Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kukaan ei voi kunnostaa yli 200-vuotiasta valtavaa linnoitusta – kuvat kertovat, kuinka sen muurit murtuvat käsiin

Hurjat kuvat kertovat, miten vaaralliseen kuntoon valtava Kyminlinna on päässyt.

Tänä vuonna tapahtui historiallinen käänne: Naisia on Suomessa suhteellisesti vähemmän kuin koskaan ennen

Naisia on kuitenkin Suomessa edelleen lukumääräisesti enemmän kuin miehiä. Miesvaltainen Suomi saavutettaneen vuonna 2044.

Isän salaisuudet veivät Hannu Hallamaan perheen hurjalle pakomatkalle halki sodan runteleman Euroopan – pysyvä koti löytyi kalastajakylästä Espanjasta

Syksyllä 1944 yli 700 suomalaista joutui pakenemaan kotimaastaan Pohjanlahden yli erittäin salaisen operaation, Stella Polariksen, vuoksi. Tämä on Espanjaan päätyneen Hallamaan perheen tarina.

Puretut, poltetut, tykitetyt, tulitetut... Menetetyt majakat kertovat tarinaa sota-aikojen Suomesta

Sodat ovat moukaroineet majakoitamme, useimmin omien toimesta. Menetetyn majakan muiston voi nähdä vaikka Muumitalossa.

Kielitaidoton nelivuotias Anja lähetettiin sotaa pakoon Ruotsiin: "Se oli pelkkää kauhua"

Kolmesti sotaa pakoon lähtenyt 80-vuotias Anja Huhtala sanoo, ettei maahanmuuttokeskustelu ole muuttunut. Nyt avautuva näyttely muistuttaa, että syyt muuttoliikkeeseen ovat pysyneet samana sadan viime vuoden aikana.

Märketin majakalla rauhoitutaan ja pelätään luonnon armoilla

Märketin majakkaluodolla kohtaa luonto ja ihminen

Harrastajat ja keräilijät pitävät yllä talvisodan perintöä

Suurin osa talvisotakirjallisuuden ystävistä on yli 50-vuotiaita. Silti löytyy myös joukko nuoria, joita Suomen sodat kiinnostavat.

Uusi verkkopalvelu kokoaa Suomen sodanjälkeiset kohtalot

Miten Suomi selvisi Moskovan välirauhansopimuksen ankarista ehdoista? Miten pärjäsivät evakot uusilla asuinpaikkakunnillaan? Mikä oli veteraanien ja sota-invalidien kohtalo? Uusi internetsivusto kertoo suomalaisten sodanjälkeisistä tunnoista.

Sotahistoriakartalla jo lähes tuhat merkintää eri puolilta Suomea – katso kuvat

Yle Uutisten yleisön havaintoja sotien jäljistä Suomessa kertyi vuorokaudessa useita satoja. Pyydämme edelleen merkitsemään kuvia ja tarinoita kartalle. Museovirasto on erittäin kiinnostunut toistaiseksi kartoittamattomista Suomen sotiin liittyvistä kohteista.

Merkitse kartalle – missä Suomen sodat näkyvät?

Yle Uutiset kerää kartalle kuvia sekä kertomuksia Suomessa käytyjen sotien jäljistä rakennuksissa, maastossa ja muissa paikoissa. Kerro meille, missä Suomen sodat ovat edelleen havaittavissa.

Viimeinen iltahuuto lähestyy – vuonna 2025 veteraaneja on enää noin tuhat

Maamme sotaveteraanien rivit ovat harventuneet 2000-luvulla kovaa vauhtia. Nyt veteraanien keski-ikä on 90 vuotta ja viimeisen sotaveteraanin odotetaan elävän noin vuoteen 2035. Veteraaneja ei kuitenkaan unohdeta tämänkään jälkeen, vaan Sotaveteraaniliitto lupaa vaalia perinteitä ja muistoja.

Tuorein totuus Lapin sodasta

Torniolainen tietokirjailija Mika Kulju julkaisee jo yhdennentoista Suomen sotahistoriaan liittyvän teoksensa.

Matka 1800-luvun Lappiin kertoo kalotin kansan ankarista oloista

Kuusiosainen sarja valottaa Suomen Lapin historiaa.

Sotahistorian myyteissä riittää vielä murtamista

Monelle sotahistorian sankaritarinalle käy kuten mehevälle lehtijutulle kun faktat tarkistetaan - se menee pilalle. Tietokirjailija Mika Kulju kiinnostui sotahistoriasta jo lapsuudessa ja on kirjailijanurallaan päätynyt penkomaan tarinoiden taustoja.

Joulu ja Rauha

Jouluaattona Suomen Turussa julistettiin jälleen kerran Joulurauha. Miksi sen julistaminen keskiajalla aloitettiin? Tarvittiin keino pitää kaupungin asukkaat kurissa.

Venäläistutkimus jatkosodasta: Suomalaissotilaat tuhosivat sairaalan tarkoituksella

Venäjällä ilmestyneen tutkimuksen mukaan Päämajan kaukopartio hyökkäsi tarkoituksella kenttäsairaalaan Petrovski Jamissa helmikuussa 1942. Hyökkäystä on pidetty menestyksenä Suomen sotahistoriassa.

Göringin risti saatteli Suomen sotaan

Suomen ja Saksan sotaveljeys sinetöitiin juhannuksena 1941 Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan suurristillä. Maamme korkein arvomerkki luovutettiin silloin Saksan valtakunnanmarsalkka Herman Göringille Saksan Karinhallessa.

Itä-Lappi pelasti Suomen Talvisodassa

Itä-Lapissa käydyt talvisodan taistelut ovat jääneet liian huonolle huomiolle Suomen sotahistoriassa, sanoo sotahistorioitsija, prikaatikenraali evp Pentti Airio. Airio sanoo, että Itä-Lapissa suomalaisten saavuttamilla torjuntavoitoilla estettiin neuvostojoukkojen pyrkimys päästä Tornioon ja Suomen katkaiseminen.

Sotaveteraanien palveluihin kaivataan parannuksia

Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Rintamanaisten Liitto esittivät rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnalle, että rintamaveteraanien avopalveluita, kuntoutusta ja muuta kotona selviytymistä tukevaa toimintaa lisätään.

Kalevalaiset keinot toimivat myös jatkosodassa

Helmikuun 28. päivänä vietettävän Kalevalan päivän kunniaksi on hyvä muistaa, että terveydenhoidossa ja hyvän olon tuottamisessa perinteisillä rohdoshoidoilla ja suomalaisella saunalla on iso merkitys. Sauna oli Suomen sotamenestyksenkin takana.

Sotaorpojen määrä halutaan selvittää

Sotaorporekisteriä kokoava Kaatuneiden omaisten liitto pyrkii selvittämään koko Suomen sotaorpojen määrän. Esimerkiksi Tampereella tiedossa olevien sotaorpojen määrä on tuplaantunut nimienkeruun myötä.

Sotaveteraanikuorot kajauttavat Helsingissä

Helsingin jäähalliin kokoontuu tänään sunnuntaina 700 laulavaa sotaveteraania. Jäähallissa järjestetään sotaveteraanikuorojen ja perinnekuorojen kymmenes valtakunnallinen laulujuhla, jonka laulajien keski-ikä on 86 vuotta.

Sotamuseon näyttely pureutuu talvisotaan

Sotamuseossa avautuu tänään tiistaina talvisodan historiaa esittelevä näyttely. Näyttely kertoo 30.11.1939 syttyneen ja 105 päivää kestäneen talvisodan tapahtumista taustoineen ja seurauksineen.

Kansakunnan kalenteri: Juhlapyhät

Vuonna 1809 joulu ja pääsiäinen olivat tärkeitä juhlapyhiä.

Sigridin tarina uudelleen Satakunnan Museossa

Keväällä suuren suosion saanutta Sigrid ja posliininukke -nukketeatteria esitetään syksylläkin Satakunnan Museossa. Nukketeatteri Sytkyjen ja Satakunnan Museon yhteistyössä toteuttama esitys kertoo porilaisesta Sigrid Juseliuksesta. Museossa voi käydä katsomassa myös maksuttomia yleisönäytöksiä Suomen sodasta.

Tutkija: Saksan joukot Lapissa Kiirunan malmin vuoksi

Ruotsin rautamalmista käytiin kova kilpa toisessa maailmansodassa. Tutkija, kirjailija Jukka Seppisen mukaan Saksa voitti kilpailun miehittämällä nopeasti Norjan ja etenemällä aina Lappiin asti.

Porvoo palaa 200 vuoden takaisiin tunnelmiin

Porvoossa muistellaan tänä viikonloppuna 200 vuotta sitten päättyneitä Porvoon valtiopäiviä, joista Suomen itsenäistymiskehityksen katsotaan alkaneen. Pääjuhla Porvoon Kalaasit järjestetään lauantaina.

Porvoon valtiopäivien päättäjäisiä juhlitaan viikonloppuna

Porvoossa muistellaan tänä viikonloppuna 200 vuotta sitten päättyneitä Porvoon valtiopäiviä, joista Suomen itsenäistymiskehityksen katsotaan alkaneen.

Sota ja rakkaus houkuttelevat lukutoukkia Sastamalaan

Kirjakansa kokoontuu jälleen Sastamalassa, missä alkavat tänään Vanhan kirjallisuuden päivät. Tänä vuonna festivaaleilla muistellaan sotia ja rakkautta, jotka historian kohtaloissa monesti liittyvät toisiinsa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle