Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Henkilöitä pelastusliiveissä istuu veneessä.

Ainakin 59 ihmistä kuoli siirtolaisveneen haaksirikossa Italiassa – siirtolaismäärät korkeimmillaan viiteen vuoteen

Välimeren halki Eurooppaan pyrki viime vuonna lähes 160 000 siirtolaista. Yli kymmenentuhatta ihmistä on kuollut tai kadonnut reitillä viimeisen viiden vuoden aikana.

Nainen seisoo ateenalaisessa puistossa.

Kreikan ja Turkin suhteet ovat olleet kuilun partaalla, mutta maanjäristys lähensi kiistakumppaneita – neljä asiaa hiertää maiden välejä

Kreikan ja Turkin ulkoministerit halasivat toisiaan vieraillessaan tuhoalueella. Maat ovat liennyttäneet suhteitaan myös aiemmissa luonnonkatastrofeissa.

Flyktingläger med tält på den grekiska ön Lesbos

Suomi ottaa vastaan enintään 175 turvapaikanhakijaa Välimeren maista – jokaisesta hakijasta kymppitonnin korvaus

Siirrettävien turvapaikanhakijoiden tulee todennäköisesti olla kansainvälisen suojelun tarpeessa. Erityisen haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset ovat etusijalla.

Pakolaisia laivalla Italian Catanian satamassa 6. marraskuuta.

Italia ei halua päästää pelastuslaivoja satamaan, hallitus sanoo vaikeuttavansa maahanmuuttoa – tutkijan mukaan toimilla on vähän vaikutusta

Melonin oikeistohallitus on ilmoittanut kiristävänsä Italian maahanmuuttopolitiikkaa. Maan haluttomuus päästää järjestöjen aluksia satamiinsa on kirvoittanut kritiikkiä EU-pöydissä ja naapurimaissa.

Kreikan rannikkovartiosto nosti 80 haaksirikkoon joutunutta siirtolaista merestä Kytheran saaren rantakallioilla.

Välimeren keskiosan ja Balkanin kautta Eurooppaan tulleiden siirtolaisten määrä on noussut rajusti, mutta vielä ei olla lähelläkään kriisivuosia

Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä noin 230 000 ihmistä oli tullut luvatta EU:n alueelle. Se on enemmän kuin kertaakaan vuoden 2016 jälkeen.

Sammutuslentokone Air Tractor AT-802 pudottaa vesilastinsa mereen harjoitusalueella.

Ilmastonmuutos vauhdittaa Pohjoismaissa varautumista suuriin metsäpaloihin – Suomeen sammutusapua Puolasta ja sammutuslentokoneita Ruotsista

Euroopassa paloi kesällä ennätysmäärä metsää ja maastoa. Ilmastonmuutoksen seurauksena suuria paloja syttyy aiempaa pohjoisempana, ja EU varautuu kaksinkertaistamaan kansainvälisen sammutusavun ensi vuonna.

Suomalainen lääkäri Aino Pennanen hoitaa siirtolaisen haavoja Välimeren pelastusaluksessa

Suomalaislääkäri Aino Pennanen auttaa Välimerellä siirtolaisia, joiden pääsyn Eurooppaan Italian vaalien ennakkosuosikki haluaisi estää

Avustusjärjestöjen laivat odottavat maihinnousulupaa Italialta jopa viikon mereltä pelastetut siirtolaiset ja pakolaiset kyydissään.

Angel Martin Arjona pakeni tulimerta Espanjan Tabarassa

Näin kuumaa Euroopassa nyt on, paikoin tulossa historian polttavin viikko – ilmastonmuutos lisää kovien helteiden todennäköisyyttä

Eurooppaa koettelee jälleen ennätyksellinen helleaalto. Ilmastonmuutos voimistaa helteitä, mikä voi pahimmillaan uhata muuttaa esimerkiksi Välimeren alueen elinkelvottomaksi.

Molnupiravir on Merck -lääkeyhtiön lanseeraama koronalääke. Molnupiravir  pillereitä.

Keskiviikko 26.1.2022 (radio)

Koronalääkkeet. Koronatartunnat. Taksiala. Välimeren lumimyrskyt. Sää.

Eurooppaan pyrkivien pakolaisten määrä kasvaa Välimerellä

Pakolaiskriisi kärjistyy itäisellä Välimerellä – Kypros vaatii EU:lta turvapaikkamenettelyn keskeyttämistä

Italian mukaan sen rannoille on saapunut jo 57 tuhatta ihmistä. Määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

Aquarius -alus Libyan rannikolla pelastustoimissa huhtikuussa 2018.

Viikonloppu on ollut tappava Afrikasta Eurooppaan suuntaavien veneiden reiteillä

 Ainakin neljä Tunisiasta Eurooppaan pyrkinyttä on kuollut ja 19 kadonnut veneen kaaduttua. Espanjan rannikon edustalla etsitään 12:ta ihmistä.

Algeriassa kymmeniä maastopaloja alkuviikolla

Ennätyksellinen helleaalto korventaa myös Välimeren etelärannikkoa – Algeriassa kuollut yli 60 maastopaloissa

Algeriassa ainakin 65 ihmistä on kuollut maan pääkaupungin itäpuolella riehuvissa paloissa. Heistä yli puolet oli pelastustöihin kutsuttuja sotilaita. Naapurimaa Tunisiassa mitattiin tiistaina lähes 50 asteen lämpötiloja.

Kreikan maastopalot ajavat tuhansia ihmisiä kodeistaan

Tulipalot jatkavat riehumistaan Välimerellä – IPCC:n tuleva raportti ennustaa alueesta ilmastonmuutoksen kriisipesäkettä

Yle listasi kolme kysymystä ja vastausta Välimeren tämänhetkisestä maastopalotilanteesta ja ilmastokriisin etenemisestä alueella.

Voi sähköpotkulauta

Keskiviikko 4.8.2021

Koronatartunnat. Opettajat. Sähköpotkulaudan onnettomuus. Välimeren palot. Sää.

Kymmenet maastopalot korventaneet Sisiliaa viime päivinä

Maastopalot riehuvat nyt myös helteisessä Sisiliassa

Italiaan kuuluvalla Sisilian saarella on syttynyt useita maastopaloja loppuviikon aikana. Catanian kaupungissa paloja on ollut myös asuinalueiden sekä uimarantojen lähellä. Maastopalot ovat roihunneet tällä viikolla useissa Välimeren alueen maissa.

Suezin kanavan tukkinut alus pääsi viimein jatkamaan matkaansa

Kovan onnen alus tukki Suezin kanavan viikoksi ja juuttui sitten yli sadaksi päiväksi Egyptiin – nyt se pääsi viimein jatkamaan matkaansa

Egypti vaati Ever Given -konttialuksen omistajilta satoja miljoonia euroja korvaukseksi kanavan tukkimisen ja laivan irrottamisen aiheuttamista kuluista. Pitkän kiistan päätteeksi korvauksista päästiin viikonloppuna viimein sopuun.

Siirtolaisia autetaan sinisestä veneestä oranssireunaiseen kumiveneeseen. Sukelluspukuinen mies ottaa juuri vastaan lasta. Taustalla näkyy punavalkoinen Ocean Viking -alus.

Satoja siirtolaisia Välimereltä pelastanut alus hakee satamaa

Ranskalainen SOS Mediterranee -avustusjärjestö on pelastanut viime päivinä Välimereltä yli 570 ihmistä. Heidän joukossaan on yli 180 lasta. Järjestön Ocean Viking alus pyytää nyt EU:lta pääsyä satamaan, jossa se voisi laskea mereltä pelastetut ihmiset maihin.

Ever Given alus jumissa Suezin kanavassa.

Suezin kanavan jumittanut alus pääsee jatkamaan matkaansa ylihuomenna

Alun perin Suezin kanavaviranomaiset vaativat aluksen omistajilta korvauksia jupakasta yli 900 miljoonaa dollaria. Lopullisen sopimuksen yksityiskohdista tai summista osapuolet eivät ole kertoneet julkisuuteen.

Kaloja koralliriutalla välimerellä.

Lämpenevä Välimeri muuttuu trooppiseksi – korallit katoavat ja matkailijan illallispöytään kannetaan outoa kalaa meduusapedillä

Välimereen uiskentelee vieraita kalalajeja aina Afrikan etelärannoilta saakka. Sään ääri-ilmiöt muuttavat merta koko ajan hälyttävämpään suuntaan.

Kaksi lasta kävelee pakolaisleirissä Kreikassa.

Suomen kiintiö täyttymässä Kreikan alaikäisten pakolaisten osalta – Suomeen tulleet lähes kaikki sovitut alaikäiset hakijat

Suomi on luvannut sijoittaa 175 alaikäistä Välimeren vaikean turvapaikkatilanteen takia. Suurin osa saapuneista on Afganistanista ja Somaliasta.

Yle Lampedusan siirtolaissaarella

Yle Lampedusan saarella: Siirtolaisuutta ei voi pysäyttää, sanoo kaupungin pormestari – Italia vetoaa EU:hun vastuun jakamiseksi

Välimeren yli Italiaan pyrkivien määrä on jälleen kasvanut. Italian pääministeri Mario Draghi aikoo ehdottaa uusia linjauksia EU:n pakolaispolitiikkaan tänään maanantaina alkavassa huippukokouksessa.

Jenna Vehviläinen

Eurooppa-kirje: Välimeri on turistikohde ja hauta, Italia janoaa ratkaisuja EU:n pakolaispolitiikkaan – Mikä suomalaisille on tärkeintä EU:ssa?

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki löytyy jutun lopusta.

Etualalla merellä on suuri joukko ihmisiä veneessä. Kauempana näkyy suuri alus.

Yli 50 ihmistä on kateissa Libyasta Eurooppaan pyrkineen veneen upottua

Merestä pelastettiin 33 ihmistä. Onnettomuudesta pelastuneet ovat tiettävästi bangladeshilaisia.

Vene täynnä siirtolaisia Italiassa.

Arviolta 1 400 siirtolaista saapunut Italian Lampedusan saarelle

Italialaismedian mukaan Lampedusan saarelle on tänään tullut arviolta 1 400 siirtolaista. Heitä kuljetti 15 erikokoista alusta tai laivaa. Sisilian ja Pohjois-Afrikan välinen merialue on yksi maailman tappavimmista siirtolaisreiteistä.

Medlemmar av SOS Méditerranée från Aquarius under en räddningsinsatsw ungefär 50 kilometer från Libyens kust den 18 april 2018.

Pandemian hiipuessa Välimeren siirtolaismäärät ovat alkaneet kasvaa – merimatka on entistä vaarallisempi

Välimereen on hukkunut tänä vuonna jo yli 600 ihmistä. Määrä on kolme kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Pelastuneita palautetaan pidätyskeskuksiin Libyaan, missä olot ovat vaaralliset ja kurjat.

Sea-Watch 3 alus saapumassa Italialaiseen stamaan välimereltä pelastettuja pakolaisiaan mukana tammikuussa 2019.

Pelastusjärjestöt: Lähes 300 Välimerellä tuuliajolla ollutta siirtolaista on pelastettu

Hyväntekeväisyysjärjestö Alarm Phonen mukaan ohi seilanneet kauppalaivat eivät suostuneet auttamaan merihädässä olevia.

Den Taiwanägda tankern Ever Given är 400 meter lång och 59 meter bred

Suezin kanavassa jumittaneen konttialuksen onnettomuuden syynä saattoi olla "penkkailmiö"

Ever Given -aluksen omistava yhtiö on syyttänyt tuulta kanavan reunaan ajamisen syyksi. Taustalla saattoi ennemminkin olla ilmiö, jossa veden paine imaisee aluksen perän rantaan ja työntää sen keulaa keskemmälle väylää.

Etualalla mies ja aasin vetämä kärry, takana valtava rahtialus ja kontteja

Suezin kanavaan juuttuneen rahtilaivan irrottamista on tarkoitus jatkaa – laivan perä liikahti jo eilen

Suezin kanavayhtiön mukaan onnettomuuden pääsyynä ei ollut tuuli vaan mahdollisesti inhimillinen virhe tai tekninen vika.

nainen juoksee vaateliikkeestä maan järistessä

Maa järisi Kreikassa 6,2:n voimalla, toistaiseksi ei tietoja isoista vahingoista

Järistys tuntui laajalla alueella Kreikassa ja naapurimaissa.

Saharan hiekka värjäsi ilman oranssiksi eteläisessä Euroopassa

Tuulahdus Saharan hiekkaa värjäsi taivaan ja lumen oranssiksi Pyreneiltä Alpeille – katso video

Ilmiö ei ole poikkeuksellinen, mutta viikonlopun virtaukset toivat Välimeren yli tavallista suurempia hiekkapartikkeleita.

Poliisi valvoo ihmisiä rautatieasemalla.

Sisiliassa maahantulijoiden pikakäännytys on arkea, vaikka käytäntö rikkoo kansainvälisiä sopimuksia: "Luulin, että se oli vain joku paperilappu"

EU yrittää uusia kriisissä olevaa turvapaikkapolitiikkaansa. Uusi esitys korostaa entisestään ulkorajojen turvaamista.

Kuvassa on vene täynnä siirtolaisia Välimerellä.

Välimerellä hukkui 20 afrikkalaista siirtolaista matkalla Italiaan – kateissa voi olla jopa yhtä suuri määrä

Välimerellä on tänä vuonna kuollut tai kadonnut yli 1 100 siirtolaista.

Turkin presidentti seurueineen moskeijassa

Päätösluonnos: EU lisäämässä pakotteita Turkin Välimeren porausten takia

Kaasun- ja öljynetsintä on rieponut erityisesti Kreikkaa ja Kyprosta, mutta pakotteet jakavat EU-maita.

Open Armsin pelastajat jakoivat tulijoille pelastusliivejä. Kapteeni Marc Reigin mukaan salakuljettajat lähettävät siirtolaiset matkaan tietäen, että ne eivät koskaan pääse perille. Veneet eivät kestä pitkää merimatkaa eikä niissä usein ole edes polttoainetta tarpeeksi.

Kuvareportaasi Välimeren pelastuslaivalta: Kapteenin mukaan suurin osa Eurooppaan pyrkivien veneistä uppoaa "lähes varmasti"

Keskellä pandemiaa Eurooppaan pyrkiville siirtolaisille annetaan pelastusliivit ja kasvomaski.

Suomi kiinnostaa aiempaa enemmän ulkomaisia yrityksiä

Ylen aamu tänään: Suomi kiinnostaa aiempaa enemmän ulkomaisia yrityksiä – mitkä ovat Suomen valttikortit? Katso lähetys tästä

Millaisilla toimilla voidaan ehkäistä nuorten ongelmia? Barack Obaman muistelmateos julkaistaan yhtä aikaa 25 kielellä.

Lahjoita puhetta, Kysy suosikiltasi.

Sunnuntai 15.11.2020 (radio)

Koronatartunnat. Moottoripyöräonnettomuus. Välimeren hukkumiset. Lämmin marraskuu. Lahjoita puhetta.

Kuvassa on vene täynnä siirtolaisia Välimerellä.

Välimerellä jälleen vakava onnettomuus – ainakin 74 siirtolaista on hukkunut Libyan rannikolla

Kalastajat ja merivartiosto pelastivat 47 henkilöä takaisin rantaan, kertoo siirtolaisuusjärjestö IOM.

Puunoksiin kiinnitettyä muoviroskaa rannalla.

Järjestö: Välimereen päätyvän muovijätteen määrä voi jopa yli kaksinkertaistua 20 vuodessa

Esimerkiksi muovipussikielto vähentäisi jätemäärää kymmenillä tonneilla vuodessa, arvioi Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto.

Mies pitelee macronin kuvaa, jossa kengänjälki päällä

Laaja protestiaalto Ranskaa vastaan leviää muslimimaissa Macronin muistopuheen jälkeen – Erityisesti Ranskan ja Turkin välit kiristyvät

Ranska ei luovu pilakuvistaan, Turkin Erdogan kehottaa turkkilaisia boikotoimaan ranskalaisia tuotteita.

Kuvassa on vene täynnä siirtolaisia Välimerellä.

Ainakin 11 ihmistä hukkui Libyan edustalla sunnuntaina

Aiemmin viime viikolla Välimerellä kuoli kahdessa eri veneonnettomuudessa yhteensä ainakin 20 siirtolaista mukaan lukien kaksi lasta, IOM kertoo.

Takamoto Katsuta, Toyota.

Pelottavat voltit! Katso videolta, miten Tommi Mäkisen japanilaissuojatti ajoi ulos jo toistamiseen Sardinian MM-rallissa

Takamoto Katsuta kaatoi Toyotansa Sardinian MM-rallin kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella. Katso video tilanteesta kuvaa klikkaamalla.

Teemu Suninen Sardiniassa 2020.

Toisena ajava Suninen suomalaisten valopilkku Sardinian MM-rallissa, Rovanperällä riitti vaikeuksia – käy katsomassa värikkään päivän tapahtumat ja asiantuntijan vastaukset teidän kysymyksiinne

Sardinian MM-rallissa ajettiin perjantaina kuusi erikoiskoetta. Voit katsoa viimeisen pikataipaleen kohokohdat kuvan videota klikkaamalla.

Kalle Rovanperä Turkki 2020

Kalle Rovanperälle karmea alku Sardinian MM-rallissa, katso video hämmentävästä ulosajosta testierikoiskokeella: "Aloin jarruttaa vähän liian myöhään"

Rovanperä ajoi ulos Sardinian MM-rallin testierikoiskokeen maalilinjan jälkeen. Katso video kuvaa klikkaamalla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle