Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Läheltä

Merenkurkun neuvoston organisaatio vahvistuu

Merenkurkun neuvosto saa kehityspäällikön sekä viestintäassistentin. Merenkurkun neuvosto saa samalla ensimmäisen työntekijänsä Ruotsin puolelle hyvin pitkään aikaan.

Havainnekuva Merenkurkun satelliitista.

Merenkurkun satelliitti laukaistaan avaruuteen ensi vuoden lopulla – vauhdittajina 10 suomalaista ja ruotsalaista korkeakoulua ja tutkimuslaitosta

Piensatelliitti on Merenkurkun yli ulottuvan yhteistyön tulosta. Avaruuden valloitukseen voivat osallistua myös muut kuin avaruuden suurvallat, todettiin satelliitin julkistamistilaisuudessa Vaasassa.

Åker vid Söderfjärden.

Pohjanmaalla on kymmenen valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta

Valtakunnalliset arvokkaat maisema-alueet ovat maaseudun edustavimpia kulttuurimaisemia, joiden arvo perustuu monimuotoiseen kulttuurivaikutteiseen luontoon, hoidettuun viljelymaisemaan ja perinteiseen rakennuskantaan.

Harmaahylje Helsingin ulkopuoleisella merialueella.

Luonnonvarakeskus laski Suomen merialueilta 18 000 harmaahyljettä – kannan kasvun mahdollistaa ehkä Itämeren parantunut tilanne

Itämerellä laskennoissa nähtiin 42 000 harmaahyljettä. Vaikka Itämeri on monin paikoin saastunut, se on puhdistunut sen verran, että harmaahylkeet pärjäävät.

Matkustajat purkautuvat Aurora Botnia -laivasta Vaasan satamassa.

Vaasan sataman uusi matkustajalaituri myöhästyy edelleen

Uusi laituri tulee olemaan reilu 160 metriä pitkä ja noin 15 metriä leveä. Laiturin työt käynnistyivät vuosi sitten joulukuussa.

Aurora Botnia saapumassa Vaasan satamaan ensimmäistä kertaa 25.8.2021 kello 11 jälkeen

Aurora Botnia myöhästelee teknisen vian vuoksi

Yksi päivän lähdöistä jää väliin. Myös keskiviikko-aamun lähtö Uumajasta on peruttu.

raippaluodon silta

Merenkurkun sillan suunnittelun aloittaminen jakaa Vaasan vaalipiirin kansanedustajat – vaalikausi käy vähiin ja liikenteestä huolehtii nyt uusi laiva

Ylen kyselyyn vastanneista Vaasan vaalipiirin kansanedustajista hiukan yli puolet ei näe tärkeänä, että Suomen ja Ruotsin yhdistävää Merenkurkun siltaa ryhdyttäisiin suunnittelemaan jo seuraavien puolentoista vuoden aikana. Moni rahoittaisi suunnittelua myöhemmin.

3-D kuva hylystä Holmön edustalla.

Merenkurkusta löytyi tuntematon hylky – nyt selvitetään, voisiko kyseessä olla vuonna 1913 uponnut vanha höyrylaiva

Sjöfartsverket löysi ennestään tuntemattoman hylyn viime viikolla Holmön edustalta Merenkurkusta. Alus pyritään tunnistamaan 3D-kuvien avulla.

Hanseatic Spirit -alus Vaasassa 29.9.2021

Ensimmäinen risteilyalus kahteen vuoteen saapuu tänään Vaasaan

Saksalainen risteilyalus m/s Hanseatic Spirit on matkalla Vaasaan parhaillaan. Alus on ankkuroituna päivän ajan, jolloin matkustajat pääsevät tutustumaan muun muassa UNESCON luonnonperintökohteeseen.

kurkiaura lentää taivaalla

Luonnon amfiteatteriiin Söderfjärdeniin kokoontuu jälleen tuhansittain kurkia – Yle seurasi niiden lentoharjoituksia ennen pitkää matkaa Afrikkaan

Tuhannet kurjet valmistelevat matkaa etelän lämpöön. Ennen sitä ne leiriytyvät ikiaikaiselle meteoriittikraatterille Vaasaan. Matti Maskulin ja Ari Lähteenpää seuraavat muuttoa tarkkaan.

Vaasan Hietalahden kiertoliittymä

Vaasan Hietalahden kiertoliittymään tilatun veistoksen perustustyöt ovat käynnissä – kahdeksanmetrinen De Geer paljastetaan marraskuussa

Veistoksen pystytystyön ei arvella vaikuttavan suuremmin liikenteen sujuvuuteen. Alueella liikkuvilta toivotaan kuitenkin tarkkaavaisuutta. Veistoksen on suunnitellut kuvanveistäjä Kirsi Kaulanen.

Vaasan kouluissa lisää altistumisia koronavirukselle

Vaasassa on ilmennyt uusia koronatartuntoja Isolahden, Merenkurkun ja Vanhan Vaasan koulussa sekä Onkilahden yhtenäiskoulussa.

Aurora Botnia anländer till Vasa

Ympäristötietoisuus myllertää nyt merenkulkualaa – maailman ympristöystävällisin alus voi muutamassa vuodessa jäädä uusien innovaatioiden jalkoihin

Merenkurkun uuden laivan ympäristöystävällisyyttä on suitsuttettu. Tutkijoiden mukaan alus voi hyvinkin olla alan kärkeä, mutta koska ympäristöasiat ovat nyt pinnalla, uusia vielä ympäristöystävällisempiä aluksia on ehkä jo valmisteilla.

Aurora Botnia saapumassa Vaasan satamaan ensimmäistä kertaa 25.8.2021 kello 11 jälkeen

Lauantai 28.8.2021 (radio)

USA:n isku Afganistaniin. Evakuoinnit Afganistanista. Koronatartunnat. Aurora Botnia -laiva. Sääennuste.

Matkustajat purkautuvat Aurora Botnia -laivasta Vaasan satamassa.

Tässä laivassa hyttien matot on kudottu vanhoista kalaverkoista – Yle seurasi Merenkurkun uutuuslaivan neitsytmatkaa, katso kuvat

Merenkurkun uusi matkustaja-alus Aurora Botnia lähti lauantaina aamulla ensimmäiselle risteilylleen Vaasasta Uumajaan. Aluksen ympäristöystävällisyys näyttäytyy matkustajille pieninä vihjeinä.

Ilmatieteen laitoksen kenttämestari Tuomo Roine ja SYKEn tutkija Pinja Näkki toivottamassa meriroskapoijulle hyvää matkaa

Meriroskapoiju on kerännyt tietoja Merenkurkun roskista koko kesän – tutkijat yllättyivät siitä, miten pitkiä matkoja poiju ja roska liikkuvat

Meressä kelluva muovi taittaa pitkiäkin matkoja, vahingoittaa merielämiä ja hilseilee mikromuovia, ennen kuin aallot ehkä heittävät sen rantaan. Merenkurkun poiju on osa kansainvälistä hanketta. Tällä hetkellä se on jumissa Uumajan edustalla.

Tältä näyttää Merenkurkun uusi laivaa Aurora Botnia - katso kuvat aluksen sisältä

Merenkurkun uusi laiva kastettiin – liikutuksen kyyneleiltä ei vältytty, kun odotettu alus Aurora Botnia lipui satamaan

Aurora Botnia -aluksen omistaa Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan yhteinen Kvarken Link Oy. Laivayhtiössä uskotaan, että uusi laiva tulee olemaan esikuva tulevaisuuden laivoille. Myös ensimmäinen kurkistus laivan sisälle saatiin tänään.

Aurora Botnias livräddningsbåtar

Aurora Botnia ei vieläkään liikenteeseen – luovutus siirtyi elokuun loppuun

Merenkurkussa saadaan edelleen odotella uutta matkustajalauttaa. Rauma Marine Constructions kertoo tänään, että laivan luovutus on tällä tietoa vasta elokuun lopulla.

Vaasan Sundin tankkausasemalla on ruuhkaa.

Merenkurkun saaristossa Vaasan ja Raippaluodon edustalla on enää yksi venetankkausasema – kaksi asemaa lakkautettiin ennen kesää

Vaasan Palosaaren salmessa ainoa veneiden tankkausasema Vaasan saaristossa. Vielä viime kesänä automaatteja oli kolme. Hieman kalliimmasta polttoainehinnasta huolimatta on myynnistä on vaikea saada kannattavaa.

Kvinna står uppe i utkikstorn. Hon ler stort. I bakgrunden är hav och skog

Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti kunnostetaan Mustasaaressa – ainakin lauttayhteys, soutuveneet ja silta esillä reitin vedenylitysvaihtoehdoiksi

Mustasaaren Raippaluodossa Björkön ja Paniken välinen vaellusreitti pitenee ja sen varrelle rakennetaan lisää levähdyspaikkoja lähivuosina. Tänä kesänä mielipiteitä kysytään lomakkeen avulla myös sidosryhmiltä ja käyttäjiltä. 

Aurora Botnia -laivaa rakennetaan Rauman telakalla

Merenkurkun uusi laiva Aurora Botnia myöhästynyt jo kolme kuukautta – tilaajayhtiö harmissaan menetettyjen tulojen vuoksi

Viiveet Merenkurkun uuden laivan Aurora Botnian toimituksessa ovat aiheuttaneet Wasalinelle menetyksiä, sillä lipunmyyntiä ei ole päästy aloittamaan ja laivayhtiö on joutunut operoimaan toivottua pidempään dieselkäyttöisellä Wasa Expressillä.

Sunnuntain 29.7.18 salamointia Vaasassa.

Coast Guard to boaters: Stay in port, thunderstorms on the way

Besides strong winds at sea, there are warnings of heavy rain and thunderstorms in western Finland and oppressive heat through most of the country.

Väg avstängd på grund av översvämning.

Pohjanmaan jokien virtaamat ja vedenkorkeudet vaihtelivat suuresti alkukesällä

Jokien että järvien vedet olivat kesäkuussa kmyös eskimääräistä lämpimämpiä. Useista vesistöistä veden lämpötila on useampanakin päivänä ylittänyt +20 astetta. Tämä on pohjalaisvesistöissä poikkeuksellista.

Österbottens museum i Vasa.

Terranovan uudistuskorjaus alkaa lokakuussa Pohjanmaan museossa Vaasassa

Pohjanmaan museon Terranovaa uudistetaan vuosina 2021 ja 2022. Museorakennukseen liittyvät työt käynnistyvät lokakuun alussa.

Utsiktstornet Saltkaret vid Svedjehamn

Merenkurkun maailmanperintökohde mukana Metsähallituksen digitapahtumassa

Metsähallitus kerää Merenkurkun luontokohteista kuvia ja terveisiä. Heinäkuinen tapahtuma on osa SuomiAreenaa.

Lapasotka koiras uimassa

Lapasotka lähellä häviämistä – Merenkurkun maapetojen vaikutus näkyy kannassa

Vielä 1990-luvun lopulla kannaksi arvioitiin 800 paria. Sen jälkeen määrät ovat pienentyneet ja levinneisyysalue on kutistunut Perämereltä ja Suomenlahdelta kohti Merenkurkun saaristoa.

sähkölentokone / Malmin lentokenttä 31.07.2018

Teknologian nopea kehitys mahdollistaa alueelliset sähkölentoreitit lähivuosina – Merenkurkun yli suuntautuvat lennot Ruotsiin hyödyttäisivät akkuteollisuutta

Ensimmäiset sähköllä toimivat matkustajakoneet lentävät arvioiden mukaan Pohjoismaissa vuosikymmenen puolivälissä.

Leif Semskar haastateltavana kalastusveneen kannella.

Epäsuotuisat tuulet ja hylkeet verottavat villilohisaalista – lapsesta asti Merenkurkussa kalastanut Leif Semskar: "Heikoin vuosi koskaan"

Luonnonvaraisen lohen arvostus on lisääntynyt. Kalastajia pelkkä lohen kalastaminen ei kuitenkaan elätä. Villilohi on kausituote, jota on saatavilla sen aikaa kun kala ui ohitsemme matkalla pohjoiseen kutemaan. Tänä vuonna saalis näyttää jäävän alle kiintiön.

Merenkurkun uuden Aurora Botnia -aluksen vesillelasku Raumalla 11.9.2020

Aurora Botniaa valmistellaan luovutusta varten – aluksen saapuminen Vaasaan selviää ensi viikolla

Merenkurkun uutta alusta Aurora Botniaa on koeajettu merellä Rauman telakalta käsin kolmen päivän ajan. Laivan Vaasaan tulon ajankohta selviää ensi viikolla samoin sen neitsytmatkan aikataulu.

Merimetsoja merenkurkussa

BirdLifen livekamera seuraa Merenkurkun selkälokkien pesintää – kamerat valistavat ja auttavat tutkimustyössä

Saarella pesii myös muun muassa harmaalokkeja ja merimetsoja. Kameran avulla voi tarkkailla myös muiden lajien pesintää sekä valvoa pesimäluotoa ilkivallalta.

suomen pisin silta

Unelma Merenkurkun sillasta muuttui visiosta konkreettisiksi laskelmiksi, jotka on tarkoitus nyt selvittää

Merenkurkun neuvosto on saanut EU:n aluekehitysrahastolta rahoitusta kahteen hankkeeseen, jotka liittyvät Merenkurkun alueen liikenteen kasvuun. Toinen hanke selvittää siltaan tehtyjä laskelmia.

Aurora Botnia tar form vid varvet i Raumo.

Aurora Botnian luovutus siirtyy kesäkuulle – koronatilanne viivästyttänyt Merenkurkun autolautan valmistumista

Wasa Express jatkaa liikennöintiä reitillä Aurora Botnian luovutukseen asti.

Simulaattorinäkymä Aurora Botnia -alukselta

Merenkurkun uutta laivaa testataan jo simulaattorissa – tulevan aluksen kapteeni on tyytyväinen: Antaa viitteitä siitä, miltä oikea laiva tuntuu

Simulaattorin avulla voidaan harjoitella esimerkiksi komentosiltatyöskentelyä, tutkalaitteiden, elektronisen kartan ja hätätilannejärjestelmien käyttöä sekä luotsiajoa.

Merenkurkun uuden Aurora Botnia -aluksen vesillelasku Raumalla 11.9.2020

Rauman telakan koronarypäs hidastaa Merenkurkun uuden laivan rakentamista – "Montaa takapakkia ei voi enää tulla", arvioi Wasalinen Peter Ståhlberg

Rauman telakan verkostotoimijoita on tartunnansaaneina ja karanteenissa. Työt ovat hidastuneet ja saattavat jopa pysähtyä hetkellisesti.

Svedjehamn.

Merenkurkun maailmanperintöalue ja Lauhanvuori vetävät kävijöitä – ensikertalaisia runsaasti liikkeellä

Metsähallitus on kiinnittänyt huomiota erityisesti ensikertalaisten retkeilijöiden käyntimäärän kasvuun.

Wasa Express

Wasa Express seilaa tulevaisuudessa Punaisellamerellä – kauppahintaa ei kerrota

Wasa Express käy tarpeettomaksi kun uusi alus M/S Aurora Botnia aloittaa Vaasa-Uumaja välillä toukokuussa.

Ahven

Merenkurkku on yhä ahvenen tärkeimpiä kalastusalueita, mutta saalismäärät laskevat – kannan turvaamiseksi tarvitaan kunnostuksia ja kutualueiden suojaamista

Luken mukaan ahvenen tilanne on huolestuttava eikä siihen ole yhtä syytä. Matkailuyrittäjäkin tuntee kalastusalueen muuttuneen.

Tuulinen ilta Södra Vallgrundissa.

Sommarön linnakealue Mustasaaressa varautuu kasvaviin kävijämääriin

Mustasaaressa Raippaluodossa sijaitsevalle alueelle on valmistunut uusi pysäköintilalue.

Metsästäjä tarkistaa loukun kunnon.

Merenkurkun saarilla elää tuhansia supikoiria – tehopyyntiin ryhtyneet metsästäjät tekevät parhaansa, ettei laji leviäisi jäitä pitkin Ruotsiin

Merenkurkussa on käynnissä supikoiran tehopyynti, jolloin pieni metsästyspartio koirineen lähtee noin viikoksi saaristoon niitä pyytämään.

Wasalinen alus Uumajan satamassa.

Wasa Express kuljetti marraskuussa ennätysmäärän rahtia

Vaasan ja Uumajan välillä on marraskuussa kulkenut rahtia ennätyksellisen paljon. Matkustajamäärät sen sijaan ovat romahtaneet koronarajoitusten vuoksi.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjä nousee Pirkkalan lentokentältä.

Sweden suspected of Finnish airspace violation

A Swedish helicopter ventured into Finnish airspace last week.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjä nousee Pirkkalan lentokentältä.

Ruotsalainen pelastuskopteri loukkasi Suomen ilmatilaa

Ruotsalaiskone kävi Suomen puolella Merenkurkussa perjantaina iltapäivällä.

Vaasan lyseon lukio.

Vaasan nuoret äänestivät innokkaasti nuorisovaaleissa - vaaleissa äänestettiin ensimmäisen kerran sähköisesti

Äänestysprosentti nuorisovaaleissa oli 53,9. Äänestysprosentti nousi edellisistä vaaleista.

Punainen metallinen korkeuskiintopiste kivessä Lappeenrannan Voisalmessa.

Maan kohoaminen käänsi kokonaisen järven vedet kiertämään toiseen suuntaan – toisella puolella Saimaata pinta nousee ja toisella laskee

Suomessa maa kohoaa monta millimetriä vuodessa alueesta riippuen. Se ja merivesien nousu tuovat tulevaisuudessa enemmän tulvia Suomen etelärannikolle.

Kuvassa on kartta, jossa näkyy muun muassa Vaasa ja Merenkurkku.

Portugalilainen alus ajelehti ohjauskyvyttömänä Merenkurkussa – sai koneet toimimaan omin avuin

Laiva pääsi jatkamaan matkaa kolmen tunnin ajelehtimisen jälkeen.

Dimma i Nystads skärgård, södra Bottenhavet, maj 2020.

Seurantatutkimus kertoo karua kieltä: Selkämeri on rehevöitymässä

Selkämeren happipitoisuus on laskenut, fosforipitoisuudet nousseet ja sinilevän määrä lisääntynyt Merenkurkkuun asti.

Vanha puuvene laituriin kiinnitettynä kelluu sinileväisessä rantavedessä.

Itämeren syvänteiden happikato vaikuttaa jo Selkämerellä

Ravinnepitoisuudet ovat kasvaneet Selkämerellä, mutta Suomenlahdella tilanne on parempi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle