Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilö vartioi jonottavia ihmisiä.

”Ainoa vaihtoehto olisi mennä väkisin hakemaan lapset” – näiden kolmen syyn takia suomalaislapsia ei haeta al-Holin leiriltä

Al-Holin leirillä on edelleen kymmenkunta suomalaista, joista suurin osa on lapsia. Yle kysyi ulkoministeriöstä, miksi lapsia ei aiota hakea turvaan leiriltä.

Ugandan kartta, jossa näkyy Mpondwen kaupunki.

Hyökkääjät tappoivat lähes 40 oppilasta koulussa Ugandassa

Hyökkääjät sytyttivät koulun makuusalin tuleen ja räjäyttivät pommeja. Kymmeniä oppilaita on siepattu.

Naamioitu mies pitää kädessään Isisin lippua.

Isisin johtaja kuollut turkkilaisjoukkojen iskussa, sanoo Erdoğan

Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi nousi jihadistijärjestön johtoon viime vuoden lopulla, kun Isis kertoi järjestön aiemman johtajan kuolleen Syyrian eteläosissa.

Pentagonin päärakennus.

Washington Post: Yhdysvaltojen mukaan Afganistanista on tullut jälleen terrorismin pesäke, tietovuoto paljastaa

Vuodettujen Pentagon-asiakirjojen mukaan Isis suunnittelee iskuja Eurooppaan ja Aasiaan.

ISISin joukoissa ollut, oranssin värisiin haalareihin pukeutunut mies istuu maassa kymmeniä minuutteja uhrien omaisten vihan kohteena.

Irak esittelee Isis-terroristeja televisiossa, ja nämä hurjat tv-ohjelmat pitävät yllä väkivallan kierrettä, sanoo suomalaistutkija

Kirkon ulkomaanavun tutkija selvitti, miten ihmiset päätyivät Isis-terrorijärjestön riveihin. Taustalla oli vuosikymmeniä jatkunut väkivallan kausi.

Tryffeliä esiteltiin torilla Syyrian Damaskoksessa vuonna 2019.

Herkuttelijoiden himoitsemat tryffelit ovat Syyrian köyhille vaarallista kultaa – Isis ja maamiinat tappaneet toistasataa kaivajaa

Köyhät syyrialaiset poimivat tryffeleitä suurista vaaroista huolimatta. Isis ja maamiinat ovat tappaneet Syyrian aavikoilla viime kuukausien aikana yli 150 tryffelinpoimijaa.

Näkymä al-Holin pakolaisleiristä.

Kurdijoukot varoittavat voivansa joutua hylkäämään vankileirit Syyriassa, jos Turkki tekee maahyökkäyksen – al-Holissa yhä kymmenkunta suomalaista

Turkki on uhannut, että se voi tehdä maahyökkäyksen Pohjois-Syyriaan. Kurdijoukot valvovat alueella esimerkiksi al-Holin leiriä, jolla pidetään äärijärjestö Isisin taistelijoiden perheenjäseniä.

Kvinnor och barn på fånglägret al-Hol i Syrien.

Lauantai 22.10.2022 (radio)

Venäjän iskut Ukrainassa. Posti. Al-Holin leirin suomalaislapset. Liikenneonnettomuus Intiassa. Sää.

Lapsia al-Holin leirillä.

Suomalaislapsilla on edessä neljäs talvi al-Holin leirillä – YK:n mukaan lapset pitää kotiuttaa Syyriasta, Suomen mukaan se on mahdotonta

Osa Al-Holin leirin suomalaisten lasten omaisista selvittää mahdollisuuksia saada Suomen valtiolta korvauksia. Mutta miten Suomi voisi auttaa leirillä yhä olevia, jos äidit eivät tahdo palata?

Raqqassa näkyy vielä raunioita, mutta elämä on palaamassa normaaliksi. Video: Ivar Heinmaa

Yle Pohjois-Syyriassa: Raqqan kirjakauppiaalla oli salainen varasto, jota Isis ei löytänyt – nyt kirjakauppa on auki ja kaupunki toipuu

Ääriliike Isisin pääkaupunkina tunnetuksi tulleeseen Raqqaan muuttaa nyt lisää ihmisiä viisi vuotta sen jälkeen, kun Isis karkotettiin. Kaupunki on turvallisen paikan maineessa.

Opiskeljoita Mosulin yliopiston alueella.

Washington Post: Isis aikoi iskeä joukkotuhoaseilla Eurooppaan – aseohjelman arkkitehtina Saddam Husseinin hallinnon insinööri

Isiksen apuna toimi Irakin kemiallisten aseiden ohjelman entinen insinööri, joka aloitti muun muassa sinappikaasun valmistuksen ennen kuin Yhdysvallat ja kurdien peshmerga-joukot salamurhasivat hänet.

Al-Holissa edelleen kymmeniätuhansia naisia ja lapsia. Video: Ivar Heinmaa / Yle

Viisi minuuttia al-Holissa: Tappouhkaus, kiviä ja kananmunia – levottomassa leirissä on myös suomalaisia, mutta on epäselvää, haluavatko he enää Suomeen

Valta on ainakin osittain siirtynyt vartijoilta vartioitaville leirissä, jossa pidetään ääriliike Isisin alueella oleskelleita naisia ja lapsia.

Turvallisuusjoukot estävät ihmisiä lähestymästä ammuskelupaikkaa.

Kolme terrori-iskua viikossa nostaa pelkoa uudesta väkivallan kierteestä Israelissa – viitteitä Isisin toiminnasta ensi kertaa vuosiin

Vielä toistaiseksi ei tiedetä, ovatko iskut olleet koordinoituja vai ovatko hyökkääjät toimineet itsenäisesti. Poliisi on on nostanut valmiuttaan.

Viisi kuoli ampumisessa lähellä Tel Avivia Israelissa

Viisi kuoli ampumisessa lähellä Tel Avivia Israelissa

Sunnuntaina kaksi israelilaispoliisia surmattiin hyökkäyksessä, jonka takana Isis ilmoitti olevansa. Israelissa on viime päivinä ollut useita väkivallantekoja.

Ylen Uutispodcastin vieraana Jussi Tanner, ulkoministeriön erityisedustaja Al-Holin asiassa.

Uutispodcast: Kaikkia al-Holin suomalaisia ei todennäköisesti voida kotiuttaa – UM:n Tannerin mukaan viimeisten perheiden tilanne vaikein

Al-Holin vankileirillä on yhä kymmenkunta suomalaista, joista suurin osa on lapsia. Kotiuttamisoperaatiota johtavan Jussi Tannerin mukaan kaikkien suomalaisten kotiuttaminen ei vaikuta todennäköiseltä.

Ayman Saleh.

22-vuotias historian opiskelija revittiin juuriltaan – nyt hän pelkää, että sota voi levitä myös hänen uuteen kotimaahansa Suomeen

Miltä tuntuu katsoa ja lukea uutisia pommituksista ja pakoon ryntäävistä ukrainalaisista, kun on itse kokenut saman? Ayman Saleh kertoo.

Bayraktar TB2 drooni näkyy siluettina auringonlaskua vasten, drooni on maassa.

Miehittämättömät taisteludroonit mullistavat sodankäyntiä – millainen on myös Ukrainan käyttämä tehokas ase?

Halvat miehittämättömät taisteludroonit ovat olleet monissa viime vuosien konflikteissa hämmästyttävän tehokkaita. Myös Ukraina käyttää niitä nyt.

Kuvakaappaus ICIJ:n videosta, ISIS-joukkoja Irakissa.

Salainen selvitys paljastaa Ericssonin maksaneen lahjuksia Irakissa – ruotsalaisyhtiö saattoi rahoittaa terroristijärjestö Isisin toimintaa

Ruotsalainen verkkoyhtiö Ericsson ja sen käyttämät alihankkijat maksoivat vuosien ajan lahjuksia ja suojelurahaa Irakissa alueita hallitseville asejärjestöille, käy ilmi kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n selvityksestä.

Kaksi lasta käsittelee rynnäkkökivääriä.

Isis-naisen ainutlaatuinen tuomio julki Ruotsissa ensi viikolla – onko lapsen yllyttäminen taistelijaksi sotarikos?

Nainen on ensimmäinen äärijärjestö Isisiin kuulunut henkilö, jota syytetään sotarikoksista Ruotsissa. Syyttäjän mukaan nainen käytti 12-vuotiasta poikaansa lapsisotilaana Syyriassa.

Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin talo Atmassa Idlibin maakunnassa Yhdysvaltain iskun ja räjähdyksen jäljiltä.

Yhdysvallat surmasi Isisin johtajan, mutta teon vaikutuksia on vaikea arvioida – tutkija Juha Saarinen: "Ei tietoa, ketkä ehdolla seuraajaksi"

Jihadismin tutkija Juha Saarinen näkee terroristijärjestö Isisin johtajan surmaamisen lähinnä symbolisesti merkittävänä. Seuraajaa on vaikea ennakoida, kun ei ole tietoa, ketkä lopulta pääsevät uuden johtajan valitsemaan.

Presidentti Biden kommentoi Yhdysvaltain iskua lehdistötilaisuudessa.

Biden: Isis-johtaja kuoli USA:n operaatiossa Syyriassa

Iskun yhteydessä kuoli 13 ihmistä, mukaan lukien kuusi lasta.

Vankeja Sinaan vankilassa Syyriassa marraskuussa 2019.

Tekeekö Isis paluun Syyriassa? Järjestö teki viime viikolla suurimman iskunsa vuosiin, ja se voi inspiroida verkostoja myös Euroopassa

Ulkoministeriön mukaan hyökkäyksen kohteena olleessa vankilassa ei ole suomalaisia vierastaistelijoita. Lännen on autettava kurdeja Isis-vankien hallinnassa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Antti Paronen.

Al-Holin leirillä olevia naisia.

Isis-naiselle syyte Ruotsissa – epäillään auttaneen värväämään poikansa lapsisotilaaksi

Ruotsissa nostettiin tiettävästi ensi kertaa syyte lapsisotilaisiin liittyvistä sotarikoksista. 49-vuotiaan naisen pojan epäillään olleen lapsisotilaana Syyriassa vuosina 2013–2016.

Ilkka Salmi.

EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori Ilkka Salmi: Ainakin 50 Eurooppaan kohdistuvaa terroriteon uhkaa on onnistuttu estämään EU-yhteistyöllä

Eurooppaan kohdistuu edelleen jihadistista uhkaa, vaikka äärijärjestö Isisin Islamistinen kalifaatti on kukistunut Syyriassa ja Irakissa.

Räjähdyksessä loukkaantuneita siirretään sairaalaan.

Kabulissa kaksi räjähdystä ja tulitusta sotilassairaalan läheisyydessä – Isis-K iski samaan sairaalaan vuonna 2017

Talibanin mukaan räjähdysten kohteina olivat siviilit. Ainakin 25 ihmistä kuoli ja 50 haavoittui aamulla paikallista aikaa tapahtuneessa välikohtauksessa.

Oikeussalipiirros syytetystä naisesta.

Isis-naiset sanovat olleensa vain kotiäitejä, eikä Suomi mahda sille mitään – oikeudenkäynti Saksassa paljasti, millaista arki Isis-valtiossa oli

Riittääkö kotiäitiys terroristijärjestön jäsenyydeksi? Suomen mielestä ei. Saksan mielestä toisinaan kyllä. Yle seurasi Isis-naisen oikeudenkäyntiä Saksassa. Tämä juttu kertoo siitä, millaista arki oli kalifaatissa.

Valkoasuinen parrakas mies mikrofoniin, radiopuhelin toisessa kädessään, Vieressä seisoo kaksi tummiin asuihin pukeutunutta miestä rynnäkkökiväärien kanssa.

Talibanin ja EU:n edustajat keskustelivat ensi kertaa Qatarissa – Samaan aikaan EU lupasi miljardin hätäavun Afganistaniin ja naapurimaille

EU:n ja Yhdysvaltain yhteinen valtuuskunta osallistui keskusteluihin Dohassa. EU korostaa, että neuvottelut eivät merkitse Taliban-hallinnon tunnustamista.

Lapsia pelaamassa jalkapalloa pakolaisleirillä.

Irakissa elää joukko alaikäisiä, jotka ovat pudonneet kaiken ulkopuolelle – Isis-perheiden lapsia syrjitään rankasti

Äärijärjestö Isisin valta-asema kukistui, mutta se jatkaa yhä toimintaansa ja rekrytoi uusia jäseniä.

Al-Holin leiri maaliskuussa.

Tanska evakuoi naisia ja lapsia al-Roj´n leiriltä Syyriasta

Lapsista yhdeksän on syntynyt Tanskassa.

Pirjo Tinat,  Annamaija Hakama ja Heidi Haapala Oodin parvekkeella.

Elokapinassa katuja katkaisee nyt myös yli 45-vuotiaiden poppoo – Osa näistä keskiluokkaisista äideistä ja isistä myös maksaa kiinniotettujen aktivistien sakkoja

Kansainvälinen ilmastoliike Elokapina on saanut Suomessa äidit, isät ja isovanhemmatkin puolustamaan maapalloa yhdessä nuorison kanssa.

Nainen työntää lasta pyörätuolissa. Ympärillä on telttoja ja pieniä tiilirakennuksia.

SVT: Ruotsin Isis-naiset päästettiin vapaalle jalalle huolimatta sotarikosepäilyistä

Ruotsin yleisradion mukaan naisten päästäminen vapaiksi osoittaa suuria puutteita maan sosiaalitoimessa.

Yhdysvaltai ilmahyökkäyksessä tuhoutunut auto Afganistanin Kabulissa.

Yhdysvallat myönsi Kabulin viimekuisen lennokki-iskunsa virheeksi – surmasi 10 siviiliä, joista useimmat olivat lapsia

Yhdysvallat väitti alun perin, että isku kohdistui äärijärjestö Isisin taistelijoihin. Nyt Pentagon myöntää, että kukaan surmansa saaneista ei todennäköisesti ollut Isisin riveissä.

 Emmanuel Macron keskustelee ranskalaisten sotilaiden kanssa Malin tukikohdassa.

Ranska iski lennokilla ääri-islamilaista terrorijärjestöä vastaan Länsi-Afrikassa – silti väkivalta Sahelin alueella jatkuu

Presidentti Emmanuel Macron kutsui terroristijohtajan surmaa merkittäväksi saavutukseksi. Ranska aikoo ajaa alas sotilaiden määrää arvostellussa Afrikan-operaatiossaan.

Mustaan kaapuun pukeutunut nainien työntää lasta pyörätuolissa. Ympärillä on telttoja ja pieniä tiilirakennuksia.

Syyrian kurdialueen hallinto karkotti kolme Isis-naista Ruotsiin – kurdiviranomaiset pitävät heitä turvallisuusuhkana

Kurdiviranomaiset epäilevät, että ainakin yksi naisista on yrittänyt rekrytoida Ruotsissa ihmisiä mukaan Isisin toimintaan. Ruotsin poliisin on määrä tutkia, ovatko naiset syyllistyneet sotarikoksiin.

Taliban partioi Heratissa 18. elokuuta.

Yhdysvallat julisti terrorisminvastaisen sodan 20 vuotta sitten – vastustajaa ei ole nujerrettu, eikä sodan hintaa lasketa ainoastaan biljoonissa

Yhdysvallat julisti terrorisminvastaisen sodan vuonna 2001 ääri-islamistijärjestö al-Qaidan terrori-iskun jälkeen. Biljoonien dollarien, useiden sotien ja lukemattomien siviiliuhrien jälkeen järjestön suojelija Taliban palasi valtaan Afganistanissa.

Rakennusten ylle nousee savua. Taustalla näkyy vuori.

Yhdysvallat teki ilmaiskun Kabulissa – kohteena lentokentälle pyrkineet Isis-K:n itsemurhapommittajat

Asevoimien tiedottajan mukaan droonilla tuhotussa ajoneuvossa oli paljon räjähteitä. AP:n kertoo, että lentokentälle pyrkineen ajoneuvon kyydissä oli useita itsemurhaiskijöitä.

Sotilaat ohjasivat evakuoitavia Kabulin lentokentällä tiistaina.

Yhdysvallat on aloittanut joukkojensa vetämisen Kabulin lentokentältä

Yhdysvallat on lennättänyt 14. elokuuta alkaneen evakuointioperaation aikana kaikkiaan 113 500 ihmistä Afganistanista, puolustusministeriö kertoi. Operaation viimeisiä päiviä varjostaa uuden terrori-iskun uhka.

Aurora Botnia saapumassa Vaasan satamaan ensimmäistä kertaa 25.8.2021 kello 11 jälkeen

Lauantai 28.8.2021 (radio)

USA:n isku Afganistaniin. Evakuoinnit Afganistanista. Koronatartunnat. Aurora Botnia -laiva. Sääennuste.

En talibankrigare övervakar platsen där bombdådet utanför Kabuls flygplats inträffade.

Yhdysvallat on surmannut Afganistanin Isisin suunnittelijan lennokki-iskussa

Kabulin lentokentän lähialueella sattuneessa räjähdyksessä kuoli yli 100 ihmistä. Myöhemmin maan itäosissa tehtiin toinen isku. Molemmissa iskuissa osallisena oli Afganistanissa toimiva Isis-haara.

Presidentti Biden vannoo kostoa Kabulin iskuista

Presidentti Biden sanoo USA:n kostavan Kabulin lentokenttäiskun

Pian Kabulin eilisten pommi-iskujen jälkeen presidentti Joe Biden vakuutti Valkoisessa talossa, että Yhdysvallat etsii tekoon syylliset ja kostaa yhdysvaltalaisten tappiot.

Yhdysvaltain sotilaat vartiovat Kabulin lentokenttää.

Mikä on Isis-K, joka uhkaa Kabulia? USA ja Britannia varoittivat terrori-iskusta ihmismassojen ympäröimällä lentokentällä jo ennen räjähdyksiä

Terrori-iskun uhka varjosti kaoottista evakuointia Kabulin kentältä jo ennen torstai-illan iskua. Yhdysvallat, Britannia ja Australia kehottivat kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta. Isis-K eli Isis-Khorasan on terroristijärjestön pieni haara, joka on tehnyt tuhoisia iskuja Afganistanissa ja Pakistanissa.

Mies suree kaaoksessa loukkaantuneita ihmisiä Kabulin kansainvälisen lentokentän ulkopuolella tiistaina 17. elokuuta.

Talibanin valtaannousu voi lisätä terrorismia – Supon mukaan jihadistijärjestöille tuli merkittävä propagandavoitto Afganistanin tapahtumista

Ulkopolitiikan ja terrorismin asiantuntijat arvioivat Ylen aamussa Afganistanin olevan merkittävä propagandavoitto islamistisille liikkeille. Isisin ja al-Qaidan välisellä valtakamppailulla voi olla myös kansainvälisiä vaikutuksia.

Ihmiset odottavat lentokoneeseen pääsyä Kabulin lentokentällä.

Suomalaiset sotilas- ja terrorismiasiantuntijat: Varoitukset Isisin iskujen mahdollisuudesta Kabulin lentokentälle syytä ottaa vakavasti

Yhdysvallat on varoittanut Isisin mahdollisista iskuista Kabulin lentokentän ympäristössä. Alueelle on pakkautunut tuhansia evakuointilennoille pyrkiviä siviilejä. Suomalaisasiantuntijat arvioivat, että Isis saattaa hyvinkin pyrkiä iskemään.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö Mäntyniemessa pihlajapuun edessä

Presidentti Niinistön mukaan Afganistanin evakuointien onnistumista on hankala arvioida: "Tilanne on äärimmäisen epäselvä"

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Afganistanin tilannetta epäselväksi ja vaikeaksi. Ylen haastattelussa Niinistö arvioi, että Afganistanin evakuointioperaation onnistuminen riippuu siitä, millaisen asennon Taliban jatkossa ottaa.

Irakin pääministeri Mustafa Al-Kadhimi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden juttelevat valkoisessa talossa.

Biden ilmoitti USA:n sotilasoperaatioiden päättymisestä Irakissa

Yhdysvallat "tiiviisti yhteistyössä" Irakin lokakuun vaalien seurannassa.

Cabo Delgadon väestöstä pian puolet pakenee raakaa väkivaltaa maakunnan pohjoisosissa.

Valtaako Isis yhä enemmän alaa Afrikassa? Yle matkusti Mosambikiin ja selvitti, miksi maa tuottaa julmia islamistikapinallisia

Isis otti nimiinsä keväällä tehdyn hyökkäyksen Palman kaupunkiin, mutta Mosambikin ääri-islamistien polttoainetta on paikallisten nuorten tyytymättömyys. Raakuuksia paenneet mosambikilaiset kertovat, että he pelkäävät terroristien valloittavan uusia alueita.

Naisia ja lapsi Al-Holin leirillä.

Syyriasta luovutettiin Suomeen al-Holissa ollut nainen ja hänen kaksi lastaan

Suomen viranomaiset hakivat kolmikon Syyriasta keskiviikkona. Suomeen he saapuivat perjantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vas.) ja Italian ulkoministeri Luigi Di Maio kohtasivat Isisin vastaisen koalition kokoontumisessa Roomassa.

"Tämä on kestämätön tilanne" – USA hoputtaa liittolaisiaan kotiuttamaan Isisin riveissä taistelleet kansalaisensa

Kansainvälinen Isisin vastainen liittouma kokoontui tänään Roomassa. Yhdysvaltain ulkoministeri vaati maita kotiuttamaan Syyrian vankileireillä olevat Isisiin liittyneet kansalaisensa. Myös suomalaisia on edelleen al-Holin leirillä.

Ääriliike Isis karkotettiin Mosulista kesällä 2017, mutta sodan tuhoja korjataan vielä

Irakissa Mosulin kaupunki toipuu edelleen ääriliike Isisin hirmuvallasta – tuhojen korjaaminen sujuu hitaasti

Mosulissa uskotaan kaupungin uuteen nousuun, mutta samalla tuskaillaan jälleenrakennuksen hitautta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle