Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Harva perinne kestää kriittistä tarkastelua – siksi perinteeseen vetoaminen on heikko tekosyy millekään toiminnalle

Perinteisiin vetoaminen on usein yritys naamioida oma halu yleisesti hyväksytyksi, kirjoittaa vapaa toimittaja Laura Hallamaa.

Eri valmistajien kolmosolutta kylmäkaapissa.

Ruokakaupat myivät jopa viime joulua vähemmän alkoholia, vaikka koronarajoitukset iskivät juuri juhlakaudeksi

S-ryhmän alkoholinmyynti palasi koronaa edeltävien joulujen tasolle. K-ruokakaupoissa alkoholia meni edellisvuoden tapaan.

Poliisiauton vilkut

Ilotulitteiden aiheuttamat haitat ja kotihälytykset työllistivät viranomaisia uuden vuoden vaihtuessa Pohjois-Pohjanmaalla

Maakunnassa olevat ravintolarajoitukset saivat ihmiset juhlimaan kotioloissa, ja se näkyi normaalia runsaampina kotihälytysmäärinä uudenvuodenyönä.

Poliisiauto Helsingissä. 3.3.2021.

Kajaanissa poliisilla kiireitä, pelastuslaitoksen vuodenvaihde sujui rauhallisesti

Poliisin mukaan Kajaaniin saapui uudenvuoden viettoon normaaliviikonloppua enemmän väkeä muualta, mikä näkyi vilkkautena ravintoloissa ja majoitusliikkeissä.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Keski-Suomi otti vuoden 2022 vastaan tavallista levottomammin: yksi sai puukosta, kolme jäi rattijuopon alle

Sekä poliisilla että pelastuslaitoksella oli tavallista kiireisempi uusivuosi, kun koronarajoitusten takia ravintolat olivat kiinni. Vakavimpia epäiltyjä rikoksia olivat puukotus uimarannalla Jyväskylässä ja kolmen ihmisen päälleajo Himoksella.

Kaksi poliisia työvaatteissa.

Poliisilla totutusti kiireinen vuodenvaihde – toisia kohti ammutuista raketeista useita hälytyksiä

Lounais-Suomen poliisille kertyi kaikkiaan lähes 400 tehtävää vuodenvaihteessa.

President Sauli Niinistö sitter vid ett skrivbord i kostym och talar. På bordet finns en mikrofon och blommor.

Lauantai 1.1.2022 (radio)

Uusivuosi. Presidentin puhe. Työttömyys. Lakot. Ranska. Sää.

Räiskyvä ilotulitus, jossa kultaisen keskellä on sinisiä ja vihreitä valoja.

Uusi vuosi on otettu Lapissa vastaan ilman suuria vahinkoja, mutta poliisilla on riittänyt kiirettä mökki- ja kotijuhlien hillitsemisessä

Lapissa poliisia on tarvittu rauhoittelemaan vuodenvaihteen juhlinnan aiheuttamia häiriöitä varsinkin Levillä ja kaupungeissa.

Suojalaseja.

Etelä-Suomessa kuusi ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa, Pirkanmaalla kolme

Helsingissä on ollut hoidettavana enemmän ilotulitteiden aiheuttamia silmävammapotilaita kuin vuosi sitten, samoin Pirkanmaalla Tampereella. Turussa sen sijaan ei ole ollut yhtään silmävammapotilaita. Yhdeksästä vammautuneesta vain yhdellä oli suojalasit.

Turkkilainen sairaanhoitaja ja koronapandemian taakkaa symboloiva pienikokoinen patsas

Hyökkääkö Venäjä Ukrainaan ja mitä tapahtuu koronavirukselle? Näin Ylen haastattelemat asiantuntijat ennustavat vuoden 2022 tapahtumia

Alkavana vuonna on luvassa sekä hyviä että huonoja uutisia: Uusi avaruusteleskooppi avartaa kuvaamme maailmankaikkeudesta, mutta toisaalta Euroopassa pelätään uutta sotaa.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Ennen, nyt ja kohta!

Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

Tutkija John Björkman, Janne, Tilda ja Niilo Siro valavat tinaa kaakeliuunin edessä.

Uusivuosi on nyt kotijuhla – perinnetutkija varoittaa saunomasta keskiyöllä

Folkloristiikan tutkija John Björkman painottaa, että uusivuosi on ollut kautta aikojen tärkeä virstanpylväs. Siihen liittyy paljon erilaisia perinteitä. Björkman juhlii ystäväperheen kanssa rauhallisesti kotiloissa, mutta ei sauno keskiyöllä.

Ihmisiä talvisella kadulla tunturin edessä iltapäivän sinertävässä valossa

Moni lähti uudeksivuodeksi tunturiin, tulossa mökkibileiden suma – yrittäjä: "Ahtaudutaan pieneen tilaan, jossa kukaan ei valvo mitään"

Tunturikeskusten ravintolayrittäjät pelkäävät, että mökkibileet osoittautuvat terveysturvallisuuden kannalta huonommaksi vaihtoehdoksi kuin uudenvuoden juhliminen ravintoloissa.

ilotulitus

Perjantai 31.12.2021 (radio)

Koronatartuntoja ennätyspaljon. Marin koronarokotuksista. Ilotulitteet. Sää.

Lapsi pitää kädessään tähtisädetikkua, silmillä on suojalasit.

Uudenvuoden juhlatilaisuudet peruttu jälleen lähes kaikissa pohjalaismaakunnissa – tiukat rajoitukset hiljentävät kaupunkien keskustat

Kokkolassa ja Vaasassa ei järjestetä tänä vuonna lainkaan tapahtumia uudenvuodenaattona. Seinäjoen torilla yleisö pääsee katsomaan laservaloesitystä kello 18. Ravintolat hiljenevät kaikilla paikkakunnilla illalla kello kuuden ja kahdeksan välillä.

 Pyroteknikko Teppo Hakkarainen pitelee käsissään pallomaista ilotulitetta laukaisupatterin äärellä lumisessa ympäristössä

Haminassa pamahtaa taivaalle "niin isoa tavaraa", että se näkyy kauas – Kotkassa leiskautetaan vuoden 2022 trendiväri

Kotkassa, Haminassa ja Kouvolassa järjestetään tänä vuonna uuden vuoden ilotulitus. Odotettavissa on valtavia paukkuja ja värien tanssia.

ilotulitus

Kuopio ja Varkaus peruivat kaupungin ilotulitustapahtumat, mutta Iisalmessa raketit aiotaan ampua

Iisalmen kaupunki aikoo ampua ilotulitteet Paloisvirran rannalla, mutta yleisötapahtuma on peruttu.

Petkeljärven retkeilykeskuksella vuosi vaihtuu ilman pauketta. Moni lemmikinomistaja hakee karvaisille kavereilleen rauhallisempaa seutua uuden vuoden ajaksi.

Vuodenvaihde voi olla lemmikkitaloudessa stressaavaa aikaa – Petkeljärvellä uusi vuosi otetaan vastaan ilman pauketta ja välkettä

Rakettien pauke ja välke stressaa monia lemmikkejä. Monet koiran omistajat suuntaavat uudenvuoden viettoon lemmikkiystävälliselle lomalle paukevapaalle alueelle.

Kajaanihalli kuvattuna ylhäältä lumisessa maisemassa. Kuvan takana on teollisuusalueen piippuja, etualalla on muutamia autoja parkissa.

Kajaanissa kaupungin uudenvuoden ilotulitus on Kaupunginlammen alueella, Kuhmossa kaupungin raketit ammutaan perinteisesti Kontion kentältä

Kajaanin kaupungin uudenvuoden vastaanotto alkaa Kajaanihallin ja Kaupunginlammen alueella kello 19.40 ja ilotulitus on noin kello 20. Kuhmossa ilotulitus alkaa Kontion kentällä tuntia myöhemmin.

ilotulitus

Rovaniemi on Lapin ainoa kaupunki, joka ei järjestä ilotulitusta

Kemijärvi ja Tornio juhlivat ilotulituksella samalla juhlavuottaan. Kemi kuljettaa halukkaat ilmaiseksi bussilla keskustaan.

Dubaissa juhlittiin vuoden vaihtumista

Yle seuraa, kuinka maailma ottaa vuoden 2022 vastaan – näin komea ilotulitusshow nähtiin Dubaissa

Seuraamme tässä artikkelissa vuoden vaihtumista eri puolilla maailmaa tunti tunnilta lauantaiaamuun asti.

Terhi Kahila kuuntelee kuulokkeet päässä musiikkia tabletilta.

Terhi Kahila säikähti lapsena ukkosta, sitten myös ilotulitusten pauke alkoi ahdistaa – "Sydän hakkaa ja saatan kiljahtaa"

Uudenvuoden rakettien pauke ja välke herättää pelkoa paitsi eläimissä, myös ihmisissä. Kovien äänten pelko on tavallinen ahdistuneisuuden laukaisija.

Helsingin tunnelmia uudenvuodenaattona

Yle seurasi Suomen uuttavuotta: Ilotulitteet aiheuttivat isompia ja pienempiä paloja ympäri maata

Tervetuloa vuoteen 2022. Seurasimme vuodenvaihteen tunnelmia eri puolilla maata. Ilotulitteista on tullut silmävammoja ainakin yhdeksälle Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Savun keskeltä suihkuaa taivaalle kohoavia räjähdesäteitä.

Ilotulitusten katsojia muistutetaan säilyttämään turvavälit –Lappeenrannassa raketit ammutaan Halkosaaresta ja Imatralla Imatrankosken keskustasta

Imatrankosken keskustassa ilotulitus alkaa kello 20. Lappeenrannan Halkosaaressa ilotulituksia on kaksi, joista myöhäisempi alkaa kello 24.

Poliisiauton kylki.

Kotihälytystehtäviä todennäköisesti enemmän kuin tavallisena uutenavuotena – poliisi lisää väkeä kentälle Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa

Baarit menevät kiinni aikaisin ja väki keskittynee juhlimaan kotona sekä esimerkiksi vuokramökeissä. Valtaosan juhlintaan silti tuskin tarvitsee poliisin arvion mukaan puuttua.

Henkilö tekee koronapikatestiä.

Pirkanmaalla 437 uutta tartuntaa: viikko jo nyt ennustusta pahempi

Tällä viikolla pandemiaryhmä ennusti tartuntamäärien nousevan 2 000:een, mutta luvuissa mennään jo nyt yli ennen uuden vuoden juhlintaa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Oulussa uutta vuotta juhlistetaan kaupungin nettilähetyksellä – illan ohjelmassa muun muassa Oulun oma Tiktok-tanssi ja taikuutta

Oulun kaupungin uudenvuoden juhlalähetys on nähtävissä kaupungin Youtube-kanavalla perjantaina 31. joulukuuta kello 18 alkaen.

Vuodenvaihteen lähestyessä Helsingin Senaatintorilla paukuteltiin runsaasti ilotulitteita, vaikka alueella se on kielletty.

Nämä kymmenen asiaa muuttuvat arjessasi, kun vuosi vaihtuu

Vuosi 2022 tuo mukanaan muun muassa kalliimpaa tupakkaa, halvempia passeja ja muutoksia uusien sähköautojen verotukseen. Varuskuntiin saadaan omia äänestyspaikkoja tammikuun aluevaaleissa.

Koronarokotus -kyltti Ratinan rokotuspisteen lähellä

Kainuun koronatilanne on menossa selkeästi huonompaan suuntaan – tartuntamäärät voimakkaassa kasvussa

Kainuu on toistaiseksi maan ainoa alue, joka ei ole leviämisaluetta, mutta tartunnat ovat selvästi lisääntymässä. Tämän vuoksi myös tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

Hiljaista ilotulitepataa ollaan sytyttämässä.

Tiukat rajoitukset sävyttävät uuden vuoden juhlintaa – poliisi varautuu kotihälytystehtäviin

Ravintolat saavat koronarajoitusten vuoksi olla auki vain alkuillan ajan.

Räiskyvä ilotulitus, jossa kultaisen keskellä on sinisiä ja vihreitä valoja.

Ilotulitusala ennakoi hyvää tulosta, kun kuluttajat ampuvat raketteja tavallista enemmän itse – näin suunnittelet naapurit mykistävän show'n

Korona-aikana ilotulitteiden myynti on lähtenyt nousuun hiljaisempien vuosien jälkeen. Verkkomyynnissä näkyy harrastajia, jotka haluavat rakentaa ilotulitteista näyttävän kokonaisuuden.

Luminen tie ja metsä sen ympärillä.

Torstai 30.12.2021 (radio)

Lakkovaroitus. Koronatartunnat. Jääkiekon nuorten MM-kisat. Uudenvuodenaatto. Sää.

Lomamökki Sappeessa.

Uutta vuotta juhlitaan kodeissa ja mökeissä: perhematkailuun panostava hiihtokeskus varautuu järjestyksenvalvojilla

Leviämisalueiden tiukat ravintolarajoitukset voivat innostaa yksityisiin juhliin. Mökkejä on vuokrattu uudeksi vuodeksi suunnilleen viime vuoden malliin.

Vuosi vaihtuu lumisena ja pakkassäässä

Vuosi vaihtuu koko maassa pakkassäässä – etelässä pilvisyys voi haitata ilotulitusten näkymistä

Suomen yli uudenvuodenaattona liikkuva matalapaine tuo lunta niin etelään kuin pohjoiseenkin. Aattoyönä sää kylmenee ja pohjoistuuli lisää pakkasen purevuutta.

Ouluzonen operaattori Jarmo Pekkala traktorin äärellä

Pärinän sijaan oululainen moottoriurheilukeskus tarjoaa uutena vuotena rauhaa – lemmikkien omistajille taataan paukkuvapaa majoitusalue

Oulun Kiimingissä sijaitsevaan OuluZoneen voi saapua oman asuntovaunun tai -auton kanssa uudenvuodenaattona kaupungin ilotulitteita karkuun.

Ihmiset jonottavat Alkoon.

Kansa rynnistää uudenvuoden juhlaostoksille koronan turvatoimien varjossa – Alkot torjuvat omikronia jopa sisäänkäynnin ovimiehillä

Kiristyneet ravintolarajoitukset siirtävät uudenvuoden juhlinnan pitkälti koteihin. Juhlajuomien ja -ruokien ostelu nostaa asiakasmääriä ruokamarketeissa ja Alkoissa.

Vuodenvaihteen lähestyessä Helsingin Senaatintorilla paukuteltiin runsaasti ilotulitteita, vaikka alueella se on kielletty.

Uutta vuotta juhlitaan useissa salakapakoissa, ennakoi poliisi – vain naapureille häiriötä aiheuttavat laittomat ravintolat paljastuvat

Laitonta ravintolatoimintaa on harjoitettu poliisin mukaan koko pandemian ajan. Salaravintolan pyörittämisestä määrätään yleensä sakkoja.

Ilotulitus Eirassa

Eduskunta ei ehdi pohtia, kuka saa ampua ilotulituksia – kansalaisaloite ilotulitusten kuluttajilta kieltämisestä uhkaa raueta käsittelemättä

65 000 suomalaisen allekirjoittama Rajat räiskeelle -kansalaisaloite on odottanut käsittelyä eduskunnassa jo kaksi vuotta. Jos sitä ei käsitellä vuoden aikana, se raukeaa vaalikauden päättyessä.

ilotulitus

Uuttavuotta juhlitaan Keski-Suomessa vaatimattomasti – ilotulituksia ja juhlia peruttu koronatilanteen vuoksi

Monessa kunnassa juhlallisuuksia järjestetään vain rajoitetusti tai ei lainkaan. Perinteiset ilotulitukset nähdään Jyväskylässä ja Laukaassa.

Katinkulta joulun välipäivinä vuonna 2020

Kainuussa vuodenvaihteen majoituspaikkoja on tarjolla rajoitetusti

Vuoden vaihtuminen on Kainuussa matkailun sesonkiaikaa ja suurin osa majoituspaikoista on varattuja. Viime hetken kysyjille löytyy kuitenkin vielä joitakin petipaikkoja.

Nyårsraketer i Pojo i Raseborg

Näyttäviä uuden vuoden ilotulituksia järjestetään Kymenlaaksossa taas tauon jälkeen

Kaakon Kulttuuritehdas Kotkassa sekä Kouvolan ja Haminan kaupungit järjestävät omat ilotulitusnäytöksensä uuden vuoden aattoiltana.

Koronarokote annetaan käsivarteen.

Koronan jäljitys ja näytteenotto erittäin ruuhkautuneita Raumalla

Rauman terveyspalveluista kehotetaan ihmisiä ottamaan koronarokotteet vuorollaan. Uudenvuoden juhlijoita pyydetään noudattamaan maskisuosituksia ja muita ohjeistuksia.

kirkas ilotulite räjähtää taivaalla

Lappeenranta ja Imatra ilotulittavat – muut uuden vuoden juhlallisuudet on peruttu koronaepidemian vuoksi

Lappeenrannassa raketit laitetaan uutena vuotena ilmoille Halkosaaresta ja Imatralla Imatrankosken keskustasta.

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee kokoontumisrajoitusten tiukentamista myös yksityistilaisuuksien osalta

Yksityisissä kooontumisissa suositus on kymmenen henkeä. Koronakoordinaatioryhmän mielestä myös osa julkisista toiloista olisi suljettava, sekä yleisiä kokoontumisrajoja tiukennettava.

Ilotulitusrakettien myyntipiste

Ilotulitteiden myynti alkaa – Päijät-Hämeen pelastuslaitos tarkastaa myyntipaikat

Ilotulitteiden käyttö on sallittu ainoastaan uuden vuoden aattona kello 18–02.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle