Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuminauhoja, joista valmistetaan kasvosuojaimia Mikkelin Taito Shopissa.

Tehtaat suoltavat satoja kilometrejä kuminauhaa päivässä – kasvomaskien valmistus räjäytti kysynnän

Nauhatehtailla on otettu kuminauhan tuotantoon kaikki liikenevät koneet.

Lankakauppa Tapion Kauppa

Tapion lankakaupasta tuli pienen maalaiskylän turistirysä – 100 000 lankakerän valikoimaa tullaan hypistelemään bussilasteittain

Kauhajoen Päntäne on säilyttänyt kyläkauppansa. Siellä ei tosin myydä maitoa eikä hiivaa vaan lankoja. Lankatalo Tapion kaupasta on tullut myös Kauhajoelle turistikohde.

Puun runko, johon on kiinnitetty sinivalkeita virkkuutöitä neulegraffitiksi. Puuhun on puhkeamassa lehti.

Puiston puut saivat Mikkelissä ylleen sinivalkeat neuleasut – tilkkuja Espoosta saakka

Talkootöinä syntyneiden neulegraffitien ajatus on lisätä yhteisöllisyyttä, mutta jotkut ovat myös kritisoineet lankojen käyttämistä koristeeksi, kertoo tempauksen järjestäjä.

Tuija Vuorenranta lajittelee vaatteita Oinasjoen koululle perustetussa ompelutyöpajassa.

Kierrätysvaatteiden ylitarjonta poikimassa turvapaikanhakijoille oman vaatebrändin?

Kierrätystekstiileistä vaatteita valmistavan Globe Hopen perustajalla Seija Lukkalalla oli erikoinen ongelma: vaatteita tulee niin paljon, ettei niitä ehdi ottaa edes käsittelyyn. Vastaus löytyi kuitenkin lähempää kuin alunperin osasi ajatella eli viereisestä vastaanottokeskuksesta.

Vauva keskolassa.

Virkatut mustekalat tuovat turvaa myös Kymenlaakson vauvoille

Käsityöharrastajat ympäri maan ovat innostuneet virkkaamaan keskosille niin kutsuttuja turvalonkeroita. Tarttuessaan lonkeroihin vauvat kokevat olonsa turvallisiksi. Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastolle niitä on toimitettu jo kymmeniä.

Riikka Saikkonen esittelee punttipöksykerrastoa

Punttipöksyt valmistuvat langasta asti saman katon alla – alushousujen malli sama kuin 30-luvulla

Valkoisen langan matka vaaleanpunaiseksi punttipöksyksi taittuu yhden ja saman katon alla Kangasalla. Yli 90-vuotias TamSilk valmistaa lahkeellisia alushousuja yhä samalla mallilla kuin vuosikymmeniä sitten.

Mies ompelee ompelukoneella Hervannan kirjastossa

Ompelukoneet ja saumurit surisevat nyt kirjastossa

Oulussa Karjasillan kirjastossa voi pian käyttää ompelukonetta ja saumuria. Tarkoituksena on edistää kädentaitoja ja kestävää kehitystä.

Lankoja korissa

Kun pakkanen paukkuu, puikot viuhuvat

Neulominen ja virkkaaminen on nykyään kaiken ikäisten harrastus, joka sopii hyvin pimeiden talvi-iltojen ratoksi. Marketeista saa edullisesti peruslankoja, käsityöliikkeet kilpailevat erikoisuuksilla.

Arkeologit tutkivat hautakumpua Italian  Tarquinissa.

Etruskihaudan yllätykset eivät lopu: Prinsessan aarteina oli keihään lisäksi kirjailuneuloja

Mies osoittautui naiseksi ja korurasia ompelurasiaksi etruskihaudan tutkimusten jatkuessa Italiassa.

Germán Gómezin teoksia

Lanka parsii yhteen kaksitoista eurooppalaista taiteilijaa

Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa avautuu museon oma voimainponnistus. Thread and Paper on Kuntsin itse kokoama kansainvälinen näyttely, jossa esillä on kahdentoista eurooppalaisen taiteilijan teoksia. Kaikkien taidetta yhdistää yksi asia: lanka.

Terhi Saviniemi näyttää lapsuusaikojensa kirjailtua mekkoa, jonka hänen äitinsä on tehnyt

"Asiakkaita kuunnellen on tämä 20 vuotta mennyt"

Pienen erikoisliikkeen menestyksen salaisuus on erikoistumisessa ja joustavuudessa. Asiakkaiden kuunteleminen ja pysyminen ajan hermolla ovat pitäneet askarteluliikkeen pystyssä pienellä paikkakunnalla, kertoo yrittäjä Terhi Saviniemi Janakkalan Tervakoskelta.

Yle Areena logo.

Näin korjaat itse vetoketjun

Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

Kuvassa Applen Iphone.

Kosketusnäyttöhanska: hyödyllinen vai humpuukia?

Kosketusnäyttöpuhelimen käyttö kylmällä ilmalla on osoittautunut hankalaksi käyttää. Ratkaisuksi keksitty kosketusnäyttöhanskat.

Nainen tutkii kankaita.

Fredrikan Kesässä tehdään muodonmuutoksia

Matonkuteen matka kassiksi vaatii tekijältä tarkkuutta, mutta antaa tilalle tarinoita. Hämeenlinnan Wetterhoffilla järjestettävä Fredrikan Kesä 2012 tarjoaa kävijöille kädentaitoja ja kulttuuria.

Helena Vaari ja keskeneräinen työ

Tekstiilitaiteilija Vaari Putkassa Oopperajuhlilla

Hollolalaisen tekstiilitaiteilijan Helena Vaarin töitä on esillä Savonlinnan Oopperajuhlien 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Ideoiden lähteenä ovat olleet oopperan tunnelma, puvut ja musiikki.

Ateljeeompelija Anne Hynynen.

Korjausompelemisen taito on katoamassa

Yhä harvempi osaa korjata vaatteensa itse, väittävät ammattiompelijat. Esimerkiksi nappien ompeluttaminen ja lahkeiden lyhennyttäminen alan ammattilaisella on lisääntynyt viime vuosina. Ompelijat puhuvat jopa uusavuttomuudesta.

Joki on Nurmon äiti-ryijyn tekijät vasemmalta alkaen: Aila Yli-Hakola, Kaisu Mahlamäki, Hannele Kuoppala ja Raija Peltokoski.

Nurmo ikuistettiin ryijyyn

Kahden vuosikymmenen pohdinta, kuukausien suunnittelu ja koko alkuvuoden jatkunut ompelu synnyttivät ryijyn "Joki on Nurmon äiti". Lankoja solmittiin monesti kellon ympäri.

nappikauppaa

Nappikauppa käy 2000-luvullakin

Ennen joka kodista löytyi nappirasia, josta kaivettiin napit pudonneiden ja kadonneiden tilalle. Tänä päivänä nappeja ei enää tavallisissa kodeissa näin huolellisesti talleteta, mutta nappikaupassa on toisin.

Roina

Roina on kotien sinilevää

Etelä-Karjalan Radion väki päästi luurangot kaapista ja toi roinansa julkisuuteen. Lähes joka taloudesta löytyy roinakori tai muu kuppi, jonne kerätään tavaroita, jotka eivät kuulu mihinkään. Miten roinasta pääsee eroon?

Ompelutarvikealan yrittäjä Aulikki Kotaniemi Rovaniemeltä.

Pieni eläke voi yllättää naisyrittäjän

Pieni eläkekertymä yllättää usein naisyrittäjän. Naisyrittäjien keskimääräinen eläke Suomessa on 850 euroa. Naisyrittäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Marjukka Karttunen sanoo, että erilaisista tiedotuskampanjoista huolimatta yrittäjänaiset eivät tiedä riittävästi eläkeasioista.

Kemin syömälakkolainen sairaalahoitoon

Kemin vastaanottokeskuksessa syömälakkoon alkanut kurdipakolainen joudutaan toimittamaan sairaalahoitoon. Vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Pirkko Rytkösen mukaan mies toimitetaan lääkäriin, sillä hänen vointinsa on huonontunut.

Kalle Keijonen tapasi kruununprinsessan.

Kalle tapasi Ruotsin kruunupäät

Opiskelija Kalle Keijosella kävi harvinainen tuuri. Hänet kutsuttiin Ruotsin kuninkaanlinnaan tapaamaan kruununprinsessa Victoriaa ja Daniel Westlingiä.

Valmis korsetti

Korsetti tuli takaisin

Perinteinen korsetti on tehnyt uuden tulemisen. Valmiskorsetit antavat näyttävyyttä pukeutumiseen. Mittojen mukaan tehty korsetti tukee selkää ja muokkaa vartaloa. Korsetti on myös tuttu näky poppareiden yllä.

Kuvassa snuurattuja munia.

Pääsiäismunakoristeet valmistuvat snuuraamalla

Näppärä askartelija valmistaa kauniita ja kestäviä pääsiäismunia snuuraamalla. Slovakialainen käsityötekniikka vaatii sorminäppäryyttä, mutta askartelu on myös hyvä pääsiäisajan rentoutumiskeino.

Neulelankojen kysyntä on lisääntynyt viime vuosina.

Myssyjä syöpäpotilaille

Etelä-Karjalassa kampanjan aloittanut Eija Pönni neuvoo, että myssy tulee valmistaa hiostamattomasta ja kutittamattomasta langasta.

Käsillä tekeminen koukuttaa

Käsityöt elävät selkeää nousukauttaan. Sukupolvenvaihdos ja internetin yhteisöllisyys ovat tuoneet käsillä tekemiseen uusia tuulia.

Villalankoja Novitan lankatehtaan liukuhihnalla.

Taantuma saa puikot heilumaan

Suomalaiset ovat alkaneet tehdä entistä enemmän käsitöitä. Erityisesti villalangan myynti on kasvanut ennätyslukuihin. Syynä on taloustaantuman lisäksi myös halu saada edullisesti persoonallisia ja trendikkäitä vaatteita.

Ompelulanka keksittiin jo luolassa

Georgiasta on löydetty maailman vanhimmat tunnetut ihmisten hyödyntämät tekstiilikuidut. Yli 34 000 vuoden takainen pellavalanka oli mullistava keksintö esivanhemmillemme, jotka olivat tuolloin juuri levittäytymässä Eurooppaan. Tätä ennen vanhimmat tunnetut merkit langan käytöstä olivat Tshekistä 28 000 vuoden takaa.

Esihistoriallista kalastusvälineistöä löytyi Egyptissä

Egyptissä ryhmä arkeologeja on löytänyt esihistoriallisia kalastusvälineitä, ompelutarvikkeita ja koruja, jotka on tehty eläinten luista. Esihistorialliset esineet löytyivät Kairon eteläpuolella sijaitsevalta keitaalta, viranomaiset kertoivat tiistaina.

Krenholmin tekstiilitehdas kovilla markkinoilla

Krenholmin tekstiilitehdas seisoo ylväänä Narvajoen kupeessa Itä-Virossa. Perinteikäs tehdas on yksi Euroopan suurimmista tekstiilitehtaista.