Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Haminan historiafestivaali

Haminan historiafestivaalin tulevaisuus on auki – Kirjamessut ylsivät kävijätavoitteeseensa

Haminan historiafestivaalin jatko on epävarma. Sen sijaan Kymi Libri -kirjamessut saavat jatkoa kahden vuoden päästä.

Pirkko Lahti on psykologi, filosofian lisensiaatti ja Suomen Mielenterveysseuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja. Lahti toimi tehtävässä vuosina 1983–2006.

Pirkko Lahti tulkkaa mielenterveyden kansankielelle

Pirkko Lahti on edistänyt urallaan mielenterveystyötä.

Tove Jansson valokuvaaja Kalle Kultalan ikuistamana. Mustavalkokuvaa sävytetty jälkikäteen.

Naisia elämänsä pääroolissa – dokumentteja ja haastatteluja innostavista naisista

Ensimmäiset naiskansanedustajat ja muita sankarittaria.

Sairaalassa olevan vanhuksen käsi, jossa on kello ja side.

Asiantuntijoiden tiukka vaatimus: Muistisairaiden sitominen pitää lopettaa

Sirpa Pietikäinen, Merja Mäkisalo-Ropponen ja Pirkko Lahti vaativat kovin sanoin muutoksia vanhustenhuoltoon ja etenkin muistisairaiden hoitoon.

Ristenrauna Magga

Suomen poronhoitajien jaksaminen selvitetään – "Apu pitää viedä poromiesten luo"

Umeån yliopiston tutkimuksen mukaan yksi kolmesta nuoresta saamelaisesta poronhoitajasta Ruotsissa on harkinnut itsemurhaa. Poronhoitajien tilanne aiotaan selvittää nyt myös Suomessa.

Sivu Kustaa Vilkunan Vuotuisesta Ajantiedosta

Menneillä vuosisadoilla Pirkko oli äkäinen nimipäiväsankari

Vanha kansa tiesi lokakuun seitsemännen päivän äkäisten naisten nimipäiväksi. Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan kiukuttelevista naisista puhuttiin entisaikaan "äkäpirkkoina" ja "hurttapirkkoina".

Lapsia kiipeilytelineessä.

Lasten henkinen hyvinvointi puhutti vuonna 1997

Kuinka tukea lapsen henkistä hyvinvointia?

Alice Miller oli aina lapsen puolella

Alice Miller tuli maailmankuuluksi puolustaessaan lapsia.

Psykologi Pirkko Lahti

Murheista puhuminen ohjaa usein oikealle polulle

Ihminen kaipaa huoltoa aivan niin kuin koneetkin, sanoo psykologi Pirkko Lahti. Hän kannustaa maatalousyrittäjien hyvinvointipäivillä maatilojen väkeä puhumaan.

Maidontuottaja Janne Puttonen

Viljelijän hyvinvointi näkyy pankkitilillä

Maatalousyrittäjien hyvinvointi näkyy suoraan maatilan taloudellisessa tuloksessa. Yrittäjien hyvinvointia voidaan edistää puuttumalla heidän jaksamisongelmiinsa mahdollisimman varhain.

Syystulva kasteli pellot ja uhkasi myös maatiloja Satakunnassa

Maatalousyrittäjien jaksamiseen halutaan kiinnittää huomiota

Maatiloilla joudutaan usein taistelemaan muun muassa luonnonilmiöitä vastaan ja henkinen kantti voi joutua kovalle koetukselle. Myös monimutkainen tukiviidakko ja paperisota saattavat rasittaa maatalousyrittäjän voimavaroja. Varhainen puuttuminen voi estää jopa pahoilta tragedioilta.

Lehmiä navetassa

Maatalousyrittäjät kohtaavat monia ongelmia

Maatalousyrittäjien eläkelaitos järjestää koulutuksia mielenterveysongelmien tunnistamiseksi. Yrittäjiä myös kehotetaan tukemaan toisiaan.

Kuvassa lehmiä ja navetassa työskentelevä viljelijä

Onnellisella viljelijällä on onnellinen lehmä

Nykyviljelijän onnea koettelevat satapäisen maitokarjan lisäksi  kylvöt, puinnit, säilörehut ja tuhannet muut kiireet. Ison tilallisen on hyvä erikoistua keventääkseen työtaakkaa. Viljelijöille on tarjolla myös psykologiapua ja hyvinvointipäiviä.

Iäkäs nainen ajaa autoa ja hymyilee.

Onnellinen vanhus höpisee itsekseen

Eläkkeellä oleva psykologi Pirkko Lahti neuvoo yksin asuvia ikäihmisiä höpisemään itsekseen. Tarkoitus ei ole hankkia mielikuvituskavereita vaan yksinkertaisesti pitää suun lihakset toimintakunnossa.

Nainen pitelee viinilasia

Viinattoman vapun viettäjä ei ole tasa-arvoinen

Vapusta pitäisi ottaa kaikki irti ja niin otetaankin. Kansa on karnevaalinsa ansainnut, mutta entä jos olisi raitis? Kuohuviinilasi kädessä huojuvaan verrattuna raitis on kuitenkin uhka.

Mies isuu puiston penkillä mustan sateenvarjon alla

Masennuksesta kansantauti

2000-luvun keskustelua masennuksesta.

Lääkitty mieli

"Onnellisuuspillereitä" syö yhä useampi.

Aira Samulin puhuu naurun ja ilon puolesta

Tanssinopettaja ja mediapersoona Aira Samulin on juhlinut koko kesän. Heinäkuussa tuli täyteen tuhat kuukautta elettyä elämää eikä vauhti ole hiipunut. Samulin jaksaa yhä tanssia, laulaa, nauraa ja iloita ja näitä elämän eliksiirejä hän haluaa jakaa myös muille.

Todistaja kyseenalaisti lausuntojen asiantuntemuksen

Puolustuksen todistaja, psykologian tohtori Katariina Finnilä-Tuohimaa moitti syyttäjän todistajina olevia psykologian asiantuntijalausuntoja. Hän viittasi oikeudessa kahden asiantuntijan antamiin lausuntoihin.

Kuvia päällekkäin.

"Kuulusteluvideo herättää monia kysymyksiä "

Yksi syyttäjän nimekkäimmistä todistajista Ulvilan surmaoikeudenkäynnissä on Suomen mielenterveysseuran entinen toiminnanjohtaja Pirkko Lahti. Filosofian lisensiaatti, laillistettu psykologi ja psykoterapeutti Lahti on antanut lausunnon Anneli Auerin kuulusteluista ja hätäkeskuspuhelusta.

Pinnan palaminen maatiloilla on ehkäistävissä

Tehokkuusvaatimukset kuormittavat maatalousyrittäjiä, eivätkä kaikki pysy muutosten perässä. Psykologi Pirkko Lahti rohkaisee maataloussyrittäjien kanssa työskeneteleviä ottamaan vaikeita asioita herkemmin puheeksi.

Humanismin illat jatkuvat Kuopiossa

Perinteiset Humanismin illat jatkuvat tänään Kuopion yliopistolla. Syksyn ensimmäisen luennon pitää muusiikin tohtori Sari Kaasinen.

SuomiAreenan vanhuskeskustelu.

Pirkko Lahti: Vanhuksille samat ulkoiluoikeudet kuin vangeille!

SuPerin SuomiAreena -keskustelussa pohdittiin, hoitaako meitä kukaan, kun olemme vanhoja. Keskustelun alla julkaistiin tutkimus, jonka mukaan 70 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei vanhuksia arvosteta tarpeeksi. Aihe houkutteli Suomalaisen Klubin pihan tupaten täyteen eri-ikäistä yleisöä.

Psykologi: lomalla pitää kääntää lunkiin rytmiin

Onnistunut loma voi alkaa reissuun lähdöllä tai pakollisten hommien tekemisellä pois alta. Ihmisen pitäisi jaksaa ratkaista, miten lomansa käyttää. Psykologi Pirkko Lahti aloittaa oman lomansa nukkumalla pari päivää.

Ruusurahoilla vanhuksia virkistämään

Aira Samulin ja Pirkko Lahti rantautuivat pariksi päiväksi Kotkaan viihdyttämään ikäihmisiä.

Presidentiltä yli 5 800 kunniamerkkiä

Tasavallan presidentti on myöntänyt 5 863 kunniamerkkiä ansioituneille kansalaisille. Arvokkaimman kunniamerkin, Suomen Leijonan suurristin, sai Nokian pääjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.