Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Afrikassa koronatartuntojen määrä vaihtelee rajusti maasta toiseen, matalien lukujen taustalla lienee yksinkertainen syy: Ei testausta, ei diagnooseja

Rokotuskattavuus on Afrikassa erityisen matala, myönsi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lauantaina Yle Ykkösaamussa. Kiurun mukaan Suomi ei kuitenkaan voi laittaa muiden maiden kansalaisia omien edelle ja luopua kolmannesta rokotuksesta köyhien maiden hyväksi.

Mikä erottaa myyn muista koronavirusmuunnoksista? Suomestakin on löytynyt pari myymuunnosta viime kesän aikana

Maailman terveysjärjestö nosti viime kuussa koronaviruksen yhden variantin myyn (mu) tarkkailtavien koronamuunnosten listalle. Tähän mennessä muunnosta on löydetty lähes 40 maasta. Asiantuntijan mukaan myy-variantti ei tuo merkittävää lisäuhkaa muihin koronavirusvariantteihin nähden.

Länsimaat ovat rohmunneet valtaosan koronarokotteista: kun toisaalla alkaa kolmas rokotuskierros, toisaalla ei ole ensimmäistäkään

Maailman terveysjärjestö arvostelee rikkaita maita siitä, että ne eivät ole toimittaneet lupaamiaan rokote-eriä köyhempiin maihin. Mikäli pandemiaa ei saada kuriin kaikkialla, virus voi muuntua hallitsemattomaksi rokotuksista huolimatta.

Yhdysvaltain tiedusteluelimet eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, pakeniko koronavirus kiinalaisesta laboratoriosta

Presidentti Biden syyttää Kiinaa tiedon peittelystä ja kansainvälisten tutkintojen estämisestä.

Kansallinen rokotusryhmä käsittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarvetta kuun lopussa – kolmansia annoksia jaetaan jo maailmalla

Maailman terveysjärjestö WHO painottaa globaalia solidaarisuutta, sillä köyhien maiden rokotuskattavuus on vielä pientä.

Suomen jatko WHO:n koronalääketutkimuksessa varmistui – ensimmäiset suomalaiset on jo rekrytoitu leukemia- ja reumalääkkeiden testaamiseen

Suomi on osallistunut kansainväliseen koronalääketutkimukseen toissa keväästä lähtien. Lupaavina pidettyjä, alun perin muihin tarkoituksiin kehitettyjä lääkkeitä testataan satunnaistutkimuksissa kymmenillä tuhansilla ihmisillä eri puolilla maailmaa.

Keskustelu kiihtyy: tulisiko rikkaiden maiden antaa kansalaisilleen kolmas rokoteannos vai lähettää rokotteet kehitysmaihin?

Lääkevalmistaja sanoo kolmannen annoksen parantavan kahden rokotteen antamaa suojaa entisestään. Monissa maissa valtaosa väestä ei ole saanut vielä ensimmäistäkään rokotetta.

WHO: Olympialaisten koronariski on väistämätön ja tapahtumaa ei pitäisi arvioida tartuntamäärien perusteella

Maailman terveysjärjestön johtajan mukaan tärkeämpää on nopea tartuntojen nopea jäljitys ja eristäminen Tokion olympialaisissa.

Tartuntamäärä kasvaa Euroopassa ja siihen on THL:n mukaan syytä varautua Suomessakin – viruksen ja rokotuksien kilpajuoksu määrittää syksyn suunnan

Vaikka koronatartuntojen nousu on mahdollista myös Suomessa, vakavimmilta vaikutuksilta vältytään, jos rokotuksia otetaan ahkerasti, arvioi THL:n johtaja Mika Salminen. Maailman terveysjärjestö varoittaa uusista varianteista, mutta virologi uskoo, että rokotukset suojaavat vakavalta taudilta myös jatkossa.

Kiina torjuu uudet tutkimukset koronaviruksen alkuperästä

Kiina on odotetusti tyrmännyt Yhdysvaltojen päätöksen aloittaa uudestaan selvitys koronaviruksen synnystä. Kiina pitää presidentti Bidenin turvallisuuspalveluille antamaa tutkimusmääräystä poliittisena pelinä.

Biden määräsi tiedustelupalvelut selvittämään koronaviruksen alkuperää – Kiina syyttää USA:ta salaliittoteorioiden levittämisestä

Selvityksen tulee valmistua kolmessa kuukaudessa. Bidenin mukaan tiedustelupalveluilla ei ole tällä hetkellä yhteistä näkemystä viruksen alkuperästä.

Millä tavoin Suomi osallistuu koronarokotteiden saamiseen köyhille maille? Ulkoministeriön mukaan lahjoitusvaraa on

Suomi on sitoutunut luovuttamaan noin viisi prosenttia rokotteistaan Maailman terveysjärjestön WHO:n kautta eteenpäin annettaviksi. Väestömäärään nähden Suomi on tilannut itselleen alun perin seitsenkertaisen määrän koronarokotteita.

Lahden pilottiprojektissa testataan C-hepatiittia huumeiden käyttäjiltä – taustalla Maailman terveysjärjestön tavoite

Terveysneuvontapiste Jelpissä tehtävä testi on vapaaehtoinen ja maksuton. Vastaavaa testausta on aiemmin tehty Helsingissä.

Kirjeenvaihtajalta: WHO:n rokotehyväksyntä on merkittävä voitto Kiinalle – Kiinalaisrokotteesta odotetaan pelastajaa köyhien maiden rokotepulaan

WHO julisti kiinalaisen Sinopharm-yhtiön koronavirusrokotteen turvalliseksi ja tehokkaaksi. Tämä oli merkittävä läpimurto Kiinan kehittämille rokotteille ja maan rokotediplomatialle, kirjoittaa Pekingistä Ylen kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

USA kannattaa koronarokotepatenteista luopumista – WHO kiittelee

Yhdysvallat aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa. Lääketeollisuus vastustaa ehdotusta sanoen, että sillä ei ratkaista tuotannon kasvattamiseen liittyviä ongelmia.

Sunnuntai 2.5.2021 (radio)

Maailman koronatilanne on huono. Suomessa uusien koronatartuntojen määrä vähenee. Israelissa on vietty surupäivää. Moni suomalainen ottaa nykyään asuntolainan yksin. Yksi ihminen kuoli tulipalossa Seinäjoella. Sää on viileää.

Läpimurto malarian vastaisessa taistelussa – Oxfordin yliopiston kehittämä rokote voi pelastaa satoja tuhansia pikkulapsia joka vuosi

Kyseessä on ensimmäinen rokote, joka ylittää Maailman terveysjärjestön malariarokotteelle asettaman 75 prosentin tehokkuusvaatimuksen.

Afrikassa rokotukset ovat lähteneet hitaasti käyntiin – Jakeluongelmien vuoksi vanhaksi menneitä rokotteita joudutaan tuhoamaan

Helmikuussa käynnistetty WHO:n johtama Covax-ohjelma pyrkii toimittamaan 600 miljoonaa koronavirusrokotetta Afrikkaan.

Tiistai 13.4.2021 (radio)

USA aikoo keskeyttää rokotukset Johnson & Johnsonin koronarokotteella. Suomessa on 3 uutta koronakuolemaa. Talven lomamatkat käyvät kaupaksi. WHO suosittaa villieläinten myynnin kieltoa toreilla.

Asenteet eutanasiaa kohtaan Euroopassa lieventymässä, Ranska pohtii kuolinavun laillistamista

Suomalaisasiantuntijan mukaan eutanasiamyönteisyys kumpuaa kuolemanpelosta sekä saattohoidon ja vanhusten hoivan surkeasta tilasta.

Kirjeenvaihtajalta: Sputnik V:n piti voittaa koronapandemia, mutta Venäjä horjuttaa itse uskoa omaan rokotteeseensa

Maailma kaipaa luotettavaa koronarokotetta, mutta Kremlin toimet eivät lisää luottamusta, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Euroopan lääkeviranomainen ei suosittele loislääkkeistä tutun ivermektiinin käyttöä koronavirustaudin hoidossa

Ivermektiinin tehosta ja turvallisuudesta tarvitaan EMAn mukaan lisää tutkimusta.

Torstai 18.3.2021 (radio)

Euroopan lääkevirasto sanoo, että Astra Zenecan koronarokote on turvallinen. Koronatartuntoja on nyt paljon nuorilla. Koronavirus on levinnyt vaihto-opiskelijoiden joukossa Turussa. Maailman terveysjärjestö on tutkinut, miten koronavirus tuli ihmisiin. Lähijunat eivät kulje vielä perjantaina. Perjantai on aurinkoinen ja kylmä päivä.

WHO selvitti koronapandemian todennäköisen alkuperän

WHO:n tutkijaryhmän tulokset vahvistavat epäilykset viruksen siirtymisestä villieläintilan kautta tukkutorille ja siellä ihmisiin.

Kyselytutkimus: eteläkarjalaiset pääosin tyytyväisiä elämäänsä ja terveyteensä

Eteläkarjalaisista lähes 80 prosenttia koki elämänlaatunsa hyväksi tai erittäin hyväksi. Tiedot käyvät ilmi Maailman terveysjärjestön kyselystä.

Pfizerin koronarokote osoittautui yli miljoonan ihmisen tutkimuksessa 94-prosenttisen tehokkaaksi

Eteläafrikkalaista virusmuunnosta varten kehitetty Modernan koronarokotteen tehoste lähtenyt testaukseen.

Ghana sai ensimmäiset ilmaisrokotteet YK:lta

YK:n alaisen COVAX-ohjelman kautta toimitettiin ensimmäinen 600 000 annoksen erä.

Neljä ihmistä kuollut ebolavirukseen Guinean tasavallassa

Viranomaisten mukaan tartunnat levisivät helmikuun alussa ebolaan kuolleen sairaanhoitajan hautajaisten yhteydessä.

Kirjeenvaihtajalta: WHO:n Wuhanin-matkan saldo vain kasvatti kiistoja koronapandemian synnystä, Kiina ja Yhdysvallat ovat eri mieltä selvityksen tuloksista

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimusmatka Wuhaniin leimautti kiistelyn koronaviruksen alkuperästä entistä suurempiin liekkeihin, arvioi Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Uusien koronatapausten määrä on laskenut jo viikkojen ajan maailmalla – Euroopassa viidenneksen pudotus viikossa

Myös ensi tiedot rokotuksista rohkaisevat: Nopeimmin väkeään rokottaneessa Israelissa iäkkäiden sairastuminen on vähentynyt.

WHO:n rokotussuositusryhmä: Astra Zenecan rokotetta voi edelleen käyttää Etelä-Afrikan koronavirusmuunnosta vastaan ja yli 65-vuotiaille

Kansanrokotteeksi povatun Astra Zenecan rokotteen on kerrottu toimivan huonosti Etelä-Afrikan virusmuunnosta vastaan.

Tiistai 9.2.2021 (radio)

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkaa. Yksinäisyys on lisääntynyt. Tutkijat eivät tiedä, mistä eläimestä koronavirus tarttui ihmiseen.

Maailman terveysjärjestön tutkijat Wuhanissa: Lepakot, muurahaiskävyt tai pakastettu liha saattoivat olla koronapandemian lähde, tutkimukset jatkuvat

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijat ovat olleet Wuhanissa noin kuukauden tutustumassa kohteisiin, joista koronaviruksen arvioidaan lähteneen leviämään.

Etelä-Afrikka pidättelee henkeään helpommin tarttuvan virusmuunnoksen levitessä – 90 prosenttia maan tartunnoista uutta varianttia

Afrikan eteläkärjessä koronatartunnat ovat viime viikoina kääntyneet laskuun herkemmin tarttuvasta virusmuodosta huolimatta.

Köyhimpien maiden koronarokotukset eivät ole vielä alkaneet – muiden muassa EU:n rahoittamien rokotustoimitusten pitäisi käynnistyä tässä kuussa

COVAX-rokoteyhteistyöhön ei ole saatu läheskään kaikkia toivottuja resursseja, joten tavoite kahdesta miljardista rokotteesta saattaa jäädä vajaaksi.

Tarja Halonen Ykkösaamussa: Mitä haluat kysyä?

Presidentti Tarja Halonen on maailman terveysjärjestön WHO:n eurooppalaisen COVID-19-ryhmän jäsen. Mitä ryhmä miettii rokotuksista? Tarja Halonen on TV1:n Ykkösaamun vieraana lauantaina 30.1. klo 10.05.

Polio on lähes nujerrettu – uusi täsmäase korjaa rokotusten seurauksia

Rokotetta varten heikennetty poliovirus muuttuu joidenkin suolistossa uudelleen tarttuvaksi ja leviää siellä, missä ei ole joukkosuojaa. Uusi rokote torppaa näitä mutaatioita.

EU-komissio esittää tavoitteeksi rokottaa 70 prosenttia EU:n aikuisväestöstä kesään mennessä

Luonnospaperin mukaan komissio kaavailee myös unionin laajuista rokotetodistusta.

Lauantai 16.1.2021 (radio)

Virusmuunnos. Koronaluvut. Rokotukset. Lahti. Sää.

THL suosittelee maskeja 12 vuotta täyttäneille – Kymenlaaksossa asiasta linjataan tänään

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä käsittelee keskiviikkona THL:n viime viikolla antamaa suositusta.

WHO:n asiantuntijaryhmän pääsy Kiinaan viivästyy, viisumeissa ongelmia

WHO on jo kuukausia valmistellut ryhmän matkaa.

Tiedevuonna 2021 liikutaan koronaviruksen jäljillä, Marsissa sekä maailmankaikkeuden alkuhämärissä

Listasimme Nature-lehden innoittamina joitakin alkaneena vuonna puhuttavia tieteen teemoja. Vuosi 2021 jälkeen ajanlaskun alun polkaistaan kotimaassakin liikkeelle tieteen merkeissä.

Laura Hallamaan kolumni: Elimme historiallisen vuoden ja nämä asiat siitä opimme – ainakin toivottavasti

Ei tästä vuodesta tarvitse olla kiitollinen. Riittää, että oppi jotain, kirjoittaa vapaa toimittaja Laura Hallamaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle