Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Britannian puolustusministeri Ben Wallace

Baltian maiden puolustusministerit tapasivat Puolan ja Britannian virkaveljensä Virossa – Ukrainalle luvassa lisää apua

Kaikki viisi maata ovat tukeneet Ukrainaa vahvasti koko Venäjän hyökkäyssodan aikana.

Räjähdyksen tulenlieskoja.

Latvian ja Liettuan välillä kulkevassa kaasuputkessa räjähti Liettuan pohjoisosassa

Räjähdyksen syy ei ole toistaiseksi tiedossa. Räjähdyksestä aiheutunut tulipalo on saatu sammutettua.

Vieraita Linnassa vuonna 2019.

Perjantai 4.11.2022 (radio)

Vankiloiden tietojärjestelmän ongelmat vaarantavat turvallisuuden. Presidentti Sauli Niinistö vierailee Liettuassa. Varusmies kuoli onnettomuudessa. Linnan juhliin kutsutaan vähemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Sää on pilvinen.

Sauli Niinistö vierailee Liettuassa. Kuvassa presidentti Sauli niinistö ja Liettuan presidentti Gitanas Nausėda

Liettuan-vierailulla oleva presidentti Niinistö sanoi, että "venäläisiin turisteihin kohdistuva viisumikielto on voimassa niin kauan kuin tarvitaan"

Presidentti Sauli Niinistön mukaan aika ydinaseista käytävälle keskustelulle on sitten, kun Suomi on Naton jäsen. Omana mielipiteenään hän sanoi vierastavansa ajatusta ydinaseista Suomessa.

Mies ja nainen asioivat rajavartijan kanssa raja-asemalla.

Baltian maat ja Puola alkavat käännyttää venäläisturisteja rajoiltaan ensi viikolla – "Ette ole tervetulleita," julisti Viron ulkoministeri

Venäläisillä turisteilla ei ole asiaa Eurooppaan Baltian maiden tai Puolan kautta 19. syyskuuta alkaen. Heidät käännytetään rajalta, vaikka turistiviisumin olisi myöntänyt jokin muu Schengen-maa.

Pekka Haavisto (vihr.) korosti, että Ukrainan tukemista pitää jatkaa.

Haavisto korosti Ukrainan tukemisen tärkeyttä ulkoministerikokouksessa Liettuassa: "Sodasta voi tulla pitkä"

Kokouksen yhteydessä Baltian maat kertoivat sopineensa venäläisten maahantulon rajoittamisesta Schengen-viisumeilla. Asialistalla olivat myös ajankohtaiset Nato-asiat.

Venäläinen opiskelija Denis Drobkov  EHU:ssa Vilnassa 14.07.2022.

Liettuassa on maanpaossa valkovenäläinen yliopisto, joka kouluttaa nuoria edistämään demokratiaa – opiskelijoita on yhä vankeina Valko-Venäjällä

Valko-Venäjän viranomaiset seuraavat opiskelijoiden somen käyttöä ja uhkailevat aktivisteja vankilalla, eräs opiskelija kertoo.

Muraali Vilnassa.

Neuvostoaikainen tehdas ränsistyi Vilnassa “no go -alueeksi” – nyt seiniä koristavat kansainvälisten taiteilijoiden tekemät muraalit: katso kuvat

Muraalit ovat Liettuassa kasvava trendi. Pääkaupunki Vilnassa sijaitseva Open Gallery kattaa yli 50 taideteosta, ja alue on liettualaisen muraalikulttuurin ja katutaiteen ensimmäinen laajempi kokonaisuus.

Vilnaan kesällä perustettu Ukraina-keskus tarjoaa toimintaa kaikenikäisille pakolaisille

Ukrainalainen Olesya Kholodova lähti lomalle, mutta sota esti kotiinpaluun – nyt hän vetää Liettuassa EU:n ensimmäistä ukrainalaispakolaisten keskusta

Vilnan Ukraina-keskus tarjoaa pakolaisille käytännön apua ja koulutusta, mutta myös kipeästi kaivattua tukea ja lohtua.

Poika Augustas  Šulskis (15) haluaa kiväärimieheksi. Kybartai 12.07.2022.

Vasta 15-vuotias Augustas on vapaaehtoinen kiväärimies "Naton heikoimmassa lenkissä"

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Liettuan kivääriliiton jäsenhakemusten määrä kymmenkertaistui. Maanpuolustusjärjestön Suvalkijan-osasto toimii paikassa, jota on kutsuttu Naton heikoksi kohdaksi.

Henkilö kokeilee virtuaalilaseja Nemuno7-taidelaivassa.

It’s Kaunastic! Euroopan kulttuuripääkaupunki löytyy nyt suomalaisille yllättävän läheltä – tällainen on Espoon kokoinen Liettuan Kaunas

Liettuan toiseksi suurin kaupunki Kaunas on usein jäänyt pääkaupunki Vilnan varjoon. Nyt sen kulttuuriin satsataan kymmeniä miljoonia euroja.

Ukrainan sodan kuvia Kybartain rekkaparkissa 12.07.2022.

Yle Liettuassa: Kyläläiset pystyttivät tien varteen julisteita, joissa on pysäyttävä viesti venäläisille rekkakuskeille

Venäläiset junat ja rekat kulkevat Kybartain kylän läpi Kaliningradin alueelle. Liettua kielsi pakotteiden alaiset tuotteet, mikä suututti Venäjän. EU:n mukaan raideliikenne voi kuitenkin jatkua normaalisti.

Viron pääministeri Kaja Kallas puhuu tiedotustilaisuudessa.

Viron Kaja Kallas maalasi hurjia uhkakuvia Tallinnan tuhosta – pelko Venäjän hyökkäyksestä on liioiteltu, mutta aito, arvioivat asiantuntijat

Viron pääministeri Kaja Kallas varoitti, että jos Venäjä hyökkäisi maahan, se "pyyhittäisiin pois kartalta". Kallaksen tavoitteena on saada Nato-mailta lisäjoukkoja Madridin huippukokouksessa, asiantuntijat uskovat.

Zaharova: Venäjän vastaus Liettualle käytännöllinen diplomatian lisäksi

Liettua rajoittaa junakuljetuksia yhdelle Venäjän tärkeimmistä sotilasalueista – lue, mitä Kaliningradin kiistasta voi seurata

Venäjän ja Liettuan huononevat välit toivat Eurooppaan jälleen uuden räjähdysherkän kiistan tilanteessa, jossa EU yrittää pitää rivinsä suorina Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Gabrielius Landsbergis.

Liettuan ulkoministeri STT:lle: Jos Suomea ja Ruotsia ei hyväksytä Natoon nopeasti, tarjoamme voiton Venäjälle

Liettua on päässyt viime kuukausina uutisotsikoihin ulkopolitiikallaan, jota on pidetty pienen maan politiikaksi poikkeuksellisen suorana ja rohkeana.

Ukrainaa Euroviisuissa edustavan bändin jäsenet Oleh Psiuk, Tymofii Muzychuk, Ihor Didenchuk, Vitalii Duzhyk, Oleksandr Slobodianyk ja Vlad Kurochka.

Ukraina jatkaa odotetusti Euroviisujen finaaliin

Euroviisujen ensimmäisestä semifinaalista lauantain viisufinaaliin pääsivät myös ennakkosuosikit Norja ja Kreikka.

Sotilaita hiekkatöyräällä meren rannalla ja laiva takana merellä.

Nato-jäsenyys tarkoittaisi Suomelle todennäköisesti joukkojen lähettämistä Baltiaan sekä ilmavalvontaan osallistumista

Viron puolustusministeri Kalle Laanet näkisi mielellään Suomen uudet hävittäjät valvomassa Viron ilmatilaa. Suomen ei kuitenkaan odoteta ottavan täyttä vastuuta Baltian maiden puolustamisesta.

Vilnalainen bussi.

Yle Liettuassa: Nato turvaa pienen maan itsenäisyyttä, mutta Venäjää myös pelätään – "Kaikki on mahdollista", toteaa vilnalainen tähtijuontaja

Henki vajaan kolmen miljoonan asukkaan Liettuassa, Valko-Venäjän kyljessä on voimakkaan Venäjä-vastainen. Yle vieraili Liettuan pääkaupungissa maalis-huhtikuun taitteessa.

Kolme venäläistä sota-alusta harjoittelee Itämerellä kesällä 2021.

Kreml: Venäjän puolustusministeriö valmistelee Putinille eri vaihtoehtoja, jos Suomi tai Ruotsi liittyy Natoon

Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev sanoi aiemmin, että Venäjä ryhtyy toimiin Itämerellä, jos Suomesta ja Ruotsista tulee Naton jäseniä.

Mielenosoittajia kylttien kanssa, joissa vaaditaan lopettamaan kaasun tuonti Venäjältä.

Sunnuntai 3.4.2022 (radio)

Venäjän sotarikokset. Nato-yhteistyö. Kaasu. Työttömyysetuus. Sää

Kiinan presidentti Xi Jinping.

EU:n ja Kiinan johtajat kohtaavat huippukokouksessa – Kiinassa eurooppalaiset yritykset pelkäävät jäävänsä pakotteiden maksajiksi

Koronaviruskaranteenien ja kiinteistöalan ahdingon kanssa kamppaileva Kiina ei halua vaarantaa talouskasvuaan heikentämällä suhteitaan länteen, arvioi Ylen haastattelema asiantuntija.

Savua nousee Kiovan yllä.

Baltian maat haluavat Ukrainaan lentokieltoalueen – Nato vastustaa, koska ilmatilan vahtiminen johtaisi sotaan Venäjän kanssa

Muut Nato-maat ovat suhtautuneet lentokieltoalueen perustamiseen hyvin kielteisesti, sillä se saattaisi johtaa sodan leviämiseen Ukrainan ulkopuolelle.

Linja-auto kyljellään tien vieressä.

Liettuassa onnettomuuteen joutunut suomalaisbussi oli Turusta – "Voi olla, että linja-auto menee lunastukseen"

Ukrainalaisia pakolaisia kuljettanut suomalaisbussi törmäsi viime yönä liikennemerkkiin ja kaatui sen jälkeen ojaan Liettuan ja Latvian rajan läheisyydessä. Onnettomuudesta kertoi kuljetuksen järjestänyt avustusverkosto Silta 22 sivuillaan. 

Linja-auto kyljellään tien vieressä.

Pakolaisia Ukrainasta kuljettanut suomalaisbussi suistui aamuyöllä tieltä Liettuassa, useita viety sairaalaan

Matkustajat odottavat jatkokuljetusta nyt läheisessä koulussa, kertoo Jorma Jokivarsi. Jokivarren perheenjäseniä oli linja-auton kyydissä.

Jens Stoltenberg

Nato ottaa käyttöön osan nopean toiminnan joukoistaan – Stoltenberg: Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut

Sotilasliitto Nato on keskustellut Ukrainan tilanteesta hätäkokouksessa, joka kutsuttiin koolle koska Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Stoltenberg oli kutsunut kumppanimaat Ruotsin ja Suomen mukaan kokoukseen.

Maastopukuisia sotilaita vihreissä bareteissa hihassa Viron sinimustavalkoinen lippu ja rintapielessä Ukrainan lipun sinikeltaiset värit.

Hyökkäys Ukrainaan synkensi Viron itsenäisyyspäivän – maa pyysi Natolta artikla 4:n käyttöönottoa, lisää Nato-joukkoja saapumassa lähipäivinä

Ukrainan sota on muuttanut dramaattisesti Naton suhtautumista Baltian puolustukseen. Puolustuksen heikoin lenkki on Venäjän ja Valko-Venäjän saartama kapea maayhteys muualle Eurooppaan.

Puolan, Ukrainan ja Liettuan presidentit Kiovassa.

Puola ja Liettua esittävät Ukrainaa EU-jäsenehdokkaaksi – Ukraina ansaitsee sen "nykyisten turvallisuushaasteidensa johdosta"

Ukraina on aiemmin kertonut aikovansa hakea EU-jäsenyyttä vuonna 2024. Puolan ja Liettuan mukaan Ukraina on saavuttanut tuntuvia edistysaskeleita EU-jäsenyysehtojen täyttämiseksi.

Gabrielius Landsberg tervehtii Pekka Haavistoa.

Liettuan ulkoministeri Ylelle: Venäjän sotaharjoitus Valko-Venäjällä on vaarallinen, Lukašenka tehnee Putinin käskystä mitä tahansa

Venäjä on tuonut Valko-Venäjälle jo tuhansia sotilaita sotaharjoitusta varten. Pysyvät joukot heikentäisivät liettualaisministerin mukaan naapurivaltioiden turvallisuustilannetta.

Korkea rakennus Vilnassa jossa on Taiwanin yhteystoimisto.

Liettuan ja Kiinan kitkerä kiista Taiwanin asemasta kiristyy – liettualaisdiplomaatit poistuivat Pekingistä pikaisesti joulun alla

Maiden diplomaattinen riita Taiwanin asemasta on saanut vakavat mittasuhteet. Monet eurooppalaisyritykset ovat kertoneet Liettuaan kytkeytyvien tuotteiden vientiongelmista.

Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen Brinkkalan talon edustalla Turussa puoli tuntia ennen joulurauhan julistusta jouluaattona.

Perjantai 24.12.2021 (radio)

Joulurauha julistettiin Turussa. Koronarajoitukset vaikuttavat joulun viettoon koko Euroopassa. YK auttaa Filippiinejä.

Ihmisiä Valko-Venäjän ja Puolan välisellä raja-alueella.

EU-komissio esittää helpotuksia turvapaikkahakemusten käsittelyyn Puolalle, Liettualle ja Latvialle – syynä Valko-Venäjän häikäilemätön toiminta

Komissio esittää maille lisää aikaa turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Jäsenmaiden on hyväksyttävä esitys ennen kuin toimet voidaan ottaa käyttöön.

Kuvassa Joutsenon vastaanottokeskuksen rakennuksia talviauringossa.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja: Uusiin tulijoihin varautuminen on vastaanottokeskusten arkipäivää

Antti Jäppisen mukaan rajakriisin ei katsota nostavan Suomeen kohdistuvan laajamittaisen maahantulon todennäköisyyttä.

Awak Kuier koripallo kädessään.

"Jännitti tosi paljon" – 16-vuotias huippulupaus Elsa Lemmilä debytoi koripallomaajoukkueessa, Awak Kuier Suomen tehokkain

16-vuotias Elsa Lemmilä pelasi Liettuaa vastaan lähes kahdeksan minuuttia. Liettua vei ottelun 69–59.

Koripallo Susiladies maajoukkue harjoituksessa.

Debytoiko 16-vuotias suurlupaus Elsa Lemmilä parketilla illan karsintapelissä? – "Hän on merkittävän atleettinen"

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan Liettua on "järkyttävän isokokoinen joukkue".

Puolan ja Valko-Venäjän välisellä rajalla pakolaiset yrittävät päästä Puolan puolelle piikkilanka-aidan yli.

Puolan ja Valko-Venäjän rajalla pelataan kylmää poliittista peliä ihmisillä – väänsimme rautalangasta, mistä monimutkaisessa kriisissä on kyse

EU:n itärajalla on siirtolaiskriisi, jonka taustalla monen maan johtajat ajavat omia etujaan. Puolan ja Valko-Venäjän rajalla pelataan kylmää poliittista peliä - väänsimme rautalangasta, mistä monimutkaisessa kriisissä on kyse Puolan ja Valko-Venäjän rajalla pelataan kylmää poliittista peliä - pelinappuloina ovat Lähi-idän kaaosta pakenevat siirtolaiset

Pakolaisia Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

Suomeen tullut parikymmentä turvapaikanhakijaa Valko-Venäjän reittiä, Maahanmuuttovirasto ei odota kovaa ryntäystä

Siirtolaiskriisi on kuumentunut Puolassa, kun Valko-Venäjä puskee tuhansien ihmisten joukkoa kohti rajaa. Kokoomuksesta vaaditaan mahdollisuutta sulkea Suomen raja tilapäisesti turvapaikanhaulta.

En grupp människor står och ligger på marken vid ett taggtrådsstängsel. Vid stängslet står Belarus röd-gröna och Polens röd-vita gränspålar mittemot varandra.

Sisäministeri Maria Ohisalo: EU:n ei pidä taipua Valko-Venäjän painostukseen

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan EU:n on vastattava yhtenäisesti Valko-Venäjän toimintaan Puolan rajalla. Ohisalo tuomitsee Valko-Venäjän toimet "valtiollisena ihmissalakuljetuksena".

Arslan Khataev nyrkkeilykehässä Suomen paidassa.

Arslan Khataev iski kolmannen voittonsa Serbiassa – MM-mitali enää yhden voiton päässä

Khataev kohtaa huomenna tiistaina Alexy De la Cruz Baezin. Ottelun voittamalla hän varmistaisi itselleen MM-mitalin.

Rajavartijoita Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Rajalinjalla afganistanilaisia pakolaisia.

Kriisi Puolan ja Valko-Venäjän rajalla kärjistyy: Neljä rajanylittäjää kuollut ja kymmeniä afganistanilaisia on ollut viikkoja jumissa ei-kenenkään-maalla

Neljä EU:n alueelle pyrkinyttä ihmistä on kuollut Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. He olivat ilmeisesti irakilaisia. Puolalainen kansalaisjärjestö varoittaa, että rajalla kuolee lisää ihmisiä, ellei tilannetta ratkaista.

Xiaomin 5G-puhelimia esillä belgradilaisessa kauppakeskuksessa

Liettua paljasti Xiaomin kännyköiden sensuroivan käyttäjän hakuja ja kehotti ostoboikottiin – suomalaisasiantuntija pitää paljastusta vakavana

Liettuan viranomaisten mukaan Xiaomi-puhelimien sisään on rakennettu ohjelmisto, joka sensuroi Kiinalle epämiellyttäviä sanoja ja sloganeita. Suomessa Kyberturvallisuuskeskus selvittää asiaa.

Nuori mies lääkärinvaatteissa seisoo Vilnan yliopiston logon alla.

Jo 1 200 suomalaista opiskelee ulkomailla lääkäriksi – Lauri Toivari: "Haluan opiskella englanniksi kansainvälisessä ympäristössä"

Ulkomailla lääketiedettä opiskelevien suomalaisten määrä on moninkertaistunut kymmenessä vuodessa. Muualle lähdetään kansainvälisen ilmapiirin vuoksi tai siksi, ettei sisäänpääsy Suomessa onnistunut. Myös alanvaihtajat suuntaavat usein ulkomaille.

Unkarin sotilaat partioivat Unkarin ja Serbian rajavyöhykkeellä.

EU-maat aitaavat kilvan itärajaa siirtolaisten varalta, myös Baltiaan nousee satoja kilometrejä aitaa – "Säälittävää politiikkaa", sanoo professori

Suomalaisyhtiö GRK urakoi raja-aitaa Kaakkois-Viroon Venäjän-vastaiselle rajalle. Samanlaisia esteitä tehdään parhaillaan myös Puolan ja Liettuan ulkorajoille.

Outotec Turulan konepaja Outokummussa.

Outokummussa toimiva Outotec Turula on myyty Liettuaan – kaikki 120 työpaikkaa säilyvät

Ostaja on liettualainen teollisuusyritys UAB Arginta Engineering. Kaikki työntekijät jatkavat omistajanvaihdoksesta huolimatta Outotec Turulan palveluksessa. Yrityskaupan arvioitu toteutumispäivä on lokakuun alussa.

Puolan ja Valko-Venäjän rajakriisi syvenee

Jo toinen maa julisti poikkeustilan Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen – Puola seurasi Latvian esimerkkiä ja sulki rajansa siirtolaisilta

Puolaan on viime viikkoina tullut tavallista enemmän siirtolaisia Valko-Venäjän rajan yli, pelkästään elokuussa 3 500 ihmistä. Suurin osa on kotoisin Irakista ja Afganistanista.

Kiinan lähetystö Vilnassa.

Liettuan ja Kiinan välille syntyi diplomaattinen kiista suhteista Taiwaniin

Kiina ja Liettua ovat kutsuneet suurlähettiläänsä pois asemapaikoiltaan Taiwanin asemasta kehkeytyneen kiistan takia. Syynä on päätös, jolla Taiwan muutti Vilnassa olevan yhteystoimistonsa nimen vastaamaan itsenäisen valtion nimikäytäntöä.

Ryhmä laittomia siirtolaisia pidätettynä Vorzovassa, Latviassa, 11. elokuuta.

Latvia varautuu irakilaisiin rajanylittäjiin – satakunta siirtolaista on käännytetty takaisin rajalta

Latvia on määrännyt maahan hätätilan, jolla rajavalvontaa saadaan tehostettua Valko-Venäjän vastaisella rajalla. Latvian noin kahden sadan kilometrin Valko-Venäjän rajalla partioi hätätilan nojalla rajavartioiden lisäksi armeija ja poliisi. Tilanne on ollut ensimmäisen hätätilaviikon aikana rauhallinen.

Poliiseja ja siirtolaisia Rudninkain siirtolaisleirissä.

Irak on keskeyttänyt lennot Minskiin – siirtolaispaine Liettuan rajalla saattaa helpottaa

Irak on keskeyttänyt matkustajalennot Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin. Lennoilla on tullut Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia, jotka Valko-Venäjä on ohjannut Liettuan rajalle. Liettua on sulkenut rajansa.

Närbild på Josep Borrell i EU-parlamentet. Han är en äldre man med vitt hår.

EU järjestää kriisikokouksen tilanteesta Liettuan ja Valko-Venäjän rajalla

Pelkästään heinäkuun aikana yli 1400 turvapaikanhakijaa ylitti laittomasti rajan Valko-Venäjältä Liettuaan. Tavallisesti laittomia rajanylityksia tapahtuu 50-100 vuodessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle