Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Venäjän tunnetuin lastenkirjailija Eduard Uspenski on kuollut

Neuvostoaikana Eduard Uspenski ei saanut julkaista uusia kirjoja yli kymmeneen vuoteen, koska teokset eivät edustaneet virallista ideologiaa.

"Eniten järkeä kuluu suuriin typeryyksiin" pohti tasan 100 vuotta sitten syntynyt kirjailija

Satavuotiasta Suomea juhlitaan näyttävästi, mutta köyhän kirjailijan 100-vuotissyntymäpäivää vietetään pienessä piirissä vaatimattomin menoin. Sellaista oli myös Samuli Parosen elämä.

Hannu Mäkelälle taiteen akateemikon arvonimi

Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti 11.

Tulvavesi opetti Hannu Mäkelälle tärkeimmän asian rakkaudesta

Kirjailija Hannu Mäkelä kertoo, mikä on olennaista elämässä.

Vilja-Tuulia Huotariselle on myönnetty Anni Swan -mitali

Tamperelainen kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitalilla. Yhdeksännentoista kerran jaettavan tunnustuksen Huotarinen saa nuortenkirjasta Kimmel.

Vanhoissa kartoissa yhdistyvät kauneus ja historiatieto – Häme on Suomen parhaiten historiallisesti kartoitettu maakunta

Vanhat kartat ovat kuin aikamatka menneisyyteen ja muuttuvaan maisemaan. Hämeen vanhat kartat kertovat, miten vanhoja ovat kylät, miten pysyviä ovat nimet, ja miten kunakin aikana on asuttu tai kuljettu. Vanhoissa kartoissa viehättää niiden välittämä kuva oman alueen menneisyydestä, mutta myös karttojen kauneus. Häme on Suomen parhaiten kartoitettuja alueita, ja arkistojen penkominen on tuonut esiin vielä uusia löytöjä.

LukuVarkaus-palkintoa tavoittelee seitsemän lastenkirjaa

Ehdokkaat tämän vuotisen Lasten LukuVarkaus -palkinnon saajiksi julkistettiin keskiviikkona. 3 500 euron palkinnosta kilpailee seitsemän lasten kirjaa. Ehdokkaat valikoituivat tällä kertaa peräti lähes sadan viime vuonna julkaistun lastenkirjan joukosta. Ne valitsi aikuisista koostunut esiraati.

Oululaiset villeinä rakkausromaaneihin

Oulun pääkirjaston Romantiikkaa kesäiltoihin -kirjanäyttely on osoittautunut menestykseksi. Näyttelyyn joudutaan lisäämään jatkuvasti uusia kirjoja, kun vanhat lainataan käsistä pois.

Yli 50 000 katsoi harrastajateatteria

Keski-Suomen harrastajateatterit keräsivät viime vuonna 55 436 katsojaa. Maakunnassa on 27 harrastajateatteria, ja ne järjestivät kaikkiaan 638 näytöstä. Suosituin oli Laukaan Kanavateatteri.

Maailman suurinta lasten- ja nuortenkirjapalkintoa tavoittelee seitsemän suomalaista

Astrid Lindgrenin muistoksi jaettavan ALMA-kirjallisuuspalkinnon saajaksi on tänä vuonna ehdolla seitsemän suomalaista. Maailman suurin lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkinto on arvoltaan viisi miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 510 000 euroa.

Hannu Mäkelä: Elävät ja kuolleet

Kirjailija voi aloittaa tarinansa mielikuvasta tai kuten Hannu Mäkelä lähti kehittämään sitä valokuvasta, jonka hän näki Rikospaikkana Helsinki –näyttelyssä. Mäkelä kuvitteli, mitä oikeasti oli tapahtunut kuvassa näkyvälle kahdelle rikoksen uhrille Matildalle ja Yrjölle. Valokuva on vuodelta 1928, jolloin oli vain vuosi pörssiromahdukseen ja 10 vuotta sisällissodasta.

Nopolan sisarukset kisaavat maailman suurimmasta lastenkirjapalkinnosta

Seitsemän suomalaista kirjailijaa ja kuvittajaa on ehdolla maailman suurimman lastenkirjapalkinnon saajaksi. Suomalaiset asiantuntijat ovat nimenneet ruotsalaisen Astrid Lindgren -muistopalkinnon saajaehdokkaiksi Sinikka ja Tiina Nopolan, Mauri Kunnaksen, Tove Appelgrenin, Aino Havukaisen, Hannu Mäkelän ja Sami Toivosen.

Anni Swan -mitali Marja-Leena Tiaiselle

Kuopiolaislähtöinen Marja-Leena Tiainen on palkittu lasten- ja nuortenkirjallisuuden Anni Swan -mitalilla. Nykyisin Liperissä asuva Tiainen sai tunnustuksen Alex-romaanitrilogiastaan, joka kertoo alaikäisistä turvapaikanhakijoista.

Marika Maijalalle Rudolf Koivu -palkinto

Kuvittaja Marika Maijala on saanut tämän vuoden Rudolf Koivu -palkinnon. Maijala palkittiin kuvituksestaan Hannu Mäkelän kirjoittamaan Vauvaunia-kirjaan.

Eduard Uspenskin uusin julkaistiin keskiviikkona

Fedja-setä, kissa ja koira -teoksistaan tunnettu lastenkirjailija Eduard Uspenski on jälleen ajankohtainen. Keskiviikkona julkaistaan Hannu Mäkelän kirjoittama elämänkerta ja Fedja-setä-sarjan teos.

Peter von Bagh sai Tieto-Finlandian

Tämänvuotisen Tieto-Finlandia-palkinnon on saanut Peter von Baghin teos Sininen laulu. Lähes 500-sivuinen voittajateos käsittelee itsenäisen Suomen taiteiden historiaa ja kattaa vuodet 1900 - 2000.

Tieto-Finlandia-ehdokkaissa nautitaan puutarhasta ja uuvutaan hoitotyössä

Tieto-Finlandia-palkintoa tavoittelee tänä vuonna kuusi kirjaa. Palkintoehdokkaita ovat Peter von Baghin kirjoittama taidehistorialuotaus Sininen laulu, Kaarina Davisin hoitotyökuvaus Rankka kutsumus ja Hannu Mäkelän elämäkerta Casanova. Lisäksi ehdolla ovat Rea Peltolan ja Vesa Koivun puutarhakirja Pionit, Seppo Turusen esseekokoelma Paviaaneja, punaviiniä ja puutarhanhoitoa sekä Seppo Zetterbergin kirjoittama Viron historia.