Uusimmat artikkelit
Riina Katajavuori: Kirjat, nuo muutossa hankalat
Muutto on uuden alku.
Heikki ”Hector” Harma: Yöpöytäni pursuaa puoliksi luettuja kirjoja
Heikki "Hector" Harma Finlandia-valitsijana
Nerudan ja Björlingin jalanjäljet johtavat Kajaaniin
Maailmankirjallisuus muuttuu Kainuussa henkilökohtaiseksi.

Runoviikko tuo punan poskille – Suven runoilijalle runot ovat jännittävämpiä kuin Pekka Töpöhäntä
Kajaanin Runoviikko houkuttelee tuhansia katsojia ja kuuntelijoita vuosi toisensa jälkeen. Konkarikävijät kehuvat tapahtuman tunnelmaa, mutta myös mielenkiintoiset vieraat kiinnostavat.

"Runoviikossa on jotain erityistä"
Runoviikko kokoaa tavalliseen tapaansa katsojat ja esiintyjät yhteen.
Lissabon Saramagosta Tabucchiin
Fado ja saudade, Pessoa ja Saramago. Lissabon on rakennettu seitsemälle kukkulalle niin kuin Roomakin. Ehkä nuo kukkulat tuntuvat jyrkemmiltä kuin Rooman vastaavat siksi, että kaupunki on niin paljon nuorempi, mäet eivät ole kuluneet pois. Lissabon on perustettu vasta vuonna 1290, se on siis vain hieman Porvoota vanhempi. Ikuiset kaupungit, kahdeksas jakso 22.12. klo 17.20

Säveltäjä Kaj Chydenius inspiroituu runosta
Kajaanin Runoviikon kävijät odottavat vuosi toisensa perään säveltäjä Kaj Chydeniusta festivaaleille konsertoimaan. Säveltäjä ei pettänyt tänäkään vuonna. Chydenius on aina rakastanut runoja.

Shakespearean and poet Saaritsa wins translation prize
Finnish poet Pentti Saaritsa has won the Nordic Translator’s Prize for bringing Spanish, English and Swedish works to Finnish readers.

Pentti Saaritsa sai pohjoismaisen kääntäjäpalkinnon
Perusteluiden mukaan Saaritsan käännöstyö auttaa nivomaan yhteen kansakunnan kaksi kieltä ja kirjallisuutta Suomessa.

Suomentaja: García Márquez löydetään vuosisatojenkin päästä
Gabriel García Márquezin teosten kääntämisestä suomen kielelle ovat vastanneet lähinnä kääntäjä, runoilija Pentti Saaritsa ja suomentaja Matti Brotherus. Toimittajana ja Fidel Castron ystävänäkin tunnetun García Márquezin tekstit ovat tuottaneet kääntäjilleen tuskaa.
2.12. Teeman Elävä arkisto: Arja Saijonmaa
Viihdetaiteilija Arja Saijonmaa syntyi 70 vuotta sitten. Esiintymisen hän aloitti parikymppisenä, ja kolmikymppisenä hän nousi musiikin kansainvälistymisen symboliksi Suomessa. Kreikka, Ranska, Latinalainen Amerikka soivat hänen kantaaottavissa lauluissaan suomeksi ja ruotsiksi.

Lars Hulden: Ei tähtiä tänä yönä, sir
Lars Huldenin runokokoelma Ei tähtiä tänä yönä, sir opettaa lukijalle oikeaa elämänasennetta. Pois turha katumus ja ruikutus. Elä tätä hetkeä, kun se vielä on edessäsi, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.
Suomalaisen nykyrunouden pitkä linja näkyy ja kuuluu Runoraadissa
Loppuvuonna 2002 käynnistynyt Runoraati-ohjelma on kymmenen vuoden aikana tuottanut noin sata runovideota, joissa runoilija itse lukee runonsa valitsemassaan paikassa. Tässä kuudentoista runovideon valikoimassa edetään 1940-luvun modernisteista viimeiseen suureen boheemiin.

Tuskaton tukio pieni - Chydeniuksen sävelmiä
Säveltäjä Kaj Chydenius vierailee viikonloppuna Oulussa lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla. Säveltäjä esiintyy Toppilan laulustudion kanssa festivaalikonsertissa sunnuntaina Minttu -kahvilassa kulttuuritalo Valveella.

Joulurauhaa
Hiljaisuuden kaipuun sanotaan olevan tarpeellista nykyihmiselle, mutta luulisin parinsadantuhannen työttömän suomalaisen nauttivan enemmän työn äänistä. Nykykehitys antaa rikkaiden rikastua ja köyhien köyhtyä. Tästä on kai tehty jo luonnonlaki, epäilee Markku Sandell.
Mario Vargas Llosa on entinen yhteiskunnan vihollinen
Perulainen kirjailija Mario Vargas Llosa sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon lokakuussa 2010. Sitä ennen entisestä vasemmistoradikaalista oli vuosikymmenien saatossa tullut globalisaation puolestapuhuja.
43 kulttuurivaikuttajalle valtion taiteilijaeläke
Kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk.) on myöntänyt 43 elinikäistä taiteilijaeläkettä eri taiteenalojen edustajille.