Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Niklas Hornborg istumassa vesijetissä Virtakiven vierassatamalla Kouvolan Voikkaalla.

Kimolan kanava avattiin hyytävässä säässä, eikä veneilijöitä näkynyt – Niklas Hornborg aikoi vielä kiitää vesijetillä päivän aikana Kouvolasta Heinolaan

Kimolan kanava avattiin veneiden käyttöön vuonna 2020 elokuussa. Viime kesänä sen kautta kulki joidenkin arvioiden mukaan 5000 venettä.

Ilmakuva Pulkkilanharjusta. Toinen puoli on sula ja toinen puoli jäässä.

Helsingin Oodin suunnitellut arkkitehti piirsi matkailukeskuksen Päijänteen kansallispuiston kylkeen – tältä se tulee näyttämään

Asikkalan Pulkkilanharjulle on puuhattu uutta matkailukeskusta yli 15 vuotta. Maineikkaan arkkitehdin piirtämät suunnitelmat saivat kunnanjohtajan hihkumaan.

Vesiliikennekanavasta, joka jatkuu kamerasta suoraan poispäin. Kanavassa on vettä, jonka pinta on tyyni. Kanavaa reunustavat valkoiset aidat. Horisontissa häämöttää järven jääpeite valkoisena.

Vääksyn kanava avattiin vapuksi, mutta Päijänteen jäät estävät vielä veneilyn

Veneilijät ovat toivoneet Vääksyn kanavalle varhaisempaa avausta. Avauspäivän jäätilannetta on kuitenkin vaikea ennakoida tarkkaan, koska sitä edeltävät huoltotyöt vievät 2–3 viikkoa.

Maisema Pulkkilanharjulla Asikkalassa.

Pyhän Olavin retkeilyreittiä kehitetään Päijät-Hämeessä – tulossa uusia palveluja ja verkostoitumista

Reittiä kehitetään Asikkala-Oppaat ry:n saamalla rahoituksella, joka mahdollistaa reitin suunnitelmallisen kehittämisen.

Tyynen järvimaiseman keskellä kiemurtelee metsäinen kapea harju.

Salpausselän jääkauden muovaamat maisemat saivat Unesco Geopark -statuksen

Salpausselkä Geopark kuuluu nyt virallisesti YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon Geopark-ohjelmaan. Geologisesti arvokkaille alueille myönnettävästä tunnustuksesta toivotaan vetoapua mm. alueen matkailulle.

Anonyymi henkilö mittaa jään paksuutta.

Keski-Suomen tavanomaista paksumpi jääpeite saattaa huveta nopeasti

Jääpeite on Keski-Suomessa vuodenaikaan nähden tavanomaista paksumpi. Jäiden ennustetaan kuitenkin kuluvalla viikolla hupenevan. Jään kantavuus voi keväällä muuttua nopeasti jo yhden vuorokauden aikana.

Päijänteen ympäriajon yleisöerikoiskoe pellolla Vääksyssä.

Endurokuskien kovin koitos on tänä vuonna tavallistakin raskaampi – Eemil Pohjola tavoittelee kolmatta Päijänteen Ympäriajon voittoa

Rankka ja vaativa enduromoottoripyöräilykisa Päijänteen Ympäriajo tuo 170 kuljettajaa päijäthämäläisiin maisemiin. Reittien tekeminen on tänä vuonna ollut vaikeaa runsaan lumen takia.

Asikkalan Kalkkisten koskialue.

Iso osa Päijänteen taimenista ei selviä aikuiseksi – Kalkkistenkoskella rakennetaan uhanalaisille kalanpoikasille turvapaikkoja

Kalkkistenkosken kunnostus on eteläisen Suomen suurimpia virtavesikunnostuksia tänä vuonna. Sen toivotaan tehostavan taimenen poikastuottoa, joka Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan on jopa heikko.

Poroa muistuttava eläin jäällä.

DNA-testi valmistui, Helsinkiin eksynyt vasa varmistui metsäpeuraksi

Peuranvasa toipuu Korkeasaaressa. Päijänteelläkin havaittu eläin on kokenut kovia harharetkillään, mutta nyt sen toipuminen näyttää hyvältä.

Poroa muistuttava eläin jäällä.

Helsinkiin eksyneen mysteeripeuran arvoitus sakenee – lahtelainen luontoharrastaja saattoi kuvata otuksen joulukuussa Päijänteellä

Korkeasaaren asiantuntijoiden mukaan Arto Hyttisen valokuvaamassa peuraeläimessä on paljon samaa näköä kuin Helsinkiin harhautuneessa eläimessä. Arvoituksellinen eläin liikkui jäällä Asikkalassa.

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPSin suojelumetsä Sysmässä, aurinkoinen kesäpäivä tiuhassa vanhassa metsässä.

Päijänteen Luonnonperintösäätiölle iso suojelumetsä Sysmästä

Päijänteen Luonnonperintösäätiö PLUPS edistää luonnon monimuotoisuutta ja retkeilyä Päijänteen ympäristössä. Säätiö hankkii lahjoitusvaroilla maa-alueita suojeluun.

Sysmän uimaranta

Sysmässä alustava sopu kelluvan lomakylän riidassa

Yrittäjä olisi halunnut rakentaa kymmenen kelluvaa mökkiä kunnan vesialueelle Päijänteen rantaan. Kaavasta ei syntynyt sopua, ja kunta ja yrittäjä vaativat korvauksia toisiltaan.

Kosken vesi kuohuu valkoisena ja padon yli rakennettu silta, johtaa punaiselle mökille. Puut ovat kuurassa pakkasesta.

Suomi palauttaa jokia luonnontilaan kiihtyvällä vauhdilla – Tainionvirta vapautuu vesivoimasta Päijänteen taimenille

Valtion rahoituksen turvin Suomessa on vireillä yli 40 hanketta, jossa poistetaan virtavesistä patoja. Joet palautetaan luonnontilaan, jotta uhanalaiset vaelluskalat saavat lisääntymisalueita.

Pitkospuut halkovat syksyistä suota.

Ovatko Etelä-Suomen maisemat Unesco-leiman arvoisia? Salpausselkä Geopark hakee paikkaa kansainvälisestä verkostosta

Unescon arviointitiimi tutustui Salpausselän maisemiin ja alueen kulttuurikohteisiin. Päätös Unescon Geopark-listalle pääsemisestä julkistetaan ensi keväänä.

Kimolan kanavan sulku on tyhjillään veneistä syksyllä.

Yrittäjä on valmis vaikka heittämään kuperkeikan: "Haluan, että heille tulee hyvä mieli" – uusi kanava houkutteli heti tuhansia veneilijöitä

Runsas vuosi sitten avautuneella Kimolan kanavalla Kouvolassa riitti kesällä uteliaita kävijöitä. Reitin ainutlaatuisuus viehättää, mutta palveluita kaivattaisiin enemmän.

Pilvinen päivä Päijänteellä

Päijänteellä uponneen uisteluveneen miehistö pelastui hyisestä vedestä pelastushaalareiden ansiosta

Uisteluveneen miehistö joutui veden varaan kun vene kaatui kovassa aallokossa. Miehet selviytyivät uhkaavasta tilanteesta asianmukaisten varusteiden ansiosta.

Metsämaisemassa lampi, puita ja etualalla kaatunut kelopuu.

Säätiö suojelee Pentti Linkolan muistoksi lähes 60 hehtaaria metsäluontoa: "Pentti olisi todella ihastunut näihin puihin"

Pentti Linkolan muistometsä perustetaan Keski-Suomen Toivakkaan. Muistometsän lisäksi Luonnonperintösäätiö rauhoittaa luonnonsuojelijan muistoksi muistolehdon Kangasalla. Linkolan kuoleman jälkeen aloitettu keräys tuotti yli 400 000 euroa.

Karttakuva, johon on merkitty Vääksy, saaria ja Rismalahti

Metsähallituksen suunnitelmat Rismalahden matkailukäytöstä Asikkalassa kariutuivat

Korkein hallinto-oikeus kumosi valituksen perusteella kunnan tekemän asemakaavapäätöksen.

Sysmän uimaranta

Käräjöinti Sysmän kelluvasta mökkikylästä käyntiin

Yritys halusi perustaa kelluvan mökkikylän, mutta hanke kariutui kaavapäätöksen vuoksi. Nyt asiaa setvitään käräjäoikeudessa, jossa sekä yrittäjä että kunta vaativat toisiltaan korvauksia.

Uuraisten markkinointilause teipattuna Uuraisten kunnanviraston ikkunaan.

Huomasitko nämä kuntasloganit kesälomamatkalla? Kuntien iskulauseet huvittavat, mutta hyvä iskulause jää myös mieleen

Parhaimmillaan kunnan iskulause luo siitä myönteisiä mielikuvia yrittäjille, matkailijoille ja asukkaille. Sloganit muotoillaan usein kunnan sijaintiin, arkeen, kokoon tai luontoon liittyvistä teemoista.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roopetar-alus laiturin päässä.

Päijänteen saarimökkien jätekeräyksessä kasattiin melkein 15 tonnin jätevuori

Roopetar-aluksella viime viikolla järjestetyssä keräyksessä yli 14 000 kiloa, kun edellisellä kerralla kolme vuotta sitten määrä oli noin 9 500 kiloa. Koronan takia jätekeräyksen tarvetta on patoutunut, arvioidaan Mustankorkea-yhtiöstä.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roopetar-alus laiturin päässä.

Mustankorkea järjestää saarimökkiläisille jätekeräyksen elokuun ensimmäisellä viikolla – jätteet voidaan noutaa mökkirannasta

Mustankorkea järjestää yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa saarimökkiläisille tarkoitetun jätekeräyksen elokuun ensimmäisellä viikolla. Jätekeräyksessä otetaan maksutta vastaan esimerkiksi metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet.

Päijänne täyttyi purjeveneistä viikonloppuna jo 40. kerran.

Purjeet pullistelevat taas Päijänteellä – perinteikäs Päijännepurjehdus alkaa lauantaina Säynätsalosta

Viikonloppuna kilpailtava Päitsi on järjestyksessään jo 48. Viime vuonna tapahtuma jouduttiin perumaan.

Mattilanniemen uimarannalla hiekkaleluja.

Järvivesien lämpötila humpsahti helteiden jälkeen keskiarvoa kylmemmäksi

Keski-Suomessa järvien pintavedet ovat kylmenneet viikon aikana jopa 8 astetta. Sinilevähavainnot ovat vähentyneet Riikka-rajuilman jälkeen.

Veden korkeuden mittauspiste.

Päijänne on pian normaalikorkeudella – uimavesi on nyt ennätyksellisen lämmintä

Uimavedet ovat ennätyksellisen lämpimiä Päijänteellä. Pintaveden lämpötila on jopa 26 astetta. Päijänteen vedenkorkeus on noussut lähelle tavanonmaista: tällä hetkellä korkeus on vain noin 10 senttiä tavanomaista korkeammalla. Toisin oli vielä runsas kuukausi sitten, jollon Päijänne oli 40 senttiä keskimääräistä korkeammalla.

Purjevene matkalla poispäin kanavaa pitkin, kauempana kanava päättyy järveen.

Vääksyn venekulkue juhlistaa Suomen vilkkaimman kanavan 150-vuotista historiaa – katso tunnelmia helteisen kanavan varrelta

Vääksyn kanava on Suomen vilkkain kanava. Vuosittaisia sulutuksia on 4000-5000. Perjantaina kanavan syntymäpäivien kunniaksi iltapäivän venekulkueessa yleisölle esittäytyivät erilaiset virka-alukset, puuveneet, moottoriveneet ja purjeveneet.

Muikkusaalis tyhjennetään troolista jäähilealtaisiin.

Päijänteen Tehinselällä ennätyksellisen paljon muikunpoikasia – voi ennustaa hyviä muikkusaaliita pariksi vuodeksi

Muikunpoikasten määrä oli kaksinkertainen edelliseen huippulukemaan verrattuna. Lähtötilanne voi ennustaa hyviä muikkusaaliita pariksi vuodeksi ensi kesästä alkaen, mikäli poikaset selviävät hengissä.

Huhtiniemen leirintäalueen uimarannassa uimareita

Myös vilukissat uskaltautuvat heittämään talviturkkinsa

Aurinkoiset ja heikkotuuliset päivät ovat lämmittäneet pintavesiä jo kelpo lukemiin.

Vesi on poikkeuksellisen matalalla Kymijoella Mankalassa.

Vedenkorkeus vaihtelee rajusti Kymijoella – toisaalla vettä piisaa, mutta osa laitureista jää kuivalle maalle

Tavallista suuremman vesimäärän takia Kymijoen virtausta joudutaan nostamaan. Sen seurauksena vesi on paikoin korkealla, paikoin matalalla.

Kouvolan järvipelastusaseman Onni Marsala ja Saku Tauriainen ajamassa pelastusveneellä Kymijoella Kouvolassa.

Tältä näyttää iso joki, jossa on tuplasti liikaa vettä – katso video voimiaan uhkuvasta Kymijoesta

Kymijoki virtaa tällä hetkellä poikkeuksellisen kovaa ja korkealla. Harvinainen vesitilanne voi aiheuttaa riskejä esimerkiksi Kimolan kanavaa veneileville, joiden määränpää on Kouvolan uusissa vierasvenesatamissa Voikkaalla.

Venevajoja Padasjoen Maakeskessä.

Päijänteen ja Kymijoen vedenpinnat hipovat jo tulvakorkeuksia

Viime viikkojen runsaat sateet sekä runsasluminen talvi ovat aiheuttaneet vedenkorkeuden kohoamista vesistöissä.

Näsijärvi

Päijänne jatkaa nousuaan – myös Keiteleen vedenkorkeus nousee ennusteen mukaan vielä joitakin senttejä

Päijänteen nousussa oleva vedenkorkeus on noin 35 senttimetriä ajankohdan mediaanitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenpinta nousee kesäkuun puoliväliin mennessä vielä jopa 30 senttiä. Myös Keiteleen vedenpinta nousee ennusteen mukaan vielä hiukan. 

Kalkkisen kylän kyltti Kymijoen rannalla kirkkaana kevätaamuna kuvattuna.

Kaivosyhtiö Pallagen perui malminetsintävarauksensa Päijänteellä – "On tosi helpotus meille kaikille"

Alueen kunnanjohtajat saivat sähköpostiviestin, jossa yhtiö kertoo luopuvansa hankkeesta. Tukes vahvistaa, että Pallagen on perunut varausilmoituksensa. Malminetsintävaraus herätti seudulla voimakasta vastarintaa.

Kalkkisen kylän kyltti Kymijoen rannalla kirkkaana kevätaamuna kuvattuna.

Päijänteen kaivossuunnitelmista tehty viisi valitusta hallinto-oikeuteen – yhtiö pitää malminetsintävarauksen toistaiseksi ennallaan

Varauspäätöksestä on jätetty määräaikaan mennessä viisi valitusta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Brittitaustainen malminetsintäyhtiö Pallagen on tehnyt noin 500 neliökilometrin laajuisen varauksen Asikkalassa, Sysmässä ja Heinolassa.

Pilkkimällä saatuja ahvenia.

Kalastajat ja veneilijät voivat hakea pian kylmää kyytiin – Jämsässä avataan perjantaina jääasema

Jäähileaseman ovat rakentaneet talkoovoimin Jämsänkosken urheilukalastajat.

Vene ja pieni laiva odottavat sulun avautumista kanavassa.

Päijät-Hämeen veneilykausi pääsee kunnolla vauhtiin, kun sisävesikanavat avautuivat

Liikenne käynnistyi perjantaina Vääksyn, Kalkkisten sekä Kimolan kanavissa. Myös retkisatamien huoltokausi on käynnistymässä.

Kalkkisen kylän kyltti Kymijoen rannalla kirkkaana kevätaamuna kuvattuna.

Kaivosyhtiö Pallagen harkitsee uudelleen kaivosvaraustaan Päijänteellä

Brittitaustainen kaivosyhtiö Pallagen on lähettänyt viestin Asikkalan, Sysmän ja Heinolan kunnille siitä, että se harkitsee uudelleen tekemäänsä varausta. Kaivosyhtiön lähettämä viesti ei yksilöi tarkemmin mitä harkinta tarkoittaa.

Ilmakuva pelloista ja järvestä, jonka vesi on tulvinut pellolle.

Erikoinen Muhjärvi on viljelijöiden riesana vuodesta toiseen – yksi kuva näyttää, kuinka tulva nielaisee pellot

Vettä on juoksutettu helmikuusta lähtien, jotta kevään sateet eivät aiheuttaisi valtavaa tulvaa Kymijoen vesistöjen ympärille.

Kalkkisen kylän kyltti Kymijoen rannalla kirkkaana kevätaamuna kuvattuna.

Luonnonsuojelupiiri on huolissaan Päijänteen malminetsintävarauksesta – "Jonkin asian ei tarvitse mennä pieleen kuin kerran"

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri katsoo, ettei Kalkkisten kaltaisilla alueilla pitäisi tehdä mitään kaivostoimintaan liittyvää.

Kalkkisen kylän kyltti Kymijoen rannalla kirkkaana kevätaamuna kuvattuna.

Kaivosyhtiö haluaa etsiä malmia 500 neliökilometrin alueelta Päijänteen rannoilla: ajatus kaivoksesta kauhistuttaa alueen asukkaita

Kyseessä on vasta varausilmoitus, ja varsinaisen kaivostoiminnan alkuun menee vielä vuosia, jos hanke etenee.

Vesi virtaa patoaltaasta patoluukkujen läpi.

Päijänteellä ja Kymijoella varaudutaan kevättulvaan

Ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa toukokuun aikana tulvarajan yläpuolelle.

Säynätsalon kunnantalo ilmasta.

Alvar Aalto -museon remonttievakko kääntää arkkitehtuurifanien katseet Säynätsalon maineikkaalle kunnantalolle

Alvar Aalto -museo sulkeutuu 25. huhtikuuta yli kahdeksi vuodeksi mittavan laajennusremontin vuoksi.

Pitkä railo Päijänteellä.

Watch: 15 km-long ice wall emerges on Finnish lake

The conditions necessary for the creation of the natural effect occur about once a decade.

Kalkkistenkosken kunnostaminen sujuu hyvin pakkastalvena

Villit järvitaimenen poikaset saavat turvapaikan Kalkkistenkoskelle – pakkastalvi auttaa rakentamisessa

Asikkalan Kalkkistenkoskella elvytetään Päijänteen uhanalaista järvitaimenkantaa. Katso video, miltä koski näyttää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle