Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lauantai 29.2.2020 (radio)

Turkin ja Kreikan rajalla on pakolaisia, jotka haluavat päästä Eurooppaan. Perussuomalaisten puolue ja nuorisojärjestö riitelevät. Lauantaina oli karkauspäivä. Yle esittää maaliskuussa elokuvia, jotka on ohjannut nainen.

Syntymäpäivä vain joka neljäs vuosi – Syntymäpäiväsankari Sonja Pihlajamäki: "Kavereilta tulee paljon leikkimielistä kuittailua"

Tänään lauantaina vietetään karkauspäivää. Sonja Pihlajamäki on 24-vuotias, mutta toisaalta vasta kuusivuotias.

Jämsän talviralli ajetaan karkauspäivänä

Talviralli peruttiin tulevalta viikonlopulta lumen ja jään puutteen vuoksi

Symmetriset päivämäärät kiinnostavat naimisiin meneviä helmikuussa 2020

Helsingin maistraatti on täyteen varattu 20. helmikuuta 2020 virka-aikana. Turussa suosituin kuukausi kuluvan vuoden kirkkohäille on elokuu.

Kainuussa panostetaan nuoriin noin 10 000 euroa – valtakunnallinen TubeTour järjestetään helmikuussa Kajaanihallissa

Tulevana talvena kainuulaiset nuoret lähtevät hiihtoloman viettoon suoraan Kajaanissa järjestettävältä TubeTourilta.

Tätä uuttavuotta saat juhlia sekunnin pidempään, mutta miksi? – 10 kysymystä karkaussekunnista

Karkaussekunti on kaatanut tietoverkkoja, mutta muuten se on niin huomaamaton, että sen olemassaolo on voinut jäädä monelta jopa huomaamatta.

Suomen konsulaatti Murmanskissa: Kuolan niemimaalla ei enää turvapaikanhakijoita

Turvapaikanhakijoiden tulo Venäjältä Suomeen Lapin raja-asemien kautta näyttää tyystin lakanneen. Maaliskuussa Raja-Jooseppiin ja Sallaan ei ole saapunut ainuttakaan turvapaikanhakijaa. Suomen konsulaatista Murmanskissa arvioidaan, ettei Kuolan niemimaalla ole enää Suomeen pyrkiviä turvapaikanhakijoita.

Helmikuu kuroi HaminaKotkan satamaliikenteen lähes viime vuoden tasolle

Tammikuussa tavaraa kulki HaminanKotkan sataman läpi neljä prosenttia viimevuotista vähemmän, mutta karkauspäivän pidentämä helmikuu kuroi kaulan alle prosenttiin. Viennin ja tuonnin kauttakulkuliikenne on edellisvuotta jäljessä, sen sijaan kotimaanliikenne ylitti viime vuoden tason.

Fani huijattiin vierailulle liigajoukkueen pukukoppiin – joutuukin naimisiin

KooKoo-fani Eero Mynttinen koki elämänsä yllätyksen, kun tyttöystävä vei hänet KooKoon pukukoppiin ja laittoi miehen kosimaan itseään. Kihlautuminen on ollut pariskunnan suunnitelmissa jo pitkään.

Maanantai 29.2.2016 (radio)

Työnantajien ja työntekijöiden järjestöt ovat tehneet ehdotuksia Suomen talouden parantamisesta. Maanantaina on vietetty karkauspäivää. Suomalaiset tervehtivät vähän, mutta tehokkaasti. Ylen tv-uutisiin saa myös tekstityksen.

Syntymäpäivä vain joka neljäs vuosi – 36 vuoteen mahtunut vain yhdeksät synttärit

Helmikuun 29. päivänä juhlitaan harvinaisia syntymäpäiviä. Karkauspäivän lapsille synttärit tulevat vain joka neljäs vuosi. Kontiolahtelainen Tiina Liuski-Pennanen kertoo pettyneensä lapsena, kun hän tajusi ettei syntymäpäiviä olekaan joka vuosi. Juhlat onneksi kuitenkin pidettiin, vaikka virallista päivää ei ollutkaan kalenterissa.

Könniläisen salavipua säädetään karkauspäivänä – "Suurin vaara on, ettei kuupa putua"

Könniläisen kalenterikellon monet toiminnot hoitaa 1840-luvulla rakennettu tekniikka. Kellovanhuksen automatisoinnista kuitenkin puuttuu karkauspäivä – melkein. Martti Koskenkorva tietää, että kellossa on salavipu, joka hoitaa homman, kunhan sen kääntäjällä on vakaa käsi!

Suomessa ja muualla Euroopassa yritetään lentopalloennätystä karkauspäivänä

Koko Euroopassa on haastettu seuroja, muita yhdistyksiä, kouluja ja työpaikkoja pelaamaan ennätyksellisen paljon lentopallo-otteluita karkauspäivänä. Kampanja on tarkoitettu kaikille eli junnuille, amatööreille, ammattilaisille ja veteraaneille.

Paikallinen sopiminen jumittaa yks-neuvotteluja

Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden osaksi siirretty paikallinen sopiminen on osoittautumassa odotetun vaikeaksi palaksi, kerrotaan Yle Uutisille neuvottelulähteistä. Paikallinen sopiminen pitäisi siivota pois pöydältä ennen kuin alkuperäiseen asialistaan päästään taas käsiksi.

Näistä trendeistä on vuosi 2016 tehty – kokosimme ohjeet, kuinka pysyt ajan hermolla

Ilmastonmuutos, ympäristöystävällisyys ja laadukas arki ovat ensi vuoden maailman megatrendejä. Nämä kiteytyvät, ehkä hieman yllättäen, viinissä. Pintatrendeissä korostuvat yksilöllisyys, ruokapöydässä palataan perusasioiden äärelle ja älylaitteet tarkkailevat terveyttä yötä päivää.

Wish you had more time in your day? Well, this year you get a whole extra week!

Everyone is taught at school that a year has 365 days and 52 weeks. But every once in awhile, it turns out there are 53 weeks in the year - like now, in 2015.

70 vuotta sitten karkauspäivänä kuollutta presidentti P.E. Svinhufvudia muistellaan

Karkauspäivänä eli 29. helmikuuta tulee presidentti P.E.Svinhufvudin kuolemasta kuluneeksi jo 70 vuotta. Svinhufvudin muistoa kunnioitetaan hänen kotipaikkakunnallaan Luumäellä.

Keisarin palvonta vei helmikuulta päivän

Nykyistä kalenteria on hinkattu nykyiseen muotoonsa tuhansia vuosia. Miksi helmikuu on jäänyt niin paljon muita lyhyemmäksi?

Kevät alkoi kello 13:02

Kevät alkoi tänään, kun Aurinko siirtyi eteläiseltä pohjoiselle tähtitaivaalle. Tapahtumaa kutsutaan kevätpäiväntasaukseksi.

Helmikuu on lyhyt, koska vuosi loppui kesken

Euroopan historian aikana helmikuu on ollut myös 23-päiväinen, ja alkujaan roomalaiset eivät pitäneet koko kuukautta tarpeellisena lainkaan.

Kalenterivuosi toistaa itseään kuuden miljoonan vuoden välein

Nopeasti katsottuna vuoden 2002 almanakka näyttää täsmälleen samalta kuin tämän vuoden vastaava. Kalenterin uusiokäyttäjille tiedoksi, että näin ei kuitenkaan ole.

Kortitta ratissa kymmeniä kertoja

Parikymppinen kokkolalaisnainen on jäänyt vuoden sisällä kiinni ajokortitta ajosta jo 32 kertaa. Viimeksi nainen jäi poliisin haaviin karkauspäivänä.

Nykysulhokin voi pyytää morsiamen isältä tyttären kättä

Ennen muinoin oli naimisiin tahtovilla nuorilla miehillä tapana pyytää naimalupaa sydämenvalitun isältä. Tapa oli hyvin virallinen ja aiheutti varmasti hermostunutta hikoilua enemmän kuin nykyiset naimapyrkimykset. Kokonaan tapa tyttären käden pyytämiseen ei ole kuitenkaan kadonnut, kertoo hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto.

Liikennevalot toimivat jälleen normaalisti Turussa

Liikennettä ruuhkauttanut ohjelmavika Turun liikennevaloissa on saatu korjattua. Viikkoautomatiikassa ollut ongelma sotki liikennettä keskiviikon iltapäivästä alkaen.

BBC välittänyt uutisiaan maailmalle jo 80 vuotta

BBC World Service juhlii tänä vuonna 80-vuotissyntymäpäiväänsä. Britannian yleisradioyhtiö aloitti ulkomaille suunnatut radiolähetyksensä vuonna 1932 nimellä Empire Service. BBC World Servicellä on nykyisin lähetyksiä englannin lisäksi 27 muulla kielellä, ja se tavoittaa noin 225 miljoonaa kuuntelijaa.

Cocks karkasi Dickeniltä jo avausjaksolla

Cocks hyödynsi päivän teemaa Urheilutalolla keskiviikkona ja karkasi käsipallon SM – liigakamppailussa Dickeniltä jo avausjaksolla karkauspäivän kunniaksi. Cocksin voittolukemat olivat lopulta 31 – 26 (16-10).

Kirjailija Katja Kettu ammentaa mummoista

- Mummot ovat ihania ja vanhoja ihmisiä kannattaa kuunnella, sanoo isoäitinsä nuoruusaikaan sijoittuvan Kätilö-menestysromaanin kirjoittanut Katja Kettu. Kettu osallistui karkauspäivän Naisjuttuja -tapahtumaan Kemissä.

Perinnekangas saa uuden muodon Karjalaisilla kesäjuhlilla

Lahden Muotohuoltamolla jaettiin karkauspäivänä kankaita vaatesuunnittelijoille. Tempaus liittyy kesäkuun puolivälissä Lahdessa vietettäviin Karjalaisiin kesäjuhliin. Kädentaidot ovat Karjalan liiton tämän vuoden teema.

Hyvästi markka - jäljelle jäi tunne ja keräilyarvo

Karkauspäivä oli samalla Suomen markan viimeinen arvopäivä. Maaliskuun alusta markan rahallinen vaihtoarvo häviää. Sen korvaa korkeintaan numismaattinen keräilyarvo, jos raha on hyväkuntoinen.

Moni haluaa vihille karkauspäivänä

Tänään vietettävä karkauspäivä on saanut monet pariskunnat astumaan avioon. Itä-Suomen maistraatin Kuopion yksikössä on tänään peräti 13 vihkimistä, kun muutoin tavallisena keskiviikkona vihkimisiä on vain vähän tai ei ollenkaan.

Karkauspäivä vie pareja vihille

Keskiviikolle osunut karkauspäivä on näkynyt Lahden maistraatissa useina vihkimisinä. Edelliskerran viime syksyn marraskuun erikoinen päivämäärä aiheutti vihkimisruuhkan.

Lempi leiskuu karkauspäivänä

Karkauspäivä innostaa pareja naimisiin. Keskellä viikkoa vihkiminen on talvella harvinaista, mutta karkauspäivänä keskiviikkona vihille astelee esimerkiksi Joensuussa seitsemän pariskuntaa.

KalPa palaa kaukaloon - jatkuuko alamäki?

Jääkiekon SM-liigan kärkiseura KalPa palaa karkauspäivänä lähes viikon pelitauon jälkeen tositoimiin. KalPa on hävinnyt viimeisestä seitsemästä ottelustaan peräti kuusi. Keskiviikkona kuopiolaiset yrittävät kääntää kurssinsa Raumalla Lukkoa vastaan.

Karkaus-kylän ainoa poikamies vetää sikeitä

Suomen tiettävästi ainoalla Karkaus-nimisellä kylällä Suomenniemellä karkauspäivää vietetään lupsakkaasti nuotiolla. Kylän ainoaa poikamiestä ei auta kuitenkaan häiritä. – Sulo nukkuu, oli yön töissä, kyläyhdistyksen sihteeri Sirpa Halttunen kertoo.

Finnish winter runs away on leap day

Wednesday, February 29, is leap day. A leap year is 366 days long and occurs every four years. Throughout western Europe leap day is something of a topsy-turvy day when pranks are played.

Karkauspäivänä Olavi Virta sanoi kyllä ja Ilmari Kianto osti hamekankaan

Naimattomat henkilöt kertovat karkauspäivän suunnitelmistaan

Karkauspäivä näkyy kangaskaupassa

Brittimiehet pääsevät karkauspäivänä vähällä, sillä kosinnan voi torjua ostamalla naiselle rukkaset. Suomessa kosinnasta kieltäytyminen maksaa hamekankaiden verran. Vanhat tavat elävät edelleen, ja kangaskaupassa osataankin neljän vuoden välein odotella miehiä hametarpeiden hakuun.

Kosittavat karkaavat kynsistä

Periaatteessa karkauspäivä aiheuttaa miehelle joko vapauden tai rahan menoa, jos häntä kositaan. Kosionainen sen sijaan on varmalla saamapuolella. Ellei tule miestä, tulee hamekangas. Periaatteessa.

Kihlajaisperinteet muuttavat muotoaan

Aiemmin naiset uskaltautuivat kosimaan lähinnä karkauspäivänä, jos silloinkaan. Nykynainen kosii milloin mielii, ja kihlajaisperinteet ovat monessa muussakin mielessä muuttuneet.

Keskustele: Mitkä asiat eivät sovi naisille?

Kansanperinteen mukaan näin karkauspäivänä naimattomilla naisilla on lupa kosia. Vaikka Suomi on lainsäädännön osalta hyvin tasa-arvoinen maa, niin sukupuolirooleja kansan parissa riittää.

Ylimääräisenä päivänä jokin on nurinkurin

Tänään keskiviikkona vietetään karkauspäivää. Länsi-Euroopassa se on perinteisesti tunnettu päivänä, jolloin asiat ovat nurinpäin. Karkauspäivä muistetaan muun muassa uskomuksesta, että silloin naiset voivat kosia, eikä kosinnan kohde voi kieltäytyä. Vaihtoehtoisesti hän voi ostaa kosijalle hamekankaan. Karkauspäivä on tunnettu myös päivänä, jolloin kaikki epäonnistuu.

Onneksi olkoon Raisa!

Tänään 29. helmikuuta on niin sanottu karkauspäivä, joka Kustaa Vilkunan mukaan perustuu vanhaan karata - sanan merkitykseen hypätä.Kun merkkitikkua puukalenterissa muulloin siirrettiin seuraavaan päivään, karkauspäivänä sitä vain hyppäytettiin sormilla paikallaan. Ihan mahtavaa. Ennen on tuo ajanlaskukin vaatinut sorminäppäryyttä!

Nainen on lahjan tarpeessa karkauspäivänä

Karkauspäivä varioi perinteitä ovelalla tavalla. Kosimiseen ja kihlaukseen kuuluu lahjojen antaminen, mutta karkauspäivä on käänteen tekevä. Annetaan naiselle lahja, kun kosiminen ei pelittänytkään.

Karkauspäivä - teetkö jotain erikoista?

Helmikuun 29. päivä on karkauspäivä, jolloin voi tehdä nurinkurisia asioita. Perinteeksi muodostui aikoinaan naisten mahdollisuus kosia. Jos mies antoi rukkaset, hän joutui antamaan naiselle mekkokankaan. Aiotko tehdä jotain erikoista karkauspäivänä?

Karkauspäivänä nainenkin saa kosia

Lapinjärvellä pareja houkuteltiin julkiseen kosintaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle