Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kirjailija, kääntäjä Peter Mickwitz ja kirjailija, kääntäjä Pauliina Haasjoki

Nerudan ja Björlingin jalanjäljet johtavat Kajaaniin

Maailmankirjallisuus muuttuu Kainuussa henkilökohtaiseksi.

Runoilija Pentti Saaritsa.

Runoviikko tuo punan poskille – Suven runoilijalle runot ovat jännittävämpiä kuin Pekka Töpöhäntä

Kajaanin Runoviikko houkuttelee tuhansia katsojia ja kuuntelijoita vuosi toisensa jälkeen. Konkarikävijät kehuvat tapahtuman tunnelmaa, mutta myös mielenkiintoiset vieraat kiinnostavat.

Taisto Reimaluoto.

"Runoviikossa on jotain erityistä"

Runoviikko kokoaa tavalliseen tapaansa katsojat ja esiintyjät yhteen.

Saramagon ja Pessoan kirjoja

Lissabon Saramagosta Tabucchiin

Fado ja saudade, Pessoa ja Saramago. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle niin kuin Roomakin. Ehkä nuo kukkulat tuntuvat jyrkemmiltä kuin Rooman vastaavat siksi, että kaupunki on niin paljon nuorempi, mäet eivät ole kuluneet pois. Lissabon on perustettu vasta vuonna 1290, se on siis vain hieman Porvoota vanhempi. Ikuiset kaupungit, kahdeksas jakso 22.12. klo 17.20

Kaj Chydeniuksen kädet pianon koskettimilla.

Säveltäjä Kaj Chydenius inspiroituu runosta

Kajaanin Runoviikon kävijät odottavat vuosi toisensa perään säveltäjä Kaj Chydeniusta festivaaleille konsertoimaan. Säveltäjä ei pettänyt tänäkään vuonna. Chydenius on aina rakastanut runoja.

Pentti Saaritsa.

Shakespearean and poet Saaritsa wins translation prize

Finnish poet Pentti Saaritsa has won the Nordic Translator’s Prize for bringing Spanish, English and Swedish works to Finnish readers.

Pentti Saaritsa.

Pentti Saaritsa sai pohjoismaisen kääntäjäpalkinnon

Perusteluiden mukaan Saaritsan käännöstyö auttaa nivomaan yhteen kansakunnan kaksi kieltä ja kirjallisuutta Suomessa.

Gabriel García Márquez 87. syntymäpäivänään Méxicossa.

Suomentaja: García Márquez löydetään vuosisatojenkin päästä

Gabriel García Márquezin teosten kääntämisestä suomen kielelle ovat vastanneet lähinnä kääntäjä, runoilija Pentti Saaritsa ja suomentaja Matti Brotherus. Toimittajana ja Fidel Castron ystävänäkin tunnetun García Márquezin tekstit ovat tuottaneet kääntäjilleen tuskaa.

Laulaja Arja Saijonmaa ohjelmassa Huomenta sydämeni.

2.12. Teeman Elävä arkisto: Arja Saijonmaa

Viihdetaiteilija Arja Saijonmaa syntyi 70 vuotta sitten. Esiintymisen hän aloitti parikymppisenä, ja kolmikymppisenä hän nousi musiikin kansainvälistymisen symboliksi Suomessa. Kreikka, Ranska, Latinalainen Amerikka soivat hänen kantaaottavissa lauluissaan suomeksi ja ruotsiksi.

Lars Huldén - Ei tähtiä tänä yönä, sir

Lars Hulden: Ei tähtiä tänä yönä, sir

Lars Huldenin runokokoelma Ei tähtiä tänä yönä, sir opettaa lukijalle oikeaa elämänasennetta. Pois turha katumus ja ruikutus. Elä tätä hetkeä, kun se vielä on edessäsi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Yle Areena logo.

Suomalaisen nykyrunouden pitkä linja näkyy ja kuuluu Runoraadissa

Loppuvuonna 2002 käynnistynyt Runoraati-ohjelma on kymmenen vuoden aikana tuottanut noin sata runovideota, joissa runoilija itse lukee runonsa valitsemassaan paikassa. Tässä kuudentoista runovideon valikoimassa edetään 1940-luvun modernisteista viimeiseen suureen boheemiin.

Toppilan laulustudio.

Tuskaton tukio pieni - Chydeniuksen sävelmiä

Säveltäjä Kaj Chydenius vierailee viikonloppuna Oulussa lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. Säveltäjä esiintyy Toppilan laulustudion kanssa festivaalikonsertissa sunnuntaina Minttu -kahvilassa kulttuuritalo Valveella.

kuvaaja: Eija Hartemaa

Joulurauhaa

Hiljaisuuden kaipuun sanotaan olevan tarpeellista nykyihmiselle, mutta luulisin parinsadantuhannen työttömän suomalaisen nauttivan enemmän työn äänistä. Nykykehitys antaa rikkaiden rikastua ja köyhien köyhtyä. Tästä on kai tehty jo luonnonlaki, epäilee Markku Sandell.

Yle Areena logo.

Mario Vargas Llosa on entinen yhteiskunnan vihollinen

Perulainen kirjailija Mario Vargas Llosa sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon lokakuussa 2010. Sitä ennen entisestä vasemmistoradikaalista oli vuosikymmenien saatossa tullut globalisaation puolestapuhuja.

43 kulttuurivaikuttajalle valtion taiteilijaeläke

Kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk.) on myöntänyt 43 elinikäistä taiteilijaeläkettä eri taiteenalojen edustajille.