Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Katso uusin Yle Mix: Koulukuvien hurja muodonmuutos?

Miten sinä panisit perinteen uusiksi?

Nyt korona iskee myös koulukuvauksiin: osa kouluista kieltänyt luokkakuvat kokonaan – tilalle muotokuvagalleria

Myös moni kaverikuva jää ottamatta. Koulut ovat ohjeistaneet valokuvausyrityksiä, ettei eri luokkien oppilaita kuvattaisi yhtä aikaa.

Regina Raskin blogi: Otat selfien, olet siis olemassa?

Ihmisen identiteetti rakentuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Myös somen omakuvissa rakennetaan itsetuntoa.

Miksi koulukuvien hinnat vaihtelevat eri puolilla Suomea? Tässä yksi syy: hinnoissa on usein salainen maksu – "Jotkut tykkäävät kerätä rahaa"

Kuvien hinnoissa voi olla jopa yli 10 euroa järjestelypalkkiota koululle. Opetushallituksen pääjohtaja yllättyi, miten palkkioita kerätään.

Kuusi kysymystä kilpailu- ja kuluttajavirastolle Helsingin koulukuvien kilpailutuksesta: "Tämä on hyvä opetus myös muille"

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan on positiivista, että Helsingin kaupunki kokeili kilpailuttamista.

Yle paljastaa: Koulu- ja päiväkotikuvien kilpailutus meni pahasti mönkään Helsingissä – Kuvissa hurjat hintaerot, varakkaat maksavat monin paikoin vähiten

Sama kuvapaketti maksaa Kontulassa 16,70 euroa ja Kaivopuistossa 2,60 euroa. Katso tästä jutusta, missä hinnat ovat halvimmat ja kalleimmat.

Selfie ei syrjäyttänytkään perinteistä muotokuvaa – koulukuva halutaan yhä paperisena itselle, isovanhemmille ja jääkaapin oveen

Koulukuva on säilyttänyt suosionsa, vaikka digitalisoituminen on myllännyt alaa rajusti viime vuosina. Luokkakuvan lunastaa itselleen lähes jokainen.

Useat ruotsalaiskoulut ovat lopettaneet oppilaiden koulukuvaukset EU:n tietosuojauudistuksen takia

Tietosuojauudistus teettää kouluille liikaa hallinnollista työtä.

Helsingin päiväkotien ja koulujen valokuvaukset viivästyvät yhä

Taustalla on kaupungin hankintapäätöksestä tehty valitus. Helsinki pyrkii nyt tekemään väliaikaisen sopimuksen markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi.

Helsinki ottaa haltuunsa koulukuvien kilpailuttamisen – hintalappu yritetään pitää kurissa

Kilpailutus koskee niin päiväkoteja, leikkipuistoja, kouluja kuin oppilaitoksia.

"Olen tosi kiva" – Koululaisten muotokuviin ikuistettiin lasten ainutlaatuisuus

Pieksämäkeläiskoulun tokaluokkalaiset tekivät valokuvaprojektin, jossa lapset ideoivat erilaiset koulukuvat.

Saitko postissa ylioppilaskuvan tilaamatta? Sitä ei tarvitse maksaa eikä palauttaa

Valokuvaamon lähettämää kuvaa ei tarvitse maksaa eikä palauttaa, jos kuvan lähettämisestä ei ole sovittu etukäteen. Ylioppilaiden ryhmäkuva lähetetään joissakin kouluissa oppilaalle, jos tämä ei ole poistanut nimeään koululla kiertävältä listalta.

"Oli uutta tietoa" – nettilukijat hämmästelevät luokkakuvausten palkkiota

Ylen verkkokyselyyn vastanneista suurin osa ei hyväksy luokkakuvaukseen liittyviä järjestelypalkkioita. Kyselyyn vastanneista moni haluaisi läpinäkyvyyttä asiaan.

Kaupunki kilpailutti luokkakuvat: "Näin yksikään rehtori ei voi tehdä päätöstä"

Kajaanissa on haluttu taata edulliset koulukuvat oppilaille. Kuvat on kilpailutettu vanhempien puolesta, vaikka kilpailutusta ei tarvitsisi tehdä.

Opetushallitus ei hyväksy etukäteen sovittuja koulukuvauspalkkioita

Opetushallitus ei ole saanut pitkään aikaan palautetta koulukuvausten järjestelypalkkioista. Opetushallituskin korostaa, että kouluille ei tule juurikaan kustannuksia kuvauksista, mutta etukäteen sovittava palkkio on opetushallituksen mukaan arveluttava.

Mitä mieltä olet koulukuvausten järjestelypalkkioista?

Opetushallituksen mukaan koulukuvauksesta voidaan sopia kohtuullinen järjestelykorvaus, mutta käytännössä kouluille ei tule kuvauksista kustannuksia. Vastaa kyselyymme.

Luokkakuvista tuhansien eurojen palkkiot koululle – vanhemmat maksumiehinä?

Koulukuvausfirmojen kouluille tarjoamat järjestelypalkkiot hämmästyttävät keskisuuren koulun rehtoria. Koulu ja kuvausfirma voivat sopimuksessa määritellä paljonko kuvat lapsille maksavat ja paljonko koulu saa firmalta palkkiota.

Nolommatkin koulukuvat naurattavat viimeistään vuosien päästä – video

Kangasalan Kirkkoharjun koulun vitosluokkalaisia naurattaa kuvissa tuulen heiluttelema tukka tai hassu asento. Nolo kuva syntyy vahingossa, mutta naurattaa siltikin.

Se luokkakuva ei unohdu – kerro parhaat tai pahimmat kokemuksesi koulukuvista

Pystytkö katsomaan koulukuviasia nauramatta? Vai nostaako epäonnistunut otos edelleen punan poskille? Mitä koulukuvista on jäänyt mieleen? Osallistu keskusteluun tai jaa kuvasi!

Koulukuvien hinnat eivät ole nousseet kymmeneen vuoteen

Koulukuvien hinnat ovat pysyneet kymmenen vuotta sentilleen samana. Joidenkin kuvien hinnat ovat jopa laskeneet. Kuvauskäytännöt vaihtelevat kunnittain ja kouluittain. Osa kunnista järjestää valokuvausliikkeen kouluihin, mutta monet koulut kilpailuttavat valokuvaajan itse.

Hilman ensimmäinen kuvauspäivä liimasi tutin suuhun

Päiväkodin kuvauspäivää odotetaan niin innolla, että kuvaukseen tullaan vaikka toipilaana. Pienen päiväkotilaisen ensimmäisiä kuvia odottavat vanhempien lisäksi isovanhemmat, kummit ja sukulaiset.

Selfiet eivät ole syöneet ryhmäkuvauksen suolaa

Nykylapsi osaa olla luontevasti kuvassa, koska kuvia otetaan joka paikassa ja paljon, arvioivat koulu- ja päiväkotikuvausalan yritykset. Ryhmäkuvauksen arvo on kuitenkin säilynyt. Pienimmät kokevat kuvauksen edelleen jännänä ja erityisenä tapauksena.

Äänekoski pyörittelee kouluja uuteen uskoon

Äänekosken kouluverkkoselvitys muuttaisi kaupungin koulukuvaa merkittävästi. Selvitys sisältää useampia koulujen yhdistämisiä.

Koulukuva pitää pintansa vaikka selfiet jyräävät somessa

Selfiet eivät ole vähentäneet koulukuvan suosiota, mutta poseerauksiin niillä on vaikutusta. Kempeleen lukiolaiset kertovat ottavansa joka vuosi ryhmäkuvan ja yksittäiskuvan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Kuopion koulukuviot kuin Kauniit ja rohkeat"

Kasvun ja oppimisen lautakunta lähetti keskiviikkona Kuopion kolmen koulun lakkautussuunnitelmat bumerangina takaisin kaupunginhallitukselle – ja valtuustolle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja kummastelee lautakunnan toimintaa.

Sisarusten muistelut jalostuivat Ala-Kaakamon kylähistoriikiksi

Viiden sisaruksen muistelut Ala-Kaakamon kylällä liikkuneista kauppa- ja kulkumiehistä johtivat lopulta Askel asumisen historiaa Kaakamossa -nimiseen kirjaan. Kaksi vuotta kestäneen työn tuloksena syntynyt teos sisältää myös tietoja kylän alkuperäisistä asukkaista ja asuinsijoista sekä luokkakuvia vuosilta 1930 - 1960.

Seitsemän pohjalaista suurituloisten listalla

Seitsemän pohjalaisnimeä yltää valtakunnallisesti tarkasteltuna viiden sadan eniten tienanneen joukkoon. Viiden sadan suurituloisimman joukossa on Pohjanmaalta kuusi ja Etelä-Pohjanmaalta yksi nimi.

Koulukuvaus voi olla kuvaajalle kauhun paikka

Koulukuvaus jännittää monia oppilaita, mutta se voi olla kauhun hetki myös kuvaajalle. Tuuppimista ja haistattelua, jopa uhkailuja, sanoo monta vuotta kuvauksia tehnyt nainen. Luokan käytöksen voi hänen mukaansa arvioida heti opettajan nähdessään. Kokenut mieskuvaaja uskoo, että kokemukset voivat erota sukupuolen mukaan.

Leväsjoen koulukuvioissa taas uusi käänne

Kyläläiset ovat valmiita ostamaan kiinteistön ja haluaisivat Pomarkulta apua opetuksen järjestämiseen.

Vastaanottokeskuksen muutto panee koulukuviot uusiksi

Joutsenon vastaanottokeskuksen mahdollinen muutto Konnunsuolle panee myös turvapaikanhakijoiden lasten koulunkäyntikuviot uusiksi. Lappeenrannan kaupunki tarkastelee, järjestetäänkö opetus jatkossa vastaanottokeskuksessa tai jossain lähialueen koulussa.

Koulukuvista saa pulittaa jopa viisikymppiä

Lasten koulukuvat verottavat perinteisesti vanhempien kukkaroa. Tarjolla on hyvin erilaisia kuvalajitelmia, ja hinnat vaihtelevat huomattavasti. Lisähintaa kuvapaketille voi tulla kuvaamoiden kouluille tarjoamista kylkiäisistä.

Koulukuvien korvaukset pian historiaa

Opetushallitus on kesäkuussa antanut suosituksen siitä, että koulukuvaamot eivät maksaisi kouluille niin sanottuja järjestelykorvauksia. Korvaus on tähän asti voinut olla joko rahaa tai tavaraa.

Raju koulukuvaus Rovaniemen teatteriin

Rovaniemen teatteri tuo ensi-iltaan 12-vuotiaasta pojasta kertova näytelmän, jota ei suositella alle 16-vuotiaille. Ohjaaja Juhana von Baghin mukaan Myötätunto on murhatarina, joka sijoittuu koulusurmien jälkeiseen Suomeen.

TS: Opetushallitus sallii koulukuvausten rahapalkkiot

Opetushallitus ei aio kieltää koulukuvausyritysten kouluille maksamia rahapalkkioita, kirjoittaa Turun Sanomat. Opetushallitus aikoo suositella, että kuvaamot voisivat yhä maksaa kouluille kohtuullisia rahallisia järjestelykorvauksia.

Koulukuvaaja ikuistaa kasvot ja muotivirtaukset

Vaasalainen Heikki Seppälä aloitti koulukuvaajana 60-luvulla. Nykyään hän on miljoonan koulukuvan mies, kierrettyään kouluja kolme vuosikymmentä. Nykytekniikan myötä koteihin saa lähettää yhä onnistuneempia kuvia.

Koulukuvaus hoituu oppilailtakin

Pari vuotta sitten Säkylän seudun lukion kuvaamataidon lehtori Soili Anttila sai pähkähullun idean. Osaisivatko oppilaat ottaa koulukuvat itse?

Vanhempainliitto kieltäisi koulukuvausten kylkiäiset

Suomen Vanhempainliitto toivoo Opetushallituksen asettavan pikaisesti ohjeet kouluvalokuvausten järjestämisestä. Järjestö arvostelee nykyistä käytäntöä, jossa koulut saavat koulukuvausyrityksiltä arvokkaita lahjoja kiitokseksi pitkistä sopimuksista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle