Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvaverkko,mainos koulukuvia

Osa kouluista perii valokuvauksista edelleen suositusten vastaisia maksuja – jopa tuhansien eurojen lisäkulujen maksajana ovat vanhemmat

Opetushallituksen uuden koulukuvaussuosituksen piti jo valmistua, mutta se on lykkääntynyt. Suosituksen vastaisia järjestelykorvauksia esiintyy yhä koulukuvaussopimuksissa.

Christer Schoultz lapsens koulukuva

Lukiolaisten koulukuva kertoo kaiken tästä ajasta – Maskinaamat herättävät hilpeyttä isässä: "Kuva tuntui koomiselta"

Helsingissä lukiolaisten maskikasvoinen luokkapotretti kuvattiin hieman ennen maskisuosituksen päättymistä. Tänä syksynä koulukuvaus on toteutettu monissa paikoissa koronan takia ulkona.

Päiväkotiryhmä valmistautuu kuvaukseen.

Yritys tarjosi lähes 10 kertaa sovittua kalliimpaa koulukuvapakettia vanhemmille – Kaupunki syyttää harhaanjohtavasta markkinoinnista

Kuvaverkko Oy:n mukaan yritys ja Espoon kaupunki ovat tulkinneet tekemäänsä sopimusta eri tavalla. Yritys oli tarjonnut verkkosivuillaan koulu- ja päiväkotikuvia tilaaville yli 40 euron kuvapakettia ensimmäisenä vaihtoehtona edullisemman paketin sijaan.

Nuoren naisen koulukuvia albumissa 90-luvulta

Teini haluaa koulukuvaan, vaikka kännykkä on täynnä omakuvia – "Merkityksellisempi kuin oma selfie", sanoo 10-vuotias Liina Kauppinen

Koulukuvaussesonki on käynnissä ympäri Suomea. Printatut, ammattilaisen ottamat kuvat kiinnostavat, vaikka kännykät kädessä kasvanut sukupolvi ottaa kuvia paljon muutenkin.

KOULUKUVIEN hurja MUODONMUUTOS - Miten SÄ tekisit niistä parempia?

Katso uusin Yle Mix: Koulukuvien hurja muodonmuutos?

Miten sinä panisit perinteen uusiksi?

Två pallar framför strålkastare.

Nyt korona iskee myös koulukuvauksiin: osa kouluista kieltänyt luokkakuvat kokonaan – tilalle muotokuvagalleria

Myös moni kaverikuva jää ottamatta. Koulut ovat ohjeistaneet valokuvausyrityksiä, ettei eri luokkien oppilaita kuvattaisi yhtä aikaa.

Toimittaja Regina Rask

Regina Raskin blogi: Otat selfien, olet siis olemassa?

Ihmisen identiteetti rakentuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Myös somen omakuvissa rakennetaan itsetuntoa.

Kuvaverkko,mainos koulukuvia

Miksi koulukuvien hinnat vaihtelevat eri puolilla Suomea? Tässä yksi syy: hinnoissa on usein salainen maksu – "Jotkut tykkäävät kerätä rahaa"

Kuvien hinnoissa voi olla jopa yli 10 euroa järjestelypalkkiota koululle. Opetushallituksen pääjohtaja yllättyi, miten palkkioita kerätään.

Kuvaverkko,mainos koulukuvia

Kuusi kysymystä kilpailu- ja kuluttajavirastolle Helsingin koulukuvien kilpailutuksesta: "Tämä on hyvä opetus myös muille"

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan on positiivista, että Helsingin kaupunki kokeili kilpailuttamista.

Kuvaverkko,mainos koulukuvia

Yle paljastaa: Koulu- ja päiväkotikuvien kilpailutus meni pahasti mönkään Helsingissä – Kuvissa hurjat hintaerot, varakkaat maksavat monin paikoin vähiten

Sama kuvapaketti maksaa Kontulassa 16,70 euroa ja Kaivopuistossa 2,60 euroa. Katso tästä jutusta, missä hinnat ovat halvimmat ja kalleimmat.

Kameran näytölla luokkakuva

Selfie ei syrjäyttänytkään perinteistä muotokuvaa – koulukuva halutaan yhä paperisena itselle, isovanhemmille ja jääkaapin oveen

Koulukuva on säilyttänyt suosionsa, vaikka digitalisoituminen on myllännyt alaa rajusti viime vuosina. Luokkakuvan lunastaa itselleen lähes jokainen.

Kaksi lasta etualalla viittaavat oppitunilla.

Useat ruotsalaiskoulut ovat lopettaneet oppilaiden koulukuvaukset EU:n tietosuojauudistuksen takia

Tietosuojauudistus teettää kouluille liikaa hallinnollista työtä.

Läheltä

Helsingin päiväkotien ja koulujen valokuvaukset viivästyvät yhä

Taustalla on kaupungin hankintapäätöksestä tehty valitus. Helsinki pyrkii nyt tekemään väliaikaisen sopimuksen markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi.

Valokuuvaja katselee etsimen läpi

Helsinki ottaa haltuunsa koulukuvien kilpailuttamisen – hintalappu yritetään pitää kurissa

Kilpailutus koskee niin päiväkoteja, leikkipuistoja, kouluja kuin oppilaitoksia.

Tyttö koiran kanssa. Muotokuva

"Olen tosi kiva" – Koululaisten muotokuviin ikuistettiin lasten ainutlaatuisuus

Pieksämäkeläiskoulun tokaluokkalaiset tekivät valokuvaprojektin, jossa lapset ideoivat erilaiset koulukuvat.

Ylioppilaslakki ja todistus.

Saitko postissa ylioppilaskuvan tilaamatta? Sitä ei tarvitse maksaa eikä palauttaa

Valokuvaamon lähettämää kuvaa ei tarvitse maksaa eikä palauttaa, jos kuvan lähettämisestä ei ole sovittu etukäteen. Ylioppilaiden ryhmäkuva lähetetään joissakin kouluissa oppilaalle, jos tämä ei ole poistanut nimeään koululla kiertävältä listalta.

Kameran linssi

"Oli uutta tietoa" – nettilukijat hämmästelevät luokkakuvausten palkkiota

Ylen verkkokyselyyn vastanneista suurin osa ei hyväksy luokkakuvaukseen liittyviä järjestelypalkkioita. Kyselyyn vastanneista moni haluaisi läpinäkyvyyttä asiaan.

Kuvaaja ottaa koulukuvaa koululaisesta

Kaupunki kilpailutti luokkakuvat: "Näin yksikään rehtori ei voi tehdä päätöstä"

Kajaanissa on haluttu taata edulliset koulukuvat oppilaille. Kuvat on kilpailutettu vanhempien puolesta, vaikka kilpailutusta ei tarvitsisi tehdä.

Lähikuva järjestelmäkameran objektiivista.

Opetushallitus ei hyväksy etukäteen sovittuja koulukuvauspalkkioita

Opetushallitus ei ole saanut pitkään aikaan palautetta koulukuvausten järjestelypalkkioista. Opetushallituskin korostaa, että kouluille ei tule juurikaan kustannuksia kuvauksista, mutta etukäteen sovittava palkkio on opetushallituksen mukaan arveluttava.

Kameran linssi

Mitä mieltä olet koulukuvausten järjestelypalkkioista?

Opetushallituksen mukaan koulukuvauksesta voidaan sopia kohtuullinen järjestelykorvaus, mutta käytännössä kouluille ei tule kuvauksista kustannuksia. Vastaa kyselyymme.

Kuvaaja ja digikamera

Luokkakuvista tuhansien eurojen palkkiot koululle – vanhemmat maksumiehinä?

Koulukuvausfirmojen kouluille tarjoamat järjestelypalkkiot hämmästyttävät keskisuuren koulun rehtoria. Koulu ja kuvausfirma voivat sopimuksessa määritellä paljonko kuvat lapsille maksavat ja paljonko koulu saa firmalta palkkiota.

Kuvaaja ottaa koulukuvaa koululaisesta

Nolommatkin koulukuvat naurattavat viimeistään vuosien päästä – video

Kangasalan Kirkkoharjun koulun vitosluokkalaisia naurattaa kuvissa tuulen heiluttelema tukka tai hassu asento. Nolo kuva syntyy vahingossa, mutta naurattaa siltikin.

luokka on asteltuna ja valmiina kuvaan

Se luokkakuva ei unohdu – kerro parhaat tai pahimmat kokemuksesi koulukuvista

Pystytkö katsomaan koulukuviasia nauramatta? Vai nostaako epäonnistunut otos edelleen punan poskille? Mitä koulukuvista on jäänyt mieleen? Osallistu keskusteluun tai jaa kuvasi!

Nivavaaran koulu

Koulukuvien hinnat eivät ole nousseet kymmeneen vuoteen

Koulukuvien hinnat ovat pysyneet kymmenen vuotta sentilleen samana. Joidenkin kuvien hinnat ovat jopa laskeneet. Kuvauskäytännöt vaihtelevat kunnittain ja kouluittain. Osa kunnista järjestää valokuvausliikkeen kouluihin, mutta monet koulut kilpailuttavat valokuvaajan itse.

Meilahden kauhut, Unelmien koulukuva

Unelmien koulukuva - uudet jaksot alkavat su 18.1.2015 klo 9.30 Yle TV2.

Unelmien koulukuva -tv-sarja toteuttaa kuudesluokkalaisten hurjimmat toiveet. Yhdessä oppilaiden kanssa tehdään juuri sellainen luokkakuva, josta he ovat aina haaveilleet.

Hilman ensimmäinen päiväkotikuvaus

Hilman ensimmäinen kuvauspäivä liimasi tutin suuhun

Päiväkodin kuvauspäivää odotetaan niin innolla, että kuvaukseen tullaan vaikka toipilaana. Pienen päiväkotilaisen ensimmäisiä kuvia odottavat vanhempien lisäksi isovanhemmat, kummit ja sukulaiset.

Lahden Kytölän päiväkodin 1-3 vuotiaat Pulmuset ryhmäkuvassa.

Selfiet eivät ole syöneet ryhmäkuvauksen suolaa

Nykylapsi osaa olla luontevasti kuvassa, koska kuvia otetaan joka paikassa ja paljon, arvioivat koulu- ja päiväkotikuvausalan yritykset. Ryhmäkuvauksen arvo on kuitenkin säilynyt. Pienimmät kokevat kuvauksen edelleen jännänä ja erityisenä tapauksena.

Asemakadun koulu Äänekosken Suolahdessa.

Äänekoski pyörittelee kouluja uuteen uskoon

Äänekosken kouluverkkoselvitys muuttaisi kaupungin koulukuvaa merkittävästi. Selvitys sisältää useampia koulujen yhdistämisiä.

Koulukuvausta Kempeleen lukiossa 14.8.2014

Koulukuva pitää pintansa vaikka selfiet jyräävät somessa

Selfiet eivät ole vähentäneet koulukuvan suosiota, mutta poseerauksiin niillä on vaikutusta. Kempeleen lukiolaiset kertovat ottavansa joka vuosi ryhmäkuvan ja yksittäiskuvan.

Viikin normaalikoulun valmis kuva

Myrskyisä luokka hurrikaanin pyörteissä

Viikin kuutosluokkalaiset halusivat unelmien koulukuvaansa myrskyä, koska se kuvastaa heidän luokkaansa. Valmiissa kuvassa kutoset pakenevat valtavaa pyörremyrskyä, joka imaisee luokan mennessään. Elokuvan kohtaukselta näyttävää kuvaa varten haluttiin vangita oppilaiden liikkeet heidän paetessaan 3D-grafiikalla tehtyä pyörremyrskyä. Miten kuva luotiin?

Espoon kuutosluokkalaisten valmis kuva

Luokkakuvaus veden varassa

Espoon Steinerkoulun kutoset halusivat unelmien koulukuvaansa vettä ja värejä. Kuvaa ideoidessa päätettiin laittaa koko luokka kellumaan veteen

Porlammin kutosten valmis unelmien luokkakuva

Ninjat varjojen kätköissä

Yöllinen kuva vangitsee heti katseen. Puinen talo kohoaa uljaasti kuvan yläkulmaa kohti. Rakennuksesta laskeutuu punainen portaikko kohti maata, jolla seisoo tummaan asuun verhottu ninja. Hetken kuvaa tuijotettuaan erottaa varjoista vielä kolme hahmoa ja Porlammin kutosten koulukuvan juoni alkaa paljastua. Mitä ninjakuvassa oli otettava huomioon?

Oulun normaalikoulun valmis unelmien koulukuva

Unelmana tapahtumarikas luokkakuva

Oulun kutoset halusivat toteuttaa Unelmien koulukuvansa kollaasina eli erillisistä kuvista. Jokainen sai vuorollaan kuvata. Luokka osallistui Ronjan ja Larsin suunnittelemaan peliin ja pelin aikana otetuista kuvista koottiin Unelmien koulukuva. Kuviin oli tärkeää saada tallennettua hauskoja hetkiä pitkin päivää. Miten monen kuvan palapeli kuvattiin ja koottiin?

Turengin koulun kutosten valmis luokkakuva

Kuudesluokkalaiset poseeraavat palkintogaalassa

Turengin ala-asteen kutosilla oli unelma tähtien täyteisestä luokkakuvasta. Kuvaan haluttiin vangita se hetki, jolloin tähdet saapuvat palkintogaalaan punaista mattoa pitkin. Lopputuloksessa oli oltava sopivasti säihkettä ja jokaisella oma rooli, jotta kuva näyttäisi mahdollisimman aidolta. Miten tässä onnistuttiin?

Koululaisia tunnilla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Kuopion koulukuviot kuin Kauniit ja rohkeat"

Kasvun ja oppimisen lautakunta lähetti keskiviikkona Kuopion kolmen koulun lakkautussuunnitelmat bumerangina takaisin kaupunginhallitukselle – ja valtuustolle. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja kummastelee lautakunnan toimintaa.

Kaakamon historiikin tekijät.

Sisarusten muistelut jalostuivat Ala-Kaakamon kylähistoriikiksi

Viiden sisaruksen muistelut Ala-Kaakamon kylällä liikkuneista kauppa- ja kulkumiehistä johtivat lopulta Askel asumisen historiaa Kaakamossa -nimiseen kirjaan. Kaksi vuotta kestäneen työn tuloksena syntynyt teos sisältää myös tietoja kylän alkuperäisistä asukkaista ja asuinsijoista sekä luokkakuvia vuosilta 1930 - 1960.

Vyölaukku ja farkkupaita – tältä Karri Koira näytti ala-asteen koulukuvassa

Eilen Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut Suomen kovin r’n’b-tähti Karri Koira kertoi muun muassa ala-asteikäisestä Koirasta ja lastenhoitaja-Koirasta.

Tunnistatko tyypit näistä kuvista? Radiojuontajat julkaisivat erittäin nolot koulukuvansa hyväntekeväisyyden nimissä

YleX:ltä tutut juontajat Ile ja Hanne lupasivat julkaista noloimmat koulukuvansa, mikäli Nenäradio kerää tarpeeksi rahaa hyväntekeväisyyteen.

Veroprosentti

Seitsemän pohjalaista suurituloisten listalla

Seitsemän pohjalaisnimeä yltää valtakunnallisesti tarkasteltuna viiden sadan eniten tienanneen joukkoon. Viiden sadan suurituloisimman joukossa on Pohjanmaalta kuusi ja Etelä-Pohjanmaalta yksi nimi.

Kuvassa koululuokka kasvot peitettyinä.

Koulukuvaus voi olla kuvaajalle kauhun paikka

Koulukuvaus jännittää monia oppilaita, mutta se voi olla kauhun hetki myös kuvaajalle. Tuuppimista ja haistattelua, jopa uhkailuja, sanoo monta vuotta kuvauksia tehnyt nainen. Luokan käytöksen voi hänen mukaansa arvioida heti opettajan nähdessään. Kokenut mieskuvaaja uskoo, että kokemukset voivat erota sukupuolen mukaan.

Leväsjoen koulu

Leväsjoen koulukuvioissa taas uusi käänne

Kyläläiset ovat valmiita ostamaan kiinteistön ja haluaisivat Pomarkulta apua opetuksen järjestämiseen.

Oppilaat viittaavat oppitunnilla Joutsenon Korvenkylän koulussa.

Vastaanottokeskuksen muutto panee koulukuviot uusiksi

Joutsenon vastaanottokeskuksen mahdollinen muutto Konnunsuolle panee myös turvapaikanhakijoiden lasten koulunkäyntikuviot uusiksi. Lappeenrannan kaupunki tarkastelee, järjestetäänkö opetus jatkossa vastaanottokeskuksessa tai jossain lähialueen koulussa.

Valokuvaaja ottaa kaverikuvaa neljästä ystävästä.

Koulukuvista saa pulittaa jopa viisikymppiä

Lasten koulukuvat verottavat perinteisesti vanhempien kukkaroa. Tarjolla on hyvin erilaisia kuvalajitelmia, ja hinnat vaihtelevat huomattavasti. Lisähintaa kuvapaketille voi tulla kuvaamoiden kouluille tarjoamista kylkiäisistä.

Valokuvaaja ottaa kaverikuvaa neljästä ystävästä.

Koulukuvien korvaukset pian historiaa

Opetushallitus on kesäkuussa antanut suosituksen siitä, että koulukuvaamot eivät maksaisi kouluille niin sanottuja järjestelykorvauksia. Korvaus on tähän asti voinut olla joko rahaa tai tavaraa.

Rovaniemen teatterin näyttelijä Markku Köngäs (vas.) ja ohjaaja Juhana von Bagh

Raju koulukuvaus Rovaniemen teatteriin

Rovaniemen teatteri tuo ensi-iltaan 12-vuotiaasta pojasta kertova näytelmän, jota ei suositella alle 16-vuotiaille. Ohjaaja Juhana von Baghin mukaan Myötätunto on murhatarina, joka sijoittuu koulusurmien jälkeiseen Suomeen.

TS: Opetushallitus sallii koulukuvausten rahapalkkiot

Opetushallitus ei aio kieltää koulukuvausyritysten kouluille maksamia rahapalkkioita, kirjoittaa Turun Sanomat. Opetushallitus aikoo suositella, että kuvaamot voisivat yhä maksaa kouluille kohtuullisia rahallisia järjestelykorvauksia.

Voidellut koulukuvat: käsikirjoitus

Lue ohjelman käsikirjoitus haastatteluineen ja toimittajan juontoineen.

Voidellut koulukuvat

Kaksi suurta valtakunnallista yritystä kuvaa nykyisin noin 800 000 koulukuvapakettia kaikkiaan miljoonaan nousevasta kouluikäisten joukosta. Jaettavana on parinkymmenen miljoonan euron potti, josta käydään ankaraa kilpailua keinoja kaihtamatta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle