Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Saamelaiskulttuurille iso avustus Koneen Säätiöltä

Pauliina Feodoroff saa luonnonsuojelun ja saamen kulttuurin vahvistamisen yhdistävälle hankkeelleen 685 000 euron apurahan Koneen Säätiöltä.

Niillas Holmbergin kahdeksan vinkkiä saamelaiskirjallisuuteen

Ota saamelainen kirjallisuus haltuun näillä kirjoilla!

Báhkat ja miessemearkumat, ruoktoveahkki ja geassemárkanat ođđasiin 1972

Golbma sámegielat ođassáddaga suoidnemánus 1972

Inarijärvellä siikapesiä kokemassa, 1969

Kalastajien matkassa Inarijärvellä

Dalle mun easkka lávllunge go lean okto - garjá maid lávlu dalle go lea okto

Sámi radio vuosttas Sámi ságat -vuolggahus, 30.10.1968

Legendaarisesta Áillohaksesta kerätään kokoelmaa – Tavoitteena perustaa tietopankki

Edesmenneestä saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapäästä kerätään parhaillaan kokoelmaa Oulun yliopiston yhteyteen. Kokoelmaan otetaan vastaan ihmisten lahjoituksia.

Nils-Aslak Valkeapään virsi suomenkieliseen virsikirjaan

Suomenkieliseen virsikirjaan lisätään kaksi saamenkielistä virttä, jotta myös kaupunkisaamelaisilla olisi saamenkielistä laulettavaa. Toinen virsistä on Nils-Aslak Valkeapään kirjoittama Kiitän Herran antamista. Sen voi kuunnella Valkeapään itsensä esittämänä saameksi tästä artikkelista.

Heimoerot: lappilaiset

Minkälaisia lappilaiset oikeasti ovat? Katso video!

Kilpisjärvellä palaneen koulun oppilaat pääsivät reissuun

Kilpisjärven koululaiset pääsivät aloittamaan leirikoulun Rovaniemellä matkakassan tuhoutumisesta huolimatta. Koulunjohtajan Timo Tuomisen mukaan tärkeintä on, että lapset voivat hyvin.

Niillas Holmberg ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi

Saamelaiskirjailija Niillas Holmberg on ehdokkaana Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2013 ilmestyneellä runokokoelmallaan Amas amas amasmuvvat (suom. Jottei outo tulisi oudommaksi).

Artistit toivovat että Áillohaš-juhlakiertue ulottuisi myös Norjaan ja Ruotsiin

Nils-Aslak Valkeapään syntymän 70-vuotisjuhlavuotta juhlistettiin viime viikolla suurella juhlakonsertilla saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa Inarissa ja Savoy-teatterissa Helsingissä. Konsertissa joikanneet ja runoja lausuneet artistit toivovat, että konserttikiertue ulottuisi myös Norjaan ja Ruotsiin.

Juoigamat olivat joikujamit tunturissa

Uraauurtava joikudokumentti esitettiin myös saamenkielisenä.

Ylen Elävään arkistoon lisätty harvinaista Áillohaš-materiaalia

Ylen varhaisin tallenne Nils-Aslak Valkeapäästä on vuodelta 1964, jolloin hän 21-vuotiaana esiintyi Rovaniemellä Hyppy huipulle -nimisessä uusien kykyjen tapahtumassa. Se ja monta muuta harvinaista arkistotallennetta on nyt lisätty Elävän arkiston Áillohakšesta kertovaan artikkeliin.

Ylen vanhoilla äänitteillä joikattiin junia, radiota ja presidenttejä

Saamelaista joikua on kuultu radiossa 1930-luvulta alkaen.

Mari Boinen lapsuudenkotia ei sittenkään polteta

Saamelaislaulaja Mari Boinen lapsuudenkoti Norjan Karasjoella aiottiin polttaa keskiviikkona osana savusukellusharjoitusta. Nyt Boinen lähellä Suomen rajaa sijaitsevasta kotitalosta suunnitellaan kulttuuritaloa.

Valkeapään ainoa näytelmä kiertää Suomea

Yksi harvoista saamelaisista ammattiteattereista lähtee laajalle Suomen-kiertueelle syyskuussa. Norjassa toimiva saamelaisten kansallisteatteri Beaivváš esittää Nils-Aslak Valkeapään ainoaa näytelmää yhdeksällä paikkakunnalla Suomessa ja rajakaupungissa Haaparannassa. Valkeapään syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta.

Beaivváš-teatteri esittää Áillohaksen näytelmän ympäri maailman

Saamelainen taiteilija Áillohaš olisi täyttänyt 70 vuotta tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi saamelainen Beaivváš-teatteri esittää Áillohaksen kirjoittaman näytelmän ympäri maailman.

Joiku ei tarvitse sanoja

Hypnoottisia lauluja Lapin jylhissä maisemissa.

Norjassa kiinnostuneempia Nils-Aslak Valkeapään elämänkerrasta kuin Suomessa

Nils-Aslak Valkeapäästä on tekeillä kirja. Marjut Aikio on koonnut parin vuoden aikana tietoja Valkeapäästä ja kirjoittanut elämäkertaa Valkeapäästä. Suomesta ei ole vielä löytynyt kustantajaa kirjalle, mutta Norjassa kirjaa odotetaan jo innokkaasti.

"Áillohaš kahlasi jäljen saamelaistaiteilijoille"

Lásságámmi-säätiön viime lauantaina järjestämässä Áillohaš-muistoseminaarissa Manndalenissa, Norjassa kuultiin muistosanoja, runoja ja joikuja. Nils-Aslak Valkeapää, Áillohaš, olisi täyttänyt 70 vuotta lauantaina 23.3.2013.

Tuulen muassa hölkkäävät tuuliturvat

Nils-Aslak Valkeapään runoissa ihminen elää luonnossa, osana kokonaisuutta. Ylhäällä on aurinko, isä, ja alla maa, äiti. Poroelämä on muuttunut, mutta jotain samaa tuntureilla yhä on. Auringon ja maan vuoropuhelussa elää tuuli, joka kuljettaa poroa ja ihmistä.

Ijahis idja retroilee Inarissa

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkitapahtumassa päästään aikamatkalle jopa 30 vuoden takaiseen Saamenmaahan. "Sápmi goes retro" -klubilla eläydytään vuosikymmenien takaisiin tunnelmiin perjantaina 17.8.

Sofia Jannok ja Nanook Ijahis idjaan Inariin

Inarissa järjestettävän musiikkifestivaalin Ijahis Idjan pääesiintyjäksi on tulossa saamelaisen popin prinsessa Sofia Jannok Ruotsista. Kaukaisimmat vieraat tänä vuonna saapuvat Grönlannista. Ijahis idjassa esiintyy rock-yhtye Nanook joka esittää laulunsa grönlannin kielellä.

Saamelainen elokuva sai vihdoin tukea

Saamelaiset dokumentaristit saivat rahaa Suomen elokuvasäätiöltä. Kaiken kaikkiaan tukea sai viisi hanketta.

Lahdet tuovat Saamen Kansallisteatterin lavalle

Kokkolan kaupunginteatterin johtajakaksikko Ari-Pekka ja Jarkko Lahti jatkaa pohjoista teemaa Kansallisteatterissa. He ovat tehneet sopimuksen saamelaisaiheisen trilogian käsikirjoittamisesta ja tuottamisesta teatterille.

Ari-Pekka Lahti: Taiteen pitää olla heikoimman asialla

Tuntuu tosi mahtavalta, keskipohjalaisesta vähän kiusalliseltakin, kun kehutaan, Ari-Pekka Lahti huokaisee. Hän on juuri lukenut valtion näyttämötaidetoimikunnan palkintoperusteet. Palkitseminen ilahduttaa senkin takia,että teatterityö on raskasta, niin kuin luova työ aina. Aikataulut ovat tiukkoja. Silti töitä tehdään intohimolla ja isolla sydämellä.

Ruska Ensemble jatkaa pohjoisen teemaa

Kokkolan teatterijohtajakaksikon Ruska Ensemble - ryhmä keskittyy syksystä alkaen pohjoisten kansojen kulttuuriin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Kansallisteatterin kanssa on jo sovittu pohjoisesta trilogiasta, jonka avaa balladi saamelaisrunoilija Nils-Aslak Valkeapäästä.

Pohjoismaat valittiin Pariisin kirjamessujen erityisvieraiksi

Pariisi on kutsunut Suomen ja muut Pohjoismaat ensi vuoden kirjamessujensa kunniavieraiksi. Maaliskuussa järjestettävät Salon du Livre -messut ovat ranskankielisen maailman suurin kirja-alan tapahtuma, ja ne saavat siellä myös suurta huomiota. Ranskassa julkaistaan pohjoismaista kirjallisuutta yhä enemmän. Viime vuonna ilmestyi muun muassa Nils-Aslak Valkeapään runokirja saamesta ranskannettuna.

Ailu Valkeapää toi joiun julkisuuteen

Áillohaš oli saamelaiskulttuurin renessanssin keskushahmo.