Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eräilijä vajosi Kiellijärven pohjamutaan Enontekiöllä - paikalle saapuneet pelastivat henkilön ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle

Eräilijä vajosi Suomen ja Ruotsin rajalla Enontekiöllä sijaitsevaan Kiellijärven pohjamutaan perjantai-iltana. Tilanteesta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Tältä näyttävät syksyn ensimmäiset lumihiutaleet: Enontekiöllä havaittiin kaksi senttimetriä lunta tänä aamuna

Enontekiön Näkkälässä on tehty syksyn ensimmäiset lumihavainnot, kun kello 10 havainnoissa todettiin kahden senttimetrin verran lunta. Ylen päämeteorologi Seija Paasonen kirjoittaa Twitterissä, ettei kyseessä ole kuitenkaan vielä ensilumi.

Tutkijat löysivät 13 Suomelle uutta sienilajia – loukkokäävästä vasta toinen havainto koskaan

Kaikki uudet lajit kuuluvat kääväkkäisiin ja kasvavat kuolleella puuaineksella. Sienille ei ole vielä suomenkielisiä nimiä, mutta monille niiden edustamista suvuista on.

Vapaa kulku pohjoisen raja-alueilla on alkusoittoa kohti normaalia – lähiviikot näyttävät, päättyykö koronakontrolli viimeinkin

Ruotsin rajakuntien pääsy Suomen "vihreälle listalle" on vapauttanut kulkemista naapuriin. Torniossa rajan testauspisteessä koronatestien määrä on romahtanut noin sataan päivässä. Jos kaikki sujuu hyvin, viimeisetkin maahantulorajoitukset poistuvat lokakuun puolivälissä.

Enontekiön kulttuuripalkinto Sturmbock-linnoitusketjun tallennustyötä tehneelle kaksikolle

Kunnan mukaan aineisto on tuonut runsaasti valtakunnallista ja alueellista verkko- ja somenäkyvyyttä Enontekiölle.

Nettijumalanpalveluksista tuli supersuosittuja ja nyt seurakunnissa mietitään, miten verkossa tavoitetut ihmiset saataisiin myös kirkkosaliin

Seurakuntien korona-aikana aloittamien verkkojumalanpalvelusten suosio on vakiintunut ja osallistujia on merkittävästi enemmän kuin perinteisissä kirkonmenoissa. Nyt mietitään, miten seurakuntalaiset saadaan pidettyä mukana jatkossakin.

Vedenkeittokehotus jatkuu Kilpisjärvellä – syynä vesinäytteestä löytynyt bakteeri

Hanavedellä voi kuitenkin peseytyä. Ruoka- ja juomavettä on keitettävä ainakin viiden minuutin ajan. Puhdasta talousvettä voi noutaa vedenjakelupisteestä.

Kittilän kunnanjohtajan paikkaa hakee kahdeksan – joukossa myös Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen

Kunnanjohtajan virka täytetään viiden vuoden määräajaksi tammikuun 2022 alusta alkaen. Virkaa tällä hetkellä hoitavan Antti Jämsénin määräaikainen työsuhde loppuu joulukuussa.

Verkostovedestä löydettiin bakteereita Kilpisjärvellä – vesi pitää keittää toistaiseksi

Talousveden klooraus aloitettiin lauantaina, jotta haitalliset bakteerit saadaan tuhottua. 

Pelkosenniemen ja Enontekiön kuntien sloganit saivat tutkijalta kiitosta – suomalaisten helpoiten tunnistama iskulause löytyi kuitenkin Rovaniemeltä

Rovaniemen Arktinen pääkaupunki -kuntasloganin tunnisti 97 henkeä sadasta. Se kiri tunnettuudessaan voittoon yhdessä Rauman kaupungin Ol niingo gotonas -sloganin kanssa.

Kansalaisopistot selvisivät pakkoloikasta digimaailmaan – verkkokurssien määrä moninkertaistui vuodessa

Kansalaisopistot näyttävät selvinneen koronan aiheuttamasta digiloikasta. Opistoissa järjestettävien verkkokurssien määrä on lisääntynyt hurjasti. Korona ei pelota vaan myös lähikursseille ilmottaudutaan.

Uusien asevelvollisten kutsunnat alkoivat Lapissa

Tämän vuoden kutsunnat koskevat pääosin vuonna 2003 syntynyttä ikäluokkaa.

Sulkiva hanhikanta runsastui erityisesti Lapissa

Lapin hanhikanta on edelleen harva. Enontekiöllä ja Inarissa ei havaittu sulkivia metsähanhia tänä kesänä lainkaan.

Norjaan ei pääse perjantaina iltapäivällä Kilpisjärveltä - tie on suljettu pyöräkilpailun vuoksi

Liikenne on kokonaan poikki Nesteen huoltoasemalta rajalle asti kello 15-20. Kilpailun kärkipolkijat tulevat Skibotnin kautta Kilpisjärvelle kuuden maissa iltapäivällä.

Pintavesien lämpötilat ovat jäähtyneet Lapissa helteiden kaikottua

Heinäkuussa vesistöjen lämpötilat kohosivat paikoin huomattavan korkeiksi helteiden seurauksena.

Koronatartunnat lisääntyvät Lapin sairaanhoitopiirissä: viikonlopun jälkeen 12 uutta tartuntaa

Eniten uusia tartuntoja, yhdeksän kappaletta, todettiin Rovaniemellä. Myös Kittilässä ja Enontekiöllä todettiin yhteensä neljä uutta tartuntaa.

Kilpisjärventiellä palaa kuorma-auto

Liikenne on poikki sammutustöiden ajan.

Talkoolaiset kunnostavat reittirakenteita Hetta-Pallaksella ja Kivitunturissa

Savukoskella järjestetään tällä viikolla Suomen Rangereiden talkooleiri. Tunturi-Lapissa reittiä kunnostavat Pidä Lappi Siistinä ry:n talkoolaiset.

Vapaaehtoisia koulutetaan naalien pesien tarkastamiseen Lapissa

Metsähallituksen mukaan vapaaehtoiset voivat olla suureksi avuksi noin 250 vanhan pesäpaikan vuosittaisessa tarkistamisessa.

Kuuntele miten harvinainen kamtshatkanuunilintu laulaa – Helsingissä se olisi kerännyt tuhansia bongareita, nyt Kilpisjärvelle ehti satakunta

Kymmenet lintuharrastajat riensivät Enontekiön Kilpisjärvelle bongaamaan harvinaista uunilintua. Matkustusrajoitusten vuoksi eurooppalaiset lintubongarit pystyivät vain haaveilemaan lintuharvinaisuudesta.

Kilpisjärvellä havaittiin todennäköisesti koko Euroopalle uusi lintulaji

Uusi lintuhavainto tehtiin käsivarren Lapissa, missä retkeilijät havaitsivat entuudestaan tuntemattoman laulajan, kamtshatkanuunilinnun. Aasian itäisimmissä osissa pesivästä linnusta ei ole Euroopassa aiemmin tehty hyväksyttyä havaintoa.

Lapissa kerätään koulureppuja vähävaraisten perheiden lapsille

Kuka tahansa voi tehdä reppu- tai penaalilahjoituksen viemällä sellaisen Pohjolan Osuuspankin konttoriin kuun loppuun mennessä.

Liikenne sujuu taas jouhevasti Norjan vastaisilla raja-asemilla

Norjan rajalle muodostuneet autojonot ovat vähentyneet viikon takaisesta huippuruuhkasta. Maanantaiaamuna jonoa oli enää Kilpisjärvellä, jossa joutui pahimmillaan jonottamaan vielä pari tuntia.

Vuomakasjoki pitää ylittää kahlaten Enontekiöllä

Ylityskohdassa on vettä sääreen asti, mutta Metsähallituksen mukaan joen pinta voi nousta nopeastikin sateella.

Yökerhoillan karu saldo Rovaniemellä: koronatartunta löytynyt jo yhdeltätoista baarin asiakkaalta

Lapin sairaanhoitopiirissä on varmennettu alkuviikon aikana 11 uutta koronatapausta. Nyt yhteensä 11 tapausta liittyy viikonloppuna Rovaniemellä sattuneeseen yökerhoaltistumiseen. Heistä yhden koronatartunta varmistui jo viikonloppuna.

Norjan rajanylityspaikoilla Lapissa tuntien autojonot – viisi tuntia helteessä jonottanut Janne Kulju: "Fiilis ei ole ollenkaan paha"

Ainakin Nuorgamissa ja Kilpisjärvellä Norjaan pyrkivät matkailijat joutuivat jonottamaan Covid-19-testipisteelle useamman tunnin. Norja päivitti maahantulorajoituksiaan maanantaina niin, että melkein koko Suomesta pääsee maahan ilman karanteenia.

Enontekiön Hetassa on ammuttu poroja vahingoittamistarkoituksessa – poliisi pyytää vihjeitä

Tutkinta on alkuvaiheessa. Tapahtunutta tutkitaan tällä hetkellä eläinsuojelurikoksena.

15-vuotias Selja Toppinen ja yli miljoona muuta suomalaista suuntaa tänä vuonna kesän ykköskohteeseen kansallispuistoon

Kansallispuistot ovat suositumpia kuin koskaan. Ruuhkia ei ainakaan vielä näy, koska tilaa on.

Enontekiön lentokenttä sai valtionavustuksen – kenttä laitetaan kuntoon tulevaa talvea varten

Lentoaseman toimitusjohtajan Marko Hallan mukaan 400 000 euron valtionavustus oli Enontekiön lentokentälle äärimmäisen tärkeä.

Lumitilanne sallii perinteiset Kilpisjärven juhannushiihdot

Tapahtuman hiihtomatka on vaihdellut vuosien varrella kilometreistä vain kymmeniin metreihin. Niin sanottu latu tulee tänä vuonna olemaan noin 170 metrin pituinen.

Lappi sai yli puoli miljoonaa euroa avustuksia kulttuurimatkailun kehittämiseen

Avustukset myöntänyt tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sanoo, että kulttuuripalveluilla voi olla tärkeä sija matkailun elpymisessä.

Valtatie 21:lle väliaikaisia nopeusrajoituksia tien huonon kunnon vuoksi

Alennettu 80 km/h nopeusrajoitus on voimassa toistaiseksi tien parantamiseen saakka. Rajoitukset ovat voimassa heti kun rajoitusta osoittavat merkit on asennettu maastoon.

Rokotustiedot päivittyneet kattavasti Omakantaan puolessa Lapin kunnista

Esimerkiksi rajanylityksissä tarvittavan kansallisen koronarokotustodistuksen löytää Omakanta-verkkopalvelusta jo suurin osa lappilaisista.

Keskusta menetti yksinkertaisen enemmistön viidessä kunnassa Lapissa

Lapissa keskusta menetti yksinkertaisen enemmistönsä Enontekiöllä, Torniossa, Tervolassa, Ylitorniolla ja Savukoskella.

Katso kuntavaalien tulokset – tällainen on Enontekiön uusi valtuusto

Enontekiöllä Muut ryhmät nosti eniten kannatustaan. Puolue voitti viisi lisäpaikkaa valtuustossa viime vaaleihin verrattuna. Keskusta oli suurin laskija kuudella menetetyllä valtuustopaikalla.

Perussuomalaiset ja sitoutumattomat juhlivat Lapissa – suurimpana puolueena pysyvä keskusta koki tappion, samoin vasemmistoliitto, kuuntele analyysi

Tästä artikkelista voit kerrata vaali-illan vaiheet Lapissa. Vaalitulos mylläsi valta-asemia useassa kunnassa. Kuuntele politiikan tutkijan Petri Koikkalaisen analyysi.

Kunnostustyöt sulkevat useita Pallas-Yllästunturin kansallispuiston reittejä kesän aikana

Pallastunturista Mäntyrovalle vievää latupohjaa on maanantaina alettu kunnostaa maastopyöräiltäväksi. Pyhäjärven esteetön laituri saadaan paikoilleen ja sorastus viimeistellään venepaikkojen osalta vielä tiistain aikana.

Enontekiö ennakkoäänestää nyt – kunta käy kauppaa, mutta onko siinä järkeä?

Tämän luettuasi tiedät, mikä Enontekiöllä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Lapin kunnilla täysi työ rajan pakkotarkastuksissa, armeijan lääkintämiehiä on pyydetty avuksi – johtava lääkäri: ”Vapaaehtoisella järjestelyllä olisi pärjätty”

Suomeen tulijat joutuvat tiistaista alkaen pakolliseen terveystarkastukseen kaikilla rajanylityspaikoilla. Lapissa rajavartijat toimittavat terveyskeskukseen tiedot rajanylittäjistä ja jos testiin ei saavu, terveysviranomainen voi tehdä virka-apupyynnön poliisille.

Pohjois-Ruotsissa jälleen viikossa yli tuhat tartuntaa: pahin tilanne Kiirunassa

Pohjois-Ruotsin tartuntamäärä on seitsemän viime viikon aikana ollut yli 900 tartuntaa viikossa.

Lappiin on myönnetty 900 000 euroa etsivään nuorisotyöhön: nuorten auttamiseen voidaan palkata 30 ammattilaista

Lapissa etsivän nuorisotyön avustusta on myönnetty 20 kunnalle, eli kaikille paitsi Enontekiölle. Enontekiö on kuitenkin mukana Muonion hakemuksessa.

Kahdeksan tartuntaa johti kriisikokoukseen Altassa – Pohjois-Norjan koronatilanne on rauhallinen, Suomi on rokotuksissa edellä

Lapin naapurissa, Tromssan ja Finnmarkin läänissä, koronaluvut ovat Norjan matalimmasta päästä. Viime päivinä on ollut yksittäisiä tartuntoja. Altassa pienen tartuntaryppään vuoksi parisataa ihmistä on karanteenissa.

Lohikesä on jo käsillä - Luonnonvarakeskus on aloittanut seurannan Tornionjoella ja Simojoella

Tornionjokeen ja Simojokeen nousevaa lohimäärää selvitetään kaikuluotaamalla. Luonnonvarakeskuksen arvioiden mukaan jokiin palaava lohimäärä on keskimääräinen tai sitä hieman parempi.

Retkeilijöiden tupia remontoidaan Lapissa

Nyt vuorossa ovat erityisesti pohjoisimman Lapin tuvat.

Kittilä nousi alkuvuonna Suomen toiseksi vilkkaimmaksi lentoasemaksi – korona hiljensi kaikki, mutta erot kenttien välillä ovat suuria

Suomen lentoasemien matkustajamäärät ovat alhaalla jo toista vuotta koronapandemian vuoksi. Pohjoisen lentoasemilla pudotus matkustajamäärissä ei kuitenkaan ole ollut yhtä raju kuin etelän lentoasemilla, mitä selittää kotimaan matkustus.

Lapin pohjavesialueilla tehdään tänä keväänä ja kesänä maastotutkimuksia

Pohjavesialueita on Lapin alueella runsaasti, ja luokittelutyötä jatketaan Lapissa vielä lähivuosien ajan.

Pohjois-Ruotsissa viime viikolla yli 900 koronatartuntaa: kolmen viikon nousun jälkeen määrä on kuitenkin laskenut

Tartuntamäärän laskusta huolimatta Pohjois-Ruotsin tilanne on edelleen erittäin vaikea Lappiin verrattuna. Lapin maakunnassa tuli viime viikolla tietoon 32 tartuntaa, joista 28 todettiin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Neljä keskustalaista jätti puolueen ehdokaslistan Enontekiöllä: lentokentän osto ja sähköyhtiön myynti kuohuttavat

Keskustan enontekiöläiset kuntavaaliehdokkaat Leena Palojärvi, Ulla Keinovaara, Satu-Marja Eira-Keskitalo ja Jarno Viitanen ovat ilmoittaneet siirtyvänsä ehdolle Enontekiöläisten ääni -yhteislistalle kesän kuntavaaleissa.

Eanodaga Guovddášbellodagas duoldá: njealjis leat guođđán bellodaga válgalisttu – sivvan earret eará girdigietti oastin ja elrávdnjefitnodaga vuovdin

Dála gielddastivrra lahtut ja várrelahtut Leena Palojärvi, Ulla Keinovaara ja Satu-Marja Eira-Keskitalo ja ođđa gielddaválgaevttohas Jarno Viitanen vulge guovddášbellodaga válgalisttus mannan vahkus.

Norjan rajaliikenteen höllennykset kasvattivat liikennemääriä roimasti

Erityisesti Kilpisjärven arkiliikenne vilkastui.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle