Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tässä ovat Yle Urheilun vuoden kiinnostavimmat jutut – Arsi Harjun ja Igor Larionovin harvinaiset haastattelut, paljastuksia epäkohdista ja koukuttavia henkilötarinoita

Kaipaatko lisää joululukemista? Yle Urheilu kasasi 15 lukujutun joulupaketin vuoden 2020 aikana julkaistuista lukijoita erityisen paljon kiinnostaneista jutuista.

Suomalaisten upea kuulavuosi huipentui 20 vuotta sitten Arsi Harjun olympiakultaan – käy kuuntelemassa ohjelma kauden iloisista hetkistä ja dramaattisista käänteistä

Arsi Harjun olympiakultamitalista tuli kuluneeksi syksyllä 20 vuotta. Vuosi 2000 oli muutenkin tapahtumarikas suomalaisessa kuulantyönnössä, ja sitä muistellaan Yle Areenasta löytyvässä radio-ohjelmassa.

Arsi Harju ei saanut olympiavoittajana kutsua GP-finaaliin – pottuuntunut mörssäri reagoi perisuomalaiseen tyyliin ja "nöyryytti" amerikkalaistähtiä omalla tavallaan

Moni kuulantyöntäjä ei saa uransa parasta työntöä tehtyä kilpailussa. Arsi Harju koki täyttymyksen harjoituskentällä syksyllä 2000.

Rakkailla vihollisilla värikäs maaotteluhistoria – Suomen kuulajätit muistelivat Ruotsi-ottelun menneitä aikoja

Suomen ja Ruotsin yleisurheilumaaotteluiden historia on pitkä ja vaiherikas. 20 metrin kuulakerho kokoontui muistelemaan menneiden vuosien tapahtumia. Katso muistoja artikkelin kuvaa klikkaamalla.

Muistatko vielä Arsi Harjun messevän kultatyönnön Sydneyssä vuonna 2000?

22. syyskuuta vuonna 2000 Sydneystä kajahti suurenmoisia olympiauutisia, kun Suomen Arsi Harju työnsi kuulaa kultamitalin arvoisesti.

Arkistojen kätköistä: Lääkärit julistivat Rami Hietaniemen uran päättyneen – yllätti EM-hopealla ja Rio-paikalla

Painija Rami Hietaniemen uraa ovat varjostaneet monet terveydelliset vastoinkäymiset. Kun miehen kyynärhermo katkesi epäonnistuneen leikkauksen johdosta vuonna 2013, olivat lääkärit varmoja sen tietävän Hietaniemen painiuran loppua. Konkaripainija ei kuitenkaan antanut periksi ja hän voitti pari vuotta myöhemmin EM-hopeaa ja selvitti tiensä Rion olympialaisiin.

Mäkelä jäi MM-mitalista kahdeksan senttiä - paras suomalaistulos MM-halleissa 13 vuoteen!

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, 23, sijoittui hienosti kuudenneksi Portlandin MM-hallikilpailuissa.

"Tässähän on uusi Golden Generation” - Yleisurheilupomokin hämmästyi nuorten yleisurheilijoiden suurta määrää Euroopan TOP-10:ssä

Yle Urheilu kaivoi Euroopan tilastoista esiin tiedon, että vuonna 1998-2000 syntyneitä suomalaisyleisurheilijoita on Euroopan TOP-10:ssä peräti 32 eri lajissa.

Muistatko tätä olympiavoittaja Arsi Harjun MM-pronssia?

Kuulantyöntäjä Arsi Harju muistetaan tietysti Sydneyn olympiavoitosta, mutta hän työnsi myös pronssia Edmontonin MM-kisoissa vuonna 2001. MM-finaalissa Harju kamppaili vahvoja Yhdysvaltalaistyöntäjiä vastaan.

Uusi vuosituhat, uusi manner: näistä Edmontonin MM-kisat 2001 muistetaan

Uuden vuosituhannen ensimmäiset yleisurheilun MM-kisat järjestettiin vuonna 2001 Kanadan Edmontonissa. Suomi pokkasi kisoista kaksi mitalia.

Kuulantyöntäjälupaus paransi jo kolmannen kerran Suomen ennätystä

Siinä missä Suomen pikajuoksulupaus Lauri Tuomilehto rikkoo ennätyksiä juoksuradalla, on Eero Ahola parannellut ikäkausiennätystä kuularingissä. Ahola lähenteli viikonloppuna jo 20 metrin rajaa.

Arsi Harjun vanha ennätys rikki – viisi kertaa

16-vuotias Eero Ahola tehtaili komean sarjan Nuorten Eliittikisoissa.

Ala-Korpien koti on keskellä urheiluvälineitä – kaupanpito on elämäntapa

Ala-Korven pariskunta on neljännesvuosisadan pitänyt urheiluvälinekauppaa Kokkolan Yli-Ullavassa, kaukana kasvukeskuksista. Lenkkarit ja tennismailat ovat sulassa sovussa omakotitalossa, hiihtovarusteet keittiön vieressä ja muut myyntiartikkelit vintillä.

Ilmaveivi, volttilähtö vai Arsi Harju -imitaatio? Katso kummallinen curling-video

Kanadalainen Mike McEwen näytti, että myös curlingissa voi hakea taiteellista vaikutelmaa.

Onko nelikymppinen olympiavoittaja vielä mitalikunnossa?

Kuulantyönnön olympiavoittaja Arsi Harju ei sulkenut pois mahdollisuutta kilpailla vielä ensi vuonnakin.

Kuvanveistäjä tekee puolet tilistään timpurina

Yksi Pohjalaisen taiteilijaliiton juhlanäyttelyn taiteilijoista ammentaa intohimonsa puusta myös kakkosammatissaan. Halsualainen kuvanveistäjä Seppo Kalliokoski hankkii puolet elannostaan hirsitaloja ja saunoja rakentamalla.

Urheilijaäänestyksessä äänivyöry Mika Myllylälle

Hiihtäjä Mika Myllylä sai ylivoimaisesti eniten ääniä yleisöäänestyksessä, jossa etsittiin kaikkien aikojen keskipohjalaisurheilijaa. Keski-Pohjanmaan liikunnan ja Yle Keski-Pohjanmaan järjestämässä urheilijaäänestyksessä runsaasta 600 äänestä Myllylä sai 42 prosenttia eli liki 270 kappaletta.

Hirvonen yllätysmestariksi, Kelon huima mitaliputki jatkuu

Lapinlahden eliittikisoissa kiekonheiton voittanut Katri Hirvonen nappasi kuulantyönnön Suomen mestaruuden Kalevan kisoissa Vaasassa.

Kuulavaltikka Söderlundilla -"Hauska, että Harju jaksaa vielä kiusata meitä"

Tomas Söderlund puolusti onnistuneesti kuulan Suomen mestaruutta Lahdessa.

Kuulakarsinnassa ei yllätyksiä - Harju mukana finaalissa

Kalevan Kisojen kuulan karsinnassa ennakkosuosikit olivat vahvoilla. Karsintarajan ylitti neljä miestä.

Hurjat 30 SM-mitalia täyteen - Kelolle hopeaa kuulassa

Niina Kelo saavutti yleisurheilu-uransa 30. SM-mitalin Lahdessa.

Pääsihteerin viimeiset kisat - "Sama kaava toistunut jälleen"

Jouko Purontakaselle Lontoon olympiakisat ovat viimeiset Olympiakomitean pääsihteerinä. Kisat ovat pitäneet Purontakasen sen verran kiireisenä, ettei hän ole ehtinyt kokemaan haikeutta.

Söderlund voitti kuulakarnevaalin

Hallitseva Suomen mestari Tomas Söderlund voitti Kyröskosken kuulakarnevaalin miesten kuulantyönnön tuloksella 18,30. Tasaisen kilpailun neljä parasta mahtuivat 45 sentin sisään.

Arsi Harju ja Suvi Helin vireessä

Arsi Harju jäi 32 sentin päähän kuulan kauden kotimaisesta kärkituloksesta Kyröskoskella.

Söderlund pukkasi ennätyksensä

Kuulantyönnön Suomen mestari Tomas Söderlund työnsi Turun Weikkojen satavuotiskilpailussa uuden ennätyksensä 18,56.

Utriainen kiskaisi keihäsennätyksensä

Sanni Utriainen heitti keihäsennätyksensä Britanniassa. Utriainen lähestyy 59 metrin rajaa.

Suomen MM-halliurheilijat vähissä

Yksikään suomalainen yleisurheilija ei ole vielä tehnyt Istanbulin MM-hallikilpailuihin vaadittavaa tulosrajaa. Suomalaiset eivät ole halunneet panostaa täysillä hallikauteen, ja suurin syy siihen on jo kesäkuussa pidettävät EM-kilpailut.

Arsi Harju maaottelun kuularinkiin

Arsi Harju työntää kuulaa Suomi-Ruotsi maaottelussa loppuviikolla. Kaikkiaan maaottelussa on mukana kymmenkunta eri keskipohjalaisseuroja edustavaa urheilijaa.

Arsi Harju työntää Ruotsi-ottelussa

Suomen Urheiluliitto on nimennyt Suomen joukkueen yleisurheilun Suomi - Ruotsi -maaotteluun 9.-10. 9 Helsingissä. Keihäässä Suomea edustavat Jarkko Koski-Vähälä, Ari Mannio ja Antti Ruuskanen. Arsi Harju tekee paluun maajoukkueeseen kuulantyönnössä.

Evilä leiskautti 792 - Harju pukkasi yli 18 metriä

Vammalassa järjestettiin hyvätasoiset yleisurheilun Tähtikisat, joissa 12 lajissa pidettiin katsastukset kahden viikon kuluttua Helsingin Olympiastadionilla järjestettävään Ruotsi-maaotteluun. Tommi Evilä ja Arsi Harju veivät lajivoitot.

Arsi Harju: Pitäisi laittaa minihorrokseen jätkä

Arsi Harjun paluu Kalevan Kisoihin ei tuottanut mitalia, kun Sydneyn olympiavoittaja päätyi viidennelle sijalle kuulan finaalissa Turussa. 37-vuotias konkari vertasi työntämistään lähinnä hakuammuntaan.

Söderlund pokkasi kuulan mestaruuden

Miesten kuulakilpailussa Kalevan kisoissa nähtiin monta nimimiestä, mutta mestaruuden nappasi silti ensimmäistä kertaa Tomas Söderlund. Söderlundin voittotyöntö kantoi 18,26.

Leppoinen Arsi Harju häpäisi huivinsakin

Viimeksi vuonna 2005 Kalevan Kisoissa kilpaillut Arsi Harju oli leppoisalla tuulella kuulan karsinnan jälkeen, vaikka hän selvisi Kalevan Kisojen finaaliin viimeisenä työntäjänä. Vasta eilen osallistumisestaan päättänyt Harju ei pahemmin stressannut tilanteesta.

Viides SM-kulta kuuteen vuoteen - "surkea kisa"

Nokian Urheilijoiden Suvi Helin otti uransa viidennen Suomen mestaruuden naisten kuulassa Turun Kalevan Kisoissa. Vaikka viides mestaruus kuuteen vuoteen tuli, Arsi Harjun valmennettava ei ollut lainkaan tyytyväinen kisaansa.

Henri Pakisjärvi tähtää kuulan kärkeen

Henri Pakisjärvi tavoittelee viikonvaihteessa Kalevan kisoissa kuulantyönnössä SM -kultaa. 22-vuotias oululainen on tälle kaudella parantanut omaa ennätystään jo lähes puoli metriä. Ensi kaudeksi Pakisjärvi tavoittelee lisämetrejä EM-kisojen arvoisesti.

Arsi Harju ilmoittautunut Kalevan kisoihin

Olympiavoittaja Arsi Harjun nimi komeilee Kalevan kisojen kuulantyönnön osallistujalistan sekä Suomen kuulatilaston kärjessä.

Söderlund vahvin, Arsi Harju jäi neljänneksi

Nuortensarjalaiset Tomas Söderlund ja Henri Pakisjärvi löivät konkarit Robert Häggblomin ja Arsi Harjun Kyröskosken kuulakarnevaalissa. Naisten kilpailun voitti Suvi Helin.

Pakisjärvi työnsi kauden kärkinoteerauksen

Henri Pakisjärvi voitti Karjaalla miesten kuulantyönnön Euroopan Ykkösliigan katsastuksen kauden kotimaista kärkitulosta sivuavalla tuloksella 18,48. Myös Sydneyn olympiavoittaja Arsi Harju on työntänyt tänä vuonna 18,48.

Olympiavoittaja Harju palasi kuularinkiin: 18,48

Sydneyn vuoden 2000 olympiakisoissa kultaa voittanut Arsi Harju on palannut kuuden vuoden tauon jälkeen kilpailemaan kuularinkiin. Harju osallistui kilpailuun Yhdysvalloissa ja työnsi tuloksen 18,48.

Arsi Harjun suojatti pyörähteli kauden kotimaisen kärkituloksen

Naisten kuulantyönnön tuore Suomen mestari Nokian Urheilijoiden Suvi Helin paransi Hämeenlinnan Tähtikisoissa ennätystään ja kauden kotimaista kärkitulosta.

Olympiavoittaja Harjun suojatille maukas mestaruus

Suvi Helin palasi jälleen Suomen mestariksi, kun hän kukisti Niina Kelon kuulantyönnön finaalissa Kajaanissa. Sormileikkauksesta toipunut Helin onnistui työntämään kisassa kauden parhaansa.

Olympiavoittaja Arsi Harju pitää matalaa profiilia

Arsi Harju, Sydneyn vuoden 2000 olympiavoittaja, oli saapunut Kajaaniin seuraamaan oman suojattinsa, kuulantyöntäjä Suvi Helinin lauantaisia edesottamuksia mutta katseli perjantaina haikeana Kalevan kisojen miesten kuulafinaalin suuntaan.

Keski-Pohjanmaa YLEn Elävässä arkistossa

YLEn Elävässä arkistossa on paljon myös keskipohjalaisia muistoja. Olemme keränneet niistä mielenkiintoisimpia katsottavaksi ja kuunneltavaksi.

Halvarin ja Harjun kova kiistakumppani lopettaa

Kolme ulkoratojen maailmanmestaruutta ja kaksi olympiamitalia kuulantyönnössä yleisurheilu-urallaan voittanut John Godina päättää pitkän uransa. 36-vuotiaan yhdysvaltalaisen uran viimeisiä vuosia varjostivat lukuisat loukkaantumiset.

Kullattu kuulamies Arsi Harju

Arsi Harju voitti olympiakultaa Sydneyssä vuonna 2000

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle