Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäläisiä sotilakuorma-autoja.

Venäjä sanoo avanneensa liikenneyhteydet Donbasin kautta Krimille

Venäjä asettaa ehtoja Ukrainan viljanviennille.

Venäjä-tutkija Keir Giles.

Arvostettu brittitutkija Keir Giles Ylen haastattelussa: Venäjä ei ole tajunnut menettäneensä suurvalta-asemansa, ja nyt siitä kärsivät kaikki

Gilesin mukaan ajatukseen suurvallasta kuuluu Venäjällä kolme asiaa: puskurivyöhykkeen rakentaminen sen ja länsimaiden välille, veto-oikeus kansainvälisissä päätöksissä ja erivapaus poiketa yhteisistä säännöistä.

Ukrainalaislapsia leikkipuistossa Savonrannalla toukokuussa 2022.

Tiistai 24.5.2022 (tv)

Ukraina. Ukrainan pakolaiset. Huonokuntoiset tiet. Sääennuste.

Ukrainalainen viljelijä töissä pellolla Lvivin alueella.

Vesi on valtaa – Ukrainassa taistellaan myös vesivarojen hallinnasta

Vedellä on myös sotilaallista merkitystä. Sodan alkuvaiheessa Ukraina avasi patoluukkuja ja päästi vettä pelloille vaikeuttaakseen venäläisten etenemistä.  

Joukko ihmisiä huutaa Ukrainan lippua harteillaan kantavalle miehelle. Vanha nainen työntää jotain punaista miehen kasvoille.

Barrikadeja rakennetaan vaikka jääkaapeista – ukrainalaiselokuvat pöyhivät sodan taustoja ja näyttävät, miten kauheuksiin myös turtuu

Yle esittää kaksi elokuvaa Krimin miehityksen ajan elämästä Itä-Ukrainassa. Molemmat on kuvattu vuosien 2014–2015 välillä, jolloin Venäjä valloitti itselleen Krimin niemimaan Ukrainalta.

Kaksi delfiiniä ui vedessä.

Asiantuntijat arvioivat Venäjän käyttävän koulutettuja delfiinejä sotatarkoituksiin Mustallamerellä

Asiantuntijoiden mukaan delfiinit on tuotu Sevastopolin sataman alueelle helmikuussa samoihin aikoihin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Aikuisia ja lapsia henkilöautossa.

Venäjä yrittää näyttää Moldovalle mitä tapahtuu, jos se tukee Ukrainaa, sanoo Zelenskyi – kolme keskeistä uutista illalta ja yöltä

Britannian ulkoministerin odotetaan vetoavan tänään puheessaan sen puolesta, että Ukrainan liittolaiset lähettävät sodan runtelemaan maahan tankkeja ja sotalentokoneita.

Vaaleaseinäinen kirkko, jossa vihreät tornit ja kullatut kupolit.

Ukrainan sodan taustalla piilee merkittävä tapaus yli tuhannen vuoden takaa – onko tässä syy, miksi Putin haluaa Kiovan?

Ukrainan pääkaupunki Kiovalla on Venäjälle niin suuri symbolinen ja historiallinen merkitys, että se voi olla jopa osasyynä sotaan.

Vilnalainen bussi.

Yle Liettuassa: Nato turvaa pienen maan itsenäisyyttä, mutta Venäjää myös pelätään – "Kaikki on mahdollista", toteaa vilnalainen tähtijuontaja

Henki vajaan kolmen miljoonan asukkaan Liettuassa, Valko-Venäjän kyljessä on voimakkaan Venäjä-vastainen. Yle vieraili Liettuan pääkaupungissa maalis-huhtikuun taitteessa.

Venäläinen tuhottu tankki tien vieressä.

Venäjän alkuperäinen sotasuunnitelma meni pieleen – lue, miksi se haluaa nyt vallata Itä-Ukrainan

Venäjä haluaa varmistaa Krimin pysymisen Venäjän hallussa ja taata sinne maayhteyden. Tämä ei kuitenkaan ainoa syy siihen, miksi Venäjä juuri nyt sotii nimenomaan Ukrainan itäosissa.

Ukrainalainen katutanssija loop

"Ai, olet ukrainalainen, emme halua tehdä töitä kanssasi" – järjestö auttaa taiteilijoita pakenemaan sotaa Suomeen, ja tulijoita on Venäjältäkin

Taiteilijoita lähtee nyt sekä Ukrainasta että Venäjältä. Tapasimme Suomeen tulleen tanssijan ja näyttelijän. Toinen pakenee sotaa Ukrainasta, toinen Putinin hallintoa Venäjältä.

Vladimir Putin puhuu etualalla oikea käsi koholla nyrkissä. Taustalla seisoo Valko-Venäjän presidentti kädet ristissä edessään.

Näin putinismi radikalisoitui ja neljä muuta olennaista asiaa Venäjän nykyideologiasta

Venäjän hallinto on hakenut konservatismilla kansan syvien rivien tukea. Nyt hallinto joutuu hakemaan uuden tasapainon, asiantuntija sanoo.

Tuhoutuneen venäläisen panssarivaunun romua toisen maailmansodan muistomerkin edustalla Kiovan lähistöllä.

Kiovan salamavaltaus epäonnistui: kokosimme 5 syytä siihen, miksi Venäjä siirtää voimansa Itä-Ukrainaan

Keskittämällä joukkojaan Itä-Ukrainaan Venäjä pyrkii saavuttamaan edes jonkinlaista sotilaallista menestystä ennen toukokuun alun perinteistä voitonpäivän juhlintaa.

Liikutettava krematorio.

Käyttääkö Venäjä liikkuvia krematorioita sotarikosten peittelyyn? Näin vastaavat asiantuntijat

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter on kysellyt asiantuntijoilta, mihin käyttöön Ukrainan rintamilla nähdyt krematoriot ovat.

"Venäläinen maailma" on tuhonnut kohtalomme, sanoo harkovalainen Marina Shumarova.

"Laitamme kaiken kuntoon, emmekä unohda tätä koskaan", sanoo vapaaehtoinen Harkovassa – ukrainalaiset siviilit uhmaavat Venäjän hyökkäystä

Tutkija Melanie Mierzejewski-Voznyak: Olemassaolostaan taistelevat ukrainalaiset osallistuvat nyt puolustukseen kaikin tavoin.

Venäläistä tuhottua sotilaskalustoa Ukrainassa.

Putin sanoi tyhjentävänsä Ukrainan natseista: listasimme viisi syytä, joilla Venäjä on perustellut hyökkäystään

Venäjä on käyttänyt sekä geopoliittisia että historiallisia syitä hyökkäyksen perusteena.

Venäläissotilas keskustelee paikallisten siviilien kanssa.

Aikooko Venäjä jakaa Ukrainan kahteen osaan? Tutkijat: Se on mahdollista, Länsi-Ukrainasta voi tulla länteen suuntautunut tynkä-Ukraina

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan mukaan Venäjän tappioluvut antavat ymmärtää, ettei se pysty vaikuttamaan sotilaallisesti Ukrainan tilanteeseen paljoa enempää.

Kaisa Kaatra (Selkosanomat), Tuomas Aatola (Metropolia AMK), Tea Siren (Metropolia AMK/opiskelija), Maria Österlund (Lätta bladet), Petri Kiuttu (Selkosanomat).

Torstai 24.3.2022 (tv)

Pakolaiset. Ukrainan maatalous. Selkosanomat ja Lätta bladet. Sää.

Moskovassa juhlittiin Krimin liittämistä Venäjään

Yle Moskovassa: Ihmiset puhuivat natsismista ja rauhanaatteesta jonottaessaan Venäjän hyökkäyksen tukikonserttiin

Venäjällä hallinto on järjestänyt tänään Moskovassa ja ympäri maata tapahtumia, joilla halutaan osoittaa tuki Krimin valtaamiselle ja maan sotatoimille Ukrainassa.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi 15.3.2022 videon, jossa saatetekstin mukaan Ka-52 -helikopterit tulittavat Ukrainan armeijan kalustoa.

Ukrainan vahva vastarinta yllätti asiantuntijat, mutta Kiovan ahdinko voi pahentua – "Jos pääkaupunki antautuu, Venäjä on voittanut"

Sodan neljännen viikon alkaessa Venäjän armeija on Kiovan porteilla. Silti hyökkääjältä puuttuu asiantuntijoiden mukaan voimaa vallata pääkaupunki, jonne on koottu ruokaa ja lääkkeitä kahdeksi viikoksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tanssittaa Itävallan ulkoministeriä Karin Kneisslia tämän häissä 18.8.2018.

Venäjä väittää “vapauttavansa” Ukrainan uusnatseista, mutta vaikenee tuestaan Euroopan äärioikeistolle – tämä Venäjän avusta tiedetään

Monet eurooppalaiset äärioikeistopuolueet ovat tuominneet hyökkäyksen Ukrainaan Venäjä-kytköksistään huolimatta.

Kalush Orchestra esiintyy.

Kevään Euroviisujen ennakkosuosikit karussa tilanteessa: "Tyttöystäväni tekee Molotovin cocktaileja"

Rap-yhtye Kalush Orchestra edustaa Ukrainaa toukokuussa pidettävässä laulukilpailussa. Vedonlyöntiyhtiöiden listoilla yhtyettä veikataan voittajaksi.

Ignea-yhtye kuvassa.

Ukrainalainen metallibändi sinnittelee taistelujen keskellä: "Emme puolusta ainoastaan Ukrainaa, vaan myös muuta Eurooppaa"

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lamaannuttanut myös maan kulttuurielämän, ja sota on saanut muusikot sekä taiteilijat taistelemaan maansa puolesta. Otimme videoyhteyden ukrainalaiseen metalliyhtye Igneaan, jonka jäsenet ovat tällä hetkellä pääkaupunki Kiovassa ja sen lähettyvillä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää puhetta.

Ukrainassa on taisteltu jo kymmenen vuorokautta, tässä neljä keskeisintä asiaa illalta ja yöltä

Kymmenen taistelupäivän jälkeen Etelä-Ukrainan Mariupolissa tilanne on katastrofaalinen. Yhdysvallat ja Puola neuvottelevat mahdollisuudesta saada Puolan hävittäjiä Ukrainan käyttöön. Zelenskyi keskusteli lauantaina Bidenin, kongressin ja Elon Muskin kanssa. Visa ja Mastercard pistävät Venäjän-toimintonsa jäihin.

Lepän norkkoja Joensuussa maaliskuussa vuonna 2017.

Perjantai 4.3.2022 (radio)

Ukrainan pakolaiset. Tiedonsaanti Venäjällä. Hirvet. Siitepölyaika. Sää.

Ukrainalaisia pakolaisia saapui Przemyslin juna-asemalla Puolassa.

Maanantai 28.2.2022 (tv)

Ukrainan kriisi. Ukrainalaiset pakolaiset. Kalle Rovanperä. Sää.

Jyri Lavikainen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija katsoo kameraan.

Ulkopoliittinen asiantuntija arvioi Suomen turvallisuuspoliittisen liikkumavaran kaventuneen: "Meidän olisi syytä avata silmämme"

Ulkopoliittisen instituutin asiantuntijan Jyri Lavikaisen mukaan Venäjän hyökkäys on seurausta sille, ettei Ukraina ole taipunut Venäjän tahtoon Krimin miehityksen jälkeen.

Heidi Saarijärvi, toimitusjohtaja, Rekrydiilin toimistossa Tampereella sinisessä jakussa. Tummat, pitkät hiukset ja taustalla toimistoympäristö.

Yritykset varautuvat Venäjän toimien seurauksiin: ukrainalaisten halu tulla töihin Suomeen voi lisääntyä, mutta pääsy vaikeutua

Monien suomalaisten yritysten vienti Venäjälle on jo vähentynyt aiempien pakotteiden vuoksi. Lisähaittaa ei kaivattaisi.

Alina Pash esiitymässä ukrainalaismummon kanssa Ukrainan itsenäisyyspäivänä Kiovassa 22.8.2021.

Ukrainan euroviisuedustaja vaihtuu – Alina Pashin Krimin-matka oli Ukrainalle liikaa

Ukrainan euroviisukarsinnat voittanut Alina Pash ei edusta Ukrainaa Euroviisuissa. Pash joutui kritiikin kohteeksi vuosien takaisen Krimin-vierailun takia.

Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja: "Venäjä on jo onnistunut Valko-Venäjän suunnalla"

Hybridiosaamiskeskuksen verkoston johtaja: Amerikkalaiset ovat onnistuneet yllättämään venäläiset

Entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi, että Valko-Venäjä on Venäjän taskussa.

Venäjä julkaisee videoita väitetystä joukkojen vetäytymisestä

Venäjä jakaa videoita joukkojensa vetäytymisestä, mutta tiedustelutieto näyttää aivan muuta

Venäjän puolustusministeriön julkaisemissa videoissa joukkoja siirretään esimerkiksi Krimiin vievällä sillalla. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen ei usko ennen kuin näkee merkittäviä joukkojen vetäytymisiä.

Satelliittikuva johon on tehty merkintöjä.

Mitä satelliittikuvat kertovat Venäjän varustelusta ja voidaanko hyökkäys Ukrainaan vielä estää? Viisi kysymystä räjähdysherkästä tilanteesta

Suomalaisasiantuntija ei usko, että lännen keskustelut Venäjän kanssa olisivat vielä liennyttäneet kiristynyttä Ukrainan tilannetta. Satelliittikuvat näyttävät, kuinka Venäjä on siirtänyt taistelukalustoa ja joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan jo pidemmän aikaa.

Sotilas kulkee kuraisessa juoksuhaudassa vaaleanvihreässä maastopuvussa, rynnäkkökivääri selässään ja kypärä päässään.

Maanantai 14.2.2022 (radio)

Ukrainan kriisi. G7-maat. Edunvalvontavaltuutukset. Ruotsin koronarokotukset. Sää.

Sotilaat lastaavat aseita kuorma-autoon.

Maanantai 14.2.2022 (tv)

Ukrainan kriisi. Ystävänpäivä. Sää.

Kuvassa nainen kuljettaa sormia tekstin päällä

Sunnuntai 13.2.2022 (radio)

Ukrainan kriisi. Ravintoloiden koronarajoitukset. Lukivaikeus. Olympiakisat. Sää.

Halla-aho: Venäjä luo konflikteja edellisten "puskuriksi"

Halla-ahon mukaan Venäjä siirtää maalitolppia ja luo konflikteja Krimin miehityksen "puskuriksi"

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho on nousemassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Halla-ahon mukaan keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa täytyy pitää yllä.

Emmanuel Macron ja Vladimir Putin pitivät mediatilaisuuden Moskovassa maanantaina

Putin lupasi "tehdä kaikkensa" kompromissin löytymiseksi, Macron jatkaa neuvotteluja Ukrainassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron muistutti Moskovassa sotilasliitto Naton avoimien ovien politiikasta. Macron kuvasi sitä eksistentiaaliseksi kysymykseksi Ruotsin ja Suomen kannalta.

Vladimir Putin ja Xi Jinping kumartavat toisilleen.

Kiinan Xi tapaa ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen ulkomaalaisen johtajan – Putin saapuu talviolympialaisiin hieromaan yhteistyötä

Kiinan ja Venäjän johtajien odotetaan puhuvan Yhdysvaltain vastustamisesta ja Ukrainasta. Lue tästä, miten hyvät ystävät Xi ja Putin ovat.

Kuvassa on Jarmo Lindberg.

Puolustusvoimain entinen komentaja Jarmo Lindberg: Venäjä on mennyt vaarallisempaan suuntaan, kun se keskittää joukkoja Ukrainan rajalle

Lindbergin mielestä kannattaa katsoa, mitä Venäjä konkreettisesti tekee. Hän uskoo, että Nato on täysin tosissaan, kun se sanoo puolustavansa jäsenmaitaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin, taustalla Venäjän lippu.

Venäjän presidentti Putin: Toivon ratkaisua Ukrainan kriisiin, mutta se ei ole yksinkertaista

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi Ukrainan kriisiä ensimmäistä kertaa lähes kuuteen viikkoon suoraan toimittajille. Hän piti yhteisen tiedotustilaisuuden Unkarin pääministerin kanssa.

Näkymä Moskovasta.

Ylen kysely kansanedustajille: Oikeiston ja vihreiden mielestä Venäjän uhka Suomelle on kasvanut – vasemmisto ja monet keskustalaiset näkevät toisin

Vasemmistopuolueiden ja keskustan edustajista moni katsoo, että Venäjän uhka Suomen turvallisuudelle ei ole kasvanut. Kysymys jakaa perussuomalaisia ja moni demari empii kantaansa.

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach.

Kohukommentteja laukonut saksalaiskomentaja eroaa tehtävistään

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach totesi muun muassa, että ”Krimin niemimaa on menetetty, eikä sitä saada koskaan takaisin."

Pietarilaiset pohtivat uuden sodan uhkaa Ukrainassa

Venäläiset pelkäävät maailmansotaa, mutta monien nuorten mielestä sota on ajan tuhlausta: "On yhä enemmän nuoria, jotka kannattavat rauhaa"

Uusi maailmansota on venäläisten toiseksi suurin pelon aihe, mutta sotainto ei ole suurta etenkään nuorten keskuudessa. Tutkijan mukaan nykyvenäläiset eivät ole valmiita sodan uhrauksiin.

Sateliittikuva venäläisistä asejoukoista lähellä Ukrainan rajaa.

Venäjä sanoo vetäneensä Ukrainan rajan tuntumasta takaisin yli 10 000 sotilasta

Venäjän asevoimien mukaan joukkoja vedettiin harjoituksista muun muassa Krimin niemimaalta.

Vladimir Putin puhui lehdistötilaisuudessa ja osoitti sormella yleisöön.

Venäjän mukaan sen konsulaattiin Ukrainassa tehtiin polttopulloisku, suurlähetystö lähetti protestikirjeen Ukrainalle

Tass: Ukrainan suurlähettiläs Venäjällä kutsuttiin puhutteluun asiasta.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa Pariisissa 10. joulukuuta 2021.

Naton pääsihteeri torjuu Venäjän vaatimuksen estää Ukrainalta pääsy sotilasliittoon

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Nato ei voi hyväksyä Venäjän tapaa yrittää luoda vaikutuspiiriä, jossa Venäjä voi hallita tai määräillä toisten valtioiden päätöksiä.

USA;n presidentti Biden ja Venäjän presidentti putin.

USA:n ja Euroopan johtajat ilmaisivat yhdessä tukeaan Ukrainalle – Biden keskustelee tänään Putinin kanssa

Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa. Venäjä on kiistänyt syytteet.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle