Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähde syyskuussa kiertämään Suomea Elävän arkiston matkassa

Syyskuun tapahtumia Elävän arkiston valossa.

Kirjailija ei malta jäädä eläkkeelle: "Jos en kirjoita, ainakin mielessä koko ajan pyörii uusi suunnitelma"

Joni Skiftesvik on kurinalainen kirjailija. Ihmisten arkipäivä muuttuu tarinoiksi, joissa yksityiskohtien on oltava kohdallaan. Tahtia ei hidasta edes lähestyvä 70-vuotispäivä. Hänellä on muutenkin monta syytä juhlaan.

Suvi Teräsniska päihitti Saara Aallon ansiotuloissa – katso Oulun seudun julkkisten tulot

Pääministeri Juha Sipilälle kertyi yhteensä lähes 400 000 euron tulot. Myös Kärppien entinen päävalmentaja Lauri Marjamäki sai isot ansiotulot.

Kuuntelijan toiveuusintatarina!

Kuuntelijan toiveuusintatarina

Kaamos tulee – pelastukoon ken voi!

Pimeyden vaikutus suomalaiseen kansanluonteeseen

Joni Skiftesvik wins Runeberg prize for book tapping family pain

Author Joni Skiftesvik earned the Runeberg award for a contemplation of serious illnesses that he and his wife suffered simultaneously, and the legacy of a family tragedy three decades earlier.

Runeberg-palkittu Joni Skiftesvik on tuottelias ammattimies

Runeberg-palkinnon torstaina pokannut kirjailija Joni Skiftesvik on ahkera kirjoittaja. Kirjoja on ilmestynyt liki vuosittain koko yli 30 vuotta kestäneen kirjailija-taipaleen ajan. Myös lajikirjo on laaja: novelleja, romaaneja, näytelmiä, kuunnelmia, dramatisointeja sekä tv- ja elokuva-käsikirjoituksia.

Runeberg-palkinto Skiftesvikin Valkoinen Toyota vei vaimoni -teokselle

Tämänvuotinen Runeberg-kirjallisuuspalkinto on myönnetty pitkän linjan oululaiskirjailijalle Joni Skiftesvikille. Skiftesvik sai tunnustuksen omaelämäkerrallisesta romaanistaan Valkoinen Toyota vei vaimoni. Palkinto jaettiin Runebergin päivänä kansallisrunoilijan kotikaupungissa Porvoossa.

7.1. Kino Suomi: Ystävät, toverit

1930-luvun Petsamossa kohtaavat rikkaus ja kurjuus.

Joni Skiftesvik – vanhuus ja meri

Oululaiskirjailija sanoo itse olevansa meren kuvaaja.

Skiftesvikin ja Takalon tekstit kuljettavat luontopolulla

Martinniemessä Kurtinhaudan luonto- ja kulttuuripolun matkaoppaina toimivat kirjailija Joni Skiftesvikin ja muusikko Jukka Takalon tekstit. Reitin ovat tehneet kyläläiset itse.

Oululainen ottaa huumorinkin tosissaan

Oululaiset eivät pahemmin retostele huumorilla, sillä läppää heitetään kasvot perusilmeellä ja totisena. Näyttelijä Janne Raudaskosken mukaan huumorintajuttomuudesta pohjoispohjalaisia ei sentään voi syyttää.

Jari Korkki: Hyökätään Norjaan!

Nyt kun se suuri ja mahtava Neuvosto-Venäjä on taas viime viikot koko ydinohjelmallaan neuvonut suomalaisten pikkukuntien sosiaalityöntekijöitä, tuli mieleen, että onhan meilläkin tässä jotain sanottavaa.

Joni Skiftesvik: Pojilla on lupa lukea

Koulukirjastojen merkitys korostuu paikkakunnilla, joissa ei ole kunnallista kirjastoa. Kirjailijat ja kirjan kustantajat ovatkin huolissaan varsinkin poikien lukemisen vähentymisestä. Perinteinen koulukirjasto olisi edelleenkin tarpeen. 

Halipatsuippa! Katsastus Haminan teatterissa

Haminan teatteri esittää 80-luvulla lähes kulttimaineeseen noussutta Katsastusta. Ensi-ilta on perjantaina.

Joni Skiftesvik: Matkapahoinvoiva avaruuslentäjä

Juri Gagarin nousi avaruuteen ensimmäisenä ihmisenä maailmassa 50 vuotta sitten 12. huhtikuuta vuonna 1961. Lento kesti 108 minuuttia. Juri Gagarin vieraili heti seuraavana kesänä heinäkuussa Suomessa ja kävi myös Pohjois-Suomessa. Gagarinin juna pysähtyi pariksikymmeneksi minuutiksi myös Oulun asemalle, josta se jatkoi matkaansa Suomi-Neuvostoliitto -seuran ystävyysjuhlille Kemiin.

Martinniemen Suojele minua -alueella paloi

Tulipalo on tuhonnut Haukiputaan Martinniemessä sijaitsevan vanhan sahan massatehtaan katon. Parikymmentä vuotta tyhjillään olleen rakennuksen palon epäillään sytytetyn tahallaan. Poliisi tutkii syttymissyytä. Palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

Potilaskirjasto aiotaan lakkauttaa Oulussa

Oulun yliopistollisen sairaalan potilaskirjastoa ollaan lakkauttamassa ensi vuoden alusta alkaen.

Kirjailijat yhdistivät voimansa

Ouluun on perustettu kirjailijaseura. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan ammattikirjailijoiden työskentelymahdollisuuksia sekä rakentaa seudulla toimivien kirjailijoiden yhteisöä.

Katsastus kasvoi suurelle näyttämölle

Kulttimaineeseen noussut ja jo ennen ensi-iltaansa laajalti kiinnostusta herättänyt Katsastus saa kantaesityksensä Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä perjantaina. Tunnin mittaisesta elokuvasta on nyt kasvanut näyttämölle yli kaksituntinen itsenäinen teos.

Rahapula karsii Oulun ensi-iltoja

Oulun kaupunginteatteri joutuu karsimaan ensi-iltojaan taloudellisista syistä. Teatterin pienelle näyttämölle ei valmistukaan syksyn aikana yhtään uutta näytelmää, vaan kaikki näytökset jatkavat kevätkaudelta.

Messuilla kirjailijat bongataan

Kirjamessut antavat kirjailijalla ainutlaatuisen tilaisuuden kohdata yleisönsä, sanoo kirjamessujen konkarikiertäjä oululaiskirjailija Joni Skiftesvik. Oulun Suurmessujen yhteydessä järjestettävillä kirjamessuilla Skiftesvik esittelee paitsi omaa tuotantoaan, kokoaa myös aineistoa tulevia projektejaan varten.

Hirttopuu säästyi aktivistin muistomerkiksi

Keminmaalainen kansalaisaktivisti Taavetti Lukkarinen hirtettiin Oulun Kontinkankaalla varoittavana esimerkkinä vuonna 1916. Tänä kesänä Lukkarinen nousi taas otsikoihin, kun hänen hirttopuukseen mainittu mänty säästyi moottorisahalta.

Oulun kaupunginteatterin katsojaluvut reippaassa nousussa

Katsojamäärät nousivat yli 71 000:n erityisesti kevätnäytäntökauden suosikkien ansiosta. Kultalampi pyöri koko kauden täysille katsomoille, lähes samaan ylsi Junnu Vainioon liittyvä Albatrossi ja Heiskanen. Syksyllä tarjotaan neljä ensi-iltaa, mm. Joni Skiftesvikin uutuuskomedia Katsastus. Yleisön suosikki Ruusunen säilyy ohjelmistossa.

Tapio Koivukari: Meren yli, kiven sisään

Tapio Koivukarin romaani Meren yli, kiven sisään kertoo todenpohjaisen tarinan kalastaja Yrjö Aaltosesta, joka salakuljetti inkeriläisiä sodan jälkeen meren yli Ruotsiin. Koivukarin kertomuksen pohjana on 1950-luvulla kirjoitetut muistelmat, jotka alun perin oli kirjoitettu puhtaaksi vain erästä sukua varten. Vaikka teos sijoittuu sodan jälkeisiin tapahtumiin, lukija ei voi olla rinnastamatta sitä myös nykyajan ihmissalakuljetuksiin.

WSOY veti meriantologian kaupoista

WSOY on vetänyt kaupoista meriaiheisen kirjallisuusantologian Edessä tyrskyjä!, kertoo sanomalehti Kaleva. Kirjailija Joni Skiftesvikin toimittama teos vedettiin myynnistä, koska kustantamo oli julkaissut eksoottisista merimiestarinoistaan tunnetun Juha Lehtosen tekstiä ilman lupaa.

Oulun Yötön yö avaa kustantajille pohjoisen markkinat

Pohjois-Suomen ensimmäiset kirjamessut alkavat perjantaina. Vielä on kuitenkin epäselvää, tuleeko Oulun Yöttömän yön kirjamessuista jokavuotinen tapahtama suurten Helsingin, Tampereen ja Turun kirjamessujen tapaan.