Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kolmas rokoteannos on aiheuttanut kainaloiden turvotusta – muuten sivuvaikutukset ovat olleet samoja kuin aiemmin

Muun muassa Yhdysvalloista ja Israelista on näyttöä siitä, että kolmannesta rokoteannoksesta tulee haittavaikutuksia suurin piirtein saman verran kuin kahdesta ensimmäisestä.

Suomeen perustetaan suuria kriisitilanteita varten viisi uutta alueellista tilannekeskusta – ministeri: "Seuraava kriisi voi olla ihan muuta kuin pandemia"

Suomen suurimman sairaanhoitopiirin HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja pitää uudistusta tärkeänä. Koronaepidemian eri vaiheissa kun näytti olevan epäselvyyttä siitä, kuka ohjeistaa ja ketä.

Kaikkia suomalaisia koskeva valtava eläkeuudistus kaatui – Sopu kariutui 15 miljardin hyvitysrahaan, jolla oli tarkoitus välttää eläkemaksujen nousu

Jättiläismäinen eläkejärjestelmien yhdistämishanke kaatui erimielisyyteen miljardien "neutralointimaksusta", joka kuntien Kevan olisi pitänyt maksaa yksityisille eläkeyhtiöille. Uudistuksen tavoitteena oli vahvistaa eläkejärjestelmää ja varautua työntekijöiden siirtymiseen kunnista yksityiselle puolelle.

Tapahtumien turvaväleistä päästäneen eroon ensi viikolla – asia eteni eduskunnassa torstaina

Sosiaali- ja terveysvaliokunta muutti hallituksen esitystä niin, että lähikontaktin määrittelystä luovutaan kokonaan. Kiistelty pykälä 58d pysyy silti osana lakia, vaikka oppositio on vaatinut sen hylkäämistä.

Koronatestauksen kriteerejä ei vielä kevennetä Pohjanmaalla, sillä epidemiatilanne on maan pahimpia – Infektioylilääkäri: "Meille nämä lievennykset eivät tässä vaiheessa sovi"

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ministeriön uudet suositukset otetaan käyttöön heti. Viikon sisällä nähtäneen, laskevatko testimäärät niin, että sillä on vaikutusta henkilöstömitoitukseen.

STM:n uusi koronatestauslinjaus otetaan Oulussa tyytyväisenä vastaan – henkilökuntaa voidaan siirtää koronatestauksesta perusterveydenhuoltoon

Koulujen ja neuvoloiden tarkastusjonoa saadaan nyt purettua, sanoo terveysjohtaja Jorma Mäkitalo. Huolta koronatilanteen pahenemisesta ei tarvitse kantaa, kun kaksi rokotusta saaneiden tartuttavuustodennäköisyys on pieni ja hygieniasuositukset voimassa.

Rokotetut ja lapset voivat jättää koronatestin väliin flunssaoireissa jos ei ole epäilyä altistuksesta – näin koronatestaus muuttuu

Testiin pääsee jatkossakin oireiden perusteella, iästä riippumatta. Myös tartuntojen jäljitystyö jatkuu. Tavoitteena on tunnistaa suurimman riskin leviämistilanteet ja estää jatkotartunnat.

Ravintolarajoituksia höllennetään tällä viikolla Kainuussa

Lievennyksiä esittää hallituksen sosiaali- ja terveysministeriryhmä. Hallitus päättää rajoitusten purusta ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa tänään tiistaina.

STM haluaa jatkaa maahantulorajoituksia vuoden loppuun saakka, matkailuväki järkyttyi: "Viestinä äärimmäisen huono"

Sosiaali- ja terveysministeriö on esittämässä nykyisille matkustusrajoituksille jatkoa vuoden loppuun saakka. Matkailualalla pelätään, että matkailijavirrat tyrehtyvät jälleen. Rajoitusten jatko liittyy tartuntatautilakiin ja terveysturvallisuuteen.

"Säkenöivät mutsit" taltuttivat yksinäisyyden Whatsappissa – pienten lasten vanhempien yksinäisyys vaihtelee alueittain, katso kartalta oman kuntasi tilanne

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus kertoo, että moni tuore vanhempi kokee yksinäisyyttä. Yksin jäämisen kokemukset painottuvat Kainuuseen ja Itä-Suomeen.

THL:n tutkimus: Etelä-Karjalassa vauvaperheiden vanhemmat kokevat uupumus- ja masennusoireita

Etelä-Karjalassa vauvaperheiden jaksaminen koronavirusaikana on lähes samalla tasolla kuin koko Suomessa keskimäärin, mutta uupumusoireita on keskimäärin muuta maata enemmän.

Rajoitusten höltyminen otetaan toiveikkaana vastaan kärsineillä aloilla, mutta vielä ei olla normaalissa: "Lähtemisen kynnys on ihmisillä yhä korkealla"

Hallituksen maanantaina kertoma uusi koronastrategia on oikeansuuntainen ja antaa toivoa kertovat ravintola- , elokuva- ja messualan toimijat. Epäilyksiä kohdistuu siihen miten ja kuinka nopeasti linjaukset näkyvät sosiaali- ja terveysministeriön sekä aluehallintovirastojen päätöksenteossa.

HUSin Järvinen arvostelee hallituksen uutta koronastrategiaa: "Varsinaista kompurointia oli, käytännön toimet jäivät tekemättä"

Ylen aamussa vieraillut HUSin ylilääkäri Asko Järvinen olisi toivonut selkeämpiä linjauksia eri toimijoiden työnjakoon sekä tarkempia askelmerkkejä esimerkiksi testaukseen. Hänen mukaansa hallituksen koronastrategiasta puuttuu konkretia.

HUSin Markku Mäkijärvi A-studiossa: Uuden koronastrategian hätäjarrua on uskallettava käyttää ajoissa

HUSin Markku Mäkijärven mukaan uusi koronastrategia otetaan käyttöön todennäköisesti oikealla hetkellä. Jarrua pitää hänen mukaansa silti painaa, jos sairaalapotilaiden määrä nousee.

THL:n riskiarviot: Kirjastot ja koulut todetaan uudessa taulukossa turvallisimmiksi – korkein riskiarvio anniskeluravintoloille ja massatapahtumille

Koulujen lähiopetus perustasolla, toisella asteella ja yliopistoissa on todettu riskiltään vähäiseksi uudessa riskipotentiaalin arviointitaulukossa. Taulukko on työkalu, jonka avulla alueelliset viranomaiset voivat määritellä tilaisuuksiin liittyvää riskiä.

Analyysi: Koronarokotettu kaipaa selviä ohjeita ulos koronasta, mutta testeistä ja jäljityksestä tuli nolo arvovaltataistelu

Ministeriö patistaa tartuntatautiylilääkäreitä jatkamaan testaamista ja jäljittämistä, vaikka yli puolet kansalaisista on rokotettu. Suurten kaupunkien tartuntatautiylilääkärit ovat vaatineet jäljittämiseen järkeä. Tie ulos koronasta on muuttunut arvovaltakiistaksi, kirjoittaa politiikan toimittaja Kristiina Tolkki.

Koronarokotusväliä voi Päijät-Hämeessäkin lyhentää kuuteen viikkoon

Elokuun puolivälissä suositus oli kahdeksan viikkoa. Mahdolliseen kolmanteen rokotteeseen Päijät-Sote ei vielä ota kantaa.

STM:n Varhila: "Jos emme testaa ja jäljitä, tilanne on menetetty"

Koronatestaus ja -jäljitys kuormittavat perusterveydenhoitoa. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila ei lupaa nopeaa luopumista testauksesta ja jäljityksestä. Sen sijaan ministeriö haluaa THL:ltä selvityksen, onko sen ohjeistus lain kirjaimen mukainen. THL haluaisi nostaa kynnystä testeihin hakeutumiseen.

THL ehdottaa kolmatta koronarokoteannosta rajatuille ryhmille – muun väestön osalta tilannetta arvioidaan syksyn aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa, että kolmansia koronarokoteannoksia ryhdyttäisiin ensimmäisenä antamaan ihmisille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi alentunut.

Ministeri Paatero vakuuttaa, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan korvata koronakulut kunnille

Suurten kaupunkien johtajat arvioivat Ylelle, että hallitus olisi palauttamassa niille vain noin puolet koronamenoihin käytetyistä rahoista. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) muistuttaa, että asetus on vasta lausuntokierroksella.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto: nykyiset rajoitukset pysyvät voimassa – ministeriö suositteli aiemmin rajoitusten keventämistä

Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan koronarajoituksia kevennetään heti, kun se on mahdollista. Avi väläyttää turvavälivelvoitteen mahdollista poistumista ensi viikolla muualla Uudellamaalla paitsi pääkaupunkiseudulla.

Keski-Pohjanmaa jatkaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa – tapahtumajärjestäjille tarkemmat ohjeet, myös häät ja hautajaiset pidettävä nyt pieninä

Taudin ilmaantuvuus ja tartuntamäärät ovat pysynyt viime viikot ennallaan. Edelleen tartuntoja on eniten nuorilla aikuisilla.

THL ryhtyy keräämään äidinmaitonäytteitä selvittääkseen äitien ja lasten altistumista ympäristömyrkyille

Tutkimukseen pyritään löytämään 300 osallistujaa kolmen eri sairaalan kautta. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa sekä rintaruokinnan edistämisessä.

Suomi on varautunut kolmanteen rokotuskierrokseen vuodenvaihteessa – STM: Jos rokotukset nähdään tarpeellisiksi, ne aloitetaan riskiryhmistä

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Taneli Puumalaisen mukaan kolmannen koronarokoteannoksen antamista ei ole tällä hetkellä syytä kiirehtiä, koska rokotteet näyttäisivät säilyttävän tehonsa hyvin.

THL ohjeistanut välttämään äärirankkaa fyysistä rasitusta Puolustusvoimissa koronarokotuksen jälkeen – sama neuvo pätenee laajemminkin

Alustavan kansainvälisen tutkimustiedon perusteella varsinkin nuorilla miehillä on havaittu toisen rokoteannoksen jälkeen lieväoireisia sydänlihaksen ja sydänpussin tulehduksia.

Aluehallintoviranomaiset vähät välittävät jo toisesta hallituksen ohjauskirjeestä lyhyen ajan sisällä – mitä tästä oikein pitäisi ajatella?

Ohjauskirjeillä hallituksen ministerit haluavat ilmaista huolensa lapsista ja nuorista. Toivottuja poliittisia irtopisteitä niistä tuskin heruu, sillä kirjeiden painoarvo näyttää jäävän nollaan.

Länsirajalla outo tilanne – Övertorneålta pääsee Suomeen vapaasti, muiden Ruotsin rajakuntien asukkailta vaaditaan todistuksia

Kulku Övertorneålta vapautuu maanantaina valtioneuvoston asetuksella. Ylitornion johtava lääkäri kaipaa selkeitä ohjeita rajatarkastuksista.

Kahden metrin turvavälivaatimus ei poistu Pirkanmaalla ainakaan ennen ensi viikkoa: uuden ohjauskirjeen vaikutusta ei vielä tiedetä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto selvittää ja arvioi mahdollisimman pian, mitä vaikutuksia ohjauskirjeellä on. Ylijohtaja Marko Pukkinen korostaa, että avien täytyy noudattaa lakia.

Kaupunginteattereiden katsomoihin pääsee pitkästä aikaa – lippuja myydään vain joitain kymmeniä näytöstä kohden

Kotkan kaupunginteatterissa ja Kouvolan Teatterissa esitetään tänään otteita syksyn ohjelmistosta. Molemmat teatterit ottavat pitkästä aikaa yleisöä paikan päälle, sillä käytännössä kaikki esitykset keskeytettiin koronan vuoksi joulukuun alussa.

Ministeriö ohjeistaa: kahden metrin turvaväleistä voi luopua pienen riskin yleisötilaisuuksissa

Sosiaali- ja terveysministeriön tänään julkaistun ohjauskirjeen mukaan rajoitustoimenpiteitä ei enää kohdenneta sellaisiin yleisötilaisuuksiin, joiden ei arvioida muodostavan suurta riskiä koronan leviämiselle. Turvavälit voitaisiin poistaa muun muassa teattereista.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohje aluehallintoviranomaisille: Lapset ja nuoret voi jättää koronarajoitusten ulkopuolelle

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa aluehallintovirastoja toimimaan niin, etteivät sisätilojen kokoontumisrajoitukset pääsääntöisesti koske lasten ja nuorten harrastuksia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ratkaisu siitä, aikooko se muuttaa omaa päätöstään, venyy keskiviikkoon.

Kansallinen rokotusryhmä käsittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarvetta kuun lopussa – kolmansia annoksia jaetaan jo maailmalla

Maailman terveysjärjestö WHO painottaa globaalia solidaarisuutta, sillä köyhien maiden rokotuskattavuus on vielä pientä.

Suolistosyöpien seulonta otetaan käyttöön valtakunnallisesti – kohdunkaulan syövän seulontoja laajennetaan 65-vuotiaisiin

Suolistosyöpien seulontaa on kokeiltu 12 kunnassa viimeisen kahden vuoden aikana. Lisäksi kohdunkaulan syövän seulontoja laajennetaan 65-vuotiaisiin.

THL: Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä viikonloppuna 53 uutta koronatartuntaa, kahteen päiväkotiin karanteeneja

THL:llä oli teknisiä ongelmia tilastojensa kanssa. Karanteenit koskevat Jyväskylän Kotimäen päiväkotia ja Jämsän Jokivarren päiväkotia.

STM myönsi ison potin Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi noin 800 000 euron rahoituksen Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille. Hankkeet koskevat muun muassa sosiaalipalveluiden vaikuttavuutta ja sosiaalietuuksia.

Myös 12–15-vuotiaita ryhdytään rokottamaan – Kymenlaaksossa lasten rokottaminen alkaisi aikaisintaan elokuun puolivälissä

12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten rokottamiskäytäntöjä ryhdytään suunnittelmaan Kymsotessa maanantaina. Päätettävänä on muun muassa millaisissa tapauksissa päätös rokottamisesta siirtyy lapselta huoltajalle.

Liki 450 000 euron potti Lapin yliopistolle vammaissosiaalityön hankkeeseen

Tarkoitus on tutkia muun muassa sitä, miten kirjoitetut säännöt toimivat vammaissosiaalityön eri tilanteissa, joissa sääntöjä on usein pakko tulkita niiden kirjaimellisen noudattamisen sijaan.

Kuhmon koronatartunnat pomppasivat THL:n tilastoissa: se johtuu ulkomaisten marjanpoimijoiden testauspaikasta

THL:n tilastoon ilmestyneet Kuhmon suuret tartuntamäärät ovat ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tapauksia, jotka ovat tilastossa kirjautuneet Kuhmon tartuntatapauksiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö harkitsee esitystä ravintolarajoitusten kiristämiseksi ruuhka-Suomessa

Pääkaupunkiseutu, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi siirtyivät koronaviruksen leviämisvaiheeseen tiistaina. Sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii pikaiseen arvioon siitä, tarvitseeko ravintolarajoituksia kiristää viruksen leviämisvaiheen alueilla.

Sulkavan kunnalla ja Terveystalolla syntyi kiista koronakuluista – kunnalta halutaan viime vuodelta 69 000 euroa korvauksia

Kiistaa on herännyt muun muassa siitä, onko kyse ylimääräisistä hoitotoimenpiteistä vai pandemian hallintakustannuksista.

"Hallitus lomailee, festarit ovat käynnissä ja STM:n johtaja puhuu etäkoulusta" – OAJ arvostelee hallituksen hitautta koronatoimissa

OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka näkee hallituksen koronatoimissa merkittävän ristiriidan. Misukka vaati Ylen A-studiossa opettajille tehosterokotetta mahdollisimman nopeasti ja lisää opettajia kouluihin.

Saksa tarjoaa syksyllä ylimääräistä tehosterokotetta riskiryhmäläisille

Tehosterokotetta tarjotaan riskiryhmäläisten lisäksi heille, jotka ovat saaneet joko kaksi rokoteannosta AstraZenecan tai yhden annoksen Johnson & Johnsonin rokotetta.

THL suosittelee karanteenin lyhentämistä kymmeneen vuorokauteen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivittää suosituksensa koronavirukselle altistuneen karanteenista. Suosituksen mukaan karanteenin keston voi lyhentää 14 vuorokaudesta kymmeneen.

Rajoitusten tarpeesta on nyt epävarmuutta, THL:n Mika Salminen: "Sellaiseen viestiin ei ole tarvetta, että koronan voi antaa levitä"

Paljon tartuntoja saavat nuoret ikäluokat eivät yleensä sairastu vakavasti, mutta tämän hetken tartuntamäärät voivat pian heijastua myös vanhempiin ikäryhmiin, sanoo THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Ennakkotestit puhuttavat suurtapahtumien alla, mutta kuka ne maksaa? THL: kotipaikkakunnalla otetuilla ennakkotesteillä olisi ratkaiseva merkitys

Elokuun suurtapahtumiin kokoontuu kymmeniä tuhansia ihmisiä ja ennakkotestiä ei osallistujilta vaadita. Koronapassista ei ole odotettavissa helpotusta pitkään aikaan, jos koskaan.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila: Syksyn lähiopetus voi olla vaarassa – asetus 12–15-vuotiaiden rokottamisesta valmistunee pian

Nykyiset koronatartuntaluvut ennakoivat lisärajoituksia syksylle, arvioi STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Lasten ja nuorten rokottaminen saattaa edetä jo elokuussa.

Avoin kirje STM:n johdolle: Päästäkää kulttuuri kuristusotteesta

RSO, HKO ja SKOB vetoavat STM:n johtoon.

Kainuun soten ilmoittamat ja THL:n tartuntaluvut eroavat toisistaan: syy on yksinkertainen

Toisistaan poikkeavat tartuntaluvut ovat hämmentäneet kainuulaisia. Lisäksi Kainuun terveysviranomaisille tulee yhteydenottoja, joissa esitetään huolta koronatorjunnan toimien riittävyydestä. 

Dosentti Pauli Rautiainen: STM ja THL eivät noudata edes itse valmistelemaansa lainsäädäntöä – vastuu ministereillä ja ylimmällä johdolla

Julkisoikeuden asiantuntija pitää STM:n ja THL:n apulaisoikeusasiamieheltä saamia moitteita vakavina. THL ohjeisti antamaan Astra Zeneca -rokotetta 65–69-vuotiaille, vaikka muille sitä ei enää suositeltu.

Koronalle tietämättään altistuneet on yhä tärkeää saada selville – tartuntatautilääkäri: "Kaikki sairastuneet eivät halua kaikkia menojaan selvittää"

Julkinen informaatio koronaan sairastuneiden liikkeistä auttaa katkaisemaan tartuntaketjuja. Kaikki eivät välttämättä halua kertoa liikkeistään, vaikka laki näin edellyttää. Joissain tilanteissa yhteistyöhaluton henkilö voikin syyllistyä terveydensuojelurikkomukseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle