Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pysähtyneitä autoja risteyksessä odottamassa liikennevalon muuttumista vihreäksi.

Tutkimus: Ilmansaasteet lisäävät autististen lasten riskiä joutua sairaalaan

Tuore tutkimus osoittaa, että jo lyhytaikainen altistus ilmansaasteille lisää autististen lasten riskiä joutua sairaalaan. Vaarassa ovat etenkin pojat.

Terveysvirkailija kävelee hengityssuojain kasvoillaan kyltin ohi, jossa lukee Monkeypox ja eri maiden nimiä.

Todetut apinarokkotartunnat kääntyivät laskuun – WHO:n mukaan käänne saattaa olla tapahtunut

Uudet tartunnat ovat vähentyneet erityisesti Euroopassa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tartuntamäärä jatkaa kasvuaan.

Statyer på Påskön

Matkailijat saapuivat taas Pääsiäissaarelle ja Japani toivoo koronavauvoja – selvitimme, mitä maailman koronatilanteelle kuuluu

Maailmalla todetaan edelleen jopa miljoona koronavirustartuntaa päivässä. Tilanne on joissakin maissa hyvin erilainen kuin Euroopassa.

Terveysvirkailija kävelee hengityssuojain kasvoillaan kyltin ohi, jossa lukee Monkeypox ja eri maiden nimiä.

Apinarokon leviäminen laajemmalle väestöön aiheuttaa huolta maailmalla – moni maa varautuu jo rokottamalla kansalaisiaan

Osa sairastuneista kokee taudin leimaavana ja on saanut osakseen huonoa kohtelua.

Ihmisiä jonossa.

Apinarokosta on muodostunut uudenlainen seksitauti, sanoo HUSin Asko Järvinen – tätä tarkoittaa WHO:n linjaus terveysuhasta

WHO:n julistus apinarokon maailmanlaajuisesta terveysuhasta kuvastaa ylilääkäri Asko Järvisen mukaan lähinnä sitä, että tauti on levinnyt yllättävän laajalti ja nyt on katsottu aiheelliseksi että sen yleistymistä pyritään torjumaan.

Ihmisiä jonottaa väliaikaiselle rokotuspisteelle terveyskeskuksen pihalla.

WHO julisti apinarokon maailmanlaajuiseksi terveysuhaksi

Yhdysvaltain tautikeskuksen tässä kuussa julkaiseman laskelman mukaan apinarokkoa on sairastanut yli 15 800 ihmistä 72 maassa.

Ranskan Girondessa maastopaloja pyritään rajaamaan metsään hakatuilla linjoilla

Euroopan lämpöpiina jatkuu – taistelu maastopaloja vastaan kiihtyy Kreikassa, ilmastomielenosoittajat moottoritiellä Lontoossa, Ranskassa hieman helpotusta

Helle on jo aiheuttanut Euroopassa niin maastopaloja kuin ennenaikaisia kuolemia. Lontoossa yli 40 asteen helle aiheutti myös suuren määrän tulipaloja.

Erikoisosasto epäillyille apinarokkotapauksille Kasturban sairaalassa Mumbaissa 24. toukokuuta.

Apinarokko levinnyt jo yli 60 maahan – WHO pohtii uudestaan taudin julistamista kansainväliseksi kansanterveysuhaksi

Apinarokolta suojaavaa rokotetta valmistetaan Tanskassa, ja esimerkiksi Yhdysvallat on ostanut rokotetta jo yli miljoona annosta. Sitä on tarkoitus antaa riskiryhmille.

Linja-auto täynnä matkustajia.

Uutta koronaviruksen alamuunnosta havaittu jo yli kymmenessä maassa – tietoa sen käyttäytymisestä on silti vielä vähän

Muuntuminen kuuluu viruksen luonteeseen. BA.2.75 näyttää voivan levitä nopeasti, mutta esimerkiksi sen aiheuttaman taudin vakavuus ei ole vielä tiedossa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääsihteeri  Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudesssa Genevessä Sveitsissä 17. helmikuuta 2020.

WHO:n lausunto: Apinarokko ei tällä hetkellä ole kansainvälinen kansanterveysuhka

Kansainväliseksi kansanterveysuhaksi on aiemmin julistettu esimerkiksi koronaviruspandemia, Kongon ebolaepidemia ja polioviruksen leviäminen.

Apinarokkovirustesti.

WHO miettii apinarokon julistamista kansanterveydelliseksi uhaksi – kysyimme asiantuntijalta, mitä siitä seuraisi

Samalla WHO pohtii myös apinarokkoviruksen nimeämistä uudella tavalla, sillä nykyinen nimi ei vastaa standardeja. Suomessa on tähän mennessä todettu neljä apinarokkotartuntaa.

Pitkulaisia viruksia.

WHO: Vielä ei ole huolta, että apinarokko olisi kehittymässä pandemiaksi

Terveysjärjestölle on ilmoitettu lähes 400 epäiltyä ja vahvistettua tapausta noin paristakymmenestä maasta, jotka sijaitsevat kaukana taudin kotoperäisiltä alueilta.

Modernit kiinalaiset hakevat edelleen hoitoa perinteisestä lääketieteestä.

Kuusamaa, minttua ja eksoottisia yrttejä – Kiina luottaa koronan hoidossa perinteisiin rohtoihin

Ylen kirjeenvaihtaja kävi suositussa kiinalaisen lääketieteen sairaalassa, jossa hoidetaan rohdoilla monia sairauksia. Virallinen Kiina suosittelee perinteisiä lääkkeitä koronatartunnan ehkäisyyn ja hoitoon.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet.

Analyysi: Kiina päästää YK:n ihmisoikeusvaltuutetun uiguurialueille ensi viikolla – mutta minkä vuoksi?

Jos matka sorretun vähemmistön kotiseudulle Xinjiangiin latistuu Kiinan propagandanäytökseksi, se olisi erityinen isku YK:n uskottavuudelle, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley.

Suojapukuihin pukeutuneet ihmiset desinfioivat julkisia tiloja.

Pohjois-Koreassa jo yli kaksi miljoonaa "kuumetapausta" – Kim Jong-un syyttää viranomaisia laiskuudesta koronan hoidossa

Maailman terveysjärjestö WHO on huolissaan Pohjois-Korean koronatilanteesta, sillä kansalaiset ovat tiettävästi rokottamattomia. Myös maan testauskapasiteetti on huono.

Apinarokon rakkuloittamat kädet.

Harvinainen apinarokko leviää Euroopassa – lue, mistä taudissa on kyse ja miksi se tarttuu juuri nyt

THL:n mukaan viruksen aiheuttamaa apinarokkoa on todettu etenkin Länsi- ja Keski-Afrikassa, ja siihen on tyypillisesti liittynyt kontakti villieläimiin. Euroopassa tartunnat ovat levinneet ihmisten välillä.

Hanna Nohynek Redin pihalla.

Onko kesä peruttu? Tehoavatko rokotteet? Viisi kysymystä ja vastausta Suomeen rantautuneesta uudesta omikronvariantista

Turun yliopistollinen keskussairaala kertoi keskiviikkona löytäneensä potilaalta Suomen ensimmäisen Etelä-Afrikan omikronvariantin.

Ihmiset katsovat televisiosta uutisia juna-aseman asemahallissa Pohjois-Koreasta.

Koronaepidemia käynnistyi sotilasparaatista? Pohjois-Korea kertoi "räjähdysmäisesti leviävästä" kuumeesta

Kuumeen kerrotaan levinneen ympäri maata räjähdysmäisesti huhtikuun lopulta lähtien, ja 187 800 ihmisen sanotaan olevan eristyksissä ja hoidettavana.

Suojapukuun pukeutunut henkilö päiväunilla aurinkotuolilla kadulla Shanghaissa.

Kiina sai harvinaista kritiikkiä WHO:lta – pääjohtajan mukaan nollatoleranssi "kestämätön", Kiinan sensuuri iski välittömästi

WHO:n pääjohtaja Tedros kehotti tiistaina Kiinaa muuttamaan linjaansa, sillä hänen mukaansa niin sanottu nollatoleranssi ei ole kestävä uusien nopeasti leviävien virusmuutosten aikana.

Selin oleva nainen kantaa sylissään pientä lasta, joka katsoo hänen olkansa ylitse vakavana kuvaajaa silmiin.

Maailman tarttuvimman taudin tapauksia on yhä enemmän – koronapandemia on tehnyt aukkoja tuhkarokon torjuntaan

Tuhkarokon perässä pelätään leviävän muitakin tartuntatauteja, joille rokotusten väheneminen antaa aiempaa enemmän liikkumatilaa.

Suojapukuun varustautunut henkilö kävelee koronavirukseen menehtyneiden hautausmaan lävitse Manausissa, Brasiliassa.

WHO arvioi: Koronan vuoksi kuollut lähes 15 miljoonaa ihmistä viime vuoden loppuun mennessä – luku on kolminkertainen virallisiin tilastoihin nähden

Maailman terveysjärjestö WHO on pitkin pandemiaa varoittanut, että koronapandemian aiheuttama kuolleisuus on virallisia lukuja suurempi. Järjestön uusi arvio on saatu ylimääräistä kuolleisuutta tarkastelemalla.

Äiti ja poika juttelevat kolmen lääkärin kanssa mobiiliklinikalla Harkovan metroasemalla.

Ukrainalaiset kamppailevat vaikeiden sairauksien kanssa sodan keskellä – syöpähoitoja on keskeytynyt, tuberkuloosipotilaita jäljitetään

Ukrainan terveydenhoito on kovassa paineessa. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on yksi toimijoista, joka selvittää sairaaloiden akuutteja tarpeita ja myös paikallisten henkisen tuen tarvetta.

Riitta Arbelius katsoo kameraan.

"Suru vain on", sanoo Riitta Arbelius, jonka poika kuoli vuosia sitten – suru ei ole sairaus, mutta pian sille on oma diagnoosi

Uusi pitkittyneen surun diagnoosi on saapumassa Suomeen, ja se voi tarjota apua silloin, kun suru haittaa elämää pitkäkestoisesti. Syvästi menetyksen kokeneet peräänkuuluttavat myös diagnoosia laajempaa keskustelua.

Tedros Adhanom Ghebreyesus asettelee maskia kasvoilleen.

WHO toppuuttelee liikaa toiveikkuutta: Koronapandemia ei ole läheskään ohi, omikronmuunnosta ei tule kuitata lievänä

Koronaviruksen omikronmuunnoksen aiheuttama tauti voi olla vähemmän vakava kuin viruksen aiempien varianttien, mutta on harhaanjohtavaa sanoa, että tauti on lievä, WHO:n pääjohtaja sanoo.

Kuvassa on kansliapäällikkö Kirsi Varhila, joka osallistui Ylen koronavirus-aiheiseen erikoislähetykseen 28. toukokuuta 2020.

STM:n Varhila: Uudenmaan kuntien linjauksissa on kyse tartuntatautilain noudattamatta jättämisestä

Uudellamaalla useat kunnat ovat päättäneet luopua pääosin jäljittämisestä ja karanteenien asettamisesta. Myös THL kannattaa ajatusta. Lappi sen sijaan kulkee vastavirtaan ja pitää kiinni jäljityksestä.

Ihmiset jonottavat koronatestiin.

Antigeenitestit saattavat tunnistaa koronaviruksen omikronmuunnoksen muita muunnoksia heikommin, arvioi Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto

Maailman terveysjärjestö kertoo, että uusien koronatartuntojen määrä maailmassa nousi viime viikolla 11 prosenttia edellisviikkoon verrattuna.

Ihmisiä jouluostoksilla.

"Peruttu tapahtuma on parempi kuin peruttu elämä" – Maailman terveysjärjestö kehottaa lykkäämään joulun ajan lomasuunnitelmia omikronin takia

Lontoo ja Pariisi peruvat virallisia uudenvuoden juhlallisuuksia. WHO ennustaa, että pandemia saadaan loppumaan ensi vuonna.

WHO:n pääjohtaja

WHO: Koronapandemiasta päästävä eroon ensi vuoden loppuun mennessä

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus perää sitä, että rokotteita saataisiin tasaisemmin ympäri maailmaa. Yhdysvaltalaisen Novavaxin koronarokote hyväksyttiin käyttöön EU:ssa.

Koronarokotetta annostellaan valmiiksi koronarokotustapahtumassa Seinäjoella.

WHO arvioi: Nopeasti leviävää omikronmuunnosta on todennäköisesti suurimmassa osassa maita

WHO:n asiantuntijan mukaan omikronista voi päivissä tulla joissakin Euroopan maissa valtamuunnos.

Kuvassa on Maailman terveysjärjestön WHO:n päämaja. Portissa on järjestön logo, jossa on YK:ta kuvaava maapallo ja lehvät ja maapallon keskellä terveydenhuoltoa symboloiva käärme sauvan ympärille kietoutuneena.

WHO: Rokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikrontartunnan saaneita pahimmilta koronataudin muodoilta

WHO:lla ei ole näyttöä siitä, ettei nykyisten rokotteiden tarjoama suoja tehoaisi omikroniin. WHO myös sanoo, ettei usko omikronin aiheuttavan vakavampia tautimuotoja kuin aiemmat virusvariantit.

Sairaanhoitaja Evelin Prees teho-osastolla TYKSissä.

WHO ei suosittele koronatoipilaiden veriplasmaa käytettäväksi ei-vakavan koronatartunnan hoitoon

Kalliiden ja aikaa vievien veriplasmahoitojen hyödyt ovat osoittautuneet rajallisiksi.

Lentokentän taululla näkyy peruuntuneita lentoja.

Suomalainen Antti neljättä päivää jumissa eteläisessä Afrikassa, kun omikron keskeytti lennot: "Koko tilanne on täysin avoin"

Johannesburgin lentokentältä tavoitettu Antti Blåfield kertoo, että paikallisilla on uusien matkustusrajoitusten myötä syvä huoli taloudellisesta pärjäämisestä.

 Joe Biden tapaamassa kauppaketjujen johtajia.

Modernan toimitusjohtaja epäilee nykyisten rokotteiden tehoa omikronia vastaan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että uusia rokotteita pystytään kehittämään tarvittaessa vauhdilla. Modernan johtajan kommentit aiheuttavat uutta epävakautta osakemarkkinoilla.

flygplats i Johannesburg

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot – Ramaphosan mukaan aluetta syrjitään epäoikeudenmukaisesti

WHO:n mukaan matkustuskiellot ovat hyökkäys maailmanlaajuista solidaarisuutta vastaan. Järjestö kuitenkin varoittaa, että omikron voi olla globaali riski.

Suojavarusteisiin pukeutuneita lentomatkustajia saapui Etelä-Koreaan maanantaina.

Omikronmuunnos leviää yhä laajemmalle – WHO:n mukaan kyseessä on ”erittäin korkea” maailmanlaajuinen riski

Uuden muunnoksen tarttuvuudesta ja vakavuudesta ei ole vielä varmaa tietoa, kuten ei myöskään rokotteiden tarjoamasta suojasta muunnosta vastaan. Rokotustahtia kiristetään ja matkustusrajoituksia asetetaan ympäri maailmaa.

Sairaanhoitaja antoi nuorelle naiselle Pfizerin koronavirusrokotteen.

Tutkijat havaitsivat Etelä-Afrikassa huolestuttavan koronamuunnoksen, jota vastaan rokotteet eivät välttämättä suojaa tehokkaasti

Britannia ja Israel keskeyttävät muunnoksen vuoksi kaikki lennot eteläisen Afrikan maista.

Tuore selvitys: Ensimmäinen koronatartunta sittenkin suoraan kalatorilta

Tutkijan yllättävä löytö: WHO erehtyi ensimmäisestä tunnetusta koronatapauksesta – “potilas nolla” olikin wuhanilaisen kalatorin myyjä

Science-lehdessä julkaistun tuoreen selvityksen mukaan ensimmäinen tunnettu koronatapaus olikin Huananin kalatorin myyjä. Tutkijan mukaan tämä tukee teoriaa, että pandemia sai alkunsa eläintorilta laboratorion sijaan.

En skylt på 2G-regeln på en cafédörr i Heidelberg.

Saksassa koronatartuntojen määrä kasvaa  – Merkeliltä viesti rokottamattomille: "Edessä on vaikeita viikkoja"

Saksan viranomaiset kokoontuvat ensi viikolla päättämään koronarajoituksista. Useissa osavaltioissa on jo käytössä koronapassi.

Ivermektiini-pilleri Sami Antinniemen kädessä

Finnish vaccine opponents stocking up on ivermectin

Demand for ivermectin, a deworming medicine, is growing in Finland.

Makeisia myynnissä torilla Espanjassa.

Espanja kieltää makeisten ja virvoitusjuomien mainostamisen lapsille – kolmasosa espanjalaislapsista on ylipainoisia

Mainontakielto koskee televisiota, radiota, internet-sivustoja sekä mobiilisovelluksia. Muun muassa makeisten, leivosten, jäätelön, ja limsojen mainonta alle 16-vuotiaille kielletään.

WHO:n pääjohtaja

Maailman terveysjärjestö: Jopa 180 000 terveydenhuollon ammattilaista kuollut koronaan

Maailman terveysjärjestö WHO vaatii, että maat priorisoivat koronarokotukset terveydenhuoltohenkilöstölle, koska tautiin on kuollut jo niin moni terveydenhuollon työntekijä, kertoo uutistoimisto AFP.

Sairaanhoitaja Jenna Muurama työskentelee teho-osastolla

Miten koronan torjuntaa pitäisi mitata? Professorin laskelman mukaan pelastetut elinvuodet ovat maksaneet kymmeniä kertoja kohtuuhintaa enemmän

Koronaa on torjuttu kohtuuttomalla hinnalla, kun käyttöön otettiin laajat sulkutoimet, professori Paul Lillrank sanoo. Koronan kustannusten mittaaminen on kuitenkin vaikeaa, koska emme tiedä mitä olisi tapahtunut, jos olisimme tehneet toisin.

Kanyyli iäkkään potilaan käsivarressa.

Katastrofaaliset terveysmenot kasautuvat ikääntyneille, pitkäaikaistyöttömille ja työkyvyttömyyseläkeläisille

Hieman yli 100 000 taloudella oli vuonna 2016 hyvin korkeat terveysmenot suhteessa maksukykyyn. Suomessa kotitaloudet rahoittavat suuremman osan terveydenhuollon menoistaan kuin muissa Pohjoismaissa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääsihteeri  Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudesssa Genevessä Sveitsissä 17. helmikuuta 2020.

Nobelin rauhanpalkinnon saaja selviää tänään – ehdolla ovat muun muassa Greta Thunberg, Aleksei Navalnyi ja WHO

Veikkauksissa ovat kärjessä YK:n pandemiatyö, ilmastoaktiivit ja demokratian puolustajat niin Valko-Venäjältä, Yhdysvalloista kuin Hongkongistakin. Voittaja julkistetaan Oslossa kello 12.

Screenshot from the opening page of the Museum of Contemporary Emotions virtual tour.

Finland launches Museum of Contemporary Emotions to aid Covid crisis recovery

The virtual project combines art and science in an effort to help people weigh the emotional impact of the pandemic.

Nainen on suojannut lapsensa verkolla malariahyttysiltä Norsunluurannikolla.

Toimittajalta: Malariarokote on vuoden tärkein lääketieteellinen saavutus Afrikassa – ei koronarokote

Kun ystäväni lapsi kuoli malariaan, näin läheltä miten pelottava tauti on, kirjoittaa Ylen Afrikan-toimittaja Liselott Lindström. Tällä viikolla kuultiin ihmeellinen uutinen: kuusi vuotta testattu malariarokote toimii.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee maailman ensimmäisen malariarokotteen käyttöä lapsille

WHO suosittelee Afrikan lasten rokottamista malariarokotteella – "valtava läpimurto"

Rokote vähentää vakavan malariataudin riskiä vain noin 30 prosentilla. Silti kyseessä on merkittävä edistysaskel taistelussa tautia vastaan, johon kuolee lapsi aina joka toinen minuutti.

Suojavarusteisiin pukeutunut työntekijä ruiskuttaa desinfiointiainetta ebola-potilaan puutarhavajaan.

Selvitys: WHO:n työntekijöiden epäillään syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Kongon ebolaoperaation aikana

WHO:n tutkintapaneeli on kirjannut 83 sen työntekijöihin mahdollisesti liittyvää hyväksikäyttötapausta vuosilta 2018–2020, kun järjestö toimi Kongon demokraattisessa tasavallassa ebolaepidemian aikana. Hyväksikäyttösyytteistä tiedettiin, mutta niihin ei kyetty puuttumaan.

Ryhmä kenialaisia istuu ulkona odottamassa koronarokotetta.

Afrikassa koronatartuntojen määrä vaihtelee rajusti maasta toiseen, matalien lukujen taustalla lienee yksinkertainen syy: Ei testausta, ei diagnooseja

Rokotuskattavuus on Afrikassa erityisen matala, myönsi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lauantaina Yle Ykkösaamussa. Kiurun mukaan Suomi ei kuitenkaan voi laittaa muiden maiden kansalaisia omien edelle ja luopua kolmannesta rokotuksesta köyhien maiden hyväksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle