Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Myrskytuhoja Kylmäluoman retkeilyalueella Taivalkoskella.

Valtava määrä puita kaatui hetkessä vuosi sitten, kun rajuilmat aiheuttivat tuhoa Pohjois-Suomessa – tältä metsässä näyttää nyt

Vuosikymmeniin ei ole nähty tuhoa, jonka esimerkiksi Paula-rajuilma sai aikaan. Kävimme Taivalkoskella ja Puolangalla, jossa jälkien korjaaminen jatkuu yhä.

Taivalkosken irtisanoutunut kunnanjohtaja Eija Liikamaa.

Taivalkosken kunnanjohtajan tehtävät jättänyt Eija Liikamaa kertoo painostuksesta ja kohtuuttomasta työmäärästä

Liikamaan mukaan hänelle selvisi hyvin pian, että kunnan hallinnossa on aivan liian vähän työntekijöitä ja työtaakka on valtava.

Taivalkosken vaakuna.

Taivalkosken kunnanjohtajan paikka tulee taas haettavaksi, kun nykyinen erosi tehtävästä vain kahden viikon jälkeen

Kunnanjohtaja Eija Liikamaa ehti olla virassaan vain kaksi viikkoa, kunnes jätti yllättäen eroilmoituksen.

kolme raakun poikasta ja täysikasvuinen raakku kädellä

Oulu- ja Iijoen vesistöjen raakkupuroja päästään kunnostamaan toden teolla – monivuotisen hankkeen ensimmäiset kunnostukset käyntiin

Vuoteen 2027 ulottuvan hankkeen ensimmäiset neljä puroa kunnostetaan tänä kesänä. Kunnostajia on nyt koulutettu tehtäviinsä, ja viimeistään ensi viikolla päästään maastoon Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Myrskytuhoja Kylmäluoman retkeilyalueella Taivalkoskella.

Paula-myrsky tukki ulkoilureitit Kylmäluomalla Taivalkoskella – nyt osa niistä on saatu auki, uusin linjauksin

Metsähallitus on kunnostanut kolme alueen retkeilyreittiä. Retkeilyalueen pisin reitti, Kattaisenpolku jätetään aukaisematta nykyisellä linjauksellaan. Korvaavaa reittiä suunnitellaan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Taivaalla pitkään kaarteleva lentokone voi olla tekemässä ilmakuvauksia – kuvaukset onnistuvat ainoastaan aurinkoisella ja kirkkaalla säällä

Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaalla ilmakuvauksia tullaan tekemään Vaalassa, Muhoksella, Kuusamossa, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella.

Nuori äiti pitelee vauvansa varpaita käsissään.

Vauvan saaneita perheitä muistetaan monessa kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla – joissakin vauvaraha vaihdettu verotussyistä muuhun muistamiseen

Lumijoki ja Siikalatva luopuivat suorasta rahalahjasta, ja antavat vauvan saaneille perheille muunlaisen lahjan. Lahjakortti, palvelusetelit ja erilaiset tuotteet ovat nyt yleisiä muistamistapoja kunnissa.

Taivalvaaran hiihtokeskus Taivalkoski

Kanadalais- ja kiinalaishiihtäjät värittävät Taivalkosken perinteisiä pääsiäishiihtoja

Taivalvaaran laduilla kisaa perjantaina ja lauantaina noin 200 hiihtäjää junioreista veteraaneihin. Laduilla nähdään myös kansainvälistä väriä, kun Kiinan, Kanadan ja Viron hiihtäjät saapuvat Taivalkoskelle.

Mustavaaran kaivos Taivalkoski, Taivalkosken Mustavaaran 1980-luvulla suljettu vanadiinikaivos saattaa avautua tuotannolle uudelleen lähivuosina.

Venäjän vanadiinin saaminen voi käydä tulevaisuudessa vaikeaksi: Taivalkosken Mustavaaran kaivos saattaisi olla korvaaja

Taivalkosken Mustavaaran vanhan vanadiinikaivoksen uskotaan kiinnostavan terästeollisuutta, kun Venäjä käy epävarmaksi kauppakumppaniksi.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Tulipalot aiheuttivat isoja vahinkoja: Taivalkoskella tuhoutui navettarakennus ja kuoli vasikoita – Ylivieskassa ja Kärsämäellä sammutettiin talopaloja

Pohjois-Pohjanmaalla syttyi sunnuntaina kolme tuhoisaa tulipaloa. Aineelliset vahingot ovat isoja, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Taivalkoskella tuhoutui maatilarakennus, jossa oli eläimiä ja koneita. Palossa kuoli yli 10 vasikkaa.

Lumisen auton etuikkunan läpi näkyvä yöllinen katualue.

Huono ajokeli haittaa liikennettä

Yön runsaat lumisateet ja pöllyävä lumi sekä liukkaus vaikeuttavat liikennettä monin paikoin.

Henkilöitä pilkillä meren jäällä.

Vapaa-ajan kalastus kiinnostaa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla – kainuulaiset maan toiseksi ahkerimpia hoitomaksujen maksajia

Kalastusharraste on viime vuoden kalastonhoitomaksujen perusteella vahvinta Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja Lapissa. Pohjoispohjalaiset ovat viidenneksi ahkerimpia hoitomaksujen maksajia.

Hirvenlihaa vakuumipakataan laitteella.

Hirvisaaliit pienenivät lähes koko maassa – Oulun riistakeskuksen alueella kaadettiin liki tuhat hirveä vähemmän kuin edellisvuonna

Koko maassa viime vuoden hirvisaalis pieneni noin 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Oulun riistakeskuksen alueella kaadettiin vajaat 5 500 hirveä.

Graafinen Aluevaalit 2022 -tunnus.

Näin seuraat historiallisen vaali-illan kulkua Pohjois-Pohjanmaalla Ylen kanavilla

Ensimmäisten aluevaalien tunnelmia ja tuloslaskentaa seurataan radiossa ja netissä alkuillasta aina tuloksen ratkeamiseen saakka.

Hitsaajaa hitsaa kahta metallikappaletta toisiinsa.

Hitsaajista on pula, eikä koulutus vastaa teollisuuden tarpeita – hitsausta kokeillut lukiolainen: "Nykynuorisolla on fyysinen työ jäänyt vähiin"

Suomi on ollut jo kauan ulkomaisen hitsausosaamisen varassa. Metalliala ei kiinnosta nuoria, ja oppilaitokset eivät kykene kouluttamaan riittävän monipuolisia hitsaajia.

Tykkylunta puhdistetaan sähkölinjalta Kuusamon Nissinvaarassa.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla yön aikana sähkönjakelun vikoja monessa kunnassa: Kainuussa sähköttä oli aamulla vielä noin 500 kotia

Sää on lauhtunut nopeasti ja samaan aikaan tuuli on ollut puuskaista ja lunta on satanut. Tämä on johtanut siihen, että tykkylumen kuormittamien puiden paino on entisestään rasittanut sähkölinjoja.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Puunkorjuulle tarvitaan taas poikkeuslupa Paula-myrskyn tuhoalueilla – puuta kerätty jo yli 3 miljoonaa kuutiota

Metsäkeskus antoi vapautuksen metsänkäyttöilmoituksen määräajoista kuntiin, joissa Paula-myrsky aiheutti pahimmat tuhot. Tarkoituksena oli helpottaa hakkuiden aloittamista Koillismaalla, Utajärven ja Vaalan sekä Puolangan ja Suomussalmen alueilla.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Metsähallitus ei myönnä enää syyskuussa hirvenmetsästyksen vieraslupia Lappiin, Kuusamoon ja Taivalkoskelle

Vieraslupia voi jatkossa hankkia vasta toiselle metsästysjaksolle, joka alkaa lokakuun ensimmäisenä lauantaina. Taustalla on kokemus siitä, että suositut metsästysalueet ruuhkautuvat alkukaudesta.

Linja-autopysäkki maaseudulla.

Koillismaan joukkoliikenteestä voi kertoa nyt kokemuksia ja toiveitaan – verkkokysely auki

Kysely koskee linja-autoliikennettä Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven välillä, sekä liikennettä Oulusta Koillismaalle. Vastauksia toivotaan myös Lapin ja Kainuun kuntien Koillismaan yhteyksistä.

Vilma Nissinen Vuokatin hiihtoladulla.

Vilma Nissinen katseli Rukan kisoja vuosi sitten kotisohvalta – nyt Vuokatti Ski Team Kainuun hiihtäjä on viivalla ja päätavoitteena on Peking

Kisa Pekingin koneeseen on naishiihtäjien kesken kova. Näyttöjä voi antaa muun muassa ensi viikonloppuna Rukan maailmancupissa, jossa Nissisellä on edessä kolme matkaa.

Iivo Niskanen tuulettaa voittoa Oloksella.

Tältä näyttää suomalaishiihtäjien tilanne ennen Rukan maailmancup-avausta – asiantuntija suitsuttaa Iivo Niskasta ja Ristomatti Hakolaa

Rukalla maailmancupin avausosakilpailussa käydään viikonloppuna sprintit sekä perinteisen ja vapaan hiihtotavan normaalimatkat. Toni Roponen uskoo, että Iivo Niskanen on vaikeasti voitettava tällä kaudella.

Krista Pärmäkoski vaikeuksissa verryttelyssä

Pärmäkoski tuuletti Suomen cupissa tuplavoittoa tasaisessa kaksinkamppailussa – kritisoi verryttelypuitteita: "Ei muuta kuin lenkkaria jalkaan"

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen kävivät tasaisen kilpailun yhdeksän kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdössä Taivalkosken Suomen cupissa. Pärmäkoski vei voiton reilulla seitsemällä sekunnilla.

Krista Pärmäkoski suvereeni Taivalkosken sprintissä – Matintalo sai apua Pärmäkosken mieheltä

"Onhan se vähän outoa, että vieraat naiset juoksevat hotellihuoneeseen ennen kello kahdeksaa" – voittaja Krista Pärmäkoski pääsi kuittailemaan kisan kakkoselle

Krista Pärmäkoski hiihti vakuuttavaan voittoon Taivalkosken sprintissä ennen Johanna Matintaloa. Kaksikko oli kohdannut jo aamulla hotellilla. Aiemmin viikolla liukastellut Matintalo kävi pyytämässä apua Pärmäkosken mieheltä.

Janne Ahonen ilmeilee Kalle Palanderin kuvalla päällystetyn asuntoauton vieressä.

Urheilustudio on täällä taas! Ota tästä haltuun vauhdikkaan avausviikonlopun tärpit ja lähetysajat

Urheilustudion uuden kauden avausviikonloppuna kilpaillaan maailmancupia alppihiihdossa Levillä ja mäkihypyssä Nizhny Tagilissa Venäjällä. Suomen maastohiihtohuiput virittelevät kuntoaan Taivalkosken Suomen cupissa.

Paljon nahkiaisia saavissa

Kemijokisuun nahkiaissaalis jäi tavanomaisen heikoksi – ylisiirtovelvoite saatiin kuitenkin täytettyä Ii- ja Oulujoen avulla

Tänä syksynä on siirretty jälleen 100 000 nahkiaista lisääntymään Kemijokeen kahden padon väliin.

Vilma Nissinen Vuokatin hiihtoladulla.

Vuokatti Ski Teamin Vilma Nissinen on hakenut vauhtia leireilemällä maajoukkueen ulkopuolella Krista Pärmäkosken kanssa

Nuoresta urheilijasta on ollut tärkeää, että rinnalla on kulkenut kokenut hiihtäjä, jonka tekemistä voi tarkkailla koko ajan. Nissisen tämän kauden tavoite on Pekingin talviolympialaisissa, mutta koko uran pääpainopiste on Italian 2026 olympiakisoissa.

Poliisi teksti poliisihenkilön selässä.

Asuntoihin pyrkiviä huijareita ja varkaita on liikkeellä Pohjois-Pohjanmaalla

Keskiviikkona ja torstaina huijarit ovat onnistuneet pääsemään sisälle asuntoihin Pyhännällä ja Taivalkoskella. Molemmissa tapauksissa varkaat ovat onnistuneet viemään asukkaan omaisuutta.

Lämpömittari näyttää seitsemää astetta pakkasta.

Ylivieska ja Vaala olivat keskiviikon vastaisena yönä Suomen kylmimmät paikat, kun pakkasta oli jo lähes 7 astetta

Myös muualla Pohjois-Pohjanmaalla mitattiin viime yönä poikkeuksellisen kovia pakkaslukemia. Esimerkiksi Taivalkoskella ja Pyhäjärvellä Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla kirjattiin yli viiden asteen pakkaslukemia.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Paula-myrskyn pahimmilla tuhoalueilla jatketaan vapautusta puunkorjuun poikkeusluvasta

Paula-rajuilma aiheutti 22. kesäkuuta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan metsissä merkittäviä myrskytuhoja. Ukkosrintaman tuulet tuhosivat metsää, rakennuksia ja sähkölinjoja.

Kontiolahden ampumahiihtostadion

Harjoittelukeskus Vaara Sport aloittaa Kontiolahdella lokakuussa

Yritys perustelee Höytiäisen rannalle tuloaan alueen erinomaisella sijainnilla. Käytössä ovat Kontiolahden ampumahiihtostadion ja Pärnävaaran ulkoilukeskus. Läheltä löytyvät myös Kolin mäet ja Joensuun kaupungin palvelut.

Nedsövd katt.

Koillismaalla kunnallisen eläinlääkärin saatavuudessa vaikeuksia – kiireellinen hoito ja päivystys pyritään hoitamaan

Kuusamon kaupunki ja eläinlääkärit ovat neuvotelleet jo pidempään palkoista, avustajista ja muista järjestelyistä. Keskeneräisissä neuvotteluissa ei ole päästy tulokseen. Neuvotteluja jatketaan ensi viikolla.

Riekko.

Kanalintujen metsästyskausi nyt viime kautta pidempi Pohjois-Pohjanmaalla – osassa Koillismaata pyyntiluvat myytiin jo loppuun syksyn osalta

Kanalintukannat ovat vahvistuneet Pohjois-Suomessa, ja paikoin ollaan jopa huippulukemissa. Myös pyyntiluvat ovat käyneet hyvin kaupaksi etenkin Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven alueilla.

Paula-myrskyn jälkiä Taivalkosken Kylmäluomalla.

Kylmäluoman retkeilyalueella myrskyn vuoksi kaatuneet puut jätetään paikoilleen – monikäyttömetsää raivataan

Paula-myrsky kaatoi juhannusviikolla noin 70 prosenttia Kylmäluoman alueen luonnonmetsistä. Tuhon laajuus on samaa luokkaa alueen talousmetsissä.

Evon retkeilyalue

Suomi ja Viro perustivat yhteisen retkeilyalueiden verkoston edistämään luontomatkailua – nämä neljä aluetta ovat mukana Suomesta

Retkeilyalueverkoston tarkoituksena on edistää suomalais-virolaista retkeilyä, ulkoilua ja retkeilyalueisiin perustuvaa matkailua. Verkostoon kuuluvat Suomesta Evon, Ruunaan, Kylmäluoman ja Oulujärven retkeilyalueet.

Paula-myrskyn jälkiä Taivalkosken Kylmäluomalla.

Metsästys ei ole turvallista Paula-myrskyn tuhoalueilla

Metsähallituksen päätöksen mukaan jokaisella metsästysalueella on kuitenkin niin paljon metsästykseen sopivia alueita jäljellä, ettei jo hankittuja metsästyslupia peruta.

Perhokalastuksen MM-kisat Kuusinkijoella Kuusamossa 2021. Jari Heikkinen tuo harjuksen punnitukseen.

Perhokalastuksen MM-kisat käynnistyivät lähes helteisessä Kuusamossa

Suomen joukkueen Jari Heikkinen kiskoi Kuusinkijoesta 37 harjusta kolmessa tunnissa. Kilpailuun osallistuu lähes sata kalastajaa 13:sta Euuropan maasta.

Metsäpuro Syötteen kansallispuistossa.

Syötteen kansallispuisto toi viime vuonna alueelle 6,8 miljoonaa euroa rahaa

Kansallispuisto sijaitsee Pudasjärven, Taivalkosken ja Posion alueilla. Aluetaloudellinen vaikutus on tuplaantunut viidessä vuodessa. Viime vuonna koronapandemian vuoksi lisääntynyt kotimaan matkailu vaikutti puiston kävijämääriin, ja siis alueelle virranneeseen rahaan.

Paula-myrskyn tuhoja Taivalkoskella metsässä

Koillismaan myrskytuhojen korjuutyöt hyvässä vauhdissa

Metsäkeskuksen arvion mukaan metsää kaatui myrskyalueilla jopa yli miljoona kuutiometriä. Korjuutyöt yksityisillä metsänomistajien mailla jatkuvat pitkälle syksyyn ja vielä ensi kesänäkin.

lähikuva poliisin virka-asusta

Neljä poroa ammuttu ilmakiväärillä Koillismaalla, poliisi tutkii eläinsuojelurikoksina ja vahingontekoina – kyseessä harvinainen tutkinta

Kolme poroista on ammuttu Kuusamossa, yksi Taivalkoskella. Ilmakiväärin luotiin kuoleminen on porolle erittäin kivuliasta ja eläin saattaa kitua pitkiäkin aikoja osuman saatuaan. Taivalkosken tapauksessa on luvassa vihjepalkkio.

Myrskyn kaatama puu metsässä.

Sahayhtiö Pölkky ostaa Paula-myrskyn kaatamia puita – hinta voi olla normaalia alhaisempi laaturiskin takia

Kuusamossa, Taivalkoskella, Kajaanissa ja Oulussa toimiva Pölkyn sahayhtiö ostaa kesän aikana osan Paula-myrskyn kaatamista puista. Juhannuksen alla iskenyt myrsky kaatoi puita ison määrän erityisesti Kuusamossa ja Taivalkoskella.

Hilloja ämpärissä ja suolla Pudasjärvellä.

Hillasadosta on tulossa keskinkertainen, koska kuivuus haittasi kukkien pölytystä

Hillasadosta on tulossa keskinkertainen. Suomuurain kukki runsaana, mutta pölytystulos jäi keskinkertaiseksi ja raakileiksi päätyi kukista noin neljännes. Helteet ovat jonkin verran verottaneet hilla- ja lakkasatoa.

Kuva purosta, johon on lisätty soraa taimenien avuksi.

Puroja kunnostetaan ennätysmäärä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – iso urakka auttaa monia uhanalaisia lajeja

Puroja kunnostetaan 12 kohteessa Iijoen, Oulujoen ja Kiiminkijoen vesistöissä. Suomen purot ovat huonossa kunnossa, sillä niistä vain noin prosentti on luonnontilaisia.

Pauliina-rajuilman aiheuttamat metsätuhot Juorkunassa

Kesäkuinen Paula-rajuilma kaatoi puita kuin tulitikkuja Pohjois-Suomessa – tuhoalueiden laajuus näkyy helikopterista käsin

Pohjois-Suomen metsissä ei ole puita tuhonneen Paula-rajuilman jälkeen hiljaista. Metsähallitus tutkii Koillismaan, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan metsien tuhoja nyt helikopterilla.

Paula-myrskyn tuhoja Taivalkoskella metsässä

Pariskunta teki riskianalyysin ennen metsään menoa, mutta silti rajuilma vei melkein hengen: "Tajusin, että tapahtuu se kaikkein pahin"

Anu ja Markku Suomalainen olivat metsässä suunnistamassa, kun Paula-rajuilma iski. Kuin ihmeen kaupalla Suomalaiset pääsivät metsästä vahingoittumattomina. Nyt he kertovat kokemuksestaan ja siitä, miten huolehtia turvallisuudesta luonnossa liikkuessa.

Sähkölinjan päälle kaatunut mänty.

Rajuilmojen aiheuttamista metsätuhoista tuli kallis sekasotku – korjaaminen on hidasta, kallista ja vaarallista

Juhannusviikon rajuilmojen tuhoja korjataan Kainuun ja Koillismaan metsissä pitkään. Metsätuhojen korjaaminen on hankalaa ja aikaa vievää. Toisiinsa sotkeutuneet puut aiheuttavat voimakasta vääntöä, joten puiden korjaaminen käsin on vaarallista.

Paula-rajuilman tuhoja Puolangan Suolijärvellä kesäkuussa 2021

Paula-myrskyn aiheuttamia vikoja korjataan vielä useita päiviä Koillismaalla

Vikoja korjataan muun muassa Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Kuusamossa. Myrskytuhojen laajuus ja paikoitellen erittäin hankalat maasto-olosuhteet maastossa hidastavat korjaustöitä.

Kaatuneita puita tien molemmin puolin Rokualla.

Koillismaalla raivataan vielä torstainakin alkuviikon rajuilman jälkiä – sähkökatkokset voivat paikoin jatkua päivien ajan

Oulu–Koillismaan pelastuslaitos jatkaa jo toista vuorokautta rajuilman raivaustöitä Koillismaalla. Keskiviikkona tehtäviä oli satoja. Sähkökatkoja on vielä etenkin Koillismaan kunnissa. Oulussakin kadut ovat vielä tulvineet, kun vettä on alkuviikosta riittänyt.

Rajuilma tuhosi sähkölinjan kahden kilometrin matkalta

Katso miten rajuilma tuhosi metsää ja runteli retkeilyalueen – Koillismaalla ja Kainuussa poikkeukselliset tuhot

Tiistain ukkosrintaman tuulet tuhosivat metsää, rakennuksia, sähkölinjoja ja Taivalkosken maamerkkinä olleen valtavan kuusen. Kainuussa sähkölinjan tuho on harvinainen. Koillismaalla pelastuslaitos oli keskiviikkona täystyöllistetty.

Myrskytuhoja Oulussa.

Tiistain ukkosmyräkässä oli myrskytuulilukemia puuskissa – Taivalkoskella tuulen nopeudeksi mitattiin 27 metriä sekunnissa

Myös Kuusamon Rukalla, Vaalassa ja Oulun vihreäsaaressa tuuli oli todella kovaa. Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikoksi Pohjois-Pohjanmaalle ei ole luvassa alkuviikon kaltaisia myräköitä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle