemistä.

Oulussa kehitetty uusi nivelrikon tutkimusmenetelmä: nivelten kuntoa selvitetään kuuntelemalla

Äänen, liikkeen ja ihon lämpötilan muutoksia analysoivaa menetelmää kehitetään Oulun yliopistossa.

Väitöstutkimus: liikunta vedessä helpottaa nivelrikon oireita ja vahvistaa nivelrustoja

Jyväskylässä yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa säännöllinen harjoittelu vedessä paransi polven nivelrustoja testiryhmään osallistuneilla.

Somessa jaettavat kuvat houkuttelevat tyttöjä äärimmäisiin venytyksiin: Kuvista ei aina erota, mikä on käsi ja mikä jalka

Etenkin nuorista naisista on somessa paljon venytyskuvia ja -videoita, joissa taivutaan mitä erilaisimpiin asentoihin. Toistuvissa ääriasennoissa piilee kuitenkin vaaroja.

Postista potkut saanut Kata Ahonen: Raskaat velat ja nivelrikko eivät lopeta työntekoa ja yrittäjyyttäni – "Ikinä en anna periksi"

Jakeluyrittäjä Kata Ahonen on yksi kahdeksasta, joita Yle on seurannut jo reilun kolmen vuoden ajan Elämää Postin jälkeen -sarjassa. Katso myös video, jossa Kata jakaa yöllä lehtiä sekä kertoo veloistaan ja selviämiskeinoistaan.

Miljoona suomalaista kärsii kroonisista kivuista

Selkäkivut ja nivelrikko aiheuttavat yleisimmin kroonista kipua.

Tunti unta yössä, tolkuton määrä kipulääkkeitä ja masennus eivät pysäyttäneet maailman parhaaksi valittua suomalaista – ”Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään”

Polven nivelrikko oli päättää Mika Kohosen uran. Siitä alkoivat vaikeat vuodet, joiden läpi hän jaksoi kömpiä. Nyt Kohonen toivoo hienoa päätöstä uralleen.

Suomalaiskeksintö tähtää rustovaurioiden korjaamiseen – Hevosia ja koiria hoidetaan jo, tavoitteena ihmisten auttaminen

Suomalaisyrityksen haaveena on auttaa tulevaisuudessa myös laajoista nivelvaivoista kärsiviä ihmisiä. Alalla on kova kilpailu, mutta tutkijat luottavat rustoistutteensa tehoon.

Selkävaivoja kitketään jo monessa kunnassa ilman lääkärikäyntiä – kansantaudilla miljardimenot

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon pääsyn kynnystä on madallettu useissa kunnissa. Kohderyhmänä on erityisesti työikäinen väestö.

Polvirikon tähystysleikkaukset todennäköisesti kaikki turhia

Suomessa polven tähystysleikkausta ei suositella polvinivelrikon hoitoon.

Polven nivelrikko vaanii pitkiä miehiä – laihdutus ja liikunta auttavat oireisiin

Nivelrikon altistavia tekijöitä ovat myös erilaiset vammat, ylipaino tai urheilun aiheuttama kuormitus. Parantavaa hoitoa polvinivelrikkoon ei ole.

Trendimauste kurkumasta liikkuu villejä terveysväitteitä – mikä on totta ja mikä ei?

Kurkuman terveysvaikutuksia on tutkittu laajasti ympäri maailmaa. Sen sanotaan tappavan jopa syöpäsoluja. Asiantuntijat kertovat, onko kurkuman käytöstä hyötyä rohdoksena tai mausteena.

Venyttele kuin eläin – ehkäiset nivelrikot ja kulumat

Venyttely lisää notkeutta, mutta ei välttämättä nivelten liikkuvuutta. Säännöllinen verryttely istumisen lomassa auttaa ehkäisemään jumeja ja nivelten kiputiloja. Nivelten toimintaa voi parantaa myös hyvällä lihaskunnolla.

"Saunaa olen jäänyt kaipaamaan" – tällainen on 91-vuotiaan Hilkan päivä palvelutalossa

Marjoniemen palveluasunnoilla Kouvolassa päivät soljuvat viikonloppuna samaan tapaan kuin arkenakin. 91-vuotias Hilkka Ryöppy kertoo omien päivien olevan hiljaiseloa, mutta kaupungin nykymenon hän sanoo olevan yhtä hulinaa.

Kävelystä voi päätellä kaikenlaista – fysioterapeutti kiinnittää huomiota muutamaan tyyliin

Jokaisella on oma, persoonallinen tapansa kävellä. Sitä ei itse yleensä tule ajatelleeksi, mutta ammattilainen voi nähdä kävelytyylistä vihjeitä jopa fyysisistä ongelmista.

Suomalaiset hoitosuositukset romukoppaan? Parasetamoli ei autakaan nivelrikkopotilasta

Tuoreen tutkimuksen mukaan parasetamoli on vain hieman lumelääkettä tehokkaampi ja jää selvästi jälkeen monien tulehduskipulääkkeiden tehosta.

Video: UFC:n tuore suomalaisvoittaja saapui studioon käsi paketissa - "Hauis kokonaan irti"

Teemu Packalen tyrmäsi Lontoon UFC-illassa vastustajansa 24 sekunnissa. Turkulaisen vasen käsi meni kuitenkin todella huonoon kuntoon.

Väitöstutkimus: nivelrikosta kärsivät ovat turhaan välttäneet hyppelyä

Tuore väitöstutkimus osoittaa, että hyppelyä sisältävä liikunta parantaa reisiluu-sääriluu nivelen rustojen laatua. Se taas ylläpitää ja vahvistaa nivelrikkopotilaan toimintakykyä. Lievästä polven nivelrikosta kärsivät ovat siis turhaan välttäneet hyppelyä.

Elämää Postin jälkeen – "En muista, milloin olisin ostanut vaatteita kaupasta"

Virva Takanen-Järvelin: Olisivat kyllä saaneet kertoa, miksi sanoivat minut irti. Takanen-Järvelin on yksi kahdeksasta, joita Yle seuraa Elämää postin jälkeen -sarjassa.

Aamusydämellä: Tekonivelet

Tekonivelleikkaukset toivat avun Tiinalle ja Artolle

30 vuotta vanha haaveri vaikeuttaa yhä Tapio Korjuksen elämää

Tapio Korjus ei pysty kunnolla lenkkeilemään. Urheilu on vaatinut veronsa.

Omalääkäri vastaa

Omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Kipu rampauttaa

Kipu voi kroonistua ja rampauttaa

Pienelle kunnalle uusi kuntosali on iso juttu

Kuntalaisaloitteesta alkunsa saanut Hyrynsalmen kunnan kuntosali on ollut monenlaisessa käytössä heti avaamisestaan alkaen. Työikäiset ja eläkeläiset ovat ottaneet uutuuttaan hohkaavan salin aktiivikäyttöön.

Lääkärien ja fysioterapeuttien huono yhteistyö pitkittää suomalaisten selkävaivoja

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kuten nivelrikko, ovat yleisin työkyvyttömyyttä aiheuttava vaiva. Jos yhteistyö niiden hoitamisessa eri ammattiryhmien välillä ei suju, diagnoosin tekeminen vaikeutuu, ja vaiva saattaa jopa pahentua.

"Aika ronskisti leikellään" – vanhukset pulassa maitotölkin kanssa

Suuri osa vanhuksista ei saa maitotölkkiä auki omin voimin. Kierrekorkilliset tölkit ovat tuoneet helpotusta arkeen, mutta monen vanhuksen ja hoitajan mielestä korkit ovat vääränlaisia.

Neron ei enää tarvitse tehdä töitä

Saksanpaimenkoira Nero aloitti työt puolustusvoimissa jo parin kuukauden iässä. Työuralle mahtui kranaattien etsintää, turvatarkastuksia ja ulkomaan komennuksiakin. Nyt 8-vuotiaana räjähdekoira viettää eläkepäiviä, tosin ilman eläkettä.

Hemmotteletko koirasi hengiltä? - Liika läski on lemmikin turma

Koirat ovat lihoneet siinä missä ihmisetkin, mutta lemmikin omistajat eivät usein tunnista oman koiransa ylipainoa. Liikalihavuus voi kuitenkin viedä koirakaverin ennenaikaiseen hautaan.

Tutkimus: Fysioterapiasta ei apua lonkan nivelrikkoon

Tuore australialaistutkimus kyseenalaistaa fysioterapian tehokkuuden lonkan nivelrikon hoidossa. Hoitotulokset perustuvat mahdollisesti lumevaikutukseen.

Polven tähystysleikkaukseen ryhdytään yhä harvemmin

Nivelrikosta johtuvien polven tähystysleikkausten määrä on merkittävästi vähentynyt Oulun yliopistollisessa sairaalassa.  Kyseisten polvivaivojen hoidoksi suositellaan ensisijaisesti nykyään kuntoutusta. Näin myös leikkaushoitoa vaativat potilaat saadaan nopeammin kirurgiseen hoitoon.

Omalääkärin vastaanotto 26.2.2014

Aiheina mm. selkäkipu ja vaivasenluuleikkaus

Laukaan lasitehdas puhalletaan henkiin

Kahdeksan vuotta säpissä ollut Laukaan Lievestuoreen lasitehdas avaa taas joulukuussa ovensa. Rohkeat lasimestarit uskovat, että käsintehdyllä lasilla on kysyntää myös nykyaikana. Lasitehtaalla vieraat saavat tehdä myös itse lasiesineen.

Nivelrikko voi viedä ennenaikaisesti eläkkeelle

Poissaolokierteestä työkyvyttömyyseläkkeelle

Tee hyvä teko suomalaiselle: vie hänelle D-vitamiinia

Luonnonvalon vähenemisen myötä tarve nauttia lisävitamiineja purkista kasvaa. D-vitamiinipurkki voisi nyt olla hyvä tuliainen kaikille suomalaisille vaikkapa kukkien sijaan.

Liikunta lievittää polven ja lonkan nivelrikkoa

Brittitutkijoiden havainnot viittaavat siihen, ettei nivelrikkopotilaiden välttämättä kannata pitäytyä vain yhdessä liikuntamuodossa.

Valekihti

Valekihdissä on kyse niverokosta.

Omalääkärin vastaanotto 20.2.2013

Aiheina mm. valekihti ja nivelrikko

Omalääkärin vastaanotto 6.2.2013

Aiheina mm. peiliterapia ja keuhkoahtaumatauti

Aikuistyypin diabetes mahdollisesti nivelrikon riskitekijä

Tulosten perusteella vuoden aikana tuhannesta diabeetikosta keskimäärin 18 sairastuu nivelrikkoon, kun terveistä sairastuu keskimäärin viisi.

Tietokonemallilla luukadon torjuntaan

Lappeenrannan teknillisen yliopiston konetekniikan laitoksella on tehty ihmistutkimusta. Väitöskirja antaa käytännön ohjeita kuntosaliharjoitteluun ja tietoa laitekehittelyyn.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle