Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen pankki- teksti seinässä.

Miljardien rahasampo on hyytymässä – valtion kirstuun jää iso aukko, kun korkojen nousu painaa Suomen Pankin tulosta

Suomen Pankki teki nollatuloksen, eikä jaa valtiolle euroakaan osinkoja. Korkojen nousu painaa Euroopan keskuspankkien tuloksia tappiolle myös tulevina vuosina. Veronmaksajat saattavat joutua pelastajiksi.

Euroopan keskuspankin päärakennuksen julkisivu Frankfurtissa.

Euribor kääntyi taas varovaiseen nousuun – Yhdysvalloissa pankkien tilanne huolestuttaa edelleen, pörsseissä perjantai oli alavireinen

Sijoittajat ovat hermoilleet pankkien ongelmista, mutta perjantaina markkinat rauhoittuivat hieman. Yhdysvalloissa pankkien tilanne kuitenkin edelleen huolestuttaa sijoittajia.

Valko-vihreä juna rautatieasemalla, nainen on nousemassa junaan.

Torstai 16.3.2023 (radio)

Veturinkuljettajien lakonuhka. Siivoojien lakko. Korot. Niinistö Turkissa. Sää.

Keltaliivisiä mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "15%, OLEMME SEN ARVOISIA" saksaksi.

Euroopan keskuspankki jatkaa rahapolitiikan tuntuvaa kiristämistä – Se pitää inflaatiota suurempana uhkana kuin orastavaa pankkikriisiä

Vuoden loppuun mennessä inflaatio hidastuu runsaaseen viiteen prosenttiin, EKP arvioi. Palkkojen ja yritysten voittojen kasvu voi vauhdittaa hintojen nousua.

Matkapuhelimen näyttö, jossa lukee Silicon Valley Bank ja SVB. Myös mustalla taustalla näkyy SVB:n sinivalkoinen logo.

Mitä USA:n kriisipankissa oikein tapahtui ja miksi koko rahamaailma oli hetken kauhuissaan? Lue tämä juttu, niin pääset kärryille

Silicon Valley Bankin kaatumisen jälkiä aletaan vasta selvitellä. Vaikutukset ulottuvat Piilaaksosta Eurooppaan.

Grafiikka näyttää, kuinka vielä vuoden 2022 alussa miinuksella ollut 12 kuukauden euriborkorko oli perjantaina noussut 3,826 prosenttiin.

Asuntovelallisilla on pian entistä tukalampaa: yleisin lainojen viitekorko lähestyy jo neljää prosenttia

Asuntovelallisilla hyytävä tilanne jatkuu. Odotuksia korkeampien inflaatiolukujen takia EKP saattaa jatkaa koronnostojaan ennustettua pidempään.

Nuori nainen katsoo kameraan.

Suomalaisopiskelijat saivat kysyä EKP:n pääjohtajalta mitä tahansa – Lagarde antoi varman sijoitusvinkin ja kehotti etsimään uutta Nokiaa

Opiskelijat kysyivät muun muassa elintasosta, tasa-arvosta ja velasta. Lagarde vastasi opiskelijoiden videokysymyksiin osana Ylelle antamaansa haastattelua.

EKP puheenjohtaja Christine Lagarde ja Suomen pankin pääjohtaja ja Olli Rehn Sajoksen pihalla Inarissa ja katselevat aurinkoon päin. Taustalla näkyy Sajos.

Euroopan keskuspankki teki käännöksen: raha on halvempaa jatkossa vihreän siirtymän firmoille – suomalaisfirmat tilanteen voittajia

Kun kriisiaikojen lainapaperit erääntyvät, varojen uudelleensijoituksissa huomioidaan yritysten ympäristövaikutukset. Valtioita EKP ei sentään uskalla laittaa järjestykseen.

Taloustieteilijä Sixten Korkman A-studiossa 21.2.2023

Taloustieteilijät erimielisiä, kuinka paljon asuntovelallisten elämä voi vielä kurjistua – Korkman: “Kyllä se on aika rankkaa”

Euroopan keskuspankki EKP on aikeissa nostaa ohjauskorkoa jälleen maaliskuussa. Kehitys vaikuttaa myös asuntolainojen viitekorkoihin.

Christine Lagarde, pääjohtaja, EKP Saariselkä.

Euroopan talouden ykkösvaikuttaja harvinaisessa haastattelussa Ylelle: Taantumaa ei tule – painamme inflaation alas, tuli mitä tuli

Euroopan keskuspankki seuraa pääjohtaja Christine Lagarden mukaan tarkasti, käynnistävätkö palkankorotukset hintojen nousukierteen.

Oikealla harmaantunut mies eli talouskomissaari Paolo Gentiloni kumartuu kuuntelemaan harmaantunutta naista vasemmalla.

Lapissa linjataan Euroopan tulevaa rahapolitiikkaa, pääjohtaja Lagarde pitää ennen virallista kokousta salaisen retriitin Saariselällä

Yle tapasi feministinä tunnetun Christine Lagarden, joka johtaa 24 miehen ja yhden naisen neuvostoa Euroopan keskuspankissa. Lagarde toi heidät Lappiin alkuviikoksi.

Kollaasissa saamelaiskulttuurikeskus Sajos ulkoapäin talvella ja potrettikuva Olli Rehnistä.

Olli Rehn kutsui Euroopan keskuspankin Inariin: "Kokouspaikan valinta on arvostuksen osoitus Saamelaiskäräjien tärkeää työtä kohtaan"

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa toivotaan, että huipputason kokous tekisi Inaria enemmän tunnetuksi kokouspaikkana.

Minna Kuusisto

Miten paljon asuntolainojen korot voivat vielä nousta? Euroopan keskuspankki nostaa tänään taas korkoja ja linjaa korkopolitiikkaa

Euroopan keskuspankki aikoo nostaa korkoja iltapäivällä. Asuntolainoista pitää maksaa jo lähes 3,5 prosentin korkoa, ja lukema voi yltää neljän prosentin tuntumaan.

Grafiikka näyttää, kuinka Suomen Pankilla olevan valtionvelan osuus on kasvanut liki nollasta vuonna 2013 41 prosenttiin vuoden 2022 alussa. Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä velan osuus oli laskenut 38,7 prosenttiin.

Valtion korkomenot kasvavat, ja iso osa velasta on Suomen pankille – miksi korkoihin pian hupenevat miljardit eivät palaa valtion kassaan?

Suomen velkarahan hinta pysyy kohtuudessa, jos velanotto ei ole suurempaa kuin muilla, sanoo eläkejätin sijoitusjohtaja.

Suomen Pankki, pääjohtaja. Olli Rehn, inflaatio, sähkön hinta, korkojen nosto,

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn Ykkösaamussa: Taantuma leikkaa keskivertosuomalaisen elintasoa noin neljä prosenttia

Olli Rehnin mukaan isossa kuvassa olisi parempi, että hallitukset eivät tekisi liian laajoja elvytyspaketteja. Ne voivat ruokkia inflaatiota entisestään, Rehn sanoo.

Antti Kaikkonen ja Mikko Savola tiedotustilaisuudessa.

Torstai 15.12.2022 (radio)

Ukrainalaisten tilanne. Puolustusministerin sijainen. EKP:n korot. Eläkeläisten työnteko. Suomalainen hanavesi. Sää.

Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.

Miten rahan arvo syntyy? Testaa taloustietosi kiperässä tietovisassa

Euroopan keskuspankki päättää torstaina korkojen nostoista ja valtionvelkojen kohtalosta. Miten hallitset rahapolitiikan jipot? Tee tietovisa.

Minna Kuusisto seisoo kadulla.

On pienituloisten etu saada inflaatio kuriin, sanoo ekonomisti: EKP punnitsi taantuman ja inflaation välillä – ja valitsi taantuman

Keskuspankki ei voi lisätä energian tarjontaa, mutta koronnostoilla se pystyy vähentämään kysyntää ja laskemaan hintoja, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko.

Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontui torstaina 27. lokakuuta 2022 Frankfurtiin rahapoliittiseen kokoukseensa. Kuvassa pääjohtaja Christine Lagarde.

Euroopan keskuspankki nostaa taas reippaasti korkoja – pääjohtaja Christine Lagarde vastasi tiedotustilaisuudessa Marinin ja muiden kritiikkiin

Kaikki kolme ohjauskorkoa nousevat 0,75 prosenttiyksikköä. Talletuskorko kaksinkertaistuu 1,5 prosenttiin. Samalla Euroopan keskuspankki alkaa vetää pois pankeille antamaansa tukea. Yle seurasi EKP:n tiedotustilaisuutta.

Kuvakollaasi, jossa näkyy Suomen pääministeri Sanna Marin, Italian pääministeri Giorgia Meloni, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron taustallaan Euroopan keskupankin korkoa kuvaava käyrä.

Poliittisten johtajien paine keskuspankkia kohtaan kasvaa, mitä tekee EKP tänään? Suomen Marin, Ranskan Macron ja Italian Meloni kriittisinä

Euroopan keskuspankin uskotaan nostavan korkoa kokouksessaan torstaina, ja se lisää myös valtioiden korkokuluja. Ennen Marinia EKP:ta on Suomen pääministereistä arvostellut Paavo Lipponen (sd.)

Parvekkeita kerrostalossa.

Euribor-korkojen poukkoilu on poikkeuksellista, mutta loppua ei ole lähiaikoina odotettavissa, arvioi Hypon pääekonomisti

Hypo ja monet muut pankit ennakoivat nyt, että 12 kuukauden euribor voi ensi kesään mennessä saavuttaa huippunsa kolmen prosentin tuntumassa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Pääministeri Marin kyseenalaisti Euroopan keskuspankin toimet inflaation hillitsemiseksi – näin kommentoi valtiovarainministeri Annika Saarikko

Valtiovarainministerin mukaan syitä Euroopan taloushuolille on turha etsiä Euroopan keskuspankista.

Matias Marttinen (kok.) eduskunnan istuntosalissa

Kokoomusedustaja arvostelee Marinin inflaatiopäivitystä: ”Pitääkö pääministerin mielestä rahapolitiikka siirtää poliitikkojen mestaroimaksi?”

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) some-päivityksen on tulkittu kritisoivan keskuspankkien koronnostoja. Kansanedustaja Matias Marttinen (kok.) vaatii kunnioittamaan keskuspankin itsenäisyyttä.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää tiedoitustilaisuuden.

Suomen Pankin Olli Rehn: EU:n on saatava rivinsä järjestykseen energiakriisissä – inflaatiokierre johtaisi rujoihin työttömyyslukuihin

Energian hintojen nousu on ratkaisevassa asemassa euromaiden ennätysinflaatiossa. EKP aikoo laittaa hintojen nousun kuriin yhä jatkuvilla koronnostoilla, jotta hintojen ja palkankorotusten nousukierre ei käynnisty.

Euriborin nousu ei ole toistaiseksi näkynyt Lappeenrannan asuntokaupassa

Euriborin hurja nousu voi nostaa lainaerää satoja euroja, sanoo pankki: "Nollakorkojen aikana kädestä suuhun eläneillä voi nyt olla vaikeaa"

Euriborin nousu näkyy pankissa kahdella tavalla: lainan hoitokulujen kasvussa ja kiinteiden korkojen kysynnän kasvussa.

Christine Lagarde.

EKP nosti ohjauskorkoaan ennätysroimasti, arvio talouden näkymistä synkkeni – Näin pääjohtaja perustelee päätöksiä

EKP:n arvion mukaan inflaatiovauhti on edelleen liian nopea, joten se arvioi nostavansa korkoja vielä useamman kerran. Pankki alensi kasvuennustettaan euroalueelle.

Christine lagarde kohottaa silmälasejaan

Euroopan keskuspankilta odotetaan tänään ennätysrajua koronnostoa – kokosimme neljä syytä, miksi keskuspankin liikkeet ovat nyt ratkaisevia

EKP:n odotetaan nostavan ohjauskorkoja peräti 0,75 prosenttiyksikköä. Iso kysymys on nyt se, työntävätkö roimat koronnostot euroalueen ja Suomen talouden yhä syvempään taantumaan.

Matkustaja kentällä, Helsinki-Vantaan lentoasema, 11.8.2020.

Ennätysheikko euro ruoskii inflaatiota lisälaukalle – tuontihinnat nousevat, kaukomatkailu kallistuu

Euron arvo Yhdysvaltain dollaria vastaan on laskenut yli vuoden ja on nyt pudonnut alimmalle tasolleen 20 vuoteen. Yhdellä eurolla saa noin yhden dollarin.

Protesti Ateenassa heinäkuussa 2015.

Yhden aikakauden päätös koetaan tänään – Kreikka vapautuu EU:n taloussyynistä

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis iloitsi tiukan valvonnan päättymisestä. EU:n talouskomissaarin mukaan kyseessä on symbolisesti iso asia koko euroalueella.

Grafiikka näyttää, kuinka Italian, Saksan ja Suomen 10-vuotisten valtionlainojen korot ovat nousseet vuoden alusta kesäkuun puoliväliin asti ja kääntyneet sen jälkeen laskuun.

Pitkien valtionlainojen korkojen piti lähteä nousuun, mutta toisin näyttää käyneen – notkahdus kertoo huolestuttavasta ilmiöstä

10-vuotisten valtionlainojen korot ovat kääntyneet kesän aikana laskuun vaikka vielä keväällä niiden arvioitiin nousevan. Asiantuntijoiden mukaan korkojen lasku kertoo talousnäkymien muuttumisesta yhä synkemmiksi.

Henkilö kävelee jalkapallokentällä Helsingin kantakaupungin kerrostalojen keskellä.

Vuoden euriborissa nähtiin suurin lasku yli 20 vuoteen: tällaisia näkymiä se merkitsee asuntovelallisille, arvioi analyytikko

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti ohjauskorkojaan viime torstaina. Maanantain pudotus kertoo markkinoiden epävarmuudesta tällä hetkellä, Nordean Jan von Gerich sanoo.

Euribor-korot nousussa.

Euribor lähti nousuun EKP:n eilisen odotettua suuremman koronnoston jälkeen

EKP:n eilinen päätös nostaa ohjauskorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä näkyi tänään nousuna lainojen viitekorkoina käytetyissä Euribor-koroissa. Danske Bankin pääanalyytikon mukaan kehitys ennakoi taantumaa.

henkilökuva

Ohjauskoron nosto heijastuu myös suomalaisten asuntolainoihin – Nordean Tuuli Koivu: "Kannattaa varautua kaikenlaisiin skenaarioihin"

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi EKP:n nostavan ohjauskorkoja vielä yhdellä prosenttiyksiköllä tänä vuonna.

Vauva makaa kehdossa ja näyttää uniselta.

Torstai 21.7.2022

EKP nostaa korkoja. UPM teki hyvän tuloksen. Britannian pääministeriksi on 2 ehdokasta. Suomessa syntyi vähemmän lapsia kuin koskaan ennen. Sää on lämmin.

Kuvassa harmaahiuksinen nainen puhuu Kroatian sinivalkopunaisen ja EU:n tähtilipun edessä.

EKP nosti korkoja ennakoitua enemmän eli 0,5 prosenttiyksikköä

Keskuspankki aikoo nostaa korkoja syksyllä vielä lisää. Se perustaa myös uuden tukivälineen, josta tuetaan tarvittaessa velkaisia maita.

Olli Rahn , suomen pankin pääjohtaja Porin torilla.

Venäjän kaasuhanojen sulkeutuminen ajaisi Suomenkin todennäköisesti taantumaan, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn

Synkentyvästä taloustilanteesta huolimatta valtiovarainministeriön pitäisi Rehnin mukaan aloittaa menojen kartoitus myöhempiä leikkauspäätöksiä varten.

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto istuu oranssilla tuolilla Suomen Pankin edustalla olevan J.V.Snellmannin patsaan edessä.

Korkojen nousu huolettaa monia, mutta siinä on myös hyvät puolensa – nollakorot kasvattivat varallisuuseroja ja lisäsivät riskejä

Nollaa korkeampi korkotaso ja pieni hintojen nousu ovat hyväksi taloudelle, sanoo Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto.

Grafiikka näyttää, kuinka Italian 10-vuotisen valtionlainan korko on noussut vuoden 2021 kesäkuun alle 1 prosentista lähes 4 prosenttiin kesäkuussa 2022.

Italian tilanteesta on analyytikon mukaan syytä olla huolissaan – edessä voi pahimmassa tapauksessa olla uusi eurokriisi

Vuosia jatkunut löysän rahapolitiikan ja nollokorkojen aika on päättymässä. Sen seurauksena Italian velkatilanne on jälleen huolen aiheena.

Niku Määttänen ,Aaltoyliopisto

Talouspäättäjillä on nyt lähes mahdoton tehtävä: jos korkoja nostetaan liikaa, käy huonosti – jos liian vähän, voi käydä vielä huonommin

– On iso riski erehtyä kumpaan tahansa suuntaan, Helsingin yliopiston Niku Määttänen sanoo.

Mies maksaa maksukortilla tankkauspisteellä.

Eurooppa-kirje: Eurooppalaiset kärvistelevät nousevien hintojen kourissa – pystyykö keskuspankki tuomaan helpotusta?

Ranskan presidentin sovitteleva suhtautuminen Putiniin herättää taas närää. Ilmastopaketti puolestaan sai kovaa kyytiä parlamentissa. Voit tilata koko Eurooppa-kirjeen sähköpostiisi lopusta löytyvästä linkistä.

Kerrostaloasuntoja ilmakuvassa Vuosaaren Aurinkolahdessa Helsingissä.

Selvitimme, miksi nyt nostetaan tarkoituksella asuntolainojen korkoja, kun hinnat ovat muutenkin korkealla

Euroopan keskuspankki sanoo nostavansa korkoja, jotta raju hintojen nousu taittuisi. Tässä jutussa kerrotaan, miten nämä asiat liittyvät toisiinsa.

Christine Lagarde puhumassa.

Koronnostot olivat liikaa pahasti velkaantuneille euromaille – nyt Euroopan keskuspankki joutuu luomaan uuden apuvälineen

Euroopan keskuspankin neuvosto piti tänään ylimääräisen kokouksen, jossa puitiin markkinatilannetta.

Asuntolainalaskuri näyttää, miten koronnousu vaikuttaa asumiskuluihin

Katso Ylen laskurista, miten korkojen ennätysnousu vaikuttaa asuntolainaasi

Tästä jutusta löytyvällä laskurilla voit katsoa, kuinka lainasi hoitomenot muuttuvat korkojen nousemisen myötä.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja kertoo ohjauskoron nostosta

Euroopan keskuspankilta historiallinen päätös: heinäkuussa alkaa sarja koronnostoja – syyskuussa voi tulla isokin korkoloikka

Heinäkuussa ohjauskorko nousee 0,25 prosenttiyksikköä ja syyskuussa ehkä enemmänkin. Keskuspankki valmistautuu myös tukemaan velkaisia valtioita, jos niiden rahoitus vaikeutuu korkojen noustessa.

Grafiikka näyttää, kuinka Valtiovarainministeriön arvion mukaan valtionvelan korkokulut nousevat vuoden 2022 noin 700 miljoonasta eurosta 1,2 miljardiin euroon vuonna 2024.

Valtion hurjan velkaantumisen nurja puoli kääntyy nyt nähtäville: korkojen aiheuttama lasku paisuu ennakoituakin kovemmaksi

Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan peruskorkoaan jo heinäkuussa ja uudestaan syyskuussa. Valtionvelan korkokululaskelmat menevätkin uusiksi. Valtion korkomenot ovat tänä vuonna vajaat 700 miljoonaa euroa.

Henkilö lisää polttoainetta lähettiautoon Yhdysvalloissa.

Fedin poikkeuksellinen koronnosto osoittaa, että Yhdysvallat on jo myöhässä hintojen suitsimisessa – Euroopassa tuskin nähdään yhtä rajuja liikkeitä

Yhdysvalloissa keskuspankki yrittää hillitä kovaa inflaatiota nostamalla korkoja nopeasti ja paljon. Euroalueen inflaatio laukkaa jo lähes samassa tahdissa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Joensuun startup-rahasto sijoittaa Outokummussa valmistettavaan sähköpyörään

Joensuulaisen eBike Finlandin tavoitteena on nostaa tuotanto 2 000 pyörään lähivuosina.

Kerrostalon lasitettuja parvekkeita.

Koronnousu ei näy vielä monen asuntovelallisen kukkarossa, mutta nouseviin korkoihin on syytä varautua, asiantuntija neuvoo

Toimitusjohtaja Jussi Pajala Nordean Kiinnitysluottopankista arvioi, että korkotaso tulee nousemaan vuoden-parin sisällä 1,5–2 prosentin tuntumaan. Muuttunut korkotaso näkyy monen asuntovelallisen kukkarossa viiveellä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle