Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

nuori nainen

Che Guevara kutsuu vallankumoukseen 90 vuotta syntymänsä jälkeen – "Jos hän eläisi, hän jatkaisi yhä taistelua köyhän kansan puolesta"

Argentiinalaisesta Ernesto "Che" Guevarasta tuli maailman ikonisin vallankumoustaistelija, jonka perintö herättää yhä kotimaassaan suuria tunteita – niin puolesta kuin vastaan.

Ernesto Guevara

Che Guevaran poika Ernesto: On väärin, että isäni kuvalla myydään alkoholia ja sätkäpapereita

Che oli aina ensimmäisenä näyttämässä esimerkkiä, eikä pyytänyt keneltäkään sellaista, mitä ei itse olisi ollut valmis tekemään, sanoo Lahdessa vieraileva Ernesto Guevara.

Historia: Castron vallankumous, yle tv1

Historia: Castron vallankumous

Minkälainen henkilö Fidel Castro oikeastaan on?

Paavi puhujapöydän takana pitämässä messua

Sadat tuhannet saapuivat kuulemaan paavia Kuubassa

Havannan vallankumousaukiolla pidetyssä messussa paavi kehotti ihmisiä palvelemaan muita ja totesi, ettei palveleminen ole koskaan ideologista.

"Afrikan Che Guevaran" Thomas Sankaran kuolinsyy tutkitaan uudelleen – ruumis kaivetaan haudasta

Thomas Sankara kuoli vuonna 1987, kun hänen entinen ystävänsä Blaise Compaore kaappasi vallan. Kuolinsyyn tutkinta sai vauhtia, kun Compaore joutui viime vuonna eroamaan.

Pääkaupungissa Mexicossa mielenosoittajat vaativat presidentin eroa.

Guerreron väkivallan muisto ei unohdu: "Näin kun ystäväni ammuttiin"

Guerreron osavaltion väkivalta kuohuttaa Meksikossa. "Näin kun ystävääni osui luoti", kertoo poliisien ja rikollisten tulituksesta selvinnyt 19-vuotias opiskelija Ylen haastattelussa. Hallinto yrittää väkivaltaa kuriin joukkojen siirrolla alueelle.

 Ernesto Che Guevara kuolleena

Espanjassa löytyi uusia kuvia teloitetusta Che Guevarasta

Espanjalainen Imanol Arteaga kertoo perineensä kuvat sedältään, joka oli Guevaran kuoleman aikoihin lähetyssaarnaajana Boliviassa. Arteaga uskoo uutistoimisto AFP:n valokuvaajan antaneen kuvat sedälle, jotta saisi ne nopeasti pois maasta.

kirjailija-toimittaja Mikko-Pekka Heikkinen Inarin raitilla

Mikko-Pekka Heikkinen: Pohjoista ei kyykytetä!

Toimittaja-kirjailija Mikko-Pekka Heikkinen löytää itsensäkin "Terveiset Kutturasta" -kirjan lappilaisista henkilöistä. Hän sanoo ripotelleensa ajatuksiaan ja näkemyksiään useammallekin ihmiselle. Kirjassaan Heikkinen jakaa Suomen rikkaakseen etelään ja köyhään pohjoiseen. Pohjoisen kyykyttämiselle tulee loppu, kun Pohjois-Suomi eroaa sotimalla omaksi valtiokseen.

Alberto Kordan  Che Guevarasta ottama kuuluisa valokuva esillä argentiinalaisessa museossa.

Che Guevaran viimeinen päiväkirja pantiin internetiin

Guevara kirjoitti päiväkirjaansa elämänsä viimeisen vuoden aikana, ennen kuin hänet ammuttiin vuonna 1968.

Suuri valokuva Chestä, edessä ohi marssivien sotilaiden lakkeja.

Kuuba julkaisi Guevaran vallankumouspäiväkirjan

Vallankumoustaistelija Ernesto "Che" Guevaran päiväkirja on julkaistu maanantaina Kuubassa. Päiväkirjaa on pidetty 1950-luvun lopussa, jolloin Fidel Castro nousi valtaan ja Guevara taisteli Sierra Maestran vuoristossa.

Alberto Granado

Che Guevaran moottoripyöräkaveri kuoli Kuubassa

Ernesto Che Guevaran kanssa moottoripyörällä Etelä-Amerikassa matkannut Alberto Granado on kuollut. Hän oli 88-vuotias. Heidän matkastaan tehtiin vuonna 2004 elokuva Moottoripyöräpäiväkirjat, joka perustui Guevaran päiväkirjoihin ja Granadon kirjaan.

Elviksen valokuva ja sinisellä kuulakärkikynällä kirjoitettu nimikirjoitus.

Julkkisten nimmareista tullut kultaakin arvokkaampia

Maailmanluokan tähtien nimikirjoituksista on tullut arvokasta kauppatavaraa. Niiden arvo on kasvanut kymmenen viime vuoden aikana yli 300 prosenttia.

Tshekkilehti: Che Guevara piileskeli Tshekkoslovakiassa

Tshekkiläinen Dnes-lehti kertoo, että Kuuban vallankumoussankari Che Guevara piileskeli vuonna 1966 Tshekkoslovakiassa. Historioitsija sanoo, että vakuuttavia todisteita asiasta ei ole.

Fidel Castro -juhlanäyttelyssä terveen näköinen päivänsankari

Havannassa on avautunut vallasta astuneen Fidel Castron valokuva- ja taidenäyttely. Kommunistijohtaja poseeraa muun muassa Che Guevaran ja Ernest Hemingwayn kanssa, mutta kiinnostavin otos on kaikkein viimeaikaisin kuva Castrosta.

Tähtihetki: Che – kapinallinen

Che - kapinallinen on odotusta, huutavaa nälkää ja treenaamista; katsojaystävälliseksi sitä ei voi kutsua, sanoo Satu Linnapuomi. Tarmo Poussun mielestä elokuvan kantava tunne on hitaasti syvenevä ahdistus.

Nightwishin video voitti Muuvi-kisan

Viime vuoden parhaana musiikkivideona on palkittu Nightwishin The Islander. Stobe Harjun ohjaama ja käsikirjoittama musiikkivideo palkittiin kultaisella Muuvi-palkinnolla Helsingissä perjantai-iltana.

Che ja Aleida March aseineen taistelussa seinään painautuneina

Tähtihetki: Che - sankari

Ensimmäinen osa kahdesta Che-elokuvasta on aidosti lähellä kohteitaan, sanoo Satu Linnapuomi.

Che lukee kirjaa viidakossa

Che - sankari on syntymäpäivälahja Kuuballe

Kuuban vallankumouksesta tuli tammikuussa kuluneeksi 50 vuotta. Olipa ajankohta sattumaa tai ei, Che - sankari -elokuva on täydellinen lahja Castron veljeksille. Elokuvan tekijäkunnalla ei ole vastahakoista sanaa sanottavana vallankumouksesta tai Castroista, saati sitten elokuvan päähenkilöstä Ernesto "Che" Guevarasta. Vaan eipä elokuva väitä dokumentti olevansakaan.

Bolivia julkaisee Chen viimeiset päiväkirjat

Bolivian hallitus julkaisee vallankumousjohtaja Ernesto Che Guevaran viimeiset päiväkirjat näköispainoksina. Kirjat sisältävät Chen matkamuistiinpanoja vuodelta 1967, jolloin hän pyrki käynnistämään vallankumouksen Boliviassa. Saman vuoden lokakuussa armeija sai hänet kiinni ja hänet ammuttiin.

Punainen ja puhdas Che Guevara

Bolivialainen La Higueran kylä, jonne Ernesto Che Guevara saapui elävänä 8. lokakuuta 1967 ja josta hän seuraavana päivänä poistui kuolleena, on edelleen ilman sähköä. Kehitys ei ole tullut Andien vuoristokyliin, vaikka Che Guevaran tähti on pitänyt yllä vallankumouksen utopiaa Latinalaisessa Amerikassa jo neljä vuosikymmentä.

Che Guevaran kuolemasta 40 vuotta

Kymmenettuhannet kuubalaiset ovat juhlineet kansallissankariaan, sissijohtaja Che Guevaraa hänen kuolemansa 40-vuotispäivänä. Myös Guevaran leski ja neljä lasta osallistuivat Kuuban presidenttiä Fidel Castroa sijaistavan Raul Castron johtamaan muistoseremoniaan. Se pidettiin Santa Claran kaupungissa, jonne Guevaran maalliset jäännökset on haudattu.