Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Turvallisuusjoukot estävät ihmisiä lähestymästä ammuskelupaikkaa.

Kolme terrori-iskua viikossa nostaa pelkoa uudesta väkivallan kierteestä Israelissa – viitteitä Isisin toiminnasta ensi kertaa vuosiin

Vielä toistaiseksi ei tiedetä, ovatko iskut olleet koordinoituja vai ovatko hyökkääjät toimineet itsenäisesti. Poliisi on on nostanut valmiuttaan.

Viisi kuoli ampumisessa lähellä Tel Avivia Israelissa

Viisi kuoli ampumisessa lähellä Tel Avivia Israelissa

Sunnuntaina kaksi israelilaispoliisia surmattiin hyökkäyksessä, jonka takana Isis ilmoitti olevansa. Israelissa on viime päivinä ollut useita väkivallantekoja.

Ylen Uutispodcastin vieraana Jussi Tanner, ulkoministeriön erityisedustaja Al-Holin asiassa.

Uutispodcast: Kaikkia al-Holin suomalaisia ei todennäköisesti voida kotiuttaa – UM:n Tannerin mukaan viimeisten perheiden tilanne vaikein

Al-Holin vankileirillä on yhä kymmenkunta suomalaista, joista suurin osa on lapsia. Kotiuttamisoperaatiota johtavan Jussi Tannerin mukaan kaikkien suomalaisten kotiuttaminen ei vaikuta todennäköiseltä.

Ayman Saleh.

22-vuotias historian opiskelija revittiin juuriltaan – nyt hän pelkää, että sota voi levitä myös hänen uuteen kotimaahansa Suomeen

Miltä tuntuu katsoa ja lukea uutisia pommituksista ja pakoon ryntäävistä ukrainalaisista, kun on itse kokenut saman? Ayman Saleh kertoo.

Bayraktar TB2 drooni näkyy siluettina auringonlaskua vasten, drooni on maassa.

Miehittämättömät taisteludroonit mullistavat sodankäyntiä – millainen on myös Ukrainan käyttämä tehokas ase?

Halvat miehittämättömät taisteludroonit ovat olleet monissa viime vuosien konflikteissa hämmästyttävän tehokkaita. Myös Ukraina käyttää niitä nyt.

Kuvakaappaus ICIJ:n videosta, ISIS-joukkoja Irakissa.

Salainen selvitys paljastaa Ericssonin maksaneen lahjuksia Irakissa – ruotsalaisyhtiö saattoi rahoittaa terroristijärjestö Isisin toimintaa

Ruotsalainen verkkoyhtiö Ericsson ja sen käyttämät alihankkijat maksoivat vuosien ajan lahjuksia ja suojelurahaa Irakissa alueita hallitseville asejärjestöille, käy ilmi kansainvälisen toimittajajärjestön ICIJ:n selvityksestä.

Kaksi lasta käsittelee rynnäkkökivääriä.

Isis-naisen ainutlaatuinen tuomio julki Ruotsissa ensi viikolla – onko lapsen yllyttäminen taistelijaksi sotarikos?

Nainen on ensimmäinen äärijärjestö Isisiin kuulunut henkilö, jota syytetään sotarikoksista Ruotsissa. Syyttäjän mukaan nainen käytti 12-vuotiasta poikaansa lapsisotilaana Syyriassa.

Isisin johtaja Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin talo Atmassa Idlibin maakunnassa Yhdysvaltain iskun ja räjähdyksen jäljiltä.

Yhdysvallat surmasi Isisin johtajan, mutta teon vaikutuksia on vaikea arvioida – tutkija Juha Saarinen: "Ei tietoa, ketkä ehdolla seuraajaksi"

Jihadismin tutkija Juha Saarinen näkee terroristijärjestö Isisin johtajan surmaamisen lähinnä symbolisesti merkittävänä. Seuraajaa on vaikea ennakoida, kun ei ole tietoa, ketkä lopulta pääsevät uuden johtajan valitsemaan.

Presidentti Biden kommentoi Yhdysvaltain iskua lehdistötilaisuudessa.

Biden: Isis-johtaja kuoli USA:n operaatiossa Syyriassa

Iskun yhteydessä kuoli 13 ihmistä, mukaan lukien kuusi lasta.

Vankeja Sinaan vankilassa Syyriassa marraskuussa 2019.

Tekeekö Isis paluun Syyriassa? Järjestö teki viime viikolla suurimman iskunsa vuosiin, ja se voi inspiroida verkostoja myös Euroopassa

Ulkoministeriön mukaan hyökkäyksen kohteena olleessa vankilassa ei ole suomalaisia vierastaistelijoita. Lännen on autettava kurdeja Isis-vankien hallinnassa, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Antti Paronen.

Al-Holin leirillä olevia naisia.

Isis-naiselle syyte Ruotsissa – epäillään auttaneen värväämään poikansa lapsisotilaaksi

Ruotsissa nostettiin tiettävästi ensi kertaa syyte lapsisotilaisiin liittyvistä sotarikoksista. 49-vuotiaan naisen pojan epäillään olleen lapsisotilaana Syyriassa vuosina 2013–2016.

Ilkka Salmi.

EU:n terrorismin torjunnan koordinaattori Ilkka Salmi: Ainakin 50 Eurooppaan kohdistuvaa terroriteon uhkaa on onnistuttu estämään EU-yhteistyöllä

Eurooppaan kohdistuu edelleen jihadistista uhkaa, vaikka äärijärjestö Isisin Islamistinen kalifaatti on kukistunut Syyriassa ja Irakissa.

Räjähdyksessä loukkaantuneita siirretään sairaalaan.

Kabulissa kaksi räjähdystä ja tulitusta sotilassairaalan läheisyydessä – Isis-K iski samaan sairaalaan vuonna 2017

Talibanin mukaan räjähdysten kohteina olivat siviilit. Ainakin 25 ihmistä kuoli ja 50 haavoittui aamulla paikallista aikaa tapahtuneessa välikohtauksessa.

Oikeussalipiirros syytetystä naisesta.

Isis-naiset sanovat olleensa vain kotiäitejä, eikä Suomi mahda sille mitään – oikeudenkäynti Saksassa paljasti, millaista arki Isis-valtiossa oli

Riittääkö kotiäitiys terroristijärjestön jäsenyydeksi? Suomen mielestä ei. Saksan mielestä toisinaan kyllä. Yle seurasi Isis-naisen oikeudenkäyntiä Saksassa. Tämä juttu kertoo siitä, millaista arki oli kalifaatissa.

Valkoasuinen parrakas mies mikrofoniin, radiopuhelin toisessa kädessään, Vieressä seisoo kaksi tummiin asuihin pukeutunutta miestä rynnäkkökiväärien kanssa.

Talibanin ja EU:n edustajat keskustelivat ensi kertaa Qatarissa – Samaan aikaan EU lupasi miljardin hätäavun Afganistaniin ja naapurimaille

EU:n ja Yhdysvaltain yhteinen valtuuskunta osallistui keskusteluihin Dohassa. EU korostaa, että neuvottelut eivät merkitse Taliban-hallinnon tunnustamista.

Lapsia pelaamassa jalkapalloa pakolaisleirillä.

Irakissa elää joukko alaikäisiä, jotka ovat pudonneet kaiken ulkopuolelle – Isis-perheiden lapsia syrjitään rankasti

Äärijärjestö Isisin valta-asema kukistui, mutta se jatkaa yhä toimintaansa ja rekrytoi uusia jäseniä.

Al-Holin leiri maaliskuussa.

Tanska evakuoi naisia ja lapsia al-Roj´n leiriltä Syyriasta

Lapsista yhdeksän on syntynyt Tanskassa.

Pirjo Tinat,  Annamaija Hakama ja Heidi Haapala Oodin parvekkeella.

Elokapinassa katuja katkaisee nyt myös yli 45-vuotiaiden poppoo – Osa näistä keskiluokkaisista äideistä ja isistä myös maksaa kiinniotettujen aktivistien sakkoja

Kansainvälinen ilmastoliike Elokapina on saanut Suomessa äidit, isät ja isovanhemmatkin puolustamaan maapalloa yhdessä nuorison kanssa.

Nainen työntää lasta pyörätuolissa. Ympärillä on telttoja ja pieniä tiilirakennuksia.

SVT: Ruotsin Isis-naiset päästettiin vapaalle jalalle huolimatta sotarikosepäilyistä

Ruotsin yleisradion mukaan naisten päästäminen vapaiksi osoittaa suuria puutteita maan sosiaalitoimessa.

Yhdysvaltai ilmahyökkäyksessä tuhoutunut auto Afganistanin Kabulissa.

Yhdysvallat myönsi Kabulin viimekuisen lennokki-iskunsa virheeksi – surmasi 10 siviiliä, joista useimmat olivat lapsia

Yhdysvallat väitti alun perin, että isku kohdistui äärijärjestö Isisin taistelijoihin. Nyt Pentagon myöntää, että kukaan surmansa saaneista ei todennäköisesti ollut Isisin riveissä.

 Emmanuel Macron keskustelee ranskalaisten sotilaiden kanssa Malin tukikohdassa.

Ranska iski lennokilla ääri-islamilaista terrorijärjestöä vastaan Länsi-Afrikassa – silti väkivalta Sahelin alueella jatkuu

Presidentti Emmanuel Macron kutsui terroristijohtajan surmaa merkittäväksi saavutukseksi. Ranska aikoo ajaa alas sotilaiden määrää arvostellussa Afrikan-operaatiossaan.

Mustaan kaapuun pukeutunut nainien työntää lasta pyörätuolissa. Ympärillä on telttoja ja pieniä tiilirakennuksia.

Syyrian kurdialueen hallinto karkotti kolme Isis-naista Ruotsiin – kurdiviranomaiset pitävät heitä turvallisuusuhkana

Kurdiviranomaiset epäilevät, että ainakin yksi naisista on yrittänyt rekrytoida Ruotsissa ihmisiä mukaan Isisin toimintaan. Ruotsin poliisin on määrä tutkia, ovatko naiset syyllistyneet sotarikoksiin.

Taliban partioi Heratissa 18. elokuuta.

Yhdysvallat julisti terrorisminvastaisen sodan 20 vuotta sitten – vastustajaa ei ole nujerrettu, eikä sodan hintaa lasketa ainoastaan biljoonissa

Yhdysvallat julisti terrorisminvastaisen sodan vuonna 2001 ääri-islamistijärjestö al-Qaidan terrori-iskun jälkeen. Biljoonien dollarien, useiden sotien ja lukemattomien siviiliuhrien jälkeen järjestön suojelija Taliban palasi valtaan Afganistanissa.

Rakennusten ylle nousee savua. Taustalla näkyy vuori.

Yhdysvallat teki ilmaiskun Kabulissa – kohteena lentokentälle pyrkineet Isis-K:n itsemurhapommittajat

Asevoimien tiedottajan mukaan droonilla tuhotussa ajoneuvossa oli paljon räjähteitä. AP:n kertoo, että lentokentälle pyrkineen ajoneuvon kyydissä oli useita itsemurhaiskijöitä.

Sotilaat ohjasivat evakuoitavia Kabulin lentokentällä tiistaina.

Yhdysvallat on aloittanut joukkojensa vetämisen Kabulin lentokentältä

Yhdysvallat on lennättänyt 14. elokuuta alkaneen evakuointioperaation aikana kaikkiaan 113 500 ihmistä Afganistanista, puolustusministeriö kertoi. Operaation viimeisiä päiviä varjostaa uuden terrori-iskun uhka.

Aurora Botnia saapumassa Vaasan satamaan ensimmäistä kertaa 25.8.2021 kello 11 jälkeen

Lauantai 28.8.2021 (radio)

USA:n isku Afganistaniin. Evakuoinnit Afganistanista. Koronatartunnat. Aurora Botnia -laiva. Sääennuste.

En talibankrigare övervakar platsen där bombdådet utanför Kabuls flygplats inträffade.

Yhdysvallat on surmannut Afganistanin Isisin suunnittelijan lennokki-iskussa

Kabulin lentokentän lähialueella sattuneessa räjähdyksessä kuoli yli 100 ihmistä. Myöhemmin maan itäosissa tehtiin toinen isku. Molemmissa iskuissa osallisena oli Afganistanissa toimiva Isis-haara.

Presidentti Biden vannoo kostoa Kabulin iskuista

Presidentti Biden sanoo USA:n kostavan Kabulin lentokenttäiskun

Pian Kabulin eilisten pommi-iskujen jälkeen presidentti Joe Biden vakuutti Valkoisessa talossa, että Yhdysvallat etsii tekoon syylliset ja kostaa yhdysvaltalaisten tappiot.

Yhdysvaltain sotilaat vartiovat Kabulin lentokenttää.

Mikä on Isis-K, joka uhkaa Kabulia? USA ja Britannia varoittivat terrori-iskusta ihmismassojen ympäröimällä lentokentällä jo ennen räjähdyksiä

Terrori-iskun uhka varjosti kaoottista evakuointia Kabulin kentältä jo ennen torstai-illan iskua. Yhdysvallat, Britannia ja Australia kehottivat kansalaisiaan poistumaan välittömästi alueelta. Isis-K eli Isis-Khorasan on terroristijärjestön pieni haara, joka on tehnyt tuhoisia iskuja Afganistanissa ja Pakistanissa.

Mies suree kaaoksessa loukkaantuneita ihmisiä Kabulin kansainvälisen lentokentän ulkopuolella tiistaina 17. elokuuta.

Talibanin valtaannousu voi lisätä terrorismia – Supon mukaan jihadistijärjestöille tuli merkittävä propagandavoitto Afganistanin tapahtumista

Ulkopolitiikan ja terrorismin asiantuntijat arvioivat Ylen aamussa Afganistanin olevan merkittävä propagandavoitto islamistisille liikkeille. Isisin ja al-Qaidan välisellä valtakamppailulla voi olla myös kansainvälisiä vaikutuksia.

Ihmiset odottavat lentokoneeseen pääsyä Kabulin lentokentällä.

Suomalaiset sotilas- ja terrorismiasiantuntijat: Varoitukset Isisin iskujen mahdollisuudesta Kabulin lentokentälle syytä ottaa vakavasti

Yhdysvallat on varoittanut Isisin mahdollisista iskuista Kabulin lentokentän ympäristössä. Alueelle on pakkautunut tuhansia evakuointilennoille pyrkiviä siviilejä. Suomalaisasiantuntijat arvioivat, että Isis saattaa hyvinkin pyrkiä iskemään.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö Mäntyniemessa pihlajapuun edessä

Presidentti Niinistön mukaan Afganistanin evakuointien onnistumista on hankala arvioida: "Tilanne on äärimmäisen epäselvä"

Presidentti Sauli Niinistö kuvailee Afganistanin tilannetta epäselväksi ja vaikeaksi. Ylen haastattelussa Niinistö arvioi, että Afganistanin evakuointioperaation onnistuminen riippuu siitä, millaisen asennon Taliban jatkossa ottaa.

Irakin pääministeri Mustafa Al-Kadhimi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden juttelevat valkoisessa talossa.

Biden ilmoitti USA:n sotilasoperaatioiden päättymisestä Irakissa

Yhdysvallat "tiiviisti yhteistyössä" Irakin lokakuun vaalien seurannassa.

Cabo Delgadon väestöstä pian puolet pakenee raakaa väkivaltaa maakunnan pohjoisosissa.

Valtaako Isis yhä enemmän alaa Afrikassa? Yle matkusti Mosambikiin ja selvitti, miksi maa tuottaa julmia islamistikapinallisia

Isis otti nimiinsä keväällä tehdyn hyökkäyksen Palman kaupunkiin, mutta Mosambikin ääri-islamistien polttoainetta on paikallisten nuorten tyytymättömyys. Raakuuksia paenneet mosambikilaiset kertovat, että he pelkäävät terroristien valloittavan uusia alueita.

Naisia ja lapsi Al-Holin leirillä.

Finland repatriates mother and two children from al-Hol camp

The group left the camp on Wednesday and arrived in Finland on Friday. 

Naisia ja lapsi Al-Holin leirillä.

Syyriasta luovutettiin Suomeen al-Holissa ollut nainen ja hänen kaksi lastaan

Suomen viranomaiset hakivat kolmikon Syyriasta keskiviikkona. Suomeen he saapuivat perjantaina.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken (vas.) ja Italian ulkoministeri Luigi Di Maio kohtasivat Isisin vastaisen koalition kokoontumisessa Roomassa.

"Tämä on kestämätön tilanne" – USA hoputtaa liittolaisiaan kotiuttamaan Isisin riveissä taistelleet kansalaisensa

Kansainvälinen Isisin vastainen liittouma kokoontui tänään Roomassa. Yhdysvaltain ulkoministeri vaati maita kotiuttamaan Syyrian vankileireillä olevat Isisiin liittyneet kansalaisensa. Myös suomalaisia on edelleen al-Holin leirillä.

Ääriliike Isis karkotettiin Mosulista kesällä 2017, mutta sodan tuhoja korjataan vielä

Irakissa Mosulin kaupunki toipuu edelleen ääriliike Isisin hirmuvallasta – tuhojen korjaaminen sujuu hitaasti

Mosulissa uskotaan kaupungin uuteen nousuun, mutta samalla tuskaillaan jälleenrakennuksen hitautta.

al-Hol leiri

EU, USA ja Syyrian kurdit puivat Isisin alueelta kiinniotettujen ulkomaalaisten kohtaloa – Suomen edustaja: "Kovin kauan ratkaisua ei voida enää odottaa"

Syyrian erityisedustajan Jussi Tannerin mukaan länsimaat näyttävät alkavan nähdä kansalaistensa kotiuttamisen aiempaa enemmän ainoaksi vaihtoehdoksi.

Ihminen pitelee terroristijärjestö Isisin lippua.

Saako Suomi viimein tuomittua terroristiepäiltyjä muiden Pohjoismaiden tavoin? Supo iloitsee lakien tiukennuksesta

Lainsäädäntö ei ole ainoa syy sille, ettei syytteitä ole ollut enempää. Supo toivoo, ettei syytekynnys nouse uusien säädösten osalta liian korkeaksi. Syyttäjä muistuttaa, ettei se saa olla liian matalakaan.

Nainen ja lapsi kävelevät leirillä selin kameraan.

Päätös kotiuttaa Isis-taistelijoiden perheitä kuohuttaa Tanskassa – hallitusta syytetään sekä tanskalaisten että leirille jäävien vaarantamisesta

Tanska ei aiemmin halunnut päästä Syyriaan menneitä palaamaan. Linjanmuutoksen yksi syy on turvallisuuspoliisin arvio, että avustettu paluu pienentää riskiä. Suomen suojelupoliisi katsoo paluussa olevan riskejä riippumatta siitä miten se tapahtuu.

Sabriya al-Fayyad puistossa tyttärensä kanssa.

Tanska peruu syyrialaisten oleskelulupia, pakkopalautuksia ei vielä näköpiirissä

Viranomaisten mukaan olosuhteet Damaskoksessa ja lähialueilla sallisivat jo palaamisen osalle turvapaikan saaneista. Sosiaalidemokraattisen pääministerin Mette Frederiksenin mukaan Tanskan tavoitteena on oltava "nolla turvapaikanhakijaa".

Naisia ja lapsia kuorma-auton luona.

Tanska muutti kantaansa: Hallitus aikoo tuoda Syyrian Isis-vankileireiltä maahan 19 lasta ja kolme äitiä, joilla on Tanskan kansalaisuus

Kyseessä on huomattava suunnanmuutos hallitukselta, jonka pääministeri oli useita kertoja vakuutellut, että Tanska ei nouda kansalaisiaan takaisin Syyrian leireiltä.

Ihmisiä rannalla.

Amnesty: Valkoiset pelastettiin ensin, kun islamistit hyökkäsivät Mosambikin Palmaan

Järjestön mukaan jopa hotellinjohtajan koirat otettiin helikopteriin ennen mustien pelastamista.

Suomalaisia naisia al-Holin leirillä

Asiantuntija: Norjan Isis-tuomio ei mahdollinen Suomessa – kotityöt eivät riitä terrorismirikokseksi

Rikosoikeuden professori on yllättynyt Norjan tuomiosta. Suomessa perheen hoitaminen ei olisi tuomittavaa terroristisen toiminnan edistämistä.

Al-Holin leiriä.

Norja tuomitsi Isis-leiriltä palanneen naisen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan

Norjalaisoikeus katsoi Isisin riveihin lähteneen 30-vuotiaan naisen tienneen terroristijärjestön tekemistä julmuuksista. Tuomittu itse sanoo yrittäneensä paeta järjestön riveistä monta kertaa. Hän ehti olla naimisissa kolmen Isis-taistelijan kanssa.

Marine Le Pen median keskellä.

Ranskan äärioikeistolainen Marine Le Pen vapautettiin oikeudessa vihapuhesyytteistä

Ranskan presidentiksi pyrkivä Marine Le Pen julkaisi vuonna 2015 kuvia terroristijärjestö Isisin tekemistä julmuuksista. Syyttäjät arvioivat, että hän rikkoi Ranskan vihapuhelakeja.

Poliisi tekee etsintöjä Stormgadella, Aalborgissa Tanskassa

Tanskassa pidätettiin kuusi ihmistä osallisuudesta Isis-terroristijärjestön toimintaan – pidätetyt 27–35-vuotiaita

Pidätettyjä uhkaa korkeimmillaan kymmenen vuoden vankeusrangaistus. Tanskan poliisin arvion mukaan yli 160 Tanskan kansalaista on matkustanut Syyriaan tai Irakiin taistelemaan Isisin riveissä.

al-nurin uusi moskeija, mosul, irak, unesco arkkitehtikilpailu, voittaja: Salah El Din Samir Hareed & team

Tältä näyttää Mosulin uusi keskusmoskeija, joka rakennetaan Isisin tuhoaman historiallisen moskeijan raunioille

Unescon arkkitehtuurikilpailun voittajatyön rakentaminen alkaa syksyllä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle