Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Työpaikkojen uusi arki - miten se toteutetaan turvallisesti?

Ylen aamu tänään: Työpaikkojen uusi arki - miten se toteutetaan turvallisesti? Katso lähetys tästä

Mitä jäi käteen Kultaranta-keskusteluista? Risto Isomäki pohtii uudessa kirjassaan mitä pandemian jälkeen voidaan tehdä.

Kirjailija Risto Isomäki

Tietokirjailija Risto Isomäki koronasta: “Virus vahvistuu ja muuttuu tappavammaksi, jos se pääsee leviämään"

Isomäki patistaa ihmisiä miettimään, mitä tulevaisuudessa syödään. Virukset leviävät sekä villi- että tuontantoeläimien kautta.

Amy Adams Arrival-elokuvassa.

Maailmanlopulla kulkee nyt kovaa

Synkkä science fiction on suositumpaa kuin koskaan. Tulevaisuuden tarinat peilaavat nykyisyytemme pelkoja. Valitse listastamme suosikkimaailmanloppusi.

Risto Isomäki

Tieteiskirjailija Risto Isomäki näkee toivoa ilmastonmuutoksen torjunnassa – miksi?

Ympäristöuhkiin perehtyneen kirjailijan mukaan kolme merkittävää kehityskulkua auttavat ihmistä selättämään ilmastonmuutoksen. Niistä yhden toteutuminen on kuitenkin hänen mukaansa epävarmaa.

Risto Isomäki

Risto Isomäki: Litium 6 – Näin ydinvoima uhkaa tulevaisuuttamme

Tutustu Kirjojen Suomen vuoden 2007 teokseen.

Risto Isomäki

Sonta ei kiinnosta tutkijoita – valtavien lantajärvien kasvihuonepäästöt tutkimatta

Tietokirjailija Risto Isomäen mukaan teholihantuotanto on iso kasvuohuonekaasujen tuottaja. Suurtilojen metaania tuottavat lietejärvet ovat Isomäen mukaan ongelma johon kukaan ei halua tarttua.

Risto Isomäki.

Kulttuurivieras Risto Isomäki: Ydinvoimaan sitoutuminen on katastrofaalista – elinkeinoelämä ottaa raskaasti takkiinsa

Tieteiskirjailija ja aktivisti Risto Isomäki oli ydinvoiman kannattaja vielä 30 vuotta sitten. Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus muutti kaiken. Siitä lähtien Isomäki on suhtautunut kriittisesti asiantuntijoiden puheisiin. Tapaamme joka sunnuntai kulttuurivieraan, jolla on ajankohtaista asiaa.

Eyjafjallajockull-tuolivuoren purkaus, Islanti 24.3.2010.

Ilmastonmuutos ja heräävä jättiläinen – eli ydinvoimaa vai uusiutuvia?, osa 1

Pelastuuko maapallon ilmasto ydinvoimalla vai uusiutuvilla?

Risto Isomäki Lahdessa.

Writer warns MPs about nuclear contractor Rosatom

Finnish author Risto Isomäki issued a warning letter about the Russian nuclear contractor Rosatom to MPs as they prepared to vote on granting a new permit for a nuclear power project in the country's northwest. The missive paints a disturbing picture about a nuclear plant constructed by Rosatom in India.

Risto Isomäki Lahdessa.

Tietokirjailija lähetti kansanedustajille varoituskirjeen Rosatomista – "Totta kai sillä on vaikutusta"

Tietokirjailija Risto Isomäki on lähettänyt juuri Fennovoimapäätöksen alla kaikille kansanedustajille kirjeen, jossa hän kertoo huolestuttavia tietoja Rosatomin Intiaan rakentamasta ydinvoimalasta.

Ilulissatin jäätikkö synnyttää koko ajan jäävuoria

Tieteiskirjailija Risto Isomäki: Jäävuoret ja sulava mannerjää ihmiskunnan kohtalonkysymys

Salpausselän harjut ympäristöineen ovat hyvä käytännön esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun mannerjäätikkö sulaa. Tieteiskirjailija Risto Isomäki kirjoittaa uusiksi Salpausselän harjujen syntytarinaa ja arvioi, että uusi teoria voi muuttaa ilmaston lämpenemiseen liittyviä ennusteita.

Poppelipuu Oulussa.

Poppeli voi olla kohta pop

Hyljeksitty haapa ja sen sukulaislaji poppeli sopivat parhaiten energiapuuksi, koska ne kasvavat esimerkiksi mäntyä ja kuusta paljon nopeammin.

Yle Areena logo.

Mayat eivät ennustaneetkaan maailmanloppua vuodeksi 2012

Vuoden 2012 talvipäivänseisauksen lähestyminen innosti maailmanlopun profeetat liikkeelle sankoin joukoin. New Age -väen ja populaarikulttuurin levittämän tuhoprofetian perusteluiksi kaivettiin mayojen vanhat kirjoitukset. Maailmanlopun edellä suomalainen maya-asiantuntija kuitenkin toppuutteli innokkaita muinaistekstien tulkitsijoita.

Risto Isomäki katsoo peiliin

"Ydinvoimaloiden sähköpula voisi tuoda maailmanlopun"

Maya-kalenteri päättyy joulukuussa 2012 ja se on saanut maailmanlopun ennustajat intoutumaan. Tieteiskirjailija Risto Isomäki pitää tätä hömpötyksenä, mutta maalaa samassa virkkeessä muita skenaarioita maailmanlopusta.

Rokumenttikyltti Karjalan talolla.

Maailmanloppu teemana Rokumentissa

Kahdeksatta kertaa järjestettävässä festivaalissa maailmanloppua käsitellään kaikkiaan kymmenen dokumenttielokuvan voimin.

Risto Isomäki Con rit -kirjan kansi

Risto Isomäki: Con rit

Risto Isomäki on kirjoittanut Con rit -ekotrillerissä monenlaista tietoa täynnä olevan kirjan, jonka juonen käänteet panevat lukijan uskon koetukselle tai ainakin haukkomaan henkeä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Earth Hour-logo.

Sammuta valot lauantaina - Earth Hour muistuttaa ilmastonmuutoksesta

Tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäen mielestä valojen sammuttaminen tunniksi kautta maailman on hyvä muistutus ilmastonmuutoksesta. Lauantaina kello 20.30 annettava valomerkki ilmaston puolesta eli Earth Hour on suurin kansainvälinen ilmastotapahtuma.

Tieteis- ja tietokirjailija Risto Isomäki Aamu-tv:n vieraana 3. lokakuuta.

Risto Isomäki hätkähdyttää ympäristoarvioillaan

Risto Isomäki uskoo ehkä satametrisiin merikäärmeisiin eikä edes nolostele asiaa. Kirjailija, tiedetoimittaja Isomäki yllättää myös ympäristöongelmien erilaisilla ratkaisuehdotuksilla.

Sarasvatin hiekkaa -esitys Rovaniemen kaupunginteatterissa

Rovaniemen teatteri järjestää valokuvauskilpailun

Rovaniemen Teatteri – Lapin Alueteatteri on julkistanut valokuvakilpailun Sarasvatin hiekkaa –esityksen innoittamana. Kilpailukuvan teemana on mitä haluaisit jättää viestiksi tuleville sivilisaatioille mahdollisen ympäristökatastrofin jälkeen.

Tshernobylin voimala ja säteilyvaaran merkki

Tshernobylin säteily näkyy yhä suomalaisten ympäristössä ja elintarvikkeissa

25 vuotta sitten tapahtuneen Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vaikutukset ovat yhä nähtävissä Suomen luonnossa. Esimerkiksi Pirkanmaa kuului isomman laskeuman alueeseen, ja säteilyn poistumista esimerkiksi sienistä ja kaloista saadaan odottaa vielä toinen neljännesvuosisata.

Sarasvatin hiekkaa -esitys Rovaniemen kaupunginteatterissa

Sarasvatin hiekka loiskuu kantaesityksessään

Kirjailija Risto Isomäen kirja Sarasvatin hiekkaa tulee ensi-iltaansa Rovaniemen kaupunginteatterissa keskiviikkona. Kirja on sci-fi-vaikutteinen ekotrilleri, joka sai muun muassa Tähtivaeltaja ja Kiitos kirjasta -palkinnot vuonna 2006.

Yle Areena logo.

Risto Isomäki ennusti tuhoisan jättitsunamin

Tieteiskirjailija Risto Isomäen "Sarasvatin hiekkaa" kuvasi vuonna 2005 dramaattisesti mannerjäätikköjen sulamisen seurauksia. Ekotrillerissä megatsunami pyyhkii Euroopan ja Amerikan rannikoita.

Tutkimus: Tietokirjailijoilla positiivinen julkisuuskuva

Tietokirjallisuus ja tietokirjailijat ovat mediassa esillä paljon, ja tietokirjailijan julkisuuskuva on positiivinen, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa. Lööppeihin tietokirjoista yltävät ennen kaikkea elämänkerrat. Vaikka media on henkilöitynyt, tietokirjailija on useammin asiantuntija kuin julkkis, toteaa tutkimuksen tekijä, dosentti Maaria Linko.

Puu puhuttelee Käsityön museossa

Suomen Käsityön museon näyttely Parasta puusta esittelee valitsijoilleen merkittäviä puuesineitä. Näyttelyssä on mukana niin uniikkeja käsityötaidonnäytteitä, kansanomaisia puuesineitä kuin teollisesti valmistettuja tuotteitakin.

Yle Areena logo.

Miten minusta tuli minä, Risto Isomäki

Risto Isomäki halusi tulla kirjailijaksi jo ennen kuin osasi lukea, mutta opittuaan lukemaan hän alkoi epäröidä päätöstään.

Isomäki: Ydinjätteiden loppusijoituspaikka kiinnostaa tulevaisuuden Hitlereitä

Ydinjätteiden loppusijoituspaikka Eurajoella saattaisi tulevaisuudessa kiinnostaa terroristeja ja käynnistää jopa sotia. Näin arvioi kirjailija Risto Isomäki.

Porin yliopistokeskuksen pääovi.

Kestävä kehitys puhuttaa korkeakouluväkeä

Kestävä kehitys on teemana tänään Porissa alkavilla korkeakoulujen kansainvälisten asioiden hallinnon kevätpäivillä. Aiheesta puhuu mm. kirjailija, tiedetoimittaja ja ympäristöaktivisti Risto Isomäki. Kolmipäiväiseen tapahtumaan on ilmoittautunut 400 osallistujaa.

Pärjäisikö maailma ilman lentokoneita?

Islantilaisen tulivuoren aiheuttama lentosulku saa pohtimaan ilmateitse liikkumisen syvintä tarkoitusta. Maailmalla viikon aikana jumissa olleet ihmiset ovat ministereitä myöden joutuneet keksimään vaihtoehtoisia tapoja matkustaa. Risto Isomäki ja Kimmo Klemola pohtivat YLEn Aamu-tv:n keskustelussa, selviäisikö maailma ilman lentokoneita.

Risto Isomäki: Jumalan pikkusormi

Egyptin Saharaan on tekeillä valtava aurinkotuulivoimala. Kolmen kilometrin korkeuteen nouseva piippu kehittäisi energiaa ylösnousevasta kuumasta ilmavirrasta. Tätä yrittävät erilaiset joukot tuhota, koska se uhkaa viedä jo öljyteollisuudelta taloudellista valtaa.

Risto Isomäki: Litium 6

Kirjailija Risto Isomäki tekee vastuullista työtä – hän kirjoittaa ihmiskuntaa uhkaavista vakavista ympäristötuhoista. Litium 6 –romaani on ekologinen trilleri, jossa suomalaissyntyinen Yhdysvaltain agentti Lauri Nurmi taistelee ydinvoimaterroristeja vastaan. Tarina sijoittuu lähitulevaisuuteen. Isomäki kysyy, mitä seurauksia on sillä, jos valtiot alkavat torjua ilmaston lämpenemistä ydinvoiman lisäämisellä.

Kirjailija Risto Isomäki 2009.

Risto Isomäki: Jumalan pikkusormi

Aamun kirja vuodelta 2009.

Yle Areena logo.

Risto Isomäki: Litium 6

Risto Isomäki kirjoittaa trillerissään tieteellisen tarkasti. Hänen tarinansa kuljettaa lukijaa vauhdikkaasti jännittävistä kohtauksista toiseen kuin amerikkalaisessa toimintaelokuvassa.

Sarasvatin hiekkaa -sarjakuva julkaistaan suomeksi ja englanniksi

Aamulehden sivuilla nähty ekologinen sarjakuvatrilleri Sarasvatin hiekkaa julkaistaan yhtä aikaa suomeksi ja englanniksi. Risto Isomäen romaaniin perustuvaa sarjakuvaa on ryyditetty uusilla sivuilla.

Ympäristövaatimukset asettavat uusia haasteita kirjankustannusalalle

Kirjojen painamisen ekologisuuteen kiinnitetään vastaisuudessa yhä enemmän huomiota. Otavan kirjapainon toimitusjohtaja Matti Uutun mukaan kirjapainon asiakkaat ovat tähän mennessä esittäneet ympäristöön liittyviä vaatimuksia hyvin vähän.

Risto Isomäki taistelee kirjoillaan ympäristön puolesta

Risto Isomäen kuudes romaani, ydinvoimaa ja sen vaaroja pohtiva Litium 6 julkaistaan Helsingin kirjamessuilla perjantaina. Tietokirjojakin kirjoittavalle Isomäelle yksi keskeinen syy ekotrillereiden kirjoittamiseen on pyrkimys vaikuttaa ihmisten ympäristötietoisuuteen.

Finlandia-palkinto Bo Carpelanille

Tämän vuoden Finlandia-palkinto on myönnetty Bo Carpelanin teokselle Kesän varjot.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle