Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Bushehrin ydinvoimalaitoksen työmaa

Yhdysvallat ryhtyy "lisätoimiin", jos ydinsopimus Iranin kanssa kariutuu

Viimeisin rupeama Iranin ydinsopimuksen neuvotteluista käynnistyi viime viikolla. Neuvottelut ehtivät kertaalleen katketa jo 3. päivä joulukuuta. Neuvottelut jatkuivat tauon jälkeen torstaina.

Vladimir Putin ja Joe Biden.

Biden ja Putin käyvät tänään puhelinkeskustelun – Ukraina ja viisi muuta todennäköistä puheenaihetta

Ukrainan tilanne vaatii, että suurvaltajohtajien on heti yritettävä purkaa jännitystä. Ukrainan rajalla sodanuhka on ilmeinen.

Ebrahim Raisi

Neuvottelut Iranin ydinsopimuksesta käynnistyivät uudelleen – tuloksia saatetaan kuitenkin odottaa vielä pitkään, sillä Iran on valinnut tiukan linjan

Viimeksi kesäkuussa käydyissä neuvotteluissa diplomaatit olivat toiveikkaita Iranin suhteen, mutta tilanne on muuttunut kesän jälkeen.

kokoushuone

Jos arviot pitävät paikkansa, Iranilla pitäisi näillä hetkillä olla valmis ydinase – Israelilta ja Yhdysvalloilta tuli viimeinen varoitus?

Iran on jatkanut uraanin rikastamista yhä lähemmäksi ydinasekelpoisuutta. Yhdysvaltain ja Israelin ulkoministerit varoittavat, että aika ratkaista ydinkiista diplomaattisesti alkaa käydä vähiin.

Abdul Qadeer Khan on kuvassa vaaleanharmaassa puvuntakissa ja punaisessa kravatisa. Hänellä on viikser ja harmaantuneet hiukset.

Pakistanin ydinaseen isä Abdul Qadeer Khan on kuollut – Khan kauppasi ydinaseteknologiaa myös Iraniin, Pohjois-Koreaan ja Libyaan

Pakistanissa Khan oli kansallissankari mutta lännessä hän tuli tunnetuksi ydinaselaitteiston levittämisestä muihin maihin. Khan tunnusti asian vuonna 2004 mutta sanoi sittemmin joutuneensa syntipukiksi.

Erbilin kaupunkinäkymä.

Irakin Erbilissä lennokki-isku lentokentälle, jolla sijaitsee kansainvälisten joukkojen tukikohta

Erbilissä ovat toimineet myös koulutustehtävissä olevat suomalaisjoukot.

Luoteja ja ruumiita – matka Afganistanista Suomeen kesti 42 päivää.

Isä kehotti pakenemaan Suomeen kuusi vuotta sitten – nyt afganistanilainen on kiitollinen, muttei vieläkään tiedä miksi päätyi pohjoiseen

Afganistan on aina ollut hazaroille vaikea maa. Vainotun vähemmistön elämä oli turvatonta jo aiemmin, mutta talibanin valtaan nousu pahensi tilannetta. Oulussa elektroniikka-alalla työskentelevä nuori hazaramies seuraa maansa uutisia ahdistuneena.

Turkkilainen sotilas Iranin vastaisella rajalla.

Turkki varautuu afganistanilaisten pakolaisten tuloon sulkemalla heiltä rajansa

Turkissa ei ole halua ottaa vastaan suuria määriä afganistanilaisia pakolaisia, ja ilmapiiri on kääntynyt vihamieliseksi pakolaisia kohtaan. Osa maassa jo olevista afganistanilaisista pelkää joutuvansa karkotetuksi talibanien käsiin.

Afganistanilaiset ihmiset ylittävät rajan Pakistaniin.

Pakolaisuus Afganistanista on kysymysmerkki – naapurimaat Pakistan ja Iran ovat kovimmassa paineessa

Uutta pakolaisaaltoa pelkäävä Eurooppa sysää vastuuta afganistanilaisista naapurimaille. Talibanin valtaa pakenevien tie on kuitenkin nyt tukossa, kun ääriliike on sulkenut raja-asemat ja useimmat lentokentät.

Pohjois-Afganistanista Kabuliin taisteluiden alta paennut nainen seisoi kadulla 14. elokuuta.

Mihin perustuu talibanien naisvihamielisyys? Šaria-lain äärimmäisen konservatiivinen tulkinta juontaa heimoyhteiskunnasta ja pitkästä sotatilasta

Taliban-liikkeen juuret ovat konservatiivisessa heimoyhteiskunnassa, jossa naisen asema on ollut perinteisesti heikko. Talibanin islamilaisen lain tulkinta muodostui tuon heimoyhteiskunnan kautta, professori Jaakko Hämeen-Anttila muistuttaa. Maaperänä oli myös Afganistanin pitkällinen sotatila.

Nainen vetää vesikanisteria perässään.

Veden puute tuskastuttaa Lähi-idässä – Maailman kuumimmat seudut kuivuvat

Vedenpuute vaikeuttaa jo entuudestaan köyhien ja epävakaiden maiden elinoloja.

Ebrahim Raisi.

Kovan linjan uskonoppinut Ebrahim Raisi nousee Iranin presidentiksi – toisinajattelijat pelkäävät sortotoimien lisääntyvän

Asiantuntijat odottavat, että Iranin linja tulee kiristymään, kun katkolla olevat neuvottelut maan ydinohjelmasta jatkuvat. Yhdysvallat on asettanut Ebrahim Raisille pakotteita epäillyistä ihmisoikeusloukkauksista.

Asphalt Princess -alus kuvattuna Kanadassa vuonna 2016.

Mitä tapahtuu Omaninlahdella? Kuusi tankkilaivaa ilmoitti yhtä aikaa olevansa ohjauskyvyttömiä, samaan aikaa yksi siepattiin

Sieppaus päättyi nopeasti. Omaninlahdella ja Arabianmerellä on ollut viime aikoina laivasieppauksia, joista on syytetty Irania.

Arvi Savolainen kuvassa

Arvi Savolainen sätti itseään, mutta Petra Olli muistutti vaikeasta tilanteesta – seuraavaksi ajatukset on saatava irti painista: "On sellaisia pohjalaisia vinkkejä"

Yle Urheilun asiantuntija Petra Ollin mukaan Elias Savolainen onnistui hienosti pronssiottelun avausjaksolla. Maailmanmestari uskoo, että niin Savolaisen kuin Elias Kuosmasen asenne voi vielä myöhemmin kantaa olympiamenestykseen asti.

Arvi Savolainen kaatoi keräilyerissä kirgisialaisvastustajansa.

Katso, miten Arvi Savolainen eteni vakuuttavasti pronssiotteluun

Arvi Savolainen kamppailee iltapäivällä 97-kiloisten painin olympiapronssista Tokiossa. Savolainen ottaa kello 14:n aikoihin mittaa iranilaisesta Mohammadhadi Saravista.

Iranskägda Grace 1 beslagtogs av Storbritannien utanför Gibraltar.

Israelilaisalukseen kohdistunut hyökkäys kiristää Lähi-idän herkkää tilannetta entisestään – asiantuntijan mukaan Iran ja Israel käyvät varjosotaa

Tankkerialuksiin kohdistuneet droonihyökkäykset ovat osa Israelin ja Iranin välistä varjosotaa. Myös länsimailla on intressinsä Lähi-idässä, koska Iranin toiminta vaikuttaa sekä Israelin liittolaisen Yhdysvaltojen kansalaisiin että Lähi-idän tilanteeseen.

Artur Aleksanjan juhlii Armenian lipun kanssa.

Savolaisen kohtalo ratkesi dramaattisella tavalla – katso loukkaantuneen armenialaisen taistelu, joka toi suomalaiselle mahdollisuuden mitaliin

Suomen Arvi Savolaisen painit jatkuvat 97 kiloisten sarjan keräilyerissä tiistaina. Armenialaisen Artur Aleksanjanin voitto takasi Savolaiselle paikan keräilyeriin.

USA:n Damian Lillard Irania vastaan.

NBA-tähdet keräsivät itsensä tappion jälkeen – Yhdysvallat murskasi Iranin todella tylyllä tavalla

Yhdysvallat ei jättänyt Tokion olympialaisten miesten koripalloturnauksen ottelussaan Iranille mitään mahdollisuuksia. NBA-tähtisikermä löi punapaitaisen vierasjoukkueen tylysti kanveesiin.

Urmia järvi kuivunut.

Iranissa vesipulan aiheuttamat mielenosoitukset leviävät – Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät poliisia mielenosoittajien ampumisesta

Ainakin viisi ihmistä on saanut surmansa ja useita loukkaanut viikon jatkuneissa mielenosoituksissa. Ne saivat alkunsa eteläisestä Khuzestanin provinssista, mutta ovat levinneet eri puolille maata ja äityneet paikka paikoin väkivaltaisiksi.

Sotalaiva merellä.

Kaksi Iranin sotalaivaa saapui Itämerelle – alusten uskotaan olevan matkalla Pietariin

Yhdysvallat on seurannut tarkasti aluksia, joiden se alun perin pelkäsi vievän aseistusta Venezuelaan. MarineTraffic-sivuston mukaan laivat olivat puolenyön aikaan Itämeren lounaiskulmassa matkalla itään.

Kartta Englannin kanaalista.

Iranin sota-alukset saapuivat Englannin kanaaliin – Mahdollinen määränpää Pietarin laivastoparaati

Sota-alukset Makran ja Sahand lähtivät Iranista huhtikuussa. Aiemmin niiden epäiltiin kuljettavan aseita tai polttoainetta Venezuelaan. Nyt niiden arvioidaan suuntaavan Venäjän laivaston päivän paraatiin Pietariin.

Natanzin uraanin rikastuslaitos kuvattuna maaliskuussa 2005.

Iran ilmoitti edistävänsä ydinohjelmaansa – Yhdysvallat kehotti Irania lopettamaan uhkailun ja jatkamaan neuvotteluita ydinsopimukseen palaamisesta

Iran aikoo tehdä rikastusasteeltaan 20 prosenttista rikastettua uraania Teheranissa sijaitsevassa tutkimusreaktorissa käytettäväksi. Länsivaltojen mukaan aikomus on valitettava askel taaksepäin Iranin ydinsopimuksen kannalta.

Ebrahim Raisi

Ennakkosuosikki Raisi julistettu Iranin presidentinvaalien voittajaksi – Iranin ulkoministeri: "Hän on kaikkien presidentti"

Raisi näyttää keränneen 62 prosenttia äänistä. Kovin demokraattisiksi vaaleja ei voi kuvata, sillä Raisin kaikki varteenotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista.

Ebrahim Raisi tv-väittelyssä.

Iranin presidentinvaalien kärkinimestä povataan myös seuraavaa ajatollahia – kansaa vaalit kiinnostavat yhä vähemmän

Iranissa valta keskittyy tämänpäiväisissä vaaleissa yhä tiukemmin konservatiiviselle sisäpiirille. Presidentinvaalien kärkiehdokas on uskonnollisen johtajan Ali Khamenein suosikki. Vaali vaalilta pienenevä äänestäjäjoukko valinnee Ebrahim Raisin jo ensimmäisellä kierroksella.

Miehiä varvastossut jalassa

Report: One third of male Iraqi, Iranian asylum seekers report being tortured in home country

Torture trauma can cause mental, physical and social problems, and treatment often requires a multidisciplinary approach.

Miehiä varvastossut jalassa

Kolmannes Suomeen muuttaneista iranilais- ja irakilaistaustaisista miehistä kokenut kidutusta kotimaassaan

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kidutuskokemukset ovat yleisiä ja kidutus aiheuttaa vaikeita terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Natanzin uraanin rikastuslaitos kuvattuna maaliskuussa 2005.

Iranin mukaan kansainvälisillä valvojilla ei ole enää pääsyä valvontakamerakuviin ydinlaitoksista – kiristää jännitteitä entisestään

Ensi viikolle suunnitellut neuvottelut Yhdysvaltojen paluusta Iranin ydinsopimukseen todennäköisesti epäonnistuvat, jos Iran tuhoaa kuvat.

Natanzin uraanin rikastuslaitos kuvattuna maaliskuussa 2005.

Iran uhkaa kiihdyttää rajusti uraanin rikastamista ydinlaitoshyökkäyksen jälkeen

Natanzin ydinlaitokseen hyökättiin viikonloppuna. Samaan aikaan Wienissä neuvotellaan Iranin ydinsopimuksen jatkosta.

Natanzin uraanin rikastuslaitos kuvattuna maaliskuussa 2005.

Miten isku Iranin ydinlaitokseen vaikuttaa ydinsulkusopimuksen kohtaloon? Lue viisi kysymystä ja vastausta Israelin ja Iranin uusimmasta kiistasta

Iranin mukaan kyberiskun takana on Israel. Yhdysvaltain puolustusministeri on parhaillaan vierailulla Israelissa.

Vahingoittunut Natanzin laitos.

Israelin median mukaan maa on Iranin ydinlaitokseen tehdyn iskun takana

Israelilaisradion mukaan maan tiedustelupalvelu Mossad olisi ollut keskeisessä roolissa iskun toteuttamisessa.

Natanzin laitos.

Iranin mukaan sen keskeinen ydinlaitos joutui sabotaasin kohteeksi

Iran ilmoittaa, että Natanzin ydinlaitoksen sähköongelmat johtuivat terroriteosta.

Bushehrin ydinvoimalaitoksen työmaa

Iranin ydinsopimuksen osapuolet palaavat neuvottelemaan – eivät kuitenkaan saman pöydän ääreen

EU aikoo toimia välittäjänä ydinsopimuksen jättäneen Yhdysvaltojen sekä sitä rikkovan Iranin välillä.

Nainen käveli amerikkalaisvastaisen seinämuraalin ohitse Iranin pääkaupungissa Teheranissa joulukuussa 2020.

EU: Iranin ydinsopimuksen osapuolet virtuaalikokoukseen huomenna

Yhdysvallat ja Iran ovat ajautuneet pattitilanteeseen, jossa molemmat välttelevät ensimmäisen askeleen ottamista.

Wang Yi

Kiina kasvattaa vaikutusvaltaa Lähi-idässä – Kiina ja Iran solmivat 25-vuotisen yhteistyösopimuksen

Kiinan ulkoministeri allekirjoittaa sopimuksen lauantaina Teheranissa.

Iranissa pudotetun ukrainalaiskoneen jäänteitä.

Ukraina tyrmää Iranin loppuraportin matkustajakoneen alasampumisesta

Kaikki matkustakoneessa olleet 176 ihmistä kuolivat, kun Iran ampui koneen alas Teheranissa tammikuussa 2020.

Joe Biden puhuu.

Joe Biden kutsuu Vladimir Putinia tappajaksi ja uhkaa seurauksilla Venäjän vaalihäirinnän takia

Yhdysvaltain tuoreen tiedusteluraportin mukaan Venäjä yritti vaikuttaa viime vuoden presidentinvaalien tulokseen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Richard Ratcliffe ja tytär Gabriell.

Iran vapautti brittiläis-iranilaisen avustustyöntekijän

Nainen tuomittiin viisi vuotta sitten vankeuteen salaliitosta Irania vastaan.

Kuusamolainen Tane Siikaoja kotinsa pirtissä

Maassa lojui sormen palasia, hiuskasoja ja poltettuja luita: nuoret miehet todistivat, kun yhteiskunta ympärillä alkoi kuohua – näky ei unohdu

Kuu­sa­mo­lai­set ra­ken­si­vat valtavaa las­ket­te­lu­kes­kus­ta Iraniin yli 40 vuotta sitten ja joutuivat pakenemaan vallankumousta.

Joe Biden

Biden sanoo ilmaiskun Syyriaan olleen varoitus Iranille

Isku oli ensimmäinen Yhdysvaltojen Iranin tukemiin joukkoihin kohdistama sotatoimi Bidenin virkakaudella.

Yhdysvaltain joukkojen käyttämä panssaroitu ajoneuvo

Yhdysvallat iski Syyriassa Iranin tukemien joukkojen kohteeseen

Isku oli presidentti Joe Bidenin hallinnon ensimmäinen sotatoimi.

Iranin lippu ydinvoimalaitoksen edustalla.

Iran alkanut tuottaa korkearikasteista uraania nopeammin kuin piti

Diplomaattilähteen mukaan uraania rikastetaan Fordon ydinlaitoksessa 15 kiloa kuukaudessa.

Būšehrin ydinvoimala Iranissa. Kuva vuodelta 2010.

IAEA: Iran sallii väliaikaisesti tarkastusten jatkamisen maan ydinlaitoksissa

Tarkastukset jatkuvat rajoitetusti kolmen kuukauden ajan.

Joe Biden ja Angela Merkel mikrofonien takana.

Biden puhuu Münchenin turvallisuuskokouksessa: Tätä USA:n presidentin puheelta odotetaan

Yhdysvallat pyrkii vakuuttamaan eurooppalaiset liittolaissuhteiden vahvuudesta, ja Bidenilta odotetaan konkreettisia linjanvetoja.

Raketti-isku tuotti lieviä aineellisia tuhoja myös Erbilin lentokentällä.

Rakettihyökkäys Pohjois-Irakissa testaa presidentti Bidenin Iranin-politiikkaa

Toistakymmentä rakettia ammuttiin Erbilin lentokentän ja läheisen kansainvälisen sotilastukikohdan tuntumaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle