Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Botnia-kirjallisuuspalkinnon finalistiteoksissa on runoa, dystopiaa, tietokirja ja esikoisteos

Pohjoispohjalaiselle kirjallisuudelle suunnattu palkinto jaetaan lokakuussa nyt neljännen kerran.

Arkkitehtuurin Finlandia meni monien mielestä yllätyskohteelle, sillä Oodi jäi palkitsematta – "Käärmetalon korjaustyö kohottaa itsetuntoa"

Arkkitehtuurin Finlandialla palkitun Käärmetalon peruskorjauksen on suunnitellut arkkitehti Mona Schalin. Käärmetalo valmistui Helsingin Käpylään vuonna 1951.

Arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkaat pääosin Helsingistä – Oodi mukana

Tämänvuotiset arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkaat löytyivät pääosin pääkaupunkiseudulta. Palkinnon saajan valitsee kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen. Voittaja julkistetaan 7. lokakuuta. Ehdokkaat ovat jutussa aakkosjärjestyksessä.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi

Vuonna 1955 valmistunut Jyväskylän yliopiston päärakennus on Alvar Aallon punatiilikauden merkittävimpiä töitä.

Taiteilija Hannu Väisänen seisoo päällään ja unelmoi oopperan tekemisestä

Päällään seisova taiteilija rakastaa keltaista

Valitut sanat: Nähdä Pariisi ja nähdä

Hannu Väisänen ja Hanna Saarikoski keskustelevat Pariisista.

“Oulu on mun Troija”

Savoyn lavalla oli kaksi kuvataiteilijaa

Terrori-iskut eivät nujerra Hannu Väisästä eivätkä Pariisin taivaantekijöitä

Kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisänen kertoo tehneensä uutta kirjaansa ja taidenäyttelyään juuri, kun terroristit iskivät viime marraskuussa Pariisissa.

Valtionpalkintoja jaettiin muun muassa valaisinmuotoilijalle ja Don Quijoten kääntäjälle

Valtionpalkinnot saivat Verstas arkkitehdit Oy, muotoilija Mikko Kärkkäinen, Association WHS-yhdistys, kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisänen ja suomentaja Jyrki Lappi-Seppälä. Valtion ulkomaisen kääntäjäpalkinnon sai ruotsintaja Janina Orlov.

Testaa kuinka hyvin tunnet Finlandia-voittajat?

Testaa tunnistatko Finlandia voittajat

Ahmaksen korpiooppera myytiin loppuun mainostamatta

Jorma Uotinen, Hannu Väisänen, Juha T. Koskinen… Useat huippunimet halusivat heti mukaan mezzosopraano Virpi Räisäsen Lusia Rusintytär -oopperaan. Pohjois-Pohjanmaan Utajärvellä Ahmaksen kalevalaisessa perinnekylässä lähellä Lusian kuolinpaikkaa kiirehditään rakennustöitä järjestämällä suuria talkoita.

Pöhinää pohjoiseen – Uotisen ohjauksessa traaginen ooppera

Oulun kulttuurielämässä nähdään kesän lopulla vaikuttava esitys, kun tositapahtumiin perustuva ooppera esitetään tarinan syntysijoilla Utajärvellä. Oopperatuotannossa on mukana isoja nimiä, sillä ohjaaja Jorma Uotinen nähdään myös tanssijana. Libreton ja visuaalisen ilmeen on luonut oululaislähtöinen kirjailija Hannu Väisänen.

Juhlaviikot jalkautuvat ruohonjuuritasolle

Perjantaina alkaneet Helsingin juhlaviikot jalkautuvat esiintymisareenoilta katukuvaan kaupunkilaisten keskelle. Kansalaistorille pystytetyssä KoeHelsingissä on ilmaista ohjelmaa kaiken ikäisille. Työpajoissa kuka tahansa voi osallistua taiteen tekemiseen.

Hannu Väisänen lavasti oman kirjansa - video

Oulun kaupunginteatterissa lauantaina ensi-iltansa saava Toiset kengät on erikoinen projekti. Katso haastattelu, missä Finlandia-palkittu kirjailija Hannu Väisänen kertoo muun muassa, miten kirjalijasta tuleekin lavastaja.

Hannu Väisänen: Taivaanvartijat

Hannu Väisänen on yksi arvostetuimmista kuvataiteilijoistamme, eikä häntä kirjailijanakaan voi pitää vähäisenä kynäilijänä. Hänen omaelämäkerrallisen romaanisarjansa toinen osa nimeltään Toiset kengät palkittiin Finlandia-palkinnolla vuonna 2007. Väisänen kertoo neljännessä ja uusimmassa omaelämäkerrallisessa romaanissaan kahdesta alttaritaulukiistasta, jotka osaltaan ovat kasvattaneet kirjoittajasta kansainvälisesti arvostetun taiteilijan. Lue Juha Pikkaraisen kirja-arvio.

Aamun kirjassa Hannu Väisäsen Taivaanvartijat

Kirjailija, kuvataiteilija Hannu Väisänen löytää arjesta pyhää. Se voi tulla esiin arkisessa pesuvadissa tai Abloy-avaimessa. Esimerkiksi näistä esineistä kirjan päähenkilö Antero joutuu tilaustöitä tehdessään eripuraan seurakuntavaltuutettujen kanssa.

Taiteilijaksi syntynyt Hannu Väisänen

Hannu Väisänen julisti jo kansakoulussa olevansa taiteilija. Turpiin tuli. Tänä päivänä Väisänen on arvostettu, monin tavoin palkittu taiteilija.

Hannu Väisäsen isän kuvat puhuttelevat

Ranskassa asuvan arvostetun ja palkitun kuvataiteilijan ja kirjalijan Hannu Väisäsen isä on vallannut Joensuun taidemuseon. Isän kuvat -niminen näyttely on esillä alakerran neljässä isossa näyttelytilassa.

Kemin taidemuseossa näyttely Tradekan kokoelman teoksista

Kemin taidemuseo on tänään saanut merkittävän lahjoituksen osuuskunta Tradeka -yhtymältä. Kemin taidemuseo sai yhtymältä yli 60 teosta.

Hannu Väisäsen isäkuvia esillä Lapinlahdella

Lapinlahden taidemuseossa on esillä kuvataiteilija Hannu Väisäsen isäkuvia. Isän kuvat -näyttely nostaa esiin taiteilijan muistoja ja mielleyhtymiä hänen savolaisesta isästään.

Sielukutinaa ranskalaisittain

Palkittu kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen miettii remonttia, myös unissaan. Pariisissa asuva Väisänen menetti kymmenisen vuotta sitten sielunsa lounais-Ranskan Dordognessa sijaitsevalle vanhalle pappilalle.

Tuomiokirkon krypta tarjoaa joulun makuja

Oulun tuomiokirkon kellarissa voi juoda joulukahvit hyvään tarkoitukseen. Viikon avoinna ollut krypta sulkee ovensa keskiviikkona. Hyvä menestys lupaa jatkoa ensi kesäksi.

Hannu Väisänen: Kuperat ja koverat

”Ota mahla kaikkialta, nuole hunaja joka hetkestä.” Lainaus kuvastaa hyvin trilogian päätösosaa. Nyt Antero on Kuvataideakatemiassa ja edelleen ahmii kaiken joka hetkestä.

Kirjatärpit kesäksi

Ylen kirjallisuustoimittajat Nadja Nowak ja Seppo Puttonen ovat koonneet vinkkilistan kesälukemistoksi. Listalta löytyy 12 uudehkoa, lukemisen arvoista kotimaista kirjaa.

Hannu Väisänen: Kuperat ja koverat

”Ota mahla kaikkialta, nuole hunaja joka hetkestä.” Lainaus kuvastaa hyvin trilogian päätösosaa. Nyt Antero on Kuvataideakatemiassa ja edelleen ahmii kaiken joka hetkestä.

Kirjakantti kolahti kansaan

Kuopion kirjallisuustapahtuma Kirjakantti kiinnosti ihmisisiä. Kaikkiaan tapahtumassa kävi 3 500 ihmistä.

Carnegie Art Award -palkintoa tavoittelee kuusi suomalaista

Carnegia Art Award 2010 -palkinnon saajiksi on ehdolla kuusi suomalaista. Kaikkiaan toukokuussa valittavaa palkintoa tavoittelee 23 pohjoismaista taiteilijaa.

Palkinnot näkyivät joulukuun luetuimpien listalla

Viime vuoden kirjapalkinnot näkyivät joulukuun kirjamyynnissä, kun pukin kontti täyttyi vuoden aikana suositelluista teoksista. Joulukuun ostetuin kotimainen kaunokirjallinen teos oli Ilkka Remeksen Pahan perimä. Heti sen perässä tuli Finlandia-palkinnon saanut Hannu Väisäsen romaani Toiset kengät.

Finlandia-palkinto monitaituri Hannu Väisäselle

Tämänvuotisen Finlandia-palkinnon on saanut Hannu Väisänen kirjastaan Toiset kengät. Voittajasta päätti sanomalehti Kalevan entinen kulttuuritoimittaja Kaisu Mikkola. Hän sanoo valinneensa kuuden romaanin joukosta kirjan, jossa hänen mielestään on klassikon aineksia ja joka kestää ja ihastuttaa vielä jopa kolmannella lukemiskerralla.

Finlandia-ehdokas Hannu Väisäsen näyttely avattiin Helsingissä

Vastikään taiteen valtionpalkinnon saaneen Hannu Väisäsen näyttely on avattu Galleria Anhavassa Helsingissä.

Taiteen valtionpalkinnot monipuolisille rajojen ylittäjille

Tämänvuotiset taiteen valtionpalkinnot on annettu valokuvaaja Malla Hukkaselle, lavastaja, pukusuunnittelija Kimmo Takalalle ja kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäselle. Taiteen keskustoimikunnan myöntämien palkintojen arvo on 15 000 euroa.

Finlandia-ehdokkaat esittelyssä

Finlandia-palkinnon saajiksi oli loppusyksystä ehdolla kuusi romaania. Ne oli valittu 94:stä suomalaisromaanista. Palkinnonsaajan valitsi kulttuuritoimittaja Kaisu Mikkola. Hän piti ehdolla olleista teoksista parhaana Hannu Väisäsen romaania Toiset kengät.

Finlandia-palkintoa tavoittelee kuusi hyvin erilaista romaania

Tämän vuoden Finlandia-palkintoa tavoittelevat kuusi romaania on julkistettu. Ehdolla ovat Agneta Aran romaani Det har varit kallt i Madrid, Juha Itkosen romaani Kohti, Jari Järvelän teos Romeo ja Julia, Sirpa Kähkösen kirjoittama Lakanasiivet, Laura Lindstedtin esikoisteos Sakset ja Hannu Väisäsen romaani Toiset kengät.