Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ett röd-vitt kryssningsfartyg ute på havet nära en hamn.

Matkustajien määrä laivoilla kasvaa, mutta uusi ilmiö sumentaa kesän ennustamista: matka varataan jopa vasta samana päivänä

Esimerkiksi Eckerö Linen mukaan huhtikuussa oli matkustajia jo lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa keväällä 2019.

Kaksi Viron merivoimien tummansiniseen asepukuun pukeutunutta nuorta miestä seisoo laivan kannella.

Virossa alkaa maan historian laajin sotaharjoitus – Suomesta mukana 240 hengen osasto

Siili 2022 -sotaharjoitukseen osallistuu lähes 16 000 sotilasta ja yksitoista maata. Ukrainan sota ei muuttanut harjoituksen sisältöä, mutta kasvatti mukaan halunneiden maiden määrää.

Kuvakoosteessa Viron, Norjan ja Tanskan Nato-joukkoja.

Norja ei halua provosoida Venäjää, ydinaseet ja Nato-tukikohdat eivät puhuta virolaisia ja Tanskassa ihmetellään, eikö Suomi jo ole Natossa

Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa eletään ratkaisevia hetkiä. Selvitimme, miten jäsenyys näkyy Virossa, Tanskassa ja Norjassa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Valtiovierailut aiheuttavat lyhyitä liikennekatkoksia Helsingin keskustassa

Polisiin mukaan liikenteen katkokset ajoittuvat kello 14–22 välillä, kun työvierailulla olevat Viron presidentti ja Iso-Britannian pääministeri siirtyvät tapaamisiin eri paikkoihin.

Kaja Kallas.

Viron pääministeri Kaja Kallas: "Venäjän uhkauksia ja provokaatioita ei kannata pelästyä"

Suomessa pikavierailulla käynyt Viron pääministeri sanoo maansa tottuneen Venäjän tapaan toimia. – Myös Suomi voi olla asian kanssa ok, sanoo Kaja Kallas.

Silmälasipäinen nuori tummatukkainen nainen katsoo kameraan taustallaan Tallinnan kaupunki.

Viron poliisi varautuu levottomuuksiin venäläisenä voitonpäivänä – "Toukokuun yhdeksäs jakaa sukuani", kertoo venäjänkielinen Mira Ralli, 20

Tuoreen lain mukaan Virossa ei saa kokoontua käyttäen Venäjää tukevaa symboliikkaa. Poliisin mukaan 9. toukokuuta on kuitenkin odotettavissa provokaatioita ja yhteenottojen vaara on todellinen.

Kuvassa Ukrainan kansalliskaartiin kuuluvat panssarijoukot harjoittelevat ennen Harkovan rintamalle lähtemistä.

Pieni Viro on aseistanut Ukrainaa ahkerammin kuin useimmat muut maat – selvitimme, millaista aseapua Ukraina on saanut lännestä

Yle sai käyttöönsä tuoreet tiedot Ukrainan asetoimituksiin käytetyistä rahoista. Erityisesti itäisen Keski-Euroopan ja Baltian maiden panostukset aseapuun herättävät huomiota.

Iso rivi päällekkäisiä mustia urheilukasseja joista osassa on valkoista numerointia.

Virossa takavarikoitiin 3,5 tonnia kokaiinia – arvo katukaupassa olisi tullin mukaan puoli miljardia euroa

Kokaiinilasti löytyi Tallinnan koillispuolelta Muugan satamasta. Viron tulli sai vinkin huumeista Suomen tullilta ja Hollannin poliisilta.

Sotilaita hiekkatöyräällä meren rannalla ja laiva takana merellä.

Nato-jäsenyys tarkoittaisi Suomelle todennäköisesti joukkojen lähettämistä Baltiaan sekä ilmavalvontaan osallistumista

Viron puolustusministeri Kalle Laanet näkisi mielellään Suomen uudet hävittäjät valvomassa Viron ilmatilaa. Suomen ei kuitenkaan odoteta ottavan täyttä vastuuta Baltian maiden puolustamisesta.

Suomen puolustusvoimien sotilaat kantava droonia.

Suomea on seurattu Virossa ja Ruotsissa silmä kovana koko kevään, johtaja Kristi Raik selonteosta: Tie kohti Nato-hakemusta näyttäisi etenevän 

Virossa on tehty johtopäätös, että Suomi tekee parhaillaan perusteellisia valmisteluja Natoon hakemiseksi.

Ihmisä kadulla kulkemassa.

Tallinnassa HSL-matkakortti kelpaa jo maksuksi liikennevälineissä, pankkikorttikin käy – pääkaupunkiseudulle korttimaksu tulee vasta kesällä 2023

HSL:n tavoitteena on uusia kaikki kortinlukijat kesään 2023 mennessä. Ensi vuonna sekä asukkaat että kotimaiset ja ulkomaalaiset matkailijat voisivat maksaa matkansa lähimaksulla, esimerkiksi pankkikortilla.

Ukrainalaiset sotilaat laukaisee haupitseja sotaharjoituksessa.

Viron lahjoittamat suomalaisperäiset kenttätykit saapuneet Ukrainaan – Tšekki antoi panssarivaunuja

Viro on jälleen lähettänyt Ukrainaan aseita puolustustaistelun avuksi. Uusimpaan avustuserään kuuluvat myös kenttätykit, jotka Viro oli saanut aikoinaan Suomelta. Ukrainaan on lähettänyt aseita moni muukin maa, sekä uutta että vanhaa kalustoa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli ulkoasianvaliokunnan kokouksessa kuultavana asiantuntijana maaliskuussa.

Suomi valmistelee venäläisdiplomaattien karkotusta – EU-maat antavat nyt lähtöpasseja venäläisdiplomaateille

Tanska ja Ruotsi syyttävät venäläisiä diplomaatteja vakoilusta ja antavat lähes 20:lle lähtöpassit. EU-maat ovat kertoneet diplomaattien karkotuksista sen jälkeen, kun Butšan kaupungista Ukrainasta paljastui siviilien joukkohauta.

Tallink Siljan M/S Isabelle Turun korjaustelakan kuivatelakalla huollettavana.

Tallink vuokraa Isabelle-aluksen pakolaisten majoituskäyttöön

Laivayhtiön mukaan Riika-Tukholma-reittiä ei avata tänä kesänä lainkaan.

Rain Kooli

Tallinnan lähiöt köyhtyvät ja venäjänkielistyvät – ja se tekee niiden asukkaista alttiimpia Venäjän vaikuttamiselle

Arkea maailmalta: Venäjänkieliset ja pienituloiset elävät Virossa yhä enemmän omissa maailmoissaan, kirjoittaa Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Helsingin käräjäoikeus 8. joulukuuta.

Historiallisen suureksi kuvatun huumejutun käsittely alkoi Helsingissä – yli sata kiloa amfetamiinia kätkettiin viljasiiloon, käsittelypäiviä yli 90

Rikolliset salakuljettivat satoja kiloja huumeita Suomeen virolaisen pöytälaatikkofirman nimissä multa- ja grillihiilikuormiin piilotettuna. Huumeet varastoitiin viljasiiloon Pohjois-Karjalaan.

Tanja Podolskaja sylissään poikansa Daniel toppatakeissa puistonpenkillä.

Ukrainan pakolaiset saavat Virossa työluvan alle tunnissa, Suomessa paperisota kestää viikkoja – harkovalainen nainen sai töitä Pärnussa heti

Viroon on saapunut 27 000 Ukrainan pakolaista. Heistä melkein puolet on anonut ja saanut oleskelu- ja työluvan. Yksi työllistyneistä on Tetiana Podolskaja, joka pakeni Pärnuun poikansa kanssa.

THeMIS-vaunu ja sen ohjaaja.

"Ei tarvitse kahvitaukoja" – puolustusvoimat esitteli miehittämättömän maa-ajoneuvon ja dronen yhteistoimintaa tiedustelussa

Tavoitteena on parantaa ihmisen ja koneen välistä yhteistoimintaa. Onnistuminen vaativissa suomalaisissa olosuhteissa edellyttää korkeatasoista tiedonsiirtoteknologiaa, jossa suomalainen osaaminen on puolustusvoimien mukaan maailman huippua.

Korkeimman hallinto-oikeuden kyltti Fabianinkadulla Helsingissä 15. lokakuuta 2019.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valituksen virolaisen sarjavalittajan apteekkiluvasta

KHO:n mukaan Fimea oli arvioinut virheellisesti Suomesta apteekkilupia hakeneen virolaisproviisorin työuraa. Toisessa EU-jäsenvaltiossa hankittu työkokemus oli huomioitava yhdenmukaisesti.

Mustiin vaatteisiin pukeutunut vanhempi nainen pitää punaisia neilikoita ja heiluttaa Venäjän lippua aurinkoisena kevätpäivänä virolaisessa Kohtla-Järven kaupungissa.

Analyysi: Venäjän hyökkäys Ukrainaan yllätti Viron venäjänkieliset – nyt yhä useampi kääntää selkänsä Putinille ja Kremlin propagandalle

Moni vironvenäläinen on ainakin osittain uskonut Vladimir Putiniin ja Venäjän televisioon. Nyt valtaosa heistä on ymmällään, mutta osa pysyy putinisteina, kirjoittaa Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli.

Savua nousee Kiovan yllä.

Baltian maat haluavat Ukrainaan lentokieltoalueen – Nato vastustaa, koska ilmatilan vahtiminen johtaisi sotaan Venäjän kanssa

Muut Nato-maat ovat suhtautuneet lentokieltoalueen perustamiseen hyvin kielteisesti, sillä se saattaisi johtaa sodan leviämiseen Ukrainan ulkopuolelle.

Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik.

Ykkösaamussa Kristi Raik – mitä haluat kysyä Viron ulkopoliittisen instituutin johtajalta?

Viro on ilmoittanut hyväksyvänsä Suomen mahdollisen Nato-hakemuksen nopeasti, jos Suomi sellaisen tekee. TV1:n ja Yle Radio 1:n Ykkösaamussa virolaista ajattelua avaa Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik.

Ukrainan sotaa paenneita ihmisiä jonottaa Pasilan poliistalolle

Länsisatama täyttyy ukrainalaisista, joita saapuu Helsinkiin viikossa jopa yli 3 000 – heitä varten avattiin oma palvelupiste

Virosta tulevilla matkustajalaivoilla saapuu Suomeen päivittäin satoja sotaa pakenevia ukrainalaisia. Pelkästään avustusmatkojen kautta Tallink Siljan laivoilla on tähän mennessä Suomeen tullut noin 4 000 ukrainalaista.

hävittäjä

Viron parlamentti vaatii lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle

Lisäksi kansanedustajat peräänkuuluttivat muun muassa Venäjän ja Valko-Venäjän asettamista kauppasaartoon.

Mies Tallinnan kadulla maski kaulallaan.

Viro luopui lähes kaikista koronarajoituksista, vain maskipakko jäi voimaan – professori: ihmisten täytyy ottaa vastuu terveydestään

Koronapassia ei enää vaadita ja aukiolorajoituksista on luovuttu kaikkialla Virossa. Julkisissa sisätiloissa täytyy edelleen pitää maskia. Virologian professori pitää myös maskipakkoa tarpeettomana.

USAn ulkoministeri Antony Blinken ja Viron pääministeri Kaja Kallas.

Analyysi: Baltian maat toivovat pysyviä amerikkalaisjoukkoja ja varautuvat sodanjälkeiseen Venäjään

Baltian maat uskovat Venäjän uhan palaavan – ehkä entistä pahempana – Ukrainan sodan jälkeen. Turvaa etsitään Yhdysvaltain joukoista ja Saksasta.

Pitkätukkainen nainen sinisessä mekossa valkoinen saali olkapäilläkohtaa mustaan takkiin pukeutuneen naisen Tallinnan vanhankaupungin sisäpihalla.

Analyysi: Korona ja matkustuskiista haihtuivat Suomen ja Viron suhteista, virolaisia kiinnostaa nyt lähinnä Suomen Nato-jäsenyys ja energiayhteistyö

Pääministeri Kaja Kallas korosti Sanna Marinin Viron-vierailulla että Naton ovi on Suomelle apposen auki. Vaikkei jäsenyys toteutuisikaan, keskinäinen sotilaallinen yhteistyö tullee tiivistymään.

Pääministeri Sanna Marin ja Viron pääministeri Kaja Kallas yhteisessä tiedotustilaisuudessa Tallinnassa Virossa.

Marin: EU keskustelee "varmasti" uusista pakotteista, Kallas: Viro hyväksyisi Suomen Nato-hakemuksen heti – lue tärkeimmät tärpit pääministereiden tapaamisesta

Viron pääministeri Kaja Kallaksen mukaan Nato on puolustusliitto eikä uhkaa ketään. Hänen mukaansa Venäjän uhkaukset jäsenyyden seurauksista ovat perusteettomia.

Betoniharkoista ladottu kellarin seinä jossa on oviaukko josta näkyy valaistu sorapohjainen tila ja useita vanhoja tuoleja.

Ukrainan kaupunkien tuhoaminen avasi Viron silmät väestönsuojelunsa rappiolle – yleisiä väestönsuojia ei ole, talojen kellarit eivät täytä vaatimuksia

Väestönsuojien rakentamista on pidetty liian kalliina ja neuvostoaikaiset väestönsuojat ovat päässeet ränsistymään. Pelastusviraston mukaan myös kansalaisten varautumistaidot ovat olleet puutteellisia.

Kenttähaupitsi 122 H 63.

Suomi antamassa Viron tykeille vientiluvan – hallitus päättämässä suojavarusteiden lähettämisestä Ukrainaan

Ylen tietojen mukaan hallitus kokoontuu tänään sunnuntaina ylimääräiseen istuntoon päättämään luotiliivien ja kypärien sekä kenttäsairaalan lähettämisestä Ukrainaan.

Aeroflotin toimisto.

Baltian maat kieltävät ilmatilansa käytön venäläiskoneilta – Suomessa asiasta ei ole tehty päätöksiä

Viron pääministeri Kaja Kallas kertoi Viron sulkevan maan ilmatilan venäläiskoneilta. Samalla hän kehotti muita EU-maita toimimaan samoin.

Halonen ja Putin tammikuussa 2012.

Analyysi: Hyväuskoinen Suomi ja inhorealistinen Viro tulkitsivat Putinin Venäjää jo vuosia hyvin eri tavalla

Nyt ei enää ole epäselvää, kummalla puolella Suomenlahtea oli lopulta oikeampi käsitys Putinista, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Jens Stoltenberg

Nato ottaa käyttöön osan nopean toiminnan joukoistaan – Stoltenberg: Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut

Sotilasliitto Nato on keskustellut Ukrainan tilanteesta hätäkokouksessa, joka kutsuttiin koolle koska Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Stoltenberg oli kutsunut kumppanimaat Ruotsin ja Suomen mukaan kokoukseen.

Maastopukuisia sotilaita vihreissä bareteissa hihassa Viron sinimustavalkoinen lippu ja rintapielessä Ukrainan lipun sinikeltaiset värit.

Hyökkäys Ukrainaan synkensi Viron itsenäisyyspäivän – maa pyysi Natolta artikla 4:n käyttöönottoa, lisää Nato-joukkoja saapumassa lähipäivinä

Ukrainan sota on muuttanut dramaattisesti Naton suhtautumista Baltian puolustukseen. Puolustuksen heikoin lenkki on Venäjän ja Valko-Venäjän saartama kapea maayhteys muualle Eurooppaan.

Kenttähaupitsi 122 H 63.

Suomesta Viroon viedyt haupitsit soveltuisivat panssarintorjuntaan Ukrainassa – Puolustusvoimat saattaa korvata haupitsit muilla järjestelmillä

Viro on pyytänyt Suomelta ja Saksalta lupaa luovuttaa Suomesta ostettuja haupitseja Ukrainaan. Haupitsit on valmistettu Neuvostoliitossa, mutta Suomi osti ne Saksasta.

Silmälasipäinen nuori vaaleatukkainen nainen hymyilee kameraan takanaan tilastotietoa Viron koronatilanteesta.

Ensi maanantain piti olla Viron vapauden päivä – toisin kävi: sairaalat täyttyivät koronapotilaista, kovennettu koronapassi pysyy käytössä

Vakavan koronataudin takia sairaaloissa on yhtä paljon koronapotilaita kuin Suomessa, vaikka Virossa asuu neljää kertaa vähemmän väkeä. Terveysvirasto arvioi määrän kasvavan lähiaikoina entisestään.

Tänä vuonna ilotulitusnäytös järjestettiin Moskovassa tyhjällä Punaisella torilla koronarajoitusten vuoksi.

Virossa heräsi huoli venäläisten tv-kanavien propagandasta – "Kukaan ei tarvitse vihanlietsontaa"

Kanavakeskustelu liittyy Ukrainan kriisiin ja kansainvälisen turvallisuustilanteen kärjistymiseen. Kremlin kontrolloimat tv-kanavat ovat monien Viron venäjänkielisten ensisijainen tietolähde.

Laskettelijoita hiihtohississä.

Hiihtolomalla Eurooppaan? Tarkista tästä koronarajoitukset suosituissa lomakohteissa

Helmikuun alusta alkaen EU:n digitaalinen koronatodistus on voimassa yhdeksän kuukautta täydestä rokotussarjasta. Jos toisen koronarokotuksen on saanut vuosi sitten keväällä, todistus uhkaa jo vanheta.

Olutlavoja varastossa.

Pyynikin käsityöläispanimossa tehdään erityistarkastus, pienosakkaat saivat tahtonsa läpi yhtiökokouksessa

Pienosakkaat haluavat tietää muun muassa sen, onko yhtiössä tehty sille epäedullisia sopimuksia. 

Malilaisia sotilaita paraatissa Katissa armeijan vuosipäivänä tammikuussa.

Viron puolustusministeri Ylelle: Venäjä haastaa Euroopan maita nyt myös Malissa, eikä ajankohta ole sattumaa

Venäläisiä palkkasotilaita on tullut länsiafrikkalaiseen Maliin sotilashallituksen tueksi. Malin ja EU-maiden välit kiristyvät. Euroopassa pohditaan, voiko sotilasoperaatioita jatkaa.

Tallinnan vanhaakaupunkia muun muassa kolme kirkontornia ja Toompean kukkulalla olevia keskiaikaisia taloja.

Viro luopuu koronapassin kansallisesta käytöstä 21. helmikuuta alkaen – maahantulijoilta passi vaaditaan kuitenkin jatkossakin

Hallituspuolueet pääsivät yksimielisyyteen koronapassista luopumisesta usean viikon kestäneen väännön jälkeen. Aukioloaikoihin liittyvät rajoitukset ovat poistumassa myös, mutta maskipakko pysyy.

Shengen viisumi.

Rajavartiosto paljasti järjestäytyneen rikollisryhmän – viisumitehtaan asiakkaina satoja ulkomaalaisia

Kaakkois-Suomen rajavartiosto otti kiinni miehen, jolla oli neljä väärennettyä viisumia. Tapauksen jälkeen juttu paisui.

Tallinna kaupunkikuvaa mereltä käsin.

NBI: Thousands of tonnes of waste illegally shipped between Finland and Estonia

According to the National Bureau of Investigation, illegal shipments of hazardous waste are on the rise.

Kilpailulisensillä koronarajoituksia kiertävät naiset harjoittelevat helsinkiläisellä kuntosalilla.

"On hyvä, että rajoituksissa on tällaisia porsaanreikiä", sanoo Hanna Kaunisvesi ja treenaa salilla – näin koronarajoituksia on kierretty

Suomalaiset ovat käyttäneet hyväkseen koronarajoitusten porsaanreikiä, jotta ovat voineet elää mahdollisimman normaalisti.

Nuori nainen vaaleanpunaisessa pipossa hymyilee kameraan.

Viron ensimmäisen naispääministerin suosio romahti pohjamutiin – "Kaja Kallas on liian älykäs virolaiseen politiikkaan," sanoo Marleen Allemann, 27

Vain kymmenen prosenttia virolaisista haluaa Kaja Kallaksen jatkavan hallituksen johdossa. Kallasta on viime aikoina arvosteltu hidastelusta ja sekavasta viestinnästä energian hintakriisin hoidossa.

Sotilas vihreässä kasvomaalissa osallistuu sotaharjoituksiin.

Financial Times: Viron pääministeri Kaja Kallas haluaa Yhdysvaltojen sotilaita Baltiaan

Kallas sanoi Financial Timesin haastattelussa, että länsimaiden ei pitäisi tehdä lainkaan myönnytyksiä Moskovalle.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz.

WSJ: Saksa estää Viroa välittämästä tykistöä Ukrainaan – Neuvostoliitossa valmistetut tykit matkasivat Suomen kautta Viroon

Suomeen 1990-luvulla myydyt ja sittemmin Viroon viedyt tykit eivät näillä näkymin pääse Ukrainaan. Virolaislähde kertoo Wall Street Journal -lehdelle Viron suostuttelevan yhä Saksaa muuttamaan mielensä asiassa.

Silmälasipäinen nainen istuu ja katsoo kameraan.

Sähkön ja kaasun hinta järkyttää Virossa vaikka valtio maksaa laskuista osan – "Huoneita on kylmillään ja valoja poltan harkiten," kertoo Eva Pree, 71

Viron hallitus kuittaa kaikkien kotitalouksien sähkölaskuista 12 senttiä kilowattitunnilta ylittävän osan. Lisäksi se hyvittää yksityisille kuluttajille osan kaasulaskusta ja energiayhtiöille siirtomaksuja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle