Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Xi puhuu, taustalla vuoristomaisema maalaus ja Kiinan lippu.

Kiinan johtaja Xi Jinping "kätki voimansa" nuorena ja taisteli korruptiota vastaan – näin hän nousi pikkuprinssistä 1,4 miljardin ihmisen johtajaksi

Todennäköisesti maailman vaikutusvaltaisin ihminen Xi Jinping valitaan sunnuntaina alkavassa Kiinan kommunistipuolueen puoluekokouksessa historialliselle kolmannelle kaudelle. Mitä me oikeastaan tiedämme hänestä?

Tervetuloa Kiinan kommunismin kulta-aikaan!

Punaturismi on Kiinassa vilkkaampaa kuin koskaan – Intoa lisäävät kommunistipuolueen satavuotisjuhla ja kasvava kansallismielisyys

Miljoonat kiinalaiset suuntaavat hurmoshenkisesti kommunistipuolueen historiasta kertoviin kohteisiin. Ateistisen puolueen merkittäviä museopaikkoja kutsutaan lähes uskonnollisesti pyhiksi kohteiksi ja vaeltajia punaturisteiksi.

Presidentin Xi ja Trump kävelevät vakavina mustissa puvuissa ja päällystakeissa punaisella matolla kunniakaartin ohi. Xin takki on napitettu, Trumpin päällystakki on auki ja kirkkaanpunainen kravatti näkyy koko pituudeltaan.

Kiinan ja Yhdysvaltain jännitteet tulivat jäädäkseen – Pandemia voi kiristää suurvaltakilpailua

Kultaranta-keskusteluissa pohditaan tänään maailman tilaa. Ennustuksia on nyt vaikea tehdä, varoittavat asiantuntijat Stephen Kotkin ja François Heisbourg.

Kiinan merkitys on kasvanut merkittävästi presidentti Xi Jinpingin aikana.

Ulkolinja: Kuka on Xi Jinping? – Kiinan presidentti on kasvattanut maan vaikutusvaltaa

Kiinan merkitys on kasvanut presidentti Xi Jinpingin aikana.

Xi Jinping

Xin tie aukeaa kolmannelle kaudelle? Kiina poistamassa presidentin toimikausien rajoitukset

Nykyinen presidentti Xi Jinping valittiin vastikään toiselle kaudelle. Xi on saanut myös nimensä ja ajatuksensa kirjatuksi Mao Zedongin ja Deng Xiaopingin rinnalle.

Kiinaan asettuneiden länsimaisten perheiden lapset kasvatettiin kommunismin hengessä.

Historia: Kiinan länsimaalaiset lapset

Länsimaisten perheiden lapset kasvatettiin kommunismiin.

Presidentti Xi Jinping Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokouksen päätöspäivänä.

Kiinan Xi kohosi Maon rinnalle

Presidentti Xi Jinpingin nimeä kantava teoria kirjattiin puolueen peruskirjaan.

A man in front of a bookshell

Kiinan kulttuurivallankumous

Kiinan kulttuurivallankumouksen vaikutus nykypäivään

Nuorehko aasialainen mies puhujanpöntössä

Kiinan uusi silkkitie ja tuleva maailmanjärjestys

Minghao Zhaon näkemyksiä uudesta silkkitiestä

mielenosoittajia kommunistilippujen kanssa

Filippiinien hallitus ja kommunistisissit sopivat tulitauosta – kapina jatkunut 47 vuotta

Neljä vuotta sitten katkenneiden rauhanneuvotteluiden on tarkoitus alkaa Norjassa uudelleen ensi viikolla. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte pitää neuvotteluita yhtenä tärkeimmistä tavoitteistaan.

mies punaisessa kravatissa punainen lippu vierellään

Kiina ja sen rajoittava kulttuuripolitiikka

Xi Jingpingin kulttuuripolitiikka

Pushpa Kamal Dahal eli Prachanda

Entinen maolaississi nousee Nepalin pääministeriksi – asuu nykyään kartanossa

Sissijohtaja Pushpa Kamal Dahal eli Prachanda johti maolaisia kymmenen vuotta kestäneessä sisällissodassa. Nepal on kärsinyt väkivaltaisuuksista, joita kiista uudesta perustuslaista on laukaissut.

Kopio lehtikuvasta, jossa vallankumouksellinen on puhujakorokkeella.

Kiinan kulttuurivallankumous alkoi 50 vuotta sitten – kommunistipuolue vaikenee

Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet eivät ole juuri muistelleet päivää, jolloin kommunistipuolue käynnisti Mao Zedongin johdolla verisiin puhdistuksiin ja vuosikymmenen kuohuntaan johtaneen kulttuurivallankumouksen.

mies pitää kirjaa kädessään

Kiinalainen Murong Xuecun: sananvapauden puolesta!

Kiinalainen Murong Xuecun toimii sananvapauden puolesta

Mao Zedongia esittävä patsas Kaifengissa, Kiinassa, valokuvattuna 4. tammikuuta.

Valtava kultainen Mao-patsas kohosi Kiinan maaseudulle

Patsaan rahoittivat pääasiassa paikalliset liikemiehet ja sen pystyttäminen maksoi lähes 430 000 euroa. Henanin maakunta, jonne patsas on pystytetty, on edelleen yksi Kiinan köyhimpiä alueita.

Vladimir Putin elehtii.

Putinin ihailijat kokosivat hänen lausahduksistaan kirjan

Venäläiskanava RBK:n mukaan kirjaa on lähetetty lahjaksi venäläispäättäjille. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, että presidentinhallinto tuskin on asian takana.

Kiinan keskustelevison rakennus Pekingissä.

Maailman suosituimman tv-ohjelman juontaja pulassa Maon pilkkaamisen vuoksi

Kiinan televisio on pannut Bi Fujianin hyllylle tämän yksityisesti esittämien ivakommenttien vuoksi.

Sabotaasin epäillään suistaneen junan raiteilta Intiassa

Turmapaikka on maolaiskapinallisten toiminta-alueella.

Kapinallisia epäillään pommi-iskuista intialaisten äänestäessä

Intialaispuolueet ovat vaienneet maolaiskapinallisista vaalikampanjoissaan. Joukkoa on kutsuttu Intian suurimmaksi sisäiseksi uhkaksi.

Maolaiset vaativat ääntenlaskennan lykkäämistä Nepalissa

Alustavan ääntenlaskennan perusteella maolaisten äänisaalis on jäämässä kilpailijoita vähäisemmäksi.

Kapinallisten iskussa loukkaantuneita kuljetettiin New Delhin sairaalaan.

Maolaiskapinalliset iskivät verisesti Intiassa

Kapinalliset olivat tukkineet saattueen käyttämän tien kaadetuilla puilla. Ennen hyökkäystään he räjäyttivät maamiinan.

Venezuelan varapresidentti Nicolas Maduro (oik.) seisoi Hugo Chávezin arkun vierellä, kun Chávezin kannattajat kävivät katsomassa tätä tämän hautajaisten aikana.

Chávezin hautajaiset alkoivat Caracasissa

Uusi presidentti vannoo virkavalansa illalla hautajaisten jälkeen.

Työntekijät poistavat rakennustelineitä Mao Zedongia esittävän valkoisen marmoripatsaan ympäriltä Chengdussa tammikuussa 2007.

Kiinassa raivoa kulttuurivallankumouksen aikaisesta murhasyytteestä

Kahdeksankymppinen mies vastaa oikeudessa 1960-luvulla tapahtuneeseen murhaan. Monia kiinalaisia pöyristyttää, miksi Kiina on tuomitsemassa miehen, kun maan johto itse yllytti sekasortoon.

Ilmakuva kymmenistä varikolla seisovista luotijunista.

Kiinassa aukesi maailman pisin luotijunarata

Kiinassa on käynnistynyt luotijunaliikenne yli 2 000 kilometriä pitkällä reitillä. Yhteys lyhentää junamatka-ajan Pekingistä eteläiseen Guangzhouhun kolmannekseen.

Xi Jinping

Kiinan uudesta johtajasta tiedetään vähän

59-vuotias Xi Jinpign on Kiinan entisen varapääministerin ja parlamentin varapuhemiehen Xi Zhongxunin poika, ja kuuluu etuoikeutettuun luokkaan. Xitä pidetään varovaisena uudistajana. Hänen on arveltu haluavan lähentää suhteita länteen ja etenkin Yhdysvaltoihin.

Nepalissa kuusi viikkoa perustuslakiin

Nepalissa poliittinen kenttä alkaa vasemmalta. Kommunistien ryhmittymistä marxilais-leniniläinen puolue on hajonnut sisäisten ristiriitojen takia pienpuolueiksi. Maolaiset ovat Nepalin kansankokouksen suurin ryhmä. Oikeistoa edustaa kuningaspuolue, joka haikailee neljä vuotta sitten lakkautetun monarkian perään. Puolueiden edustajilla on edessään haastava tehtävä, sillä Nepalin uusi perustuslaki pitäisi saada valmiiksi kuudessa viikossa.

Intiassa useita poliiseja kuoli miinaräjähdyksessä

Intiassa ainakin 15 poliisia on kuollut miinaräjähdyksessä, kertoo maan uutistoimisto PTI. Räjähdys sattui läntisessä Maharashtran osavaltiossa. Siitä epäillään maolaississejä.

Oikealla toinen panttivangeista, italialainen Paolo Brusco, joka on kuvattiin yhdessä tuntemattoman heimomiehen kanssa. Bruscoa ei tiettävästi ole vielä vapautettu.

Maolaississit vapauttivat italialaisen panttivangin Intiassa

Maolaississit ovat vapauttaneet toisen kahdesta panttivangiksi otetuista italialaismiehistä Orissan osavaltiossa Intian itäosassa. Miehet kaapattiin viime viikon puolivälissä heidän ollessaan seikkailemassa seudulla, jolla maolaississien toiminta on vilkasta.

Maolaississit sieppasivat kaksi varomatonta italialaista Intiassa

Maolaississit ovat siepanneet kaksi italialaista miestä Intian itäosassa Orissan osavaltiossa. Alueella ei ole aikaisemmin otettu länsimaalaisia panttivangeiksi.

Maolaiskapinalliset räjäyttivät 13 poliisia

Maolaiskapinalliset ovat tappaneet ainakin 13 poliisia Intian itäosassa. Lisäksi ainakin kaksi poliisia haavoittui, kun viranomaisia kuljettanut minibussi ajoi kapinallisten asettamaan maamiinaan.

Jhalalath Khanal

Marxilaishallitus epäonnistui Nepalissa

Nepalin marxilainen pääministeri on eronnut. Jhalalath Khanalin eron taustalla on puolueiden välinen riita rauhansopimuksen täyttöönpanosta, mikä on jälleen johtanut hallituskriisiin Nepalissa.

BBC: Maolaiskapinalliset tappoivat neljä Intiassa

Maolaiskapinalliset räjäyttivät sillan ja tappoivat neljä autossa ollutta ihmistä Chhattisgarhin osavaltiossa Intian keskiosassa keskiviikkona, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Kaksi ihmistä kuoli sillan räjähdyksessä ja kaksi sitä seuranneessa ammuskelussa.

Kapinalliset tappoivat 15 poliisia Intiassa

Maolaississit ovat surmanneet 15 poliisia kahdella suunnitellulla iskulla Keski-Intiassa Chhattisgarhin osavaltiossa. Ensimmäisessä yllätyshyökkäyksessä torstai-iltana henkensä menetti viisi poliisia. Pommi-isku torstaiaamulla surmasi kymmenen lainvartijaa, kolme loukkaantui.

Agni Sapkota

YK paheksuu murhaepäillyn nimittämistä ministeriksi

YK tuomitsee Nepalin hallituksen päätöksen nimittää murhasta ja kidnappauksesta epäilty Agni Sapkota viestintäministeriksi. YK:n mukaan Nepal on rikkonut lupauksensa selvittää sisällissodan aikaiset ihmisoikeusrikkomukset.

Nepaliin pääministeri 17. yrityksellä

Nepalissa on valittu uusi pääministeri yli seitsemän kuukautta jatkuneen poliittisen pattitilanteen jälkeen. Vallasta on kiistelty siitä lähtien, kun maan hallitus erosi viime kesäkuussa. Parlamentti ehti äänestää pääministeristä 16 kertaa tuloksetta.

Raskaasti aseistettu Perun huumeidenvastainen poliisi talsii kokapensaiden keskellä.

Peru iski kokankasvattajia vastaan

Perun viranomaiset ovat pidättäneet useita perulaisia yhteyksistä kokaiinin tuottajiin ja maolaississeihin. Joukossa on muun muassa kaksi kaupunginjohtajaa ja kokankasvattajaryhmien johtajia.

Nepaliin ei saatu vieläkään pääministeriä

Nepalissa kaksi kuukautta sitten alkanut poliittinen valtatyhjiö jatkuu. Maan parlamentti äänesti sunnuntaina pääministeristä jo kuudetta kertaa, mutta tuloksetta.

Intian pääministeri esittää neuvotteluja Kashmirin tilanteesta

Intian pääministeri Manmohan Singh vetosi kiistellyn Kashmirin alueen asukkaisiin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi Intian itsenäisyyspäivän puheessaan. Singh sanoi Intian hallituksen olevan valmis neuvotteluihin väkivallasta luopuvien ryhmien kanssa mutta korosti Kashmirin olevan erottamaton osa Intiaa.

Nepalin väistynyt pääministeri Madhav Kumar Nepal

Nepalin pääministeri jättää tehtävänsä

Nepalin pääministeri Madhav Kumar Nepal ilmoittaa eroavansa tehtävästään. Erolla pääministeri sanoo haluavansa lopettaa maan poliittisen kriisin ja turvata rauhanprosessin jatkumisen.

Yli 20 intialaispoliisia kuollut maolaiskapinallisten väijytyksessä

Ainakin 26 poliisia on saanut surmansa ja useita haavoittunut maolaiskapinallisten väijytyksessä Keski-Intiassa. Mäen päälle linnoittautuneet kapinalliset avasivat tulen lähestyvää poliisipartiota kohti.

Intian junaturman uhriluku noussut yli sadan

Intian junaturman uhrien lukumäärä on noussut jo ainakin 115:een. Viranomaiset uskovat uhriluvun vielä kasvavan. Intian itäosassa 150 kilometriä Kolkatasta (entinen Kalkutta) sattuneessa turmassa on loukkaantunut yli 200 ihmistä.

Pelastustyöntekijät auttoivat onnettomuuden uhria pois turmajunasta.

Intia syyttää junaturmasta maolaississejä

Intian tuhoisan junaturman uhriluku on noussut yli 70:n. Kiskoilta suistuneissa vaunuissa on matkustajia edelleen loukussa. Viranomaiset epäilevät maolaississejä terroriteosta. Intian itäosassa sijaitsevassa Jhagramissa sattuneessa turmassa loukkaantui yli 200 ihmistä. Kiskoilta suistunut pikajuna törmäsi tavarajunaan.

Miinaisku tappoi kymmeniä Intiassa

Yli 30 ihmistä, joidenkin tietojen mukaan jopa 50, on kuollut Intian keskiosissa linja-autoon kohdistetussa iskussa. Viranomaiset syyttävät maolaisia kapinallisia, jotka ovat viime kuukausina iskeneet useita kertoja Chhattisgarhin osavaltiossa. Pelkästään viime kuussa samalla alueella kuoli ainakin 75 poliisia.

Nepalin maolaiset lopettivat lakkonsa

Nepalin entiset kommunistikapinalliset päättivät perjantaina lopettaa kuusi päivää kestäneen yleislakkonsa. Liikennevälineet, koulut ja yritykset joutuivat lopettamaan toimintansa eri puolilla maata lakon vuoksi.

Maolaisten yleislakko lamautti Nepalin

Maolaisaktivistien julistama yleislakko sulki sunnuntaina Nepalin kaupat ja koulut sekä pysäytti julkisen liikenteen. Mielenilmauksella maolaiset vaativat maan hallituksen vaihtamista. Protestin on pelätty pahentavan maan poliittista kriisiä ja mahdollisesti jopa vaarantavan vuonna 2006 solmitun rauhansopimuksen.

Maokapinalliset tanssivat mielenosoituksessa Katmandussa.

Maolaiskapinalliset osoittivat mieltään Nepalissa

Kymmenet tuhannet maolaiskapinalliset kannattajineen osallistuivat lauantaina suurmielenosoitukseen Nepalissa. Maolaiset vaativat Nepalin hallituksen hajottamista ja maolaisjohtoisen hallituksen nostamista valtaan.

Sissit surmasivat kymmeniä Intiassa

Intiassa kymmeniä sotilaita on kuollut yhteenotoissa maolaississien kanssa. Puolisotilaalliset poliisiyksiköt joutuivat sissien hyökkäysten kohteeksi Keski-Intiassa sijaitsevassa Chhattisgarhin osavaltiossa.

Poliisit ajoivat maamiinaan Intiassa - 10 kuoli

Kymmenen poliisia kuoli, kun heidän autonsa osui maolaiskapinallisten asettamaan maamiinaan Itä-Intiassa, viranomaiset sanoivat sunnuntaina.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle