Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Chileläinen kirjailija Luis Sepúlveda kuollut koronavirukseen

Chilen tunnetuimpiin kirjailijoihin lukeutunut Sepúlveda menehtyi sairaalassa Pohjois-Espanjassa, ilmoitti hänen kustantajansa.

Chilen presidentin mukaan maa on ajautumassa sotaan

Mellakoissa on kuollut jo seitsemän ja toistatuhatta on pidätetty.

Australia pidätti lastenhoitajan, jota epäillään Chilessä salaisen poliisin pahamaineiseksi kiduttajaksi

Adriana Rivas työskenteli Pinochet'n diktatuurin aikaan maan pahamaineisessa salaisessa poliisissa.

Chilessä kuvataan tositarinaa suomalaisista sankaridiplomaateista – ”Sarja muistuttaa meitä inhimillisestä avunannosta ja toivosta”

Invisible Heroes kertoo suomalaisdiplomaattien sankarillisesta toiminnasta Chilessä vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen jälkeen.

Tutkijat: Pablo Neruda ei kuollutkaan syöpään – Salamurha on edelleen mahdollinen selitys

Asiantuntijat eivät kyenneet tuomaan lisävalaistusta poliittisen murhan teoriaan.

Perustuslakituomioistuin: Chile sallii abortin rajatusti

Laki sallii abortin jos raskaus vaarantaa äidin terveyden.

Aavikon kaiut

Leski taistelee saadakseen oikeutta Pinochetin uhreille

Chilessä suurmielenosoitus eläkejärjestelmää vastaan

Chilessä sadattuhannet ihmiset osoittivat sunnuntaina mieltään vallitsevaa eläkejärjestelmää vastaan pääkaupungissa Santiagossa. Pienempiä mielenosoituksia järjestettiin myös muissa Chilen kaupungeissa.

Chileläisen vallankumouslaulajan Victor Jaran murhaaja tuomittiin

Victor Jara tapettiin Chilen vuoden 1973 vallankaappauksen ensimmäisinä päivinä. Hänestä tuli sotilasjuntan vastaisen kamppailun symboli.

Ulkolinja: Kenraalin varjo

Kenraali Francisco Francon kuolemasta on kulunut 40 vuotta.

Ensimmäiset pakolaiset tulivat Suomeen Chilestä 1970-luvulla – "Meitä pelättiin, eikä linja-autossa istuttu viereen"

Suomen ensimmäiset viralliset pakolaiset saapuivat Chilestä 1970-luvulla. Heitä ihmeteltiin, sillä ulkomaalaisia oli Suomessa vielä vähän. Yksi tulijoista oli synnyinmaastaan karkotettu Alfonso Padilla. Hän saapui Suomeen lähes päivälleen 40 vuotta sitten.

Chilen entiselle vakoilupäällikölle lisätuomio – nyt rangaistus kestää 500 vuotta

Chilen diktatuurin aikana tuhansia ihmisiä tapettiin, kidutettiin tai vangittiin.

Chilen presidentti haluaa laillistaa abortin

Lääketieteellisistä syistä tehdyt abortit olivat Chilessä laillisia diktaattori Augusto Pinochetin valtakaudella.

Pinochetin leski myy kartanoa, jossa diktaattori asui viimeiset viikkonsa

Kotiarestissa ollut Augusto Pinochet kuoli 91-vuotiaana vuonna 2006.

Chile perusti DNA-pankin Pinochetin ajan laittomien adoptioiden selvittämiseen

1970- ja 80-luvuilla pyörineeseen laittomien adoptioiden rinkiin kuului lääkäreitä, jotka julistivat kuolleiksi teini-ikäisten äitien vauvoja, jotka luovutettiin adoptioon. DNA-tietokannalla yritetään yhdistää kadotetut lapset vanhempiinsa.

Neljä entistä chileläisupseeria on pidätetty Pinochetin diktatuurin ajan murhista

Yli 3 200 ihmistä tapettiin tai katosi Pinochetin hirmuvallan aikana vuosina 1973 – 1990. Yli 38 000 ihmistä kidutettiin.

Bachelet palaamassa Chilen johtoon ehkä jo ensimmäisellä vaalikierroksella

Chilen ensimmäinen naispresidentti on uudelleen ehdolla palattuaan YK-tehtävistä Yhdysvalloista. Mielipidekyselyjen mukaan hän on selvästi suosituin ehdokas.

Bachelet palaamassa Chilen johtoon ehkä jo ensimmäisellä vaalikierroksella

Chilen ensimmäinen naispresidentti on uudelleen ehdolla palattuaan YK-tehtävistä Yhdysvalloista. Mielipidekyselyjen mukaan hän on selvästi suosituin ehdokas.

Chilessä harkitaan vallankaappaajien luksusvankilan sulkemista

Ihmisoikeusrikoksista tuomitut asukit siirrettäisiin tavallisiin vankiloihin, joiden huonot olot ovat aiheuttaneet useita mellakoita.

Näkökulma: Chile muistaa historiansa mustaa päivää

Chilen historian mustaa päivää 11. syyskuuta muistellaan näkyvämmin kuin koskaan ennen. Sotilasvallankaappauksesta on tänään kulunut 40 vuotta. Yö ennen muistopäivää kului rauhallisemmin kuin aiemmin. Santiagossa puhkesi noin kymmenen kahakkaa.

Chileläistuomarit pyysivät anteeksi sotilasjuntan aikaisia laiminlyöntejä

Tuomareiden lausunnon mukaan oikeuslaitos hylkäsi velvollisuutensa ihmisten perusoikeuksien puolustajina vuosina, jolloin Augusto Pinochet johti maata itsevaltaisesti.

Pinochetin miljoonaomaisuuden alkuperä jäi hämärän peittoon

Chilen edesmenneen diktaattorin Augusto Pinochetin epäiltiin kavaltaneen julkisia varoja ja rikastuneen aseiden salakuljetuksella. Pinochetin perikunnan mukaan salaisilla pankkitileillä maanneet varat ovat säästeliään presidentin henkilökohtaista omaisuutta.

AP: Runoilija Pablo Nerudan murhaajaa aletaan etsiä

Vasemmistopresidentti Salvador Allenden läheinen ystävä Neruda kuoli pian diktaattori Augusto Pinochetin noustua valtaan.

Chileläisen runoilijan Pablo Nerudan ruumis nostetaan haudasta

Nerudan uskottiin pitkään kuolleen syöpään, mutta viranomaiset ovat viime vuosina alkaneet epäillä, että runoilijan murhasivat vallan kaapanneen kenraalin Augusto Pinochetin joukot.

Chileläiset muistivat diktatuurin ajan uhreja

Chilen sotilasvallankaappauksesta on kulunut liki 39 vuotta. Kadonneiden ja murhattujen kohtalot nostivat mielenosoittajien tunteet pintaan.

Leski peri Pinochetin

Arvoitukseksi jäi, paljonko Chilen diktaattorilla kaikkiaan oli omaisuutta ja missä sitä sijaitsee.

Pinochet-dokumentti avaa haavoja Chilessä

Kenraali Augusto Pinochetin kannattajien dokumentti diktaattorin valtaannoususta on herättänyt maassa keskustelun sananvapaudesta. Ensi-iltaa ovat edeltäneet tänään mielenosoitukset pääkaupungissa Santiagossa.

Espanjan kohutuomari vapautui syytteestä

Madridilainen oikeusistuin on vapauttanut tuomari Baltasar Garzonin syytteistä, joiden mukaan hän olisi rikkonut yleistä armahdusta pyrkiessään selvittämään diktaattori Francisco Francon aikaisia rikoksia.

Francon ajan julmureita jahdannut Baltazar Garzon selvinnee syytteestä

Espanjalainen oikeusistuin lienee luopumassa tuomari Baltazar Garzonin syytteistä, joiden mukaan hän oli ylittänyt valtuutensa yrittäessään nostaa syytteitä diktatuurin aikaisista rikoksista.

Espanjan sankarituomari joutui itse syytetyksi

Espanjalainen tuomari Baltasar Garzon on joutunut syytteeseen valtuuksiensa ylittämisestä ja lahjusten vastaanotosta. Espanjassa sankarin maineen saavuttaneen Garzonin tukijat pitävät syytteitä poliittisina, koska hän oli juuri valmistelemassa tutkimusta maan sisällissodan aikuisista ihmisoikeusrikoksista.

Pinochetin diktatuuri muuttuu sotilashallinnoksi Chilen koulukirjoissa

Chilen kansallinen opetuslautakunta on päättänyt muuttaa kenraali Augusto Pinochetin valtakautta kuvaavan termin koulukirjoissa diktatuurista sotilashallinnoksi. Pinochetin hallinnon aikana yli 3 000 ihmistä sai surmansa tai katosi poliittisten mielipiteiden vuoksi.

Kommunistipuolue vaatii Pablo Nerudan haudan avaamista

Chilen kommunistinen puolue vaatii runoilija Pablo Nerudan haudan avaamista, jotta tämän kuolinsyy pystyttäisiin viimein selvittämään. Nobel-palkittu Neruda kuoli vuonna 1973 vain 12 päivää sen jälkeen, kun kenraali Augusto Pinochet oli kaapannut vallan. Nerudan on kerrottu kuolleen eturauhassyöpään, mutta epäilyt hänen myrkyttämisestään ovat vahvistuneet.

Opiskelijoiden mielenosoitus päättyi väkivaltaisuuksiin Chilessä

Rauhallisesti sujunut mielenosoitus sai väkivaltaisen lopun perjantaina Santiagossa Chilessä, kun naamioituneet mielenosoittajat alkoivat heittää kiviä poliisia päin. Mellakkapoliisi ampui kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoittajien joukon.

Vallankaappaus Chilessä – Allende kuollut

CIA:n tukema juntta kaappasi vallan Chilessä 11.9.1973.

Chilessä lakkoilijoiden mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Chilen pääkaupungissa Santiagossa tänään keskiviikkona. Tapahtumia on kuvailtu vakavimmiksi Chilen presidentin Sebastian Piñeran lähes puolitoista vuotta kestäneen presidenttikauden aikana.

Chile nosti Pinochetin diktatuurin uhrilukua

Chile on nostanut rajusti arviotaan diktaattori Augusto Pinochetin sorrosta kärsineiden määrästä.

Chile tutkii murhattiinko Pablo Neruda

Chilen viranomaiset aloittavat murhatutkinnan runoilija Pablo Nerudan kuolemasta. Nobel-palkittu vasemmistolainen Neruda kuoli vuonna 1973 vain 12 päivää sen jälkeen, kun kenraali Augusto Pinochet oli kaapannut vallan.

Presidentti Allenden ruumis hautaholvista tutkittavaksi Chilessä

Chilen entisen presidentin Salvador Allenden ruumis on siirretty hautaholvista patologien tutkittavaksi. Tutkimuksella halutaan selvittää, surmasiko Allende itsensä vai surmattiinko hänet vuoden 1973 sotilasvallankaappauksen yhteydessä.

Chilen entisen presidentin ruumis kaivetaan haudasta

Chilen entisen presidentin Salvador Allenden ruumis kaivetaan haudasta tämän kuolinsyyn selvittämiseksi. Chilen viranomaiset ilmoittivat asiasta perjantaina sen jälkeen kun Allenden omaiset olivat vaatineet selvitystä siitä murhattiinko presidentti kenraali Augusto Pinochetin johtaman vallankumouksen yhteydessä vuonna 1973.

Chilessä aletaan tutkia Allenden kuolemaa

Chilen viranomaiset aikovat aloittaa tutkimuksen maan entisen presidentin Salvador Allenden kuolemasta. Tutkimus on ensimmäinen laatuaan.

Pinochetin sotilaita tuomittiin vankilaan Ranskassa

Pariisissa on perjantaina langetettu pitkiä vankeustuomioita Chilen Augusto Pinochetin diktatuurin aikaisille sotilasvirkamiehille. Oikeudessa käsiteltiin neljäntoista henkilön osallisuutta neljän Ranskan kansalaisen katoamiseen. Yksi tuomituista oli Chilen salaisen poliisin päällikkö.

Chilen mapuche-intiaanit saivat erävoiton

Viimeisetkin syömälakossa olleet mapuchet lopettivat lakkonsa viikonloppuna. Mapuchet saavuttivat tavoitteensa, kun Chilen hallitus ilmoitti lopettavansa terrorismilain soveltamisen mapuche-aktivisteihin.

Chile ei armahda Pinochet-juntan rikollisia

Chilen presidentti Sebastian Pinera on torjunut Chilen piispojen kiistellyn vetoomuksen, jonka mukaan maan sotilasdiktatuurin aikaisista rikoksista tuomittuja sotilaita pitäisi armahtaa. Pineran mukaan ihmisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista tuomittuja ei voida vapauttaa rangaistuksista.

Chile alkoi tutkia Pinochetin ajan veritekoja

Chilessä viranomaiset ovat alkaneet tutkia diktaattori Augusto Pinochetin ajan poliittisia murhia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle