Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kissani Jugoslavia ja The Sound of Music ovat ensi syksyn ensi-iltoja Vaasan Kaupunginteatterissa

Sound of Musicin Mariana nähdään vaasalaislähtöinen Sarah Nedergård. Syksyllä ensi-illassa on myös Sirkku Peltolan kirjoittama tragikomedia Suomen hevonen.

TTT:n johtaja Otso Kautto siteeraa Leniniä ja rakastaa vaarallisia ajatuksia: "En kysy yleisöltä mitä saisi olla"

Tampereen Työväen Teatteria pian vuoden johtanut Kautto ottaa ohjelmistollaan riskejä ja toivoo katsojilta kokeilunhalua.

Heikki Kuusniemi on nähnyt kaikki Tampereen isojen teatterien näytelmät vuodesta 1979 – "Samakin esitys kannattaa katsoa moneen kertaan"

Rakkaus teatteriin syttyi, kun Kuusniemi oli 13-vuotias. Nykyään mies katsoo noin 200 esitystä vuodessa.

Palkitulla näytelmäkirjailijalla Sirkku Peltolalla oli lapsena vain yksi tavoite – nyt hän kirjoittaa kolmea tekstiä yhtä aikaa: "Olen työjuhta"

Tasavallan presidentti myöntää tänä itsenäisyyspäivänä ohjaaja, näytelmäkirjailija Sirkku Peltolalle Pro Finlandian.

Pumpulitehtaan tamperelaistyttöjen nuoruus jää sisällissodan jalkoihin Tytöt 1918 -musikaalissa

Tampereen Työväen Teatterin Tytöt 1918 -suurmusikaalissa tehtaan nuoret naiset tarttuvat aseisiin, mutta eivät tiedä mihin lähtiessään ryhtyvät.

Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

Lue kirjallisuusessee tai kuuntele se podcastina täältä

Kati Outisen ohjaama Variksen Veli ensi-iltaan Forssan Teatterissa – kertoo yksinäisyydestä ja irtolaisuudesta

Forssan Teatterissa saa lauantaina ensi-iltansa Variksen veli -näytelmä. Kyseessä on Kati Outisen ensimmäinen ohjaustyö Forssan Teatterissa.

Ihminen talouden rattaissa – Kotimainen Ansa-musikaali ensi-iltaan Jyväskylässä

Sirkku Peltolan kirjoittamassa Ansa-musikaalissa suomalaisen yrityselämän raadollisuus tiivistyy tehtaassa työskentelevän Ansa Vallitun tarinaan.

Ulkoilmakino, soul-messu ja koiralenkki – Tapahtumien Yö valtasi Tampereen kadut

Perinteinen katukarnevaalitapahtuma Tapahtumien Yö on vallannut Tampereen kadut. Torstain aikana on tarjolla muun muassa musiikkia, tanssia, käsitöitä ja urheilua. Ohjelmistossa on mukana 195 esitystä ja 77 esiintyvää ryhmää ympäri kaupunkia. 

Inhimillinen tekijä: Tunnolliset taiteilijat

Ahkeruus, intohimo ja huumori yhdistävät taiteilijaparia.

Heikki Salo löysi Pispalanharjun kodistaan lakeuksien mielenrauhan ja venäläisen bunkkerin keittiön pöydäksi

Vanhan talon remontoiminen kodiksi ei ole yksinkertaista, mutta tarinoita siitä poikii. Muusikko Heikki Salon ja ohjaaja Sirkku Peltolan koti Pispalanharjulla on tarinoita täynnä.

Tampereen Teatterin uusi pääohjaaja on monitaituri, joka haaveilee paluusta näyttämölle

Näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Anna-Elina Lyytikäinen tuo raikkaan tuulahduksen tamperelaiseen teatterikenttään. Vaikka Lyytikäinen siirtyy Tampereen Teatterin pääohjaajan rooliin, näyttämöllä saatetaan nähdä myös hänen kirjoittamiaan näytelmiään tai jopa Lyytikäinen itse.

Kesäteatteri viettää kiertolaiselämää – telttateatteri nousee mihin vain

Keski-Suomen kesäteatterikirjon yksi tämän vuoden erikoisuus on Viitasaaren Telttateatteri, joka koostuu kokeneista harrastajateatterilaisista. Teltasta tuli Viitasaaren lähikuntia kiertävän ryhmän estradi monen sattuman summana.

Kuusi kuvaa Sirkku Peltolan elämästä

Näytelmäkirjailija Sirkku Peltola antaa äänensä osattomille

Kulttuurikuokka-palkinto maatalousnäyttelylle

Loimaalla sijaitseva valtakunnallinen maatalouden erikoismuseo Sarka on myöntänyt Kulttuurikuokka-palkinnon Oripään Lions-klubille Okra-maatalousnäyttelyn järjestämisestä.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan tänään

Kuusi kirjailijaa jännittää tänään, kuka heistä saa Finlandia-palkinnon.

Peltolan uutuus ja vahvoja klassikoita Jyväskylän kaupunginteatterin syksyssä

Jyväskylän kaupunginteatterin syysnäytäntökaudella nähdään peräti neljä ensi-iltaa. Luvassa on Niskavuoren naiset, Kauppamatkustajan kuolema, musikaali Lainahöyhenissä ja Sirkku Peltolan Pieni Raha.

Pipsa Longan näytelmä valittiin vuoden parhaaksi

Pipsa Longan kirjoittama näytelmä Lauluja harmaan meren laidalta on saanut Lea-palkinnon. Viime vuoden parhaasta näytelmäteoksesta myönnettävä palkinto ojennettiin Longalle Tampereen teatterikesässä

Finlandia-palkintojen päättäjät valittu

Tämän vuoden Finlandia-palkinnon saajan valitsee talousvaikuttaja, professori Anne Brunila. Finlandia Junior -palkittavan päättää elokuvaohjaaja Johanna Vuoksenmaa ja Tieto-Finlandian saajan tiedotusopin dosentti Heikki Hellman.

Wolfgang Amadeus Mozart palaa Ouluun

Amadeus-näytelmä tekee paluun Oulun kaupunginteatteriin 20 vuoden tauon jälkeen. Säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartista sekä hänen kilpailijastaan Antonio Salierista kertova näytelmä saa ensi iltansa syyskuun lopulla.

Patukkatehtaan työläiset jäävät ahneuden jalkoihin

Lahden kaupunginteatteri musiikkinäytelmä kertoo tähän hetkeen osuvaa tarinaa työpaikkojen katoamisesta. Kymmenen vuotta sitten kirjoitettu teos on edelleen ajankohtainen. Elämän kolhimien hahmojen lisäksi tarinassa kukkii ohjaajansa kuuloinen huumori.

Kurkistus näytelmän kulisseihin houkuttelee teatteriin

Yleisökadosta kärsivä Lahden kaupunginteatteri tavoittelee kävijöitä järjestämällä yleisölle avoimia tiedotustilaisuuksia. Yleisölle kerrotaan muun muassa näyttelijöiden työstä ja näytelmien taustoista. Viime vuonna Lahden kaupunginteatterin katsojamäärä putosi edellisvuodesta 14 000. 

Pieni raha -näytelmä on ihmisen asialla

Kemin kaupunginteatterissa lauantaina ensi-iltansa saava näytelmä Pieni raha on huumorin sävyttämä draama. Sirkku Peltolan kirjoittamaan tekstiin pohjautuvaa näytelmää luonnehditaan yksinkertaisen elämän ylistykseksi, joka kysyy, mitä me todella tarvitsemme.

Maarit Pyökäri toivoo teatteriin keskustelua työväestä

TTT:n tuore taiteellinen johtaja remontoi uutta asuntoaan Tampereella ja miettii millainen talvikaupunki vilkkaasta kesäkaupungista mahtaa kuoriutua. Teatterinsa ovia Pyökäri tahtoisi jatkossa avata paitsi Tampereen myös Euroopan suuntaan.

Eeva Litmanen palaa juurilleen Lappeenrannassa

Eeva Litmanen on syntyperäinen lappeenrantalainen. Hän on asunut lapsuutensa kaupungissa ja aloittanut uransa Lappeenrannan kaupunginteatterin lavalla 12-vuotiaana. Tänä kesänä hän on palannut juurilleen ja esiintyy Lappeenrannan Linnoituksen kesäteatterissa. Litmanen esittää pääosaa Sirkku Peltolan käsikirjoittamassa näytelmässä Suomen hevonen.

Mikkelin teatterilla ennätysvuosi

Mikkelin teatteri on kuluvana vuonna tehnyt parhaan yleisötuloksensa miesmuistiin. Tänä vuonna jäljellä on vielä muutama näytös ja teatterissa on käynyt 51000 katsojaa.

Imatralla käsitellään köyhyyttä komedian keinoin

Lämminveriset-näytelmä pureutuu köyhyyteen ja sen pysyvyyteen. Irti-teatterin näyttelijöille ja ohjaajille aihe oli rankka.

Yksiöön en äitee ota jatkaa Puhdistuksen viitoittamalla tiellä

Suomalainen näytelmä raottaa ovea vähitellen myös Yhdysvaltoihin. Pohjoismainen näytelmä tunnetaan Amerikassa heikosti, ja sitä on myös hyvin vaikea sinne viedä. Suomalaisittain tietä raivasi Puhdistus, ja nyt vuorossa on Yksiöön en äitee ota.

Klassikkosadun lumoa pienille ja isoille katsojille

Vuosisataisen satutaruston helmi Kaunotar ja hirviö on yksi tämän syksyn uusista näytelmistä Hämeenlinnan teatterissa. - Se on kaunein huone, mitä ikinä olen nähnyt, sanoi 5-vuotias pikkutyttö nähtyään näytelmän avoimissa ovissa esitetyn linnakohtauksen. Tyttönen oli haltioissaan näkemästään, mutta niin ovat myös näytelmän tekijät.

Koululaiskatsojat loistavat poissaolollaan - Hämeenlinnan teatteri huolissaan

Kouluilla ei ole varaa kuljettaa lapsia teatteriin. Sirkku Peltolan sovittama uutuusnäytelmä uhkaa jäädä ilman nuoria katsojia Hämeenlinnassa.

Säästöpaineiden kurimuksessa teatteri tinkii palkasta, mutta ei laadusta

Hämeenlinnan teatterin johtaja Heikki Paavilaista kismittää - ja syystä. Teatterin penkit täyttyvät ja esityksiä kiitellään, mutta teatteri sai märän rätin kasvoilleen, kun kaupunki komensi teatterilaiset säästötalkoisiin.

Seinäruusu rakastaa, riekkuu ja rallattelee näyttämöllä

Näyttelijä Pauliina Hukkanen on esittänyt Seinäruusu-näytelmän Kerttua liki kolme vuotta täysille katsomoille. Mikkelin teatterissa vierailevaa näyttelijää kuullaan ja nähdään teatterin lisäksi radiossa, televisiossa ja opetustehtävissä.

Anjalankosken teatteri luottaa menestysnäytelmään

Sirkku Peltolan menestysnäytelmä Suomen hevonen saa perjantaina ensi-iltansa Anjalankosken teatterissa. Ohjaaja Jukka Salmelan mukaan näytelmän asioita käsitellään maanläheisesti ja huumorin keinoin.

TTT juhlii Anna Liisan tragedialla

Tampereen Työväen Teatteri palaa 110 vuoden jälkeen juurilleen. Juhlavuoden pääteoksena nähdään Minna Canthin Anna Liisa, joka oli aikoinaan uuden teatterin avajaisnäytelmä vuonna 1901. Ohjaaja Sirkku Peltolan ja hänen työryhmänsä yhteistyönä Anna Liisa on muuntunut perinteisiä rajoja rikkovaksi musikaaliksi.

Tuire Saleniuksesta vuoden naisnäyttelijä

Tampereen Työväen Teatterin Tuire Salenius on valittu vuoden naisnäyttelijäksi. Valinta tehtiin sunnuntaina Thalia-gaalassa Turussa.

Harrastajateatteri vetää Imatralla

Imatran Irti-teatterin aikuisryhmän esittämä Sirkku Peltolan Yksiöön en äitee ota keräsi sunnuntaina katsomon täyteen yleisöä. Näyttelijä Rippe Riikoselle täysi katsomo toi, jos mahdollista vielä normaalia enemmän latausta esitykseen.

Tuhansien teatteri-iltojen mies pääsee katsomosta näytelmään

Poikkeuksellisen ahkera tamperelainen teatterikatsoja pääsee itse osaksi näytelmää. Musiikinopettaja Heikki Kuusniemi on 30 vuoden ajan katsonut kaikki tamperelaisten ammattiteattereiden esitykset ja seurannut tiiviisti muunkin Suomen teatterielämää. Tällä viikolla hänellä on ensi kertaa rooli näytelmässä.

Maajusseille morsiamineen Kulttuurikuokka

Loimaalainen maatalousmuseo Sarka on myöntänyt vuoden 2010 Kulttuurikuokka-tunnustuksen Maajussille morsian -ohjelmalle. Suosittu tv-sarja tuo perusteluiden mukaan esiin aitoja maaseudun ihmisiä arkisessa työssään.

TTT juhlii Anna Liisa -musikaalilla

Tampereen Työväen Teatterin 110-juhlavuoden pääteoksena nähdään Minna Canthin tekstiin perustuva musikaali Anna Liisa. Musikaalin sovittaa ja ohjaa Sirkku Peltola. Anna Liisa oli TTT:n avajaisnäytelmä vuonna 1901.

Suomalaiset esittelevät näytelmiään off-off Broadwaylla

La MaMa Experimental Theatre Club New Yorkissa esittää Sirkku Peltolan, Mika Myllyahon, Arto Salmisen ja Sofi Oksasen näytelmät. Ensi-ilta on torstaina 10. helmikuuta. Tapahtumaan on kutsuttu laajasti amerikkalaisia teatteriammattilaisia.

TTT:n juhlavuonna ruoditaan nyky-Suomen raadollista arkea

Näytelmäkirjailija, ohjaaja Sirkku Peltolan nyky-Suomesta kertova näytelmäsarja alkoi menestykseksi nousseella Suomen hevosella, joka pohti maaseudun kurimusta. Tulevana torstaina saa ensi-iltansa trilogian päätösosa Lämminveriset.

Runoilija Eeva-Liisa Mannerista näytelmä Tampereella

Tampereen Työväen Teatteri TTT aloittaa 110-vuotisjuhlavuotensa kantaesityksellä runoilija Eeva-Liisa Mannerista (1921-1995).

Teräksinen takavyö tavoittelee Teatteriteko-tunnustusta

Hämeenlinnan Teatterin Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö on ehdolla Suomen Teatterit ry:n Lasten ja nuorten Teatteriteko 2011 -palkinnon saajaksi.

Sosiaalinen media on myös teattereiden uusi markkinointikanava

Koskaan ei voi ennakkoon olla aivan varma, mikä näytelmä nousee teatterissa hitiksi ja vetää katsomot täyteen. Muuta vaihtoehtoa ei ole kuin luottaa intuitioon, sanoo teatterinjohtaja Heikki Paavilainen. Onneksi on myös puskaradio ja nykyään tietenkin myös sosiaalinen media.

50-vuotias Tikkurilan Teatteri juhlii Pienellä rahalla

Tikkurilan Teatterin 50-vuotisjuhlakausi käynnistyy Sirkku Peltolan kiitetyllä näytelmällä Pieni raha. Juhlavuoden ohjelmiston ensimmäinen ensi-ilta on lauantaina 8.1.2011.

Näytelmä Suomen hevosesta nähdään Kroatiassa

Sirkku Peltolan kirjoittama näytelmä Suomen hevonen nähdään myös Kroatian Kansallisteatterissa Splitissä. Kroatialaisversio Konj on paikallisen ohjaajan sovitus, jossa tapahtumat on siirretty Suomesta Dalmatiaan.

Suomen Hevosen Äite vetoaa islantilaisiinkin

Sirkku Peltolan näytelmä Suomen Hevonen on otettu Islannin kansallisteatterin päänäyttämön ohjelmistoon. Näytelmän kansallisromanttinen sävy puree myös Islannissa, jossa väitellään kiivaasti talouskriisin jälkeisen järkytyksen keskellä EU-jäsenyydestä. Yleisön suosikiksi on noussut näytelmän sanavalmis mummo Äite.

TTT:n näytelmillä suursuosio

Tampereen Työväen Teatterin Suuren näyttämön esitykset myyvät ennätysvauhtia. Musikaalien myyntiaste syksyllä on ollut lähes 100 prosenttia ja keväästäkin on myyty jo yli puolet.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle