Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Taitelijatalo Hupelin tarina jatkuu

Residenssin pakkohuutokaupassa ostanut kuopiolainen yrittäjä on vuokrannut talon kulttuuriseura Pielisen Lumolle.

Taiteilijatalo Hupelia huutokaupataan toistamiseen

Ennakkotarjouksia voi tehdä huutokaupat.com-sivustolla. Varsinainen huutokauppa järjestetään ulosottovirastossa Joensuussa.

Taiteilijat vaativat residensseiltä yhä enemmän ammattimaisuutta – luonnonrauha ja linnun liverrys eivät enää riitä inspiraation lähteeksi

Taiteilijaresidenssien määrä on kasvanut tasaisesti, mutta ne jotka eivät pysty uusiutumaan voivat olla ongelmissa.

Näyttelijä Pekka Räty sanoi yli 40 vuotta sitten TV:ssä kaksi sanaa – niitä kansa hokee edelleen

Pekka Räty lähti vastentahtoisesti näyttelemään Simpauttaja-elokuvan Imppaa. Enää ei kaduta.

Kivenpyörittäjän kylä – Jussi-palkittu draamakomedia maalaiskylän häähumusta

Elokuva kesäpäivästä maalaiskylässä 70-luvulla.

Joensuun kirjallisuustapahtumassa ollaan eläimellisiä

Kulttuuriväen kiinnostus kohdistuu kolmen päivän ajan muun muassa puluihin, marsuihin, kissoihin, muikkuihin ja taisteleviin metsoihin.

Taiteilijatalo Hupelin pelastusoperaatio käynnistyy

Hupelin omistavalla Taiteilijatalo-yhdistyksellä on rakennusajalta velkaa noin 250 000 euroa. Lainarästejä on kertynyt noin 20 000 euroa.

Edessä hurjat säästöt Lahden kouluissa, lukioissa ja päiväkodeissa: "Luokat ovat niin täynnä, että niistä loppuu happi"

Suunnitelmien mukaan lukiotarjonnasta leikataan yli sata kurssia. Päiväkotipaikkoja karsitaan ja peruskoulujen opettajien määrää vähennetään.

Lue nämä – tiedät mistä puhutaan

Seppo Puttosen tärpit kirjasyksyyn

Maalle mars! Suomalaisen maaseudun epäromanttinen historia

Poimi Pietari K. kävi täällä -essee ja podcast täältä

Selkä edellä historiaan – näihin kirjoihin kiteytyy 1970-luku

Millaisena sinä muistat 1970-luvun? Osallistu keskusteluun!

Ismon ja Ilkan äiti Anna-Liisa Alanko väitteli runoudesta eikä suostunut sairaanhoitajaksi – "Löin nyrkin pöytään"

Pielisjoen varrella ja Töölössä viihtyvä opetusneuvos ja lausuntataiteilija Anna-Liisa Alanko uskoo koulutuksen ja taiteen voimaan.

Iisalmen Sanomat: Näyttelijä Esko Hukkanen on kuollut

Pitkän linjan näyttelijä tuli tunnetuksi muun muassa Velipuolikuusta ja Simpauttajasta.

Lahti kahmii säästöjä lukiokursseista: "Lukiolaisille tämä merkitsee opiskeluajan pidentymistä"

Kaupungin säästösuunnitelmat saattavat johtaa Lahdessa lukiokurssien leikkauksiin ja opiskelun pitkittymiseen. Suunnitelmissa on jopa sadan opintokurssin vähennys.

Jaakko Tepon elämäkerta julki syksyllä – kirjoittajana Antti Heikkinen

Suomen kenties tunnetuimmasta huumorilaulajasta, Jaakko Teposta, julkaistaan syksyllä elämäkerta. Sen takana on Juice Leskisen elämäkerrankin kirjoittanut Antti Heikkinen.

Viikossa 120 km:n ja 12 tunnin hiihdot – ultramatkoja kisaava ei ole yli-ihminen

Ultramatkojen kisaajat ovat huomanneet, että pitkistä matkoista selviytyminen ei vaadi supervoimia. Pitkät ja hitaat lenkit tekivät aiemmin liikuntaa harrastamattomasta Heikki Turusesta pitkien matkojen kilpakuntoilijan.

Heikki Turusen lihaperunakukko

Lihaperunakukon avaaminen oli Heikki Turuselle harras hetki.

Simpauttajan isä 70 vuotta – pelkää Alzheimerin vievän ajatuksensa

Juuan Piitterissä keltaisen talon isäntä raivoaa öisin. On melskannut ja kirjoittanut jo vuosien ajan. 70-vuotias kirjailija Heikki Turunen potee luomisen tuskaa pimeän tultua ja pelkää, että tekeillä oleva teos jää hänen viimeisekseen.

Presidentti ylentää 53 pohjoiskarjalaista reservin upseeria

Tasavallan presidentti on ylentänyt itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta reservin upseereita.

Heikki Turusen elämäkerta paljastaa: kirjailija sai Kekkoselta myllykirjeitä

Nilsiäläinen toimittaja-kirjailija Antti Heikkinen kirjoitti 70 vuotta täyttävästä kollegastaan elämäkerran. Teokseen punoutui myös palanen Heikkistä itseään.

Järvikalastuksesta turha haaveilla matkailuvalttia Itä-Suomeen – "Ahven, kuha ja hauki eivät tuo turisteja"

Kalastusopas, kalastustarvikemyyjä ja vapaa-ajankalastaja Heikki Turunen ei usko, että Itä-Suomi voisi saada ulkomaalaisten matkailijoiden silmissä lisävetovoimaa kalastuksesta. Heinävedellä on hienot virtavedet, mutta muuten Saimaa on järvikalastusaluetta. Ahven, kuha ja hauki eivät kalastusmatkailijoita Suomeen tuo.

Heikki Turunen valitsi tämän hatun voittajaksi – "Tuntuu päässä aivorukkasilta"

Neulo hattu Heikki Turuselle -kilpailun voitto meni Pohjois-Savoon. Kirjailija arvioi, että musta-valko-punaisen hatun alla on työn alla olevasta romaanista tulee hyvä.

Tanskassa ja Kyproksella neulottiin hattuja Heikki Turuselle – katso kirjailijan reaktio

Heikki Turuselle tehtiin hattuja Kyproksen helteessä ja ilman näkökykyä. Suomen tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Turunen liikuttui ihmisten lämminsydämisyydestä.

Antti Heikkinen: "Nyt olen tajunnut mistä kirjassani on kyse"

Savolaisen sukuromaanin Pihkatapin idea syntyi huoltoasemalla Lievestuoreella. Jussin tarinassa isän ja pojan välejä hiertää maanviljely, koska kirjailija sanoo tietävänsä siitä enemmän kuin soranajosta.

Heimoerot: karjalaiset

Minkälaisia karjalaiset oikeasti ovat? Katso video!

Nenäpäivä: Neulo hattu Heikki Turuselle – synttärisankarin toiveissa karjalaishenkinen päähine (video)

Nyt neulepuikot heilumaan ja tekemään hyvää! Tulevan Nenäpäivän kunniaksi Yle Pohjois-Karjala haastaa neulojat ja virkkaajat tekemään hatun kirjailija Heikki Turuselle. Voittajahattu pääsee lämmittämään pian 70-vuotiasta kirjailijaa.

Lukio lähtee Tiirismaalta lopullisesti? Väliaikaiset tilat Aikuiskoulutuskeskuksessa

Tiirismaan lukiolaiset siirtyvät viimeistään vuodenvaihteessa pois nykytiloistaan. Lukio on muuttamassa väliaikaistiloihin Aikuiskoulutuskeskukseen. Tiirsimaan peruskoululaisille hommataan puolestaan tilaelementtejä koulun kentälle.

Vares-näyttelijä hakee Joensuun kaupunginteatterin johtajaksi

Esimerkiksi Uudesta päivästä tuttu Kari Kinnaslampi, Vares-elokuvassa nähtävä Katja Kiuru ja Simpauttajan Pekka Räty haluavat Joensuun kaupunginteatterin johtoon.

"Turusen kieli on hirveän hauskaa ja mielenkiintoista"

Perinteinen Paltaniemen kesäteatteri esittää tällä kertaa Kivenpyörittäjän kylän. Ensi-ilta on luvassa heinäkuun alussa. Viime kesän kylmä sää vei katsojia, joten tänä vuonna ensi-iltaa on siirretty myöhemmäksi.

Työnkulman purkaminen herättää keskustelua Kuopiossa: "Maali ja pesu ei riitä korjaamaan vanhaa taloa"

Osa kuopiolaisista olisi valmis säilyttämään kaupungin entisen työväentalon ja peruskorjaamaan sen uuteen käyttöön. Talon omistava Lemminkäinen ei pidä rakennusta suojelemisen arvoisena.

Laitosten johtajat päihittävät tuloillaan urheilijat ja taiteilijat Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan suosituimman kirjailijan viime vuoden tulot jäivät vaatimattomiksi. Simpauttajan Impan näyttelijä tienasi lähes puolet enemmän kuin kirjailija. Rehtorit ja laitosten johtajat päihittävät tulotasollaan menestyneet urheilijat.

Heikki Turunen häpeilee uutuusteostaan – ”tämä on niin intiimi kirja”

Kirjailija Heikki Turusen uutuusromaani Karjalan kuningas aiheuttaa joensuulaiskirjailijassa voimakkaita tunteita. Turusen mukaan kirja paljastaa särkyneen ihmisen sielun. Teos kertoo Simpauttaja -romaanista tutun Otto Ryynäsen seksuaalista patoutumista pohjoiskarjalaisella maaseudulla.

Opiskelija voi asua näinkin hienosti – Joensuussa se on mahdollista

Joensuun uuteen kaupunginosaan Penttilänrantaan on otettu mallia Helsingin Arabianrannasta. Penttilänranta on esimerkki joensuulaisesta tavasta sijoitella opiskelija-asunnot keskustaan – lähelle oppilaitoksia ja palveluita kohtuullisella vuokralla.

Kirjailija Heikki Turunen: "Persoonat eivät enää saa loistaa"

Kirjailijalle oikean elämän erikoiset persoonat ja kiinnostavat tyypit ovat tärkeitä. Suusta suuhun kulkevat tarinat ja arjen legendat todellisista sattumuksista muotoutuvat kiinnostaviksi novelleiksi ja romaaneiksi. Kirjailija Heikki Turusen mielestä meidän aikamme ei enää tuota legendaarisia persoonia samalla tavalla kuin aiemmin.

Simpauttajan Imppa osti oman teatterin ja muuntui Olaviksi

Simpauttajan Imppaa elokuvassa näytellyt Pekka Räty osti oman kesäteatterin. Mies muuntuu kesän ajaksi Olaviksi, jonka kirjallisuuden ystävät tietävät Johannes Linnankosken teoksesta Laulu tulipunaisesta kukasta.

Pielisjärvi syntyy uudelleen? – Kirjailija Heikki Turusta ei innosta

Simpauttajasta tunnettu kirjailija Heikki Turunen syntyi vuonna 1945 Pielisjärvellä, joka saattaa palata takaisin Suomen kuntakartalle. Pielisjärvi-nimen paluu olisi Turusen mukaan hieno asia, mutta Pielisen Karjalan kuntaliitokselle hän ei lämpene.

Suojeluyhdistys haluaa ostaa Työnkulman – hakee rahankeräyslupaa

Juuri perustettu yhdistys on asettanut ensimmäiseksi tavoitteekseen vanhan työväentalon säilyttämisen ja palauttamisen yhdistysten ja kulttuuritoimijoiden käyttöön. Rakennuksen tilalle asuntoja suunnitteleva Lemminkäinen ei tyrmää ajatusta – ainakaan vielä.

Esikuvan kohtalo järkytti – Simpauttajan "jatko-osa" tekeillä

Kuuluisassa romaanissa esiintyvän Simpauttajan Oton esikuvan kohtalo sai kirjailija Heikki Turusen taipumaan yleisön pyyntöihin. Turusen työpöydällä on Oton elämä ja veljesten välien selvittely. Hän aikoo kirjoittaa fiktiivistä tarinaa veitsi kurkulla.

Esikoiskirjailija Antti Heikkinen nappasi Savonia-kirjallisuuspalkinnon

Nilsiäläisen Antti Heikkisen Pihkatappi on vuoden 2013 merkittävin savolainen kaunokirjallinen teos. Savon murteella kirjoitettu esikoisteos hurmasi suomalaisen maaseudun kuvaamisella. Toimittajana työskentelevällä Heikkisellä on jo vireillä uusia kirjallisuusprojekteja.

Karjalanpiirakka muuntuu nykytaiteeksi Kolin kansallispuistossa

Kolin kansallispuistossa nähtävillä olevassa modernissa piirakkanäyttelyssä on esillä kolmen taiteilijan installaatioita, valokuvia, videoita ja veistoksia.

Heikki Turusta juhlitaan – 40 vuotta Simpauttajasta

Kirjailija Heikki Turusen elämäntyötä nostatetaan tänä vuonna varisinkin Pohjois-Karjalassa. Pielisjärvellä (nykyistä Lieksaa) syntyneelle Turuselle esitetään nimettäväksi oma aukio Lieksan keskustaan ja kirjailijan synnyinkylällä Vuonislahdessa järjestetään syyskuussa nimikkoseminaari.

Triathlonistin ei tarvitse olla terästä

Kuntourheiljoiden tahto testata rajojaan näkyy kasvavina harrastajamäärinä triathlonissa. Mielikuvia triathlonista ovat ohjanneet 1980-luvun teräsmiehet ja -naiset. Lajin parissa kilpailee kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä.

Lomamatka 70-luvulle – reality-reissulla 2010-luvun Suomessa 1970-luvun varustein

Kolme erilaista porukkaa reissaa 2010-luvulta 1970-luvulle.

Vuonislahdessa on vilskettä ympäri vuoden

Lieksan Vuonislahdesta Pielisen rannoilta on löydetty kivikautisen asutuksen merkkejä. Vuonislahden sijainti on siis kiehtonut esi-isiämme jo aikojen alussa. Tänä päivänä Vuonislahti kukoistaa varsinkin kesäisin, mutta ei hiljene talvellakaan.

Hollolan haaveet lukio-opetuksen siirtämisestä Salpaukseen romuttumassa

Hollolan kunta on lähestynyt Koulutuskeskus Salpausta siinä toivossa, että se ottaisi Hollolan lukio-opetuksen hoidettavakseen. Koulutuskeskus Salpauksella ei kuitenkaan ole kuitenkaan rahaa edes nykyisten toimintojensa pyörittämiseen.

Lahden lukioissa luovutaan 40 kurssista

Säästöpaineet näkyvät myös Lahden lukioissa, kun ensi lukuvuonna edessä on 40 kurssin karsinta. Karsinnat kohdistuvat ensisijaisesti vapaavalintaisiin kursseihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle