Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaatunut rekka tienposkessa.

Keski-Pohjanmaan pelastuslaitokselta puuttuu rahaa, ja se näkyy jo suorituskyvyssä

Päiväsaikaan tapahtuville hälytyksille on aiempaa vaikeampaa saada henkilökuntaa maaseudun paloasemilla. Aluehallintovirasto löysi paljon parannettavaa pelastuslaitoksen toiminnassa.

Amerikansuomalaisia metsätyömiehiä Aberdeenissa, Washingtonissa n. 1904

Siirtolaishanke laajenee Kaustisella – Leader-rahan turvin palkataan työntekijä

Kaustisella on kerätty vapaaehtoisvoimin tietoja siirtolaisista runsaan vuoden verran. Työhön saadaan nyt vauhtia Leader-rahan turvin.

Laitteesta leviää pellolle valkoista jauhetta.

Ämpäritesti näyttää, miten kipsi puhdistaa viljelyn saastuttaman veden – suosio ylitti odotukset

Kipsikäsittelyllä pyritään vähentämään valuma-alueilta tulevaa fosfori- ja kiintoaineskuormitusta. Saaristomeri on tällä hetkellä heikommassa kunnossa kuin Perämeri ja Merenkurkku, mutta toimia tarvitaan kaikilla alueilla.

varjotalo turkistarhalla.

Halsua esittää Kaustisen seutukuntaa rakennemuutosalueeksi turkistarhausta kohdanneen kriisin takia, maakuntaliitto valmistelee omaa esitystään

Keski-Pohjanmaan maakuntaliitto valmistelee valtioneuvostolle esitystä, miten seutua voisi tukea.

Punaisia varjotaloja turkistarhalla.

Lintuinfluenssan keskiössä oleva Kaustisen kunta vetoaa Suomen hallitukseen turkistarhauksen turvaamiseksi

Valtaosa suomalaisilla turkistarhoilla todetuista lintuinfluenssatapauksissa on ollut Kaustisella.

Eläimiä häkeissä turkistarhalla.

Turkiseläinten lopetuspäätösten täytäntöönpano voi kestää – pahimmalla tautialueella ei ole aloitettu vielä edes joukkotarkastuksia

Vähäisten eläinlääkäriresurssien jako kaikkien turkistarhojen joukkotarkastusten ja lopetuspäätösten valvonnan kesken on monimutkainen yhtälö.

Mies Esa Rantakangas seisoo talon edessä.

Turkistarhaaja Esa Rantakangas sai tylyn tiedon: Nyt pitäisi tappaa kaikki tarhan eläimet

Rantakankaan kolmesta turkiseläintilasta yhdellä todettiin heinäkuussa lintuinfluenssaa ja osa eläimistä lopetettiin.

Kettu turkistarhalla häkissänsä.

Kaikki ketut ja supikoirat määrättiin lopetettavaksi tartunnan saaneilta turkistarhoilta – oireettomilla eläimillä ollut luultua enemmän tartuntoja

Lopetusten perusteena on ihmisten terveyden suojaaminen. Uudet Ruokaviraston lopetuspäätökset koskevat noin 115 000 eläintä.

Kaustisen hiihtokeskus kesällä.

Kesän markkinointirupeama ei tuottanut tulosta: Kaustisen hiihtokeskus ei löytänyt uutta omistajaa

Hiihtokeskusta kymmeniä vuosia pyörittänyt yrittäjä ja Kaustisen Kehitys yrittivät kesän aikana saada keskusta myytyä mahdollisille hiihtokeskusyrittäjille.

Harmaa minkki kastoo kameraan häkistään. Sillä on tassu verkkoaidalla.

Kolme eläinlääkäriä yrittää selvitä töistä lintuinfluenssan pahimmalla alueella ​– pian päälle tulevat vielä turkistarhojen jättitarkastukset

Näytteenottoon yritetään löytää avuksi eläintenhoitajia. Heille pitää saada kuitenkin valtuutus Ruokavirastosta. Avoimet eläinlääkärin paikat eivät ole kiinnostaneet ketään.

S-marketin liput kuvattuna liikekeskus Setrin edustalla Mikkelissä

KPO:n uusi S-market alkaa rakentua Kaustiselle – vanha rakennus on käyttöikänsä päässä

KPO rakentaa Kaustiselle uuden S-Marketin, sillä vanha kiinteistö on teknisen käyttöikänsä päässä. Rakennustyöt alkavat syksyllä, todennäköisesti lokakuussa.

litium kaivos

Kaivosyhtiö Keliber tekee valmistelevia töitä Kaustisella – yhtiöltä odotetaan päätöstä rikastamon rakentamisesta

Litiumkaivostoiminta alkanee Kaustisella vasta parin vuoden päästä. Nyt yhtiö rakentaa kemiantehdasta Kokkolaan ja harkitsee, milloin Kaustisella aletaan rakentaa rikastamoa.

Kettuja turkistarhalla häkeissään.

Turkistarhauksen lopettamista ajava kansalaisaloite keräsi nimiä poikkeuksellista vauhtia, mutta ennätystä se ei rikkonut

Vauhdikkaimmin allekirjoituksia ovat keränneet aloitteet tasa-arvoisesta avioliittolaista ja dieselautojen käyttövoimaveron poistosta.

Harmaa minkki kastoo kameraan häkistään. Sillä on tassu verkkoaidalla.

Uusi lintuinfluenssatapaus on todettu turkistarhalla Kaustisella

Ruokaviraston tutkimuksissa on ilmennyt, että lintuinfluenssaa on todettu yhdellä uudella turkistarhalla. Tarha sijaitsee Kaustisella Keski-Pohjanmaalla.

Viljanpuintia.

Keski-Pohjanmaalla hyvät satonäkymät – viljojen puinnit ovat hyvässä vauhdissa

Keski-Pohjanmaalla viljojen puinnit ovat edenneet Etelä-Suomen tahtiin kun taas Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla sateet ovat myöhästyttäneet töiden aloitusta ja laskeneet satonäkymiä.

Ilmakuva turkistarhasta.

Suomen eläinlääkärit valmistautuvat jättimäiseen turkistarhojen tarkastamisurakkaan: Maailma katsoo meitä

Lintuinfluenssan taltuttamiseksi kaikki maan turkistarhat tarkistetaan. Ylityöllistetyille eläinlääkäreille tämä on jättiurakka.

Silakka-varsa laitumella.

Silakka-varsan sukupuolen mysteeri ei ratkennut hormonitutkimuksissa – omistajalle iski epäilys, nyt kromosomit analysoidaan Puolassa

Silakka-varsasta on määrä tulla ravihevonen. Sen sukupuolen määrittämiseksi tehdään yhä tutkimuksia.

Sinikettu

Uusia lintuinfluenssatapauksia todettu turkistarhoilla Keski-Pohjanmaalla – edellisestä tartunnasta ehti kulua reilu viikko

Aiemmin tällä viikolla turkistarhaajat olivat toiveikkaita sen suhteen, että lintuinfluenssatilanne olisi kääntynyt jo parempaan päin.

harmaalokkipari ja kolme poikasta vesikivellä

Turkistarhat saivat poikkeusluvan 10 000 linnun ampumiseen lintuinfluenssan takia – saalis jäi murto-osaan

Riistakeskus myönsi heinäkuun lopulla poikkeusluvan, jonka turvin turkistarhat saattoivat ampua tarhojen ympärillä lentäviä lintuja, jotta lintuinfluenssan uhka pienenisi.

Gamla rävhus med solpaneler på taket.

Turkiseläinten lopettaminen alkoi Keski-Pohjanmaalla perjantaina – lopettamispäätökset koskevat maakunnassa toistaiseksi vain yhtä turkistarhaa

Suomessa on tehty kolmea turkistarhaa koskeva päätös siitä, että eläimiä ei tarvitse lopettaa. Näillä kettu- ja supikoiratiloilla tautitilanne on rauhoittunut.

Pälsfarm i Kannus

Turkisala kestää, uskoo liiton tutkimusjohtaja – huoli ja stressi on tarhoilla kuitenkin kova

Lopetuspäätös on tehty toistaiseksi 50 000 eläimestä. Yksittäiselle tilalle tilanne on vakava, mutta liitto uskoo, että kokonaisuudessaan ala kestää. Tuotanto liikkuu miljoonissa eläimissä.

Kettu turkistarhalla häkissänsä.

Animalia vaatii turkistarhauksen lopettamista lintuinfluenssan estämiseksi

Järjestö tuomitsee Riistakeskuksen päätöksen luonnonvaraisten lintujen tappamisesta tehottomana ja eettisesti arveluttavana keinona ehkäistä lintuinfluenssaa.

Eläinlääkäri tutkii varsan siitintä.

Eläinlääkäri Jaana Tainio ei ole nähnyt urallaan mitään Silakka-varsan kaltaista – vuoden ikäisen hevosen sukupuoli on vielä mysteeri

Silakka-varsa syntyi Pihtiputaalla jo vuosi sitten, mutta sen sukupuolesta ei ole vieläkään varmuutta. Pääsimme seuraamaan Silakan eläinlääkärikäyntiä.

Kaksi minkkiä tanskalaisella tarhalla.

Lintuinfluenssa levinnyt uusille turkistarhoille – joukkosairastumisilta on kuitenkin vältytty

Suomessa lintuinfluenssaa on löydetty lintujen lisäksi tarhatuista turkiseläimistä Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla. Uusimpien näytteiden mukaan virusta on tavattu 14 tarhalla.

Turkiseläin häkissä

Turkistarhat suojautuvat lintuinfluenssalta koronaohjeita soveltaen – tärkeintä on nyt estää lintujen pääsy kontaktiin eläinten kanssa

Koronapandemian aikaan taudin pelättiin tarttuvan ihmisistä turkiseläimiin. Nyt on pelkona, että lintuinfluenssa leviää turkistarhoille linnuista ja tarttuu sitten turkiseläimistä ihmisiin.

Silmälasipäinen mies ja taustalla vesistöä.

Rauno Järvelän kesämökki laitettiin lokkikuolemien takia kuukaudeksi käyttökieltoon: ”Näky oli järkyttävä”

Kaustisen Vissavedellä olevalle mökille ei ole eläinlääkärin määräyksestä nyt mitään asiaa. Järvelöiden mökiltä löytyneistä kuolleista lokeista on lähetetty näytteet Ruokavirastoon.

Naurulokki seisoo kivellä

Tarttuuko virus veden välityksellä ja onko linnun uloste koiralle vaarallista? Eläinlääkäri vastaa kuuteen kysymykseen lintuinfluenssasta

Pelastuslaitos keräsi torstaina virka-apuna Ullavanjärveltä Kokkolassa yli tuhat kuollutta lintua ja toimitti ne tuhottavaksi, jottei lintuinfluenssa tarttuisi. Eläinlääkäri vastaa kuuteen tärkeään kysymykseen lintuinfluenssasta.

Kettu turkistarhalla häkissänsä.

Turkistilat tehostavat tautisuojaustaan lintuinfluenssan vuoksi – viiden tilan näytteitä tutkitaan jo todennettujen viiden lisäksi

Lintuinfluenssaan sairastuneet turkiseläimet ovat kärsineet neurologisista- ja hengitystieoireista. Myös kuolleisuus on kasvanut.

Mies esiintyy yleisölle.

Kansanmusiikkijuhlat veti Kaustiselle historian toiseksi suurimman kävijämäärän

Juhlilla nähty ennätyssuuri esiintyjäjoukko antoi jo viitettä kasvavasta yleisömäärästä.

Jaakko Ruuttunen punaisessa t-paidassa seisoo soitinkoteloineen pelimannitalon rinteessä Festivaali-alueella. Taustalla konsertti areenalla.

Pelimannin päivä on parhaimmillaan tuttujen tapaamista, mukavaa yhteissoittoa ja musiikkielämyksiä

Helsinkiläinen Jaakko Ruuttunen on Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien vakiokävijä. Musiikintäyteisen viikon jälkeen ensin muistellaan ja sitten alkaa jo seuraavien festivaalien odotus.

Minkhus med solpaneler på.

Lintuinfluessaa todettu turkistarhalla Kaustisella – kyseessä on ensimmäinen tartunta turkiseläimillä Suomessa

Influenssavirusta on löydetty myös neljän muun pohjalaistarhan turkiseläimiltä, mutta niiden virustyypin selvittäminen on Ruokavirastossa kesken.

Harjavallan pelimannit Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla 12.7.2023.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla esiinnytään pääosin talkoilla – ”Tämä on pelimannille rikas viikko”, sanoo tunnelmasta nauttiva soittaja

Kaustinen Folk Music Festivalin ydintä ovat pelimanniryhmät, jotka esiintyvät viikon aikana eri puolilla tapahtuma-aluetta. Kuuluisan ”Kaustisen hengen” kannalta heidän roolinsa on keskeinen.

Spelmän på Kaustby folkmusikfestival.

Kansanmusiikkijuhlilla nimettiin neljä uutta mestaripelimannia – jo yli 160 ihmistä saanut arvonimen

Mestaripelimannit tulevat tänä vuonna Halsualta, Seinäjoelta, Espoosta ja Hollolasta.

Arppa laulaa esiintymislavalla silmät suljettuina sinisen lediseinän edessä. Hänellä on päässään valkoinen lippalakki.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlille tulee tällä viikolla enemmän pelimanneja kuin koskaan ennen

Pohjoismaiden suurimmat kansanmusiikkijuhlat ovat tällä kertaa innostaneet Kaustiselle suurimman esiintyjämäärän koskaan. Pelimanneja on enemmän kuin tapahtuman 50-vuotisjuhlissa kuusi vuotta sitten.

Kaustislaiset pelimannit soittavat viulujaan Kaustisen Pelimannitalolla.

Kaustislainen viulunsoitto hyväksyttiin Unescon kulttuuriperinnöksi, ja sitä seurasi positiivinen lumipalloefekti koko alueella

Kaustislainen viulunsoitto hyväksyttiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon joulukuussa 2021. Listallepääsy on lisännyt kotimaista ja ulkomaistakin kiinnostusta alueeseen.

Kuvassa Mustakari Memoriesin konserttilava ja yleisöä

Lipunmyynti hyvässä vauhdissa Mustakari Memories -tapahtumaan – toiveissa jopa kävijäennätys

Kaustisen kansamusiikkifestivaaleille saapuu lähes ennätysmäärä esiintyjäryhmiä tänä vuonna, miltei 600.

Lappeenrannan oikeustalon seinä.

Viisi miestä syyllistyi oikeuden mukaan lukuisiin rikoksiin Imatralla – osa rikoksista tehtiin alaikäisinä

Miehet syyllistyivät muun muassa törkeään pahoinpitelyyn ja varkauksiin. Käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

Kaksi miestä ja turpeen nostamiseen tarkoitettu traktori turvesuolla Kaustisella

Turvenevoilta löytyisi töitä jopa 15-vuotiaille, joilla on traktorikortti – kuskeja on hankala löytää

Nuoria T-kortin suorittajia on nyt enemmän kuin joitain vuosia sitten. Silti traktorikuskiksi ei ole tunkua, koska kortti ajetaan usein mönkijää varten. Traktorikortti voi avata kesätyöt jo 15-vuotiaalle.

Korpelan Voiman lippu liehuu tangossa.

Korpelan Voiman kaukolämpöyhtiön myyminen jäihin – hallinto-oikeus tutkii kaupasta tehdyn valituksen ensin

Sievissä toimivan kaukolämpölaitoksen myyntiin liittyy valituksen mukaan useita virheitä, se muun muassa salattiin lainvastaisesti ja Sievin kunnan lupa kauppaan puuttuu.

Monta passia rivissä

Lomakausi lisää passijonoja Pohjanmaan poliisin alueella

Tällä hetkellä pisimmät jonot ovat Kokkolassa. Pienemmille poliisilaitoksille asiointiaikoja löytyy paremmin.

Geologi Ilkka Kettunen istuu kannolla keskellä hakkuuaukeaa Kaustisella.

Litiumin kysyntä kasvaa ja hinta nousee, ja siksi ”aarteenetsijät” liikkuvat yhä uusilla alueilla – ”Litium on meidän kultaa”

Kruunupyyn seutu Pohjanmaalla kiinnostaa nyt useita malmia etsiviä yhtiöitä. Parhaillaan Arvo Metals etsii sen maaperästä hyvähintaista litiumia. Malmia etsitään yhä laajemmalla alueella Suomessa.

Keväinen vihreänä orastava pelto. Taustalla Lestijoki, etualalla vanhan hirsiladon nurkka.

Uusi voimalinja Kalajoen ja Alajärven välillä vaatinee vielä täydentäviä Natura-arviointeja ennen lunastusmenettelyä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid neuvottelee vielä ely-keskuksen kanssa, millaisia lisäselvityksiä tarvitaan, ennen kun voidaan aloittaa liki 200 kilometriä pitkän voimalinjan alle jäävien maiden pakkolunastukset.

Jätemolokin sisältöä tyhjennetään jäteautoon

Jäteyhtiö Ekokuljetus ja kaustislainen FL Pipe yhdistävät toimintansa

Vuonna 2021 Ekokuljetus laajensi toiminta-aluettaan Itä-Suomeen ja viime syksynä Ekokuljetukseen yhdistyi kuortanelainen Keskinen Recycling.

Korpelan Voiman toimitilat Kannuksessa.

Tilapäinen valiokunta alkaa valmistella Korpelan Voiman toimitusjohtajan irtisanomista

Yhtymävaltuusto päätti asiasta yksimielisesti keskiviikkona.

Nainen laittaa muovipakkauksen Rinki-ekopisteeseen, jossa on muovien kierrätyspiste.

Muovipakkausten lajittelu helpottuu pohjalaismaakunnissa, kun Rinki lisää kierrätyspisteitä

Heinäkuun alkuun mennessä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy lisää 300 uutta muovipakkausten keräyssäiliötä koko maahan.

400 kilovoltin voimalinja Ylitorniolla.

Ely-keskus: Pohjalaismaakunnat halkovan Fingridin uuden voimalinjan kielteiset vaikutukset voivat olla arvioitua suurempia

Viranomaislausunnossaan ely-keskus perää muun muassa täydennyksiä Natura-selvityksiin 400 kilometriä pitkän selvitysalueen varrella. Kalajoen ja Alajärven välille tarvitaan uusi voimalinja lisääntyneen tuulivoimatuotannon takia.

Biojätettä omakotitalon roskiksessa.

Biojätteet on laitettava Ekoroskin alueella jatkossa paperipusseihin – jäteyhtiö neuvoo, miten pussit kestävät

Ekorsokin mukaan lajittelua on parannettava, että biokaasulaitokset ottavat jätettä vastaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle