Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Фінська розвідка проводить більше перевірок осіб та компаній через війну в Україні

Вторгнення Росії в Україну підштовхнуло організації до більш активної перевірки даних про минуле.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja ja tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Mika Kari (SDP) haastattelussa Eduskunnan Valtiosalissa 19.1.2023. Toimittaja Jyrki Hara (Yle).

Ministeriö selvittää supon ja Matti Saarelaisen toimintaa eduskunnan pyynnöstä

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari vahvistaa Ylelle, että sisäministeriö selvittää Matti Saarelaisen tapausta hänen pyynnöstään. Supon oma selvitys tapahtumista ei riitä valiokunnalle.

Matti Saarelainen.

IL: Sisäministeriö pyytää supolta selvitystä Matti Saarelaisen tapauksesta

Suojelupoliisilla on vastausaikaa 10. helmikuuta saakka, Iltalehti kertoo.

Matti Saarelainen.

Supo: Eläköitynyt Matti Saarelainen ei ole aiheuttanut kansallista vaaraa

Supon päällikkön mukaan Saarelaisen toimintaa on selvitetty perusteellisesti, eivätkä ne anna aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Matti Saarelainen.

Hybridikeskuksesta ahdistelun vuoksi lähtenyt virkamies sai palata Supoon – Ex-sisäministeri Kari Rajamäki odottaa Supolta selvitystä

Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan virasto ei voi ottaa kantaa Matti Saarelaisen tapaukseen. Supon osastopäällikkö kertoo STT:lle, ettei syytä Saarelaisen paluulle tiedetty vuonna 2019.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Українські біженці у Фінляндії недостатньо захищені від шпіонажу, повідомляє служба безпеки Фінляндії SUPO

Фінським законодавством заборонений тільки шпіонаж проти Фінляндії та фінів. SUPO вже понад 10 років домагається криміналізувати шпіонаж за іноземними громадянами.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja on Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Suojelupoliisi ei ole havainnut Kiinan “salaisia poliisiasemia” Suomessa

Ihmisoikeusjärjestö julkaisi syksyllä raportteja, joiden mukaan Kiina olisi perustanut kymmeniä “salaisia poliisiasemia” ympäri maailmaa.

Mika Kari katsoo kameraa kohti.

Tiedusteluvaliokunnan Mika Kari maanpetostutkinnoista: Tiedustelulait ovat vahvistaneet turvallisuusuhkien torjumista

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaa johtava Mika Kari (sd.) puolustaa viranomaisten niukkaa tiedotuslinjaa.

Iso kyltti, jossa lukee "poliisi Oulu" ja nuoli oikealle.

KRP tutkii epäiltyä vakoilua – kyseessä jo kolmas käynnissä oleva maanpetosrikostutkinta

Poliisi vahvistaa, että käynnissä on vakoilututkinta, mutta ei kommentoi tapausta enempää. Viime viikolla Yle kertoi kahdesta muusta maanpetosrikostutkinnasta. Supon mukaan kyse on ajallisesta sattumasta.

Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kiviemäki Helsingissä 22. marraskuuta 2022.

Ruotsi ja Norja ovat kertoneet kiinni jääneistä vakoojista, Suomi ei – ulkoministeriö: Todennäköistä, että täälläkin toimitaan valeidentiteeteillä

Ruotsissa ja Norjassa on paljastunut useita epäiltyjä vakoojia, jotka ovat toimineet Venäjän hyväksi. Suojelupoliisin mukaan Venäjä vakoilee aktiivisesti kaikkia Pohjoismaita.

Poliisi on eristänyt asuinalueen Tukholmassa.

Ruotsin turvallisuuspoliisi pidätti kaksi epäiltyä vakoojaa – Mediat: Kyseessä on venäläispariskunta

Tukholmalaisella omakotialueella herättiin elokuvamaisiin näkymiin, kun Ruotsin turvallisuuspoliisi puolustusvoimien helikoptereiden avustamana otti kiinni kaksi henkilöä.

Lentokieltoalueesta kertova kyltti Esplanadilla Helsingissä

Poliisi drooneista: Uhka ilmasta on tullut jäädäkseen

Viranomaisille on ilmoitettu viime viikkoina yhtä paljon droonihavaintoja kuin alkuvuonna yhteensä, kymmenittäin. Droonien havaitseminen on vaikeaa ja niihin liittyvä lainsäädäntö mutkikasta.

Korkeajännitesähköasema.

Supo: Drones increasingly spotted near critical infrastructure

The police chief in Eastern Uusimaa says it is usually a question of hobbyists, but notes that drone activity in no-fly zones is always checked out.

Korkeajännitesähköasema.

Suojelupoliisi: Droonilennot ovat lisääntyneet myös yhteiskunnan elintärkeiden kohteiden liepeillä

Havaintoja on tehty eri puolilla maata. Supo kehottaa ihmisiä ilmoittamaan drooneista kriittisten kohteiden lähellä.

Valoilmiö taivaalla, edessä ruskaiset puut.

Erikoinen valoilmiö näkyi aamuyöllä Suomessa pitkin itärajaa – syynä satelliitin laukaisu Venäjällä

Suomen itärajalla näkyi maanantaina aamulla erikoinen valoilmiö, joka liittyi satellittilaukaisuun. Rajavartioston mukaan ilmiöstä ei ole aiheutunut vaaraa suomalaisille.

Antti Pelttari valokuvattiin Supon tiloissa Helsingissä 7. maaliskuuta.

Supo: Finland subject of extensive state espionage

The Finnish Security and Intelligence Service says that Russia and China are particularly interested in Finland.

Myös Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu uhkia

Suojelupoliisi: Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva uhka on noussut, seurasimme tiedotustilaisuuden keskeisen annin

Suojelupoliisi julkaisi kansallisen turvallisuuden katsauksen, jota esittelivät Supon päällikkö Antti Pelttari ja erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki.

Rajavartiolaitoksen stop-kyltti itärajalla

Venäjän liikekannallepano ei muuttanut tilannetta rajalla, arvioi Supo – Hybridiuhkakeskuksen tutkija: suuria massoja ei odotettavissa Suomeen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi eduskunnassa, että Suomen turvallisuusviranomaisten olisi syytä arvioida uudelleen, millaisen turvallisuusuhan venäläiset muodostavat.

Ylikomisario Pauli Mäkelän virkamerkkikotelo.

Hallitus esittää suojelupoliisille salaisia agentteja – KRP:lle ja paikallispoliisille tulossa lisää mahdollisuuksia salaiseen palkkaukseen

Supo voisi palkata salassa työntekijöitä siviilitiedusteluun. Keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi voisivat palkata työntekijöitä salaisesti esimerkiksi valeostoihin ja peitetoimintaan.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Suojelupoliisi ehdottaa: Valeuutisten tahallinen levittäminen vieraan vallan puolesta tulisi säätää rikokseksi

Supo ehdottaa menettelyä, jossa ensin varoitettaisiin henkilöä, joka jakaa vieraan valtion tiedustelupalvelun disinformaatiota. Jos toiminta jatkuisi, teko olisi rikos. Rikosoikeuden professori suhtautuu esitykseen varauksella.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toivoo suomalaisilta järkevää käyttäytymistä verkossa: "Omat tiedot ovat arvokasta kauppatavaraa"

Pelttari korostaa, että Venäjän vaikuttamisyrityksiin tulee edelleen varautua. Suomessa tietoturva on hyvällä tasolla, mutta alati uusiutuvien järjestelmien myötä syntyy myös uusia haavoittuvuuksia.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Supo: No increase of cyberattacks in Finland, despite Nato application

The situation may be due to the accelerated speed of Finland's Nato application, which may have taken Russia by surprise, the intelligence service says.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Suomeen kohdistuvien kyberhyökkäysten määrä ei noussutkaan kevään aikana, mutta Nato-jäsenyys voi lisätä uhkaa

Suomi on toistaiseksi säästynyt suuremmilta kyberhyökkäyksiltä. Supon mukaan Natoon liittyminen voi lisätä kybervakoilun määrää Suomessa. Hyökkäyksiin varautuminen on edelleen tärkeää.

Kuvassa on Suojelupoliisin kyltti ovessa.

Supo: Denmark, Norway shootings do not affect Finland's threat assessment

Finland's terrorism threat assessment level currently stands at two out of a four-point scale — also referred to as "increased," according to Supo, the Finnish Security Intelligence Service.

Poliisin logo Pasilan poliissitalon ulkoseinässä.

Poliisihallitus: Norjan ja Tanskan ampumatapauksilla ei tiedossa suoraa liittymäpintaa Suomeen – Silti uhka voi olla koholla myös Suomessa

Supon mukaan Suomen terrorismiuhka-arviossa otetaan jo huomioon mahdollisuus yksittäisten henkilöiden tekemistä iskuista, eikä Tanskan ja Norjan ampumatapauksilla ole vaikutusta arvioon.

Kuvassa puoluesihteerit: Antton Rönnholm, Arto Luukkainen, Kristiina Kokko, Riikka Pirkkalainen, Veli Liikanen, Mikko Koikkalainen

Venäjän vakoiluyritysten on ennakoitu lisääntyvän, mutta vain osa puolueista ohjeistaa poliitikkojaan – kysyimme puolueiden kokemuksia

Puolueet ovat opastaneet toimijoitaan suhtautumaan terveellä epäluulolla epäilyttäviin yhteydenottoihin ja olemaan tarvittaessa yhteydessä suojelupoliisiin.

Alviina juo kahvia, taustalla Jaakko.

Venäläinen pukumies ilmestyi meppi Alviina Alametsän seminaariin, puolisoa painostettiin kutsuilla – näin Venäjä voi pyrkiä vaikuttamaan

Alametsä ja hänen puolisonsa Jaakko Mustakallio epäilevät törmänneensä viime vuonna Venäjän vaikutusyrityksiin. Vihreä poliitikkopariskunta haluaa kertoa tilanteista avoimesti, jotta muutkin osaavat varautua.

Vanginvartija avaa vankisellin ovea Vantaan vankilassa. Kuva on vuodelta 2014.

TS: Gang members seeking jobs as prison guards

As Finnish prisons suffer a shortage of qualified staff, members of organised crime groups are trying to land jobs inside their walls.

Gennadi Timtšenko.

IL: Supo-taustainen henkilö järjesti venäläisoligarkki Gennadi Timtšenkon Suomen kansalaisuuden

Matti Saarelainen on aiemmin sanonut Iltalehdelle, ettei osallistunut Timtšenkon kansalaisuushakemuksen käsittelyyn mitenkään. Suposta kerrotaan STT:lle, että esille tulleisiin tietoihin suhtaudutaan "erittäin vakavasti".

Kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnell A-studiossa.

Kyberturvallisuuden asiantuntija tiivistäisi tiedustelutoimintaa: Siviili- ja sotilasuhkien erottaminen entistä vaikeampaa

Suomen ja Ruotsin tiedustelupalvelut varautuvat Venäjän vaikutusyrityksiin Nato-ratkaisun aikana.

PST:n Hans Sverre Sjøvold, Supon Antti Pelttari ja Säpon Charlotte von Essen pitivät tiedotustilaisuuden medialle Helsingin Säätytalolla 27. huhtikuuta.

Supo ja Säpo: Suomi ja Ruotsi varautuneet Venäjän vaikutusyrityksiin, mutta toistaiseksi ollut rauhallista

Venäjällä arvioidaan olevan juuri nyt suuri tarve tiedustelutiedolle Nato-prosesseista. Ruotsin ja Norjan turvallisuuspalveluiden johtajat vierailevat Suomessa.

Antti Pelttari valokuvattiin Supon tiloissa Helsingissä 7. maaliskuuta.

Viime viikon palvelunestohyökkäykset olivat mahdollista esimakua – Suomessa on varauduttava Venäjän vaikuttamiskampanjaan, sanoo Supon päällikkö

Supon Antti Pelttarin mukaan Suomessa on varauduttava Venäjän vaikuttamiskampanjaan siitä huolimatta, että Venäjä keskittyy tällä hetkellä Ukrainaan.

Seppo Tiitinen.

Kun Supon päällikkö Seppo Tiitinen lopetti "kotiryssien" seurannan, Suposta tuli KGB:lle ongelma

KGB:n Suomen päällikkö Viktor Vladimirov uskoi jo saaneensa Supon hallintaansa. Uuden tutkimuksen mukaan kävikin päinvastoin: Suposta tuli Seppo Tiitisen kaudella KGB:lle ongelma.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Supo varoittaa: Venäjän vakavien kyberiskujen uhka on kasvanut – suomalaisten syytä varautua vihamieliseen vaikuttamiseen

Suojelupoliisin mukaan suurimpia kansallisen turvallisuuden uhkia ovat Venäjän laaja-alainen vaikuttaminen Suomeen ja laiton tiedustelu. Terroriuhka on edelleen aiemmalla kohonneella tasolla.

Poliisin virkamerkki

Sisäministeriö esittää suojelupoliisille salaisia agentteja ja muulle poliisille lisää mahdollisuuksia salaiseen palkkaukseen

Supon lisäksi keskusrikospoliisi ja paikallispoliisi voisivat palkata työntekijöitä esimerkiksi valeostoihin ja peitetoimintaan salaisesti.

kuvitus koskien vakoilua ja värväystä

Kun uusi ystävä pyytää arkaluontoisia tietoja, hälytyskellojen tulisi soida – Supo kertoo, miten suomalaisia värvätään vieraan vallan agenteiksi

Suomen suhde Natoon on juuri nyt venäläisen vakoilun erityinen kiinnostuksen kohde. Koska diplomaattisuhteet Venäjään ovat jännitteiset, salaisen tiedonhankinnan painoarvo on kasvanut. Suojelupoliisi kertoo, miten Suomea vakoillaan.

Ukrainalaisia poliiseja pommitetun talon luona.

Alamaailman miehiä on hakeutunut Suomesta Ukrainan sotaan

Myös äärioikeisto on kiinnostunut sotatoimista Ukrainassa. Suojelupoliisi näkee toiminnassa lisäriskejä.

Sotaa vastustava mielenosoitus järjestettiin 24. helmikuuta Venäjän suurlähetystön edessä Tehtaankadulla.

Nytkö se alkaa? Seitsemän hybridiasetta joilla Venäjä voi painostaa suomalaisia, jos aiomme liittyä Natoon

Venäjä voisi luoda puheillaan ja teoillaan suomalaisiin hermostuneisuutta, pelkoa ja eripuraa Natoon liittymisen seurauksista ja vaikuttaa siten päätöksentekoon.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo kommentoi Venäjän lähetystön tviittiä: "Ei uusi asia eikä yllätys", Suomeen ei kohdistu aktiivista vaikuttamiskampanjaa

Venäjän Suomen-suurlähetystö pyysi Twitterissä ja muualla sosiaalisessa mediassa Suomen venäläisiä ja venäjänkielisiä kertomaan kohtaamastaan syrjinnästä. Ilmoitus nähtiin osana Venäjän ja lännen välien kiristymistä.

Antti Pelttari valokuvattiin Supon tiloissa Helsingissä 7. maaliskuuta.

Kansallinen turvallisuus on suuressa murroksessa, ja siksi suomalaisten kannattaa varautua nyt kyberhyökkäyksiin, varoittaa suojelupoliisin päällikkö

Pelttarin mukaan Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, mutta käynnissä on iso murros Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta. Vakoojat ovat erityisen kiinnostuneita Suomen Nato-suhteesta.

Venäläisille kiinteistöjen ostamiseen myönnetyt luvat. Lupien määrä: vuosi 2020: 124 kappaletta, vuosi 2021: 217 kappaletta, vuosi 2022: 54 kappaletta 28.2.2022 mennessä.

Venäläisten Suomesta ostamien kiinteistöjen määrä on kasvanut rajusti viime aikoina – katso, paljonko kotikunnastasi on myyty itänaapuriin

Läheiset jakavat omistuksia keskenään, jotta useampi ihminen pääsisi rajan yli saman kiinteistön perusteella. Puolustusministeriön mukaan kahdeksan kymmenestä ostajasta asuu jo valmiiksi Suomessa.

Kolme ilmakuvaa vierekkäin, Sarviniemi Taipalsaarelta, Airiston Helmi Saaristomerellä ja Kotasaari Puumalassa

Viranomaiset haluavat lisää keinoja puuttua ulkomaalaisten hämäriin kiinteistökauppoihin – Ukrainan sota kiristi suhtautumista ostoihin jo nyt

Puolustusministeriön tietoon on viime vuosina tullut "kourallinen" huolta herättäviä kiinteistöostoja, mutta toistaiseksi EU:n ulkopuolelta tulevilta ostajilta ei ole hylätty yhtään kauppaa.

Suojelupoliisin uusi toimitilarakennus Helsingin Fabianinkadulla.

Tällainen on tarkasti valvottu suojelupoliisin uusi rakennus: nelimetrinen aita verhoaa rakentamista eikä työmaallekaan pääse kuka tahansa

Suojelupoliisin uuden päämajan rakentajat joutuvat käymään tarkan seulan läpi, ennen kuin pääsevät työmaalle leimaamaan kellokorttiaan. Rakentajayhtiö kuvaa uutta toimitaloa täysin ainutlaatuiseksi muun muassa tilojen turvallisuuden puolesta.

Panssariauto Tampereen poliisitalon edessä.

Poliisin turvallisuusuhka on lieventynyt, poliisi edelleen vaitonainen – Poliisilähde Ylelle aiemmin: Uhkaajalla räjähteitä ja konetuliaseita

Poliisi on suojannut poliisilaitoksiaan ja toimipaikkojaan poikkeuksellisilla turvatoimilla viime päivinä. Poliisi kertoo laskevansa suojautumisen tasoa, mutta jatkaa silti varautumistaan.

Kuvassa on Suojelupoliisin kyltti ovessa.

Suojelupoliisin uuden toimitilan rakennustyöt vaikuttavat liikenteeseen Kaartinkaupungissa

Työmaa-alue kaventaa katua koko korttelin matkalla Kaartinkujan ja Eteläisen Makasiinikadun välillä. Lisäksi Fabianinkadun länsipuolen pysäköintipaikat poistuvat.

Kuvassa on Suojelupoliisin kyltti ovessa.

Supo: Poliisiin kohdistuva uhka ei liity Ukrainan tilanteeseen eikä Euroopan poliisiväkivaltaan – myös suojelupoliisi jatkaa tehostettua varautumista

Monissa Euroopan maissa on viime vuosina tehty poliisia vastaan useita iskuja. Supon mukaan Suomessa poliisiin kohdistuva mahdollinen uhka ei linkity muiden maiden tämänhetkisiin tilanteisiin.

Ydinvoimala.

Tuntemattomat droonit lensivät Ruotsissa ydinvoimaloiden yllä – Suomi on varautunut samaan ja tarvittaessa käytetään voimakeinoja

Ruotsissa on tehty viime päivinä havaintoja ilmailukieltoalueilla lentäneistä drooneista. Suomessa droonien lennättäminen ydinvoimaloiden yllä on rikos, johon viranomaiset ovat varautuneet.

Kuvassa on Suojelupoliisin kyltti ovessa.

Suojelupoliisin työntekijä kaivoi salaisia tietoja omiin tarkoituksiinsa – hovioikeuden mukaan mies ei rikkonut virkavelvollisuuksiaan

Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut supon entisen työntekijän sakkoihin. Miestä syytettiin myös turvallisuussalaisuuden rikkomisesta, mutta tämä syyte hylättiin jo käräjäoikeudessa.

Kuvassa on suojelupoliisin päämaja on Helsingin Punavuoressa osoitteessa Ratakatu 12 syyskuussa 2020.

Supo suspects it was target of espionage via job application process

The Finnish Security Intelligence Service suspects that people have applied for Supo jobs as a way to find out about those who are hired.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle