Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mielenosoittajia kadulla Teheranissa.

Tanssinsa videoinut nuori pari sai 10 vuoden vankeustuomion Iranissa

Pitkät tuomiot langetettiin muun muassa ”korruptioon ja prostituutioon kannustamisesta”.

Sebastian Strandvall seisoo jäätyneellä rannalla.

Suomalaispelaajan ystävä viruu vankilassa, koska puolusti naisia – Sebastian Strandvall päätyi jättikanavien uutisiin: ”Tärkeintä, että viesti leviää”

Sebastian Strandvall pelkää Iranissa pidätetyn pelikaverinsa hengen puolesta. VPS:n kapteeni kertoo jalkapallon yhteen tuoneiden epätodennäköisten ystävien tarinan.

Sebastian Strandvall

Sebastian Strandvall kertoo saaneensa uutta tietoa iranilaisystävänsä tilanteesta – kuolemanrangaistusta ei ole langetettu

Iranilaisjalkapalloilija Amir Nasrin epäselvä kohtalo on ollut kansainvälisen mediahuomion kohteena. Vaasalainen Strandvall on puhunut entisen joukkuetoverinsa tilanteesta.

Mielenosoittajat pitelevät hirttoköyttä kauloillaan.

Iran aikoo teloittaa kaksi parikymppistä miestä – vankilan eteen kokoontunut väkijoukko yrittää estää kuolemanrangaistusten toteuttamisen

Iranin mellakoihin liittyvät teloitukset ovat lisääntymään päin, mutta mielenosoittajat eivät luovuta. Kymmeniä ihmisiä on kokoontunut maanantaina Iranissa sijaitsevan vankilan eteen.

Venäjän Putin puhuu Kiinan Xille.

Taloudeltaan kurjistuva Venäjä ajautuu riippuvaiseksi Kiinasta – professori ennustaa “suurta riitaa karhun ja lohikäärmeen välille”

Venäjän on vaikea löytää Aasiastakaan kauppakumppaneita. Innokkaimmat kumppanit ovat tällä hetkellä Iran ja Taliban.

Iranin tekemiä hallinnon vastustajien teloituksia vastustavia mielenosoittajia Bonnissa Saksassa.

Iran teloitti kaksi mielenosoittajaa, joita syytettiin turvallisuusjoukkojen edustajan surmaamisesta

Iran on teloittanut yhteensä neljä mielenosoittajaa, jotka ovat osallistuneet syyskuussa alkaneisiin protesteihin.

Iranin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei puhuu mikkeihin.

Ranskalainen satiirilehti julkaisi kymmeniä pilapiirroksia Iranin uskonnollisesta johtajasta – nyt valtio kosti

Iran sulkee Teheranissa sijaitsevan ranskalaisen instituutin protestiksi satiirilehden julkaisusta.

Sara Khadem

Shakkitähti pelasi ilman hijabia MM-kilpailuissa – Sara Khadem päätti olla palaamatta Iraniin, eikä välttämättä edusta maata enää koskaan

Shakin pikapelin ja nopean shakin MM-kilpailuissa ilman hijabia esiintynyt Sara Khadem nousi kisojen puheenaiheeksi. Naisten pukeutuminen on kuohuttanut Iranissa, eikä Khadem palannut maahan turnauksesta.

Sebastian Strandvall

Vaasan Palloseuran kapteeni Sebastian Strandvall nousi puolustamaan iranilaista pelikaveriaan, jota saattaa uhata kuolemantuomio

Amir Nasr Azadani on iranilainen jalkapalloilija, jonka Strandvall oppi tuntemaan vuonna 2015 teheranilaisjoukkueessa. Nasria syytetään tiettävästi osallisuudesta Iranin viimeaikaisiin mielenilmauksiin.

Suomessa asuvat iranilaiset järjestivät mielenosoituksen Eduskuntatalon portailla joulukuussa.

Maahanmuuttovirasto ei näe tarvetta keskeyttää iranilaisten pakkopalautuksia Iraniin maan ihmisoikeusloukkauksista huolimatta

Käytännössä iranilaisia ei kuitenkaan ole voinut palauttaa kotimaahansa hetkeen Iranin viranomaisten vaatimusten takia, kerrotaan sisäministeriöstä.

Mielenosoittajia kadulla.

Iran teloitti hallitusta vastustaneen mielenosoittajan – kyseessä ensimmäinen vahvistettu tapaus

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iranin viranomaiset hakevat kuolemantuomioita ainakin 21 ihmiselle protesteihin liittyen.

Poliisi katsoo poliisiautossa istuvaa huiviin pukeutunutta naista.

Protestoijat toppuuttelevat: Väitteet Iranin siveyspoliisin lakkauttamisesta todennäköisesti liioiteltuja

Sunnuntaina iranilaismedia kertoi, että maan oikeuskansleri olisi lakkauttanut siveyspoliisin, mutta mielenosoittajien mukaan väitteet saattavat olla liioiteltuja. Oikeuskanslerin ilmoitus ei muuttanut iranilaisten arkea.

Kaksi naista kävelee sateessa sillalla.

Sunnuntai 4.12.2022 (radio)

Muistisairaudet. Hiv-tatunnat. Kiinan koronarajoitukset. Iranin siveyspoliisi. Maanantain sää.

Mielenosoittaja pitelee hiustuppoa kädessään. Taustalla näkyy Iranin konsulaattirakennus.

Iranilaismedia: Iran lakkauttaa siveyspoliisin – Lähi-idän tutkija pitää tietoa yllättävänä

Maan oikeuskansleri ilmoitti asiasta yli kaksi kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Protestit puhkesivat, kun kurdinainen Mahsa Amini oli kuollut siveyspoliisin käsissä.

Iranin päävalmentaja Carlos Queiroz, pelaajat ja Mikko Kujala keskustelevat.

Puolet Iranin MM-joukkueesta palasi Teheraniin – joukkueen suomalainen valmentaja todisti jäähyväisiä: ”Moni itki oikein kunnolla”

Iranin maajoukkueen fysiikkavalmentajaksi palannut Mikko Kujala näki jalkapallon MM-kisoissa, kuinka kovassa paikassa maan pelaajat olivat kentällä ja sen ulkopuolella. Hän puolustaa päätöstään liittyä Iranin leiriin.

Aalto-yliopistossa opiskeleva Fereshteh Sohrabi katsoo kameraan Espoon Otaniemessä ja taustalla näkyy Iranin kansan puolesta järjestetyn mielenosoituksen osallistujia.

Espoossa Aalto-yliopistolla osoitettiin mieltä Iranin naisten puolesta

Yli sadalla yliopistokampuksella ympäri maailman on järjestetty tänään tukimielenosoituksia Iranin naisille.

Mies ja nainen osoittivat mieltään Iranin hallintoa vastaan jalkapallon MM-kisojen katsomossa.

Yhdysvaltain jalkapalloliitto poisti Iranin lipusta islamilaisen symbolin vuorokaudeksi – ”Halusimme osoittaa tukemme Iranin naisille”

Iranin kuohunta on näkynyt jalkapallon MM-kisoissa erilaisina protesteina. Yhdysvaltain jalkapalloliitto otti kantaa somekanavissaan vuorokauden ajan.

En grupp människor står runtom brasor på en gata.

Ajatollahin siskontytär kuvaili Iranin hallintoa murhanhimoiseksi ja lapsia tappavaksi – pidätettiin

Oppositiolähteiden mukaan Farideh Moradkhani pidätettiin keskiviikkona, kun hän meni vastaamaan syyttäjän syytteisiin.

Kuvassa neljäosainen pistorasia

Lauantai 26.11.2022 (radio)

Sähkön säästäminen. Iranin mielenosoitukset. Palvelut. Pääministerisuosikit. Sää.

Kaksi henkilöä kävelee, toisella turbaani.

Katso, mitä on “turbaanintuuppaus” Iranissa – uusi ilmiö kertoo muutoksesta, jossa ovat mukana myös hallintoon kypsyneet miehet

Mielenosoitukset eivät ole hallinnon väkivallasta huolimatta hiipuneet, vaan saaneet uusia, kekseliäitä muotoja. Iran-tuntija näkee ensimmäisiä merkkejä maan johdon rakoilusta.

Parvin Shokri käsissään taulu, johon on kerätty Iranissa kuolleiden lasten kuvia.

Siveyspoliisi näki kuvan, jossa nuori nainen oli ilman hijabia – seurauksena oli 80 raipaniskua ja vuosia myöhemmin pako Helsinkiin

Nykyään Helsingissä asuvat iranilaisnaiset lähtivät pakoon Iranin epätasa-arvoa ja raipaniskuja. Kummankaan mielestä maan nykyhallinnon edustajaa ei pitäisi kutsua Linnan juhliin.

Ilves-Kissojen jalkapalloilija Milad Zanidpour pallon kanssa lumisella jalkapallokentällä.

Iranin maajoukkueessa pelannut Milad Zanidpour ei toivo maansa pärjäävän MM-kisoissa: on väärin osallistua, kun ihmiset kärsivät

Tamperelaisen Ilves-Kissojen pelaaja Milad Zanidpour on huolissaan varsinkin naisten ja lasten tilanteesta Iranissa. Zanidpourin isää on uhkailtu sen jälkeen, kun pelaaja esiintyi tv-haastattelussa.

Carlos Queiroz lehdistötilaisuudessa 21.11.2022 Englanti-tappion jälkeen.

Iranin valmentaja syyllisti protestoijia ja avautui rajusti: ”Mitä tahansa pelaajat tekevät tai sanovat, heidät halutaan lynkata”

Protestointi Iranin hallintoa kohtaan näkyy myös jalkapallon MM-kisoissa. Paine Iranin pelaajien ympärillä on kasvanut päävalmentaja Carlos Queirozin mielestä sietämättömäksi.

Iranilainen Azadh Lizai kritisoi maansa islamilaista hallintoa voimakkaasti ja haukkui äänekkäät kannattajat maksetuiksi. Khalifa Stadion 21.11.2022

Iranilaisnainen haukkui maansa hallinnon Ylen haastattelussa Qatarissa: ”Olemme vankeja” – joukkue toteutti ytimekkään toiveen MM-ottelussa

Iranin kuohunta ja protestiaalto vaikuttavat myös Qatarin MM-kisoihin. Englannin ja Iranin ottelussa nähtiin runsaasti kannanottoja.

Iranilainen näyttelijä Hengameh Ghaziani.

Iranilaiset näyttelijät esiintyivät ilman huivia, minkä takia heidät pidätettiin: ”Tämä saattaa olla viimeinen postaukseni”

Myös tunnetut iranilaiset urheilijat ovat ilmaisseet tukea protesteille. Iranin tilanne ei ole hyvä, sanoo Iranin MM-jalkapallojoukkueen kapteeni.

Kaksi naista ja teksti "Mistä maailma puhuu".

Iran valvoo naisia dystooppisin keinoin, mutta somessa leviää myös valeuutisia sorrosta – podcast kertoo, miksi uutisointi maasta on vaikeaa

Iranin pappisjohdon valvontakoneisto käräyttää myös miehet, jos vaimo ei käytä huivia. Podcast käy läpi syitä Iranin mielenosoitusten takana.

Ihmisiä kylttien kanssa osoittaen tukeaan iranilais naisten puolesta Tampereen keskustorilla.

Tampereella osoitettiin mieltä iranilaisnaisten tueksi kesken kiekkohuuman – paikalla arviolta satakunta mielenosoittajaa

Iranilaisten tukemiseksi on osoitettu mieltä ympäri maailmaa ja mielenilmaukset ovat levinneet myös eri puolille Suomea. Protesteja on järjestetty Suomessa muun muassa Helsingissä, Turussa, Oulussa sekä tänään Tampereella.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Venäjän presidentti Vladimir Putin hymyilevät vierekkäin. Putinilla on kädessään kukkakimppu.

Läheisestä Venäjä-suhteesta tuli Israelille kiusallinen taakka – tutkijat: Israel on haluton valitsemaan puolensa

Israelin vaalit voittanut Netanhaju korosti aiemmin erityistä suhdettaan Putiniin. Iranin ja Venäjän lähentyvä sotilaallinen yhteistyö tekee suhteesta aiempaa hankalamman, arvioi Lähi-idän tutkimuksen professori.

Anonyymi henkilö katsoo pois päin kamerasta.

Iranin mielenosoitukset laajenivat ympäri maailman – aktivisti kertoo, että protestoijat pelkäävät turvallisuutensa puolesta myös Suomessa

Ylen haastattelema aktivistin mukaan hänen ystävänsä ja sukulaisensa Iranissa ovat peloissaan. He ovat kuitenkin myös toiveikkaita sen suhteen, että mielenosoitusten myötä maassa tapahtuisi viimein muutos.

Liekkejä mielenosoituksessa Teheranissa Iranissa.

Iranilaisilla on uusi tapa osoittaa mieltään hallitusta vastaan, ja se on niin hyvä, ettei sitä ole helppo estää

Iranilaisten uhma leviää. Naiset huutavat Teheranin illassa ja näyttävät hiukset metrossa. Kuolleen mielenosoittajan äiti uhmasi hallintoa ja paljasti tyttärensä kohtalon videoviestissä.

Tutkija: Iranin mielenosoitukset kertovat laala-alaisesta halusta kohti demokratiaa.

Suomalaistutkija: “Mielenosoitusten aiheuttama haaste Iranin hallinnolle on erittäin suuri” – vallankumousta ei voi vielä ennustaa

Iraniin perehtyneet tutkijat pitävät meneillään olevia protesteja harvinaisina, koska niihin osallistuu niin laajoja kansanjoukkoja erilaisista taustoista.

Aram Aflatuni.

Aram Aflatunin kolumni: Iranin naisten vapaustaistelu ei saa näivettyä murhauutisiksi

Naisaktivistien todellisten tarinoiden kuuleminen synnyttää hehkun puolustaa oikeutta, kirjoittaa Aflatuni.

Tuhannet ihmiset kerääntyivät Mahsa Aminin kotikaupunkiin.

Iranin turvallisuusjoukot avasivat tulen, kun tuhannet ihmiset kerääntyivät suremaan Mahsa Aminia

Mielenosoitukset vanhoillista hallintoa vastaan ovat jatkuneet Iranissa jo viikkojen ajan. Tuhannet ihmiset kerääntyivät Mahsa Aminin kotikaupunkiin, kun hänen kuolemastaan tuli kuluneeksi 40 päivää.

 Salman Rushdie.

Kirjailija Salman Rushdielle jäi puukotuksesta vakavia vammoja — menetti näön toisesta silmästä, käsivarren hermot vaurioituneet lopullisesti

Salman Rushdien kimppuun hyökättiin New Yorkissa elokuussa, kun hän oli aloittamassa esitelmää kirjallisuusfestivaalilla.

videostillejä Iranin mellakoista

Kun Iran sulkee median mellakoista, some raportoi hakkaamista, kyynelkaasua ja vallankumoushenkeä – tässä viisi varmennettua videota

Samaan aikaan Helsingin paraatipaikalla mieltä osoittaa iranilainen naiskolmikko, joka tietää miltä tuntuu, kun siveyspoliisi ottaa silmätikukseen.

Elnaz Rekabi kiipesi ilman hijabia Etelä-Koreassa kilpailussa.

Näin ilman huivia kisanneen Elnaz Rekabin mystinen tapaus on edennyt: Sankarin vastaanotto Iranissa – oliko pukeutuminen ministerin luona mielenilmaus?

Elnaz Rekabi sai sankarin vastaanoton palatessaan Iraniin, koska hän kilpaili Etelä-Koreassa ilman hijabia. Iranin viranomaiset ovat vakuutelleet, että hän selviää rangaistuksetta, koska ”teko ei ollut tarkoituksellinen”.

Mika Aaltola istuu puiston penkillä.

Ykkösaamussa UPIn johtaja Mika Aaltola – mitä haluat kysyä?

Venäjä on iskenyt viime aikoina ohjuksin ja lennokein Ukrainan kaupunkeihin. Lisäksi Venäjä julisti sotatilalain neljälle Itä-Ukrainan alueelle, jotka se on pyrkinyt liittämään itseensä. Mitä käänteet tarkoittavat sodan kannalta? Ykkösaamun vieraana TV1:ssä ja Yle Radio 1:ssä lauantaina on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Iranilaisvalmisteinen drooni Kiovan yllä.

Ukrainassa taivaalta sataa nyt "mopedeja" ja "ruohonleikkureita" – tappajadrooni voi yllättää kenet tahansa, missä tahansa

Vain vähän aikaa sitten droonit olivat samoilijan tai valokuvaajan hauska lelu. Nyt niillä lamautetaan kokonaisen maan energiajärjestelmää ja kylvetään pelkoa Ukrainassa.

Pommin räjäytyksen aiheuttama tulipalo kaupungissa.

Venäjä käytti iranilaisia drooneja tuhoisissa iskuissa eilen Ukrainassa – USA ja EU suunnittelevat lisäpakotteita Iranille

Venäjä iski iranilaisvalmisteisilla drooneilla eilen muun muassa Kiovaan. Yhdysvaltojen mukaan Venäjän ja Iranin syvenevä liittolaisuus uhkaa muuta maailmaa.

Vankilarakennuksia on nähtävissä oksien lomasta Teheranissa Iranissa.

Neljä vankia kuoli ja useita loukkaantui vankilapalossa Iranissa

Syyttäjäviranomaisen mukaan vankilassa alkaneet levottomuudet eivät liittyneet mitenkään mielenilmauksiin ja protesteihin, jotka alkoivat Iranissa syyskuussa.

tankkausta bensa-asemalla

Lauantai 15.10.2022 (radio)

Nato-neuvottelut. Dieselin hinta. Turkin onnettomuus. Biden Iranin mielenosoituksista. Sää.

Pekka Haavisto hymyilee kameralle.

Ulkoministeri Haaviston mukaan lännen yhtenäisyys ei rakoile: "Venäjälle tehtävä selväksi, että vastaus ydinaseen käyttöön olisi massiivinen"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on saanut osakseen arvostelua kommentistaan, että Ranska ei vastaisi ydinaseella, jos Venäjä käyttäisi ydinasetta Ukrainassa.

Iranissa osoitetaan mieltä erityisesti kurdialueella

Iran tukahduttaa mellakoita kurdialueella kovin ottein – kurdien asema Iranissa on vaikea

Iranissa on osoitettu mieltä nuoren kurdinaisen kuoleman vuoksi erityisesti maan kurdialueella ja pääkaupungissa Teheranissa. Iranin hallitus syyttää kurdiryhmiä maan levottomuuksien kiihdyttämisestä.

Iranissa ovat jatkuneet mielenosoitukset naisten oikeuksien puolesta.

Turvallisuusjoukot jahtaavat lapsia Iranissa – vanhemmat etsivät kouluista kadonneita 12–15-vuotiaita tyttöjään, aktivisti kertoo Ylelle

Pian kuukauden jatkuneet mielenosoitukset Iranin naisia sortavaa hallintoa vastaan eivät osoita laantumisen merkkejä.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Jina Amini kuoli, koska miehet haluavat määrätä mitä naiset tekevät

Iranilaiset naiset eivät taistele hijabia vastaan, vaan demokratian ja itsemääräämisoikeutensa puolesta. Siksi myös Suomessa pitäisi kiinnostua siitä taistelusta, kirjoittaa Nuorgam.

Nashmin ulkona kadulla ilman hijabia.

Näin Iranin moraalipoliisi ulottaa valvontansa jopa Suomeen asti – Nashmin Ebrahimin lupaava ura oli tuhoutua, kun joku kieli hänestä kotimaahan

Iranissa naiset kuuluvat Lähi-idän koulutetuimpiin, mutta se ei ole tuonut heille vapautta. Siveyspoliisin kurottaa kouransa jopa ulkomaille. Sen sai tuntea myös Suomessa asuva Nashmin Ebrahimi.

Naisia osoittamista mieltään Mahsa Aminin kuoleman takia.

Maailma osoittaa tukeaan Iranin naisille – mielenosoittajat liikkeellä niin Helsingissä, Madridissa, Lontoossa kuin Tokiossakin

Iranin naisten puolesta protestoidaan 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoltua siveyspoliisien käsissä.

Revontulet loistavat vihreänä Saimaan yllä tammikuussa 2022.

Lauantai 1.10.2022 (radio)

Presidentti Niinistön kommentit sodasta. Mielenosoitukset Iranin naisten puolesta. Helsingin Sokos-tavaratalon tulipalo. Revontulet. Ensilumi.

Mielenosoitus Iranin hallinnon toimia vastaan Oulussa 1.10.2022

Oulussa asuvat iranilaiset toivovat maansa hallituksen vaihtuvan – kolmas mielenilmaus Mahsa Aminin kuoleman johdosta järjestettiin lauantaina

Oulussa lauantaina 1. lokakuuta järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui hieman yli sata henkilöä. Tapahtuman järjestäjänä toimi Oulun iranilaisten naisten yhteisö.

Kaksiosainen kuva: vasemmalla mielenosoittajia pitämässä Mahsa Aminin kuvaa, oikealla toimittaja Antti Kurra.

Tästä syystä Mahsa Aminin kuolemasta syttyneet mielenosoitukset ovat poikkeukselliset – katso kooste Iranin naisten oikeuksien historiasta

Iranin mielenosoituksissa jo yli 1 200 ihmistä on pidätetty ja kymmeniä kuollut. Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, mikä protesteissa eroaa aiemmista isoista mellakoista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle