Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paavi Franciscus vierailulla Kinshasassa.

Miljoona kongolaista otti paavi Franciscuksen vastaan kuin rock-tähden – Katolinen kirkko kasvaa Afrikassa nopeammin kuin missään muualla

Franciscuksen vierailu Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Etelä-Sudanissa on hänen viides Afrikan-matkansa. Afrikassa asuu yli 250 miljoonaa katolilaista.

kaksi ihmistä osoittaa mieltää montrealin ilmastokokouksen ulkopuolella, molemmat naamioituneet ja käsissään kuusi- ja kalakyltit

Maapallosta suojellaan lähes kolmasosa – tässä ovat lopulliset tavoitteet, joilla maailma aikoo pysäyttää luontokadon

Päätökseen liittyi myös kritiikkiä ja epäselvyyttä. Afrikan maista Kamerun syytti puheenjohtajamaa Kiinaa ”pakotetusta kädenpuristuksesta” kehyksen hyväksymisessä.

Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen.

Moottoripyörätaksin kyydissä oppii Nairobin liikenteen lait: pidä huoli kännykästäsi – ja henkirievustasi

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen pujotteli Nairobin ruuhkaisessa liikenteessä moottoripyörätaksin eli bodabodan kyydissä.

Drone-kuvaa Malista. Ranskalaisjoukkojen mukaan venäläiset Wagner-sotilaat lavastavat joukkohautaa.

Kuka hautasi ruumiit aavikon hiekkaan? Venäjä avasi Afrikkaan "toisen rintaman", jossa työn tekevät Wagnerin palkkasotilaat ja trollit

Venäjä hankkii Afrikassa yhä enemmän vaikutusvaltaa. Kovin suurta panostusta ei tarvita, koska monissa maissa ollaan jo valmiiksi kypsiä lännen toimintaan. Tässä jutussa on esillä videoita, jotka saattavat järkyttää.

Mosambikin presidentti Filipe Jacinto Nyusi ja Suomen presidentti Sauli Niinistö pitävät lehdistötilaisuutta seisoen presidentin linnassa.

Mosambikin presidentin mukaan Venäjän ja Ukrainan välille tarvitaan "nöyryyttä ja dialogia"

Presidentti Filipe Nyusi muistuttaa, että Euroopassa käyty sota heijastuu myös Mosambikiin, kun viljantuonti vaikeutuu ja hinnat nousevat. Maa on kuitenkin välttänyt tuomitsemasta Venäjää.

Bangladeshiläinen äiti vastasyntyneen lapsen kanssa.

Intia ohittanee pian Kiinan maailman väestöltään suurimpana maana – näin maapallon väkiluvun ennustetaan kasvavan

YK:n arvion mukaan maapallon väkiluku on nyt 8 miljardia ihmistä. Kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut merkittävästi viime vuosikymmeninä.

Lähikuva pienestä laihasta somalialaisesta vauvasta, jonka rintakehää lääkäri kuuntelee stetoskoopilla aliravitsemusklinikalla

Täällä ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset tapahtuvat jo nyt – Mana, 7, kuoli äitinsä viereen pakolaisleirin majassa

Afrikkalaiset ovat vähiten syypäitä ilmastonmuutokseen, mutta kärsivät siitä kaikkein eniten. Baidoan kaupungissa Somaliassa sadat tuhannet ilmastopakolaiset odottavat apua ja surevat kuolleita lapsiaan.

Vetestrån på en åker.

Tiistai 8.11.2022 (radio)

Omikron-muunnos. Ruokaohjelma Somaliaan. Nälkäpäivä-keräys. Lumo Energian konkurssi. Seurakuntavaalit. Sää.

Käsi pitelee puhelinta, jossa on kuva miehestä, joka pitää sylissään pikkutyttöä.

Myrkyllisten lääkkeiden epäillään tappaneen yli 200 lasta – tapaus on vain jäävuoren huippu ilmiöstä, jota pidetään hiljaisena epidemiana

Yskänlääkkeistä löytyi myrkkyä, ja nyt yli 200 lapsen epäillään kuolleen. Tämä ei ole harvinaista. Kelvottomat lääkkeet ovat riesa etenkin Afrikassa.

Hattupäinen katukauppias työntää appelsiineja kaupan ostoskärryssä köyhän asuinalueen kadulla Etelä-Afrikassa

Maahanmuuttajat joutuvat syntipukeiksi, kun Etelä-Afrikan työttömyys pahenee – “Jos on täällä ilman oleskelulupaa, on rikollinen”

Heikkenevä taloustilanne on nostattanut Etelä-Afrikassa maahanmuuttovastaisen aallon. Miljoonat naapurimaista tulleet elävät pelossa, kun valtaväestö syyttää heitä työttömyydestä, köyhyydestä ja rikollisuudesta.

Adama Barrow.

Gambiassa poliisi tutkii epäiltyjä yskänlääkekuolemia – lääke saattoi tappaa yli 60 lasta

WHO tiedotti aiemmin, että intialaisyhtiön pilaantuneiden yskänlääkkeiden uskotaan aiheuttaneen lapsille muun muassa kuolemaan johtaneita munuaisvammoja.

Ihminen heiluttaa Burkina Fason lippua väkijoukossa kadulla.

Burkina Fasossa toinen vallankaappaus vuoden sisään – pääkaupungissa ammuskellaan, Ranskan lähetystössä palaa

Vallankaappaajat sanoivat eilen televisiossa, että hallitus on hajotettu ja perustuslaki kumottu. Lauantaina pääkaupungissa on kuulunut tulitusta ja kaduilla on liikkunut raskaasti aseistettuja joukkoja.

Keltamustalaikukas kissaeläin vihreän, vettyneen pellon edustalla. Riistakameran kuva.

Poliisi tutkii, liittyykö Joensuussa nähtyyn eksoottiseen kissaeläimeen rikos – kyseessä lienee Simba-niminen lemmikki

Kissan omistajaksi tunnustautuneen naisen mukaan hänen kissansa ei ole kuitenkaan ollut torstaina ulkona.

Retkeilijä seisoo pienen kallion päällä Nuuksion kansallispuistossa.

Maanantai 5.9.2022 (radio)

Lizz Truss on Britannian uusi pääministeri. Nälänhätä uhkaa Somaliaa. Kansallispuistoissa käy paljon ihmisiä. Sää on poutainen.

Nairobin sipsiperhe tekee maailman parhaat perunalastut – “Laitamme joka kuukausi vähän sivuun tyttären koulumaksuja varten”

Luulitko jo syöneesi parhaita sipsejä ikinä? Niitä tekee Maisha, 24, kadunvarressa Keniassa – katso kirjeenvaihtajan videokirje

Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen video Nairobista käynnistää uuden sarjan, jossa kirjeenvaihtajamme kertovat arjesta eri puolilta maailmaa.

Ett lastfartyg i rött och svart till sjöss. På aktern kan man se namnet Fulmar S.

Yli 60 viljalaivaa pääsi matkaan Ukrainasta, mutta minne alukset ovat menneet? Data paljastaa: suurin osa viljasta päätynyt muualle kuin Afrikkaan

1,2 miljoonaa tonnia viljaa on viety Ukrainasta viljalaivojen kyydissä elokuussa. Suurin osa viljasta ei ole kuitenkaan päätynyt sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Kiinan suurlähettiläs nostaa peukkuja junan vieressä.

Kiinalla on uusi taktiikka Afrikassa: Lainoja annetaan anteeksi 17 maalle ja velkoja kuitataan tietulleilla

Kiina on Afrikan maiden suurin velkoja. Päästäkseen kiinni mantereen energia- ja mineraalivaroihin Kiina rahoittaa valtioiden teitä, rautateitä ja satamia massiivisilla lainoilla.

Kenian presidentinvaalit hävinnyt Raila Odinga vei vetoomuksen korkeimpaan oikeuteen Nairobissa

Entinen pääministeri Raila Odinga haastaa Kenian vaalituloksen korkeimmassa oikeudessa – vaalien epäselvyydet saaneet aikaan levottomuuksia

Odinga haastoi vaalituloksen myös vuonna 2017, jolloin Kenian korkein oikeus määräsi maahan uudet vaalit. Äänestykseen liittyi nytkin useita epäselvyyksiä ja enemmistö maan vaalikomission jäsenistä kieltäytyi hyväksymästä tuloksia.

Ihminen kävelee kirurginen hengirtystuojain kasvoillaan korona aiheisen seinämaalauksen ohi.

Afrikka on edelleen suojaton koronan edessä – akatemiatutkija kertoo, miksi köyhät maat jäivät taas rikkaiden jalkoihin

Afrikalla menee erittäin huonosti koronarokotustilastoissa. Köyhyys, kapitalismi ja turvattomuudentunne ovat hyviä ehdokkaita syyllisiksi, akatemiatutkija Salla Sariola sanoo.

Statyer på Påskön

Matkailijat saapuivat taas Pääsiäissaarelle ja Japani toivoo koronavauvoja – selvitimme, mitä maailman koronatilanteelle kuuluu

Maailmalla todetaan edelleen jopa miljoona koronavirustartuntaa päivässä. Tilanne on joissakin maissa hyvin erilainen kuin Euroopassa.

Kannattaja juhlii kadulla lippu ja presidentti Ruton juliste kädessään.

"Every hustler matters", toitotti William Ruton vaalikampanja – räjähdysherkän Kenian uusi presidentti on entinen kanakauppias ja pärjäilijä

William Ruto korosti vaalikampanjassaan köyhää taustaansa. Hän lupaa kääntää Kenian talouden uuteen asentoon ja ottaa kaikki toimeentulonsa kanssa kamppailevat mukaan viralliseen talouteen.

Kenyas vicepresident och presidentkandidat William Ruto vinkar till sina supportrar.

Istuva varapresidentti William Ruto voitti Kenian presidentinvaalit dramaattisella erolla – neljä viranomaista kielsi tuloksen

Ruto voitti niukasti kilpailijansa Raila Odingan saamalla 50,4 prosenttia äänistä.

Lapsi kahlaa tulvavedessä El Makaylabin kylässä Sudanissa.

Sudanissa yli 50 ihmistä kuollut rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa

Sudanissa sataa yleensä runsaasti toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Tämän vuoden aikana tulvat ovat peittäneet alleen yli 8 000 rakennusta.

Kenialaiset äänestivät tiistaina kuusissa vaaleissa

Alustavat tulokset Kenian vaaleista lupaavat tiukkaa kisaa presidenttiehdokkaiden välillä – äänestysprosentti jäämässä alhaiseksi

Kenialaiset jopa jonottivat aamuvarhaisella päästäkseen äänestämään. Äänestysprosentti on kuitenkin jäämässä noin 60 prosenttiin.

Kolme vuosikymmentä Tšadin presidenttinä toimineen Idriss Débyn poika Mahamat Kaka

Tšadissa osa kapinallisryhmistä allekirjoitti sopimuksen rauhanneuvotteluista – edellisen presidentin murhasta epäilty ryhmä ei suostunut

Rauhanneuvottelut on tarkoitus järjestää Tšadin pääkaupungissa N'Djamenassa 20. elokuuta.

Sota Ukrainassa koettelee ruoan tuonnista riippuvaista Afrikkaa

Sota Ukrainassa nosti esiin Afrikan riippuvuuden ruoan tuonnista – viljelyyn sopivaa maata on käyttämättä enemmän kuin muualla maailmassa yhteensä

Afrikka luisui 1970-luvulla ruoan nettotuojaksi. Erikoistutkija Mila Sellin mukaan eurooppalaisesta tehotuotannosta ei ole Afrikalle malliksi, vaan omavaraisuuden parantamiseksi tulisi tukea etenkin pienviljelijöitä ja perinteisten lajien viljelyä.

Toimittaja Pasi Toivonen istuu Kalasataman rannassa ja kasoo suoraan kameraan.

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja: Itä-Afrikassa on edessä ehkä maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi

Itä-Afrikassa erityisesti Somalian, eteläisen Etiopian ja Pohjois-Kenian alueilla on humanitaarinen katastrofi, joka on seurausta pitkittyneestä kuivuudesta.

Ihmisiä jonossa.

Euroopan ensimmäiset apinarokkoon liittyvät kuolemat Espanjassa – HUSin Lasse Lehtonen: Rokotuksen kohdentamista on syytä miettiä

Aiemmin perjantaina Brasiliassa kerrottiin ensimmäisestä Afrikan ulkopuolella todetusta apinarokkoon liittyvästä kuolemasta.

Rouva Jenni Haukio pitelee Unikeko-kylttiä, taustalla merimaisema.

Keskiviikko 27.7.2022

Vehnän hinta. Koronarokotukset. Angolan timantti. Unikeonpäivä. Sää.

Vaaleanpunainen timantti.

Angolassa löydettiin jättimäinen vaaleanpunainen timantti – Lulon ruusuksi nimetty jalokivi painaa 170 karaattia

Kaivosyhtiön mukaan kyseessä on yksi suurimmista koskaan löydetyistä vaaleanpunaisista timanteista.

Sergei Lavrov.

Venäjän Lavrov hakee liittolaisia Afrikasta – kysymys viljan saannista varjostaa matkaa

Monet Afrikan maat ovat kärsineet raskaasti Ukrainan sodan aiheuttamasta viljapulasta. Lavrov syytti tiedotustilaisuudessa Kairossa Ukrainaa rauhanneuvotteluiden kariutumisesta.

Jelena Rybakina kuvassa.

Venäläissyntyinen Jelena Rybakina nousi Wimbledonissa uransa ensimmäiseen grand slam -voittoon – Tunisian Ons Jabeur joutui pettymään

Venäläissyntyinen ja Kazakstania edustava Rybakina nousi erän takamatkalta voittoon Tunisiassa tennisbuumin käynnistäneestä Ons Jabeurista.

Ylen Espanjan-kirjeenvaihtaja Maija Salmi arvioi Marokon tilannetta

Arkea maailmalta: Espanjan ja EU:n etelärajalla ihmisoikeusloukkaukset ovat arkipäivää – myös minut pidätettiin, kun raportoin rajalta

Juhannuksena vähintään 23 siirtolaista kuoli, kun he yrittivät ylittää Marokon ja Espanjan vastaisen rajan. Espanja on tehnyt siirtolaiskysymyksestä turvallisuuskysymyksen ja huutaa apuun Natoa.

Sudanin protestit eivät hellitä

Sudanissa mielenosoitukset yltyneet levottomiksi tällä viikolla — useita kuollut

Sudanissa väkivaltaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet jo neljänä peräkkäisenä päivänä.

Lämpötilat nousevat kaikkialla maapallolla ilmastonmuutoksen vuoksi

Ilmastonmuutoksen vaikutukset korostuvat Välimerellä ja viidellä muulla alueella – lue, miksi lämpötila nousee juuri näissä paikoissa

Ilmasto lämpenee sitä enemmän mitä lähempänä napa-alueita ollaan. Paikalliset olosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka suuri vaikutus lämpenemisellä on.

Kansainvälisen Lääkärit Ilman Rajoja-järjestön puheenjohtaja Christos Cristou kuvattunä järjestön toimitiloissa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön johtaja on huolissaan humanitaarisen avun pääsystä kriisialueille – "Lääkärit leimataan terroristeiksi"

Christos Christou on toiminut kriisialueille avustusta tarjoavan järjestön puheenjohtajana kolmen vuoden ajan. Koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan lisäksi maailmaa uhkaa nyt ravitsemuskriisi.

Belgian kuningas Philippe ja kuningatar Mathilde otettiin juhlallisesti vastaan Kinshasan lentokentällä tiistaina.

Belgian kuningas ei pyytänyt kongolaisilta anteeksi siirtomaa-ajan hirmutekoja – "Pelkät pahoittelut eivät riitä"

Belgia palauttaa Kongolle kansallissankari Patrice Lumumban hampaan – ainoan jäänteen pääministeristä, joka salamurhattiin ja liuotettiin happoon.

Ylen Afrikan kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen.

Arkea maailmalta: Kuka pelkää Nairobin yötä?

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen joutui jättämään iltalenkit pois elämästään. Hän pohtii, pitääkö pimeää pelätä afrikkalaisessa suurkaupungissa.

Pfizer rokotus pulloja.

Suomi on lahjoittanut miljoonia koronarokotteita ulkomaille, mutta nyt vastaanottajia on vaikea löytää

Koronarokotteita on eri maissa riittävästi lahjoitettavaksi asti, mutta ottajia on tällä hetkellä vähän. Suomi on lahjoittanut rokotteita kansainvälisen järjestelmän kautta noin kolme miljoonaa.

Kenialainen taksinkuljettaja Elizabeth Wanjiru auton ratissa Nairobin liikenneruuhkassa.

Ukrainan sota on ajanut Kenian Uber-kuljettajat ahdinkoon – Elizabeth Wanjiru ryhtyi taksikuskiksi pakon edessä, kun mies kuoli koronaan

Kun aviomies kuoli koronaan, Elizabeth Wanjirun oli pakko keksiä jotain perheen elättämiseksi. 52-vuotias yksinhuoltaja otti autolainan, osti auton ja ryhtyi taksikuskiksi. Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajan Pasi Toivosen juttu Nairobista.

Hassan Sheikh Mohamud.

Somalian presidentti valittiin teltassa kranaattien kumussa – 8 kysymystä vaaleista, joissa kansa ei saanut äänestää

Somalia sai sunnuntaina presidentin, joka hallitsi maata jo aiemmin, vuosina 2013–2017. Hassan Sheikh Mohamud tunnetaan maltillisena islamistina, jolla on hyvät kansainväliset suhteet.

Somalialainen hunnutettu nainen katsoo läheltä suurta sinisävyistä vaalimainosta, jossa suurena siniseen pukuun ja siniraidalliseen kravattiin pukeutunut presidenttiehdokas Ali Khaire.

Terroriuhka siirsi vaalin telttaan lentokentälle – 7 pointtia Somalian presidentinvaaleista, joissa kansa ei äänestä

Somalian parlamentti kokoontuu sunnuntaina valitsemaan maalle uutta presidenttiä. Tulos voi pahimmassa tapauksessa syöstä Somalian väkivallan kierteeseen, jos hävinneet eivät myönnä tappiotaan.

Jutta Urpilainen.

EU:n avustuksia ei katkaista Venäjää myötäileviltä mailta, sanoo komissaari Jutta Urpilainen – "En usko, että se on oikea tapa"

Euroopan unionin kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava Jutta Urpilainen toivoo, että mahdollisimman suuri joukko maita liittyisi Venäjän-vastaiseen liittoumaan. "Sen puolesta teemme joka päivä töitä", hän sanoo Ylen haastattelussa.

Sotarikoksista syytetyn Gibril Massaquoin oikeudenkäynti

Oikeus vapautti tamperelaisen perheenisän kaikista syytteistä harvinaisessa sotarikosoikeudenkäynnissä – puolustus: tunnelma äärimmäisen helpottunut

Tukintavankeus oli harvinaisen pitkä Suomessa. Sotarikoksista syytetty Gibril Massaquoi oli vangittuna lähes kaksi vuotta. Massaquoi voi vaatia Suomen valtiolta suuria korvauksia vankeusajastaan.

Hassan Halanen juontamassa podcast lähetystä omassa olohuoneessaan.

Moni Suomessa asuva somali miettii, joutuuko taas lähtemään sotaa pakoon – näin Nato-keskustelu näkyy vähemmistössä

Monet Suomesta turvaa hakeneet somalit ovat kokeneet maamme sotilasliittoon kuulumattomuuden takeena rauhasta. Sen takia ajatus Natoon liittymisestä herättää jopa pelkoa.

Venäläissotilaat vartioivat tarkastuspisteellä ennen presidentinvaaleja.

Palkkasotureita, timantteja ja kultaa – nyt Keski-Afrikan tasavalta toivoo Venäjän perustavan maahan myös pysyvän sotilastukikohdan

Venäjä on vaivihkaa kasvattanut vaikutusvaltaansa Keski-Afrikan tasavallassa lähettämällä maahan Wagner-ryhmän palkkasotureita. Konfliktintutkimusjärjestö syyttää venäläissotilaita hirmuteoista.

Etelä-Afrikan tulvat ovat aiheuttaneet suurta tuhoa

Etelä-Afrikan tulvat vaatineet jo 341 kuolonuhria

Yli 40 000 ihmistä on kärsinyt eriasteisia menetyksiä luonnonkatastrofin vuoksi. Durbanin kaupunkia ja sen ympäristöä piiskanneet sateet olivat voimakkaimpia 60 vuoteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle