Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sodan ja rauhan keskus Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

Historioitsija: Nato-linjaus on Suomen historiassa YYA-sopimuksen ja EU-jäsenyyden tasoinen tapahtuma

Erilaiset liittoumat ja sopimukset ovat historian saatossa olleet merkittäviä vedenjakajia.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Finland's last Lenin statue sparks heated debate

After Turku removed its Lenin statue, Kotka is the last Finnish city to have a monument of the founding leader of the Soviet Union.

Kotkassa sijaitseva Leninin patsas on Vladimir Leninin muistomerkki, jonka on veistänyt virolainen kuvanveistäjä Matti Varik.  Rintakuvassa Lenin nojaa oikeen käteensä ja katsoo eteenpäin. Vasen käsi puuttuu.

Tässä on viimeinen Lenin-patsas Suomen katukuvassa – Venäjä-tutkija ihmettelee, miksi ne halutaan kärrätä piiloon: "En ymmärrä logiikkaa"

Ukrainan sota on virittänyt keskustelun Lenin-patsaiden olemassaolosta Suomessa. Turku päätti poistaa oman patsaansa. Kotkassa patsas seisoo vielä paikallaan, mutta myös sen kohtaloa pallotellaan.

Ukrainan entinen presidentti Leonid Kravtšuk.

Ukrainan ensimmäinen presidentti Leonid Kravtšuk on kuollut

Kravtšuk toimi Ukrainan presidenttinä vuosina 1991-1994. Hän oli 88-vuotias.

Saksalaisia Nato-harjoituksessa Liettuassa maaliskuussa.

Sota Ukrainassa kirkasti jälleen Naton ydintehtävän: puolustautumisen Venäjää vastaan – video kertoo liiton historian kahdeksassa minuutissa

Naton yli 70-vuotinen historia on värikäs ja vaihteleva. Kylmän sodan luomus on välillä kärsinyt identiteettikriisistä, mutta nyt selkeä rooli on jälleen löytynyt.

Silmälasipäinen nuori tummatukkainen nainen katsoo kameraan taustallaan Tallinnan kaupunki.

Viron poliisi varautuu levottomuuksiin venäläisenä voitonpäivänä – "Toukokuun yhdeksäs jakaa sukuani", kertoo venäjänkielinen Mira Ralli, 20

Tuoreen lain mukaan Virossa ei saa kokoontua käyttäen Venäjää tukevaa symboliikkaa. Poliisin mukaan 9. toukokuuta on kuitenkin odotettavissa provokaatioita ja yhteenottojen vaara on todellinen.

Venäläiset kantavat lippua, jossa lukee "Maailma ilman natsismia".

Venäjä tulkitsee historiaa vapaalla kädellä – jopa Astrid Lindgrenin kirjoihin lyödään natsileimaa, Hitlerille keksittiin juutalaiset sukujuuret

Venäjän natsismisyytösten ryöpytys on saanut uusia kierroksia. Syytökset ovat osa venälaiseen sankaruuteen nojaavaa historiamyyttiä ja Venäjällä käynnissä olevaa historian uudelleenkirjoitusta.

Sotaa pakenevia Karjalan evakkoja

Kuvat Ukrainan pakolaisista toivat oman pakomatkan 87-vuotiaan Eino Kilpiäisen uniin: "En tiennyt tulevaisuudesta mitään"

Sota Ukrainassa herättää voimakkaita tunteita siirtokarjalaisissa ja heidän jälkeläisissään. Suomessa koettiin yli 80 vuotta sitten jotain samaa, kun Neuvostoliitto hyökkäsi.

Iida Koponen perhekuvissa lapsena ja aikuisena. Vanhat valokuvat limittäin niin että muu perhe ei kuvissa näy.

Venäjä on tehnyt joukkotuhoja aiemminkin: Stalin teloitti jopa 12 000 suomalaista – yksi heistä oli 27-vuotiaana kuollut Iida Koponen

Stalinin uhreista kerätään nyt tietoja. Petroskoin lähellä teloitetetun Iida Koposen kohtalo oli tuntematon viime vuosiin asti. Toimittaja Soila Ojanen selvitti, mitä hänen isotädilleen tapahtui.

Anna Laine Puoli seiskan studiossa

Venäjän-tuntija Anna Laine: "Raivo hyökkäyksestä Ukrainaan on oikeutettua, mutta emme saa vihata tavallisia venäläisiä"

Anna Laine järkyttyi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Raivo ei saa hämärtää eurooppalaisia arvoja, vaan ihmistä ja ihmisyyttä täytyy puolustaa. Vaikka se vaikeaa olisikin.

Seppo Tiitinen.

Kun Supon päällikkö Seppo Tiitinen lopetti "kotiryssien" seurannan, Suposta tuli KGB:lle ongelma

KGB:n Suomen päällikkö Viktor Vladimirov uskoi jo saaneensa Supon hallintaansa. Uuden tutkimuksen mukaan kävikin päinvastoin: Suposta tuli Seppo Tiitisen kaudella KGB:lle ongelma.

Tarja Halonen toimistollaan.

Presidentti Halonen pyytää anteeksi Ylelle antamaansa lausuntoa Baltian turvallisuudesta: "Se on loukannut monia"

Presidentti Halosen haastattelu suututti kirjailija Sofi Oksasen ja Viron entisen presidentin Toomas Hendrik Ilveksen.

Matkailuauto ajaa lumisella Kuusamon Punaisentorintiellä.

Kuusamon Punaisentorintie sai nimensä Neuvostoliiton sotilaista – nyt nimeä ehdotetaan muutettavaksi, mutta asukkaat eivät sitä kannata

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on nostanut esille teiden ja katujen nimien muutosehdotuksia.

Valkopukuisia suomalaissotilaita meren jäällä. Hiihtävät ja kulkevat hevosen vetämällä reellä.

Suomi valtasi Suursaaren Neuvostoliitolta jatkosodassa, mutta vain hetkeksi – sotilaallisesti varustetulla saarella olisi konfliktissa iso rooli

Tasan 80 vuotta sitten suomalaiset aloittivat voitokkaan operaation, jonka päätteeksi Neuvostoliiton valtaama Suursaari kuului jälleen hetken Suomelle. Nykyään Venäjään kuuluva saari on sotilasalue, jolla on tärkeä rooli Pietarin suojaamisessa konfliktitilanteissa.

Vladimir Putin istuu työpöydän takana sivuprofiilissa.

Putinin riski joutua omiensa syrjäyttämäksi kasvaa koko ajan, kertoo lähde The Timesin mukaan

Maanpaossa olevan venäläisen ihmisoikeusaktivistin mukaan turvallisuuspalvelu FSB:lle työskentelevät ovat pettyneitä pakotteisiin, jonka vuoksi he ”eivät voi mennä enää lomailemaan huviloihinsa Italiaan tai viedä lapsiaan Disneylandiin Pariisiin.”

Leninin patsas talvisessa maisemassa kotkalaisessa puistossa. Patsan kaulaan oli maaliskuun 2022 alussa kiedottu Ukrainan sini-keltaisissa väreissä oleva huivi.

Lenin-patsaan poistolle ei nähdä tarvetta Kotkassa – perustelu on, ettei Suomi ole ollut Neuvostoliiton sortotoimien kohde

Kaupunkirakennelautakunta linjasi, että Leninin muistomerkkiä ei tarvitse poistaa Kotkan katukuvasta. 

Riot policemen detain a man

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kreml tekee kaikkensa, jottei venäläinen joutuisi valitsemaan sodan vastustamisen ja Putinin tukemisen väliltä

Venäjän hallinto pitää kansan sodan takana vain valheiden ja pakkotoimien avulla – ja siksi se alkaa muistuttaa jo totalitarismia, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Apua Ukrainaan -Suuren tukikonsertin artisteja

Sunnuntai 13.3.2022 (radio)

Ukrainan tilanne. Moldova ja pakolaiset. Apua Ukrainaan -konsertti. Talvisota. Siitepölyaika. Sää.

Venäjän vastainen mielenosoitus Venäjän suurlähetystön edustalla Sofiassa 24. helmikuuta.

Putin jakaa EU:hun ja Natoon kuuluvaa Bulgariaa – toimittaja: "En ole koskaan nähnyt kansaamme näin yhtenäisenä ja niin jakautuneena"

Putinin kannatuksen taustalta löytyy bulgarialaistoimittajan mukaan historiaa ja Venäjän romantisointia. Oma osansa on venäläisellä sosiaalisen median mielipidemuokkauksella ja kansanosalla, johon se uppoaa herkästi.

Leninin patsas talvisessa maisemassa kotkalaisessa puistossa. Patsan kaulaan oli maaliskuun 2022 alussa kiedottu Ukrainan sini-keltaisissa väreissä oleva huivi.

Lenin-patsas seisoo pihassa, jonka vieressä siviilien pommittaminen alkoi vuonna 1939 – Juhani Pekkola ei murskaisi patsasta, vaan haluaa sen museoon

Meidän pitää pystyä kyseenalaistamaan neuvostoajan voitonmerkki, sanoo Juhani Pekkola. Hänen mielestään Suomessa on vasta viime aikoina päästy keskustelemaan avoimesti sota-ajoista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Moskovan patriarkka Kirll keskustelevat.

Venäjän ja Ukrainan kansat, kuin veljet keskenään? Tutkijan mukaan Ukraina on historiansa kautta lähempänä Keski-Eurooppaa kuin Venäjää

Ukrainalaiset pakenevat Venäjän sotatoimia Lvivin kaupungin kautta Puolaan. Se oli Itävalta-Unkarin toiseksi suurin kaupunki vielä ensimmäisen maailmansodan syttyessä.

Rauha Tossavainen istuu sohvalla kotonaan ja kertoo omia muistojaan sotavangiksi joutumisesta.

Historia tuntuu toistavan itseään ja se käy syvälle suomalaisten tunteisiin – talvisodassa kotoaan paennut Rauha Tossavainen: “Se on pelkoa”

Suomessa on iso joukko ihmisiä, jotka ovat kokeneet sodan. He voivat ymmärtää, miltä ukrainalaisista nyt tuntuu.

Sergei Litvinov saavutti aktiiviurallaan mm. moukarinheiton EM-pronssia vuonna 2014.

Venäläiseltä EM-mitalistilta harvinainen ulostulo Ukrainan sodasta, sanoo vihaavansa Putinin hallintoa – "Urheilijoihin on iskostettu pelkoa vuosia"

Moukarinheiton EM-mitalisti Sergei Litvinov tuomitsee maansa hallinnon hyökkäyksen Ukrainaan. Hän on venäläisurheilijoiden joukossa selvä poikkeus.

Kiovan televisiotorni iskun kohteena.

Babi Jar joutui kohteeksi – Venäjän ohjusisku Kiovaan osui myös juutalaisten kansanmurhan muistoalueelle

Venäjä ampui tiistai-iltana ohjuksia Kiovan lähistölle televisiotornin luo. Isku kohdistui samalla alueelle, jossa natsit murhasivat toisen maailmansodan aikana yli 33 000 juutalaista.

Heikki Heiskanen.

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtajana kesällä aloittava Heikki Heiskanen: On vaikea ennustaa, millainen tilanne silloin vallitsee

Sekä Venäjä että Ukraina ovat tuttuja tulevalle kirjeenvaihtajalle. Heiskanen toivoo pääsevänsä kertomaan myös tavallisten venäläisten arjesta.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Ukrainan kriisi on koko Euroopan kriisi

Kun Moskova aivastaa, koko Eurooppa saa flunssan, kirjoittaa Kontro.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Somettuminen on uusi suomettuminen

Jokaisella aikakaudella on syntinsä, ja uusi sukupolvi avaa aina aiemmat synnit kaikkien kauhisteltavaksi, kirjoittaa Mörttinen.

Sateellittikuva.

Tällaista etupiirijakoa Venäjä yrittää ensi viikon neuvotteluissa – tutkija: Venäjä toistaa Suomen suhteen samoja virheitä kuin Neuvostoliitto

Tutkijan mukaan Putin rakentaa vaaratilannetta saadakseen tavoitteitaan läpi, mutta Suomessa Nato-uhkailu voi viedä päinvastaiseen suuntaan kuin Venäjä haluaa.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin asianajaja Ilya Novikov median haastateltavana.

Venäjällä oikeus tuomitsi myös ihmisoikeusjärjestö Memorialin sisarorganisaation lakkautettavaksi

Päätös tuli päivä sen jälkeen, kun Venäjän korkein oikeus lakkautti Memorial Internationalin toiminnan.

Propagandajulisteessa on piirretty ylpeästi ylöspäin katsova nuori perhe, punalippu taustalla. Venäjäkielisessä tekstissä sanotaan "Tulevaisuutemme on kommunismi!"

"Koko ikämme me uskoimme, että kerran vielä saamme elää hyvin, se oli petosta" – tällainen oli Neuvostoliitto

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Neuvostoliitto oli olemassa vain 70 vuotta, mutta sen perintö elää yhä. Mutta millainen oikeastaan oli tuo historiassa ainutlaatuinen maa, josta tuli julma tragedia?

Matkustajia Moskovan metrossa 1988

"Kaikki haalarimiehet pysähtyivät, kun Brezhnev oli kuollut" – kysyimme suomalaisten muistoja Neuvostoliiton ajalta, joka päättyi 30 vuotta sitten

Neuvostoliitto muistetaan ankeana, mutta myös eksoottisena ja jännittävänä maana. Sen virallinen kuva ja todellisuus eivät vastanneet toisiaan, kertovat Neuvostoliiton aikaa muistelevat Ylelle.

Boris Jeltsin tekee tanssieleitä lavalla kravatti kaulassa ilman puvuntakkia. Kuvan vasemmassa reunassa näkyy mieslaulaja punaisessa paidassa ja liiveissä. Kaksi naista minihameissa tanssii Jeltsinin oikealla puolella. Kankaalla taustalla lukee isoin kirjaimin: Meidän presidenttimme.

Venäjä voisi olla aivan toisenlainen naapuri – Neuvostoliiton raunioille olisi voinut syntyä demokratia, mutta sitten kaikki meni pieleen

Uusi Venäjä tarkoitti kansalaisille köyhyyttä ja valikoiduille liikemiehille valtavia rikkauksia. Politiikasta tuli kovaa peliä, jossa demokratian ihanteet unohtuivat melkein saman tien.

Mihail Gorbatšov säätiönsä kirjanjulkistamistilaisuudessa Moskovassa helmikuussa 2016.

Neuvostoliiton viimeinen päämies erosi 30 vuotta sitten – Gorbatšovin mukaan Yhdysvalloista on tullut "röyhkeä ja itsevarma"

Gorbatšovin mukaan länsi ja Yhdysvallat olivat "voitonriemuisia" Neuvostoliiton kaatumisesta vuonna 1991. Naton laajeneminen on Gorbatšovin mukaan tehnyt lännen ja Venäjän tasavertaisista suhteista mahdottomia.

Kirjailija Niilo Aikio käsissään kirjoittamansa Niga -nuortenkirjasarjan kolmas osa.

Maailman hirvittävin jysähdys kuului Utsjoellakin – kaksi saamelaista kertoo, miten historian suurimmat ydinpommit näkyivät Suomessa

Historian suurin ja voimakkain ydinpommiralli pidettiin Neuvostoliiton Novaja Zemljan saaristossa 60 vuotta sitten. Ydinkoesarjan jälkeen ydinaseiden määrä maailmalla väheni, mutta hyvä kehitys on pysähtynyt.

Muusikot Gustav Gurianov ja Yuri Kasparyan, Leningradissa vuonna 1987.

Kommunistijohtajille tietyt kirjat ja jopa farkut olivat kauhistus, mutta mistä virheistä joudut vankilaan? Testaa, selviytyisitkö Neuvostoliitossa vuonna 1985

Mahtivaltio Neuvostoliitto kaatui 30 vuotta sitten, mutta millaista elämä siellä oli? Vuoden 1985 Leningradiin sijoittuvan pelin tarina on kuviteltu mutta perustuu neuvostoarjen todellisiin ilmiöihin.

Kekkonen novosibirsk

60 vuotta sitten Siperiassa ratkaistiin kriisi, minkä ansiosta Kekkonen pysyi vallassa – selvitimme, mitä Novosibirskissä muistetaan noottikriisistä

Tasan 60 vuotta sitten presidentti Urho Kaleva Kekkonen matkusti Siperian “pääkaupunkiin” Novosibirskiin ratkomaan Suomen ja Neuvostoliiton välistä poliittista kriisiä. Novosti Ylen toimittaja vieraili kaupungissa ottamassa selvää, mitä siellä muistetaan Kekkosen vierailusta ja noottikriisistä.

Lada-auto mallia 1200L.

Mitä muistat Neuvostoliitosta? Kerro muistosi meille, teemme aiheesta jutun

Neuvostoliiton hajoamisesta tulee joulukuussa 30 vuotta. Millaisia muistoja sinulla on Neuvostoliitosta? Miten Neuvostoliitto näkyi ja miten sen koit Suomessa? Jaa meille omat kokemuksesi ja havaintosi.

Vjatsheslav Vedenin tuulettaa Neuvostoliiton viestikultaa.

Maastohiihdon olympiavoittaja Vedenin on kuollut

Neuvostoliiton lipun alla kilpaillut Vjatsheslav Vedenin voitti Sapporon talviolympiakisoissa kultaa 30 kilometrillä ja viestissä.

Partisaanit istuvat metsässä.

Partisaanit murhasivat Suomessa lapsia ja naisia, yhteensä yli 150 siviiliä – tietokirjailija selvitti, kuka antoi käskyn julmuuksiin

Tietokirjailija Veikko Erkkilä pääsi käsiksi venäläisiin arkistoihin ja KRP:n asiakirjoihin. Uuden tietokirjan mukaan partisaani-iskuista Suomen siviilikohteisiin päätti Neuvosto-Karjalan kommunistipuolueen johto.

arkeologi kaivaa Saamelaismuseo Siidan työmaalla kesäkuussa 2020.

Siidan rakennustyömaalta löydetyt neljän ihmisen jäännökset haudattiin Ivaloon: todennäköisesti kyseessä neuvostosotavankien jäännökset

Jäännökset löydettiin toissa kesänä Inarissa. Sekä Siidan arkeologi että Suomi-Venäjä-seuran Ivalon osaston puheenjohtaja uskovat, että jäännöksiä varmasti löytyisi enemmänkin saksalaisten sodanaikaisista tukikohdista.

Voitto Kovakka istuu keinutuolissa kirja kädessään ja katsoo kameraan.

Luotisadetta äitinsä kainalossa paenneen Voitto Kavakan uniin partisaanit tulevat yhä joka yö – uusi kirja palauttaa kipeän aiheen ajankohtaiseksi

Neuvostopartisaanien iskuista Itä-Lapin sivukylissä oli tietoa etukäteen, mutta viranomaiset eivät halunneet evakuoida Lokan asukkaita. Tuoreen tietokirjan mukaan epäilyt paikallisten avusta partisaaneille saattoivat olla savuverho viranomaisten virheen kätkemiseksi.

Vladimir Putin kävelee tummansinisessä puvussa ja kravatissa pylväskäytävämn edustalla ja katselee ylös kuvan vasempaan reunaan.

Öljytuloja yhteiskassaan ja peiteyhtiöiden verkostoja – Vladimir Putinin lähipiiri oppi konstinsa jo 1980-luvun KGB:ssä

Tutkiva toimittaja Catherine Belton kuvaa uudessa kirjassaan, miten Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun KGB:n eliitti sopeutui kapitalismiin ja otti vallan Kremlissä.

Joonas Konstig

Joonas Konstigin kolumni: Valkoposkihanhet voittivat ihmiset, että EU voisi opettaa alamaiset avuttomiksi 

Monet varmaan tykkäävät katsella hanhia puistoissa. Voisiko silti inhota sitä, että omat ulkoilualueet täyttyvät vastenmielisestä ulosteesta. Voisiko siis hanhiakin karkottaa oikeasti muualle, kysyy Konstig.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle