Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hallitus vastasi 24. marraskuuta perussuomalaisten, kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nyt -puolueen välikysymykseen eduskunnassa.

Hallitus harkitsee alueiden patistelua lisärajoituksiin ohjauskirjeellä – neuvottelee koronatilanteesta tiistaina

Hallituksen odotetaan patistelevan alueita lisärajoitustoimiin, jotta heikentynyt koronatilanne saataisiin Suomessa hallintaan. Erityistä huolta hallituksessa aiheuttaa uusi omikronmuunnos.

Helsinki-Vantaa lentoasema. 26.3.2021

THL:n asiantuntija suosittelee jättämään lomamatkat nyt väliin – uusi virusmuunnos voi käynnistää lentoperuutusten ketjureaktion

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kirjaisi lakiin hätäjarrun, jolla matkailua Suomeen voitaisiin rajoittaa. Mekanismia voitaisiin käyttää esimerkiksi silloin, kun rokotetta kiertävä muunnos leviää.

STM:n Varhila uusista koronarajoituksista: Koronapassin käytön laajentamista pohditaan

STM:n Varhila tulevista uusista koronarajoituksista: "Niitä pitää kohdentaa heihin, jotka tuovat tautitaakkaa"

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tekevät ehdotuksia uusista koronarajoitustoimista sote-ministeriryhmälle tänään torstaina.

Ihmiset jonottavat koronavirustestiin.

Kynnys koronatestiin on korkealla, vaikka epidemia jyllää: 10 minuutin pikatestit voisivat ratkaista testauksen ongelmia, sanoo THL

Kun kaikkien lieväoireisten ei enää tarvitse mennä testiin, testausmäärät ovat laskeneet rajusti. "On ymmärrettävää, että tarvitaan korjausliikkeitä", sanoo STM:n Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

En reflektion av unga personer i asfalten. Personernas skor syns på bilden.

Nuoren kuntoutusraha suututtaa, ministeriö ja Kela puolustavat 800 euron etuutta: "Yhä useampi nuori jatkaa opiskelua ja pyrkii työmarkkinoille"

Kotona asuva 16-vuotias voi saada Kelalta 800 euroa kuussa. Valtaosa käyttää nuoren kuntoutusrahan oikein, ja se onkin vähentänyt työkyvyttömyyseläkkeiden tarvetta. Nyt ministeriön ja Kelan edustajat vastaavat yhdeksään kysymykseen etuudesta.

Krista Kiuru

Ministeri: Matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen puute ja hammashoito huolenaiheita hoitotakuun toteutumiselle Kanta-Hämeessä

Hallitus esittää hoitotakuuseen muutoksia uusien hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa. Ministeri Krista Kiuru kommentoi tuoreeltaan tilannetta Kanta-Hämeessä.

Kemin keskustan kävelykatu droonilla kuvattuna

Poliisi aloitti esitutkinnan kemiläisen yhdistyksen talouden epäselvyyksistä

Poliisi ei kerro mahdollisia rikosnimikkeitä eikä sitä, ketä tutkinta koskee. Keväällä yhdistyksen taloudessa havaittiin epäselvyyksiä muun muassa silloisen toiminnanjohtajan työaikakirjanpidon paikkansapitävyydessä. Toiminnanjohtaja on sittemmin vaihtunut.

Rokoteampulleja rokotuspisteessä.

Koronaepidemiat hoivakodeissa ja sairaaloissa lisääntyneet – THL:n Tervahauta toivoo, että kuurupiilo rokottamattomien hoitajien kanssa loppuisi

Rokottamattomat hoitajat ovat merkittävä osasyy yleistyviin hoivakotiepidemioihin tällä hetkellä, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta. Työnantajat eivät voi varmistaa, onko hoitajillla rokotuksia.

Nokian Eden.

Tuettujen lomien rahoitus säilynee ennallaan ensi vuonna Itä-Suomessa – Veikkauksen pienentynyt tulos herättää huolta jatkosta

Ensi vuoden lomien haku on parhaillaan käynnissä. Tuetut lomat ovat merkittävä tulonlähde Itä-Suomen matkailulle.

Yöelämää Helsingissä ravintola Pataässässä 15. lokakuuta.

Koronatoimet kiristyivät: ravintolarajoituksia neljälle uudelle alueelle – ravintola-alaa edustava Mara kantelee oikeuskanslerille

Uudistetussa koronastrategiassa vastuuta rajoitustoimista vieritetään yhä enemmän alueiden vastuulle. Hallitus patistaa aluehallintovirastoja päättämään kokoontumisrajoituksista.

Kouvolan kävelykatu Manskilla käveleviä henkilöitä.

Kymenlaakso täyttää uudet leviämisalueen kriteerit – tulossa voi olla lisää koronarajoituksia

Alueilla on jatkossa entistä suurempi vastuu päättää koronarajoituksista tartuntojen leviämisen estämiseksi. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan rajoitukset kohdistetaan sellaisiin paikkoihin, missä tartuntariski arvioidaan suureksi.

Lapset piirtävät pöydän ääressä.

Päiväkotien työntekijät saavat influenssarokotukset myös Helsingissä, vaikka kaupunki ehti jo varoittaa, ettei rokotteita välttämättä riitä

Kaupunki perusteli aiempaa päätöstään THL:n linjauksilla, mutta ne eivät koske varhaiskasvatuksen työterveyshuoltoa.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Epäonnisia maskikauppoja edelsi valtava poliittinen paine: "Presidentti oli kiukkuinen hallinnon saamattomuuteen", kertoi HVK:n entinen johtaja

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema oli kokenut, että painetta suojamaskien hankkimiseksi tuli ministerireittiä pitkin jopa tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä.

Kamera kuvaa kahta naista, jotka ohjaavat pikkujoulutapahtumaa verkossa.

THL urges caution as festive season approaches

At their weekly Covid briefing, health officials urged people to be cautious as the pre-Christmas party season approaches. 

Nykyrajoituksin ei kyetä rajaamaan ainoastaan rokottamattoman väestön kontakteja

Ministeri Kiuru penää alueilta suurempaa vastuunkantoa: Toimet kohdistettava rokottamattomaan väestöön – kontaktit saatava vähenemään

Keskiviikkona saavutettiin 80 prosentin kattavuus koronarokotusten osalta, se ei kuitenkaan riitä pandemian pysäyttämiseksi. Ministeri Krista Kiurun mukaan tilanne on vaikea ja muun muassa koronapassin käyttöä on laajennettava.

Mika Salminen tiedotustilaisuudessa

Pitkät päivät eivät kasvattaneet tuttujen koronakasvojen tuloja – maskikauppias Onni Sarmaste kuitenkin tienasi puoli miljoonaa

Pandemian aikana suomalaisille tutuksi tulleet Mika Salminen, Kirsi Varhila ja Asko Järvinen tienasivat koronavuonna suurin piirtein saman verran kuin aiemminkin.

Sippolan koulukoti.

Sippolan koulukoti joutuu suurennuslasin alle yhdessä muiden kanssa – koulukotien paikkamäärää saatetaan kasvattaa

Kouvolassa sijaitseva Sippolan koulukoti on yksi viidestä valtion koulukodista.

Vanhuksen ryppyinen käsi.

Voidaanko hoitajilta vaatia koronarokotusta? Oikeuskansleri ja STM eri linjoilla, hoitajaliitot ja työnantajat kiirehtivät selvyyttä sekavaan tilanteeseen

Oikeuskanslerin mukaan hoitajilta voidaan vaatia koronarokotuksia jo voimassa olevan lain perusteella. Sosiaali- ja terveysministeriössä lakia tulkitaan toisin. Työnantajat ja työntekijäjärjestöt vaativat ministeriöltä ohjeistusta selkeyttämään tilannetta.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila A-studiossa.

Kirsi Varhila: Hoitajien velvoittamista koronarokotuksiin selvitetään

Koronarokotteista voitaisiin tehdä pakollisia joko tartuntatautilakia muuttamalla tai koronapassin avulla. Selvitykset valmistuvat ensi vuoden puolella.

Hoitajat työskentelevät potilaan ympärillä.

Sote-henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi aletaan etsiä uusia keinoja – Kiuru: keskeiset linjaukset ennen joulua

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää monialaisen työryhmän, jolla etsitään keinoja sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi. Työryhmän on määrä edetä hyvin nopealla aikataululla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Kiuru ihmettelee vitkastelua koronarajoituksissa: alueilla on työkalut, joilla tartuntaryppäät voi taltuttaa

Ministeri ei pidä järkevänä arvuutella mahdollisen hätäjarrun tarvetta. Poliittinen käsittely alkanut, valmista pitäisi tulla lähiaikoina, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru arvioi (sd.).

Sairaanhoitaja Evelin Prees teho-osastolla TYKSissä.

THL wants Covid pass for nurses and care staff, ministry cool on idea

Health officials want to ensure care staff are vaccinated. 

Sairaanhoitaja Evelin Prees teho-osastolla TYKSissä.

THL ehdottaa koronapassia hoitohenkilöstölle, STM moittii esitystä puutteelliseksi

THL:n mukaan koronapassin laajentaminen voisi olla nopea tapa suojata potilaita ja henkilökuntaa koronalta. Tiedossa on tilanteita, joissa rokottamaton työntekijä on tartuttanut tautia hoidettaviin.

Kemin kaupungin keskusta korkealta kuvattuna.

Ministeriö perimässä kemiläiseltä yhteisöjen kattojärjestöltä takaisin tukirahoja – poliisi aloittanut esiselvitykset yhdistyksen taloudesta

Pohjoisen yhteisöjen tuki - Majakka ry:ssä havaittiin keväällä, että yhdistyksen taloudessa on epäselvyyksiä muun muassa työaikakirjanpidon paikkansapitävyydessä. Yhdistys on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Sarkkinen: Tarvitaan työnjohdon puuttumista

Sosiaali- ja terveysministeri: Pelastusalan ylimmän johdon sitouduttava seksuaalisen häirinnän kitkemiseen

Pelastustoimen ja ensihoidon työntekijät kertoivat Ylelle muun muassa ahdistelusta ja ehdottelusta. Ministeri Hanna Sarkkinen uskoo, että seksuaalisesta häirinnästä vaietaan yhä monella muullakin alalla.

Pataässässä laulettiin 15. lokakuuta.

Hallituslähteet: Puolueet yhtä mieltä siitä, että ravintolarajoituksia olisi syytä jatkaa marraskuussa

Ravintolarajoituksia koskeva valtioneuvoston asetus on voimassa lokakuun loppuun, joten hallituksen päätöksellä alkaa olla kiire.

Ari ja Soili Kalliokoski hymyilevät istuessaan sohvalla.

Perhehoitoon tarvitaan lisää paikkoja – Ari ja Soili Kalliokoski hoitavat vanhuksia kotonaan: "On iso muutos antaa oma koti tällaiseen käyttöön"

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa kehittää ja lisätä ikäihmisten perhehoitoa. Perhehoitoliitto peräänkuuluttaa kuntien halukkuutta luoda palveluita – ja myös resursseja niihin.

Koronapassi älypuhelimen ruudulla.

STM:n Varhila: Koronapassin käyttö jatkuu todennäköisesti vuodenvaihteen jälkeen – myös passin käytön laajentaminen arvioitavana

Pääkaupunkiseudulla haluttaisiin ottaa koronapassi käyttöön tilanteisissa, joissa rajoituksia ei ole voimassa. Esimerkiksi Helsingin kirjamessuilla olisi valmius käyttää passia, mutta nykytilanne ei sitä salli.

Wallis' Karaoke Bar -ravintolassa tarkastettiin asiakkaiden koronapassit tartuntatautilain muutoksen tultua voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä Helsingissä 16. lokakuuta 2021.

Suomi purki koronarajoituksia, vaikka THL:n käyrät varoittivat uhkaavista seurauksista – tautiekologi: "Masentavinta, että meni juuri niin kuin ajateltiin"

THL mallinsi elokuussa, miten sairaalahoito kuormittuisi, jos rajoituksia purettaisiin 80 prosentin rokotekattavuuden koittaessa. Hoidon tarve olisi noussut merkittävästi. Rajoitukset purettiin, kun kattavuus oli vielä selvästi vähemmän, noin 70 prosenttia.

Sairaanhoitaja Aishwarya Gauli (vas.) antoi ensimmäisen koronavirusrokotteen Vasili Panchuev, 29, Helsingin Messukeskuksen koronarokotuspisteellä 15. lokakuuta 2021.

THL: Koronavirustaudin sairastaneiden mahdollista saada toinen rokoteannos – sen myötä voi saada myös koronapassin

Helsingin kaupunki aikoo ryhtyä toimimaan päivitettyjen ohjeiden mukaisesti.

Sairaanhoitaja pistää koronarokotteen potilaalle Helsingin Messukeskuksessa.

Kolmannen koronarokoteannoksen jakelu laajenee koko Etelä-Savon alueelle

Taustalla on Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL:n tiistainen suositus.

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusingång.

Vaasan sairaanhoitopiirissä otettiin THL:n suositus kolmansista rokoteannoksista yli 60 -vuotiaille tyytyväisenä vastaan

Vaasan sairaanhoitopiirissä on hyvät valmiudet aloittaa kolmannet rokotukset THL:n suositusten mukaan pian. Asia laitetaan sairaanhoitopiirissä heti vireille.

Finnhemsin Tampereen tukikohdan lääkärihelikopteri

Ministeriö ratkoo yhä lääkärihelikopterin sijoituspaikkaongelmaa Utissa – kerää vielä tietoja laskuvarjohyppääjien ja lääkärikopterin toimintojen yhdistämiseksi

Kaakkois-Suomen lääkärihelikopterin tukikohdan sijaintipaikka Kouvolan Utissa on yhä auki. Asia on valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä.

Modernan koronarokotetta pistetään tatuoituun olkavarteen Saksassa.

Etelä-Karjala saavuttanut 80 prosentin rokotuskattavuuden

Tarkalleen 80,3 prosenttia on saanut molemmat koronarokotteet.

Tarkastamme koronapassin -kyltti.

Iphone-puhelimilla ongelmia koronapassin kanssa, THL:n mukaan vika on nyt korjattu – STM lupaa nopeaa ratkaisua koronataudin sairastaneiden vaikeuksiin passin käytössä

Iphone-puhelimilla koronapassin lukijasovellus ei viikonloppuna tunnistanut Astra Zenecan tai Janssenin rokotetodistuksen saaneita. THL:n mukaan vika on korjattu tänään. Lisäksi ongelmia on ollut koronataudin sairastamisen takia vain yhden rokoteannoksen saaneiden kohdalla.

Kouvolan Nurmilinnun päiväkodin lapsia ja ohjaajia.

Nuhaisen lapsen saa taas viedä päiväkotiin, mutta THL:n ohjeistus jättää tulkinnanvaraa – neljä vinkkiä oireiden arviointiin kotona

Lasten täydellisen oireettomuuden vaatimuksesta on luovuttu. Päiväkotiin voi palata, vaikka nenä vielä vähän vuotaisi flunssan jäljiltä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoi tartuntatautilain muutoksista tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantai-iltana 15. lokakuuta 2021.

Rokotustodistus toimii Suomessa koronapassina, maahantulosäännöissä käytetään aiempaa suurempaa ilmaantuvuuslukua

Koronapassia voidaan käyttää silloin, kun tilaa tai tilaisuutta koskevat koronarajoitukset esimerkiksi yleisömäärän suhteen.

"Me ei oikein katsota boxin ulkopuolelta" – ekonomisti kaipaa uutta ajattelua kannustinloukkuongelmaan

Asiantuntija kaipaa isoja askeleita kannustinloukkujen poistamiseksi – ministeri lupaa tällä vaalikaudella pieniä parannuksia

Taloustieteilijä Mauri Kotamäen mukaan kannustinloukussa on noin joka kymmenes työtön. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoo, että nykyhallitus aikoo helpottaa ainakin työkyvyttömyyseläkkeellä olevien henkilöiden tilannetta.

Hanna Sarkkinen.

Veikkaus-leikkaukset noin 30 miljoonaa sosiaali- ja terveysministeriössä – ministeri Sarkkisen mukaan tuet tai rahoituskohteet voivat vähentyä

Sarkkinen ei ota kantaa siihen, tulisiko tukipotin pieneneminen hyvittää. Sarkkisen mukaan on tärkeää, että sote-alan järjestöt eivät joudu kohtuuttomasti kärsimään Veikkauksen tuottojen alenemisesta.

Omakanta-palvelusta tulostettu koronatodistus rokotustietoineen.

Päivän nopeat – katso maanantain viisi kiinnostavinta uutista

THL on puhunut koronapassin ikärajan nostamisen puolesta, koska 12–15-vuotiaat sairastuvat harvoin vakavasti.

Nuori saamassa koronarokotusta Helsingin Jätkäsaaren rokotuspisteessä.

Essoten alueella "joitakin satoja" Modernan rokotteita annettu alle 30-vuotiaille miehille, THL ohjeistaa keskeyttämään rokottamisen varotoimena

Alustavien tutkimustulosten mukaan Modernan Spikevax-rokotteeseen voi alle 30-vuotiailla miehillä liittyä kohonnut sydänlihastulehduksen riski. Johtajaylilääkärin mukaan huolissaan ei tarvitse olla.

Lapsi ja äiti. Helsinki. 24.5.2021.

Hallitus esittää kiristyvää vähimmäishenkilöstömitoitusta lastensuojeluun – lain myötä alalle tarvittaisiin satoja uusia työntekijöitä

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta alkaen. Uuden lain myötä lastensuojeluun tarvitaan satoja uusia työntekijöitä.

Rokotteita Jätkäsaaren rokotuspisteellä.

Alle kolmikymppisten miesten rokotelinjaus käyttöön heti: Modernan rokote vaihtui Kanta-Hämeessä lennossa Comirnatyyn

Kanta-Hämeessä noudatetaan THL:n linjausta ja alle 30-vuotiaille miehille tarjotaan toistaiseksi vain Comirnatya. THL ei suosittele Modernan rokotetta alle 30-vuotiaille miehille sydänlihastulehdusriskin vuoksi.

Moderna rokote ampulleja ja pakkauslaatikko.

THL recommends suspending use of Moderna vaccine for young men, boys

The announcement follows similar suspensions by other Nordic countries due to concerns over possible side effects.

Sanna Marin Pirjo Auvisen haastatteltavana

Pääministeri Sanna Marin: "Emme ole vapauttaneet yhteiskuntaa liian aikaisin"

Pääministeri vastasi sosiaali- ja terveysministeriön esittämään huoleen rajoitusten hätäisestä purkamisesta ja vetosi kansalaisiin: "Ottakaa rokotteet".

Anestesiahoitaja Merja Ylönen ja leikkaushoitaja Tuulikki Paananen valmistelevat leikkausta.

Health ministry official says restrictions lifted "too soon" as hospitalisations increase

The number of people being treated in hospital for the virus has risen from 89 two weeks ago to 112 on Wednesday, with 33 patients in intensive care units.

Anestesiahoitaja Merja Ylönen ja leikkaushoitaja Tuulikki Paananen valmistelevat leikkausta.

Koronapotilaiden määrä kasvaa huolestuttavasti – rajoituksia purettiin liian aikaisin, sanoo STM:n Varhila

Sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kasvanut tasaisesti kaksi viime viikkoa. Terveydenhuollossa kehitystä seurataan huolestuneina. Tällä hetkellä tauti leviää rokottamattomien keskuudessa.

Hoivakoti Esperi Jänismäki / espoo 23.01.2020

THL: Koronakriisi heikensi etenkin naisten työllisyyttä

Lasten ja iäkkäiden hoiva kasaantui koronakriisin aikana etenkin naisten harteille, lähisuhdeväkivalta lisääntyi ja työttömyys iski ensisijaisesti nuoriin naisiin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.

Lapset pelaavat jalkapalloa Matinkylän urheilupuistossa.

Uusi mutka koronapassin tiellä – koskevatko rajoitukset alle 12-vuotiaita, jotka eivät voi rokotusta ja koronapassia saada?

Eduskunta pähkäilee, vedetäänkö koronapassin käytön raja 12 vai 16 ikävuoteen. Uusi perustuslaillinen pulma on, miten suhtaudutaan alle 12-vuotiaiden rajoituksiin, jos paikallisia tartuntaryppäitä vastaisuudessa tulee.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle