Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähikuva naisesta, joka pitelee kädessään kännnykkää, toinen käsi on näppäimistöllä.

Kahden pienen lapsen äiti ei halua tuhlata kallista perheaikaansa turhaan työnhakuun – palkkatiedon puute tympii työnhakijoita

EU:n maaliskuussa antama direktiivi velvoittaa yrityksiä ilmoittamaan palkan jo rekrytoinnin alkuvaiheessa. Kysyimme, miten lainsäädäntö tulee käytännössä muuttamaan suomalaista työnhakua vuonna 2026.

Silmälasipäinen lyhythiuksinen mies puolikuvassa tummassa pikkutakissa ja kauluspaidassa.

Mika Salminen valittiin THL:n pääjohtajaksi

Salminen on työskennellyt THL:ssä ja sitä edeltäneessä Kansanterveyslaitoksessa erilaisissa johtotehtävissä ja esimiehen rooleissa vuodesta 1996 lähtien.

Yhdellä jonottajalla penkki mukana.

THL:n ohjeen mukaan heikoimpien koronarokotukset olisi voitu aloittaa jo syyskuussa, mutta moni hyvinvointialue päätti toisin – tässä syyt

STM:n Taneli Puumalaisen mukaan korona-aaltojen ajoitusta ei pystytä tarkkaan ennakoimaan, ja siksi koronarokotukset eivät tänä syksynä osuneet ihan kohdilleen.

Kuvamanipulaatio kuuden hoitokotiasukkaan henkilökuvasta. Kuvan henkilöt on laitettu laatikkomuodostelemaan, jossa he kaikki näkyvät.

Hyvinvointialueilla on erilainen ohjeistus koronalääkkeestä vanhuksille – ”Ei lääkäri voi leikkiä jumalaa”, sanoo Lapin infektioylilääkäri

Osa hyvinvointialueista rajasi hoitokotien iäkkäät pois hyvin tehonneen koronalääkkeen kohderyhmästä. Nyt lääkettä vanhenee varastoihin 2,5 miljoonan euron edestä.

Ismo Tuominen, hallitusneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö

Alkoholilain muutoksia valmistellut Ismo Tuominen on eronnut tehtävästään

Tuomisen lähdöllä ei ole vaikutusta alkoholilain muutosten aikatauluihin, kertoo STM:n johtaja Jari Keinänen.

Uusissa psykiatrian tiloissa on potilaille omat huoneet, joissa on sähky, työpöytä ja nojatuoli. Kesäkuussa otetussa kuvassa on psykiatrisen osaston potilashuone Rovanimemellä.

”Totta kai kiusallista”, sanoo asiantuntija – ihmisoikeuksista puhuva Suomi on vasta vuosien jälkeen korjaamassa pakkolääkintää koskevaa epäkohtaa

Taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen Suomelle yli 10 vuotta sitten antama tuomio. Suomen pitää osoittaa pian, että se on edennyt ongelman korjaamisessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ulkokyltti.

Ministeriö perii Satakunnan yhteisökeskukselta avustuksia takaisin yli 25 000 euroa

Ministeriön mukaan avustukset peritään takaisin, koska ne on kirjanpidossa kohdistettu laskennallisiin vuokriin, mikä ei ole sallittua.

Potilaita terveysaseman vastaanotolla.

Professori: Uusi hoitotakuu on vain ”poliittista mikromanagerointina”, joka ei ratkaise tärkeämpää kysymystä

Kiireetöntä hoitoa on saatava kahdessa viikossa tästä päivästä lähtien. Helsingin yliopiston professorin Kristiina Patjan mukaan se ei ole kuitenkaan tae hoidon jatkuvuuden turvaamisesta.

Henkilökuvassa, Amu Urhonen, vammaisaktivisti.

Hallituksen säästöpaineet karsivat vammaisten palveluja – aktivistin mielestä uusi laki on muutenkin huono

Viime hallituskaudella säädetyn vammaispalvelulain voimaantuloa suunnitellaan siirrettäväksi vuodella eteenpäin. Laki on aktivisti Amu Urhosen mielestä epäselvä ja vaikeasti sovellettava.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Oulun alueelliset neuvolat jakavat nyt joditabletteja alle 3-vuotiaille ja raskaana oleville

Mahdollisen vaaratilanteen varalta kotiin jaettavia joditabletteja jaetaan neuvolakäyntien yhteydessä. Jos neuvola-aika on kaukana tulevaisuudessa, voi oman tai lapsen annoksen hakea erillisenä jakelupäivänä.

En jodix-pillerburk.

Siun sote jakaa ilmaisia joditabletteja pienten lasten huoltajille, imettäville äideille ja raskaana oleville

Joditablettien jakaminen käynnistetään Siun sotessa sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti. Tabletit jaetaan suunniteltujen neuvolakäyntien yhteydessä.

Ursula von der Leyen sinisellä taustalla.

EU tarttuu mielenterveyteen miljardiohjelmalla – virkamies: Suomi sai mukaan kansallisesti tärkeät tavoitteet

Suomi on pitänyt vuosien ajan mielenterveysasioita esillä EU-pöydissä. Koronapandemia muutti käsityksiä mielenterveydestä ja vauhditti siihen panostamisen etenemistä unionissa.

Ville Holmberg, lääkäri, Global Clinic.

Hallitus on rajoittamassa paperittomien oikeutta välttämättömään terveydenhuoltoon – Helsingissä lakimuutos ei välttämättä vaikuttaisi

Edellinen hallitus määräsi lain paperittomien välttämättömästä terveydenhuollosta. Laki astui voimaan tammikuun alussa. Nyt uusi hallitus aikoo kumota tämän velvoitteen.

Lääke- ja lisäravintopakkauksia apteekin hyllyllä.

Etelä-Karjalan neuvolat alkavat jakaa joditabletteja raskaana oleville ja alle 3-vuotiaille lapsille

Etelä-Karjalan hyvinvointialue aloittaa jakamaan neuvoloissa joditablettaja sosiaali- ja terveysministeriön ohjeen mukaisesti.

Nainen katsoo kaukaisuuteen.

Ainoa läheinen maksaa valtiolle 24 miljoonaa – Yle kysyi lastensuojelun jälkihuollon nuorilta, miltä leikkaukset tuntuvat

Hallitus aikoo lyhentää lastensuojelun jälkihuollon kestoa kahdella vuodella. Tutkija arvostelee ratkaisua moraalittomana. Jälkihuollon ohjaaja voi olla nuoren ainoa arjessa auttava aikuinen.

Heikki Hiilamo, Helsinki, 18.9.2018

Heikki Hiilamon kolumni: Hallituksen köyhyyspolitiikka on hyytävää luettavaa

Viimesijaisen sosiaaliturvan uudistuksen pitäisi perustua tutkittuun tietoon ja realistiseen käsitykseen tuen saajista. Muutoin seurauksena on kaaos, josta kärsivät heikoimmassa asemassa olevat.

Kuvassa pienille lapsille tarkoitetun lääkejodin valkovihreä muovinen lääkepurkki ja sen vieressä paperilla käyttöohjeet.

Neuvolat ryhtyvät jakamaan joditabletteja lapsiperheille – taustalla sosiaali- ja terveysministeriön päivitetty ohjeistus

Joditabletteja jaetaan perheisiin, joissa on alle 3-vuotiaita lapsia tai raskaana olevia. Uusittu ohje perustuu Maailman terveysjärjestön (WHO) jodisuosituksiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija ja tiktokkaaja Stina Oksa kertoo Suomen väestön rumista luvuista.

Arvioi itse, mikä luvuista on rumin – näin karua kuvaa tilastot piirtävät suomalaisten hyvinvoinnista

Tiktokkaaja ja sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Stina Oksa paljastaa karuja faktoja suomalaisista.

Kaisa Juuso.

Sosiaali- ja terveysministeriksi valittu Kaisa Juuso eroaa Lapin aluevaltuustosta: ”Ristiriidassa tehtäväni puolueettomuuden kannalta”

Kaisa Juuso kertoo olevansa valmis luopumaan myös Tornion kaupunginhallituksen jäsenyydestä.

Kansanedustaja Lulu Ranne Yle Hämeenlinnan radiostudiossa mikrofonin ääressä.

Tuleva liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne lyttää Itärata-hankkeen: "Itse olen todennut, että Itäradassa ei ole mitään järkeä”

Sosiaaliturvaa uudistetaan tavoitteena kannustaa ihmisiä työhön purkamalla kannustinloukkuja, kertoo puolestaan tuleva sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Kvinna står med snusdosa i handen.

Nuuskaaminen on Pohjanmaalla kaksi kertaa suositumpaa kuin muualla Suomessa – ”Työsarkaa todellakin riittää”, arvioi asiantuntija

Myös nikotiinipussien markkinoille tulo on ongelmallinen. Ne aiheuttavat jopa savukkeita tehokkaammin riippuvuutta, suuren nikotiinimäärän takia.

Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.

Joditablettien jakelu käynnistyy Pirkanmaalla raskaana oleville sekä alle 3-vuotiaille

Pirkanmaan hyvinvointialue jakaa joditabletteja neuvolakäyntien yhteydessä. Erillisiä joditablettien jakelupäiviä järjestetään myös ensi syksylle.

Oulun kaupunkia kuvattuna droonilla.

Työkyvyttömyys kohtaa useammin pohjois- ja itäsuomalaisia kuin etelässä ja lännessä asuvia suomalaisia

Terveys ja sairastavuus jakautuvat Suomessa maantieteellisesti eriarvoisesti, ilmenee uudesta kansallisessa terveysindeksistä. Pohjoisessa ja idässä asuvat sairaimmat ja etelässä ja lännessä terveimmät suomalaiset.

Ihmisiä kävelee Helsingin keskustassa..

Jäikö korona-aika päälle: maski aina takataskussa ja turvavälit kaupoissa kunnossa? Kerro meille, teemme juttua

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee muutosta, joka poistaisi koronan yleisvaarallisten tautien listalta. Silti moni ylläpitää edelleen tapoja, jotka opimme pandemian aikana. Tässä jutussa keräsimme kokemuksia aiheesta yleisöltä.

Lapset odottavat jonossa leikkipuiston portilla.

Lapset nuorempina varhaiskasvatukseen, terveysvero käyttöön eikä viinejä maitokauppoihin – näillä keinoilla STM kaventaisi terveyseroja

Sosioekonomisten ryhmien väliset terveyserot ovat Suomessa jyrkemmät kuin monissa muissa länsimaissa. Ongelmat linkittyvät usein matalaan koulutukseen ja vähävaraisuuteen.

Hoitaja pitää vanhusta kädestä.

Vanhuspalveluyksiköistä kolmannes täyttää jo nyt uuden hoitajamitoituksen Etelä-Savossa

Tämän vuoden joulukuussa voimaan astuvan mitoituksen mukaan kymmentä asiakasta kohden tulee olla seitsemän hoitajaa. THL:n tilastojen mukaan mitoitus täyttyy 32 prosentissa maakunnan yksiköistä.

Hoitaja työssään sairaalasängyn vieressä.

Näillä keinoilla hallitus aikoo ratkaista hoitajapulan: Tehtävät tutkinnon mukaan, lisää avustavia työntekijöitä ja ulkomaisen työvoiman pätevyys kuntoon

Suomessa on tällä hetkellä vaje yli 15 000 sairaan-ja lähihoitajasta. Henkilöstövaje vaikeuttaa sote-palveluiden tuottamista ja heikentää myös niiden laatua.

Tila, jossa huumeita voi käyttää polttamalla.

Päätös huumeiden käyttöhuonekokeilusta siirtyy ensi hallitukselle – vaatisi poikkeuksen huumeiden käytön ja hallussapidon kieltävään lakiin

Virkamiehet huomauttavat, että käyttöhuoneiden toteuttaminen vaatisi etukäteen muun muassa sen pohtimista, mitä päihteitä tiloissa saa käyttää ja mitkä ovat sallitut käyttötavat.

Poliiseja Uudenmaan rajalla.

Koronavirus ei poistu vielä yleisvaarallisten tautien listalta – oikeuskansleri huomautti ministeriötä

Kantelijat pyysivät selvittämään, onko sosiaali- ja terveysministeriö toiminut lainmukaisesti pitäessään koronavirustautia edelleen yleisvaarallisena tartuntatautina.

Lentokone lentää ilmassa. Etualalla sumea kuva henkilöstä hengityssuojain kasvoilla.

STM edellyttäisi Kiinasta saapuvilta matkustajilta negatiivista koronatestiä

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut lentoyhtiöitä edellyttämään Kiinasta Suomeen matkustavilta todistusta kahden päivän sisällä otetusta negatiivisesta koronatestistä.

Terveyskeskuslääkäri Tuire Saloranta istuu työpöydän ääressä.

Lastenlääkäri pesee leluja, kun potilaat jonottavat hoitoa – lääkäreiden aikaa menee sihteerien töihin

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä julkaisee helmikuun puolessa välissä keinot, joilla yritetään helpottaa työvoimapulaa.

STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen A-studiossa.

STM on yhä sitä mieltä, että kiinalaismatkustajilta pitäisi vaatia koronatestiä

Taneli Puumalainen: Lainsäädännössä pitäisi hyödyntää rajavartiolakia, välttämättömyyden vaade STM:n arvion mukaan täyttyy.

Anni Ahtola (vas.) sai neljännen koronavirusrokotteen sairaanhoitaja Sirkku Ahlstedtilta (oik.).

Terve aikuinen ei voi yleensä saada neljättä koronarokotusta julkisesta terveydenhuollosta: katso, mistä sinä voisit saada taas rokotteen

Kysyimme kaikilta hyvinvointialueilta, miten terveet työikäiset voivat saada neljännen koronarokotteen. Yksityiset yritykset valmistautuvat rokottamiseen eri puolilla Suomea.

Kari Hakari ja Mika Niemelä.

STM pyytää sote-alueille 700 miljoonaa, VM:n budjettipäällikkö tarjoaa nollaa – eri tukipakettien mahduttaminen menokehyksiin vaatii luovuutta

Juuri aloittaneet hyvinvointialueet ovat valmiiksi talousahdingossa. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan alue joutuu leikkaamaan yli 100 miljoonalla palveluitaan, jos hallitus ei osoita sille lisää rahaa.

Juha Paloneva.

Saako työikäinen koronarokotteen? STM:n mielestä kyllä, THL:n mielestä ei – viranomaisten riidan joutuu ratkaisemaan lääkäri

Valtioneuvosto päätti, että rokotuskattavuuden laajentamiseksi koronarokotteita jaetaan terveydenhuoltoyrityksille. Keski-Suomessa yritykset eivät ole olleet niistä kiinnostuneita.

Anni Ahtola (vas.) sai neljännen koronavirusrokotteen sairaanhoitaja Sirkku Ahlstedtilta (oik.).

Suomalaiset ovat eriarvoisessa asemassa koronarokotteita jaettaessa, sanovat asiantuntijat

Asiantuntijat kummastelevat, miksi influenssarokotteen saa joka vuosi, mutta koronarokotteita pantataan. Lääkäreiden mukaan koronan tehosterokotteet olisivat vielä tärkeämpiä taudin vakavuuden ja jälkiseurausten vuoksi.

Oluttölkki ja lääketabletteja.

Pohjois-Savon mielenterveys- ja päihdeongelmien vähentämiseen yli 12 miljoonan euron avustus

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi liki 12,4 miljoonaa euroa hankkeeseen, jossa parannetaan haavoittuvassa asemassa olevien palveluita.

Lentokentän virkailijat jakavat koronatestejä Kiinasta saapuville. matkustaja vetää laukkua perässään ja hän on pukeutunut suojahaalariin.

THL:n asiantuntija epäilee Kiinan matkustusrajoitusten tehoa: ”Yksikään maa ei ole pystynyt estämään virusmuunnosten leviämistä alueelleen”

Suomen hallitus on päättänyt ryhtyä valmistelemaan maamme ratkaisua EU:n uusiin koronasuosituksiin. Niissä kehotetaan vaatimaan Kiinasta tulevilta matkustajilta koronatestiä.

Ihmiset jonottamassa Jätkäsaaren koronarokotuspisteelle.

THL koronarokotteista työikäisille: Päätös on poliittinen, lääketieteelliset perustelut puuttuvat

Koronarokotteiden tehosteannoksia aletaan antaa myös terveille työikäisille yksityisellä puolella. Tarvetta lisärokotteille ei asiantuntijalaitoksen mukaan ole.

Hoitaja otti nenä-nielunäytettä Mehiläisen drive-in-testausasemalla Helsingissä 2. heinäkuuta.

Apulaisoikeusasiamies: Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä ylitti valtuutensa antaessaan ohjeita testauskriteereistä

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä ylitti toimivaltansa, kun se antoi velvoittaviksi muotoiltuja ohjeita koronavirustestin kriteereistä. Näin katsoo apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin torstaina antamassaan päätöksessä.

Lähikuva vastasyntyneestä vauvan jalasta.

Kainuuseen tuli viiden vuoden poikkeuslupa synnytysten järjestämiseen

Kainuun keskussairaalassa voidaan järjestää synnytyksiä vuoden 2027 loppuun. Kainuussa synnytyksille on jouduttu hakemaan poikkeuslupaa useasti, koska synnytyksiä on alle tuhat vuodessa.

Kuvayhdistelmässä Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien keskussairaalat

Ministeriö myönsi synnytysten poikkeuslupia – Rovaniemelle kaksi vuotta pidempi lupa kuin Kemiin

Synnytyksille tarvitaan poikkeuslupa, jos noin tuhannen synnytyksen raja vuodessa ei toteudu.

Ihmisiä istuu Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyspoliklikan odotussalissa.

Keski-Pohjanmaalle reilut 6 miljoonaa euroa hoitojonojen purkuun

Rahoituksen ansiosta työntekijöitä siirretään lisää suun terveydenhuoltoon ja perhekeskuspalveluihin.

Sairaalasängyssä makaavan ikäihmisen kädet.

Näillä keinoilla päivystysten akuuttia kriisiä voisi helpottaa – ministeriö selvitti sote-toimijoiden kanssa ongelmaa

Sosiaali ja terveysministeriön koolle kutsumassa kokouksessa huomio keskittyi päivystysten vaikeaan tilanteeseen. Yle on tällä viikolla uutisoinut laajasti päivystysten ongelmista.

nainen näppäilee sairaalan ilmoittautumisautomaattia

Kymenlaakson hyvinvointialue sai valtiolta 10 miljoonan euron avustuksen

Hyvinvointialue aikoo kehittää rahalla sähköisiä palveluita.

Isä istuu pieni vauva sylissään. Äiti seisoo vierellä.

Lapista puolletaan Kainuun synnytystoiminnan jatkoa: Kainuussa haetaan toistaiseksi voimassa olevaa lupaa

Sosiaali- ja terveysministeriö edellyttää, että muut pohjoisen hyvinvointialueet ottavat kantaa poikkeuslupahakemukseen.

Hoitaja valmistelee koronarokottetta Jätkäsaaren rokotuspisteellä Helsingissä 25. helmikuuta 2022.,

Ainakin kuusi sairaanhoitopiiriä jatkaa THL:n koronarokotesuosituksen noudattamista ministeriön ohjauskirjeestä huolimatta

Moni sairaanhoitopiiri päättää ensi viikolla, suositellaanko tehosteannoksia terveille työikäisille. STM:n ja THL:n linjat asiassa poikkeavat toisistaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle