Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies seisoo maanjäristyksessä romahtaneen talon raunioissa.

Afganistanin hallinto vetoaa kansainväliseen apuun – syrjäseudulla sattunut maanjäristys laittaa koetukselle avustajien voimavarat

YK, EU ja naapurimaat ovat vastanneet avunpyyntöön. Videolla maanjäristyksen uhrit kertovat tuhon hetkestä varhain keskiviikkona.

Naisia Burkhassa Kabulissa.

Afganistanin naisankkurit eivät suostu peittämään kasvojaan tv-lähetyksissä – esiintyjät uhmasivat Taliban-hallinnon uutta kieltoa

Tv-ankkurit esiintyivät tänään ilman huntua muutamilla isoilla tv-kanavilla uudesta määräyksestä huolimatta. Yhä uusiin ohjeisiin alistuminen tietää naisten mukaan lisää rajoituksia ja jopa töiden loppumista.

Tulipalo Rautpohjan paperikontehtaalla Jyväskylässä. Kuva on otettu Vesangantieltä, jolle näkyi kauempana palavan tehtaan savunmuodostusta.

Lauantai 7.5.2022 (radio)

Jyväskylän tulipalo. Suomen Nato-päätös. Tulkkipula. Afganistanin naiset. Äitienpäivä. Sää.

Burkhaan pukeutunut nainen katsoo näyteikkunaa.

Talibanin johtaja määräsi naiset käyttämään burkhaa Afganistanissa

Naisten pitää käyttää kasvot ja ja vartalon peittävää asua julkisilla paikoilla.

Afganistanilainen nuori käyttää TikTok sovellusta.

Taliban kieltää TikTokin ja suositun PUBG-nettipelin – "Se estää nuorten harhaan johtamisen"

TikTok ja PUBG ovat olleet tärkeitä monille nuorille afganistanilaisille sen jälkeen kun taliban nousi valtaan elokuussa ja kielsi monia muita viihdemuotoja.

Huumeriippuvaisia hoidetaan rukoilemalla vankilassa Kandaharissa, Afganistanissa.

Yle vieraili Talibanin vankilassa Kandaharissa, missä liike väittää hoitavansa huumeriippuvaisia rukouksien voimalla

Taliban kielsi huumeet oopiumviljelyn kärkimaassa Afganistanissa viime viikolla. Vielä tammikuussa unikkopeltoja ja oopiumbasaareja katsottiin läpi sormien.

Koululaisia luokkahuoneessa.

Tyttökoulut avattiin hetkeksi ja pantiin heti kiinni Afganistanissa – "Oppilaat itkevät eivätkä halua lähteä luokasta"

Toisen asteen oppilaitosten avaaminen tytöille on ollut länsimaiden ehtona ulkomaisen avun toimituksille. Taliban ei ole kertonut syytä koulujen sulkemiselle.

14-vuotias Madina opiskelee afganistanilaisessa yksityiskoulussa ja aikoo insinööriksi.

Yle vieraili Afganistanissa yksityisessä tyttöjen koulussa – opettaja: "Emme pelkää Talibania"

Afganistanissa tyttöjen yksityiset koulut ovat yhä auki, mutta kaikilla ei ole varaa niihin. Monien tyttöjen vanhemmat myös kieltävät koulunkäynnin. Taliban on luvannut avata kaikki julkiset koulut maaliskuussa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu Pittsburghissa Pennsylvanian osavaltiossa.

USA:n presidentti Joe Biden määrää Afganistanin jäädytetyt miljardit humanitaariseen apuun ja syyskuun terrori-iskujen uhreille

Yhdysvalloissa on Afganistanin varoja seitsemän miljardin dollarin edestä. Äärijärjestö Taliban on vaatinut varojen vapauttamista Afganistanin humanitaarisen tilanteen lievittämiseksi.

Vartija viljasäkkien luona Afganistanissa.

Uutuuskirja Afganistanista: Sotaa ei voi voittaa, jos ei tunne vihollista – Yhdysvallat jahtasi Osama bin Ladenin haamua kaksi vuosikymmentä

Yhdysvallat kävi Afganistanissa monin tavoin kaoottista sotaa, jolta puuttui alun jälkeen selvä tavoite, analysoi palkittu amerikkalaistoimittaja Craig Whitlock uudessa kirjassaan.

Maija Liuhto haastattelee Talibanin ulkoministeriön tiedottajaa naisten oikeuksista Kabulissa, Afganistanissa tammikuussa 2022.

Yle tapasi Kabulissa Talibanin tiedottajan – hipsterilasit sujahtivat taskuun ennen haastattelua

Afganistanin Taliban-hallinto on neuvotellut kansainvälisen yhteisön kanssa Norjassa. Ulkoministeriön tiedottaja Abdul Qahar Balkhi korosti Kabulissa pakotteiden satuttavan vain tavallista kansaa.

Afganistanin romahtaminen lisäisi pakolaisuutta

Asiantuntija Oslon-neuvotteluista: Länsi ei ole tunnustamassa Afganistanin Taliban-hallintoa, vaan tunnustelee, kuinka tulla toimeen sen kanssa

Taliban neuvotteli länsimaiden ja avustusjärjestöjen kanssa Oslossa. Asiantuntija Olli Ruohomäen mukaan neuvotteluissa haettiin askelmerkkejä siihen, kuinka Taliban-hallinnon kanssa voisi toimia.

Talibanin ulkoministeri Amir Khan Muttaqi neuvottelupöydän ääressä.

Taliban-neuvotteluiden viimeisenä päivänä Oslossa pöydällä oli humanitaarinen apu ja tyttöjen koulunkäynti

Norjan pääministerin mukaan Taliban-neuvotteluissa korostettiin muun muassa tyttöjen kouluunpääsyn tärkeyttä. Talibanin ulkoministeri sanoi olevansa tyytyväinen neuvottelujen antiin.

Talibanin ulkoministeri Amir Khan Muttaqi.

Taliban pääsee Oslossa ensimmäistä kertaa lännen neuvottelupöytään – Norja haluaa estää Afganistanin humanitaarisen katastrofin

Kolmepäiväisen kokouksen asialistalla ovat ainakin ihmisoikeudet ja humanitaarinen apu. Kokouksen vastustajat eivät halua talibaneja Norjaan.

Sairaanhoitaja tarkastaa pienen lapsen kuntoa terveysasemalla Afganistanissa.

Ambulanssissa ei ole bensaa eikä leikkaussalissa sähköä – afganistanilaiset äidit kantavat pommitetulle klinikalle 20–30 aliravittua vauvaa päivässä

Afganistanilaisessa terveyskeskuksessa sodan uhrit vaihtuivat nälkiintyneisiin lapsiin. Klinikan ulkomainen rahoitus loppui Talibanin noustua valtaan, mutta potilaita tulisi ovista ja ikkunoista.

Samad Ali Moradi puhuu mikrofoniin tietokoneensa äärellä.

Taliban poisti oppikirjat Afganistanin verkosta – tamperelaislääkäri Samad Ali Moradi päätti auttaa lapsia etäopetuksella

Taliban-liikkeen valtaannousun jälkeen Afganistanista on paennut joukoittain koulutettuja ihmisiä, kuten opettajia. Kaikki tytöt eivät pääse kouluun. Tamperelainen Samad Ali Moradi kokoaa yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa nettiin etäopetukseen sopivia työkaluja.

Fereshta Sadeqi myy kirjoja Kabulin keskustassa Talibanin taistelijoiden keskellä.

Rahapula ajaa naisia epätoivon partaalle Kabulissa – "Ehkä joudun pian myymään lapseni", sanoo neljän lapsen yksinhuoltaja Ylelle

Naisten oikeuksia on rajoitettu Talibanin tultua valtaan Afganistanissa. Kabulissa naisia huolettaa eniten toimeentulo, kun kansainväliset pakotteet ovat ajaneet maan taloudelliseen kriisiin.

Kolme naista burkat päällä auton lavan kyydissä.

Taliban-liike myllää juuri nyt Afganistanin yhteiskuntaa – tällaisia muutoksia he ovat tehneet

Taliban-järjestö yrittää juuri nyt muuttua vallan kaapanneesta kapinallisjoukosta maata johtavaksi hallintoelimeksi.

 EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Afganistanin romahdus huolestuttaa jo naapurimaita

Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa järjestetään pikavauhtia koolle kutsuttu konferenssi. Taliban-hallinnon pääministeri vakuuttaa liikkeen rauhantahtoa.

Kaksi pahoinpideltyä toimittajaa näyttää vammojaan takaapäin katsottuna.

Talibaneja on nähty viihdeohjelmissa, mutta samalla Afganistanin sananvapaus kaventuu – he voivat tehdä mitä huvittaa, kertoo toimittaja Ylelle

Afganistanin nuori sukupolvi on pakottanut Talibanin muuttamaan suhtautumistaan mediaan. Toimittajat kertovat jatkavansa työskentelyä pelon ilmapiirissä.

Öljyvärimaalaus

Tuhannet pyrkivät pakoon Afganistanista – Heidän joukossaan on Suomi-neidon suomalaissotilaille maalannut kuvataiteilija

Qais maalasi vuosikausia tauluja pohjoisafganistanilaisessa Camp Northern Lightsissa suomalaisille rauhanturvaajille. Kun talibanit nousivat valtaan, hän kätki taulunsa. Nyt hän myy perheen omaisuutta ostaakseen ruokaa lapsilleen.

Taliban sotilaita auton kyydissä.

Länsimaat vaativat Afganistania tutkimaan tiedot teloituksista ja katoamisista

Tuoreen raportin mukaan yli 100 turvallisuusjoukkoihin, poliisiin tai tiedustelupalveluun kuulunutta on kadonnut tai kuollut sen jälkeen kun he joko antautuivat tai joutuivat muuten talibanien käsiin Afganistanissa.

Nuori lapsi myymässä popcornia, odottamassa asiakkaita kadulla Kabulissa.

Kansainvälinen Punainen Risti Ylelle: Afganistan on luhistumisen partaalla – avustusjärjestöt yrittävät estää katastrofin

Afganistanin siirtyminen Taliban-hallinnon valtaan on romahdattunut maan talouden. Kansainvälinen punainen risti ICRC ja muut auttajat yrittävät nyt pelastaa afganistanilaiset nälänhädältä ja terveydenhuollon tuhoumiselta.

Talibanin lippu USAn lähetystön muurissa.

Qatar muuttaa Talibanien valtaamaan Yhdysvaltain suurlähetystöön Afganistanissa – "Ainoa tie eteenpäin on tehdä yhteistyötä Talibanin kanssa"

Tänään julkistetutun sopimuksen myötä Qatar alkaa edustaa Yhdysvaltoja Afganistanissa. Monien länsimaiden tavoin Yhdysvallat ei tunnusta elokuussa valtaan noussutta Taliban-hallintoa.

Afganistan on humanitaarisen kriisin edessä

Talvi tulee Afganistaniin, ja väestöä uhkaa humanitaarinen painajainen – epätoivoiset ihmiset kasvattavat unikkoa tai jopa myyvät lapsiaan

Kun ääri-islamilainen Taliban kaappasi vallan elokuussa, Afganistanin talous romahti. Maailman ruokaohjelma WFP arvioi, että yli puolet väestöstä tarvitsee tulevana talvena ruoka-apua.

Maan sisäisten pakolaisten leiri Kabulissa Afganistanissa

YK:n pakolaisjärjestö: Afganistanissa on pian yli 24 miljoonaa humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä

Avulla on kiire, koska maassa on pian talvi. Pakolaisjärjestö UNHCR on arvioinut, noin 50 000 afganistanilaista maan muilta alueilta jätti kotinsa ja pakeni pääkaupunki Kabuliin.

Räjähdyksessä loukkaantuneita siirretään sairaalaan.

Kabulissa kaksi räjähdystä ja tulitusta sotilassairaalan läheisyydessä – Isis-K iski samaan sairaalaan vuonna 2017

Talibanin mukaan räjähdysten kohteina olivat siviilit. Ainakin 25 ihmistä kuoli ja 50 haavoittui aamulla paikallista aikaa tapahtuneessa välikohtauksessa.

Turvapaikanhakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella 2. helmikuuta 2016.

Court orders Migri rethink on Afghan asylum seekers

The Supreme Administrative Court ruled that the Immigration Service must re-examine applications as conditions in Afghanistan have significantly worsened.

Sotkettuja julisteita naisista.

Talibanin valtaannousu koettelee Afganistanissa myös partureita ja kampaamoita – ihmiset varovat nyt muodikkuutta

Talibanin ensimmäisen valtakauden aikana näyttävät kampaukset olivat kiellettyjä, minkä lisäksi miehiä vaadittiin kasvattamaan parta. Naisten oli puolestaan käytettävä peittävää burkhaa.

Två kvinnor sitter på en bänk i ett sjukhus med sina barn.

Foreign ministry survey on Afghan aid reveals party splits

While many said efforts to reduce poverty and inequality were important, most did not see development programmes as efficient or effective.

Finländska soldater hjälper människor på Kabuls flygplats.

Haavisto: Suomen osallistumisesta Afganistanin operaatioon tehdään selvitys – vasemmistoliiton Saramo: "Kävimme sotaa, miksi?"

Eduskunnassa keskusteltiin pääministerin ilmoituksesta Afganistanin tilanteesta. Suomen osallistuminen 20 vuotta kestäneeseen operaatioon sai surkean lopun. Operaatiosta pyritään ottamaan opiksi.

Isä pitää noen likaamaa lastaan sylissa Kabulin pakolaisleirillä.

Kabulin pakolaisleirillä moni saa syödäkseen vain kuivia leivänpaloja – teltassa asuva leski Ylelle: ”Muuta toivoa ei ole kuin Allah”

Afganistanin humanitäärinen kriisi syvenee. Vain viisi prosenttia väestöstä saa tarpeeksi ruokaa, eikä talven tuloon ole varauduttu. Ylen toimittaja vieraili Kabulissa maan sisäisten pakolaisten leirillä syyskuun puolivälissä.

Valkoasuinen parrakas mies mikrofoniin, radiopuhelin toisessa kädessään, Vieressä seisoo kaksi tummiin asuihin pukeutunutta miestä rynnäkkökiväärien kanssa.

Talibanin ja EU:n edustajat keskustelivat ensi kertaa Qatarissa – Samaan aikaan EU lupasi miljardin hätäavun Afganistaniin ja naapurimaille

EU:n ja Yhdysvaltain yhteinen valtuuskunta osallistui keskusteluihin Dohassa. EU korostaa, että neuvottelut eivät merkitse Taliban-hallinnon tunnustamista.

muslimeja

Tuhoisa moskeijaisku Afganistanissa – jopa yli sata kuolonuhria ja loukkaantunutta

Afganistanissa pohjoisessa Kunduzissa moskeijaan kesken perjantairukouksen tehty pommi-isku voi olla pahin sitten Talibanin viimeisimmän valtaannousun.

Afganistanilaista naistoimittajaa ei pelota haastatella Talibanin johtajia

Kabulilainen naistoimittaja juonsi ohjelmaa naisten oikeuksista, nyt hän haastattelee Talibanin johtajia vaikka pelkää – "Haluan tehdä töitä"

Taliban on alkanut rajoittaa naisten ja tyttöjen oikeuksia työntekoon ja opiskeluun. Toimittaja Shamla Niazi ei näe itselleen tulevaisuutta Afganistanissa, jos hän ei saa enää tehdä töitä.

USA:s försvarschef Mark Milley, under en presskonferens om Afghanistan den 1 september.

Kongressi hiillosti USA:n armeijan johtoa sotkuisesta Afganistan-vetäytymisestä – kenraalit ja puolustusministeri: Talibanin nopea valtaannousu yllätti

Armeijan kenraali Mark Milley oli kongressin tulilinjalla myös puheluista, joita hän soitti ex-presidentti Donald Trumpin virkakauden lopulla Kiinan armeijalle. Puheluissa Milley vakuutti, ettei Yhdysvallat aio hyökätä Kiinaan.

Kenraali Mobin

Kenraali Mobin on talibanjohtaja ja sometähti, jonka kanssa vanhoilliset haluavat selfien – tällaista on Talibanin levittämä propaganda

Sotaa ei Afganistanissa enää pitkiin aikoihin käyty vain aseellista voimaa käyttämällä. Nyt Taliban jatkaa mielipiteiden muokkaamista muun muassa Twitterissä ja YouTubessa.

Nuoria Afganistanilaisia turvapaikanhakijoita

Afghans in Finland face an uncertain future

Following the chaotic withdrawal of western coalition forces from Kabul last month, Afghans in Finland face life in limbo.

Afganistanilaiset tytöt kuuntelevat valmentajan neuvoja.

Mittava pelastusoperaatio onnistui – Afganistanin tyttöjen jalkapallomaajoukkueen pelaajat saivat turvapaikan Portugalista

Soccer Balls -pelastusoperaatio yhdisti maailmaa. Onnistuneen pelastustehtävän myötä 80 Afganistanista pois pyrkinyttä ihmistä sai turvapaikan.

Ulkoministeri Haavisto kommentoi YK:n Afganistan-keskusteluja

YK:ssa vieraileva ulkoministeri Haavisto: “Nyt pitää miettiä, mitä voidaan tehdä ison kriisin estämiseksi Afganistanissa”

Afganistanin tilanne, ilmasto, ihmisoikeudet ja korona ovat dominoineet YK:n yleiskokouksen reunamilla tapahtuvia keskusteluja. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Afganistanin suhteen olennaista on nyt estää humanitaarisen kriisin kehittyminen, vaikka ääri-islamilaista Taliban-hallintoa ei tunnustetakaan.

Afganistanilaiset naiset osoittavat mieltään.

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Talibania vakavista rikkomuksista – huoli naisten sulkemisesta yhteiskunnan ulkopuolelle kasvaa

Afganistanissa näkyy lisää merkkejä siitä, että Taliban-liike muutospuheistaan huolimatta on rajoittamassa naisten oikeuksia tiukasti. Naiset ovat joutumassa sivuun työelämästä ja yläkouluihin pääsee toistaiseksi vain poikia.

Anonyymisti kuvattu afgaaninainen ja lapsi kadulla

Elämä evakuoinnin jälkeen – "Tärkeintä on nyt opiskella suomea ja päästä kuntosalille", kertoo Kabulista päiväkirjaa kirjoittanut nainen

Suomeen evakuoitu afganistanilainen nainen aloittelee uutta arkea Helsingissä. Elokuussa hän kuvasi Ylelle päiväkirjoissaan Kabulissa syntynyttä paniikkia ja pelottavaa pakoaan. Nyt hän on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Kabulissa elämä palaa kaduille

Kabulin kaduilla totutellaan uuteen normaaliin, talouden romahtaminen on saanut monet epätoivon valtaan

Talibanin valtaa on kestänyt Afganistanissa nyt noin kuukauden. Yle vieraili Kabulin Chicken Streetillä, jossa kauppa ei käy, eikä kauppiailla ole enää varaa maksaa kiinteistöjen vuokria.

Nuoret afganistanilaiset nauttivat karusellin kyydissä.

Toimittajalta: Epätoivo järkytti Kabulin lentokentällä kuukausi sitten, mutta nyt kaduilla ​kulkee naisia ilman burkaa – ristiriidat ovat osa Afganistania

Kabulilaiset ovat tottuneet sopeutumaan sekasortoon ja uusiin hallitsijoihin, sillä muuta he eivät voi, kirjoittaa Afganistanista palannut Ylen Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto.

Taliban-ministeri torjuu huhut haavoittumisestaan

Onko Afganistanissa noussut valtaan vanha kaarti vai "uusi Taliban"? Tutkijan mukaan viestit Afganistanista ovat ristiriitaisia

Afganistanin väliaikaisen hallituksen kokoonpanon on nähty todistavan vanhoillisten paluusta valtaan. Tutkija Olli Ruohomäki muistuttaa kuitenkin, että julkisivun takana kytee Talibanin poliittisen johdon ja sotapäälliköiden erimielisyys maan suunnasta.

Antti Kurosen reportaasi Afganistanista

Yle vieraili Afganistanissa kansainvälisten joukkojen hylkäämässä tukikohdassa – nyt leiriä hallitsee Taliban, katso raportti paikan päältä

Valtavassa sotilasleirissä Camp Marmalissa oli myös suomalaisjoukkoja. Kun kansainväliset joukot vetäytyvät Afganistanista, alue jäi tyhjilleen. Ylen toimittaja Antti Kuronen kävi katsomassa, miltä leirillä näyttää nyt.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle